[BV] Centrul istoric in Brasov

Started by radu24, June 22, 2012, 11:32:38 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

coco.serban

Telecabina este pusa la vanzare, la fel si restaurantul. in max 2 luni vom avea un alt proprietar!

ashbird

asta cu telecabina de unde o stii ? pentru ca proprietarul telecabinei ( Ana Teleferic) <> de proprietarul restaurantului Panoramic(Aro Palace)

Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

ashbird

Vechile clădiri ale Bancorex, Cinema Astra şi imobilul de pe strada Prundului au intrat în reabilitare.

Cel puţin trei dintre clădirile monument istoric din zona Centrului Istoric, aflate în proprietatea Primăriei Braşov, îşi vor schimba aspectul desuet în următoare perioadă. Lucrările de renovare a acestora au demarat deja, fiind executate fie cu fonduri de la bugetul local, fie cu fonduri private, una dintre soluţiile găsite de municipalitate pentru a le repune în valoare fiind dare în administrare (în urma organizării de licitaţii publice) unor investitori privaţi, care le vor exploata cu obligaţia de a le renova în maximum doi ani şi a le păstra funcţiunile.

Una dintre clădirile ,,fantomă" care a intrat de ieri în reabilitare este cea de pe strada Prundului nr. 1, unde a funcţionat cu ani în urmă Serviciul de Asistenţă pentru Persoane cu Handicap, dar şi alte instituţii publice. De aproape zece ani, imobilul este părăsit şi ajunsese într-un stadiu avansat de degradare. Valoarea estimată a lucrărilor de renovare este de 800.000 de lei, iar lucrările sunt executate cu fonduri de la bugetul local de RIAL. Această clădire, construită în perioada interbelică va fi apoi transformată într-un centru de informare şi asistenţă pentru turişti. Primarul George Scripcaru a precizat că acest centru nu va oferi doar informaţii turistice uzuale, ci şi orice altă informaţie legată de o problemă pe care un turist străin ar putea să o aibă în Braşov. ,,Am reuşit reuşit recent să finalizăm documentaţia pentru reabilitarea acestei clădiri care s-a plimbat pe la tot felul de instituţii şi acum se află într-o stare avansată de degradare şi este păcat să nu îi dăm o funcţiune publică, în acest context. Am primit semnale inclusiv de la domnul ambasador sud-corean la Bucureşti despre necesitatea unui centru care să poată să acorde asistenţă turiştilor, mai ales celor străini, în toate problemele cu care se pot confrunta pe perioada şederii la Braşov, de la relaţia cu autorităţile publice şi legislaţie până la relaţia cu furnizorii de servicii sau reprezentanţele diplomatice", a explicat primarul George Scripcaru.

Pe Prundului, lucrările vor dura cel mult un an

Reprezentanţii Primăriei estimează că reabilitarea clădirii se va încheia în termen de un an, ţinând cont că în conformitate cu raportul de expertiză, se impune o renovare completă a acoperişului, a faţadelor şi a tencuielii interioare. Structura de rezistenţă nu a fost foarte grav afectată şi vor fi executate doar lucrări de curăţare a armăturilor, refacere totală a acoperişului, cu ţiglă ceramică, refacere şi recompartimentare a mansardei, înlocuire a corpurilor sanitare, instalaţiilor şi pardoselilor, refacere a tencuielii şi zugrăvelilor.

Faţada imobilului va fi refăcută conform planurilor originale din perioada interbelică. Aceasta a avut un proprietar privat, dar a fost donată în aceas perioadă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din acea vreme. În timpul comunismului, în incinta imobilului a funcţionat o policlinică de copii şi câteva cabinete medicale destinate activiştilor de partid. Dupp Revolutie, parterul clădirii a fost atribuit filialei PUNR, la etaj funcţionând câţiva ani Direcţia de Asistenţă Socială, pentru ca, ulterior, acest spaţiu sa fie transformat în arhivă. După ce PUNR a pierdut alegerile în 2004, în locul sediului a funcţionat un internet-cafe, apoi sediul PC, iar apoi, spaţiul a revenit CASJ, care nu a obţinut fonduri pentru a o transforma în centru de pregătire pentru medici. Numai de câţiva ani, clădirea a intrat în patrimoniul primăriei, fiind deja o ruină.

Ce se întâmplă la fostele Bancorex şi Cinema Astra

Totodată, o altă clădire cu valoare istorică care a intrat în reabilitare este şi fostul sediu al Bancorex de pe Republicii. În acest caz, Primăria a scos la licitaţie pentru a închiria imobilul, chiriaşul fiind obligat să investească în reabilitarea sa. La licitaţie au participat trei firme, câştigătoare fiind declarată o firmă din Bucureşti care s-a apucat de treabă, valoarea investiţiilor pe care aceasta trebuie să le facă fiind de 4,65 milioane de euro. Activităţile pe care le va desfăşura chiriaşul aici vor trebui să fie, în conformitate cu caietul de sarcini, bancare, de tip office, şi comerciale.

Cladire Bancorex Republicii

Cea de-a treia clădire care a intrat deja în şantier este Cinematograful Astra, unde chiriaşul este obligat să păstreze funcţiunea de servicii socio-culturale. La licitaţia organizată de municipalitate au participat două firme, iar aceasta a fost câştigată de o firmă din Braşov, care va investi aproximativ un milion de euro în reabilitare. Investiţia pentru reabilitare este estimată la aproximativ 1 milion de euro. ,,Sperăm ca anul acesta să ducem la îndeplinire toate hotărârile de Consiliu Local care vizează reabilitarea celor patru imobile din centrul istoric aflate în patrimoniul municipiului şi care au ca destinaţie zona serviciilor publice, respectiv fostele cinematografe Popular şi Astra, clădirea fostei Bancorex de la intersecţia străzilor Michael Weiss şi Republicii, şi clădirea din strada Prundului nr. 1. Singura problemă pe care o mai avem este fostul Cinema Popular, pentru care suntem în procedura celei de-a doua licitaţii pentru închiriere şi nimeni nu s-a arătat interesat până acum. Avem deschiderea ofertelor pe 3 septembrie, sper ca de această dată să se găsească un doritor", a subliniat primarul George Scripcaru. Ofertele pentru închirierea vechiului Cinema Popular se mai pot depune până pe 2 septembrie, iar pe 3 septembrie va avea loc deschiderea ofertelor. În clădire vor putea fi prestate activităţi socio-culturale şi de alimentaţie publică, iar valoarea investiţiei de reabilitare a clădirii este estimată la 1,4 milioane euro.
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

ashbird

Primăria cumpără Cetatea Braşovului pentru a o menţine în circuitul turistic

Primăria va cumpăra cetatea de la Aro Palace cu 3,4 milioane de euro. Va da la schimb mai multe terenuri, iar o parte din bani va fi plătită în rate. Cetatea Braşovului are o istorie de cinci secole şi este unul dintre simbolurile oraşului.
Cetatea a fost preluată de compania Aro Palace, care o deţine şi acum, în anul 1982. Acum, în cetate funcţionează un restaurant şi o terasă, dar fortificaţia poate fi vizitată gratuit de turişti. Acţionarul majoritar al Aro Palace, SIF Transilvania a decis încă anul trecut vânzarea cetăţii şi a a oferit-o Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean care au renunţat la dreptul de preemţiune. Decizia de vânzare a fost luată deoarece costurile de întreţinere a cetăţii sunt foarte mari, mai ales că aceasta nu produce bani. Restaurantul din interiorul ei supravieţuieşti doar datorită nunţilor care au loc aici la sfârşit de săptămână. Iniţial, SIF Transilvania a cerut 5,2 milioane de euro pentru cetate. Preţul a scăzut apoi la 3,8 milioane de euro. Vara aceasta Primăria Braşov a decis să cumpere cetatea, pentru ca aceasta să nu ajungă în mâinile unor investitori privaţi, care ar fi putut să o trasforme în hotel. Primăria a angajat propriul evaluator pentru cetate pentru a se asigura că o va cumpăra la preţul corect. Evaluatorul primăriei a stabilit preţul la 3,4 milioane de euro. Primăria va ceda mai multe terenuri, respectiv parcarea din faţa Hotelului Aro Palace, o parte din parcarea din spate, precum şi o bucată de teren de la Restaurantul Casa Vânătorului pe care se află parcarea acestuia, terenuri evaluate la 2 milioane de euro. Restul banilor vor fi plătiţi în rate. Decizia privind schimbul de terenuri va fi luată în şedinţa de Consiliu Local de vineri.
Primăria a mai făcut investiţii la cetate
Cetatea Braşovului a devenit din nou vizibilă aş acum trei ani, iar seara este luminată. Primăria a tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului. Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul Cetăţii există o promenadă, pentru ca turişti să se poată bucura de privelişte, iar în interior sunt amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului. Primăria intenţionează să facă la cetate şi o cremalieră care să ducă turiştii din centrul oraşului pe dealul unde se află obiectivul turistic.
Cetate cu o istorie bogată
Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.


Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

pasadia

#19
Dezvoltarea continua printr-o noua uratenie precum cele cu care ne-am invatat in Bucuresti: parcare pe 4 etaje pe Apolonia Hirscher.

QuoteParcarea automatizată publică cu plată va avea 250 de locuri pe patru nivele – 150 de locuri pentru autoturisme standard și 100 de locuri pentru SUV-uri, urmând să fie doptată și prize pentru încărcarea bateriei pentru modelele electrice sau hibride.



Aici e cladirea care urmeaza sa fie reconstruita.


Ideea de a baga masini in acea zona a orasului e gresita - ai un centru istoric care e suficient de mic incat sa fie in "walkable distance" din orice limita a lui si ca atare orice spatiu de parcare nou ar trebui pus in margini si nu in mijloc. Rolul cladirilor / terenului din mijloc e de a servi altor functuni - in speta acea cladire ar fi trebuit sa fie spatiu de cazare / expozitii / educational, dar nu spatiu de parcare.

Daca vroiai o astfel de parcare ar fi trebuit sa cauti o cladire / solutie care sa nu implice trecerea clientilor prin strazile cu potential de a fi transformate in pietonale (Muresenilor si Poarta Schei); deci ar fi trebuit cautata o solutie fie pe partea de nord a vechii cetati (zona Parcului / Aro / Livada Postei / Capitol) fie pe partea de sud cu acces din Aleea de sub Tampa (si cu cladirea propriu-zisa in spatele zidului, mascata de acesta).

dumbravaandrei

Cine mama naibii a aprobat asa ceva?!?!?!?!? Avand in vedere ca la palatul telefoanelor si la Sf Ioan iar se fac parcari in urmatorii 4-5 ani?!?  :o :o :o :o :o :o :o

pasadia

Cica nu e aprobat inca, e doar lansat pe piata publica ca sa vaa care vor fi reactiile. Deja au si site.

La Palatul telefoanelor se vrea sa se faca hotel, nu parcare. Ba chiar, pentru necesarul hotelului, au anuntat ca vor inchiria locuri de parcare pe domeniul public (se vehicular chiar idea inchirierii unor locuri in parcare noua din spatele Universalului si cu serviciu de transbordare, dar ma indoiesc ca va accepta cineva asa ceva).
Iar in piata Sf. Ioan nu stie nimeni ce vor sa faca - pietonal, pietonal cu parcare subterana, vanzare catre SC ARO PALACE SA, etc... Am inteles ca acum sunt intr-o disputa cu Ministerul Culturii, nu privesc aviz de la o directive de patrimoniu / cultura. Ceea e e o premiera binevenita caci sincer m-am saturat sa faca primaria orice vrea ea.

Harry

Scormonind dupa chestii am gasit poza asta veche cu hotelul ARO si cateva detalii f f interesante



In anii '30 Societatea Asigurarea Romaneasca decide sa contruiasca la brasov un impunator hotel in stil art deco.

Cladirea cu 9 etaje avea sa fie realizata dupa planurile arhitectului  Haralamb Georgescu, nu Horia Creanga asa cum se tot spune in presa din Romania.

Hotelul de lux a fost inaugurat in anul 1939., iar in 1963 regimul comunist i-a adaugat o aripa noua, fara nicio legatura arhitecturala cu vechiul corp.

Haralamb Georgescu are o poveste de viata fascinanta. Dupa ce in anii '30 in Romania a proiectat emblematice cladiri precum Uzinele Malaxa, Hotelul Aro Brasov, Yachtclubul Regal Eforie, Uzinele Concordia Ploiesti s.a., in 1947 fuge in Statele Unite, unde devine profesor la School of Architecture, University of Nebraska, Lincoln.

In USA munca sa s-a concentrat in jurul L.A.-ului, cu precadere in Palm Springs (California) unde a realizat numeroase cladiri de locuinte, restaurante dar si cladiri publice precum California Home for the Aged in Reseda.

In prezent, multe dintre lucrarile sale din California fac parte din registrul historical landmarks.

JohannDB

#23
""""""Cladirea cu 9 etaje avea sa fie realizata dupa planurile arhitectului  Haralamb Georgescu, nu Horia Creanga asa cum se tot spune in presa din Romania.""""""
    Harry, Haralamb Georgescu și Horia Creangă au fost arhitecți parteneri în multe proiecte ale vremii.......
    Mai jos o precizare dintr-un articol al Ziarului LUMINA din 26 februarie 2012, sub titlul Arhitectul Horia Creangă şi crezul simplităţii.......  Alături de alţi arhitecţi, precum Richard Bordenache, Jean Monda, Arghir Culina, dar mai ales Haralamb Georgescu, a dat Bucureştiului, dar şi altor oraşe din ţară o faţă nouă, modernă, perfect integrată în ceea ce presupune curentul europenizării. Împreună cu ultimul citat (Haralamb Georgescu), a realizat şi complexuri industriale, dacă ar fi doar să amintim Uzinele Malaxa, considerate monument istoric, dar care după 1990, dezmembrate din raţiuni economice, şi-au pierdut profilul original. Haralamb Georgescu a continuat linia lui Creangă şi mai târziu a realizat Halele Obor, la rândul lor un element caracteristic, care dă identitate Capitalei.

    Horia Creangă a trăit numai 51 de ani, născut fiind în 1892 și trecut în neființă în 1943....
    Paranteza cu litere albastre îmi aparține....

Harry

^^ Stiu , dar in cazul de fata si al uzinelor feroviare concordia, Georgescu a fost arhitectul , sursa informatiei e direct familia lui.

Harry

Initial, imobilul ARO Palace urma sa aiba nu mai putin de 15 etaje, fiind o replica dupa proiectul ARO Calea Victoriei (proiect la randul lui nerealizat in forma initiala). Parterul urma sa dispuna de lobby, cafenea, restaurant, garaje, in timp ce aripile laterale si turnul central urmau sa adaposteasca cele 300 de camere, Mai mult etajul 15, era unul retras aici urmand a fi amenajata o piscina cu o capacitate de 100.000 litri, bar, restaurant si ring de dans. Din motive financiare s-a realizat o varianta mai mica de doar 9 etaje.


Harry

#26
C R E T I N I

Primăria Brașov a emis zilele trecute certificatul de urbanism pentru modernizarea corpului vechi al Hotelului Aro Palace. Potrivit certificatului de urbanism,  aripa veche urmează a fi modificată cu ,,cu păstrarea volumetriei exterioare". 

Totodată, proprietarul hotelului, SC Aro Palace SA, are în plan și  extinderea suprafaţei construite la nivelul etajului 1, prin supraetajarea construcţiilor dinspre str. Sf. Ioan, amenajarea de terase, modernizarea restaurantului din acest corp.  Nu în utimul rând vor fi reamenajate spațiile interioare și va fi reparată fațada.

https://brasovmetropolitan.ro/2019/07/planul-de-modernizare-a-corpului-vechi-al-hotelului-aro-aceeasi-volumetrie-exterioara-dar-doua-etaje-in-plus/

Harry

Intelege cineva ce scrie pe fatada?


SB76UFO

Sediul institutilor .... din Brasov , cred.
"Prostia este eternă și invincibilă"

cristi5

#29
Sediul institutiunilor... Brasov. Un brasovreaz zice c-ar fi langa maternitate.

Cautand pe Google "institutiune" in loc de "institutie" se spunea din secolul 19 pana prin 1945. Am gasit institutiune si intr-un decret comunist de nationalizare.

Dat fiind ca scrie romaneste (deasupra) cred ca e o cladire post-1918

Cautand institutiuni gasim multe numere din Gazeta Transilvaniei, 1898

https://core.ac.uk/download/pdf/147985138.pdf

Si 1900, despre un alt subiect (printre altele) : culorile rosu-galben-vanat care nu puteau fi purtate de romani in public.
https://core.ac.uk/download/pdf/147986010.pdf