[CT] Constanta istorica

Started by Harry, December 18, 2013, 01:59:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

Quote from: Ionut on December 30, 2013, 01:52:19 PM
^ Hm, pe ultima cladire nu vad aparate de aer conditionat. Sa inteleg ca le-au eliminat, nu? Imi vine greu sa cred ca acea cladire nu are aer conditionat fiind la mare si fiind cladire de birouri. Deci... se poate si fara acele aparate pe fatada!!!

AC-urile sunt pe terasa cladirii. Da e un bun exemplu de restaurare si in plus inca un rand de aplauze pentru ca au pastrat usa originala. Toate cladirile art deco din oras au usi unicat care de care mai spectaculoase de la modele cu flori la saxofon si zgarie nori, din pacate multi nu stiu sa aprecieze cladirile in care stau si le dau la fier vechi pentu a pune pvc si termopan  :((

====================

La ieşirea din oraş, britanicii ridică gara (ce avea să fie demolată la sfârşitul anilor '60) şi 9 blocuri de locuinţe pentru muncitorii de la calea ferată. Cele 9 blocuri erau identice. Fiecare imobil era desfăşurat pe subsol, parter, etaj şi mansardă. Din cele 9 clădiri doar 2 au mai supravieţuit până în zilele noastre. În prezent restaurate ele găzduiesc locuinţe şi spaţii comerciale, dar şi două dintre cele mai cunoscute restaurante din oraş: Bueno şi Amster's.



===============================

În 1916 lipit de hotelul lui Stavro Dumitriu, unul din armenii bogaţi ai urbei - Tacvor Benlian ridică un frumos imobil neoclasic desfăşurat pe subsol, parter şi două etaje.
     Benlian se ocupa cu comerţul de cereale fiind unul din industriaşii de frunte ai oraşului, dar era şi proprietar al numeroase imobile.
     Imobilul este naţionalizat de comunişti în 1950 şi devine tipografie. În 1963 devine sediul Bibliotecii Judeţene Constanţa, iar pe calcan se amenajeză un mozaic cu harta arheologică a Dobrogei şi planul cetăţii Tomis.
      La 30 noiembrie 1998, după ce se finalizează noul sediu al Bibliotecii, clădirea din intersecţia de la Miga este preluată de Curtea de Conturi care o restaurează şi îşi mută aici sediul.



==================












Harry







=======================

Amplasat la intersecţia dintre bulevardul Ferdinand şi strada Mihail Kogălniceanu, boutique - hotelul Carol este clasificat la 4 stele.
     Hotelul este găzduit de o clădire ridicată în 1913 după planurile celebrului inginer Anghel Saligny. Iniţial clădirea a servit drept locuinţă unui cunoscut avocat al urbei - Traian Bellu.
     După anul 2000 clădirea a fost restaurată şi extinsă. Hotelul dispune de 24 de camere, jacuzzi, fitness, saună, 2 săli de conferinţe şi un restaurant. La interior s-a optat pentru un design victorian.


Harry

Va fi restaurata cu 10.000.000 euro. In prezent se lucreaza la partea de documentatie. După restaurare Cazinoul va deveni centru multifuncţional şi va găzdui expoziţii, festivităţi şi spectacole, conferinte, va beneficia de restaurant, cafenele etc.

Daca nu vor fi contestatii cam in vara ar trebui sa inceapa lucrarile. Insa sigur se va gasi cineva sa conteste licitatia asa cum se intampla cu fostul hotel Mercur, actualmente sediul BNR. Aici lucrarile sunt blocate de aproape 7-8 luni de o firma de apartament care tot contesta desemnarea castigatorului licitatiei.

Ionut

Si voi suferiti la greu din cauza cablurilor... nu este niciun proiect care sa faca infrastructura subterana?

Harry

Ba da. In clipa de fata se sparge tot orasul, aproape jumatate din strazi au fost sparte. Se trage retea nou nouta de fibra optica, se fac canale de vizitare in intersectii, canale de racord in dreptul fiecarei case/vile/bloc/spatiu comercial. Dupa ce se finalizeaza reteaua noua si toate racordurile cablurile existente se dau jos de pe stalpi si se arunca la gunoi. Sfarsitul anului 2013 a dus la disparitia cablurilor de pe strada Vasile Canarache si din Piata Ovidiu. Pentru 2014 urmeaza: strazile din Peninsula, statiunea Mamaia si o parte din bulevarde. Urmand ca in 2016 in orasul Constanta sa nu mai existe cabluri pe stalpi.

Uite un astfel de camin de vizitare inca in lucru (a se ignora mizeria facuta de melteni)

foto: Dani



Proiectul asta impreuna cu cel de inlocuire a tuturor conductelor de apa si canalizare din oras sunt cele mai ample lucrari de infrastructura, insa si cele care creeaza cel mai mare disconfort.

=====================
In alta ordine de idei se lucreaza la aceasta vila de pe Ion Banescu. Poza e ceva mai veche, in prezent au fost construiti peretii interiori. Practic fatada veche este tot ce a mai ramas din cladirea originala. Restaurarea fatadei va incepe imediat ce se va mai imbunatati vremea.





Harry


Harry


Harry


Harry

Pe bulevardul Tomis la intersecţia cu strada Dragoş Vodă în jurul anului 1910 britanicii ridică un imobil cu două etaje. La parter funcţiona farmacia engleză. În timp clădirea a pierdut cupola de pe colţ, iar parterul şi-a pierdut elementele decorative.
Recent s-a început montarea schelelor pe faţadă. Să sperăm că va fi o restaurare reuşită.






Harry


Harry

o vila art deco de pe strada Traian aflata in restaurare. Arata foarte bine, singurul minus e ca au renuntat la catarg

foto: reverse


Harry

Pana in luna aprilie vor fi date in folosinta:

-strada Aristide Karatzali
-strada Traian
-bulevardul Tomis
-strada Sulmona (partial)
-strada Marc Aureliu (partial)
-strada Vasile Canarache
-Piata Ovidiu
-Revolutiei (partial)
-Arhiepiscopiei (partial)
-Crangului




foto: Radu Cornescu

Harry

Si o schita rapida cu stadiul lucrarilor




Harry

Moscheea Carol 1 este lăcaşul de cult simbol al comunităţii musulmane din Dobrogea. Imobilul îi are ca autori pe arhitectul Victor Stephănescu şi inginerul Gogu Constantinescu, fiind prima clădire din România la a cărei construire s-a folosit betonul armat. Lucrările au început în 1910 şi au fost finalizate în 1913. Minaretul la cei 47 de m ai săi oferă o splendidă panoramă asupra centrului vechi. La interiorul clădirii se află un covor de 144 mp, vechi de peste 200 de ani, lucrat manual. Covorul a fost donat insulei Ada Kaleh de către sultanul Abdul Hamid, după inundarea insulei covorul la fel ca şi locuitorii au luat drumul Constanţei.
În cursul zilei de ieri muftiul Yusuf Murat a anunţat că în luna aprilie vor începe lucrările de restaurare ale lăcaşului de cult.
Investiţia se ridică la 2.000.000 euro şi este finanţată cu ajutorul fondurilor europene.



iuli

-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog