Magistrale feroviare in Romania: discutii diverse si proiecte

Started by nenea_hartia, July 01, 2014, 01:36:56 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Time-and-Space

Quote from: frunzaverde on May 13, 2017, 12:47:17 AM
Quote from: Neufunk on May 12, 2017, 09:16:09 PM
Bucuresti.

Nu exista linii standard de garare la GdN. Va trage la alt peron în fiecare zi în funcție de nevoile operaționale ale gării. Pentru ca direcția e Chitila cel mai probabil e linia 4-9 dar poate fi oricare.

Poți verifica în gara sau la webcamul din gara de nord. Serviciul de date Iris (timp real) nu include linia de garare.

Asta nu prea inteleg cu liniile de garare. in olanda e foarte consistent, stii exact de pe ce linie e legatura pentru ca in 98 la suta  din cazuri  ani intregi sunt aceleasi peroane per directii 4 5 amsterdam 8 9 rotterdam extrem de rar sa existe schimbari si atunci si anuntate si clarificate. iti formezi automatisme ca si calator.

care e factorul hotarator pentru asa ceva, tehnica, bani, coordonare sau gara terminus vs through?

Neufunk

Sa nu fie vorba de intarzierile de pe traseu, care la noi sunt foarte frecvente, care ar necesita capacitate mai mare a garii (pentru ca ai nevoie de o marja de eroare mai consistenta, banuiesc).

frunzaverde

#362
Quote from: tom_sawyer on June 07, 2017, 11:50:05 AM
prin reabilitarea la 120 km/h a liniei Faurei-Urziceni-Bucuresti s-ar putea scoate o viteza comerciala de 115 km/h intre Galati si Bucuresti? Doar cu opriri intermediare la Braila, Ianca/Faurei*, Urziceni? (sau chiar fara oprire intre Braila si aeroport)

In nici un caz, doar acceleratia la Galati si franarea la aeroport duc viteza comerciala sub 115. La 120 km/h, cu opriri la Braila, Faurei si Aeroport, viteza comerciala va fi undeva la 85-95 km/h, mai ales ca exista un segment de linie simpla. Cu multa grija, cel mai rapid tren ar putea ajunge la 100 km/h, dar, fiind linie simpla, vei afecta profund frecventele (pentru ca nu se pune problema de incrucisari stanse cat timp trenul respectiv e in circulatie).

Pentru 115 km/h, ai nevoie de linie dubla, electrica, la ~150 km/h.

Quote from: tom_sawyer on June 07, 2017, 11:50:05 AM
Ar putea un Siemens Desiro sa scoata acest timp?

In nici un caz. Plus ca Desiro-ul e conceput pentru accelerari si franari frecvente si circulatie in regimuri de viteza variabile (tren regional pe linii secundare/tertiare). Nu pentru circulatie pe parcurs lung la 120 km/h (care solicita motorul la maximul constructiv).

Quote from: tom_sawyer on September 29, 1974, 12:29:00 PM
*se poate suprima, in situatia actuala, fara investitii suplimentare, oprirea de la Faurei?
Ianca=10.000 locuitori, Faurei=3.500 locuitori

Oprirea de la Faurei e folosita pentru schimbatul locomotivei diesel cu electrica (acolo unde se face); altfel nu are alt rol. Oprirea de la Ianca e pur comerciala.

Quote from: Time-and-Space on June 07, 2017, 12:01:57 PM
Asta nu prea inteleg cu liniile de garare. in olanda e foarte consistent, stii exact de pe ce linie e legatura pentru ca in 98 la suta  din cazuri  ani intregi sunt aceleasi peroane per directii 4 5 amsterdam 8 9 rotterdam
[..]
care e factorul hotarator pentru asa ceva, tehnica, bani, coordonare sau gara terminus vs through?

In principal constanta vine din modul in care e construit pachetul de macaze, care are directii preferate (de viteza mai mare, numite "directe") si directii secundare (de viteza mica, numite "abatute"). Astfel, vei vrea sa bagi trenul cel mai rapid pe cea mai rapida directie posibila (sa minimizezi circulatia pe abatute).

De asta in Romania, in foarte multe gari, stii clar la ce linie trage trenul. In Brasov trenurile IR/IC "spre Bucuresti" vin intotdeauna la linia 3 iar cel care vine "de la Bucuresti" trage la linia 4 - astea fiind directele.

Motivul principal pentru lipsa de constanta la Bucuresti este faptul ca Gara de Nord e gara infundata, si pachetele de macaze trebuie sa ofere capacitate atat de intrare si de iesire pe aceiasi directie. Deci vei avea 4-6 linii optime pentru fiecare directie principala. Asa ca, in functie de nevoile operationale (inclusiv egalizarea uzurii macazurilor) se alterneaza linia de garare.

Asigurarea unor conexiuni "la peronul de langa" (foarte scurte) precum in Elvetia sau Olanda e imposibila la GdN, pentru ca liniile sunt grupate in functie de directie; trenul sosit la linia 1 vine din directia unde pleaca trenul de la linia 2.  Cum nu exista fly-over-uri (duble jonctiuni denivelate) la Gara de Nord sa tragi un tren de Constanta la linia 2 sau unul de Timioara la 14 e extrem de dificil, sunt gramada de macazuri, o gramada de timp pierdut, gara blocata etc.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

vancouver

Si gara din Frankfurt este o gara infundata si totusi de ani de zile (peste 10 ani de cand stiu eu, schimbarile sunt minore si se fac numai in decembrie) in fiecare zi, la aceeasi ora trenul trage la aceeasi linie si ATENTIE are aceeasi alcatuire de vagoane. Exceptiile sunt rarisime si numai daca exista intarzieri majore. De mentionat, la Frankfurt HBF exista 22 de linii infundate (nu discutam de metrourile din subteran), toate sunt folosite. Mai trebuie mentionat ca este tranzitata de ca. 450.000 oameni zilnic (fata de ca. 10.000 la Bucuresti Nord :lol:). Mai trebuie mentionat ca la fiecare linie trag zilnic intre 15 si 40 de trenuri pe zi. Si sa nu uitam toate trenurile sunt cadentate la 1 ora sau la 2 ore, adica intreg scenariul se repeta din 2 in 2 ore.

IN ZILELE DE VARF GARA INFUNDATA FRANKFURT ESTE PARCURSA DE 1170 DE TRENURI (Bucuresti Nord: 240 de trenuri in perioda estivala)

Deci de putut se poate. Dar noi vrem neaparat sa ne scarpinam invers si avem si explicatii pentru asta.

PS. In Germania, in decembrie atunci cand apare noul mers de tren, sunt stabilite pentru tot anul liniile la care va trage fiecare tren in fiecare zi. Inclusiv modificarile speciale datorate lucrarilor de reabilitare sau zilele cand trenul nu circula. Totul este stabilit pentru intregul an ce urmeaza.
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

carutasul

Pai bine, toată studenţia mea ( că atunci mergeam cu trenul mai mult) am luat trenul de Craiova de la linia 1 . Eu mă gândeam atunci că e o recunoastere a meritelor native ale oltenilor :)    Evident că şi în GdN există o oarecare constanţă a peroanelor ( nu mai ştiu acum, dar pe vremea aia si la noi parcă erau trecute liniile pe tabelul ăla mare din lateralul "biroului de informaţii", care nu se prea schimba) . Ceea ce înţeleg din explicaţiile lui Frunzăverde e că faptul că e gara înfundată îţi oferă mai puţină flexibilitate şi că nu poţi totdeauna sau la orice nivel de trafic  să asiguri constanţa liniilor, nu că nu se poate "în principiu".

TibiV

Quote from: frunzaverde on June 08, 2017, 02:27:36 PM
Cum nu exista fly-over-uri (duble jonctiuni denivelate) la Gara de Nord sa tragi un tren de Constanta la linia 2 sau unul de Timioara la 14 e extrem de dificil, sunt gramada de macazuri, o gramada de timp pierdut, gara blocata etc.
Cred ca este foarte clar, n-are rost sa facem teoria chibritului...

Cand am facut armata, luam si eu trenul de Caracal tot de la linia 1... :D

Problema ar fi doar daca daca ar pleca de la linia 1, 2 sau 3 in mod aleator de la o zi la alta.
(Nu luam in calcul situatiile extreme, ger si viscol sau canicula  +35 grade...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dan tm

Se poate expedia un tren de la linia 14 spre linia 900 dar e contraproductiv deoarece taie toate celelalte parcursuri(700-800 si1-3K)

Idem , e destul de neconstructiv sa primesti sau sa expediezi un tren spre Baneasa de la linia 1 taind astfel parcursurile spre 900 si 1-3K unde ar putea fi alte trenuri in miscare.

Mai mult firul  de acces in 90 este simplu si abia dupa devierea spre stinga devine dublu, dar mai e si problema trenurilor de pe 900 care au oprire in Carpati Po care  pe 900 are peron doar la firul 1.

Aici este luminoschema statiei Bucuresti Nord (acum semnalizarea si conducerea s-au schimbat, dar pe luminoschema veche se poate vedea ce am scris)

http://christianferoviarul.blogspot.ro/2012/02/luminoschema-statiei-cfr-bucuresti-nord.html

In general la schimbarea mersului de tren, se stabileste prin Planul Tehnic de exploatare (PTE) al statiei unde vor fi garate trenurile. exceptind Bucuresti Nord nu am mai intilnit gari care sa nu aiba afisata la panou linia de garare, valabila pentru tot anul( cu exceptii datorate unor lucrari sau defectiuni).

In general tot din motive de primire expediere liniile ramin aceleasi cu anii, dar apar si schimbari.

NGC

Quote from: TibiV on June 06, 2017, 09:53:48 PM
http://www.cfr.ro/index.php/comunicate-de-presa/comunicate-de-presa-2017/3574-06-iunie-2017-desemnare-castigator-realizare-sf-reabilitare-bucuresti-giurgiu

Quote
CFR SA a desemnat câștigătorul studiului de fezabilitate pentrumodernizarea tronsonului Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontieră, inclusiv Podul Grădiștea
Bucureşti, 06 iunie 2017

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a desemnat Asocierea BAICONS IMPEX S.R.L.- ACCIONA INGENIERIA S.A.câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentruelaborarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea liniei Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontieră, inclusiv Podul de la Grădiștea.

Cum era de asteptat, ITALFERR a contestat.

^^^

Quote from: NGC20 on July 18, 2016, 12:26:43 PM
Ofertele pentru "Studiu de Fezabilitate pentru Modernizarea liniei CF Bucuresti Nord - Jilava - Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontiera":

   19.267.200,00 RON fara TVA    Valoare estimata
1.  5.970.320,00 RON fara TVA    EGIS RAIL SA
2.  7.107.723,00 RON fara TVA    Asocierea ITALFERR SPA - SC ISPCF SA - SC ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA SRL
3.  7.950.000,00 RON fara TVA    Asocierea BAICONS IMPEX SRL - ACCIONA INGENIERIA SA
4.  8.937.804,00 RON fara TVA    SC IRIMAT CONS SRL
5.  9.462.000,00 RON fara TVA    Asocierea SNAMPROGETTI ROMANIA SRL - 3TI PROGETTI ITALIA INGEGNERIA INTEGRATA SPA
6. 15.130.000,00 RON fara TVA    CONSIS PROIECT SRL

NGC


NGC

^^^ Ambele contestatii au fost respinse. Mai poate urma CAB. ;)


Vice33

S-a renuntat la plangere:

24.08.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: S8 Complet de vacanta Recurs 4
Tip solutie: Ia act de renunţarea la judecata recurs
Solutia pe scurt: Ia act de renunţarea petentei la judecatrea plangerii. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 24.08.2017.
Document: Hotarâre  3156/2017  24.08.2017

http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000352060&id_inst=2

alecu26

Drumurile noastre POATE;

Ionut

Va pun aici pe thread-ul general prezentarea CFR de ieri de la SCS Transport.
Va rog sa discutam pe thread-urile dedicate despre fiecare proiect in parte.












cristi5

Nu stiu daca avem topic separat pentru asta

Trenul Gara de Nord - Aeroport Otopeni, amanat pana in 2020, desi ar fi trebuit sa fie gata anul acesta. Proiectul ar fi mai usor si mult mai ieftin decat magistrala de metrou

Mai usor si mult mai ieftin. Buna dimineata! Cu putin (de fapt mult) noroc, la presiunea campionatului european, intarzierea metroului la Otopeni ne poate aduce o gara CFR noua la OTP (chiar daca temporara) pana in 2020. Ar fi minunat.

http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2018-02-12-22280319-0-cum-arata-initial-proiectul-trenului-catre-otopeni.jpg