[CT] Infrastructura sanitara, sociala si educationala

Started by Harry, December 18, 2013, 09:31:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Contractul pentru achiziționarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat astăzi. Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța și încă patru unități din țară vor beneficia de echipamentele necesare pentru tratatarea pacienților cu afecțiuni oncologice.
Pentru SCJU și pacienții din Dobrogea, este un pas extrem de important reluarea activității centrului de radioterapie, începînd de anul viitor, a declarat managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa.
Ceremonia de semnare a contractelor pentru dotarea cu sisteme complete de radioterapie a celor cinci unități a avut loc astăzi, la Guvern. Contractele au fost semnate de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și de Jaroslaw Lange, reprezentant al companiei Elekta Limited UK, furnizor al echipamentelor medicale.
La Constanța, 70% din pacienții cu afecțiuni oncologice au nevoie de radioterapie.

Harry

In cartierul Campus, pe strada Opalului la numarul 14 se va ridica o clinica de psihiatrie pediatrica. Investitia este un privata.






dumbravaandrei

Nu e cumva chiar prima clinica privata de psihiatrie pediatrica din Romania?

Harry


kitsune

#64
A fost inaugurat. Compartimentul de îngrijiri paliative ,,Casa Soarelui", contract cu CJAS. Se pregătesc protocoalele pentru pacienţii oncologici

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ,,Sfântul Apostol Andrei", dr. Cătălin Grasa, au inaugurat ieri Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secţiei de Oncologie a SCJU, pe care constănţenii îl cunosc cu denumirea ,,Casa Soarelui".

Imobilul în care va funcţiona acest compartiment a fost complet renovat, reamenajat şi dotat cu echipamentele necesare desfăşurării în bune condiţii a actului medical. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la suma de aproximativ 720.000 de lei, din care aproximativ 500.000 lei au fost asiguraţi de Consiliul Judeţean Constanţa, din bugetul propriu. Centrul dispune de 21 de paturi şi va avea o structură de personal formată din doi medici, un kinetoterapeut, un psiholog, 12 asistenţi medicali, patru brancardieri, opt infirmiere şi cinci îngrijitoare.

Centrul va funcţiona efectiv începând cu data de 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru că toţi pacienţii care vor ajunge aici vor beneficia de tratament gratuit.

,,Este un proiect de suflet, pentru care am depus toate eforturile. De astăzi, cei care au nevoie de serviciile Compartimentului de Îngrijiri Paliative pot beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie, la standarde europene. În curând redeschidem şi Secţia de Radioterapie şi astfel pacienţii pot beneficia de un tratament medical complet în judeţul Constanţa, fără ca aceştia să fie nevoiţi să plece în alte regiuni ale ţării", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.

,,Sunt bucuros că am reuşit să finalizăm reabilitarea acestui compartiment de paliaţie, o zonă obligatorie pentru pacienţii constănţeni. Ne bucurăm că punem oferi aceste servicii gratuite celor aflaţi în nevoie. Cele 21 de paturi devin utilizabile după 1 iunie, când intră în vigoare contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Deocamdată nu s-au înregistrat solicitări din partea viitorilor beneficiari, deoarece nu am definitivat protocolul, cum se va face practic selecţia celor care vor fi îngrijiţi aici.

Orientativ, un ciclu de tratament va fi de maximum 21 de zile atât pentru pacienţii oncologici, cât şi pentru cei cu afecţiuni nononcologice grave, în stadii avansate. Din păcate, legislaţia nu a permis amenajarea de paturi şi pentru pacienţii copii, va trebui să ne gândim la o altă soluţie pentru aceştia", a punctat, la rândul său, Cătălin Grasa, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.

În şedinţa de Guvern din data de 7 iunie 2018, Executivul a aprobat hotărârea privind trecerea acestui obiectiv în domeniul public al Judeţului Constanţa, iar la data de 10 iulie 2018 a fost semnat între Direcţia de Sănătate Publică Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa protocolul de predare-primire a imobilului în care a funcţionat Casa Soarelui.
Despre ,,Casa Soarelui"   
Clădirea are o suprafaţă construită de 467 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.381 mp, iar terenul aferent clădirii are o suprafaţă de 2.516 mp. Imobilul, situat pe strada Piatra Craiului nr. 4 din municipiul Constanţa, are o valoare de inventar de aproximativ 3 milioane de lei.
Centrul de Îngrijiri Paliative ,,Casa Soarelui" din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie 2017. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, centrul a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament.

Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere, potrivit şefei Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă.

Adevărul.ro

LE: Pentru cine nu știe povestea acestui centru și cum a fost închis din motive birocratice:

,,Casa Soarelui" a fost, la început, misiunea unei organizaţii neguvernamentale cu înfiinţate în România în anul 2002, sub denumirea ,,Ajutaţi Copiii Români". Aceşti entuziaşti cetăţeni englezi au pus pe picioare centrul în sediul pe care îl primeau în anul 2002, printr-un parteneriat încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, în spaţiul unei creşe în ruină, din vecinătatea depozitelor de la Halta Traian.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

#65
Pentru cei ce nu știu ce înseamnă medicina paliativă și de unde a plecat Casa Soarelui. Eu am avut pe cineva îngrijit acolo, a însemnat mult pentru persoana respectivă, chiar dacă pentru mine fiecare vizită era deprimantă, oamenii de acolo, cei de la fundație, mi-au arătat că se poate și în România o îngrijire decentă și empatică.
Acum noul centru inaugurat este "de stat". Sper să nu devină ceea ce este Secția de Terapie Intensivă, unde se bat asistentele să îți ofere servicii funerare chiar dacă bolnavul tău încă trăiește.




Articolul este aici

Quote,,Doamna mi-a zis că nu acceptă. Înseamnă că n-o să mai vină, nu? Nu i-a convenit ceva...". Șoferul se străduiește să-i explice ceva de neexplicat în România anului 1993: că atunci când un cadru medical refuză o atenție, nu înseamnă că s-a supărat pe pacient.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence