Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

1 Member and 3 Guests are viewing this topic.

doryan93

Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen, dar decizia admiterii celor doua state in zona de libera circulatie este de natura politica, anunta Comisia Europeana.
Sursa

stefanudrea

Si cum politica bate la...orice tehnica, vom adera la Schengen in ... 2222!

AFC

Sincer, in noul context cu migratia in crestere exploziva, nu mai am nicio speranta ca vom fi primiti in Schengen curand. Pentru prietenii nostri vestici ramanerea noastra afara inseamna o masura in plus de control a fluxului de migranti.
"Intr-o epoca de minciuna universala, sa spui adevarul este deja un act revolutionar" - George Orwell

TibiV

Quote
Berlin, 13 sep /Agerpres/ - Germania va introduce temporar controale la frontiera cu Austria din cauza afluxului masiv de refugiaţi care vin dinspre această ţară către Germania, a anunţat duminică ministrul de interne german Thomas de Maiziere, transmite DPA.
    De altfel, cotidienele germane Bild şi Der Spiegel au anunţat sâmbătă că executivul urma să ia această măsură- Cele două ziare au comentat că guvernul de la Berlin a decis să reintroducă provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiaţi, suspendând astfel acordurile Schengen privind libera circulaţie în Europa.
    Toţi poliţiştii federali au fost plasaţi în stare de alertă, a scris Der Spiegel pe site-ul său şi "toţi poliţiştii disponibili vor fi trimişi în landul Bavaria pentru a închide frontierele". Potrivit Der Spiegel, cancelarul german Angela Merkel l-a informat deja telefonic pe omologul austriac Werner Faymann despre noile măsuri.
    "Germania îşi închide frontierele cu Austria", a titrat la rândul său pe pagina online cotidianul Bild. AGERPRES

Quote
Bruxelles, 13 sep /Agerpres/ - Comisia Europeană a apreciat că Germania pare să fie acoperită din punct de vedere legal în ceea ce priveşte reintroducerea controalelor la frontiere, în special la frontiera sa cu Austria, adăugând că decizia Berlinului arată că este nevoie ca statele Uniunii Europene să fie de acord cu o abordare comună a problemei refugiaţilor, transmite duminică Reuters.
    "Reintroducerea temporară a controalelor la frontieră între statele membre este o posibilitate excepţională prevăzută în mod explicit şi reglementată de Codul Frontierelor Schengen, în cazul unei situaţii de criză. La prima vedere, actuala situaţie din Germania pare să aibă acoperire în regulament", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
    Comisia Europeană va continua să urmărească situaţia, a precizat executivul european, menţionând că obiectivul este o revenire la situaţia normală în care să nu existe controale la frontiere între statele membre Schengen "imediat ce va fi fezabil". "Decizia de astăzi a Germaniei evidenţiază urgenţa de a ajunge la un acord asupra măsurilor propuse de Comisia Europeană pentru gestionarea crizei refugiaţilor", se mai menţionează în comunicatul Comisiei.
    Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a anunţat duminică faptul că Germania a reintrodus temporar controalele de-a lungul graniţei sale cu Austria în încercarea de a reduce numărul de imigranţi care sosesc în Germania via Austria. "Din acest moment, Germania introduce temporar controale la frontieră de-a lungul frontierelor interne (ale Uniunii Europene). Accentul va fi pus la început pe graniţa cu Austria", a spus De Maiziere.
   "Scopul acestor măsuri este limitarea afluxului actual (de imigranţi) către Germania şi revenirea la procedurile obişnuite atunci când oamenii intră în ţară", a adăugat ministrul de interne german, adăugând că această măsură este necesară şi din raţiuni de securitate.
   De Maiziere a insistat că Germania va continua să respecte normele europene şi naţionale privind protecţia refugiaţilor şi a subliniat că Regulamentul Dublin, care presupune ca azilanţii să se înregistreze în ţara UE în care au intrat prima dată, continuă să fie valid. El a cerut statelor membre să respecte Regulamentul Dublin în viitor: "Aceasta înseamnă că statul membru răspunzător nu doar înregistrează solicitanţii de azil, ci gestionează şi procedurile de azil". AGERPRES
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

adiarc

Momentan nu mai funcționează sp.Schengen......sper sa nu ajungem la dispariția lui totala......
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

Katana_ro

Nu as repeta ad literam ce scriu dragii nostri jurnalisti, mai ales ca e o dezinformare crasa.

Acordul Schengen nu a fost suspendat in nici un fel.  Ca si pana acum, el permite tuturor cetatenilor europeni si a marfurilor libera circulatie. Singura chestie diferita intre acum un an si astazi sunt controale suplimentare la granite, ceea ce este stipulat in acordul Schengen inca de la inceput. Nu are rost sa ne agitam degeaba.

dr4qul4

si nici nu sunt controale la toate granitele. Doar la cele pe unde trec imigrantii.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

doryan93

Franța a anunțat că va cere, vineri, la Consiliul JAI, suspendarea spațiului Schengen, în urma atacurilor teroriste de la Paris.
Sursa

TibiV

#143
http://m.mediafax.ro/externe/controalele-la-frontierele-statelor-membre-schengen-ar-putea-fi-reintroduse-14907774

Controalele la frontierele statelor membre Schengen ar putea fi REINTRODUSE

Liderii Uniunii Europene analizează o propunere privind posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele statelor membre Schengen timp de doi ani, informează publicaţia EUObserver.
Conform actualelor reglementări, statele membre Schengen pot introduce, în situaţii excepţionale, controale temporare la frontiere.
Însă, pe fondul crizei imigraţiei extracomunitare şi după atacurile teroriste de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane, Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE propune prelungirea până la doi ani a măsurilor temporare de control în Spaţiul Schengen, anunţă organizaţia britanică Statewatch.

"Actuala situaţie, în care controalele sunt permise doar în situaţii excepţionale, reprezintă o ameninţare gravă pentru siguranţa internă. În acest context, unul sau mai multe state membre trebuie să aibă dreptul de a putea introduce controalele la frontiere", argumentează Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.
Mai multe state central-europene au cerut în ultimele zile excluderea Greciei din Spaţiul Schengen, dat fiind că autorităţile elene nu au securizat în mod eficient frontierele externe.
Pe fondul crizei imigraţiei şi a riscurilor teroriste, state Schengen precum Germania, Austria şi Franţa au introdus temporar controale pe segmente de frontieră ale Spaţiului Schengen.
Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. Măsurile temporare de control sunt prevăzute în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spaţiului Schengen. "În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)



cristi5

Conform unor observatori mai putin infierbantati, declaratiile romano-franceze de ieri despre Schengen sunt apa de ploaie.
http://www.dw.com/ro/o-frumoas%C4%83-vizit%C4%83-de-palmares-diplomatic/a-19547559

Ionut

Thread-ul acesta este re-gandit. A fost initial doar pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, insa, cu Brexit si cu ultimele vesti despre Canada, merita sa fie "extins" si pentru aceste discutii.




Canada elimină vizele pentru români de la 1 decembrie 2017

Canada intenţionează să elimine toate vizele pentru cetăţenii români şi bulgari la 1 decembrie 2017, a anunţat luni ministrul canadian al imigraţiei, John McCallum, într-o declaraţie preluată de Reuters.

Economica.net

frunzaverde

#148
Va fi o schema de tip "electronic travel authorization" numita ETA, care e acum implementata pentru "toata lumea" care n-are nevoie de viza.

Va functiona precum ESTA in SUA, eVisitor in Australia sau viitorul ETIAS in Europa - va trebui sa te inregistrezi pe un site, sa-ti introduci datele, sa platesti o suma (modica - 7$ canadieni) si sa primesti "autorizatie de calatorie" on-line. Teoretic, pentru "marea majoritate" a cetatenilor UE care fac procedura, primitul autorizatiei este instant.

Din 3 sisteme existente (AUS, US, CA), Romania are acces in momentul asta doar la unul, cel australian. Hai sa vedem cum functioneaza... Raspuns, nu functioneaza, nu pentru cetateni romani si bulgari. Rata de auto-grant (adica aprobare instanta) in tarile eVisitor (UE+Schengen) este de 86% din cererile primite. Pentru romani? 18%. Rata totala de acceptare a vizei? Toate tarile e-Visitor? 99.1%. Romani? 75%. Deci mai putini romani primesc ca proportie, dreptul (viza) de Australia decat media UE de primit dreptul asta instant.

Cei 18% romani care primesc autorizatia de calatorie automat sunt, in principiu, persoane care au mai fost in Australia inainte cu o alta forma de viza/cu un eVisitor precedent si au respectat toate conditiile. Atat.

Mai mult, la eVisitorul australian, dincolo de pagina de "sign up", pasapoartele romanesti si bulgaresti primesc un cu totul alt formular de introducere date personale. Daca pentru un cetatean UK, DE, SE sau FR, toata procedura are o singura pagina in care ti se cere nume, prenume, serie pasaport, nationalitate si o intrebare legata de dubla nationalitate, la pasaportul romanesc si bulgaresc sunt 11 pagini cu intrebari despre venit, profesie, loc de munca, stabilitate financiara, proprietati detinute, nivel de educatie.

In 2016, pe pasaportul suedez, toata procedura a luat sub un minut (inclusiv primitul raspunsului pozitiv). Pe un pasaport romanesc, procedura facuta simultan, aplicatia in sine a luat aproape o ora. Dupa care, "va rugam asteptati, procesare manuala, durata 2 saptamani". In perioada asta, un ofiter de imigrare australian a contactat persoana cu pricina, cerand un itinerariu detaliat, rezervari de zboruri si hoteluri, extrase de cont si documente de munca, cu exact aceleasi cerinte ca pentru o aplicatie de viza pentru un cetatean dintr-o tara high-risk. A durat trei saptamani, desi persoana respectiva era rezident long-term in SE, cu slujba in SE. Din cate am inteles, pentru cetateni romani rezidenti in Romania, permisul on-line eVisitor (care, din nou, pentru 90+% din francezi, suedezi sau estonieni e instant) dureaza 1-2 luni sa fie primit cu 3-4 runde de cereri de documentatie si clarificari.

Statul roman considera sistemul australian discriminator si considera in continuare ca Australia cere viza romanilor (si eu sunt de acord cu statul roman la faza asta). UE insa (http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/e-library/documents/policies/borders-and-visas/visa-policy/docs/visa_policy_report_on_situation_of_non-reciprocity_en.pdf) nu considera practica discriminatorie, si considera ca Australia si-a indeplinit conditiile de reciprocitate. Australia motiveaza ca procentul redus de autoaprobari dat romanilor este datorat fraudei de identitate si riscurilor de trafic de persoane. Doar ca intrebarile si documentele solicitate nu au absolut nici o legatura cu identitatea (si sunt primite inclusiv de persoane si grupuri fara risc de "trafic de persoane"), ci au legatura cu situatia materiala si legaturile cu tara natala, intocmai ca in cazul unei aplicatii de viza "high risk".

Nu stiu daca Canada va face acelasi lucru. Dar probabil ca da. Pana la "strans usa cu CETA", tot ce dorea Canada sa ofere pentru romani era ori eTA pentru persoanele care au mai fost in Canada in ultimii zece ani, ori pentru persoanele cu o viza de SUA valida. Restul urmau sa calatoreasca in continuare cu viza. E foarte probabil ca dincolo de decembrie 2017 sa fie implementat acelasi sistem cu doua viteze doar ca mascat in spatele unei proceduri on-line, probabil cu un flux similar manual ca la australieni.

Practic, este foarte probabil ca o parte importanta din cetatenii romani care n-au mai fost in Canada sa nu mai necesite sa se deplaseze la ambasada si sa mai primeasca un sticker; dar in rest sa fie nevoiti sa faca aceleasi proceduri birocratice.

Stim aproape cert ca un sistem de tipul asta (multiple viteze, vetting manual pentru o portiune mare din aplicanti etc.) exista in sistemul eTA (nu exista in sistemul ESTA din SUA) -  Canada a recunoscut cu jumatate de gura ca intarzierile pentru Mexic si Brazilia (care trebuiau sa fie deja in eTA dar nu sunt) se datoreaza implementarii de sisteme noi de securitate si facilitati pentru vetting offline pe scara larga in sistemul eTA. Si mai stim ca ingrijorarea legata de Estul Europei e mare, mai ales dupa problemele cu cehii (carora li s-au reintrodus vize de doua ori in ultimii 20 de ani).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Ionut

UE anunță extinderea cu încă trei luni a controalelor vamale în interiorul zonei Schengen

Liderii europeni au căzut de acord vineri după-amiază cu privire la extinderea controalelor temporare de la frontiere pentru o perioadă suplimentară de trei luni în interiorul zonei Schengen, pentru a sprijini statele în gestionarea crizei migranților, informează Reuters. "Consiliul a adoptat astăzi propunerea comisiei de a prelungi controalele temporare de la anumite granițe ale zonei Schengen din Austria, Germania, Suedia, Danemarca și Norvegia", se arată într-un comunicat al Consiliului European, scrie News.ro. Comisia Europeană a recomandat luna trecută liderilor din Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Norvegia să permită controalele vamale la granițe dincolo de data limită de 15 noiembrie.

Profit.ro