[B] Infrastructura verde si cea de mediu in Bucuresti

Started by TibiV, January 10, 2020, 02:03:42 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

Nu stiu cine sunt proprietarii, dar sunt niste nemernici...
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cum-arata-parcul-ior-dupa-incediul-puternic-izbucnit-marti-activistii-de-mediu-vorbesc-despre-un-foc-pus-intentionat.html

QuoteUn incendiu puternic a izbucnit marți seară în parcul IOR din Capitală și a distrus aproape 5 mii de metri pătrați de verdeață cu arbori cu tot.
30-08-2023

Pompierii nu au stabilit deocamdată cauza dezastrului. Au ars copacii care au fost găuriți cu bormașina pentru a se usca mai repede, așa cum a descoperit anul trecut Inspectorul Pro. Activiștii de mediu și unii oficiali acuză că focul a fost provocat intenționat.

Focul a început să cuprindă parcul după lăsarea întunericului. În imaginile filmate de trecători se vede că zonă care a ars este împrejmuită de blocuri. Un adevărat pericol pentru că focul putea scăpa oricând de sub control.

Pompierii ajunși la fața locului au înconjurat porțiunea care ardea cu flăcări înalte pe care au reușit să le stingă într-un final. La lumina zilei, urmările se văd și mai bine. Porțiuni de teren, parcă atent alese, s-au transformat în scrum, cu copaci cu tot.

Eugen Matei, consilier local, primăria Sectorului 3: "Uscăciunea din acest an, din cauza vremii, face ca incendiul să se propage repde,cred că am văzut cel mai mare incendiu care a avut loc în ultimii doi ani de zile. Cred că trebuie să menținem acest spațiu verde pentru că, vedem și noi, anul ăsta cât de cald este și cât de greu ne este să trăim în apartamentele noastre. Avem nevoie de orice spațiu verde să-l menținem".

Autoritățile, dar și activiștii de mediu, vorbesc despre un foc pus intenționat. De altfel, bucata de parc care a ars a fost retrocedată şi are o poveste controversată.

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3: "Nu are cum să fie o întâmplare. De 20 de ori, în ultimele luni, au luat foc fix porțiuni mici din zona retrocedată. Vegetația a luat foc pentru că înainte a fost otrăvită, a fost stropită cu substanțe inflamabile și în ultimă instanță au început să apară incendiile. Cei care au retrocedat acest teren își doresc să construiască și pentru a putea construi au nevoie ca acest teren să fie ras, să nu mai fie urmă de copac".

Inspectorul Pro a descoperit anul trecut că aproape toți copacii de pe acest teren fuseseră găuriți cu bormașina și au început să se usuce.

Dan Trifu, preşedintele Ecocivica: "O să deschidem un al doilea proces pentru că în arhiva primăriei noi am găsit documentația necesară care spune clar că terenul a fost și este parc, conform legislației actuale chiar dacă nu figurează ca spațiu verde, dar a fost amenajat ca spațiu verde, el nu-și poate achimba destinația. Ca atare, va trebui să ne îndreptăm spre anulării acestei dispoziții de retrocedare pentru că este clar. Avem actele aici în mână".

Vegetația din astfel de zone verzi urbane a fost scoasă de sub incidența Codului Silvic, iar asta înseamnă că cei care taie, incendiază ori distrug copacii din aceste zone nu mai sunt pedepsiți cu închisoarea, ci primesc doar o amendă care e foarte mică - 50 de lei pentru fiecare copac distrus. De altfel, activiștii estimează că după această decizie numai în București au fost puși la pământ zeci de mii de arbori.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

bogdan1

#46
- de la Ionut Ivasca Parcul Liniei

dudley

Arata bine !
Le-a pus Ciucu mana in cap dezvoltatorilor imobiliari din zona cu acest parc. Nu stiu daca apartamentele erau vandute sau sunt in curs de vanzare, dar clar a crescut atractivitatea lor in acest moment. Daca erau deja vandute, le-a facut un mare bine locatarilor, daca erau in curs de vanzare, un mare bine dezvoltatorilor.
N-am mai trecut prin zona de mai bine de 7-8 ani si tin minte ca era dezastru cand mergeam de la statia Aparatorii Patriei (pe vremuri) pana la Mall Plazza.
Pe bucata libera dintre blocuri si parc, urmeaza sa se extinda parcul sau apar alte blocuri?

oc7avian

O să mai extindă cu câțiva metri spațiul verde (până în 4m). În rest o să fie drum de acces la Plaza Residence + parcări.

silviu1987

#49
Doar Faza 5 de la Plaza Residence e in executie.
In rest faza 2 a Parcului se va incadra miraculos langa noile blocuri pe care AFI vrea sa le faca langa Mall AFI.
Ar mai fi si niste blocuri unde era fabrica de diamante dar nu vad ca s-au apucat de ceva pana acum.
Mai e un PUD pt vreo 3-4 blocuri langa tunelul tramvaiului 41 unde se termina momentan faza 1 a parcului.
Simple coincidente ce sa zic :)
Portiunea aia libera e un mare mister. Cand am intrebat pe grupul Sect 6 de ce nu o face parc m-a linistit
Ciucu  sa stam linistiti ca iese totul bine. Cica ar face drumul exact langa pista de biciclete ca sa aiba drumul curbura, ceea ce ar fi o mare prostie.
Oricum nu mai in Romania poti sa faci parc,sa te lauzi ca aduci aer curat, si sa trantesti un drum langa el ca sa fie o cale de acces extra catre AFI.

misiekwas

Cu totul aia, mi se pare o treaba ok. Eu as spune ca PL chiar s-a dovedit un succes. E popular, se duce lumea. Oare ar putea sa fie mai bun? Sigur. Dar și asa e un proiect neașteptat de reușit.

TVlad

Finalmente au inaugurat statia de epurare de la Glina.
Spune Nicusor ca are o capacitate de tratare de 12mc / sec.
Marea mea nelamirire este ce se intimpla cind ploua, avind in vedere ca Bucurestiul nu are canalizare separata pentru apele pluviale. Inseamna ca atunci totusi se deverseaza surplusul netratat, nu?

"
💧Au fost finalizate lucrările la Stația de epurare a apelor uzate Glina. După 48 de ani, în sfârşit putem să spunem că Bucureştiul are o staţie de epurare care tratează toate apele reziduale din Capitală.
💧Până acum, apa din canalizarea Bucureştiului se vărsa în Dâmboviţa, de acolo în Argeş, apoi în Dunăre şi în Marea Neagră, poluând toate aceste ape. Acum, odată cu extinderea și modernizarea Stației, apa provenită din canalizare va fi epurată mecanic și biologic 100%.
💧Am vizitat astăzi Stația, alături de Ambasadorul Franței, Nicolas Warnery, reprezentanta Ambasadei Spaniei, dna Ana Hernandez, oficiali ai Băncii Europene de Investiții și directorii companiilor care s-au ocupat de acest proiect. Mulţumesc tuturor celor implicați în acest proiect, mulțumesc constructorilor care au continuat să lucreze, deşi o lungă perioadă de timp nu au fost plătiţi. Mulţumesc BEI pentru că a avut îngăduinţă cu noi în momente financiare dificile pentru Primăria Capitalei.
💧A fost un proiect greu, pe care l-am preluat acum 3 ani, la 40%, în condiţii foarte dificile, cu conturile blocate, cu îndoieli din partea tuturor că ar putea să fie finalizat.
💧Valoarea investiției a fost de 650 de milioane de lei, banii provenind în mare parte de la Banca Mondială, cu cofinanțare asigurată de statul român și de Municipiul București, printr-un credit de la Banca Europeană de Investiți"

Facebook Nicusor Dan


TVlad

Iata citeva poze de ieri - 4 martie - cu lucrarile de reparatie la cuva lacului din Cismigiu.
Ma asteptam sa fie ceva mai sistematic dar sint doar niste petice; nu stiu ce sanse au sa realizese o suprafata etansa:














Powered by API/PUM imgur uploader

Telvanni


TVlad

Mda, dezamagitor. Eu nu sint constructor dar impresia e de incropeala, de cirpeala din saracie.
Scoteau apa infiltrata cu cupa excavatorului si o aruncau mai incolo.

Cred ca ar trebui sa existe "la talveg" un canal de drenaj, ceva sub placa de beton. Dupa atitia ani o fi si el colmatat si poate ar trebui reparat/inlocuit. Aveam alte asteptari.