[CT] Promenada Mamaia si Mamaia Nord

Started by Harry, December 18, 2013, 01:26:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

Proiectul pentru construirea unei promenade care să lege Năvodari de Stațiunea Mamaia a intrat în dezbatere publică. Prin acesta, autorităţile din nodul litoralului vor să consolideze statutul oraşului de staţiune balneoclimetarică.

Proiectele de modernizare a plajelor din Năvodari și de conectare a acestora cu stațiunea Mamaia continuă. Construirea promenadei pe plaja din Năvodari către Mamaia a intrat în dezbatere publică.

,,Partea de suprastructură nu va fi bitum. Nu creăm o stradă pe malul mării. Vor fi dale de 80 de centimetri", a afirmat Nicolae Matei, primarul orașului Năvodari.

Promenada va fi construită pe marginea plajei și va asigura accesul turiștilor către zona costieră.

,,Nici nu încape discuție ca proiectul să meargă undeva în zona marinei. Proiectul se află undeva la marginea plajei Năvodari și va crea o zonă de promenadă. Este o zonă foarte bine antropizată: este o zonă cu locuințe, unde accesul la plajă se face frecvent", a declarat Adrian Constantin, șef Serviciu Achiziții Publice.

Au fost consultați și reprezentanți ai unor ONG-uri.

,,Proiectul sistematizează zona costieră, care în acest moment nu este bine organizată între Năvodari și Constanța. Proiectul va oferi o mult dorită pistă pentru bicicliști și aleea de promenadă", a susținut Răzvan Popescu, director coordonator Oceanic Club.

Promenada se va întinde pe o porțiune de aproximativ 6 kilometri și va fi prevăzută cu dig de protecție, lampadare și basoreliefuri cu vietăți marine.

SURSA


ashbird

am circulat si eu pe promenada.. .Frumos .. realizat cu materiale rezistente. dar daca incep comercianii sa se extinda spatiul este insuficient pentru Pietoni, Masini si Biciclete/Trotinete/masinute.

Cumva defectuos amplasarea catorva dintre bancute .. cumva in mijlocul traficului. Promenada arata foarte bine cand e goala :) sau sunt putini oameni pe strada..

Cand e aglomerat e un labirint :)

Lucrare decenta ..arata mult mai bine ca inainte.
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

danilo

Vreo veste despre urmatorii pasi in implementarea acestui proiect?.

Harry

Stiu ca e in evaluare la Bucuresti, desi Murad care are hotelurile de la intrarea in Mamaia Nord tipa ca e impotriva proiectului.

danilo

Articol din Gazeta de Navodari:


Promenada, un proiect viabil pentru Năvodari

Societatea civilă din Năvodari este în fierbere. Preoți, oameni de afaceri, profesori, studenți, turiști și locuitori ai orașului sunt nemulțumiți de atacurile, fără precedent, din ultima vreme, la care sunt supuse proiectele administrației publice locale pentru dezvoltarea orașului Năvodari.
Locuitorii urbei consideră că proiectele demarate de administrația publică locală trebuie să continue, pentru că ele au drept scop dezvoltarea orașului Năvodari.
Oamenii se declară nemulțumiți de atacurile nefondate cu privire la proiectul privind promenada care se va construi, pe malul mării, în orașul Năvodari. Nedumerirea cetățenilor este cu atât mai mare cu cât, timp de doi ani și jumătate, proiectul nu a fost contestat de nimeni, iar acum, când s-a găsit finanțarea necesară pentru demararea lucrărilor, dintr-odată s-a dat startul unei campanii furibunde împotriva realizării promenadei Mării Negre în orașul Năvodari.

Dar ce prevede proiectul?

Reamintim că proiectul a fost depus în 14 martie 2012, iar el prevede amenajarea unei alei pietonale cu o arhitectură deosebită, aleea urmând să aibă o lățime de cel mult 6 m. Amenajarea aleii de promenadă se va realiza în proximitatea malului Mării Negre – în zona de litoral a Orașului Năvodari, la mai mult de 60 de metri de limita Mării Negre, fiind astfel protejată zona de plajă și fiind respectate prevederile legii.
Lungimea aleii de promenadă este de aproximativ 6 km – de la Digul de Sud până la limita administrativă cu Municipiul Constanța – Stațiunea Mamaia.
Investiția se va realiza din materiale naturale – dale din granit, urmând să fie prevăzută cu: 10 foișoare de observație care vor permite fotografierea peisajului Mării Negre; 2 ronduri prevăzute cu fântâni arteziene; 600 de stâlpi prevăzuți cu lampadare alimentați cu energie electrică din care aproximativ 300 de stâlpi vor utiliza surse de energie regenerabile (energie solară); 600 de bănci compozite fără spătar; 300 de bănci cu spătar; 300 de jardiniere; 36 de panouri electronice de informare pe care vor putea afișa informații cu privire la starea vremii, precum și alte informații de interes public; un sistem de amplificare prevăzut cu 300 de boxe; 4 pergole.
Proiectul cuprinde și realizarea unei rețele de canalizare pluvială, care să asigure colectarea apelor pluviale și prevenirea oricăror inundații pentru riverani, la execuția aleii de promenadă urmând a se utiliza structura geogril pentru stabilizarea solului și consolidarea terenului în zona de acces pe plajă. Mai mult decât atât, proiectul creează infrastructura de turism de utilitate publică, investiția urmând să fie prevăzută cu rețea de alimentare cu apă pentru deservirea cișmelelor și a dușurilor pentru plajă, dar și cu rețea de alimentare cu energie electrică.
Prin implementarea acestui proiect, turiștii si locuitorii orașului Năvodari pot beneficia de un spațiu natural, în care se pot plimba și recrea, promenada urmând să reprezinte un adevărat traseu turistic, cu zone de odihna si socializare.
Valoarea proiectului este de 35.822.322,80 lei (inclusiv TVA) și se va finanța în procent de 98 % din fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, contribuția Orașului Năvodari la această investiție urmând să fie de cel mult 2 %.
Proiecte similare se pot identifica astăzi în toate orașele turistice europene care au acces la zona de litoral – Rimini (Italia), Alicante (Spania), Larnaca (Cipru), Gibraltar, Barcelona (Spania), Benidorm (Spania) ș.a.

Interesele obscure blochează realizarea promenadei

Numai că, aflat în faza de precontractare, proiectul a început să ,,deranjeze" interesele unor persoane.
Astfel că oameni de afaceri din România și nu numai intenționează să blocheze realizarea proiectului, tocmai pentru motivul că vor să aibă exclusivitate în zona de litoral a orașului Năvodari, încercând prin toate pârghiile administrative să împiedice dezvoltarea localității.
Acesta este motivul pentru care societatea civilă din Năvodari – preoți, dascăli, profesori, locuitori ai orașului Năvodari din toate categoriile socio-profesionale au inițiat public un demers pentru strângerea de semnături și pentru a face cunoscută voința locuitorilor orașului Năvodari de a susține realizarea acestui proiect.
Sub sloganul "Ce este bun pentru stațiunea Mamaia este bun și pentru orașul Năvodari ! Fii împreună cu noi pentru Năvodari – oraș european ! Pentru Năvodari – stațiune turistică !", reprezentanții societății civile doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la persoanele care doresc să împiedice dezvoltarea localității.

Harry

Investiţia se va realiza din materiale naturale - dale din granit, urmând să fie prevăzută cu: 10 foişoare de observaţie care vor permite fotografierea peisajului Mării Negre; 2 ronduri prevăzute cu fântâni arteziene; 600 de stâlpi prevăzuţi cu lampadare alimentaţi cu energie electrică din care aproximativ 300 de stâlpi vor utiliza surse de energie regenerabile (energie solară); 600 de bănci compozite fără spătar; 300 de bănci cu spătar; 300 de jardiniere; 36 de panouri electronice de informare pe care vor putea afişa informaţii cu privire la starea vremii, precum şi alte informaţii de interes public; un sistem de amplificare prevăzut cu 300 de boxe; 4 pergole. Proiectul cuprinde şi realizarea unei reţele de canalizare pluvială, care să asigure colectarea apelor pluviale şi prevenirea oricăror inundaţii pentru riverani. Mai mult decât atât, proiectul creează infrastructura de turism de utilitate publică, investiţia urmând să fie prevăzută cu reţea de alimentare cu apă pentru deservirea cişmelelor şi a duşurilor pentru plajă, dar şi cu reţea de alimentare cu energie electrică. Prin implementarea acestui proiect, turiştii şi locuitorii oraşului Năvodari pot beneficia de un spaţiu natural, în care se pot plimba şi recrea, promenada urmând să reprezinte un adevărat traseu turistic, cu zone de odihnă şi socializare.

SURSA

Harry


Harry

Astazi s-a obtinut ultimul aviz necesar pentru proiectul promenadei Mamaia Nord. Este vorba de avizul de la Administratia Bazinala Apele Romane Dobrogea Litoral. Aleea de promenada va avea o lungime de 6 kilometri si o latime de 6 metri. Pavajul va fi din granit, din loc in loc promenada va fi decorata cu foisoare, basoreliefuri si 2 fantani arteziene. In total vor fi montate 600 de bancute dintre care 300 cu spatar si 300 fara spatar.
Urmeaza in aceasta saptamana semnarea contractului de finantare. Lucrarile efective ar urma sa inceapa in luna mai, urmand ca in luna noiembrie sa fie finalizate.



dr4qul4

Îți mulțumim pentru update-uri.
Am si eu 3 întrebări:
-promenada va fi exclusiv pietonala (in mamaia, pana aproape de iaki sunt si parcari)?
- ce distanta rămâne pana la mare?
- ar rămâne loc de hoteluri pe plaja?

Pun întrebările acestea deoarece stiu ca acolo acum vreo 4 ani intre casele de la sosea si mare, distanta ajungea si la câteva sute de metrii in partea de nord.
Terenul era plin de bălării, dar ar fi fost perfect pentru hoteluri cu teritoriu, piscine si mai ales, pe plaja.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Harry

1. da pietonala
2. ea va delimita zona construibila de plaja, de la ea la luciul de apa vor fi in medie 60 de metri
3. nu

Harry

n exclusivitate va prezentam pe larg detaliile proiectului de amenajare a promenadei Mamaia Nord. Investitia se realizeaza cu ajutorul fondurilor europene. Aceasta investitie este vitala pentru dezoltarea turistica a statiunii Mamaia Nord ca parte din resortul dintre Constanta si Navodari.
Mai jos va prezentam proiectul:

I. Descrierea proiectului

1.1. Detalii de amplasament

- la Nord-Digul de sud – Tabara de copii Navodari;
- la Vest-Zona rezidentiala ;
- la Est – Plaja Mamaia Nord ;
- la Sud – Statiunea Mamaia.

1.2 Descrierea lucrarilor

Se propune construirea unei promenade turistice, cu latimea de 6 m., in banda litorala de 50 m-150 m, conform O.U.G. nr. 202/2002 privind gospodarirea integrata a zonei costiere, cu modificarile si completarile ulterioare.
Promenada turistica cuprinde :
- Zona amenajata pentru circulatie pietonala, placata cu dale din granit ;
- Scuare pentru odihna si relaxare ;
- Spatiu verde si zona pentru foisoare de observatie si fotografiere/filmare, recreere si contemplare a obiectivului natural.
      Lungimea promenadei turistice este de 5,9 km.
   Suprafata totala de teren ocupata definitiv prin acest proiect este de 35.400 mp.
      Obiectivul este structurat astfel :
- Zid de sprijin, din beton armat, cu latimea de 0,60 m, care delimiteaza zona pentru trafic pietonal de plaja, cu accese pietonale spre plaje din loc in loc ;
- Traseu turistic placat cu dale de granit ;
- Rigola de colectare a apelor pluviale, cu latimea de 0,35 m ;
- Borduri cu latimea de 0,15 m.
      Aleea pietonala se realizeaza astfel :
- Strat de nisip – 5 cm ;
- 20 cm – strat de fundatie (piatra sparta/balast) ;
- Geotextil ;
- Strat de pamant compactat  - grad de compactare > 90% ;
   Aleea pietonala va fi placata cu dale din granit de 8 mm.
   Aleea pietonala este prevazuta cu mobilier urban, si anume : bancute din lemn pe structura metalica, amplasate perimetral promenadei, formand scuare pentru odihna si relaxare si banci fara spatar montate pe zidul de protectie. Alte obiecte de mobilier urban (cosuri de gunoi, cismele) sunt propuse din materiale lemnoase/metalice.
Zidul va avea la partea superioara din loc in loc goluri in care se vor monta jardiniere cu plante ornamentale.

Zonele pentru foisoarele de observatie si fotografiere/filmare, recreere si contemplare a obiectivului natural vor fi protejate de bare metalice fixate pe stalpi ornamentali cu inaltimea de 1 m.
Proiectul presupune amplasarea unui numar de 11 toalete ecologice, dintre care 3 vor fi cabine speciale pentru persoane cu dizabilitati.
                       
Alimentarea cu apa a obiectivului se va asigura din  reteaua RAJA, sunt prevazute sase cismele cu apa potabila. Alti consumatori de apa sunt cele trei fantani arteziene, actionate de cate o pompa electrica (P=2 kw), situata intr-un spatiu tehnic subteran. Consumul de apa pentru completare este de1,5 l/h. Pentru udarea vegetatiei in zilele secetoase este prevazuta o retea de udare automata, din teava PE 80 SDR 17,6, cu aspersoare telescopice, actionate de controlere.
Apele pluviale conventional curate sunt colectate printr-o retea formata de rigole prevazute in lungul promenadei turistice. Din loc in loc, apele colectate in rigole vor fi deversate in camine tip geiger, de unde sunt directionate catre sistemul de preluare a apelor pluviale al RAJA existent. Aleea pietonala are panta de 2% spre rigole, astfel incat apele pluviale sa fie directionate catre sistemul de colectare, sa se previna scurgerea acestora spre plaja.

Iluminatul public se realizeaza  prin LES proiectat. Stalpii de iluminat sunt prevazuti cu sisteme fotovoltaice, au o inaltime medie de 4 m, acestia folosesc sursa cu LED-uri.

danilo

S-a semnat contractul de finantare???.Multumesc.

Harry


Harry


Harry

Primaria orasului Navodari a scos la licitatie Lucrari de constructie aferente proiectului ,,AMENAJAREA MALULUI MARII NEGRE IN ZONA DE LITORAL A ORASULUI NAVODARI - DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE TURISM DE UTILITATE PUBLICA", cod SMIS 41356, proiect finantat prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara – 5. ,,Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul de interventie – 5.2. Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea serviciilor turistice.

Lucrarea presupune transformarea unei suprafete din domeniul public, limitrofa zonei rezidentiale din Mamaia Nord, intr-un traseu turistic, amenajat ca infrastructura de turism de utilitate publica constituit din mai multe subzone:
- o zona verde cu latimea de 1 m, care va servi la amplasarea retelelor de utilitati (apa, canalizare, LES);
- zona amenajata pentru circulatia pietonala, placata cu dale din granit;
- fundatie parapet.
Lungimea totala pe care se vor executa lucrari este de aproximativ 6 km.

Zona de traseu turistic destinat circulatiei pietonale va fi structurata astfel:
- Dale din granit 8 cm;
- Strat de nisip 5 cm;
- 20 cm piatra sparta 25 - 63 mm impanata cu piatra sparta 15-25 mm;
- 20 cm strat fundatie piatra sparta mare 63-80 mm;
- geotextil;
- strat de pamânt (material local din zona), grad de compactare 90 %.

La limita traseului turistic spre spatiul verde se vor amplasa rigole de colectare a apelor pluviale si, in spatele rigolelor, borduri din granit cu latimea de 15 cm.
La inceputul si sfarsitul traseului turistic vor fi amplasate ronduri cu diametrul de 12 m.
Zonele principale de circulatie vor fi prevazute cu locuri de odihna.
Iluminatul general se va realiza cu stalpi de inaltime medie - 4m.
Sunt prevazute si 20 de cismele cu apa potabila, care se vor amplasa la limita traseului turistic.

Valoarea estimata fara TVA: 27.853.220 RON.

Durata lucrarilor: 10 luni de la data ordinului de incepere a lucrarilor.

Deschiderea ofertelor va avea loc pe 26 ianuarie 2015.