Author Topic: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks  (Read 9725 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frunzaverde

 • Duke
 • Legend
 • *
 • Posts: 1.530
 • Karma: +1561/-185
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #15 on: October 30, 2016, 12:54:47 AM »
Marţi este ziua în care companiile aeriene vând cele mai ieftine bilete.

Chestia asta se aplica EXCLUSIV in SUA/Canada, si EXCLUSIV pe zboruri interne americane/canadiene. Piata americana foloseste algoritmi adaptivi, bazati in parte pe cifrele ATPCO (un organism care publica la interval regulat de 1/4 ore tarifele a 550 de linii aeriene), bazati in parte pe cifrele de vanzari din sistemele de rezervari individuale. Marti la pranz se fac cele mai putine booking-uri pe piata americana, asa ca algoritmii vor fi avea cel mai mic coeficient adaptiv.

In Europa, trei factor fac situatia mai stabila (si diferita):

1. legislatia mult mai complexa privind competitia (care interzice anumite practici de adaptari dinamice de preturi in functie de client, si prevede obligativitatea listarii preturilor in clar in avansul deciziei de achizitie)
2. un sistem mult mai raspandit de code-share-uri, interline-uri si alte asemenea (care cere un sistem de fare calculation mai putin adaptiv) practica e ca-si-inexistenta
3. dependenta mai mare de GDS-uri si de agregatori, care au nevoie de o structura mult mai stabila de pret (pentru ca nu poti propaga preturi instant in GDS-uri si apoi in inventarele agregatorilor).

Astfel, in Europa se folosesc in continuare (mult mai mult) sistemele de "bucket-uri", fiecare "scaun" teoretic avand o valoare fixa de vanzare si fiecare fare o perioada de existenta.

De exemplu, pentru zborul ipotetic XX900, in Europa, locurile ipotetice 50-65 in secventa de vanzari vor avea, in perioada de existenta a fare-ului (sa zicem 30-14 zile inainte de zbor), clasa M cu pretul ipotetic de 100 euro. O schimbare de pret va afecta intreaga clasa Q pe intreaga perioada, pentru toate zborurile din perioada. Cand s-au vandut alea sau cand a expirat perioada de validitate (fare-ul este "spoiled"), se trece la alta clasa, mai scumpa, sa zicem N.

La americani, aceiasi clasa M va avea un pret dinamic intr-o plaja ATPCO, care se schimba in functie de cererea din orele precedenta, vanzarile pentru o perioada X, pretul concurentilor etc. Inclusiv inventarul este variabil, ceea ce in Europa e ilegal (adica, in loc sa existe 15 scaune la clasa M, in mod dinamic exista algoritmi care ajusteaza disponibilitatea de M-uri in functie de viteza de vanzare anterioara).

Zborurile intercontinentale urmeaza, din motive similare cu cele de mai sus, patternul din Europa. In Asia experienta mea limitata imi spune ca seamana mai degraba cu Europa in Asia de Sud Est si cu America in Japonia si Australia.

Deci, in Europa, regula e in principiu urmatoarea pentru legacy-uri:

-> Niciodata nu cumparati bilete pentru orare nedefinitivate, bucketurile/clasele nefiind disponibile pentru orare nedefinitive. Cumparand prea devreme un bilet, riscati sa ajungeti intr-o clasa de pret superioara celor care cumpara biletul mai tarziu. Plus ca va puteti trezi cu zborul anulat/modificat. Orarele intra in vigoare in ultima duminica din octombrie si ultima duminica din martie, si sunt de obicei definitivate in iulie/noiembrie.

-> Aproape intotdeauna (cu exceptia promotiilor pe destinatie) inventarul devine cu atat mai scump cu cat avionul se umple si cu cat e mai aproape ziua de plecare.

-> In condtiile astea, cele mai rezonabile perioade pentru a cumpara bilete sunt cu 90-100 de zile inainte de plecarea avionului. De obicei in punctul asta orarele sunt definitive si inventarul este complet si in acelasi timp disponibilitatea e mare.

-> Multe clase discounted au ca regula "sambata la destinatie" (desi proportia e mult mai mica decat in trecut). Adica un bilet luat cu plecare luni si intoarcere vineri va fi MULT mai scump decat un bilet cu plecare joi si intoarcere marti. De ce? Trafic biz in timpul saptamanii vs. trafic leisure in weekend.

-> Pentru foarte multe linii, biletele one-way sunt mai scumpe decat biletele cu retur/multi-city/open-jaw (adica zboruri de tip A-B;C-A/D, de exemplu Bucuresti - New York / San Francisco - Paris pe acelasi bilet). Asta pentru ca majoritatea claselor discount nu sunt disponibile decat daca exista doua itinerarii pe acelasi bilet, la un interval de timp definit (pe regula "sambata la destinatie"). Foarte des e mult mai ieftin sa cumperi un bilet dus-intors si sa arunci cuponul de intors (atentie insa, cupoanele se zboara in ordine; nu poti cumpara CDG-OTP-CDG si sa zbori doar OTP-CDG, un no-show anuleaza in general restul biletului). Diferentele pot fi semnificative : ARN - ORD era 700+ euro one-way, ARN - ORD - JFK - ARN (cu un orar infect ORD-ARN) era 320 euro. A fost rezervat dus-intors si cuponul ORD - JFK - ARN a fost aruncat.

-> Ianuarie si februarie sunt cele mai "moarte" luni in Europa si SUA. Decembrie e cea mai scumpa luna la economy, aprilie si septembrie la biz. Februarie e cea mai scumpa luna in China si Asia de Sud Est.

-> Cel mai ieftin se zboara (nu se rezerva) marti si miercuri (joi este nesemnificativ statistic diferit de marti). Cel mai scump duminica, luni si vineri.

-> Alte chestii : cursurile IATA de schimb valutar se ajusteaza LA DOUA SAPTAMANI, si chiar si atunci cu medii multi-lunare. Asta inseamna ca daca stiti o tara in care moneda o ia la vale, rezervati bilete printr-o companie (agentie de turism) din tara respectiva. Rusia si India au volatilitate mare pe moneda fata de euro. Si bineinteles, prietenii nostri cu Brexit. Nimeni nu va interzice sa va cumparati bilet OTP - VIE de pe un site din India si sa-l platiti in rupii daca iese mai ieftin decat in lei sau euro. La fel, de obicei liniile aeriene nu-si vor ajusta preturile in monede locale dintr-o destinatie "deprimata" chiar si un sezon intreg (cat timp picajul e de bun simt). Asa ca daca o ia rubla sau lira turceasca sau lira sterlina la vale, ia uitati-va cat sunt preturile cu plecare din Istanbul sau Londra.

A, si enjoy: http://www.secretflying.com/
« Last Edit: October 30, 2016, 12:59:47 AM by frunzaverde »

ciprebbe

 • Duke
 • Legend
 • *
 • Posts: 6.420
 • Karma: +3342/-80
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #16 on: November 02, 2016, 12:23:04 PM »
Astazi (2.11.2016) reduceri de 20% pentru toate zborurile Blue Air!
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #17 on: November 09, 2016, 07:27:54 AM »
Cum putem beneficia de cele mai bune tarife la zboruri

Economisiţi, în medie, o treime din costurile biletelor de avion, dacă le cumpăraţi cu cel puţin o lună şi jumătate înainte de data plecării, spun specialiştii în turism. În plus, pentru a avea parte de cele mai bune tarife, ar trebui să alegeţi zborurile din mijlocul săptămânii şi nu pe cele din weekend. Indicat este să cumpăraţi biletele de avion la mijlocul săptămânii, miercurea, pentru călătoriile ce au loc marţea. Marţea tarifele sunt şi cu 11% mai mici decât sâmbătă de exemplu. Iar dacă alegeţi să călătoriţi dimineaţa foarte devreme, sau după amiaza după ora 18, mai puteţi tăia din costuri încă aproape 10%.


Digi24
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #18 on: January 06, 2017, 08:12:00 AM »
Reduceri de 40% la biletele de avion către destinații exotice

În ianuarie cad preţurile la o serie de produse. Astfel că, în afară de reducerile la îmbrăcăminte, de exemplu, şi companiile de transport aerian reduc preţurile biletelor cu până 40%. Aşadar, în această perioadă, Air France KLM anunţă tarife mai mici cu până la 40% atât pentru destinaţiile foarte îndepărtate, cât şi pentru cele exotice. Practic, pasagerii pot explora toate continentele lumii, pot merge în Zanzibar, Bangkok, Mexico City, Punta Cana, Havana sau Rio de Janeiro şi să plătească mult mai puţin decât preţul iniţial. Asia este o destinaţie excelentă pentru o primă călătorie intercontinentală. Un bilet dus-întors la Delhi începe de la 409 euro, Beijing de la 419 şi Bangkok de la 539 euro. Turiştii îşi pot achiziţiona bilete la preţuri reduse pentru metropole ca Hong Kong şi Singapore de la 549 euro, zbor dus-întors şi Tokyo de la 619 euro.

Pe continetul nord-american preţurile încep de la 510 euro un bilet dus-întors la New York, 522 euro un bilet dus-întors spre Miami şi 607 euro pentru un bilet dus-întors la Toronto. Pentru călătorii care doresc să trăiască experienţa unui safari în Africa, bilete dus-întors încep de la 559 euro spre Johannesburg şi 619 euro spre Nairobi. Turiştii vor putea să îşi rezerve destinaţia dorită până pe 26 Ianuarie 2016, iar călătoria va trebui efectuată până pe 10 decembrie 2017.

Călătorii beneficiază de scăderea tarifului pentru zborurile Bucureşti – Amsterdam, iar un bilet KLM dus-întors începe de la 129 euro. Spre Paris, preţul biletelor de avion începe de la 159 euro, bilet dus-întors cu Air France. De asemenea, sunt reduceri şi spre alte oraşe europene: Copenhaga de la 149 euro, Manchester de la 163 euro, Aberdeen şi Helsinki de la 179 euro. Tarifele expuse sunt pentru zboruri dus-întors, cu toate taxele incluse. Perioada de călătorie pentru Europa este până pe 30 iunie 2017.

Capital
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #19 on: January 07, 2017, 06:42:48 AM »
STUDIU: Preţurile biletelor de avion sunt la jumătate în ianuarie şi februarie faţă de restul anului

Biletele de avion cu perioada de călătorie în lunile ianuarie şi februarie sunt mai ieftine cu 40-45% faţă de media preţului biletelor în restul anului, dacă sunt rezervate din timp, în contextul în care liniile aeriene lansează în ianuarie cele mai mari promoţii din an, potrivit unui comunicat publicat vineri de agenţia online de turism Vola.ro. Luna decembrie, în schimb, este cea mai scumpă şi aglomerată lună pentru călătoriile cu avionul, în condiţiile în care creşte masiv numărul celor care vor să meargă acasă de sărbători sau care vor să petreacă vacanţa departe de casă, potrivit Vola.ro. ”Astfel, dacă în alte luni ale anului preţul mediu al unui zbor spre Roma este de 20 euro dus – întors, în luna ianuarie turiştii au posibilitatea să îşi achiziţioneze un bilet de avion cu până la 50% reducere”, se arată în comunicat.

Dincolo de preţurile considerabil mai mici, liniile aeriene pregătesc, în prima parte a lunii ianuarie, cele mai mari reduceri din an la biletele de avion. Astfel, majoritatea companiilor aeriene au promoţii încă din primele zile ale anului cu până la 50-60% reducere. Destinaţiile externe cele mai cerute de turiştii români vor rămâne şi în anul 2017 Londra, Roma, Milano şi Paris, potrivit Vola.ro. Dintre destinaţiile interne, cererea de bilete pentru Cluj ar putea creşte considerabil, în special datorită companiilor low cost care vor opera mai multe zboruri pe aeroportul Avram Iancu.

News.ro
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #20 on: January 11, 2017, 07:26:50 AM »
Promotii LOT Polish Airlines din Bucuresti si Cluj-NapocaValabila de astazi pana pe 17 ianuarie, oferta speciala LOT Polish Airlines aduce preturi reduse pentru zboruri catre destinatii din Europa, Asia si America de Nord. Calatoria trebuie sa aiba loc intre 10 februarie si 31 decembrie 2017. Biletele pot fi rezervate pe www.lot.com si la agentiile de turism.

Varsovia – de la 166 EUR dus-intors
Wroclaw – de la 183 EUR dus-intors
Paris – de la 187 EUR dus-intors
Stockholm – de la 175 EUR dus-intors
Beijing – de la 462 EUR dus-intors
New York – de la 585 EUR dus-intors
Tokyo – de la 591 EUR dus-intors
Toronto – de la 594 EUR dus-intors

Aeronews.ro
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

alexbb

 • Officer
 • ***
 • Posts: 180
 • Karma: +64/-14
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #21 on: January 13, 2017, 08:04:18 AM »
Qatar are promotii pentru travel festival, si mai interesant un treasure hunt pt bilet/bilete cu 0 EUR :).
Pentru Romania trebuia sa fie ieri, dar s-a amanat acest treasure hunt, dar o sa tin un ochi pe site, cine stie...

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #22 on: January 17, 2017, 08:28:53 AM »
Ryanair vinde bilete la 10 euro pe ruta Bucureşti-Berlin

Air Berlin, care oferă zboruri Berlin - București, a anunţat că renunţă la această rută din 25 februarie. În acest context, Ryanair vine cu reduceri de preţ pentru biletele spre capitala Germaniei. Gigantul low-cost Ryanair a anunţat că oferă bilete la 10 euro/segment pentru zborurile pe ruta Bucureşti - Berlin pentru clienţii Air Berlin afectaţi de decizia de a întrerupe zborurile între cele două destinaţii.

B365
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #23 on: September 08, 2017, 08:52:24 AM »
Google Flights găsește bilete ieftine de avion și pentru România

Google anunță includerea României pe lista țărilor pentru care pot fi folosite de serviciile sale Flights și Destinations. Așa cum sugerează și numele, Flights și Destinations sunt două aplicații care facilitează căutarea biletelor de avion și documentarea cu privire la diverse destinații de călătorie. Ambele au în vedere acum și România. Pe de o parte, Google Flights poate fi folosit acum pentru a căuta zboruri ale liniilor aeriene care operează pe aeroporturile din țara noastră. Serviciul celor de la Google analizează atât zborurilor companiilor de linie, cât și al celor cu preț redus. Flights oferă sugestii cu privire la alegerea datelor de zbor în funcție de perioadele în care prețurile biletelor de avion sunt mai mici. De asemenea, utilizatorul poate activa funcția de urmărire a prețurilor, care îl ține la curent, prin intermediul mail-ului, cu evoluția prețurilor.

Profit.ro
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #24 on: September 16, 2017, 07:22:15 AM »
Promotii TAP Air Portugal din Bucuresti: Lisabona 109 EUR, Toronto 411 EUR, New York 452 EUR

Intre 15-25 septembrie, promotia TAP Air Portugal aduce un discount de 15% pentru toate destinatiile TAP, inclusiv cele din SUA, Canada si Brazilia. Pentru a beneficia de discount la rezervarea biletelor pe flytap.com trebuie sa introduceti codul TAP9PROMO17. Calatoria trebuie sa aiba loc intre 1 noiembrie 2017 si 30 martie 2018. Preturile de mai jos sunt valabile pentru zboruri dus-intors din Bucuresti (via Lisabona). Spor la rezervat!Aeronews
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

dr4qul4

 • Legend
 • *
 • Posts: 5.443
 • Karma: +2520/-1105
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #25 on: September 16, 2017, 01:46:44 PM »
Dupa ce au facut luna trecuta, cand au plimbat 2 zile pasagerii intre aeroport si hotel, mai merge cineva cu TAP?
My plan:  Prioritate 0: DNCB. 1. A1  2. A10  3. A3 TgMures-Nadaselu+Suplacu-Bors  4. A7-8 Ploiesti - Iasi 5. A12 7. CoBra

cezar-mario2012

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 1.155
 • Karma: +518/-148
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #26 on: September 16, 2017, 02:15:06 PM »
 Problema zborurilor București - Lisabona a fost din totdeauna aceiași. Avionul ce pleacă de la Lisabona către București vine din Ponta Delgada. Vremea este foarte ciudată pe acolo și posibilitate ca acele curse să aibă întârzieri sau chiar anulări să fie foarte mare.

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #27 on: October 10, 2017, 07:22:03 AM »
Ofertă de toamnă la TAROM: bilete de la 39 euro pentru zboruri interne și 60 euro pentru cele externe

Oferta are loc în perioada 9 - 13 octombrie 2017 și este valabilă pentru cursele operate în perioada 8 noiembrie 2017 — 31 martie 2018 (data ultimului retur). Toți pasagerii beneficiază gratuit de transport al bagajului de cală, catering la bord, respectiv check-in. Tarifele nu sunt însă valabile pentru curse în perioada 15 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018.

Profit.ro
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #28 on: November 09, 2017, 07:28:12 AM »
Tarom lansează o ofertă specială de 1 Decembrie,
cu prețuri la bilete ce încep de la 39 euro dus-întors cu toate taxele incluse


Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 8-15 noiembrie 2017. Pentru biletele achiziționate în acest interval poate fi ales însă doar între două perioade de călătorie: 1-15 decembrie 2017, respectiv 15 ianuarie — 24 martie 2018 (data ultimului retur). Pe destinațiile interne, oferta de 39 euro este valabilă pentru rutele între București și Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Satu Mare, Suceava, Timișoara.

Oferta Tarom de 99 euro pentru destinațiile externe este valabilă pentru rute între București și Amman, Amsterdam, Atena, Barcelona, Belgrad, Beirut, Bruxelles, Budapesta, Frankfurt, Hamburg, Istanbul, Chișinău, Larnaca, Londra, Madrid, Munchen, Nisa, Paris, Praga, Roma, Salonic, Sofia, Stockholm, Tel Aviv, Viena, Valencia.

Profit.ro
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.991
 • Karma: +2945/-588
Re: Cele mai ieftine zboruri: tips & tricks
« Reply #29 on: November 15, 2017, 04:28:47 PM »
Promotie TAP Air Portugal: Bucuresti-Lisabona 109 EUR

De la Bucuresti prin Lisabona, TAP Air Portugal vă invită să călătoriți către toate destinațiile sale din Europa, SUA, Canada, Brazilia si Africa beneficiind de reducerea de 15% aplicabila in noiembrie.

Lisabona 109 EUR
Rio de Janeiro / Sao Paulo 542 EUR
Toronto 411EUR
New York 452 EUR
Boston 419 EUR
Miami 423 EUR
Dakar 588 EUR
Abidjan 684 EUR

În promoție sunt incluse toate destinațiile operate de TAP Air Portugal, zboruri cu plecare din București și Budapesta. Reducerea se aplică automat rezervând pe www.flytap.com și înregistrând codul promoției: TAP11PROMORO17. Perioada de vânzare: 16 – 30 noiembrie 2017, iar calatoria trebuie sa aiba loc intre 1 decembrie 2017 – 30 iunie 2018.

Aeronews
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX