Author Topic: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov  (Read 15397 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

coco.serban

 • Officer
 • ***
 • Posts: 193
 • Karma: +11/-3

coco.serban

 • Officer
 • ***
 • Posts: 193
 • Karma: +11/-3
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #1 on: January 15, 2013, 01:38:12 PM »
Braşovul devine oraşul taximetriştilorSursa : Monitorul Expres
În acest moment există în jur de 130 de SRL-uri sau PFA-uri ce deţin, în total, 1.517 autorizaţii pentru taximetrie

Braşovul devine un oraş al firmelor de taximetrie! Dacă în acest moment există în jur de 130 de societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau persoane fizice autorizate (PFA) ce deţin autorizaţii pentru taximetrie, numărul acestora ar putea creşte semnificativ. Consiliul Local a modificat regulamentul de taximetrie conform noii legislaţii în vigoare, permiţînd „tranzacţiile“ cu autorizaţii. Astfel, patronii din branşă pot renunţa la unele autorizaţii de taxi în favoarea unor angajaţi, cu condiţia ca aceştia să se înscrie la Registrul Comerţului, fie ca SRL-uri, fie ca PFA-uri, şi să intre apoi într-un raport de asociere cu cedentul. În acest moment, la Braşov funcţionează peste 130 de firme de taximetrie, care împart 1.517 autorizaţii.

Firmele pot cesiona autorizaţii către angajaţi

Transportatorii braşoveni autorizaţi pot „tranzacţiona“ legal, din acest an, autorizaţiile pe care le deţin. Astfel, firmele care deţin autorizaţii de taximetrie au posibilitatea de a le cesiona către angajaţi. Cesionarea presupune transmiterea uneia sau a mai multor autorizaţii către un angajat, care va trebui să se înregistreze apoi ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca societate comercială cu răspundere limitată (SRL), intrînd în asociere cu cedentul. Deşi regulamentul a fost modificat abia la sfîrşitul anului trecut, reprezentanţii Compartimentului Transporturi din primăria Braşov spun că există deja multe solicitări pentru astfel de cesiuni, ceea ce va face ca în final, numărul firmelor din Braşov, care au ca obiect de activitate taximetria, să crească semnificativ. „Una dintre cele mai importante condiţii impuse în Regulamentul de taximetrie, pentru cesiunea de contract, este aceea ca angajatul să aibă o vechime de cel puţin şase luni la firma care cedează autorizaţia“, a explicat Marieta Bărbunţoiu. „Sînt mulţi care s-au arătat interesaţi de această cesiune. Întreaga procedură, de la înscrierea la Registrul Comerţului, ca SRL sau PFA, pînă la transferul propriu-zis durează maxim 90 de zile“, spune Marieta Bărbunţoiu de la Compartimentul Transporturi al primăriei Braşov.

Braşovul are cu 400 de taximetre în plus faţă de media aprobată în CL

În municipiul Braşov funcţionează acum în jur de 130 de firme de taximetrie. Modificarea legislativă vine mai ales în favoarea taximetriştilor, cu atît mai mult cu cît primăria nu va mai emite autorizaţii noi, ci doar le va prelungi pe cele existente. Dacă în 2007 Braşovul avea 1.905 de autorizaţii de taximetrie, în acest moment, în municipiu au mai rămas 1.517 de maşini cu autorizaţii emise de primărie. 1.036 sînt pentru SRL-uri, 481 sînt ale unor PFA-uri şi 9 ale unor întreprinderi familiale. Autorizaţiile sînt valabile pînă la 31 decembrie 2013 şi vor fi prelungite doar la cerere. Potrivit reglementărilor în vigoare, la Braşov ar trebui să existe doar 4 taximetre la 1.000 de locuitori, adică 1.109. Acum circulă prin oraş cu 400 de taxiuri mai mult decît media aprobată în CL, însă autorităţile nu au nicio pîrghie pentru a le reduce numărul, pentru că au autorizaţii obţinute legal. „Taximetriştii pierd autorizaţiile doar dacă au abateri grave. De exemplu, dacă nu lucrează timp de şase luni, dacă nu au atestat sau în lipsa fiscalizării. Altfel, aşteptăm o reducere naturală a numărului de autorizaţii pînă la cel aprobat, de 1.109“, spune Marieta Bărbunţoiu.

Tariful de taximetrie în Braşov nu poate depăşi 2,2 lei/km

Regulamentul aprobat de Consiliul Local aprobă şi tariful maximal pe care îl pot aplica taximetriştii autorizaţi din Braşov. La fel ca şi pînă acum, tariful maximal de zi, care poate fi practicat între oprele 6.00 şi 22.00 este de 2,2 lei pe kilometru. Taximetriştii pot aplica şi un tarif de noapte. Conform regulamentului, între 22.00 şi 6.00 nu va fi aplicat un tarif mai mic decît cel de zi, dar nici un tarif mai mare cu peste 50% decît cel de zi. Documentul care atestă tariful practicat de fiecare taximetrist va fi afişat pe bordul maşinii, la vedere. „Este vorba despre un tarif, pe care taximetristul l-a prezentat primăriei, însoţit de o fişă de fundamentare, în care îşi asumă pe proprie răspundere cheltuielile pe care le are. Primăria emite un document în două exemplare, în care este stabilit acest tarif. Unul dintre exemplare, ştampilat, va sta la vedere pe bordul maşinii, iar şoferul nu va putea practica un alt tarif decît cel prezentat în acest document“, a explicat Marieta Bărbunţoiu. Deşi preţul maximal pînă la care se pot „întinde“ este de 2,2 lei pe kilometru, în Braşov, peste 90% dintre taximetrişti practică un tarif de 1,35 de lei pe kilometru.

coco.serban

 • Officer
 • ***
 • Posts: 193
 • Karma: +11/-3
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #2 on: January 18, 2013, 10:59:08 PM »
Michael Weiss şi Piaţa Enescu, doar pentru pietoniSursa : http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=122468
Şi Piaţa Sfatului va intra în reparaţii în acest an, urmînd ca toate reţelele de utilităţi să fie schimbate, iar pavajul să fie înlocuit acolo unde este nevoie

Întreaga stradă Michael Weiss va fi transformată, în acest an, într-un pietonal, cu terase pe axul central, după modelul străzii Republicii. La rîndul său, Piaţa Enescu va intra într-un proces de amenajare şi va fi transformată într-o piaţetă din care vor dispărea parcările. Şi Piaţa Sfatului va intra în reparaţii, urmînd ca toate reţelele de utilităţi să fie schimbate, iar pavajul să fie înlocuit acolo unde este nevoie. Aceste lucrări fac parte din proiectul de reabilitare a centrului istoric al Braşovului, demarat în perioada 2005-2006. „Municipalitatea îşi propune ca în acest an să finalizeze proiectul de reabilitare a centrului istoric, făcînd mai multe amenajări la unele obiective, pentru a le integra în specificul zonei“, spune purtătorul de cuvînt al primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Strada Michael Weiss, la fel ca Republicii

Una dintre cele mai importante modificări în Centrul istoric constă în transformarea integrală a străzii Michael Weiss în pietonal. În acest moment, partea cuprinsă între strada Postăvarului şi strada Republicii este închisă complet circulaţiei, în timp ce porţiunea dintre Republicii şi strada Mureşenilor, pe care se va interveni în acest an, este semi-pietonală, permiţînd circulaţia riveranilor. „Pe porţiunea semi-pietonală trotuarul se va decapa şi se va aduce la acelaşi nivel cu actuala parte carosabilă. Strada va fi apoi pavată, la fel ca şi în porţiunea pietonală, avînd şi un sistem de colectare a apelor pluviale, pe centru“, a explicat purtătorul de cuvînt al primăriei, Sorin Toarcea. Imediat după amenajare, pe pietonalul de pe Michael Weiss va exista şi posibilitatea instalării unor terase, după modelul străzii Republicii.

Fără maşini în Piaţa Enescu

Pe lista lucrărilor pentru amenajarea centrului istoric este inclusă şi Piaţa Enescu, cu cele două bretele de legătură spre strada Michael Weiss. În zonă vor fi făcute toate reparaţiile necesare şi vor dispărea locurile de parcare. Piaţa va fi închisă circulaţiei maşinilor. „La fel ca şi cei care îşi parcau maşinile pe Michael Weiss, şi cei care au spaţii de parcare în Piaţa Enescu vor primi alte locuri în parcarea din spatele hotelului Aro Palace, unde cel mai probabil se va diminua parcarea publică“, a declarat Sorin Toarcea.

Piaţa Sfatului intră în reparaţii

Din această primăvară vor fi reluate şi lucrările începute toamna trecută, pentru înlocuirea reţelelor în Piaţa Sfatului. În acest an, pentru Piaţa Sfatului sînt prinse şi reparaţiile pentru pavaj, fără a afecta însă actuala amenajare. „Vor fi făcute toate reparaţiile necesare, fără a fi însă modificată geometria şi planimetria Pieţei Sfatului, avînd în vedere că s-a dovedit deja că acesta este un model de succes, care a reusit să îmbine cel mai bine specificul Braşovului“, a explicat Sorin Toarcea. Lucrările din centrul istoric vor avansa apoi şi spre curtea Bisericii Negre, după ce s-a finalizat descărcarea arheologică din zonă. „Toate aceste lucrări vor fi finanţate din bugetul local şi încercăm să le finalizăm pînă la sfîrşitul lui 2013“, a mai spus Toarcea.

coco.serban

 • Officer
 • ***
 • Posts: 193
 • Karma: +11/-3
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #3 on: January 22, 2013, 08:32:32 PM »
i-Tour Schi a fost lansat la Braşov

sursa : http://newsbv.ro/2013/01/22/i-tour-schi-fost-lansat-brasov/A treia ediţie a proiectului de informare turistică dedicat pârtiilor de schi şi sporturilor de iarnă i-Tour Schi a fost lansat luni la Braşov de Groove Hour, în cadrul unui parteneriat durabil alături de Ciuc Premium, Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din judeţul Braşov.
În sezonul de schi 2012-2013 vor fi promovate 146 de pârtii de schi din 39 de domenii schiabile cu pârtii omologate din 15 judeţe ale României. Acestea sunt grupate pe şase zone geografice: Ardeal, Banat şi Valea Jiului, Harghita şi Covasna, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, Moldova şi Valea Prahovei. Pliantele de promovare au ajuns în decembrie 2012 în 300 de locuri selectate, hoteluri, pensiuni, centre de promovare turistică.

Proiectul i-Tour Schi a evoluat de la promovarea exclusiv a pârtiilor de schi de pe Valea Prahovei în anul 2009, până la promovarea pârtiilor omologate din 15 judeţe ale ţării în prezent.

“Ne bucurăm să venim şi anul acesta în întâmpinarea turiştilor pasionaţi de sporturile albe şi le oferim informaţia de care au nevoie. În sezonul 2012-2013 am adus îmbunătăţiri majore materialelor, un nou design şi inovaţie în spaţiul online. Acum informaţiile ajung mult mai uşor către pasionaţii de schi şi snowboard datorită noului website www.i-tour.ro, şi a paginii de Facebook http:/www.facebook.com/itour.ro, unde îi aşteptăm pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă pe munte în România”, a declarat Anca Stănilă, project manager i-Tour, Groove Hour.

“Proiectul i-Tour derulat de Groove Hour şi Ciuc Premium este de un real folos pentru pasionaţii de schi întrucât oferă informaţii despre pârtiile omologate, grupate pe zone geografice. Sperăm ca şi în acest sezon să beneficiem de un aflux crescut de turişti, cu atât mai mult cu cât, în luna februarie va avea loc Festivalul Olimpic al Tineretului European. Suntem onoraţi de faptul că şi în acest an lansarea proiectului s-a făcut la Braşov”, a declarat Ionuţ Gliga, director executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Braşov.

i-Tour este un proiect naţional de informare şi promovare turistică, iniţiat în anul 2005 de Groove Hour. Începând din anul 2005, proiectul naţional de informare şi promovare turistică i-Tour a produs peste 2.000.000 de pliante de informare turistică gratuite distribuite în peste 500 de locuiri din zonele cu trafic maxim din ţară, Litoral, Delta Dunării, Valea Prahovei şi din alte judeţe ale ţării. Alte iniţiative desfăşurate în cadrul i-Tour sunt: “Redescoperă valorile”, proiect dedicat judeţului Braşov, “Constanţa -Primul pas în lunga ta călătorie”, album dedicat monumentelor din municipiul Constanţa.

coco.serban

 • Officer
 • ***
 • Posts: 193
 • Karma: +11/-3
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #4 on: January 29, 2013, 12:34:28 AM »
Primăria Braşov îi va urmări prin GPS pe poliţiştii localiSursa : http://newsbv.ro/2013/01/28/primaria-brasov-ii-va-urmari-prin-gps-pe-politistii-locali/

Consilierii locali au decis suplimentarea bugetului Poliţiei Locale pentru anul acesta, pentru ca instituţia să poată demara câteva investiţii de care are nevoie pentru a spori mobilitatea şi prezenţa în teren a agenţilor şi implicit creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor. Dacă anul trecut, Poliţia Locală a avut un buget total de 4,8 milioane de lei, în 2013, banii pe care municipalitatea îi va aloca acesteia vor fi de 6 milioane de lei.

Din aceşti bani alocaţi suplimentar, peste 780.000 de lei sunt necesari pentru reîntregirea salariilor angajaţilor, ţinând cont că angajaţii Poliţiei Locale sunt în categoria funcţionarilor publici, iar acum îşi primesc procentele din salariu tăiate anul trecut, iar 492.000 de lei pentru investiţii. Secretarul Comisiei de Buget-Finanţe a Consiliului Local Braşov, Iulian Mara, a precizat că banii vor fi folosiţi pentru achiziţia a trei noi autoturisme, dar şi pentru dotarea maşinilor şi a agenţilor cu aparatură de comunicare modernă. „Actualele staţii ale Poliţiei Locale sunt vechi, rudimentare şi costă foarte mult reparaţia lor. Noua tehnică pe care vrem să o achiziţionăm va permite localizarea fiecărui agent prin GPS, dar le va da posibilitatea acestora să facă verificările pe teren mult mai repede, introducând CNP-ul unei persoane putând să primească în timp real despre acesta, respectiv dacă are amenzi neplătite sau este cercetat. Agenţii vor avea astfel o mobilitate mult mai mare şi credem că vom putea suplini lipsa de personal”, a explicat Mara.

coco.serban

 • Officer
 • ***
 • Posts: 193
 • Karma: +11/-3
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #5 on: May 31, 2013, 01:15:56 PM »
Primăria dublează tarifele de intrare la bazinul olimpic. Vezi aici cât te costă bălăcealaSursa : http://newsbv.ro/2013/05/31/primaria-dubleaza-tarifele-intrare-bazinul-olimpic-vezi-aici-costa-balaceala/

Consilierii locali braşoveni vor discuta în şedinţa de astăzi majorarea tarifelor de intrare la Bazinul Olimpic. Deschis la mijlocul lunii aprilie, bazinul Olimpic avea până acum tarife acceptabile, respectiv cele practicate înainte de modernizarea obiectivului. Astfel, biletele erau 6 lei pentru copii, 8 lei pentru studenţi şi 12 lei pentru adulţi, pentru o oră şi jumătate de bălăceală, în timp ce abonamentele aveau valoarea de 60 de lei pentru copii şi elevi, 80 de lei pentru studenţi şi 120 de lei pentru adulţi. Înotătorii de performanţă sau echipele de polo plăteau 80 de le pentru închirierea unui culoar timp de o oră.

Noile preţuri, potrivit proiectului de hotărâre de Consiliu Local, sunt cel puţin duble. Astfel, biletele sunt de 25 de lei pentru adulţi, 15 lei pentru studenţi şi pensionari şi 10 lei pentru elevi şi copii. Abonamentul nelimitat pentru adulţi va fi de 400 de lei. Aceştia pot plăti şi abonamente de 250 de lei, dar vor avea incluse doar 12 intrări, şi de 100 de lei, având incluse opt intrări, dar numai sâmbăta şi duminica. Abonamentele nelimitate pentru studenţi vor costa 300 de lei, în timp ce pentru 12 intrări vor trebui să plătească doar 150 de lei. Pensionarii nu au abonament decât pentru 12 intrări pe lună, pentru care vor trebui să plătească 150 de lei. Copiii şi elevii vor plăti şi ei 300 de lei pentru un abonament nelimitat, dar numai 100 de lei pentru un abonament de 12 intrări sau 80 de lei pentru zece intrări. Dacă vreţi să vă abonaţi şi la un instructor de înot, vă va costa 500 de lei pe lună. Cine vrea să închirieze întregul bazin mare va trebui să plătească 1.200 de lei pe oră, iar cine vrea tot bazinul mic va trebui să achite 200 de lei pe oră.


Goldmund

 • Hero
 • *
 • Posts: 601
 • Karma: +314/-461
  • Google Maps-Stuttgart
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #6 on: May 03, 2014, 09:37:58 AM »
"Huffington Post: Oraşul Sibiu, unul dintre cele mai fermecătoare oraşe din Europa

Oraşul Sibiu din România se numără printre cele mai fermecătoare oraşe din Europa, care trebuie vizitate cât mai repede posibil, scrie huffingtonpost.com."
http://www.b1.ro/stiri/externe/huffington-post-orasul-sibiu-unul-dintre-cele-mai-fermecatoare-orase-din-europa-81755.html

ashbird

 • Senior
 • ****
 • Posts: 280
 • Karma: +51/-17
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #7 on: June 02, 2014, 12:30:53 PM »
Emil Niţă vrea să rezolve problema Gării Braşov
După ce conducerea Companiei Naţionale de Căi Ferate (CFR SA), care deţine staţiile CFR din România, a respins cererea Primăriei Braşov, care a solicitat preluarea în administrare a staţiei din Braşov pentru a o reabilita, ieri, într-o conferinţă de presă, deputatul braşovean Emil Niţă a anunţat că se va implica personal în rezolvarea acestei probleme. „Săptămâna viitoare voi avea discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, pentru a afla punctul lor de vedere în ceea ce priveşte administrarea gării şi a vedea de ce nu au fost de acord cu predarea ei către Primăria Braşov. Dacă nu va fi posibil ca acest obiectiv să fie predat autorităţilor locale, voi solicita ministerului să efectueze lucrări de reabilitare a staţiei CFR Braşov, pentru că este singurul obiectiv din zonă care arată deplorabil”, a explicat Niţă. (R.C.)
« Last Edit: June 02, 2014, 05:53:19 PM by ashbird »
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

ashbird

 • Senior
 • ****
 • Posts: 280
 • Karma: +51/-17
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

madsnowman

 • Junior
 • **
 • Posts: 64
 • Karma: +56/-4
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #9 on: June 20, 2014, 09:12:46 AM »
era cazul sa faca ceva cu gara; chiar arata deplorabil!

ashbird

 • Senior
 • ****
 • Posts: 280
 • Karma: +51/-17
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #10 on: October 06, 2014, 05:33:24 PM »
Parcul zoologic din Noua își redeschide porțile 6 oct 2014 O:-)

Parcul zoologic din Noua își va redeschide astăzi porțile, la mai bine de doi ani de când a fost închisă publicului pentru a se finaliza executarea lucrărilor de modernizare și de extindere. Lucrările de la zoo au început încă din 2010, iar valoarea investiției a fost de 31,12 milioane de lei, din care 22,23 de milioane de lei au fost alocate de Ministerul Mediului. La ceremonia de inaugurare de astăzi este invitat să participe și ministrul Mediului Attila Korodi. Prin acest proiect de modernizare suprafaţa funcţională a Grădinii Zoologice a fost extinsă de la 4 la 10 hectare, iar edilii au în vedere ca, pe viitor, parcul să se extindă şi mai mult, astfel ca la Braşov să fie aduse şi alte specii de animale. Printre construcțiile și facilitățile ce împânzesc aleile grădinii, se numără și un planetariu, care deocamdată nu va fi funcțional, o bucătărie furajeră, un spitalul veterinar, dar și noi corpuri de clădire destinate reptilelor și păsărilor exotice, precum și adăposturi noi pentru toate animalele.

Începând de astăzi biletul de intrare pentru copii, elevi, studenţi va costa 5 lei, adulţii vor plăti 10 lei, iar în cazul grupurilor organizate formate din copii, tariful de intrare a fost stabilit la 4 lei de persoană, iar adulţii care vor face parte dintr-un grup organizat vor achita câte 8 lei de persoană.
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

ashbird

 • Senior
 • ****
 • Posts: 280
 • Karma: +51/-17
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #11 on: October 30, 2014, 05:34:21 PM »
Braşovul este primul oraş din provincie „sedus” de retailul modern, cu 46 de magazine ale reţelelor de comerţ. Cel mai bine reprezentaţi sunt francezii de la Carrefour, care au 14 magazine, de la hypermarket până la magazine de proximitate, urmaţi de cei de la Mega Image, cu zece magazine. Reţeaua Profi este prezentă în Braşov cu şapte magazine, în timp ce Lidl şi Billa au fiecare câte patru magazine. Braşovul mai are două magazine Metro Cash&Carry şi câte o prezenţă a laţurilor Penny Market, XXL Mega Discount, Selgros, Kaufland şi Auchan.

Bucureştiul este de departe lider în ceea ce priveşte prezenţa retailerilor moderni, cu 408 magazine, din care 275 sunt ale reţelei Mega Image, în timp ce pe locul trei în acest top este Constanţa, cu 43 de magazine, aici Mega Image şi Profi fiind lideri cu câte nouă magazine. Clujul şi Timişoara, completează un Top 5 al retailului modern cu 36 şi, respectiv, 32 de magazine ale lanţurilor modele de retail.

După Bucureşti, Braşov şi Constanţa sunt oraşele care au atras cele mai multe investiţii ale retailerilor străini.
Cele două centre urbane nu sunt în top 3 ca populaţie, însă sunt cele mai importante poluri turistice după Capitală. Fiecare dintre cele două are peste 40 de magazine, însă acest lucru reprezintă doar 10% din totalul unităţilor din Bucureşti.

„Puterea de cumpărare peste media naţională şi apetitul crescut pentru cumpărături sunt cele care îi îndreaptă pe retaileri către aceste oraşe. Mai mult, în centrele urbane consumatorii au venituri peste medie şi educaţie peste medie astfel că preferă să meargă la cumpărături în magazinele din comerţul modern. În zona rurală consumatorii încă aleg magazinul universal”, explică Daniel Mocanu, directorul general şi acţionarul majoritar al DAAS, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente pentru hoteluri, restaurante şi magazine alimentare. DAAS va termina anul 2014 cu peste 100 de magazine utilate, dintre care zece sunt hipermarketuri. Cele mai multe unităţi rămân însă cele pe format mic, respectiv supermarketuri. „Mai mult, recuperarea investiţiei este mai rapidă în oraşele mari”.

În cinci ani harta comerţului va arăta diferit

Încă de la intrarea pe piaţă jucătorii din comerţul modern s-au orientat către zona urbană, însă în ultimii ani au atacat timid şi zona rurală. Comerţul tradiţional din localităţile din mediul rural este reprezentat în general de afaceri de familie şi proprietarii respectivi şi-au format deja o clientelă loială prin serviciile oferite, astfel că intrarea reţelelor internaţionale este mai dificilă. Mai mult, în multe cazuri vânzarea se realizează pe datorie, balanţa creditului urmărindu-se pe celebrul „caiet dictando“ şi stingându-se la finalul lunii, odată cu încasarea pensiilor şi a salariilor.

Jucătorii din comerţul modern au intrat pe piaţa locală în 1996 şi au schimbat faţa comerţului în zona urbană, transformând vânzarea „pe caiet” într-o amintire. „Primele lanţuri internaţionale care au intrat pe piaţa din România au fost cele pe format mare – cash&carry şi hipermarketuri, iar acestea au acoperit oraşele mari pentru că au nevoie de o masă critică de clienţi pentru a-şi justifica investiţiile şi costurile şi pentru a deveni rentabile”, explică Alexandru Vlad orientarea unor jucători către oraşele mari. El precizează însă că în prezent suprafeţele mici şi medii sunt în plină expansiunea, astfel că în cinci ani harta comerţului modern va arăta diferit, reţelele urmând să se orienteze către zona urbană mică şi medie şi chiar către zona rurală. „Într-adevăr, multe dintre oraşele mari sunt mai bogate decât media, însă în timp vor fi acoperite şi celelalte localităţi”.
Chiar dacă acum abia sunt în plină expansiune, lanţurile de supermarketuri şi de magazine de tip discount au cele mai extinse reţele, în frunte cu Mega Image, Profi, Lidl sau Penny Market. Lanţurile de discount – Lidl şi Penny Market –, datorită politicii de preţ mic au mers şi către oraşele mai mici de provincie, motiv pentru care mai puţin de o treime din totalul reţelei se concentrează în cele mai mari zece oraşe din ţară.

La polul opus, lanţurile de hipermarketuri şi magazine cash&carry şi-au concentrat atenţia pe cele mai mari oraşe din ţară unde au deschis mai bine de jumătate din totalul magazinelor.

http://www.bizbrasov.ro/2014/10/30/brasovul-este-cel-mai-important-oras-din-provincie-pentru-comertul-modern/
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

Harry

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 3.261
 • Karma: +435/-157
  • URBAN CONSTANTA
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #12 on: October 30, 2014, 07:25:13 PM »
Cu tot respectul dar numaratoarea e gresita. Constanta are 47 de unitati de retail parte din lanturile internationale :)
Din ce am inteles si la Timisoara din numaratoarea astora lipsesc 2.

pasadia

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.147
 • Karma: +1204/-528
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #13 on: October 30, 2014, 09:06:38 PM »
Numaratoarea apartine Ziarului Financiar, "stirea" practic e copiata de acolo.

Eu nu stiu exact unde sunt cele 14 Carrefour Total (stiu doar 3 sau 4 magazine cu numele francezilor pe ele). Dar m-as bucura daca Brasov-ul ar fi ultimul in topul asta - asa macar as sti ca afacerile locale au loc sa se dezvolte si sa creasca.

Harry

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 3.261
 • Karma: +435/-157
  • URBAN CONSTANTA
Re: [BV] Ce-am mai vazut din mers in Brasov
« Reply #14 on: October 30, 2014, 09:21:10 PM »
La ZF ma refeream ca si eu am citit articolul in ZF, dar din pacate de la an la ZF scade in calitate. Nu mai e ce a fost candva. Era o vreme cand chiar cumparam si ziarul scris.