News:

3,5% pentru Asociația Pro Infrastructură, singura voce independentă
care monitorizează toate proiectele majore de transport.

Main Menu

Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

NGC


NGC


doryan93

Comisia Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei in domeniul eficientei energetice.
Sursa

stangabriel

http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

Tocmai s-a oprit un reactor  http://www.focus-energetic.ro/reactorul-2-de-la-cernavoda-se-opreste-26015.html

Chiar si asa,pe hidrocarburi (gaze in special) se produce energie la nivel foarte scazut 350-400 MW, raman apa si carbunele la putere, nebulozitatea e scazuta, fara vant dar mult soare. Aproape 700 MW pe solare.  http://www.sat24.com/en/se

igorashu

Din interviul cu George Maior:
QuoteAmericanii si-au rezolvat foarte interesant problema resurselor si a independentei energetice, pe care o urmarim si noi si nu stam rau, prin gazele de sist. Noi nu am procedat asa, dar estimarile noastre sunt ca in 2019 vom putea obtine independenta energetica. Problema e: ce faci cu aceasta independenta, inclusiv din punctul de vedere al exporturilor. Dar strategic e foarte important pentru Romania.
sursa

Quote from: stangabriel on May 09, 2015, 05:48:42 PM
Chiar si asa,pe hidrocarburi (gaze in special) se produce energie la nivel foarte scazut 350-400 MW, raman apa si carbunele la putere, nebulozitatea e scazuta, fara vant dar mult soare. Aproape 700 MW pe solare.  http://www.sat24.com/en/se
Ce bine ar fi fost să fi avut toate unitățile de la Cernavodă...

alecu26

apropo...proiectul ala in ce stadiu e? tot ceva chinezi?
Drumurile noastre POATE;

stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-20234900-anre-redus-tarifele-zonale-pentru-introducerea-energiei-electrice-retea.htm

Comitetului de Reglementare al Autoritatii  Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, saptamana trecuta, Ordinul ANRE 87/2015 privind aprobarea tarifelor zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea de energie electrica in retea (TG) si a tarifului mediu de introducere a energiei electrice in retea, practicate de operatorii economici din cadrul sectorului energiei electrice. Potrivit Ordinului, tarifele TG vor fi reduse in functie de zona cu pana la 8,93 lei/MWh, ceea ce inseamna o scadere a pretului mediu de tranzactionare cu circa 4-5%.


NGC

QuoteStadiul lucrărilor la Barajul de acumulare de la Mihăileni, jud. Hunedoara.

http://www.cdep.ro/interpel/2015/r2162B.pdf

istvan78

Quote from: stangabriel on June 16, 2015, 09:37:58 AM
http://www.economica.net/schimbare-de-trend-ungurii-ne-inunda-cu-energie-ieftina-cumparata-chiar-de-la-noi-platita-de-noi_102198.html

Asta arata ca in tara exista dezechilibre puternice intre momentele de supra-capacitate accentuata (cu vant puternic, noaptea) si cele cu consum crescut (ziua, seara) si fara vant.
Deci daca traderii astia fac asa bani frumosi echilibrand sistemul cu ajutorul retelelor regionale, de ce nu se gaseste o solutie viabila pentru un sistem de stocare pe termen scurt (e.g. o hidrocentrala cu pompaj)?

stangabriel

http://www.zf.ro/companii/energie/primul-investitor-care-decide-sa-si-puna-eolienele-la-pamant-proiectul-a-devenit-nefezabil-din-punct-de-vedere-financiar-14671369

Da , vremea tunurilor a trecut. Avem noroc totusi de puterea instalata pana acum.

http://www.zf.ro/eveniment/consumul-de-electricitate-a-scazut-cu-5-in-primul-semestru-14672293

http://www.economica.net/seceta-loveste-in-hidroelectrica-pierde-primul-loc-la-productie-si-isi-ajusteaza-rezultatul-anual_103620.html

http://www.focus-energetic.ro/seceta-ne-aminteste-cat-de-important-este-carbunele-27713.html

http://www.economica.net/debitul-dunarii-scade-incontinuu-si-se-apropie-de-nivelul-periculos-pentru-centrala-nucleara-de-la-cernavoda_105302.html

"La 2.000 de metri pe secundă la Baziaş, şi sub acest debit, centrala se închide automat, pentru că nu există suficientă apă în bazinul Centralei pentru răcirea reactoarelor. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, în 2003, când, la 1.900 de metri cubi pe secundă, Cernavodă s-a închis."


Uite cum ne indreptam catre o seceta puternica agricola,  dar si raurile au "iesit" din iarna anul acesta cu debit mai mic ca de obicei . Daca aveam mai multa zapada si ploi mai multe in munti  primavara , eram mai linistiti.
Vom vedea din ce in ce mai putina energie hidro. Deja noaptea scade sub 1000 MW, acum cativa ani a scazut productia pe noapte la 150 MW fata de cei 6350 MW instalati.


alecu26

ce sa mai zicem atunci de a doua centrala? oricum vad ca subiectul a murit complet de vreo 3-4-5 ani.
Drumurile noastre POATE;



TibiV

Dupa stile pare un site guvernamental, dar informatia este OK...

http://www.ecopolitic.ro/guvernul-romaniei-a-facut-inca-un-pas-pentru-realizarea-liniei-electrice-aeriane-lea-romania-serbia-unul-din-beneficiari-va-fi-si-compania-energetica-olteniaceocare-va-putea-exporta-energie-elect/

Quote
Guvernul României a făcut încă un pas pentru realizarea Liniei Electrice Aeriane (LEA), România-Serbia.Unul din beneficiari va fi și Compania Energetică Oltenia(CEO) care va putea exporta energie electrică.
    Pe agenda şedinţei Guvernului României din 7 octombrie, ora 12.00 se va discuta PROIECTUL DE HOTĂRÂRE pentru ocuparea temporară a terenului din fondul forestier naţional în suprafaţă de 51,6499 ha, de către Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A, în vederea realizării obiectivului "LEA 400 kv Reşiţa (România)-Pancevo (Serbia), tronson I", beneficiar statul român.Pentru România și mai ales pentru Compania Energetică Oltenia(CEO) este un anunț foarte important și o măsură binevenită.
     Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Reşiţa – Pancevo se va realiza în varianta dublu circuit şi va traversa pe teritoriul României 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin – municipiul Reşiţa, comunele Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Giudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani.
     În contextul dezvoltării şi îmbunătăţirii capacităţii de interconexiune între sistemele electroenergetice europene, operatorii de transport ai României şi Serbiei au semnat încă din noiembrie 2005 un Memorandum de Înţelegere pentru construcţia unei linii electrice de 400 kV de interconexiune între cele două sisteme cu o lungime totală de 131 de kilometri, din care 63 de kilometri pe teritoriul României care se apropie de a firealizat.
Compania Energetică Oltenia(CEO) va putea mult mai ușor să exporte energie electrică.
     Pentru România și mai ales pentru Compania Energetică Oltenia(CEO) este un anunț foarte important pentru că asta înseamnă că sunt create căile de transport al energiei electrice către piața externă.
     În ultimul timp au fost făcute demersuri din partea conducerii CEO, exprimându-și interesul pentru a exporta energie electrică, singura problemă era infrastructura, nu exista o interconexiune destul de mare pentru a putea exporta energie electrică la potențialul producătorilor români.În acest moment, Guvernul României prin PROIECTUL DE HOTĂRÂRE de astăzi, mai face un pas pentru a realiza Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV care va duce la o mărire a procentului de interconexiune energetică, a capacității de export de energie electrică.

Mama proștilor este mereu gravidă... :)