[CT] Constanta istorica

Started by Harry, December 18, 2013, 01:59:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

Se profita de cele aproape 10 grade de afara si se toarna beton pe ultima portiune din bulevardul Tomis.


















Ionut

Hei, asa da pavaj! Arata bine de la distanta. Visez sa vad toate zonele pietonale pavate in toate orasele tarii, mai ales in centru si mai ales in orasele cu multa istorie. E mizerabil asfaltul pe trotuar. Praga arata extraordinar din punctul asta de vedere, e un model pentru toata Europa, zic eu.

Harry

Atat pentru trotuar cat si pentru carosabil s-au ales dale de granit de 25x25x7 cm. se betoneaza strada tocmai ca dalele de granit sa nu se deplaseze cand trec masinile

Harry


Harry


Harry


Harry


Harry













Un bun exemplu ca daca se vrea se poate. Un fost atelier in stil art deco din perioada interbelica a fost restaurat si transformat in service auto. Cladirea se afla pe strada Atelierelor.






















Harry


Harry

În anul 1912, Stavro Dumitriu, important om de afaceri grec, a cumpărat de la Primăria Constanţei, un teren de 1.450 de metri pătraţi. Pe atunci terenul se afla în plin câmp la marginea oraşului.  Suma de achiziţie a terenului a fost de  98.870 de lei şi 50 de bani. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia că este nebun pentru că  a luat un teren acolo pentru a ridica un hotel.
     Opt ani mai târziu, în 1920, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele Constanţei. Construcţia a durat cinci ani planurile fiind executate de arhitectul francez  Edgar de Goue, arhitect care şi-a pus amprenta şi pe alte clădiri importante din oraş cum ar fi spre exemplu Hotel Palace.             Faţă de proiectul iniţial construcţia avea un etaj mai puţin. Acesta a rămas în fază de proiect şi nu a mai fost realizat. Noul hotel era dotat cu electricitate şi încălzire centrală şi a avut un succes imediat în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare.
      După moartea lui Stavro Dumitriu, în 1940, afacerea GRAND HOTEL a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Hotelul, care la parter avea restaurant, sală de lectură şi muzică şi mai multe spaţii comerciale închiriate, era unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. Dumitru St. Dumitriu era, la fel ca tatăl său, un abil om de afaceri, fiind un actor important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Tinereţea şi-a petrecut-o în străinătate, începând cu 1926, în calitate de reprezentant direct al societăţii Ford Motor Company în diverse oraşe precum Trieste, Alexandria şi Istanbul.
       Din 1932 el a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Când a preluat hotelul, a înfiinţat la parterul său reprezentanţa Ford în Dobrogea (în prezent spaţiu ocupat de BT Cafe). Influenţa pe care o avea pe plan local Dumitriu este ilustrată şi de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanţa.
        În comunism clădirea îşi pierde ornamentele bogate de pe faţadă. Retrocedat proprietarilor de drept imobilul a fost reabilitat.


Harry

ără îndoială Miga este cea mai celebră farmacie din Constanţa. Cu o tradiţie de peste 100 de ani aceasta a ajuns să dea numele uneia dintre cele mai importante intersecţii din oraş. Prima locaţie a farmaciei se afla în diagonală de actualul sediu. Ocupa parterul hotelului Continental, hotel demolat de comunişti pentru a ridica o nouă aripă fostului hotel Carlton.
     Prin anii '20 peste drum de Continental, familia Goldenberg una din familiile înstărite de evrei din Constanţa ridică un edificiu art deco desfăşurat pe 3 etaje.  În acest imobil se mută familia Miga şi implicit, farmacia care continuă să funcţioneze şi în prezent.
      La rândul ei fiica farmacistului Ion Miga şi a Ernestinei Miga, Daniela Miga (1917-1999), devine o reprezentantă de seamă a urbei de la malul mării ea fiind scriitoare şi artist decorator.


Ionut

De cladirea cazinoului ce se aude? Din ce-mi dau seama nu intra in acest proiect... e separat.

Harry

 În apropierea intersecţiei dintre strada Ştefan cel Mare şi bulevardul Tomis, în perioada interbelică se ridică un imobil art deco cu 4 etaje şi terasă. A găzduit spaţii de birouri şi garajele Companiei Unirea. Compania a mai avut în Constanţa, pe bulevardul Tomis, unde acum este Lupoaica, o benzinarie unde se vindea celebra benzină albastră.
     După ce în comunism a fost naţionalizată şi transformată în bloc de locuinţe, în prezent clădirea în stil art deco a fost restaurată şi a redevenit imobil de birouri.




Ionut

^ Hm, pe ultima cladire nu vad aparate de aer conditionat. Sa inteleg ca le-au eliminat, nu? Imi vine greu sa cred ca acea cladire nu are aer conditionat fiind la mare si fiind cladire de birouri. Deci... se poate si fara acele aparate pe fatada!!!

Harry

Pe bulevardul Tomis la numărul 110 se află Centrul Cultural Judeţean "Theodor Burada". Acesta este găzduit de o superbă vilă parter şi etaj. Vila a fost ridicată de fostul primar al Constanţei din anul 1910 - Ioan N. Roman. Acesta încetează din viaţă înainte de a apuca să se mute în clădire. Acesta a mai avut o vilă tot pe Tomis la numărul 127. Din păcate aceasta a fost distrusă de bombardamentele sovietice din 1941.