Aeroportul International Baia Mare [BAY]

Started by NGC, May 15, 2015, 08:34:20 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

staude6

QuoteDefrişarea pădurii de lângă aeroport, îngreunată de vreme

Ultimele lucrări la Aeroportul Internaţional Baia Mare sunt cele de defrişare a câtorva hectare de pădure, aflate în preajma obiectivului. Autoritatea aeronautică a constatat că respectivii copaci, care se întind de-a lungul pistei, pun în pericol siguranţa traficului aerian, aşa că trebuie tăiaţi. Direcţia Silvică Maramureş s-a apucat de treabă, în urmă cu câteva săptămâni, însă terenul greu accesibil şi vremea potrivnică din ultimele zile a întârziat finalizarea defrişării.

Dorin Buda - directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare
Până în acest moment a mai rămas de eliberat circa o jumătate de hectar de teren din liziera pădurii: ,,Lucrările la pistă, platforma de îmbarcare – debarcare, căile de rulare, au fost finalizate. De asemenea, pe pistă au fost efectuate marcajele. Din păcate, din cauza vremii, dar şi a lipsei accesului la cele trei hectare de pădure, până în prezent încă nu s-au finalizat lucrările de defrişare. Chiar discutam cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Maramureş şi ne spuneau că mai au de defrişat aproximativ 0,5 hectare de pădure şi că în maxim două săptămâni vor finaliza şi exploatarea acestei mase lemnoase. Noi nu am putut pune la dispoziţia constructorului, din cauza lipsei defrişării acestei păduri, întreg amplasamentul. Însă, la momentul în care terenul respectiv va fi eliberat de masa lemnoasă, atunci mai rămân doar lucrările de amenajare a terenului şi consolidarea sa, drumul perimetral şi montat gardul împrejmuitor, toate acestea durând maximum şapte zile", ne-a declarat Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare.

Echipamentul radar ILS va fi mutat cu 350 de metri
Deoarece pista de aterizare – decolare a fost prelungită cu peste 300 de metri, ajungând acum la 2.150 de metri, echipamentul radar trebuie repoziţionat. Aceste lucrări vor dura încă trei luni de zile: ,,Luna trecută au venit reprezentanţii firmei Tales, producătorul echipamentului ILS, pentru a vedea efectiv stadiul realizării investiţiei. Le-am predat proiectul tehnic. Calculele făcute de către proiectant au relevat faptul că echipamentul ILS ar trebui repoziţionat la o distanţă de aproximativ 350 de metri faţă de actualul amplasament. Eu sper ca cel târziu săptămâna viitoare să primim şi avizul pe proiectul tehnic din partea producătorului echipamentului, firma Tales, ca să-l putem preda la Autoritatea aeronautică şi să demarăm procedurile instrumentale de aterizare – decolare. Ca să se înţeleagă mai bine, aceste proceduri sunt practic acele aşa-zise autostrăzi prin aer pe care, orice avion care vrea să decoleze sau să aterizeze pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, trebuie să le urmeze. Din fericire, autostrăzile acestea nu durează cât cele de pe pământ, însă termenul de realizare a lor se întinde pe circa două-trei luni. Vor trebui făcute apoi o serie de zboruri de calibrare după ce echipamentul ILS va fi repoziţionat, pentru că, prelungindu-se pista, sunt alte caracteristici funcţionale ale aeroportului. Pentru a veni în sprijinul ROMATSA noi am finalizat şi studiul de obstaculare, colectând informaţii despre toate posibilele obstacole pe o rază de 45 de kilometri din jurul aeroportului. Din păcate, de acum înainte depindem de ROMATSA şi de cei cu care ei au contract aceste servicii", a mai spus directorul aeroportului.

Aerogara, cuprinsă în master-planul de transport
Aeroportul Internaţional Baia Mare este cuprins în planurile de transport aerian ca şi unul regional, datorită posibilităţilor de dezvoltare în cazul reabilitării: ,,Noi în master-planul de transport suntem cuprinşi ca şi aeroport regional, iar consultantul care a întocmit acest document ne-a recomandat ca după aeroporturile din Oradea şi Craiova, următorul aeroport care să intre la finanţare să fie aeroportul Baia Mare. De ce? Pentru că noi avem o posibilitate de a dezvolta şi componenta cargo. UAC a cumpărat 21 de hectare de teren aici lângă noi şi vor să facă transport pentru că deschid o nouă unitate de producţie la Tăuţi, astfel că au nevoie de transport aerian de tip cargo. De asemenea, noi avem un bazin de colectare a potenţialilor pasageri mult mai mare, de aproape 600.000 de locuitori, deci ca urmare sunt nişte criterii obiective pe care Uniunea Europeană le urmăreşte şi noi le îndeplinim", a conchis Dorin Buda.

Sursa: http://www.graiul.ro/2016/12/11/defrisarea-padurii-de-langa-aeroport-ingreunata-de-vreme/

staude6


staude6

QuoteFinalizarea Aeroportului Baia Mare depinde de ROMATSA

Anul 2017 va aduce redeschiderea Aeroportului Internaţional Baia Mare. Conducerea aerogării speră ca aerogara să fie în întregime operaţională odată cu venirea primăverii, dar totul depinde acum de cei de la ROMATSA. Finalul de an 2016 a adus şi finalizarea procedurii de exploatare a masei lemnoase de pe cele trei hectare din zona aeroportului, acest lucru însemnând că acum constructorul are undă verde pentru a finaliza lucrarea.

,,La sfârşitul anului trecut, după ce masa lemnoasă a fost exploatată de pe cele trei hectare de pădure de către Direcţia Silvică Maramureş, am predat constructorului amplasamentul pentru a finaliza lucrările contractate. În paralel, am finalizat un studiu de obstacolare, prin care s-au colectat toate datele şi informaţiile operaţionale necesare pe o rază de 45 de km în jurul aeroportului. Necesitatea realizării lui a fost impusă de ROMATSA, pentru ca firma germană contractată de ei să poată proiecta noile proceduri instrumentale de aterizare-decolare, aşa numitele «autostrăzi aeriene» care vor fi folosite inclusiv de avioanele de mediu curier ale companiilor low-cost sau cargo", a spus directorul Aeroportului, Dorin Buda.

Au fost recompartimentate spaţiile din aeroport

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că se depun toate eforturile ca activitatea operaţională să fie reluată în cel mai scurt timp posibil, fără a afecta însă siguranţa zborurilor şi securitatea pasagerilor.

,,Noi facem toate eforturile pentru ca aeroportul să devină operaţional în cel mai scurt timp, dar acum nu mai depinde de noi, ci de cei de la ROMATSA. Eu sper ca din primăvară să putem avea primele zboruri. Pot să vă spun că discuţiile cu operatorii low-cost sunt avansate, dar nu se poate face nimic concret până nu ştim aproximativ o dată de la care să se poată ateriza şi decola de pe aeroport.

Preţurile vor fi ca şi celelalte aeroporturi din ţară, cum sunt cele de la Satu Mare sau Cluj. Am făcut o recompartimentare a spaţiilor din aeroport, pentru a putea face faţă fluxului mare de călători pe care îi vom avea. Să nu uităm că vorbim de un alt aeroport cu alte caracteristici operaţionale"
, a concluzionat Dorin Buda.

Din acest an, conform proiectului, pista de decolare-aterizare modernizată va avea 2150 metri lungime şi 45 de metri lăţime, precum şi o portanţă de minim PCN 57. Căile de rulare şi platforma de îmbarcare-debarcare au fost şi ele, de asemenea, modernizate şi aduse în parametri similari.

http://www.infomm.ro/ro/detalii/finalizarea-aeroportului-baia-mare-depinde-de-romatsa

infraAdi_ro

Quote
Aeroportul Baia Mare se redeschide traficului aerian în luna mai

"Aeroportul internaţional Baia Mare va fi redeschis traficului aerian intern şi extern cel mai târziu la sfârşitul luni mai, a declarat, marţi, pentru Agerpres, directorul instituţiei, Dorin Buda.
Finanţarea obţinută prin amendamentul depus de deputaţii Gheorghe Şimon şi Sorin Bota (PSD) prin care se alocă aeroportului suma de 15 milioane de lei, duce la terminarea lucrărilor în curs, plata unor facturi către diversele firme care execută lucrările de modernizare a pistei. La felul cum evoluează lucrările, cred până la sfârşitul lunii martie se încheie o parte din lucrări şi apoi se trece la montarea şi calibrarea echipamentelor de dirijare pentru aeronave. Dacă totul decurge în parametrii optimi, sfârşitul lunii mai înseamnă redeschiderea zborurilor interne şi externe", a spus Dorin Buda pentru Agerpres.

Directorul aeroportului internaţional Baia Mare, Dorin Buda a mai spus că se poartă negocieri cu două companii aeriene low cost, însă în urma discuţiilor contractul de operare va fi oferit doar unei singure companii. Din Baia Mare se vor asigura legături directe spre Milano, Roma, Paris, Londra, Barcelona şi Madrid. Zborurile interne pe conexiunea Baia Mare-Bucureşti, cu două curse zilnice, vor fi operate de compania Tarom, dar pe lângă operatorul naţional ar mai putea să fie şi o companie low cost.

http://www.economica.net/aeroportul-baia-mare-se-redeschide-traficului-aerian-in-luna-mai_132900.html
Romania are un viitor doar daca are prezent!

infraAdi_ro

Romania are un viitor doar daca are prezent!

TibiV

Frumoasa lucrare si de amploare (au mutat un rau, au mutat o sosea si i-au facut un nou pod...)

Dar este ceva ce nu inteleg...
Vechile poze satelitare din GM arata ca pista este marcata 10/28.
https://goo.gl/maps/wdLkha4yKtF2, https://goo.gl/maps/WDPLXBdagr22

Imaginile noi arata marcajul pistei cu 09 (implicit capatul celalalt trebuie sa fie 27).

Au schimbat si directia pistei cu 10 grade ?!?!...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ciprebbe

Superba filmarea si progresul lucrarilor. Ce inseamna sa ai un Phantom4 :)
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

TibiV

Cip, parca si voi aveti probleme cu raul pentru lungirea pistei ?
Iata un model....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ciprebbe

La CLJ e mai simplu de deviat (vezi pe maps ce bucla face acum Somesul, se va muta drept) doar ca anvergura lucrarii este mai mare.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

TibiV

Si orasul este mai mare, si traficul este mai mare...

Are cineva vreo explicatie pentru pista 10 devenite 09 ?...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

frunzaverde

#55
^

Cel mai probabil o remasurare a indicat ca directia magnetica 09 e mai apropiat de realitate decat 10. Se mai intampla...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Dominik

Superba filmarea si lucrarile arata bn !
You're in Steelers Country

staude6

QuoteDorin Buda: "Dorim să oferim maramureșenilor zboruri la prețuri decente, în țară și străinătate"

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș desfășurată mați, 4 aprilie 2017, aleșii județeni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al R.A. ,,Aeroportul Internaţional" Baia Mare. Se estimează a se realiza transferuri pentru cheltuieli curente în sumă de 5.000 mii lei, transferuri pentru investiții în sumă de 15.812 mii lei și venituri proprii în sumă de 1050 mii lei. Directorul Aeroportului Internațional Baia Mare, Dorin Buda a prezentat plenului necesarul bugetului solicitat și a subliniat faptul că, interesul tuturor este de a oferi maramureșenilor zboruri la prețuri decente în țară și în străinătate.

"În data de 31 martie 2017 s-a făcut recepția la lucrările contractate pentru extinderea și modernizarea suprafețelor aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare. Prin proiectul de buget solicitat sunt asigurate cheltuielile de funcționare ale aeroportului și cheltuielile de personal cu acea majorare a salariului minim. Pe partea de dezvoltare vom primi cele 15 milioane de lei alocate prin bugetul național, iar suma de 812 mii lei sunt cheltuieli absolut necesare pentru finalizarea acestui proiect. Aceste cheltuieli cuprind plata taxelor legale către Inspectoratul de Stat în Construcții, plata unor servicii de consultanță, audit publicitate, dirigenție de șantier aferente investiției parțial. Încă din noiembrie 2015 am solicitat emiterea unei hotărâri de guvern pentru a putea prelua o suprafață de 12.000 metri pătrați, o fâșie de 10 metri de la Aeroclub până la Aeroport, să executăm acel gard și drumul perimetral. La momentul când redeveni operaționali, trebuie să conștientizăm faptul că suntem frontieră de stat a României și normele de securitate sunt tot mai stricte", a precizat directorul Aeroportului Internațional Baia Mare, Dorin Buda.

Conducerea aerogării a propus Consiliului Județean Maramureș și conducerii executive organizarea unui miting aviatic la aeroport, cu prilejul Zilelor Maramureșului, când efectiv aeroportul va deveni operațional. "Atâtea controverse a născut acest proiect, încât nici companiile aeriene, nici tur-operatorii din turism nu ne mai cred că am finalizat lucrările și că putem oferi servicii de calitate la standardele solicitate atât de Autoritatea Aeronautică Română cât și de companiile aeriene. Fac precizarea că nu am solicitat niciun ban public, cheltuielile – inclusiv un concert pop - vor fi suportate de către partenerii noștri, dar vrem, cu acest prilej, să prezentăm o poartă de intrare aeriană în Maramureș, să vadă doritorii că pot opera de pe aeroportul din Baia Mare", a precizat Dorin Buda.

Directorul Aeroportului Internațional Baia Mare a arătat că, pentru a putea încheia un contract de operare cu o companie aeriană, indiferent că e low-cost sau de linie națională, trebuie să mai fie achiziționate echipamente și utilaje absolut necesare, pentru că orice companie aeriană, înainte de a lansa o nouă destinație internă sau externă, își face propriul audit. "Dotările aeroportului sunt la nivelul anului 1990, echipamentele sunt extra certificate și foarte costisitoare, iar pentru a încheia acel contract pe care atât maramureșenii, cât și cei care vor să ne viziteze îl așteaptă, ar fi nevoie de investiții minime de 2 milioane euro, în condițiile în care, spre exemplu, mașina pentru salvare și stingere a incendiilor sperăm să o închiriem de la Aeroportul Internațional Târgu Mureș. Este o investiție necesară și, așa cum am susținut de mai mult timp, eu consider că aeroportul va deveni polul de dezvoltare al județului Maramureș. În momentul în care se vor putea aloca și aceste sume vom redeveni operaționali, dorința noastră a tuturor fiind aceea de a oferi maramureșenilor zboruri la prețuri decente, în țară și străinătate", a conchis directorul Dorin Buda în prezentarea pe care a făcut-o plenului Consiliului Județean Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Sursa: http://www.cjmaramures.ro/comunicate/dorin-buda-dorim-sa-oferim-maramuresenilor-zboruri-la-preturi-decente-in-tara-si-strainatate

TibiV

Quote from: frunzaverde on April 04, 2017, 05:57:18 PM
Cel mai probabil o remasurare a indicat ca directia magnetica 09 e mai apropiat de realitate decat 10. Se mai intampla...
Probabil da...
Declinatia magnetica...
Care (uite asa, de afurisita... :D ) se modifica in timp...
In 5 ani nu conteaza, dar in 30 poate aduce surprize mari...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)