Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

http://transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

De curand am depasit cateva recorduri. Peste 2500 MW produsi de Eoliene si peste 10 000 MW total productie. In ultimul an si jumatate,datorita debitelor consistente ale Dunarii si raurilor interioare,plus perioade de vant ce au batut peste o zona vasta,am fost pe plus in medie cu 1000 MW. Adica in mare parte cat produc centralele pe gaze,daca tot se discuta aprins despre dependenta de  importuri. Sa opresti o termocentrala pe gaze e dificil,de la factorul social pana la costuri de pornire-oprire si mentenanta.

Daca se modernizeaza hidrocentralele si se finalizeaza cele incepute,sa nu mai vorbim de tandemul 2 reactoare nucleare cu Sistemul de pompaj Tarnita,deja putem renunta la termocentrale,pe gaz sau carbune.

Avand in vedere ca totusi nu putem opri termocentralele,consider oportun subventionarea curentului destinat consumului pentru incalzire sau inlocuirea aragazului. Consumul de gaze ar scadea pana la independenta totala,cel putin pentru cativa ani.,vorbim totusi de o scadere de maxim 10,15% ,dupa parerea mea posibil.Sa nu uitam ca jumatate din locuinte se incalzesc cu lemne,mai impuscam un iepure.

De asemenea,trebuie luat in considerare ca termocentralele pe carbune si gaze sunt cele mai constante si fiabile,o perioada de seceta si calm atmosferic ar opri partial sau total centralele eoliene,hidrocentralele si atomocentralele.

Aici pe forum sa discutam evenimente,preferinte personale si tendinte legate de Sistemul Energetic National (SEN).

alecu26

nu cred ca e asa simplu.

Centralele pe gaz sunt alta poveste decat cele pe carbune. Din ce am citit:

- timpul de reactie e mult mai scurt. Adica de la pornirea la rece pana la produs energie. MUUUULt, MUUULT mai scurt.

- centrale pe gaz nu avem cred decat una, la Iernut. (OK e si cea a Petromului). Cea de la Iernut e prevazuta ca solutie pentru restartarea SEN in caz de pana energetica generala...sau asa ceva.

Sa renuntam sau sa modernizam cele pe carbune. alea polueaza groaznic..si oricum e cea mai scumpa.

Ce ne trebuie absolut e intradevar inca 1-2 reactoare la cenravoda, Tarnita-Lapusesti....si inceput a se gandi tot mai serios planul pentru inca un reactor (proabil prin transilvania). Gazele, carbunele...sunt pana la urma epuizabile.
Drumurile noastre POATE;

stangabriel

Mie imi pare rau ca vindem curent foarte ieftin la vecini in momentele de maxim,in loc sa investim in cablul din marea Neagra catre Turcia. Cred ca isi scoate banii,desi am inteles ca pretul pleaca de la 1.5 miliarde de euro. Abia atunci putem investii in toate variantele posibile,ca vom avea unde vinde energia si devenim importanti din punct de vedere strategic. Am inteles minimul pe un MW a ajuns la 80 lei pret productie in moment de productie maxima,daca nu ma insel produs de solar,iar in Franta in moment de cerere maxima a ajuns la 1 938 de euro per MW in 2012.

http://www.zf.ro/companii/in-franta-un-mwh-de-lumina-a-ajuns-sa-coste-pe-maxim-1-938-euro-de-20-de-ori-mai-mult-fata-de-pretul-intern-9238744


stangabriel

Aseara 2567 MW pe eoliene. O latura pozitiva a viscolului.

stangabriel

#5
Cautam un procent de furt al energiei electrice si am gasit asa :

20% din curentul electric consumat la nivelul intregii tari este furat. Aflam acest lucru din datele facute publice de o companie furnizoare de sisteme de electricitate, care a calculat pierderile suferite la aproape 1,4 miliarde de euro anual.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/furtul-de-curent-electric-din-romania-aduce-pagube-de-1-4-mld-euro-pe-an.html

Am gasit si articole despre cum se fura,insa nu cred ca este oportun sa postez link-urile.

Oricum mi se pare enorma cifra, am auzit de zone unde se fura ,consumatorii primesc tensiune f mica,175-180 de volti,vai de cei ce nu fura in zona,poti sa ascuti cutite la discul contoarului iar unele electronice nu functioneaza corect.

Eu am patit opusul,pentru ca sunt a doua casa de la transformator dupa o moara de cereale cu motoare de 10 kw,am avut tensiunea 270 volti de mi-au scos cei de la electrica siguranta automata de protectie ca sarea mereu si imediat am pus intrebarea: ce patesc daca mi se ard aparatele? "Da-ne in judecata!!!" Momentan am peste 220 mereu,insa nu am probleme,daca sudez ceva aparatul merge brici,consumul inregistrat este putin mai mic.Doar la centrala am stabilizator.

stangabriel

http://www.economica.net/performanta-unica-pentru-romania-zi-de-zi-ora-de-ora-am-fost-net-exportatori-de-curent-ieftin_93990.html

Exporturile de electricitate au depăşit, anul trecut, 6 TWh, în cuantum de peste 200 de milioane de euro. Tot curentul vândut la export este produs în centrale eoliene şi solare şi subvenţionat de noi toţi.
     
Consumatorii de electricitate plătesc în continuare de două ori certificatele verzi - ARCU

România a atins, în 2014, o performanţă nemaintâlnită în istoria sa: în fiecare zi din an, a fost net exportatoare de energie electrică. Balanţa schimburilor comerciale de energie începuse să fie favorabilă ţării noastre din 2012, trendul s-a accentuat în 2013, dar anul trecut, zi de zi, exporturile de energie au depăşit importurile cu cel puţin 800 MW orari, ajungând până la vârfuri excedentare de 1.600 - 1.700 de MWh.

Per total, în 2014, s-au exportat peste 6 TWh, circa 12% din toată energia produsă în România, în valoare de aproximativ 220 de milioane de euro, dacă luăm în calcul un preţ mediu al energiei pe bursă de 37 de euro/MWh.

Principalii clienţi pentru energia produsă în România sunt statele vecine, Ungaria, Serbia, Bulgaria. Printre factorii care au făcut din România un net exportator de energie se numără inundaţiile de care s-au lovit vecinii în primăvară, şi care le-au afectat producţia de energie în hidrocentrale, excedentul de energie de pe piaţa locală, dar mai ales preţurile mici la curent din România.

Performanţa la export, în materie de producţie,  a industriei energetice locale este atribuibilă în totalitate sectorului de producţie de energie regenerabilă şi traderilor. Fiecare MWh exportat a fost produs fie într-un parc eolian, fie într-un parc fotovoltaic din România. Explicaţia este simplă: această energie este cea mai ieftină, deci competitivă la export. Este ieftină pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii de curent din România prin sistemul certificatelor verzi. Prin lege, fiecare MWh produs în centralele eoliene şi solare este preluat automat în sistem şi primeşte subvenţie. MWh eolian primeşte jumătate de certificat verde iar cel solar trei certificate. Un certificat verde costă 27 de euro, deci administratorului parcului eolian îi intră din start în buzunare 13,5 euro pentru fiecare MWh produs, iar "fotovoltaicului" 81 de euro. Pe lângă aceste sume, investitorii din domeniu mai primesc bani şi la vânzarea propriu-zisă a energiei pe piaţă. Preţul mediu pe bursă este de 37 de euro, dar firmele din industria regenerabilă vând mult mai ieftin MWh, pentru că îşi permit, la 25, 20, chiar şi 15 euro.

Dacă firmele ce administrează parcuri eoliene şi fotovoltaice produc cea mai ieftină de energie, de exportul ei se ocupă traderii, atât locali, cât şi zonali, care au birouri în mai toate ţările din regiune şi care tranzacţionează permanent cantităţi mari de energie. Niciun MWh exportat în 2014 nu a fost produs de către o altă centrală decât una din sectorul regenerabilelor.

,,Scăderea consumului intern, aportul energiilor regenerabile şi scăderea preţului la curent, toate acestea au făcut ca România să devină o forţă energetică în regiune. Trendul va continua", spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

România are instalaţi circa 5.000 de MW în centrale eoliene şi solare, la o capacitate totală de producţie, care include şi termocentrale vechi, cu o tehnolgie depăşită, ce sunt pornite doar ocazional, de 20.000 de MW.

Ţara noastră are un mix echilibrat de energie. O treime din producţie este hidro, o treime termo, restul fiind energie nucleară şi energie verde. Populaţia consumă anual circa 11 TWh din cele mai ieftine surse de energie, exceptându-le pe cele regenerabile: hidro şi nucleară.

stangabriel

#7
http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

Productie 10290 MW ora 17 51,consum intern pana in 9000 MW. Pe langa vantul care a batut sustinut,e ok ca nu au ridicat productia pe gaze,e destula apa in lacuri,acum trebuiesc golite pentru viiturile si topirea zapezii din primavara. http://www.rowater.ro/Continut%20Site/Informatii%20Utile/Situa%c5%a3ia%20hidrologic%c4%83%20%c5%9fi%20volumele%20principalelor%20lacuri%20de%20acumulare.aspx

Binenteles,au bagat si carbuni pe foc,a dat de lucru la mineri,macar acum cand e cerere mare,desi  ajunge la Mintia,Deva carbune de pe alte meleaguri.

http://www.avantulliber.ro/termocentrala-mintia-arde-carbune-din-import-au-ajuns-deja-aproximativ-10-000-de-tone-de-huila-din-cantitatea-totala-contractata-de-complexul-energetic-hunedoara/

,,Circa 10.000 de tone s-au adus deja din 40.000 de tone contractate", a declarat Niculescu. În toamna anului trecut, CEH a finalizat licitaţia pentru importurile de huilă, iar cărbunele este adus tocmai din Africa de Sud. Cărbunele a început să vină încă de la începutul lunii decembrie, pentru a completa necesarul şi pentrua  trece peste perioada de iarnă. Nu este pentru prima dată când Mintia se aprovizionează cu huilă din Africa de Sud, iar un contract similar a mai fost încheiat şi pe vremea când CEH era condus de Costel Alic.

Termocentrala Paroşeni trebuie să se descurce, însă, cu huila autohtonă, care are o putere calorică mai mică . Calitatea slabă a  cărbunelui, corelată cu alţi afctori importanţi, a contribuit şi la avaria care a lăsat, chiar în noaptea de Anul Nou, zeci de mii de oameni din Valea Jiului în frig. ,,Cărbunele ar fi trebuit, în mod normal, să intre prin Preparaţia Coroieşti, însă ar fi îngheţat bocnă şi s-ar mai fi dezgheţat atunci când temeraturile ar fi crescut. Atunci am considerat că este mai bine să-l introducem aşa în consum",a  explicat Niculescu.

Mai ieftin decât cărbunele autohton

De precizat că, pe fondul lipsei investiţiilor din industria extractivă, cărbunele din imnport, cu tot cu transport, a ajuns să fie mult mai ieftin decât cel produs în minele din Valea Jiului. Asta pe lângă faptul că unităţile miniere din Valea Jiului nu pot asigura întreaga cantitate necesară stabilită ca rezervă legală pentru perioada de iarnă. Ca să treacă de vârful de iarnă, numai Termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convenţional în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună în medie 140.000 de tone de cărbune pe lună. Oficialii CEH au arătat că huila din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal, în timp ce necesarul minim al termocentralelor Mintia şi Paroşeni este de 3.700-3.800 kcal. Iar preţul cărbunelui achiziţionat din alte surse, conform procedurilor, este de 70 de lei pe Gcal, costurile incluzând transportul până la termocentralele beneficiare. În schimb, cel produs de minele viabile incluse în CEH – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – are costuri de producţie medii de aproximativ 112 lei pe Gcal.


ashbird

#8
asta pentru ca au inchis mine mici dar performante cu huila de calitate si au pastrat pe cele mari si cu multi angajati - impact social mic vezi TG jiu- lignit de suprafata

Sunt mine in Valea Jiului neexploatate dar cu tehnologie veche .. cu investitii pe masura acolo se poate face treaba buna.
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

stangabriel

Pe langa trendul eco din europa,oricum divizata in fata carbunelui,capusarea este una dintre cele mai mari din tara. Ne tot ameninta chinezii cu modernizare de termocentrale in oltenia,automat va fi nevoie de carbune de calitate.

Aici ridic 2 probleme: Vor prelua chinezii aceasta mina de aur pentru baronii locali,automat eficientizare, si,nu cumva vor aduce mineri chinezi,ce lucreaza mult,pe bani putini si nu fac greve....

Poate e ocazia sa facem un topic nou pe resurse,avem ce discuta despre petrol,gaze,minereuri si orice gasim in pamant. Ionut,unde sa-l fac daca esti de acord?

stangabriel

http://www.zf.ro/companii/energie/resursele-de-energie-electrica-au-crescut-la-11-luni-eolienele-sunt-pe-scadere-13764266

Consumul final de energie electrică în economia naţională a fost de 45,32 miliarde KWh, cu 0,1% mai mic faţă de acelaşi interval din 2013. Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 25,4%, iar consumul populaţiei s-a diminuat cu 0,7%.

Exportul de energie electrică a fost de 7,15 miliarde KWh, în creştere cu 5,19 miliarde KWh.

Cred ca scaderea consumului iluminatului pubic a fost datorat inlocuirii surselor de lumina cu unele mai eficiente,de la un bec de 250-400 w la un panou de led-uri cu un consum de 10-20 w,la aceeasi luminozitate. Per total,numarul becurilor de iluminat stradal la nivelul tarii a crescut,nu am gasit informatii concrete fata de numarul de becuri,e doar o observatie a mea.

stangabriel

Sa va bucurati de Sistemul Energetic National din Romania

http://www.zf.ro/business-international/guvernul-bulgar-avertizeaza-asupra-unei-catastrofe-energetice-13763658

"Premierul bulgar Boiko Borisov a avertizat că ar fi o catastrofă pentru ţara sa dacă Rusia va trage de timp în privinţa reabilitării a două reactoare nucleare din Bulgaria. Avertismentul vine după ce Rusia a renunţat să mai construiască gazoductul South Stream, care ar fi trecut prin Bulgaria. În schimbul colabărării în acest proiect, Moscova a promis Sofiei gaze naturale mai ieftine. Bulgaria depinde de Rusia pentru 89% din petrolul consumat şi pentru 100% din gazele consumate. În plus, tot combustibilul nuclear folosit de centrala de la Kozlodui este importat din Rusia. ,,Oprirea unuia din cele două reactoare de la Kozlodui ar fi o catastrofă pentru Bulgaria, economia şi cetăţenii nu şi-ar mai putea plăti facturile în condiţiile în care energia ar deveni prea scumpă", a spus Borisov. Comentariile au fost făcute cu ocazia unei vizite la sediul CE. "

Si uite cum,obligati sau nu,vom ajuta Bulgaria pe linia deciziilor cu interes european. oricum si acum vindem mult si ieftin vecinilor.


dr4qul4

Hai cu inca o hidrocentrală pe Dunăre si cu  2 reactoare la Cernavoda si scăpam bulgarii de probleme.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Ionut

Se mai aude ceva de chinezii de la Cernavoda pentru R3&4?

stangabriel

#14
Inainte sa mai discute cineva despre reactorele 3 si 4,trebuie deviata toata Dunarea pe bratul dinspre centrala nucleara,poate ati auzit in perioade de seceta ca sunt probleme de racire. Am citit ,acum caut unde , ca e in proiect construirea la intrarea in Bratul Borcea a unui dig subacvatic,pentru limitarea debitului de apa pe bratul dinspre Fetesti. Sa vedeti acolo autorizatii de mediu. Din punct de vedere fizic,reactoarele 3 si 4 vor ramane fara apa in situatia de azi.

Imagine cu canalul de deversare inapoi in Dunare a apei de racire de la 2 reactoare.

https://www.google.ro/maps/@44.365905,28.048928,3a,75y,173.63h,69.44t/data=!3m4!1e1!3m2!1s9aat8z9XieYxn8mh4AKy7g!2e0?hl=en

Si imagine din satelit sa vedeti la ce distanta de centrala iese din pamant,pentru a se mai racii apa,oricum are temperatura foarte mare.

https://www.google.ro/maps/@44.3375469,28.0534731,4493m/data=!3m1!1e3?hl=en  canalul din nord,centrala e la sud.