[BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov

Started by coco.serban, August 21, 2012, 05:37:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

coco.serban

A uitat sa scrie  :D

Cand Brasovul a inceput sa se dezvolte, in anii 50, au fost construite multe fabrici langa oras, care ulterior in anii 2000 ele au ajuns sa fie in mijlocul brasovului, asa ca au fost mutate. Aici e vb de fabrica Hidromecanica. Se va construi un hotel si un hypermarket.

sebba

chiar au fost mutate? bravo lor in cazul asta!
sau doar au distrus productia si au inlocuit-o cu consumul?  :o
Sailing away! S/Y Haimana

coco.serban

O parte au fost mutate, o parte au fost distruse.

Rulmentul- se numeste azi INA,e una din cele mai mari din zona.

Lubrifim- e langa Cristian

Fabrica de suruburi si Fabrica de Scule sunt spre Covasna..

Mai sunt ceva, dar majoritatea au avut soarta "fierului vechi"

radu24

Sediu Filarmonica Brasov(fostul Cinematograf Patria)






radu24



coco.serban

Primăria Braşov îi va urmări prin GPS pe poliţiştii locali



Sursa : http://newsbv.ro/2013/01/28/primaria-brasov-ii-va-urmari-prin-gps-pe-politistii-locali/

Consilierii locali au decis suplimentarea bugetului Poliţiei Locale pentru anul acesta, pentru ca instituţia să poată demara câteva investiţii de care are nevoie pentru a spori mobilitatea şi prezenţa în teren a agenţilor şi implicit creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor. Dacă anul trecut, Poliţia Locală a avut un buget total de 4,8 milioane de lei, în 2013, banii pe care municipalitatea îi va aloca acesteia vor fi de 6 milioane de lei.

Din aceşti bani alocaţi suplimentar, peste 780.000 de lei sunt necesari pentru reîntregirea salariilor angajaţilor, ţinând cont că angajaţii Poliţiei Locale sunt în categoria funcţionarilor publici, iar acum îşi primesc procentele din salariu tăiate anul trecut, iar 492.000 de lei pentru investiţii. Secretarul Comisiei de Buget-Finanţe a Consiliului Local Braşov, Iulian Mara, a precizat că banii vor fi folosiţi pentru achiziţia a trei noi autoturisme, dar şi pentru dotarea maşinilor şi a agenţilor cu aparatură de comunicare modernă. ,,Actualele staţii ale Poliţiei Locale sunt vechi, rudimentare şi costă foarte mult reparaţia lor. Noua tehnică pe care vrem să o achiziţionăm va permite localizarea fiecărui agent prin GPS, dar le va da posibilitatea acestora să facă verificările pe teren mult mai repede, introducând CNP-ul unei persoane putând să primească în timp real despre acesta, respectiv dacă are amenzi neplătite sau este cercetat. Agenţii vor avea astfel o mobilitate mult mai mare şi credem că vom putea suplini lipsa de personal", a explicat Mara.

coco.serban

Braşovul îşi depune candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021

Sursa:http://newsbv.ro/2013/02/25/brasovul-depune-candidatura-titlul-capitala-culturala-europeana-anul-2021/



Depunerea candidaturii municipiului Braşov pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021, va fi supusă aprobării plenului Consiliului Local în şedinţa de joia aceasta. Beneficiile obţinerii acestui titlu ar fi numeroase şi pot fi văzute la vecinii noştri din Sibiu, oraş care a deţinut acest statut în 2007. Conceptul de capitală culturală europeană ar aduce Braşovului oportunitatea de a atrage o vizibilitate mai mare, pe plan naţional, dar, mai ales, pe plan european, ceea ce înseamnă creşterea numărului de turişti. Nu în ultimul rând, Braşovul ar beneficia de o serie de finanţări pentru refacerea centrului istoric sau pentru susţinerea unor investiţii de amploare, cum ar fi aeroportul.

coco.serban

Teatrul Dramatic va fi ca nou



Sursa : http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=125490

În 2013, primăria cheltuie 2,385 milioane lei pentru modernizarea Teatrului Dramatic, iar lucrările vor fi finalizate pînă la Festivalul de Dramaturgie Contemporană
• Sala Mare va fi reconfigurată, urmînd să aibă 650 de locuri mai confortabile şi mai multe căi de acces

Teatrul Dramatic va avea o nouă faţă nouă pînă în noiembrie. La ediţia din 2013 a Festivalului de Dramaturgie Contemporantă, Teatrul ,,Sică Alexandrescu" îi va primi pe spectatori cu Sala mare complet refăcută, avînd o nouă aşezare a scaunelor şi a scenei. Aceasta este ultima etapă a reparaţiilor capitale care au început la Teatrul Dramatic în urmă cu doi ani. Pentru 2013, primăria va investi din bugetul propriu, 2,380 de milioane de lei pentru a finaliza toate lucrările la această instituţie de cultură. Pînă la închiderea şantierului, toate spectacolele de la Sala Mare se vor juca pe scena Operei Braşov. În schimb, activitatea la Sala Studio nu va fi afectată.
,,Clădirea Teatrului Dramatic nu a mai fost reabilitată de foarte mulţi ani. Aceste lucrări trebuiau făcute în urmă cu 20 de ani şi din acest motiv este un proiect care se desfăşoară pe mai mulţi ani şi care presupune şi costuri destul de mari. În 2008 am început lucrările, am realizat în fiecare an ceea ce ne-am propus, iar acum a venit rîndul interiorului sălii mari. Cheltuielile estimate pentru întregul proiect de la Teatrul Dramatic depăşesc 10 milioane de lei, de la început pînă acum", a declarat ieri primarul George Scripcaru.

Mai puţine locuri, mai mult confort

Lucrările din ultima etapă de reamenajare a Teatrului Dramatic au început în luna aprilie şi sînt concentrate pe zona foaierului şi pe Sala mare. De altfel, la acest moment, jumătate din scaunele de la Sala mare a Teatrului ,,Sică Alexandrescu" au fost scoase deja, iar pereţii sînt în plin proces de refacere. Potrivit directorului Direcţiei de Cultură a primăriei Braşov, Cecilia Doiciu, ,,noile scaune care vor fi montate vor fi grupate diferit, astfel încît să fie mai confortabile şi permită un acces mai uşor spectatorilor". ,,Fotoliile din Sala mare vor fi mai largi, iar distanţa dintre locuri va fi şi ea mai mare, pentru confortul spectatorilor. Primul rînd de scaune va fi scos, pentru că scena este prea înaltă, iar spectatorii nu aveau acolo o vizibilitate bună", a declarat Cecilia Doiciu. În urma acestei reconfigurări a sălii, capacitatea va scădea de la 800 de locuri, cît era pînă acum, la 650 de locuri. Primarul George Scripcaru a declarat ieri că pînă în noiembrie, sala mare a teatrului va avea cu totul altă faţă, urmînd să fie reconfigurată şi reamenajată total. ,,Sperăm ca în noiembrie, cu ocazia Festivalului de Dramaturgie, să inaugurăm noua sală a teatrului", a declarat primarul George Scripcaru.

Culori cît mai aproape de cele originale

În afara reconfigurării sălii, se vor face şi unele lucrări de acustică, susţin reprezentanţii primăriei, iar în hol şi în foaier se refac pereţii şi tavanul cu picturile şi culorile originale. De aceste lucrări se ocupă angajaţii de la RIAL, care au de făcut şi unele intervenţii foarte migăloase. ,,În permanenţă la teatru sînt între 10 şi 20 de oameni care lucrează. Sînt zone care necesită muncă mai calificată, aşa cum este cea de refacere a picturii de pe tavan. Pentru unele picturi am apelat la specialişti care să ne ajute să refacem culorile cît mai aproape, dacă nu identice cu cele iniţiale", a declarat administratorul RIAL, Sorin Păltînea. În final, primăria va primi o garanţie de trei ani pentru aceste intervenţii la refacerea picturilor.

Spectacolele de la Sala Mare se mută la Operă

Pînă la finalizarea lucrărilor, toate spectacolele care se ţin în mod normal la Sala mare a teatrului vor fi găzduite de Opera Braşov. Deocamdată însă, actorii repetă încă la Teatrul Dramatic, în ciuda şantierului din sală. ,,Pe perioada lucrărilor de la sala mare activitatea curentă a teatrului nu va fi întreruptă. La Sala Studio spectacolele merg în continuare, după programul normal, iar spectacolele de la Sala mare se vor juca, pentru o perioadă, la Operă. Repetiţiile, în schimb, se fac deocamdată şi aici şi la Operă. Oricum, această investiţie este capitală şi trebuia să se facă de acum 20 de ani", a declarat contabilul-şef al Teatrului ,,Sică Alexandrescu", Mariana Hudişteanu.

Modernizarea Teatrului Dramatic a început în 2008

Lucrările de reabilitare şi modernizare ale Teatrului Dramatic au început încă din 2008, cînd au fost înlocuite centrala termică şi sistemele de încălzire şi ventilaţie. În acea primă etapă a reparaţiilor, în 2008-2009, s-au cheltuit 3,1 milioane de lei. Reabilitările au continuat în 2010, cu reparaţiile de la acoperiş, pe o suprafaţă de aproximativ 2.125 de metri pătraţi, cu hidroizolaţia terasei (1.750 de metri pătraţi) şi a faţadei posterioare. Investiţia din 2010 s-a ridicat la 550.000 de lei. În 2011 s-au refăcut în totalitate instalaţiile electrice în corpul administrativ al teatrului, s-a înlocuit tîmplăria, pardoseala, mochetele şi s-au făcut zugrăvelile aferente, s-au făcut igienizări şi modernizări la cele 12 birouri de la etajul V, la Sala Studio şi la cabinele actorilor de la etajul IV, precum şi la sala de protocol şi la alte două cabine ale actorilor de la etajul III. Tot în 2011 s-a reamenajat şi holul de intrare al teatrului, care a fost placat cu granit. Aceste lucrări din 2011 au costat 1,1 milioane lei. Anul trecut s-a lucrat la spaţiile de la etajul II (6 cabine ale actorilor, holuri, grupuri sanitare, casa scării), de la etajul I, de la mezanim şi de la parter. S-au reparat faţadele clădirii, s-a zugrăvit balconul şi s-au reparat spaţiile atelierelor de croitorie, pictură şi mecanic. Bugetul alocat anul trecut pentru lucrările de la Teatrul Dramatic a fost de 730.000 de lei.

Mai mulţi bani în 2013

În acest an, primăria alocă de trei ori mai mulţi bani pentru a finaliza lucrările multianuale. ,,Costul estimat al lucrărilor este de 2,38 milioane de lei şi vom încerca să identificăm resursele financiare necesare şi pentru a asigura echipamentele de scenă. Costul acestora a fost estimat la alte 2,2 milioane de lei. Lucrările sînt suportate integral din bugetul local. După ce finalizăm sala mare şi lucrările de interior care sînt în desfăşurare, vom realiza şi iluminatul ornamental al clădirii şi vom igieniza şi reamenaja parcul din jurul teatrului", a declarat primarul George Scripcaru.

ashbird

Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

coco.serban

Ministerul Culturii taie banii pentru curtea Bisericii Negre



http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=141382&Proiect-respins-Ministerul-Culturii-taie-banii-pentru-curtea-Bisericii-Negre

• Proiectul a fost respins pe motiv că investiţia vizează ,,doar curtea" Bisericii Negre, nu şi biserica în sine, deşi atît curtea, cît şi fostul cimitir parohial aflat în curtea Bisericii sînt incluse în lista monumentelor istorice de categorie A

Autorităţile locale trebuie să găsească o nouă sursă de finanţare pentru reabilitarea curţii Bisericii Negre. Evaluatorii de la Ministerul Culturii au respins proiectul depus de primăria Braşov, pentru obţinerea unui grant cu fonduri norvegiene, prin Mecanismul financiar SEE 2009 - 2014. Motivul invocat a fost acela că reabilitarea nu include şi biserica propriu-zisă.
Pe baza proiectului de amenajare elaborat de arhitectul Johannes Bertleff, pentru curtea Bisericii Negre era nevoie de aproximativ două milioane de euro.

Ministerul Culturii a decis că proiectul este neeligibil

În primăvara acestui an, primăria Municipiului Braşov a depus o cerere de finanţare din fonduri norvegiene prin Mecanismul financiar SEE 2009 - 2014. Proiectul a fost însă respins, pe motiv că investiţia avută în vedere de primăria Braşov vizează doar curtea Bisericii Negre, nu şi biserica în sine. ,,Proiectul nostru a fost declarat neeligibil pentru că evaluatorii au interpretat că, pentru a îndeplini criteriile, intervenţiile trebuie să fie şi la întreg ansamblu al Bisericii Negre, care este monument de categoria A, nu doar la curte", a explicat purtătorul de cuvînt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Argumentul nu se susţine în totalitate, avînd în vedere că printr-un ordin al Ministerului Culturii (OMCC nr. 2571), în lista monumentelor istorice de categorie A sînt incluse atît Ansamblul Biserica Neagră, compus din biserică şi curte, cît şi fostul cimitir parohial, aflat în curtea Bisericii.

,,Nu am încredere că Ministerul Culturii sau alt minister este obiectiv"

De altfel, săptămîna trecută chiar şi primarul Braşovului a subliniat această situaţie a interpretării proiectului depus de Municipalitate. Într-o întîlnire pe care a avut-o cu Excelenţa Sa, Ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, George Scripcaru a propus alocarea fondurilor din Mecanismul financiar SEE direct prin ambasadă, nu prin intermediul Guvernului României. ,,Eu nu am încredere că Ministerul Culturii este obiectiv, acest minister sau orice altul. Cred că primăriile ar trebui să depună proiectele direct la ambasadă, iar criteriile de eligibilitate ar fi bine să fie stabilite la nivelul acestei instituţii. Lucrurile sînt excesiv politizate şi centralizate la nivel de guvern în România şi asta este foarte rău", a declarat George Scripcaru. O astfel de propunere ar putea fi luată în calcul abia din viitorul ciclu de finanţare, a spus ambasadorul norvegian.

Proiectul de amenajare, ales prin concurs

Proiectul de amenajare a curţii Bisericii Negre ar avea nevoie de o finanţare de aproximativ două milioane de euro. Conceptul a fost ales în urma unui concurs de proiecte. Cîştigătorii concursului- arhitectul Johannes Bertleff şi echipa sa - propun pentru reamenajarea curţii, înlocuirea actualului pietriş robust, ,,impropriu circulaţiei pietonale", cu un strat de 3-4 centimetri de pietriş calcaros, rotund, cu granulaţia între 5 şi 15 mm în diametru, aşezat pe un ,,suport" din pămînt compactat (amestec de pămînt, nisip şi var), repunerea în funcţiune a rigolelor şi preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici. ,,Covoarele" care marchează portalurile bisericii vor utiliza piatră albă de Ighiu, cu suprafaţa periată sau netezită. Conform proiectului, iluminatul din curtea Bisericii Negre va fi la o intensitate mai redusă faţă de cea din Piaţa Sfatului, pentru a susţine atmosfera de spaţiu liniştit şi solemn. Sistemul de iluminat parietal cu lanterne montate pe faţadele caselor va fi completat de un sistem de iluminare difuză, asigurat de corpuri încastrate în pietriş. Partea superioară a bisericii va fi iluminată cu corpuri montate în paramentul bisericii. Întregul sistem va accentua contraforţii, pentru a evita o iluminare plată, constantă a faţadelor bisericii. Conform proiectului, turiştii care vor ajunge în curtea Bisericii Negre ar avea la dispoziţie plăcuţe explicative integrate discret în paviment.



ashbird

Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

Harry