[B] ELI-NP Magurele

Started by anacronox, February 11, 2014, 11:03:15 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

anacronox

pornesc acest thread cu binecuvantarea lui Ionut. rog pe aceasta cale ca informatiile prezentate aici sa nu fie postate pe alte forumuri sau sa fie preluate de presa pentru ca unele poze pe care le voi urca sunt confidentiale.
am avut ocazia sa ajung pt cateva zile pe platforma de la Magurele si sa fac rost de niste materiale despre proiectul ELI-NP.

Mai jos gasiti descrierea proiectului de pe  http://www.eli-np.ro/ro/despre-eli.php


Extreme Light Infrastructure (ELI) va fi un centru european si international pentru cercetari de cel mai inalt nivel in domeniul laserilor de putere ultra inalta, interactiunii laser-materie si surselore secundare de radiatie . Puterea maxima a pulsurilor si durata lor extrem de scurta vor depasi tehnologia actuala cu cateva ordine de marime. Datorita proprietatiilor sale unice, aceasta infrastructura multidisciplinara va oferi noi oportunitati extraordinare pentru studierea unor procese fundamentale care apar in interactiunea lumina-materie. ELI va crea o platforma unde vor fi promovate in mod activ aplicatiile Extreme Light in folosul societatii.


Parte a misiunii ELI va consta in a pune in practica un transfer tehnologic eficient catre IMM-uri si firmele mari. Prioritara in agenda ELI va fi instruirea oamenilor de stiinta aspiranti si inginerilor din numeroasele discipline asociate cu Extreme Light. Proiectul ELI, inceput ca o colaborare a 13 tari europene, va cuprinde patru piloni:

◦ High Energy Beam Science (Stiinta fasciculelor cu energie inalta), dedicat dezvoltarii si utilizarii fasciculelor in pulsuri ultra scurte de radiatii cu de mare intensitate si particulelor care se apropie de viteza luminii. Aceasta parte a ELI va fi realizata la Praga (Republica Ceha)
◦ Attosecond Laser Science (Stiinta laserilor la nivel de atosecunde) va derula investigatii temporale ale dinamicii electronilor din atomi, molecule, plasme si solide la nivel de atosecunda (10-18 sec.). Szeged (Ungaria) va gazdui acest pilon ELI.
◦ Pilonul Nuclear Physics (Fizica nucleara) va fi construit in Magurele (langa Bucuresti/Romania) si se va concentra pe fizica nucleara pe baza fasciculelor ultra-intense de radiatii vizibile (laser) si invizibile (gama). In timp ce procesele atomice sunt foarte potrivite pentru radiatiile laser vizible sau in infrarosu, ELI-NP va genera si fluxuri de particule si radiatii, cu energii mult mai mari si foarte intense, potrivite pentru studiul proceselor nucleare.
◦ Ultra High Field Science (Stiinta campurilor de radiatii ultra-intense), care va explora interactiunea relativista laser-materie intr-o gama de energie in cadrul careia fenomene absolut noi cum ar fi interactiunea dominata de radiatii, vor preleva. Hotararea referitoare la amplasamentul celui mai provocator pilon din punct de vedere tehnologic va fi luata ulterior validarii tehnologiilor de catre ceilalti piloni.


anacronox

#1
un tur video mai jos
http://www.youtube.com/v/-n4-A5zUzJE

si mai avem si clipul acesta publicat de hotnews
http://www.youtube.com/v/yD2DlZvc150

anacronox

si cateva poze cum va arata complexul











anacronox

voi incerca sa fac update-uri regulate la santier. pe moment in zona in care sunt nu se vad decat varfurile macaralelor. accesul este restrictionat in zona din motive de securitate si obiectiv strategic (ca o paranteza, mai usor am ajuns la reactor decat sa ma pot apropia de zona santierului)

Goldmund

#4
Romania marilor secrete stiute de toti, dar cu reflexul anilor dictaturii comuniste.
Zona va deveni faina, o adresa cocheta pentru cercetare in UE, mai ramane ca intre Magurele si Bucuresti sa apara cateva bulevarde largi, constructii moderne, un monorail, parcuri intre cartiere, alei si unitati imobiliare nobile.
Vise?
Daca arhitectii si politicienii nu le au, ramanem cu infundatura de drum, o bariera si un chiosc de unde apar cativa caini si un pandar de parca ar veni direct de pe frontul urss....
A, nu mai vorbesc de simulacrul de DNCB, care in regiune e chiar oribil si anacronic.  Sper sa existe in Romania astfel de politicieni care ar putea implini astfel de vise, sau ramanem(pentru decenii) la ce avem...

Ionut

Guvernul vrea să atragă firme spre laserul din Măgurele

Guvernul încearcă să atragă firme spre platforma celui mai mare laser din lume, de la Măgurele, după ce a constatat că, după finalizare, proiectul nu va putea fi valorificat la întregul potențial, arată premierul Dacian Cioloș, susținând ca investițiile din acea zonă pot genera o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual.

"E nevoie de un concept de guvernanță care să includă mai multe instituții, pentru că, până acum, lumea s-a concentrat pe partea științifică, pe construcția acestei facilități care va construi laserul, componenta gamma. Acum, de fapt de prin primăvară, ne-am dat seama că o să ne trezim că avem laserul gata și nu-l putem valorifica la întregul lui potențial. De asta s-a început dezvoltarea acestui concept care acum progresează. Dincolo de instituțiile guvernamentale sau de cercetare, să motivăm, să incităm și să implicăm autoritățile publice locale, dar și mediul de afaceri. Investițiile de acolo, care pot genera o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera până la 6-7 mii de locuri de muncă, locuri de muncă cu o valoare adăugată ridicată, pentru că va fi vorba de cercetători, de ingineri, de experți care vor lucra în aceste domenii", a spus Cioloș, prezent la Măgurele.

El a admis totodată că orașul Măgurele are nevoie de o conectare cu aeroportul Otopeni și cu centrul Capitalei.

Profit.ro




Bine bine, concret? ??? Nu zic ca e gresit ce spune Premierul, ma intreb la modul concret ce are in plan si ce mai apuca sa faca. Sunt foarte curios mai ales cum conectam Magurele cu Otopeni. :) Ca linia M7 este uitata prin sertare... viziune, nene! Aloooo, Metrorex?!

Goldmund

O sansa imensa pentru Romania, pentru Bucuresti si Ilfov

"După 2 ani, autoritățile au lansat operațiunea Măgurele Science Park, investiție de 1 miliard euro
Autoritățile au lansat, după 2 ani de la prezentarea proiectului, procedurile de realizare a Măgurele Science Park, o platformă pe care se urmărește să fie reuniți producători de înaltă tehnologie, care să beneficieze și de stimulentele fiscale specifice unui parc industrial.

Procedurile au fost lansate acum cu pregătirea studiului de fezabilitate.

Întregul proiect din județul Ilfov va necesita o investiție de aproximativ 1 miliard de euro, acoperit din fonduri europene, contribuția de la buget fiind de circa 20% din totalul investiției.
.........."
http://www.profit.ro/must-read/dupa-2-ani-autoritatile-au-lansat-operatiunea-magurele-science-park-investitie-de-1-miliard-euro-16654236

TibiV

Premieră pentru Laserul de la Măgurele A fost testată funcționarea întregului sistem, la o putere intermediară care îl face cel mai puternic din Europa

Punct de cotitură în proiectul laserului de la Măgurele: astăzi  (18 mai)  a fost testată pentru prima dată funcționarea întregului sistemul de laseri, iar "rezultatele sunt excelente", a declarat pentru HotNews.ro directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir. Testarea s-a făcut pe o putere intermediară, de 3 Peta Wati (PW), care face însă ca România să aibă în acest moment cel mai puternic laser din Europa, a afirmat oficialul. Obiectivul de 10 PW este planificat să fie atins în februarie anul viitor.

"Pentru noi, era un punct esențial ca întregul sistem să funcționeze. Vorbim despre un sistem pe 2.000 de metri pătrați: lumina pleacă dintr-o parte a platformei și ajunge în cealaltă trecând prin sute de componente; sunt acei laseri de pompaj care pompează lumină mai multă la mai multă ca să ajungă la aceste puteri uriașe. Deci acum se vede că totul funcționează", a explicat pentru HotNews.ro directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), Nicolae Zamfir, care este si directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" de la Măgurele.

Oficialul a precizat că, "de aici înainte, urmează să urce încet-încet puterea, până în februarie anul viitor când e planificat ca întreg sistemul să fie testat la 10 PW".

Zamfir a declarat că laserul a început să se instaleze din momentul în care a fost gata constucția, în septembrie 2016.

"În toamna anului trecut, brațele de 1 PW și de 100 de TW au fost testate și sunt gata de furnizat fascicol. Până săptămâna trecută, s-au testat componente pentru brațul de 10 PW. Acum este tot sistemul de laser montat și au început testele pentru două brațe de 10 PW; dar este testată funcționarea întregului sistem, nu numai pe componente, la puterea intermediară de 3 PW și rezultatele sunt excelente. E prima dată când tot sistemul este testat", a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.

"În momentul acesta, avem cel mai puternic laser din Europa. Sud-coreenii au raportat anii trecuți o putere 4 PW, dar acesta este maximul, s-au oprit aici", a adăugat el.

Amintim că Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din România, parte a unui proiect pan-european. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele se ridică la 356,2 milioane de euro.

O importanță capitală în implementarea proiectului la Măgurele au avut-o foștii miniștri Daniel Funeriu și Dragoș Ciuparu, plecând de la primele contacte realizate de Cristian Adomniței și Anton Anton. Amintim că Executivul European a aprobat finanțarea proiectului ELI de la Măgurele în septembrie 2012, aceea fiind ultima aprobare de care România avea nevoie (detalii aici). Nicolae Zamfir este directorul proiectului de la începutul demarării sale.

https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-22457791-premier-pentru-laserul-gurele-fost-testat-func-ionarea-ntregului-sistem-putere-intermediar-care-face-cel-mai-puternic-din-europa.htm

O  prezentare pe larg si un reportaj video gasiti aici: https://economie.hotnews.ro/stiri-bani_europeni-22474772-video-reportaj-cum-arat-cel-mai-puternic-laser-din-lume-cea-mai-sofisticat-dire-din-cercetarea-lasere.htm

https://www.youtube.com/watch?v=_2HuZoLJxfw
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Laserul de la Măgurele, în atenţia Bruxellesului. Ce stârneşte îngrijorarea Comisiei Europene

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu l-a primit joi, 29 noiembrie, la Bruxelles, pe ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc. Cei doi au discutat despre situaţia la zi în ceea ce priveşte implementarea proiectelor de cercetare cofinanţate din fonduri europene. Comisarul european a apreciat progresele înregistrate în ceea ce priveşte investiţiile europene în derulare în România în domeniul cercetării şi inovării. O atenţie deosebită a fost acordată, în cadrul întâlnirii, situaţiei dificile cauzate de blocajul înregistrat în implementarea celei de-a doua faze a proiectului Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară (ELI-NP) de la Măgurele, ce presupune instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma.

"Încurajez părţile implicate să încerce să ajungă rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect în actualul exerciţiu bugetar. Este important, atât pentru Ministerul Cercetării şi Inovării, precum şi pentru comunitatea cercetătorilor din România, să evite o situaţie care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea şi reputaţia cercetătorilor români. În acest sens, le propun tuturor părţilor implicate în derularea proiectului ELI să avem o discuţie la nivel înalt, de data aceasta la Bruxelles, împreună cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o nouă încercare de a ieşi din acest impas. Proiectul laserului de la Măgurele este un proiect fanion nu doar pentru România, ci şi pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană", a declarat comisarul european Corina Creţu.

Îngrijorarea Comisiei Europene a apărut în urma disputei existente deja de ceva timp între beneficiarul proiectului - Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) - şi consorţiul european EuroGammaS (EGS), care trebuie să livreze şi să instaleze sistemul de fascicul luminos gamma, în baza unui contract în valoare de 66 milioane de euro.

Adevarul

Ionut

Laserul românesc a stârnit un scandal și proiectul revoluționar e blocat

La Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei" (IFIN-HH) se lucrează la proiectul Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară (ELI-NP). Fără alte precizări, acest proiect e poate cel mai ambițios pentru cercetarea românească și unul extrem de important, deoarece, când va fi finalizat, va demonstra că se poate cerceta ceva și la noi.

Până atunci, proiectul ,,laserului de la Măgurele" – cum mai e cunoscut acest demers – este blocat în urma unor acuzații aduse Institutului. EuroGammaS, un grup de cercetători străini, trebuia să instaleze o parte din echipamentele necesare pentru proiect. În schimb, a dat în judecată institutul din România. Motivul ar fi că românii au construit prost clădirea în care ar trebui montat sistemul de raze gamma, o componentă importantă a proiectului. Institutul ar fi refuzat să recunoască problemele, a cerut EuroGammaS să plătească penalități pentru întârzierea lucrărilor și a hotărât, în final, să rezilieze contractul. Acesta este momentul în care cercetătorii străini s-au adresat instanței și au pus întârzierile pe seama neregulilor pe care le-au găsit când au testat infrastructura pe care partea română a pus-o la dispoziție.

Detalii tehnice pe PlayTech.ro

Gendan

"Las-o mă că merge-așa" strikes again.

subway

<vrabiutele> din cartier ar ciripi ca de fapt de slaba calitate ar fi dirigentia de santier...

ghrt

Dar laserul e ok, că e deja instalat. Problemele sunt la un alt echipament, nu? Adică titlul ăla cu laserul de la Măgurele e cam înşelător sau superficial.
Cont (aproape) inactiv.

TibiV

Nu este înşelător sau superficial.
Componenta gamma este parte integranta a proiectului, cu experimente specifice, dar alimentate de laserul mare.
Daca la o masina nu functioneaza radiatorul, stergatoarele si aerul conditionat, nu poti sa spui ca masina este OK pentru ca motorul a fost deja instalat si "pleaca la sfert"...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)