Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

Am reorganizat board-ul de energie. Aici vom discuta despre toate subiectele care nu au thread dedicat in board-ul de energie, plus proiecte si viziuni si plus discutii despre mai multe surse de energie luate impreuna (de exemplu despre energia regenerabila - solar, eolian, hidro, luate impreuna). De asemenea, aici discutam si despre stiri si tehnologii la nivel mondial, nu doar ce se petrece in Romania.

stangabriel

#1
http://www.curierulnational.ro/Economie%20mondiala/2015-01-13/China+a+revocat+limitarea+exportului+metalelor+rare

"Producţia metalelor rare din China reprezintă 90% din producţia mondială. Metalele rare sunt strict necesare industriei militare şi producţiei compute­relor, smartphone-urilor, utilajelor energiei eoliene etc."

Aici avem urmatoarele elemente. Salariul unui miner este derizoriu, 150 euro , au rata mare a deceselor in urma accidentelor de munca.

China nu prea are limita cand vine vorba de distrugere,aceste metale se gasesc si in alte zone ale globului,insa pretul exploatarii este foarte mare.

Atat timp cat nu gasesc o parere obiectiva,nu incep discutia despre zona Rosia Montana,cu speculatiile despre metalele rare din subsol.Altele decat aur si argint.


alecu26

de ce sa nu gasesti o parere obiectiva? eu zic ca e folositoare o discutie despre Rosia Montana....doar sa cerem voie la Monarh.
Drumurile noastre POATE;

stangabriel

Uite, amical,am discutat si cu cineva de la ANRM, se pare ca ar fi metale interesante, insa dupa cum au aparut si in presa,nu prea se stie daca e eficienta exploatarea,chiar si ca materie reziduala pe langa aur.  Treaba e proaspata, se manifesta un fals patriotism fondat pe date putin verificate, si mai ales, nu discutam probleme de mediu aici. Miza e prea mare, nu cred ca voi vedea studiul sa imi fac o idee.

Am cautat si lista de elemente....arata bine,dar...

Am adus acest subiect totusi sa va imaginati ca tehnologia inalta actuala foloseste metale rare,limitate ca si cantitate, nu materiale ce se pot face din petrol in rafinarie. Momentan e ok, ca e China in subteran,insa razboiul pe termen lung aici va fi dus. Speranta e in oamenii de stiinta sa gaseasca inlocuitori, poate mai ieftini.


stangabriel

http://www.zf.ro/companii/pariuri-ratate-omv-face-provizioane-de-700-de-milioane-de-euro-pentru-centrala-pe-gaz-de-la-brazi-si-petrol-ofisi-din-turcia-13792455

Petrom a luat decizia de a investi în producţia de energie electrică în 2008, unitatea de 530 de milioane de euro şi 860 MW, mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă, fiind finalizată în 2012. Piaţa energiei nu a mers însă conform estimărilor, preţurile şi cererea fiind în continuare în scădere.


stangabriel

http://www.mediafax.ro/economic/vicepresedinte-anre-vremea-proiectelor-mari-de-energie-regenerabila-a-trecut-e-timpul-microcapacitatilor-13803197

Eliminarea energiilor regenerabile ar majora cu 50% preţul angro al electricităţii, dar vremea proiectelor mari de producţie a energiei eoliene şi fotovoltaice a trecut şi a venit timpul microcapacităţilor pe biomasă şi biogaz, surse de energie neglijate până acum, spune un vicepreşedinte ANRE.

ciprebbe

Societatea telecom RCS&RDS beneficiază de energie ieftină, subvenţionată tot de populaţie, produsă în propriile parcuri fotovoltaice din ţară. Astfel, compania a început deja să ia din clienţii Electrica.

Compania telecom încheie contracte pe un an la un preţ de 130 de lei/MWh, mult sub furnizorul zonal, Electrica, care are un preţ de 169 de lei/MWh. La acest preţ se adaugă costuri de distribuţie, transport, marja de furnizare, alte tarife şi taxe reglementate, care urcă preţul final la consumator până la circa 400 de lei/MWh, dar tot mai ieftin decât al Electrica.

Sursa
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

adiarc

doar acum am vazut articolul...cu siguranta concurenta este benefica
astept de mult sa se sparga monopolul acestor societati....bravos
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

adiarc

"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

stangabriel

O parere si o concluzie:

http://www.contributors.ro/sinteze/raportul-epa-despre-efectele-fracturarii-hidraulice-asupra-resurselor-de-apa-potabila-concluzii-%C8%99i-perspective/

Concluzia principală a raportului este fără echivoc:

Nu am găsit dovezi că procesul de fracturare hidraulică a condus la efecte larg răspândite, sistemice, asupra resurselor de apă potabilă din Statele Unite.

Alte concluzii:

Studiind cele peste 100.000 de sonde fracturate hidraulic, EPA a identificat 151 scurgeri de fluide la suprafață. Dintre acestea, 13 au ajuns în apele de suprafață, iar 97 au intrat sol. Nici o scurgere de fluid de fracturare nu a atins apa subterană.

O a doua posibilă sursă de contaminare a apei potabile o reprezinta forajele prost construite și gestionarea necorespunzătoare a apelor uzate. Iarăși, din cele peste 100.000 de foraje studiate, numai 3 cazuri  (Killdeer, Dakota de Nord; Bainbridge, Ohio; și Mamm Creek, Colorado) au fost identificate și prezentate în raportul EPA.

Raportul mai subliniază că lipsa datelor pre- și post-fracturare hidraulică ar putea explica numărul insignifiant de contaminări.

Aceste concluzii au avut un mare ecou în mass-media americană și internațională (în România, primul articol publicat, pe 5 iunie 2015, a fost ,,Fracturarea hidraulică NU a contaminat apa potabilă!"). Prezint mai jos ecouri din principalele mass-media  după publicarea raportului EPA [2]:

stangabriel

http://www.zf.ro/eveniment/resursele-de-energie-primara-au-crescut-in-primele-patru-luni-cu-3-14443571

rincipalele resurse de energie primară au totalizat în primele patru luni 10,72 milioane tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, din care producţia internă a însumat 7,47 milioane tep, cu 4,3% mai mult, iar importurile au stagnat la 3,25 milione tep.

Resursele de energie electrică au fost de 22,52 miliarde KWh, în creştere cu 5,6% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie a anului trecut, datorită creşterii producţiei cu 5,2%.

Producţia din termocentrale a fost de 8,83 miliarde KWh, în scădere cu 10,3%, cea din hidrocentrale de 6,67 miliarde KWh, cu 28,6% mai mult, iar cea a centralei nucleare de la Cernavodă a fost de 3,97 miliarde KWh, în scădere cu 2,3%.

Producţia din centralele electrice eoliene s-a situat în primele patru luni la 2,38 miliarde KWh, în creştere cu 582,9 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă in instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 434 milioane KWh, în creştere cu 143,9 milioane KWh.

Consumul final de energie electrică s-a redus cu 3,9%, la 16,29 miliarde KWh. În timp ce iluminatul public a înregistrat o creştere cu 24,4%, consumul populaţiei a crescut cu 4,7%.

Exportul de energie electrică a fost de 3,58 miliarde KWh, în urcare cu 1,8 miliarde KWh.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,65 miliarde KWh, cu 2,6% mai mare faţă de primele patru luni ale anului trecut.

stangabriel

http://observator.ro/stiri-economie-afaceri-eoliene-litoral-pasi-spre-faliment-322496.html

"Patronii din domeniul energiei regenerabile trag, din nou, semnalul de alarmă. Ei avertizează că lipsa subvenţiilor va transforma certificatele verzi în simple hârtii fără valoare. Investitorii din industria eoliană se plâng că merg pe minus, ceea ce ar trebui să îngrijoreze şi autorităţile."

Eu consider ca e indeajuns momentan, e dezechilibrat sistemul.

http://observator.ro/romania-verde-4-689-mw-produsi-din-surse-regenerabile-264182.html

"La finele lunii mai, potrivit Transelectrica, în sistem existau proiecte eoliene cu o putere de 2.829 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.200 MW, microhidrocentrale de 560 MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 100 MW. La finele lunii februarie, în sistem erau instalate capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 4.582 MW"

Dupa datele din SEN,  Eolienele au avut varfuri aproape de maximul  instalat, dar fotovoltaicele si biomasa au produs maxim putin peste jumatate din puterea instalata.

TibiV

Nu avem thread pentru asa ceva, dar cred ca este o stire imteresanta. Cel putin pentru bucuresteni.

http://www.mediafax.ro/social/sorin-oprescu-ministerul-energiei-vrea-falimentul-radet-14695370
Quote
Sorin Oprescu: Ministerul Energiei vrea falimentul RADET

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că Ministerul Energiei doreşte falimentul RADET, în timp ce ministrul Energiei, Andrei Gerea spune că nu este nimic stabilit, ci că ar fi una din variante.

Primarul Sorin Oprescu a declarat, luni, după şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), că Ministerul Energiei doreşte falimentul RADET.

Primarul general a adăugat că în contextul lipsei de consens cu ELCEN, RADET a primit bani pentru investiţiile pe care le avea de făcut pentru a putea repara ţevile defecte şi pentru a le schimba în zonele majore de risc.

"Ministerul Economiei vrea falimentul RADET. Deocamdată RADET a primit bani pentru investiţiile pe care le avea de făcut, a început să-şi facă investiţiile cu firmele faţă de care avea datorii şi am făcut o comparaţie cu ceea ce înseamnă planul definitiv de refacere a ţevilor, şi pentru a nu schimba ţevile de mii de ori şi pentru a putea folosi bani europeni", a declarat Sorin Oprescu, după şedinţa CGMB.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Andrei Gerea a declarat, pentru Realitatea TV, că un eventual faliment al RADET-ului nu ar duce la rămânerea fără apă caldă şi căldură a bucureştenilor.

"Această discuţie cu falimentul RADET-ului nu este o decizie luată la nivelul Ministerului Energiei, este o propunere care a venit din partea ELCEN, ca urmare a multor consultări cu factorii implicaţi, inclusiv societăţi de avocatură şi este o discuţie pe care am avut-o cu primarul general, Sorin Oprescu, în care i-am prezentat concluziile celor de la ELCEN şi o soluţie, printre altele care s-au ivit, ca urmare a acestor analize. Nu ascund faptul că şi domniei sale i s-a părut până la urmă o soluţie fezabilă, pentru că, în cazul în care ELCEN-ul ar solicita falimentul RADET bucureşteanul, nu ar simţi sub nicio formă acest lucru în sens negativ, în sensul să rămână fără apă caldă şi căldură", a declarat Andrei Gerea pentru postul de televiziune.

Ministrul Energiei a mai precizat că Primăria Capitalei va putea face imediat un serviciu care să furnizeze apă caldă şi căldură bucureştenilor, "iar RADET-ul, care este de fapt o coajă fără conţinut, pentru că toată reţeaua de alimentare aparţine Primăriei, RADET-ul nu ar fi decât o companie fără conţinut, care ar falimenta".

"Aşa probabil şi Primăria Capitalei ar scăpa de acele penalităţi de care se plânge şi de care spune că niciodată nu va putea să le recupereze, iar ELCEN va reuşi să-şi recupereze măcar TVA-ul din facturile remise şi neînacasate în decursul anilor acestora. Deci nu este o soluţie de speriat, ba din contră, dintre toate care s-au vehiculat de-a lungul timpului ar putea să fie cea mai bună", a mai adăugat ministrul Energiei.
Andrei Gerea a menţionat că vor fi purtate discuţii cu toţi factorii implicaţi pentru a găsi cea mai bună soluţie.

ELCEN preciza, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, pe 27 iulie, că datoriile totale ale RADET Bucureşti către ELCEN erau, în 30 iunie 2015, de 3,587 miliarde lei.

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

Nu prea se potriveste aici, dar pare totusi cel  mai putin off-topic

http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/general-electric-a-preluat-activitatile-alstom-din-domeniul-energiei-inclusiv-in-romania-14471254
General Electric a preluat activitățile Alstom din domeniul energiei, inclusiv în România
   Compania franceză Alstom a încheiat vânzarea diviziilor de energie, inclusiv a participațiilor deținute la  companiile din România, Alstom General Turbo și Alstom Grid Romania, către conglomeratul american General Electric (GE) în schimbul a aproximativ 12,4 miliarde de euro.
   Alstom deținea 51% din acțiunile companiei mixte Alstom General Turbo, înființată în 1996 în parteneriat cu compania românească cu capital privat General Turbo SA. Anul trecut, compania a consemnat afaceri nete de 30,74 milioane lei și un profit de aproximativ 1,1 milioane lei, în scădere de la o cifră de afaceri de 39 milioane lei și profit de 2,4 milioane lei în 2013. 
   Fondată în 2010, Alstom Grid Romania produce motoare, generatoare și transformatoare electrice. Compania a raportat o cifră de afaceri netă de 18,1 milioane de lei în anul 2014, în scădere de la 26,4 milioane de lei în anul anterior. Pierderile companiei au crescut de la 146.730 lei, la 830.197.
   Grupul american General Electric a fost asistat în tranzacția cu Alstom de casele de avocatură Slaughter and May și Țuca Zbârcea & Asociații, aceasta din urmă oferind consultanță juridică pentru preluarea activităților energetice ale Alstom din România, potrivit unor surse consultate de Profit.ro.
   "Procesul de preluare, accelerat în ultimele luni ale acestui an, s-a derulat simultan pe piețe din Uniunea Europeană, dar și în jurisdicții precum Brazilia, India, sau Africa de Sud. În România, tranzacția a implicat preluarea de către grupul GE a participațiilor Alstom în Alstom General Turbo SA și Alstom Grid Romania SRL", au afirmat sursele menționate.
    În urma tranzacției cu GE, care a fost anunțată încă din luna aprilie a anului trecut, Alstom se va concentra exclusiv pe activitățile din domeniul transportului feroviar, se arată într-un comunicat al companiei franceze.
   Valoarea tranzacției include o sumă de 1,9 miliarde de dolari pe care Alstom a investit-o în diviziile energetice transferate către GE.
   "Finalizarea achiziției Alstom Energy reprezintă un nou pas semnificativ în transformarea GE", a declarat marți într-un comunicat separat Jeff Immelt, președinte și CEO al General Electric. Potrivit comunicatului, preluarea activităților legate de energie și rețele ale Alstom reprezintă cea mai mare achiziție industrială din istoria GE.
   Alstom va folosi 700 milioane de euro din banii primiți de la GE pentru a cumpăra diviziile de sisteme de semnalizare pentru cale ferată ale companiei americane, în timp ce alte aproximativ 2,4 miliarde de euro vor fi reinvestite în trei companii mixte deținute împreună cu GE.
   Totodată, o sumă cuprinsă între 3,2 și 3,7 miliarde de euro va fi restituită acționarilor Alstom prin intermediul unui program de răscumpărare de acțiuni, care vor fi anulate ulterior.
   Alstom este unul dintre cei mai mari jucători din industria grea europeană, producând numeroase echipamente și instalații, de la trenuri la centrale electrice.
   În România, compania este prezentă prin intermediul diviziei de transport, Alstom Transport, precum și prin divizia Alstom Infrastructure Romania, care se ocupă cu reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor din domeniul energiei.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)