[CT] Infrastructura sportiva si turistica

Started by Harry, December 18, 2013, 07:08:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry


Harry

Licitatia pentru extinderea Delfinariului a fost anulata


SB76UFO

#152
Anul asta au mai miscat ceva la Blaxy ?
"Prostia este eternă și invincibilă"

Harry


Harry

Universitatea Ovidius din Constanta intentioneaza ca anul viitor sa ridice o sala polivalenta. Aceasta va fi amplasata in campusul din zona de nord a municipiului, in spatele cladirilor existente, urmand a avea deschidere directa la aleea Universitatii.


rota

S-a semnat contractul pentru sala polivalentă de 5.000 de locuri din municipiul Constanța



Compania Națională de Investiții (instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice) a semnat, în data de 17 decembrie 2018, contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții "Sală Sport Polivalentă – 5000 locuri, municipiul Constanța, județul Constanța" din Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 254, zona Badea Cârțan, cu Asocierea S.C. EUROMATERIA S.R.L, S.C. ADURO IMPEX S.R.L, CONPAT SCARL – DELTA CON S.R.L, RESEARCH CONSORZIO STABILE S.C. ARL.

Valoarea contractului de finanţare este de 67.913.330,34 lei (cu TVA, cote și taxe incluse), iar durata lucrărilor de proiectare și execuție va fi de 27 de luni (din care 3 luni pentru proiectare).

Sala de sport propusă ocupă la sol cca. 9.820 mp, fiind desfășurată pe 3 niveluri cu un total de 18.500 mp, având o capacitate de 5.000 de locuri.

CNI
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Harry


Harry

Primaria Municipiului Constanta a lansat licitatia pentru Elaborare DALI (inclusiv documentatii avize, studii topo, geo, expertiza tehnica, altele) aferenta obiectivului de investitii "Reabilitare, construire anexa si amenajari exterioare bazin de inot al Liceului Teoretic George Calinescu".

Valoarea totala estimata: 136.500 lei + TVA.

Scurt istoric:

In anii '80 in Tomis Nord se amenajeaza o piscina semiolimpica cu 5 culoare. De asemenea se construiesc vestiare, dusuri si grupuri sanitare. Piscina a functionat doar o singura data, fiind inchisa din cauza unor deficiente la sistemul de scurgere. Cum a venit revolutia deficienţele nu au mai apucat a fi remediate asa ca piscina a fost abandonata. Intre timp hotii de fier vechi au luat tot ce se putea lua din cladirea care gazduia dusurile si vestiarele.

Iata cum se prezinta acum piscina:
















Harry

Vila Maria Stirbey din Mamaia va fi restaurata si reintrodusa in circuitul turistic.

In 1930, in statiunea Mamaia, la intersectia strazilor Ecrene cu Florilor, langa Palatul Regal si la mica distanta de soseaua de coasta, dupa planurile arhitectului Mario Stoppa, se ridica resedinta de vara a Mariei Stirbey, fiica cea mare a printului Barbu Stirbey si a printesei Nadeja Stirbey. Imobilul se remarca prin minaretul decorativ, asemanator cu cel al unei alte vile de vacanta situata in apropiere (cunoscuta in comunism ca barul Orient, eleganta vila interbelica si-a pierdut minaretul, iar astazi este in ruina, sub mormane de gunoaie).

Revenind la vila Stirbey, aceasta este desfaurata pe demisol, parter, etaj si pod si dispune de 16 incaperi. A fost nationalizata in 1948 devenind vila de protocol.

Pentru acest an se intentioneaza restaurarea cladirii si reintroducerea in circuitul turistic.






Extrase din documentatie:



Prezentul Plan urbanistic de detaliu are ca obiect stabilirea, din punct de vedere urbanistic, a condiţiilor de interventie asupra unei Vile Turistice existente (fosta Vila Rainbow, cunoscuta si cu denumirea de Vila Stirbey sau Vila cu minaret), in cadrul obiectivului de investitie care implica lucrari de reabilitare, modificari, consolidari, extindere in pod existent, pentru amenajare vila turistica in cladirea existenta situata in STATIUNEA MAMAIA, LOT 10, CAREUL 41.



Obiectivul studiat - parcela IE: 230627 - este amplasat în jud. Constanta, in intravilanul municipului Constanta, in centrul istoric al statiunii Mamaia, careul 41, lot 10.

Imobilul se situeaza in zona de protectie a unui monument istoric, respectiv la cca. 50 m distanta spre Sud fata de monumentul istoric de valoare nationala FOSTA VILA REGALA, AZI CLUB "CASTEL", cod CT-II-m-A-02896, inscrisa la pozitia 596, la Judetul Constanta in Lista Monumentelor Istorice Anexa a Ordinului Ministrului Culturii nr. 2828/24.12.2015, publicata in M.O. Partea I, nr. 113 bis, din 15.02.2016, arh. Mario Stoppa, 1926. Lotul face parte dintr-o parcelare datand din jurul anului 1924, cand situatia loturilor existenta la acea vreme a fost modificata.

Lotul isi pastreaza forma originala si este marginit de alei care s-au pastrat traseele initiale.



Extrase din Studiul istoric arhitectural urbanistic intocmit in anul 2018 de arh. urb. Tudosie Laura Smaranda, RUR D,E,F6,G5 si arh. Isacov Alinta Gabriela RUR D,E, verificat de arh. Margareta Mihailescu - specialist M.C.C. nr. 327 S):



In Planul cadastral al municipiului Constanta din 1938 pentru zona cladirii studiate, este detaliata lotizarea din care face parte aceasta, cuprinsa intre Parcul Cazioului – la Sud si Incinta Vilei Regale – la Nord.

Stazile si aleile care structureaza lotizarea au ramas aceleasi, preluate din prima lotizare – 1906, mentinute pana in ziua de astazi, si anume:

− Alea Lido – curba, pe directia Est-Vest, astazi aleea cu parcare situata la Sud de Hotel Albatros si Condor

− Aleea Ecrene – liniara, pe directia Est-Vest, intre grupul de vile si Incinta Vilei Regale.

− Intre aleile acestea existau Aleea Florilor si Aleea Venetia, convergand catre intrarea laterala in incinta Vilei Regale.



Lotizarea cuprindea initial 3 careuri, cu 32 de loturi, organizate cvasi-simetric fata de un ax pe directia Nord-Sud, in capatul de Sud fiind lotul pe care s-a construit Hotelul Edilitatea, iar in capatul de Nord – o largire semicirculara in carosabilul aleii Ecrene, conform lotizarii initiale, si Poarta de acces in Incinta Vilei Regale.



Cele 32 de loturi facau parte din careurile 39, 40 si 41 si erau distribuite astfel:

− Careul 41 cuprinzand 13 loturi intre Aleea Florilor si Bulevardul Principele Nicolae de pe malul lacului Siut -Ghiol, pe care in 1938 erau construite 4 vile, pe loturile 10 (Vila Stirbey), 11 (Vila Stanescu), 17 (Vila Margero), 21 (Vila Sirotta), cladirile existând si astazi;

Pe o parte a loturilor ramase libere, dupa 1948 s-au construit:

− Statia de pompare a apei, la Vest de Vila (Stanescu), la Aleea Ecrene, in anii 1950

− Restaurantul Albatros, la Est de Hotelul Albatros, in anii 1960

− Hotelul Condor, la Vest de Hotelul Albatros, in anii 1970.

Restul loturilor au ramas libere si au fost folosite ca gradini extinse ale vilelor invecinate, transformate in vile de protocol.

Aleile au ramas pe traseul si cu ampriza initiala, cu deosebirea ca astazi nu mai poarta denumiri.

In general, cele 8 vile construite in anii 1930, existente si astazi, si -au pastrat arhitectura initiala, realizata in stiluri diverse: neoromânesc, modernist, modernist cu influente balcanice, dar majoritatea au fost modernizate dupa 1990, pierzand detalii si materiale originare.



Dintre toate vilele existente in aceasta lotizare, Vila Stirbey se remarca din toate punctele de vedere: urbanistic, arhitectural si memorialistic:

− Amplasamentul privilegiat, de colt, intre Aleea fosta Ecrene si Aleea fosta Florilor, intr -o pozitie dominanta si vizibila de la distanta, fiind totodata cea mai apropiata de intrarea in incinta Vilei Regale.

− Arhitectura de exceptie, in stil modernist cu influente orientale, dominata de turnul minaret amplasat pe colt;

− Autorul cunoscut, arh. Mario Stoppa, acelasi care a proiectat Vila Regala, proiectul initial fiind cunoscut;

− Comanditarul cunoscut – Familia Stirbey, cu vechi radacini boieresti si domnesti, de notorietate in epoca si apropiata Familiei Regale;

− Autenticitatea arhitecturii, detaliilor si materialelor, care s-au pastrat, fara modificari esentiale;

− Starea in general buna a cladirii, posibil de a fi consolidata, restaurata si refunctionalizata, fara modificari majore.



Avand in vedere valoarea arhitecturala a cladirii si valoarea urbanistica a amplasamentului, este necesara pastrarea, restaurarea si punerea in valoare a cladirii, protejarea aspectului exterior, a volumetriei si arhitecturii fatadelor cu toate detaliile lor, cu deosebire a elementului distinctiv – minaretul de colt, care trebuie sa ramana dominanta compozitiei arhitecturale.



Se recomanda pastrarea si reconditionarea urmatoarelor elemente caracteristice ale cladirii:

- Compozitia volumetrica piramidala

- Turnul - minaret de colt, cu toate detaliile sale

a. Forma sarpantei si detaliul de streaşină, invelitoarea din olane

b. Forma golurilor exterioare

c. Tamplaria din lemn, posibil a se reface din lemn stratificat, cu preluarea detaliilor – impartiri, sectiuni

d. Finisajele exterioare ale fatadelor – tencuieli, paramentul din piatra, culorile de finisaj

e. Detaliul de poarta de acces

f. Imprejmuirea din zidarie perforata, pe soclu din piatra

g. Grilajul din feronerie de la fereastra de pe colţ

h. Detaliul pierdut, dar posibil de reconstituit dupa documente, al consolelor din lemn ce "sustineau" etajul.

i. Placuta cu anul construirii a.d. 1930 si numele arhitectului Mario Stoppa, de pe parapetul porticului de intrare

j. Acoperirea boltita a scarii interioare

k. Scara interioara a minaretului

Asigurandu-se pastrarea si reconditionarea elementelor caracteristice ale cladirii enumerate mai sus, sunt posibile modificari de plansee, recompartimentari interioare, modificari ale scarii secundare, realizarea de finisaje interioare si instalatii noi , in scopul repunerii in functiune a cladirii si adaptarii ei la prevederile reglementarilor din domeniu.



Consolidarile se vor realiza numai la interior. Pentru turnul- minaret, in cazul consolidarii sale la exterior, se vor aplica solutii care sa nu-i modifice arhitectura.



Avand in vedere necesitatea modernizarii si refunctionalizarii cladirii, pentru a corespunde cerintelor moderne de confort, apreciem ca posibila inaltarea zonelor de constructie parter, in vederea castigarii pentru cazare a spatiilor situate in podul existent al acestora, cu conditia ca acestea sa ramana cu streasina mai jos decat cea a corpului P+1 si cu o racordare adecvata la acesta

din urma.



Propunerile pentru imobil:


Bbeneficiarul investitiei isi propune reabilitarea cladirii existente cunoscute sub numele de ,,Vila Stirbey" sau ,,Vila cu Minaret" , pentru amenajarea unei VILE TURISTICE de categorie superioara, de tipul ,,boutique hotel", CU CAMERE DE CAZARE SI SPATII DE SERVIRE A MESEI pentru turistii cazati.



Prin modificarile propuse:

- destinatia de vila turistica/ alimentatie publica se incadreaza in prevederile din P.U.Z. Mamaia.

- regimul de aliniere ramane neschimbat

- regimul de inaltime al cladirii ramane neschimbat - D+P+1E

- modificarile de mansardare in pod existent propuse conduc la cresterea C.U.T., prin transformarea zonelor de pod neutilizat de peste parter in mansarda, si nu se vor reflecta in modificari volumetrice la exterior, cu exceptia ridicarii acoperisului de peste parter (de la cota cca. 5,45 m peste teren amenajat) cu cca 50 cm. Streasina si acoperisul de peste etajul 1, de la cota cca. +8,40 m peste teren amenajat - raman neschimbate.

- P.O.T. si C.U.T. – se pastreaza indicatorii P.O.T. si C.U.T. maxim admisi aprobati din P.U.Z. Mamaia.



Extras din dispozitiile Directiei Judetene pentru Cultura:



- Se vor pastra volumetria si arhitectura fatadelor cladirii, cu toate detaliile si ornamentele lor si se vor reface detaliile disparute in timp, dupa documentele si modelele existente.

- Se avizeaza ridicarea stresinii cu 50 cm in zona D+P a cladirii, in vederea transformarii podului in mansarda, rezultand cresterea suprafetei desfasurate. Acoperisul se va ridica in consecinta, cu refacerea formei si pantelor conform situatiei existente.

- Se avizeaza practicarea de ferestre in zonele cu mansarda propusa, in plan vertical pe fatade si in planul acoperisului, conform propunerii, pe Fatada de Vest – Var.1, pe fatadele de Est si Sud prezentate.

- Se avizeaza executarea de curti engleze si usi pentru accesul direct din demisol in curte, pe fatadele de Vest si Nord.

- Se va pastra forma acoperisului si detaliul de streasina. Se vor pastra cosurile de fum.

- Minaretul de colt isi va pastra forma. Dimensiunile, detaliile, materialele si se va reveni la materialele originare, acolo unde au fost inlocuite. Se va pastra feroneria ferestrei de la parter.

- Tamplaria exterioara se va reface din lemn stratificat, cu pastrarea modelului, dimensiunilor si detaliilor, cu geam termorezistent.

- Imprejmuirea si poarta de acces in curte se vor mentine in forma si cu detaliile actuale.



Principalele lucrari propuse sunt:



Reabilitare cladire existenta pentru amenajarea unei vile turistice cu spatii corespunzand unei categorii superioare (4 sau 5 stele), CU CAMERE DE CAZARE SI SPATII DE ALIMENTATIE PUBLICA.



• CAPACITATE : Vor rezulta 6 camere de cazare- fiecare cu baie proprie, 1 oficiu, o sala de mese pentru turistii vilei si bucatarie cu anexe. Observam ca marirea propusa a ariei desfasurate a cladirii , prin extinderea prin transformarea in mansarda a podului existent de peste parter, nu conduce la marirea capacitatii de cazare a vilei in ceea ce priveste numarul de unitati de cazare, ci la marirea gradului de confort, prin marirea suprafetei camerelor, prin realizarea de bai pentru fiecare celula de cazare.

• Extindere a spatiilor utile din cladirea existenta prin transformarea in mansarde a zonelor de pod de peste parter, astfel: se ridica streasina cu 50 cm in zona D+P a cladirii, in vederea transformarii podului in mansarda, rezultand cresterea suprafetei desfasurate. Acoperisul se va ridica in consecinta, cu refacerea formei si pantelor conform situatiei existente.

• Se vor pastra volumetria si arhitectura fatadelor cladirii, cu toate detaliile si ornamentele lor si se vor reface detaliile disparute in timp, dupa documentele si modelele existente. Nu se va utiliza termosistem de fatada.

• Practicarea de ferestre in zonele cu mansarda propusa, in plan vertical pe fatade si in planul acoperisului, conform propunerii, pe Fatada de Vest – Var.1, pe fatadele de Est si Sud avizate de D.J.C. Constanta.

• Executarea de curti engleze si usi pentru accesul direct din demisol in curte, pe fatadele de Vest si Nord, cu suprafete de cca. 5 mp fiecare. (Suprafata curtii engleze de lumina mai mare de 4 mp nu se include in aria construita - STAS 4908).

• Se va pastra forma acoperisului si detaliul de streasina. Se vor pastra cosurile de fum.

• Minaretul de colt isi va pastra forma, dimensiunile, detaliile, materialele si se va reveni la materialele originare, acolo unde au fost inlocuite. Se va pastra feroneria ferestrei de la parter. Se va completa cu balustrada (mana curenta) parapetul la balconul turnului.

• Tamplaria exterioara se va reface din lemn stratificat, cu pastrarea modelului, dimensiunilor si detaliilor, cu geam termorezistent.

• Imprejmuirea si poarta de acces in curte se vor mentine in forma si cu detaliile actuale.

• amplasare firma pe fatada, pentru care la D.T.A.C. se va solicita avizul Directiei Judetene pentru Cultura Constanta

• asigurarea de locuri de parcare conform reglementarilor in vigoare.

• Ad totala rezultata prin mansardarea podului de peste zona D+P a cladirii = cca. 623 mp

Harry

#159
S-a aprobat studiul de prefez. E in achizitie studiul fez.

Sincer nu-mi place proiectul. As fi preferat sa se preia arhitectura originala a stadionului vechi, refacand dechiderea catre lac.



Facut in anii '50 de detinutii politici, stadionul era in stil streamline modern. Arhitect (fara a avea dreptul de a semna lucrarea fiind detinut politic) a fost Ioan Puschila.











Si gratie lui Radu Cornescu putem vedea cum arata planul original.



Din pacate la fel s-a intamplat si la Rapid si recent la Oradea si urmeaza si la Dinamo. Toate aveau valoare istorica si arhitecturala. Din pacate nu am invatat nimic din demenetele demolari din comunism, vezi ONEF.

Harry

#160








Daca se ramane pe prj asta macar sa schimbe nuantele de earth brown in ceva nuante de albastru.


kitsune

Să mă grăbesc să fac ceva poze acolo, măcar la stâlpii de nocturnă, că văd că dispar?
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry

Sunt pline sertarele din Romania de studii...

kitsune

#163
Pfui ce mă speriasem că se apucă și nu mai am eu timp. Sper că mă păsuiesc, măcar până când ies la pensie, să am timp să imortalizez...
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry

 Primaria Municipiului Constanta a lansat licitatia pentru Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică la faza studiu de fezabilitate, expertiză tehnică, studii de teren, documentaţie obţinere avize, altele, pentru obiectivul de investiţii: Construire complex sportiv Constanţa"

Documentaţia de proiectare va cuprinde obiectele:

Obiect 1: Construire Stadion "Gheorghe Hagi", Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanta

Obiect 2: Construire arene tenis si dependinţe, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanta

Obiect 3: Construire Centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanţa.

Obiect 4: Amenajări exterioare, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanţa.



Valoarea totala estimata: 2.472.153,23 lei + tva.



Durata contractului: 150 zile



Data de deschidere a ofertelor: 05.10.2020.