Forum PeUndeMerg.ro

România => Domenii strategice => Topic started by: Ionut on November 24, 2016, 09:22:31 AM

Title: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on November 24, 2016, 09:22:31 AM
Merita un thread dedicat, nu credeti? :)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on November 24, 2016, 09:23:37 AM
Ivănuș (APBPM): România are un deficit de 50.000 de oameni în IT, anul acesta

România are în acest an un deficit de 50.000 de oameni pe piața muncii în sectorul IT, a declarat, miercuri, Cristian Ivănuș, președintele Asociației Profesioniștilor în Business Process Management (APBPM), în cadrul conferinței "Un nou impuls pentru locuri de muncă prin revoluția digitală", organizată de Institutul European din România.

"Vorbim în România de revoluția internetului, Agenda Digitală, reduceri de birocrație, toate lucrurile astea care sunt extraordinare, însă avem deficit de oameni de IT. Știți care este deficitul de specialiști IT pe piața muncii anul acesta? Este un deficit de 50.000 de oameni. Gândiți-vă la toate firmele de IT care vor să facă ceva sau lucrează pentru afară, au absorbit tot și nu mai au ce. De ce? Aici este o provocare pe care o lansez în sesiunile individuale. Ce putem să facem ca să acoperim necesarul forței de muncă? Credeți că universitățile, instituțiile de învățământ superior sunt aliniate în totalitate cu nevoile și cerințele pieței de muncă? Nu. Atunci de ce producem absolvenți care nu își vor găsi loc de muncă? De ce trebuie să îi înrolăm pe toți să îi aducem la universități și să nu facem niște școli speciale, postliceale care să poată să livreze exact ceea ce trebuie pe piața muncii?", a spus Ivănuș.

Agerpres (http://www.agerpres.ro/economie/2016/11/23/ivanus-apbpm-romania-are-un-deficit-de-50-000-de-oameni-in-it-anul-acesta-17-44-28)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: elphax on November 24, 2016, 02:55:09 PM
Lucrez de ceva vreme in IT&C, si e tot mai greu sa gasesti oameni buni si la "pret" competititv. Sunt mai multe cauze pentru acest deficit:
- in continuare sunt multi specialisti IT&C care pleaca afara. Desi este unul din domeniile cele mai bine platite in RO, in vest se plateste mai bine si culmea , pentru mai putin de lucru ca numar de ore pe luna/an
- nivelul de educatie este in scadere
- numarul mare de companii care aduc operatiuni in RO si cerere mai mare decat numarul de absolventi din domeniu
- inca e greu sa aducem oameni din tari mai ieftine ca RO. din Moldova vin de multa vreme ITsti , mai recent incep sa vina si din Serbia, Ucraina, Bulgaria. Infrastructura deficitara nu incurajeaza importul de forta de munca ieftina
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on December 03, 2016, 07:49:48 AM
Ministrul Comunicațiilor: Proiectul Ro-NET, posibil finalizat la finele lui 2017

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Alba Iulia, că proiectul Ro-NET - prin care 783 de localități din mediul rural ar urma să aibă internet în bandă largă - nu se va finaliza în acest an, estimând că acest lucru ar putea fi posibil până la sfârșitul anului viitor.  "În momentul de față (proiectul Ro-NET — n.r.) este în fazare. Deci, am trecut de pe exercițiul financiar trecut pe noul exercițiu financiar 2014 — 2020. Îl vom duce la bună finalitate, cu această întârziere, din păcate, pentru noi. Până la finalul anului nu va fi terminat, de abia în momentul de față suntem în recepție cu o parte dintre cele 783 de localități asociate proiectului Ro-NET, dar nu se va finaliza anul acesta. Cu siguranță vom intra și în anul următor, dar nu renunțăm la acest proiect și continuăm", a spus ministrul Comunicațiilor.

Întrebată când estimează că ar putea fi finalizat proiectul, ministrul Delia Popescu a declarat că ar putea fi sfârșitul anului viitor. "Probabil că vom putea face o estimare la sfârșitul anului 2017. De finalizare", a conchis Delia Popescu. La finele lunii octombrie, Comisia Europeană a decis să aloce 45,7 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională pentru proiectul Ro-NET, început în perioada 2007-2013. Potrivit MCSI, Ro-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice'.

Agerpres (http://www.agerpres.ro/economie/2016/12/02/ministrul-comunicatiilor-proiectul-ro-net-posibil-finalizat-la-finele-lui-2017-16-49-08)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: CristiM on December 05, 2016, 12:52:48 PM
^^
toata lumea se vaita de lipsa de ITsti, de ce?
tineri absolventi sunt destui, dar sunt prin callcenter-e, de ce(?), pentru ca din  facultate ies cu un bagaj elementar de cunostinte, iar firmele ii doresc specializati pe domenii dedicate si cu experienta!!!
nu am auziti de nici o firma sa califice/instruiasca tineri pe nisa, unde au deficit de personal ! nimeni nu este dispus sa investeasca in tineri, au doar pretentii ....   
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: adymartianul on December 05, 2016, 02:44:30 PM
Daca nu ai auzit, nu inseamna ca nu exista. In Craiova exista si sunt sigur ca exista si in celelalte orase.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: dragos76 on December 05, 2016, 08:16:47 PM
@CristiM

Dimpotrivă, concurența pe piața muncii (dpdv al angajatorilor) fiind așa de mare, cea mai eficientă soluție de a lua oameni buni la prețuri rezonabile e să racolezi studenți din anii terminali sau proaspăt absolvenți și să îi specializezi la locul de muncă pe domeniul și tehnologiile de care ai nevoie.

Eu am MARI dubii că un absolvent de IT&C ajunge să lucreze în un call center. Sau dacă a "eșuat" acolo și nu își poate găsi un job normal, înseamnă că a trecut ca peștele prin apă prin facultate.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: mircea on December 06, 2016, 11:50:47 AM
@CristiM sunt destui pe naiba. Caut un entry-level/junior de 7 luni şi nu găsesc. Îmi vin la interviu persoane care au facultate de informatică terminată sau sunt în ani terminali şi nu ştiu ce-i un array (şir, matrice, cum vrei să-i spui). Pur şi simplu nu sunt capabili să înţeleagă conceptul. Ori junior/entry-level presupune un bagaj minim de chestii pe care trebuie să le ştii, printre care şi ce-i ăla array!  Dacă nu le ai, normal că nu te angajează nimeni şi ajungi să răspunzi la telefoane prin call center, cu diplomă de "it"-ist în buzunar.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: iuli on December 06, 2016, 12:01:05 PM
mircea are dreptate!

Lucrez si eu in domeniu si gasirea unor oameni cu bagajul elementar e aproape imposibil. Toti vin la interviu cu tone de diplome, note de absolvire mari dar cand incepi sa ii intrebi lucruri elementare se uita la tine de parca ar fi scosi la tabla de profesorul cel mai rau. Nu vreau sa am la interviu specialisti in domeniul nostru de activitate, ca ii invatam noi, dar nici nu pot cladi daca tu nu ai fundatie. Mai nasol e ca vin la interviuri cu arogante, de genul am CV-ul stufos si prin concluzie vreau de la angajare 1.000 euro in mana. Sistemul de invatamant nu construieste baze ci mai degraba visuri, visuri ca ei sunt specialisti si stiu si prin concluzie li se merita salarii de mii de euro direct la primul lor job.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: yetiman on December 06, 2016, 12:17:06 PM
+1

Iar problema asta nu e numai in IT, din pacate.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: dr4qul4 on December 06, 2016, 12:25:25 PM
Acum vreo 9 ani am angajat cativa oameni pentru departamentul de IT. Denumire pompoasa pentru ca in fapt era mai mult de retelestica.
Toti veniti cu diplome de tot felul obtinute din licee de mate-info sau chiar intrati la facultate de profil. Le-am dat un router de 2 lei si i-am intrebat ce e. Din 4 oameni, 3 au zis ca e switch...
Cand i-am intrebat daca stiu sa-l configureze, au zis ca doar bagi cablul in el si merge....

Cam asta e nivelul dupa ce termini un liceu de profil.  Poate pe programare e altfel. Dar oricine a pus borders la un tabel in Excel isi trece in CV : cunostinte avansate de utilizare a PC-ului. Dar cand le spui de IF, THEN, Vlookup, pivoti si etc se uita la tine ca la filme straine.  De crearea si executarea unui SQL simplu nici nu poate fi vorba. De macro nici atat.
Eu am facut ASE-ul, si stau si ma intreb cum naiba stiu mai multe decat unii din cei care au terminat Cibernetica? Oare ei nu au descoperit ca la search pe Youtube poti scrie How to XYZ?
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: carutasul on December 06, 2016, 01:05:10 PM
Problema mea, cand am cautat un colaborator pentru o firmă a fost si mai nasoală, si anume că cei pe care i-am gasit îmi răspund când si dacă vor la mesaje. Adică seriozitatea, că restul se mai învaţă :)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: __dir on December 06, 2016, 01:24:38 PM
Problemele sunt vechi si vin din programa universitara, nivelul scazut de pregatire al profesorilor, salarizarea, dotarile.

Ca absolvent de AC (informatica industriala) am vazut robotii in ultimul an si doar i-am atins. Acum orice facultate de profil isi permite o cutie de rPI/Arduino pentru studenti. Ce fac acum am invatat pe cont propriu incepand din facultate pana in prezent. 
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on December 06, 2016, 03:39:00 PM
INS: Sectorul IT și serviciile au susținut cel mai mult creșterea economică de 4,4% din trimestrul al treilea

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, marți, estimările publicate la jumătatea lunii noiembrie privind creșterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul a treilea al acestui an și a furnizat detalii legate de contribuția sectoarelor economice la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicații și serviciile au susținut cel mai mult economia în perioada iulie-septembrie. Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,1% față de trimestrul al treilea din 2015, iar activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport au urcat cu 7,8%.

Profit.ro (http://www.profit.ro/stiri/economie/ins-sectorul-it-si-serviciile-au-sustinut-cel-mai-mult-cresterea-economica-de-4-4-din-trimestrul-al-treilea-16069844)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: TibiV on December 07, 2016, 08:08:11 PM
Asta este o stire jumatate IT, jumatate imobiliara...

http://www.agerpres.ro/economie/2016/12/07/bucurestiul-pe-locul-8-in-clasamentul-destinatiilor-it-tech-din-europa-si-pe-locul-4-la-cresterea-numarului-de-angajati-raport--17-57-14 (http://www.agerpres.ro/economie/2016/12/07/bucurestiul-pe-locul-8-in-clasamentul-destinatiilor-it-tech-din-europa-si-pe-locul-4-la-cresterea-numarului-de-angajati-raport--17-57-14)

Quote
Bucureștiul, pe locul 8 în clasamentul destinațiilor IT&Tech din Europa și pe locul 4 la creșterea numărului de angajați

Capitala ocupă un loc de frunte în rândul marilor orașe europene din punct de vedere al competitivității tehnologice, fiind pe locul 8 în clasamentul celor mai atractive centre IT din Europa și pe locul 4 în topul orașelor cu cea mai mare creștere a numărului de angajați din domeniu, conform unui raport privind dezvoltarea industriei IT, remis miercuri AGERPRES.

Astfel, Bucureștiul s-a poziționat înaintea unor orașe precum Amsterdam, Milano, Moscova sau Istanbul. În perioada 2010 — 2015, Capitala a avut o rată de creștere de 28,21% a angajaților din aceste sectoare.

"Cererile de spații de birouri ale companiilor din outsourcing și IT sunt un adevărat motor pentru dezvoltarea pieței imobiliare. Practic, jumătate din toate tranzacțiile efectuate în România au fost pentru aceste companii. Ne bucurăm să vedem că Bucureștiul și România în general își consolidează o reputație stabilă și performantă în Europa în sectorul tehnologic și în IT și ne așteptăm, în continuare, la o dinamică efervescentă a altor sectoare ale economiei", apreciază Mihai Păduroiu, expert CBRE.

Ritmul de creștere al angajărilor în sectorul IT în ultimii cinci ani în Europa a depășit rata angajărilor în întreaga economie europeană și este de așteptat ca tendința pozitivă să continue. Conform raportului realizat de CBRE privind dezvoltarea sectorului IT și tehnologie din Europa, Berlin, Dublin, Munchen sau Viena, precum și câteva orașe europene din piețele emergente, cum ar fi Budapesta, București sau Istanbul, înregistrează dezvoltări accelerate în industria IT.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: CristiM on December 10, 2016, 07:21:45 PM
^
+1 big like
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: frunzaverde on December 11, 2016, 12:15:43 AM
Quote from: gruiarew on December 07, 2016, 10:20:02 PM
dr4qul4 eu-s d-ăla cu sârmele, că ai adus vorba. Pe orice "job description" de "Network Administrator" n-ai să vezi doar chestii care ţin de treaba asta. Toţi cer certificări minim CCNP / JNCP şi-ţi mai bagă şi chestii de genul "Active Directory", "SQL", sau "PHP/Pyton". Hai să fim serioşi cine le poate stăpâni pe toate la un nivel ok? Adică cel care o băgat mii de euro în cursuri / certificări să-şi ia un CCNP crezi că a avut ocazia să butoneze GPO-uri prin AD? Să nu-mi fie cu supărare dar mai tot timpul se caută om bun la orice şi dacă se poate să lucreze pe nimic.

Daca pozitia e de Network Administrator nu vad cerintele alea in vreun fel absurde. CCNP-ul imi spune ca stii sa proiectezi, construiesti si sa configurezi si sa mentii in mod optim dpdv hardware o retea de complexitate ridicata si de marime medie spre mare. Plus ca esti profesionist in a intelege si integra tehnologiile Cisco.

Nu mi se pare absurd sa ai capacitatea sa monitorizezi si sa automatizezi monitorizarea retelei folosind un limbaj de scripting standard pentru asta (Python, Perl, Ruby - cine stie, poate unii-si monitorizeaza retelele folosind PHP). Ba chiar mi se pare o cerinta de baza la nivelul asta (unde te-as angaja sa fii maintainerul principal).

La fel, daca te angajez intr-o retea care in principal va avea masini unix, la fel, mi se pare rezonabil sa poti sa folosesti uneltele standard de configurare, monitorizare si analiza de retea disponibile pe un sistem Unix (de la ifconfig, iptables, tcpflow, tcpdump), nu sa depinzi 100% de scularaia inchisa Cisco; inclusiv sa le poti automatiza pe-astea la un nivel rezonabil (adica sa ai ceva cunostinte de crontab, bash etc.). In niciun caz la nivelul unui sysadmin Unix dedicat, dar sa stii ce sa faci cand vezi promptul $. Altfel cum ai putea sa faci troubleshooting la retea? Cum ai putea sa stii daca reteaua ti-a fost compromisa? Cum ai putea sa stii/testezi daca comportamentul ciudat vine din routerele tale sau dintr-o statie/server cuplata?

Iar daca te angajezi intr-un mediu Windows, bineinteles ca voi vrea ca macar sa ai idee de cum functioneaza grupurile, permisiunile si pseudo-topologia AD, pentru a putea proiecta reteaua fizica intr-un mod optim (sau cel putin mai potrivit) pentru .

Bineinteles, nimeni nu-ti cere sa fi expert in toate astea. Daca organizatia e suficient de mica incat tu sa faci toata treaba de la configurare de cablaraie pana la setat useri si politici de grup in AD, atunci nu vad la ce ar fi nevoie de competente de nivel "expert" in organizatie, ca atunci cand ai 20-50 de statii, nu are ce sa fie atat de complex incat sa ai nevoie. Daca organizatia e suficient de mare incat sa existe sysadmini, network admini etc. separati, atunci la fel, skill-urile din afara feliei tale vor fi folosite la a comunica cu ceilalti din grupul de administratori, unde ei vor fi expertii pe felie.

Acum nu stiu cat e salariul pentru asa ceva in Romania, dar aici ai castiga cu chestiile de mai sus undeva la 31-33.000 SEK dupa vreo 5 ani de experienta.

P.S. Daca cineva iti cere pe langa administrare de retea sa stii sa folosesti framework-uri web MVC in Python, sa fi expert in d3, si eventual sa poti sa explici cu ochii inchisi care e diferenta intre o solutie RBF si o solutie liniara cand vorbim de clasificare semi-supervizata (experienta in COBOL un plus) atunci e clara bataia de joc - si n-are rost sa-ti bati capul cu "angajatorul".

Quote from: iuli on December 06, 2016, 12:01:05 PM
Lucrez si eu in domeniu si gasirea unor oameni cu bagajul elementar e aproape imposibil. Toti vin la interviu cu tone de diplome, note de absolvire mari dar cand incepi sa ii intrebi lucruri elementare se uita la tine de parca ar fi scosi la tabla de profesorul cel mai rau.

De unde dracu sa vina baza? Uitati-va pe programele universitatilor de profil din Romania. M-am uitat la Cibernetica (ASE), profilul Informatica, ca sa vad cam cum arata facultatea (si cat de mult difera fata de acum un deceniu si ceva cand am trecut si eu pe-acolo cativa ani inainte sa plec din RO):

Din 180 de credite (3 ani de studiu) astea sunt toate materiile cu legatura cu informatica:

Sisteme de calcul:
Bazele Tehnologiei Informatiei 5 cr.
Sisteme de Operare : 4 cr.
Retelistica : 5 cr.

Programare:
Bazele Programarii : 5 cr.
Algoritmi : 5 cr.
Programarea Calculatoarelor : 5 cr.
Sisteme Informatice Economice : 5 cr.
OOP : 5 cr.
Structuri de Date : 6 cr.
Programare Windows : 5 cr.
Impachetare Software: 5 cr.

Baze de date:
Baze de Date : 5 cr.
Oracle : 5 cr.

Total:
65 credite din 180, adica 1/3 din programul academic al unei facultati de infromatica are vreo legatura cu informatica.

Apoi, 5 credite inseamna 4 ore pe saptamana timp de 1 semestru (13 saptamani). Adica in total, 676 de ore de training in informatica pe parcursul a trei ani.

Si cand te uiti pe continutul cursurilor... de prea multe ori sunt vai mama lor, cu foarte putina intelegere a ce se intampla si mult invatat pe dinafara.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on December 18, 2016, 08:20:29 AM
Premieră: IT-ul a depășit lohn-ul la export

Structura economiei României s-a schimbat în ultimii ani, lucru vizibil și din structura exporturilor. Lohn-ul, care se bazează pe mâna de muncă ieftină, și-a pierdut din importanță în exporturile de servicii. Pe val sunt serviciile din tehnologia informației, care au depășit, în premieră, lohn-ul în 2015 și arată o creștere puternică și în acest an la export, potrivit datelor BNR.

România a exportat servicii de comunicații, informatice și informaționale de aproape 2,7 miliarde de euro în 2015, în creștere cu circa 19% față de 2014, arată datele Băncii Naționale a României din raportul privind balanța de plăți. Ponderea IT-ului în exporturile de servicii a crescut la peste 16% din totalul exporturilor de servicii de 16,6 miliarde de euro din 2015, devenind unul dintre contributorii importanți la echilibrarea balanței comerciale, care a încheiat pe net cu 6,8 miliarde de euro la categoria serviciilor.

Profit.ro (http://www.profit.ro/must-read/premiera-it-ul-a-depasit-lohn-ul-la-export-16196951)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: elphax on May 08, 2017, 01:29:40 PM
tot mai greu de gasit specialisti, 60 000 de posturi vacante
din pacate jumatate dintre tinerii care termina o facultate abia stiu sa deschida mailul sau sa faca niste notite in excel
Si cealalta jumatate se cred asa mari experti, cer salarii care abia le au cei cu 5-6 ani experienta

http://stirileprotv.ro/stiri/social/romania-risca-sa-ramana-fara-specialisti-mai-ales-in-domeniul-it-nici-la-faiantari-sau-mecanici-auto-nu-stam-mai-bine.html (http://stirileprotv.ro/stiri/social/romania-risca-sa-ramana-fara-specialisti-mai-ales-in-domeniul-it-nici-la-faiantari-sau-mecanici-auto-nu-stam-mai-bine.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: panzer on May 09, 2017, 04:31:55 PM
@frunzaverde: la CSIE exact acestea sunt cursurile "IT-related" pe care le-am facut si eu acum 20 de ani. Vad cu stupoare ca s-a scos cursul de Inteligenta Artificiala care era ce-i drept un pic "optional" in anul 5.
Sa fim insa corecti si o parte din materiile legate de specialitatea Cibernetica/Cercetari operationale sunt foarte folositoare, mai ales pe parte de algoritmica: drumuri optime, arbori, etc.

Daca vreti sa treceti cu analiza la Level 2 trebuie sa intelegeti ca in invatamantul romanesc conduc sindicatele. Universitatea e in teorie autofinantata(i.e. autonomie universitara), Rectorul este ales de un comitet dominat de profesori si cativa reprezentanti ai studentilor. Nici un Rector astfel ales nu va scoate contabilitatea de exemplu din programa de la Informatica Economica pt ca ar insemna sa lase profu de contabilitate pe bench (in somaj adica)! Atunci obliga studentii la un examen in plus. In general cei pasionati de info performeaza mai slab la cursurile de umplutura; asa ajung sa isi piarda locul la buget. In aceeasi ordine de idei, nici nu poate aduce profesori noi sa predea discipline noi: Mobile Development, Terradata, ABAP, etc. Stiu firme mari si mici care vor sa imprumute universitatilor oamenii pt aceste discipline si se lovesc de refuzul constant al Rectorilor. Pacat!

La Level 3 trebuie sa intelegem ca un asistent universitar cu 10+ ani de experienta pleaca acasa cu ~2500 lei. Un debutant care stie ce e ala quicksort, ia din prima peste 3500 lei/luna in Bucuresti cel putin. Primul plateste impozit de 16%, al doilea nu. Primul de obicei are si un copil. Al doilea se lauda cu iPhone-ul lui si se plange ca e din generatia X si birourile nu sunt suficient de portocalii. As putea dezvolta aici, dar e prea multa jale daca dai valul la o parte.
Level 3.1: trebuie sa invatam de la cei mai buni. Irlanda are cel mai mare program national de retraining. Ingineri de 40+ ani vin sambata la universitate si se reconvertesc gratuit din zona de hardware in zona de software. La fel si cei cu liceul (mesterii) incep al doilea ciclu de studiu la 40+ pentru o noua diploma. Asa ajungi cu o populatie de 4 mil sa ai economia Irlandei.

Level 4: de obicei firmele care platesc in presa articole de genul "nu mai gasim oameni" sunt cele mai proaste (nu e cazul BitDefender); au mentalitate de culegator (marul era aici, eu doar il culeg! de ce nu mai sunt meri mai multi?!) Sunt si multe firme chiar si f mari si cunoscute care au mentalitate de "agricultor": sadesc, ud, plivesc, culeg la toamna. Acestea nu numai ca au programe interne care se numesc "University" ci chiar trec oamenii tineri prin programe complexe de training > 6 luni. Pacat ca in ciuda forumurilor, a multitudinii de mijloace de comunicare tinerii aleg firmele din prima categorie; isi schimba joburile la 6 luni pentru 200 de lei, nu inteleg relatia investitie-profit reciproc.

Cine mai are chef de discutii putem vorbi mai multe. De la revolutia salariilor din 2016, cum a fost ea provocata, pana la atitudinea asociatiilor profesionale si de lobby. Poate si 2 vorbe pt cei care nu deosebesc resursa de om!

Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: bgd77 on May 09, 2017, 05:50:22 PM
@panzer: ai putea te rog sa ne spui care ar fi firmele de IT de care stii tu ca au programe de genul University si/sau programe de training de care zici (> de 6 luni, etc.)? Mersi.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: anacronox on May 09, 2017, 07:21:15 PM
Microsoft GTSC are MACH (Microsoft Academy College Hire), Cegeka are Cegeka university pt programatori
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: dumbravaandrei on May 12, 2017, 02:30:24 PM
Quote from: bgd77 on May 09, 2017, 05:50:22 PM
@panzer: ai putea te rog sa ne spui care ar fi firmele de IT de care stii tu ca au programe de genul University si/sau programe de training de care zici (> de 6 luni, etc.)? Mersi.
Mai toate multinationalele >25.000 de angajati, indiferent de domeniu, au cate o universitate. avem si noi una (Atos University), mai are si Tenaris si multe altele. Numai ca sunt facute la nivel global din motive de cost si deschidere a mediului universitar, dar mai ales a deschiderii angajatilor catre diseminarea si transferul know-how-ului.

Sa deschizi un centru de formare in Romania pentru o companie din domeniul tehnologiei informatiei este:
1) Sinucidere curata: Perioada medie de colaborare intre o companie si prestator servicii solutie IT (angajat/PFA/II) la noi in tara este de 2.4 ani, in comparatie cu 5,3 ani in majoritatea tarilor vestice. Aici ne referim la toate tipurile de senioritate. Cu atat mai rau, perioada medie de colaborare pentru personalul cheie este de 3.8 ani in comparatie cu 11.8 ani in vest. Asta inseamna eforturi monumentale in a asigura personal specializat care sa instruiasca si sa disemineze din experienta lor profesionala. Iar daca apelezi la mediul universitar de la noi te apuca spumele cand vezi ce pretentii au si ce nulitati produc (nu de alta, dar le vezi rezultatul cand iti recrutezi personal debutant).
2) Gaura neagra: la mai toate multinationalele astea, procentul de angajati in Romania este de la mic spre foarte mic (maxim 10-15%). Costurile de a asigura deplasarea unui angajat dintr-o tara cu salariul mediu brut mai mare catre o tara cu salariu mediu brut mai mic este tot timpul mai costisitoare (costuri survenite din diurna, timpul cand poate face deplasarea, compensatii ulterioare, nivel de impozitare suplimentar aplicat angajatorului pentru veniturile virate pentru delegatie, reglementari sindicale etc). In  medie e de 3-5 ori mai scump sa trimiti un angajat german de la Berlin la Bucuresti decat invers :). Asa ca oricand ca si companie iti va conveni sa trimiti angajatii din Romania in afara decat invers.
3) Ineficient scopului prestabilit: Cu toata parerea de rau, dar personalul din IT-ul Romanesc nu are nici dorinta si nici "mind set"-ul necesar pentru a transfera cunoastere si cunostinta. S-a obisnuit doar sa fie "treinuit" si "sa fure meserie" iar "meseria ti-o protejezi". Din fericire usor usor incepem si noi sa mai asimilam din cultura externa (nu straina) dar mai mult fortati decat benevol.

Cat despre piata de munca... SUNTEM IN CRIZA URIASA de abilitati si competente, piata impartindu-se intre supra-calificati / experti si sub-calificati (cu experienta reala <3 ani desi au petrecut 5-6-7 ani in domeniu). Supra-calificatii lucreaza pe salarii competitive la nivel european (vorbim de venit net, dupa aplicarea taxelor si a deducerilor) si de obicei sunt munciti vai de mama lor (unii coordoneaza pana la 4-5 echipe de 7-8 oameni), ailalti iti stau in firma perioada de training + maxim 1 an dupa care isi muta taraba la altii (unde re-incepe formarea etc). "Patura" de mijloc, ca si in societatea romaneasca este din pacate subtire dar din fericire acolo ai pe cine sa te bazezi.

Si filosofia e ceva mai lunga, contextul nu unul din cele mai fericite.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: perfidus on June 21, 2017, 12:34:56 PM
Nu vreau sa o dau in politicianisme, dar se intampla ceva grav la ANCOM, autoritatea de reglementare posta/telecom.

QuoteCatalin Drula, presedinte al Comisiei IT din Camera Deputatilor, a declarat miercuri ca lucruri extrem de grave se intampla la ANCOM, arbitrul telecom care reglementeaza o piata de miliarde de euro, si ca l-a convocat marti, 20 iunie, pe Adrian Dita, presedintele acestei autoritati pentru a fi audiat pe aceasta tema.
'Domnul Dita a stat o luna dupa care a trimis in Parlament prin interpusi un amendament la Ordonanta ANCOM prin care vrea sa-si majoreze salariul la 10.000 de euro pe luna. Dl Dita a dat afara sumar toti directorii tehnici, oameni recunoscuti in industrie care erau acolo de 10-15 ani si si-a numit oameni de la partid, vicepresedinte PSD Diaspora, o camarila si o clientela intr-un fel de raboi contra institutiei. Sunt lucruri extrem de grave', a spus Drula.

Surpriza, domnul Dita a tras ieri o teapa si nu s-a prezentat la audierea in comisie.

Hotnews:
QuoteAdrian Dita, numit de guvernarea PSD-ALDE ca presedinte al ANCOM, autoritate care reglementeaza piata de aproape 4 miliarde euro a telecomunicatiilor, a semnat preavize de concediere inca de joi, 8 iunie, in aceeasi zi in care printr-o decizie fulger a reorganizat institutia si a schimbat directorii executivi, potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro. Dita a semnat preavizele unor executivi cu zeci de ani de experienta in telecomunicatii, in aceeasi zi in care transmitea angajatilor: 'nu doresc sa pierd pe nici unul dintre oamenii foarte bine calificati pe care i-am gasit aici'. Dita si-a angajat proprii oameni, printre acestia fiind Ciprian Bolos, fost vicepresedinte al PSD Diaspora si PSD Sector 5, care a renuntat la Telekom si la Posta pentru a veni intr-o pozitie nou creata.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on December 02, 2017, 08:08:12 AM
Fondul de investiţii Vitruvian Partners achiziţionează 30% din Bitdefender.
Tranzacţia stabileşte valoarea Bitdefender la peste 600 de milioane de dolari


Bitdefender, cel mai mare producător român de software, a anunţat vineri că fondul de investiţii Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare acţionar al companiei, odată cu achiziţia pachetului minoritar de aproximativ 30%, deţinut de fondul de investiţii Axxess Capital, tranzacţie care stabileşte valoarea Bitdefender la peste 600 de milioane de dolari.

"Bitdefender va fructifica noul parteneriat cu Vitruvian Partners pentru a-şi întări poziţia de lider atât în piaţa de soluţii de securitate pentru companii, cât şi în cea pentru utilizatori individuali. Bitdefender şi-a extins amprenta internaţională în ultimii ani prin stabilirea unui nou sediu enterprise în Santa Clara, California, pe lângă cel din Bucureşti", arată comunicatul.

News.ro (https://www.news.ro/economic/fondul-de-investitii-vitruvian-partners-achizitioneaza-30-din-bitdefender-tranzactia-stabileste-valoarea-bitdefender-la-peste-600-de-milioane-de-dolari-1922404201562017121217422466)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: HVMihnea on December 05, 2017, 10:38:39 AM
Avem totusi o problema mare si cu universitatile in tara. Nu doar ca sunt putine, dar si cele din domeniu raman la tehnologii si limbaje expirate de ani buni.
Eu sunt student la calculatoare la UTCN si tot ce am invatat (si voi invata) este pre-2000. La arhitectura calculatoarelor, nu aveam nimic pe 64 de biti. Ca limbaje de programare, C in forta si pe fuga mai aruncam un Javascript si Assembly (care e interesant insa cred ca nu se mai aplica de zeci de ani). In schimb, am facut toate felurile de matematica de pe planeta.
Degeaba incercam sa le facem concurenta indienilor. Avem nevoie si de ceva schimbari in invatamantul superior... ca fara diploma, maxim poti face niste site-uri.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on January 06, 2018, 07:28:11 AM
Chiar daca e vorba de un retailer, Amazon, pun aici pentru ca stirea este mai mult din IT, fiind vorba de AWS, Amazon Web Services.




Cea mai mare campanie de recrutare din hi-tech
Gigantul american Amazon a lansat OFICIAL angajările din Bucureşti


"Amazon a deschis recent un nou centru de inginerie în Bucureşti, România. Acest birou găzduieşte deja mai multe echipe de ingineri care lucrează la dezvolrarea sistemelor de operare, a platformelor de virtualizare şi a tehnologiilor de reţea care stau în spatele serviciilor web ale Amazon (Amazon Web Services - AWS). Echipele livrează elemente cheie ale fundaţiei tehnice pe care sunt construite AWS şi Amazon. Inovăm constant tehnologiile de cloud computing pentru a îmbunătăţi competitivitatea AWS şi experienţa clienţilor noştri", conform anunţului publicat pe portalul de recrutări al Amazon.

Patru dintre cele 20 de posturi disponibile sunt pentru persoane care vor gestiona expansiunea gigantului american pe piaţa de muncă din Capitală, respectiv vor gestiona valul de recrutări al Amazon pentru diferite linii de business, conform anunţurilor publicate de companie.

Amazon va recruta cel puţin 1.300 de angajaţi pentru noul său sediu din Bucureşti din cadrul proiectului Globalworth Campus din Pipera, dezvoltat de fondul de investiţii Globalworth condus de Ioannis Papalekas, conform datelor ZF. Amazon a semnat cu fondul de investiţii pentru 13.500 mp de birouri, în cea de-a treia cea mai mare tranzacţie din anul 2017, după cea de 20.000 mp semnată de Renault Technologie Roumanie în North Center şi cea de 18.000 mp dintre IBM şi Forte Partners pentru The Bridge, scrie Ziarul Financiar.

Mediafax (http://www.mediafax.ro/economic/cea-mai-mare-campanie-de-recrutare-din-hi-tech-gigantul-american-amazon-a-lansat-oficial-angajarile-din-bucuresti-ce-posturi-sunt-disponibile-16917145)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: panzer on January 06, 2018, 10:46:12 AM
Aceasta este o stire pe care cei din IT o stiu de aprox 1 an.

Eu cel putin o urmaresc cu interes. In ultimii ani au fost multe tentative de a deschide birouri de 1000+ devi, toate esuate. Ultima fiind Deutsche Bank.

Sunt multe "tipping points" despre cat de gresit e Business Plan-ul (a se citi facut de indieni):
- numarul e foarte mare pt piata noastra. De fapt doar in India si cateva zone din China poti sa faci un astfel de plan. In plus majoritatea playerilor mari au trecut la programe de retentie si counter-offer f viguroase. Ii mai poti omora doar pe cei mici si mijlocii locali.
- au 4 oameni la recrutare.
- nu sunt inclusi in programul de ajutor de stat, desi e posibil sa fie in negocieri de care stiu numai ei si Ministerul de Finante. Fara el nu intri in piata la valori mari de oameni.
- si-au luat birouri in Pipera. O sa le tina goale. I-a facut grecul din vorbe. :D In fapt realitatea recrutarii in IT in Bucuresti se reduce la 3 intrebari esentiale: Unde aveti biroul? Aveti Home Office/Flexi Hours? Natura proiectului? Cine nu a incercat sa ajunga la timp la birou in Pipera (adica la 09:00) stie ca pe M2 dimineata poti sa lasi si 4 trenuri sa treaca ca sa te poti urca. La plecare coada e din afara statiei.

Tare imi e teama ca o sa fie un caz de companie care a vrut sa deschida un CoE in IT si a ajuns un Operation Center de success.

Abia astept toate articolele din ZF despre "amazonians!" :)

PS: imi cer scuze tuturor ca nu am facut follow up la discutia din Mai 2017. Pur si simplu am uitat de acea interventie.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: panzer on January 06, 2018, 11:01:45 AM
Quote from: HVMihnea on December 05, 2017, 10:38:39 AM
Avem totusi o problema mare si cu universitatile in tara. Nu doar ca sunt putine, dar si cele din domeniu raman la tehnologii si limbaje expirate de ani buni.
Eu sunt student la calculatoare la UTCN si tot ce am invatat (si voi invata) este pre-2000. La arhitectura calculatoarelor, nu aveam nimic pe 64 de biti. Ca limbaje de programare, C in forta si pe fuga mai aruncam un Javascript si Assembly (care e interesant insa cred ca nu se mai aplica de zeci de ani). In schimb, am facut toate felurile de matematica de pe planeta.
Foarte ciudat. Am fost la o petrecere (business partners, manageri de afara, etc) a unei firme mari din Cluj si Rectorul de la Babes Bolyai era acolo la masa centrala impreuna cu multi burtosi din conducere. :D Chiar laudau programele de colaborare intre firma si Universitate. E posibil sa nu fii tu la curent?

Despre programa: vezi ca MIT-ul a facut publice toate suporturile de curs (https://ocw.mit.edu/index.htm) de la ei. Inceraca Java si o sa vezi cat de standard incepe totul.
Si eu am urat assember-ul dar pot sa iti marturisesc ca desi e cam inutil ca aplicatii este f util in a intelege "de ce" anumite lucruri sunt cum sunt in programare. In plus a redevenit la moda impreuna cu C in applicatiile pt auto.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Balto on January 16, 2018, 01:59:51 PM
Majoritatea salariaților Atos România, una dintre cele mai mari companii IT, se pregătesc de grevă, nemulțumiți de noul contract colectiv de muncă


Peste 70% dintre angajații din România ai grupului francez Atos, unul dintre principalii furnizori europeni de servicii IT, membri de sindicat, se pregătesc să intre în grevă de avertisment în urma încercărilor nereușite ale managementului de a găsi o soluție satisfăcătoare pentru negocierea noului contract colectiv de muncă, anunță Sindicatul IT Timișoara – SITT. Organizația sindicală are ca membri circa 1.400 angajați ai Atos România și precizează că are acordul din partea a peste 70% din membrii de sindicat angajați ai companiei pentru declanșarea grevei de avertisment.

Următorul pas este încercarea concilierii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, pe 18 ianuarie, însă, dacă nu se ajunge la un rezultat satisfăcător pentru salariați, aceștia vor declanșa o grevă de avertisment, urmată de o grevă generală.

Profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/majoritatea-salariatilor-atos-romania-una-dintre-cele-mai-mari-companii-it-se-pregatesc-de-greva-nemultumiti-de-noul-contract-colectiv-de-munca-17601628)

Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on January 19, 2018, 07:46:43 AM
Programatorii cu studii medii, scutiţi de impozit de la 1 februarie

Programatorii cu studii medii care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior vor fi scutiţi de impozitul pe salariu de la 1 februarie, măsura vizând aproximativ 15.000 de programatori în plus faţă de cei scutiţi până acum. Cei care vor să beneficieze de această scutire trebuie să facă dovada înscrierii în învăţământul superior, precizează sursa citată.

News.ro (https://www.news.ro/economic/programatorii-cu-studii-medii-scutiti-de-impozit-de-la-1-februarie-1922403918002018012017620290)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Balto on January 22, 2018, 07:22:23 PM
Liniște la Atos România, una dintre cele mai mari companii IT: angajații s-au înțeles pe salarii cu directorii și au renunțat la grevă

Angajații din România ai grupului francez Atos, unul dintre principalii furnizori europeni de servicii IT, au acceptat oferta salarială a managementului și au renunțat la intenția de a declanșa greva, a declarat pentru Profit.ro liderul sindical Florentin Iancu.
Săptămâna trecută, sindicatul anunța că peste 70% dintre angajații din România ai grupului francez Atos se pregătesc să intre în grevă de avertisment în urma încercărilor nereușite ale managementului de a găsi o soluție satisfăcătoare pentru negocierea noului contract colectiv de muncă. Organizația sindicală are ca membri circa 1.400 angajați ai Atos România și preciza că are acordul din partea a peste 70% din membrii de sindicat angajați ai companiei pentru declanșarea grevei de avertisment.

Profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/liniste-la-atos-romania-una-dintre-cele-mai-mari-companii-it-angajatii-s-au-inteles-pe-salarii-cu-directorii-si-au-renuntat-la-greva-17639280)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: dumbravaandrei on January 22, 2018, 11:59:55 PM
"Imi place" cum SITT isi comunica prostiile  pe care le-au facut. Prostii mai mari decat casa poporului. Se pare ca sunt foarte hotarati sa urmeze calea altor iminente sindicale, spera si ei la un post de ministru...
Au fost prinsi cu pisica in desaga si acum fac comunicari prin presa demne de PCR.

Dar in fine... avem alte canale prin care le putem lauda "realizarile"...
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on May 25, 2018, 06:49:37 AM
Sa mai resuscitam si acest thread. :) Merge si la industrie/industria auto, dar pun aici pentru ca e vorba de IT.




Continental va angaja 250 de ingineri şi specialişti IT în centrul de cercetare din Iaşi

Continental are peste 1.800 de angajaţi la Iaşi. Grupul german Continental conti­nuă extinderea echipei de la Iaşi şi vrea să angajeze până la finalul anului 250 de ingineri şi specialişti IT pe zonele de conectivitate, electrificare şi conducere autonomă ale industriei automotive după ce centrul de cercetare şi dezvoltare din oraş a fost extins în luna martie, ocupând acum a patra clădire închiriată.

ZF (http://www.zf.ro/auto/continental-va-angaja-250-de-ingineri-si-specialisti-it-in-centrul-de-cercetare-din-iasi-17228503)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on July 26, 2018, 11:29:03 AM
România, pe locul 5 în lume în clasamentul țărilor cu cel mai rapid internet

România se bucură de viteze foarte bune la internet, fiind devansată de doar patru state, într-un clasament realizat de cable.co.uk, care a analizat viteza medie din 200 de țări pe o perioadă de un an, între iunie 2017 și mai 2018.

Cu o viteză de 38,6 megabiți pe secundă, România se află pe locul 5 (în urcare cu 13 poziții față de anul anterior), înaintea sa aflându-se Norvegia (40,12 megabiți pe secundă), Danemarca (43,99 Mbps), Suedia (46 Mbps) și Singapore, cu 60,39 Mbps.

Top 10 este completat după România de Belgia, Olanda, Luxemburg, Ungaria și Insulele Jersey.

economica.net (http://www.economica.net/romania-pe-locul-5-in-lume-in-clasamentul-tarilor-cu-cel-mai-rapid-internet_156420.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: perfidus on July 26, 2018, 12:31:17 PM
E foarte bine, sa se vada impecabil si HD clipurile cu pisici.
Acum pe bune, chestia asta revine obsesiv dar nu o vad ca un indicator de prosperitate sau de nivel de educatie. Ca valoare adaugata in economie, investitiile in infrastructura de date sunt OK dar mai trebuie dezvoltate si caile de comunicatie traditionale, ce comparatie facem aici cu Norvegia?
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on July 30, 2018, 07:21:33 PM
Connections semnează parteneriatul cu UiPath și țintește 5 milioane de euro din roboți, în 2019

Connections, lider pe piața de digital transformation din România, Bulgaria și Serbia, a semnat un parteneriat cu UiPath, platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cel mai rapid grad de adopție la nivel mondial, prin care va ajuta companiile din România și clienții globali să implementeze și să beneficieze de avantajele tehnologiei RPA.

economica.net (http://www.economica.net/connections-semneaza-parteneriatul-cu-uipath-i-inte-te-5-milioane-de-euro-din-robo-i-in-2019_156601.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on August 14, 2018, 06:34:12 PM
Tranzacţie pe piaţa IT: Nemţii de la Allgeier au preluat iQuest, una dintre cele mai mari 20 de companii de software din România, fondată în 1998 în Cluj de antreprenorul Cornelius Brody

Compania germană Allgeier a semnat luni un acord pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni la producătorul de software iQuest Group, cu sediul central în Germania şi centre de dezvoltare în Cluj, Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Craiova.

ZF (http://www.zf.ro/companii/tranzactie-pe-piata-it-nemtii-de-la-allgeier-au-preluat-iquest-una-dintre-cele-mai-mari-20-de-companii-de-software-din-romania-fondata-in-1998-in-cluj-de-antreprenorul-cornelius-brody-17418825)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: frunzaverde on August 14, 2018, 09:18:18 PM
Quote from: perfidus on July 26, 2018, 12:31:17 PM
Acum pe bune, chestia asta revine obsesiv dar nu o vad ca un indicator de prosperitate sau de nivel de educatie.

Nu este, pentru ca nu masoara ce trebuie - adica nu e ponderata cu accesibilitatea spatiala (geografica) a internetului.

Unul din motivele pentru care internetul este rapid in Romania este pentru ca disponibilitatea este (extrem de) limitata in zonele rurale.

Ori ai internet "pe fibra" de mare viteza in zone urbane dense, ori nu ai deloc, de nici un fel. In zonele urbane, cu consumatori multi si investitii/abonat minore (ca distanta pana la primul switch e de cativa metri), competitia e acerba si vitezele sunt mari. In restul, accesul nu exista. Rezultatul e ca ori ai acces ultra rapid, ori n-ai deloc. Si asa ajunge Romania in topul topurilor, ca aia care n-au deloc nu sunt numarati. In alte tari cu suprafete mari (gen SUA, Canada, Franta, UK, Germania), ruralul are acces, dar lent sau foarte lent, care scade viteza madie de acces. Situatia e suficient de rea incat UE a dat bani pentru acces internet in zone rurale - proiectul se numeste RO-NET, e 50% gata (fazat, bineinteles), si intarziat cu vreo 5 ani fata de data PIF originala...

Deci, culmea, in cazul asta, uneori, viteze mai mici in topuri e un semn de prosperitate.

Si, topurile astea, daca ati observat, sunt exclusiv pentru internet fix. Internetul pe mobil in Romania e vai-de-el... Cel mai bine mi-am dat seama anul trecut cand la 1 km de Piata Unirii din Bucuresti subit nu exista retea 4G cu nici un operator. Si cand, intr-o sala cu 7 oameni am facut un hotspot folosind telefonul meu, in roaming, pentru ca toti aveau (pe abonamente romanesti) trafic de date sub 5 GB, eu aveam nelimitat in roaming (si plateam mai putin pe abonament ca ei).
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: carutasul on August 14, 2018, 09:54:03 PM
@frunzăverde, ai și n-ai dreptate în acest caz ( apropo, proiectul RO-NET e doar un set-up al lui Ghiță). Dacă vrei net în vârf de munte, cu câteva excepții, îți iei un abonament de mobil și ai rezolvat.
Principala cauză pentru care internetul e rapid în România este înapoierea Romtelecom, acum 10-15 ani.
Majoritatea utilizatorilor din Europa folosesc în continuare ADSL, oferit sub diverse forme de fostul operator monopol de stat. La Noi Romtelecom nu a vrut/putut să ofere ADSL la vremea lui, ceea ce a facilitat extinderea rețelelor coaxiale în prima fază, ulterior upgradate la fibră optică. ( pe lângă apariția "rețelelor de cartier" care au fost vândute în final tot operatorilor majori de cablu. Pur și simplu în lipsa alternativei, rețeaua s-a orientat în mod firesc spre tehnologia curentă. Pe când în țările celelalte, având ADSL la dispoziție ( pe liniile deja instalate) nu au avut nevoie atât de presantă să construiască o rețea nouă.
Îmi amintesc câte pile am încercat să folosim pentru a obține un ADSL între două sedii din București. Pănă la urmă era cât pe-aci să reușim, doar că atunci când a venit Dorel de la Romtelecom n-am reușit să îl conving că cele două fire trebuie să fie torsadate între ele :) drept pentru care atenuarea pe linie era pe la 40-50 de dB, nu mai știu exact cât . Prostia Romtelecom a însemnat norocul operatorilor de cablu, care au găsit un teren "virgin" . Dacă urmărești acum log-urile unui server o să vezi că 50-60% din accesele din Europa care vin sunt de la adrese care poartă nume de operatori de telefonie....  Eu acum sunt pe meleagurile căruțești, și chiar și aici sunt conectat tot la domnul Zoltan :)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: frunzaverde on August 15, 2018, 05:53:09 PM
Quote from: carutasul on August 14, 2018, 09:54:03 PM
@frunzăverde, ai și n-ai dreptate în acest caz ( apropo, proiectul RO-NET e doar un set-up al lui Ghiță). Dacă vrei net în vârf de munte, cu câteva excepții, îți iei un abonament de mobil și ai rezolvat.

Doar ca atat calitatea cat si viteza netului mobil in Romania e proasta. Acu', bine, vorbesc din experienta personala, ca atunci cand vine vorba de date hard, GSM-A tine cu dintii de datele de calitate si hartile unificate de acoperire la nivel global (am avut nevoie de harti expirate de 6 ani pentru un proiect stiintific; vai-doamne cati bani au cerut pe ele... am ajuns sa digitizam o harta facuta de pentru un congres stiintific).

Pe drumurile patriei, 4G mai rarut ca-i mai dragut, desi trebuia, conform hartii, sa am acoperire totala. Tin minte ca pe un drum Cluj - Timisoara, cu 3 telefoane (din care unul romanesc) ma intreba "pilotul" ce zice Wazeul si eu raspundeam ca n-am receptie deloc, si tinem in "legala". La fel, intr-un apartament de pe Calea Calarasilor din Bucuresti, in decembrie 2017, m-am chinuit cu o conexiune care in cele mai bune momente nu scotea peste 1 Mbps. In cele mai rele devenea GPRS... Si aveam doua cartele locale + roamingul meu care de-al dracu nu gasea nimic civilizat...

Iar preturile la internet mobil erau si ele ridicole - am vazut ca s-au ieftinit un picut in ultima vreme, dar in decembrie erau 5-6 euro pe GB, mai mari ca la americani. Ti-am zis, am dat internet mobil cu roamingul meu (nelimitat fara restrictii in UE, 5 GB/zi in SUA vara si 2 GB/saptamana in restul anului) pentru ca romanii cu Orange si Telekom si Vodafone aveau 500 MB, 1 GB sau 3 GB pe luna. Senzatie de lent-si-vai-de-el similara cu internetul pe mobil in Romania n-am avut decat in SUA, unde de fiecare data cand ajung, reactia mea e WTF, get your act together...

Si da, in SE investitiile masive in 4G (acum avem teste de 5G) au facut sa avem net mobil mai rapid ca netul fix. Suntem rasfatati. Dar in Romania impresia mea e ca piata e "laggard" si fata de pietele medii europene.

Quote from: carutasul on August 14, 2018, 09:54:03 PM
Principala cauză pentru care internetul e rapid în România este înapoierea Romtelecom, acum 10-15 ani.
Majoritatea utilizatorilor din Europa folosesc în continuare ADSL, oferit sub diverse forme de fostul operator monopol de stat. La Noi Romtelecom nu a vrut/putut să ofere ADSL la vremea lui, ceea ce a facilitat extinderea rețelelor coaxiale în prima fază, ulterior upgradate la fibră optică. ( pe lângă apariția "rețelelor de cartier" care au fost vândute în final tot operatorilor majori de cablu. Pur și simplu în lipsa alternativei, rețeaua s-a orientat în mod firesc spre tehnologia curentă. Pe când în țările celelalte, având ADSL la dispoziție ( pe liniile deja instalate) nu au avut nevoie atât de presantă să construiască o rețea nouă.

Sunt complet de acord cu ce zici tu aici. Doar ca unul din efecte a fost limitarea acoperirii teritoriale. In Germania sau UK, DSL-ul ala ajunge pana in satucurile din fundul Scotiei. 2 Mbps down, 256 kbps up, filmele cu pisici merg ca vai de ele, dar poti sa-ti platesti facturile, sa te dai pe bbc si pe facebook, poti sa-ti faci comenzile pe Amazon. Firma isi poate citi mailurile, poate da un slack sau pune un board trello. poate managerui conexiuni catre un Amazon sau un Azure sau un Google, face un ssh...

In Romania, la margine de Brasov (imediat dupa centura, in Stupini), singura solutie de conectare pana acum vreo 3 ani cand a intrat nea Zoltan era o nenorocire de retea directionala (ad hoc) wireless (legalitatea ei era dubioasa in cel mai bun caz) care ducea cativa Mbps la toti abonatii din cartier. Si DSL-ul romtelecom, cu atenuare exact cum zici, care reusea in zilele bune sa scoata cateva sute de kbps. Acum e domnu' Teszari acolo, dar daca te duci un pic mai departe, fibra se duce, si pe coax nu e nici un semnal Docsis. Si nici firaraie pe cupra romtelecom nu mai e. Si asta la 10 km de Brasov!

Ca asta-i chestia - retelele adhoc facute cu cablu cat5e si cat6 au fost limitate la zonele dense urbane. Coax-ul inlocuit de FTTX al domnului Zoltan s-a extins, dar, la fel, s-a justificat instalarea in zonele dense urbane (nu o sa tragi zeci de km de fibra sa legi 70 case intr-un satuc).

In unele meleaguri carutesti pare ca au ajuns cu fibra; in altele (ale mele) mai greut ca-i mai dragut. Intr-un anume satuc oltenesc la 13 km de Tg. Jiu au platit localnicii bani (mana la mana) sa se traga fibra anul asta, ca nu se mai putea (au multi copii in strainatate).

P.S. Cel putin in SE, fibra e omniprezenta. DSL-ul e mort. Dar majoritatea fibrei e trasa de unul din operatorii mari de telefonie si de cablu. Fibra mea e trasa de Telia (operator de telefonie, fostul Romtelecom suedez), si desi am de ales intre 10 operatori, tot traficul trece prin gateway-ul Telia. Presupun ca e la fel in Franta, UK si alte tari.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: igorashu on August 16, 2018, 04:54:11 PM
Si totusi, Romania e pe locul 5 (in urcare 13 locuri fata de 2017) intr-un studiu (https://www.cable.co.uk/broadband/research/worldwide-broadband-speed-league-2018/#regions) recent (38.60Mbps fata de 21.33), iar Suedia pe locul 2 (aceeasi pozitie si in 2017) (46.00Mbps fata de 40.16).
Acoperirea 4G+ mi se pare mai mult decat decenta, cel putin la unul dintre operatori (https://www.orange.ro/acoperire/harta-acoperire-retea/) (sper sa nu fie considerata reclama). Nu-mi explic problemele de acoperire pe care le-ai avut, n-am experimentat nimic similar nici pe drum, nici in orase.
Iar trafic inclus sub 1GB am vazut doar la abonamente foarte vechi - exista oferte foarte avantajoase, inclusiv la prepay.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: carutasul on August 18, 2018, 11:15:33 PM
Și la noi Telekom a înlocuit cu fibră o mare parte din rețea, dar sunt în pierdere mare de teren. Unde stau acum, într-o margine de sat nou construită lângă Capitală am avut mai întâi un provider local, apoi au venit simultan și cei doi cabliști cunoscuți. Satul căruia îi zic "ținuturile căruțești" e mai mărișor și mai "adunat" ( presupun că pe lângă Tg Jiu or fi mai răsfirați, dacă e la nord) , probabil de aia au ajuns și acolo; oricum anterior am avut ADSL de la Telekom ( în regimul comunist am avut telefon cu telefonistă :) )
Mergea mulțumitor și ăla, dar ... dincoace e mai bun și mai ieftin :)
Așa probabil ajungem și la a doua problemă: ADSL-ul nu prea ajunge nici el în localitățile mai mici/izolate pentru că anterior nu a existat nici telefonie . Cred însă că acum problema acoperirii GSM nu mai e așa de mare, mă gândesc că totuși problemele de care zici că te-ai lovit sunt destul de izolate. Am o verișoară care locuiește într-un sat cu adevărat izolat ( soție de pădurar :) ) și se descurcă destul de onorabil cu 3G, chiar dacă trebuie să urce stick-ul la geam :) E adevărat că avem o țară cu un relief variat, am participat la un proiect în Mehedinți unde aveam sate unde nu aveam nimic, nici mobil, nici fix.... am cred pe undeva niște poze cu Vodafone urcând celulele cu catârii pe munte :) Însă asta a fost demult. În tot cazul, cele două argumente sunt cumva complementare: avem zone fără net și zone cu net bun, fie fibră/cablu, fie 3G. Nu prea mai avem tehnologii intermediare, ca ADSL.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on September 25, 2018, 11:29:55 AM
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a ajuns la o cifră de afaceri de 156 milioane dolari

Cifra de afaceri a industriei dezvoltatoare de jocuri video a înregistrat o creştere de 11,6%, în 2017, ajungând la 156 milioane de dolari, potrivit datelor prezentate luni de Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA). În prezent, în România, există peste 80 de studiouri de game development, dintre care peste 50 se află în Bucureşti, alte oraşe cu o prezenţă notabilă a industriei fiind Cluj, Timişoara, Braşov, Craiova şi Iaşi.

News.ro (https://www.news.ro/economic/industria-dezvoltatoare-de-jocuri-video-din-romania-a-ajuns-la-o-cifra-de-afaceri-de-156-milioane-dolari-1922400224002018091618463385)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on September 26, 2018, 09:27:38 PM
Grindeanu (ANCOM): Până în 2024, vor fi investiţi 9 miliarde de euro în reţeaua 5G din România

Investiţiile în reţeaua 5G din România se vor ridica la 9 miliarde de euro, până în anul 2024, iar licitaţia pentru frecvenţele destinate acestei tehnologii va fi demarată până la jumătatea anului 2019, a declarat, miercuri, Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

,,Până în 2024, vor fi investiţi undeva la 9 miliarde de euro pentru 5G, dintre care doar 1,6 miliarde în comunicaţii, iar diferenţa de aproximativ 7,5 miliarde se regăseşte în domenii care, odată cu intrarea 5G, vor suferi anumite transformări. Fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de transport, servicii sau agricultură, toate aceste lucruri, odată cu 5G, se vor întâmpla", a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul Camerei Deputaţilor.

businessmagazin.ro (https://www.businessmagazin.ro/actualitate/grindeanu-ancom-pana-in-2024-vor-fi-investiti-9-miliarde-de-euro-in-reteaua-5g-din-romania-17533546)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: perfidus on September 27, 2018, 10:55:44 AM
Mi se pare extrem de optimista suma vehiculata de 7,5 miliarde (euro) investitii in economie legate de 5G, altele decat cele directe ale operatorilor. Este clar ca IoT se dezvolta si la noi, odata cu aparitia Industry 4.0, dar semnalele din industria locala nu sunt la nivelul celor din alte parti. Economia dar si administratia actuala a avut la dispozitie 4G deja de cativa ani, si nu se vede nici un avans semnificativ, nici o aplicatie killer care sa aduca mari investitii. Mai vedem.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on October 05, 2018, 06:37:47 PM
Delphi Technologies a deschis un centru IT global în Bucureşti, unde vor lucra 150 de persoane

Producătorul american de componente auto Delphi Technologies a deschis astăzi primul centru IT, global multi­dis­ciplinar, la Bucureşti, în campusul Globalworth din Pipera, de unde va furniza servicii de tehnologia informaţiei pentru cen­trele tehnologice ale companiei, fabricile şi diviziile de servicii suport la nivel global.

ZF (https://www.zf.ro/auto/delphi-technologies-a-deschis-un-centru-it-global-in-bucuresti-unde-vor-lucra-150-de-persoane-17544691)


Americanii au făcut încă un român milionar, într-o tranzacţie totală de 550 mil. dolari, conform Reuters. Cognizant a preluat Softvision, o companie înfiinţată în Cluj de către Laurenţiu Russo

Softvision, o companie de software înfiinţată în 1994 de românul Laurenţiu Russo, care a devenit un furnizor global de software şi servicii de consultanţă IT ce deţine în România aproximativ o treime din numărul de angajaţi la nivel internaţional, a fost preluată de furnizorul american de servicii de IT Cognizant Technology, cu afaceri de peste 14,8 mld. dolari în 2017, conform unui anunţ al celor două companii. În urmă cu câteva zile agenţia de ştiri Reuters a scris că tranzacţia este aproape de a fi semnată şi a avansat, citând surse apropiate discuţiilor, o valoare a tranzacţiei de 550 mil. dolari.

Softvision are în România mai multe studiouri de dezvoltare, în Cluj, Baia Mare, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, cu un număr mediu de angajaţi de 1.139 de persoane anul trecut, conform datelor de la Finanţe. Softvision este unul dintre cei mari 10 angajatori din industria de software din România după numărul mediu de angajaţi din 2017, conform unei analize a ZF pe baza datelor de la Finanţe. Softvision a raportat în 2017 în România afaceri de 195,9 mil. lei (42,9 mil. euro), în creştere cu 8% faţă de anul precedent.

ZF (https://www.zf.ro/business-hi-tech/americanii-au-facut-inca-un-roman-milionar-intr-o-tranzactie-totala-de-550-mil-dolari-conform-reuters-cognizant-a-preluat-softvision-o-companie-infiintata-in-cluj-de-catre-laurentiu-russo-17544863)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: rota on October 15, 2018, 11:07:29 AM
Welcome in 2019 : "platformă digitală la nivel naţional"  ??? :zen:

"Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: Vrem ca în 2019 să avem studiul de fezabilitate pentru cloud-ul guvernamental, o platformă digitală la nivel naţional.
Inima procesul de digitalizare este cloud-ul guvernamental, pentru integrarea instituţiilor publice, şi vrem ca în 2019 să avem studiul de fezabilitate şi proiectul, ca să aducem cele mai importante servicii pe această platformă la nivel naţional, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul  Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale la ZFDigital Summit 2018."


ZF (https://www.zf.ro/business-hi-tech/petru-bogdan-cojocaru-ministrul-comunicatiilor-si-societatii-informationale-vrem-ca-in-2019-sa-avem-studiul-de-fezabilitate-pentru-cloud-ul-guvernamental-o-platforma-digitala-la-nivel-national-17556211)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on November 21, 2018, 03:07:36 PM
ANCOM: Implementarea tehnologiei 5G va crea în România peste 252.000 de locuri de muncă şi va aduce beneficii de 4,7 miliarde de euro. Obiectivul este de a lansa primele servicii în 2020

Implementarea tehnologiei 5G în România va crea peste 252.000 de locuri de muncă şi va aduce beneficii estimate la 4,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), în contextul în care obiectivul este acela de a fi lansate în 2020 primele servicii 5G, se arată într-un document lansat miercuri în consultare publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).  "Efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde euro şi 2,4 milioane locuri de muncă; doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro şi respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă", se arată în document. "Guvernul României îşi pune instituţiile şi mecanismele în mişcare, în slujba angajamentului de a facilita introducerea noii tehnologii în România, astfel încât 5G să fie lansate în anul 2020, iar în perspectiva anului 2030 să avem comunicaţii de calitate 5G peste tot în România", se arată în document.

News.ro (https://www.news.ro/economic/ancom-implementarea-tehnologiei-5g-va-crea-in-romania-peste-252-000-de-locuri-de-munca-si-va-aduce-beneficii-de-4-7-miliarde-de-euro-obiectivul-este-de-a-lansa-primele-servicii-in-2020-1922400321442018111218669533)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on November 30, 2018, 07:52:14 AM
România, Silicon Valley-ul Europei. Care sunt cei mai mari angajatori şi la ce nivel de afaceri au ajuns

Analiştii de la KeysFin au ales în mod special industria de software pentru a marca, astfel, ziua de 1 Decembrie. ,,Este unul dintre domeniile cu care ne putem mândri. România a devenit un adevărat hub regional de software, fiind prezentat în exterior drept Silicon Valley-ul Europei'', afirmă experţii. În România activează, în prezent, peste 17.000 de firme de profil, cu aproape 3.000 mai multe decât în anul de referinţă 2012. Afacerile acestora au trecut, anul trecut, de pragul de 4,9 miliarde de euro, iar în acest an se va depăşi nivelul de 5,4 miliarde de euro. Raportat la 2007, afacerile din sectorul de software au crescut cu 150%, iar faţă de 2016 cu 5,4%, semn că piaţa a atins un nivel de maturizare.

Cele mai mari afaceri le-au realizat, în 2017, firmele străine prezente în România, în principal ORACLE ROMANIA SRL (221 milioane de euro/4,5% din total), IBM ROMANIA SRL (195 milioane de euro/3,9%) şi Ericsson România SRL (159 de milioane de euro/ 3,2%). Topul cifrei de afaceri este completat de Endava România (82,5 milioane de euro/1,7% din total) şi Atos IT (73,3 milioane de euro/0,9% din total).

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/afaceri/romania-silicon-valley-ul-europei-cei-mai-mari-angajatori-nivel-afaceri-ajuns-1_5bffab76df52022f75ee99ba/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on December 12, 2018, 06:51:17 AM
Comisia Europeană pune frână planurilor Vodafone de a cumpăra UPC România

Vodafone Group mai trebuie să aştepte până să poată cumpăra UPC România, dar şi restul operaţiunilor Liberty Global din România, Germania, Republica Cehă şi Ungaria. Comisia Europeană a decis să investigheze tranzacţia pan-europeană de 18,4 miliarde de euro, fiind îngrijorată că preluarea poate reduce concurenţa în Germania şi Cehia. Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenţei, a declarat: ,,Este important ca toţi consumatorii din UE să aibă acces la servicii de telefonie şi televiziune la preţuri accesibile şi de bună calitate. Investigaţia noastră aprofundată vizează să asigure faptul că nu vor exista scumpiri după achiziţionarea de către Vodafone a companiilor de telecomunicaţii Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria şi România, că nu vor fi reduse posibilităţile de alegere şi că nu va scădea inovarea în domeniul telecomunicaţiilor şi serviciilor TV pentru consumatori".

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/business-international/investigatie-uriasa-comisia-europeana-punefrana-planurilor-vodafone-cumpara-upc-romania-1_5c0ffd5ddf52022f755b1527/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on December 15, 2018, 08:03:32 AM
Corina Creţu: României i-au fost realocate 25 milioane de euro pentru domeniul IT

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a aprobat joi, 13 decembrie, modificarea Programului Operaţional Competitivitate (POC). Modificările vizează adaptarea la evoluţiile din domeniului IT, acordarea unui sprijin crescut IMM-urilor din acest domeniu, precum şi actualizarea strategiei pentru investiţiile în domeniul cercetării. Ca urmare a acestei decizii, 25 milioane de euro vor fi realocate în cadrul Axei prioritare "Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă" pentru acţiunea "Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere". De asemenea, modificarea programului urmăreşte dezvoltarea unei reţele de centre de cercetare ce folosesc tehnologia cloud şi infrastructurile de date de mari dimensiuni.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/corina-cretu-romaniei-i-au-fost-realocate-25-milioane-euro-domeniul-it-1_5c1256d9df52022f756e02b1/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on December 27, 2018, 11:44:33 PM
Memoriu de prezentare (http://www.anpm.ro/documents/12220/34391606/Memoriu+prezentare+mediu+RCS_finalizat.pdf/83e3b494-2bfc-4db3-bd01-b5c63ba2b17d) pentru proiectul Subtraversare Dunăre cu canalizație fibră optică și cuplarea acesteia la rețeaua existentă- titular S.C. RCS&RDS SA
(Braila - Tulcea)
11/12/2018

http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/ (http://www.anpm.ro/documente-procedura-eim-si-ea/)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: perfidus on January 07, 2019, 10:20:16 PM
Interesant motivul pentru care s-a ales aceasta varianta de canalizatie prin foraj orizontal dirijat (cca 1000m). Taxele cerute pentru pozarea fibrei pe podul Giurgeni -Vadul Oii s-au dovedit a fi prea mari.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on January 10, 2019, 07:15:29 AM
Nu este IT&C in Romania dar na, va fi si in Romania. :)




IBM prezintă primul calculator cuantic comercial

IBM anunţă că a dezvoltat primul computer cuantic ce poate funcţiona în afara unui laborator şi pe care îl va comercializa în viitorul apropiat. IBM Q System One este primul calculator cuantic comercial, o realizare care a fost posibilă graţie unei unităţi care permite funcţionarea în afara condiţiilor speciale de laborator. În locul tranzistorilor, computerele cuantice folosesc qubiţi, care pot avea simultan mai multe poziţii (1 şi 0 în acelaşi timp) şi care vor putea fi de mii de ori mai rapide decât calculatoarele actuale. Cei de la IBM au reuşit să integreze într-o carcasă toate componentele cuantice necesare, alături de componente de PC tradiţionale.

https://www.youtube.com/watch?v=LAA0-vjTaNY

News.ro (https://www.news.ro/economic/ibm-prezinta-primul-calculator-cuantic-comercial-1922401009002019010918806083)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: elphax on January 10, 2019, 08:53:06 AM
Imediat o sa găsim pe o1x de vânzare second :)
Înainte sa bage pe em@g
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on January 12, 2019, 06:54:01 AM
Angajaţii din IT şi cercetare, din nou în pericolul scăderii salariilor

Anul trecut, angajaţii din industria IT şi cercetare-dezvoltare au fost afectaţi de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, în contextul în care ei erau scutiţi de plata impozitului pe venit. Prin Ordonanţa de Urgenţă 3 din 2018 s-a redus baza contribuţiei de sănătate în aşa fel încât această pierdere să fie compensată. ,,Dar întrebarea este, având în vedere că această măsură a fost limitată în timp, până la 31 decembrie 2018, cum va continua? Va fi o modificare? Nu va fi o modificare? Care vor fi regulile pentru a vedea în ce măsură costurile pentru aceste categorii vor fi sau nu mai mari", atrăgea atenţia recent Daniel Anghel, partener, liderul Departamentului de taxe şi consultanţă juridică, PwC România.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/bani/angajatii-it-cercetare-nou-inpericolul-scaderii-salariilor-1_5c389dcadf52022f757e23bc/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: rota on January 17, 2019, 11:40:02 AM
ANCOM reduce tarifele pentru NetCity. Reacţia companiei: noua decizie, o intervenție severă care va afecta investițiile şi bugetul PMB

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a decis să reducă tarifele serviciilor de acces pentru operatorii de telecomunicaţii la NetCity, reţeaua metropolitană pentru fibră optică din Bucureşti.

ANCOM a subliniat că Netcity are obligaţia să asigure accesul la infrastructură în condiţii echivalente tuturor furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice care solicită sau beneficiază deja de acces la infrastructură, dacă aceştia se află în circumstanţe echivalente.

Potrivit, deciziei ANCOM publicată pe propriul site, tarifele maxime practicate de NETCITY TELECOM nu vor depăşi:

- 73,16 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport;

-  0,277 euro/metru/lună pentru serviciul de închiriere branșament FTTB

- 11,43 euro/oră pentru serviciul de acces însoțit (în timpul programului de lucru);

- 17,15 euro/oră pentru serviciul de acces însoțit (în afara programului de lucru);

- 526 euro/curs/participant pentru serviciul de certificare instalator.


Economica (http://www.economica.net/ancom-reduce-tarifele-pentru-netcity-reactia-companiei-noua-decizie-o-interven-ie-severa-care-va-afecta-investi-iile-si-bugetul-pmb_163618.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on January 21, 2019, 03:16:46 PM
O companie americană de securitate cibernetică vrea să ajungă la 50 de angajaţi în România

Furnizorul american de soluţii de securitate cibernetică Sonic Wall ar putea ajunge în câţiva ani în România la un număr de 50 de angajaţi de la doi în prezent, conform planurilor de expansiune pe care compania le evaluează în prezent, informează Ziarul Financiar. ,,Nu avem acum o companie în România, dar în viitor vom avea. Am deschis anul trecut patru birouri noi în regiunea EMEA, şi vom continua. Mai multe investiţii vor veni din regiune", a declarat, în cadrul unei întâlniri cu media, Michael Berg, director executiv de vânzări pentru regiunea EMEA în cadrul SonicWall.

Compania a deschis anul trecut birouri la Londra şi Dubai, iar în România colaborează deja cu Network One Distribution (NOD) şi Asbis. Înfiinţată în 1991, SonicWall a fost preluată de Dell, ajungând, în prezent, la peste 800 de angajaţi şi fiind prezentă în 215 ţări. Aceasta oferă soluţii destinate reţelelor mobile, email-urilor şi aplicaţiilor de date, pentru un milion de clienţi.

Mediafax (https://www.mediafax.ro/economic/o-companie-americana-de-securitate-cibernetica-vrea-sa-ajunga-la-50-de-angajati-in-romania-17846173)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on January 31, 2019, 06:30:38 AM
Şeful London Stock Exchange Group vine la Bucureşti, pentru inaugurarea centrului de servicii din România

,,Oraşul Bucureşti a fost selectat ca unul dintre huburile operaţionale ale Grupului London Stock Exchange în mai 2018, compania angajând români calificaţi în domeniul tehnologiei, al serviciilor de date şi în managementul corporaţiilor. LSEG şi-a luat un angajament de lungă durată faţă de România instalându-şi birourile într-un spaţiu de 3.000mp din zona de vest a Bucureştiului", susţin oficialii. London Stock Exchange Group (LSEG) a început în luna mai a anului trecut recrutările pentru noul centru de servicii din Bucureşti, unde a anunţat că va angaja pentru început 200 de oameni, specialişti în IT, precum system administrator, web software development senior data base administrator şi developer C#.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/Seful-london-stock-exchange-group-vine-bucuresti-inaugurarea-centrului-servicii-romania-1_5c51f58adf52022f752e6fb6/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on February 12, 2019, 10:08:53 AM
Bucureştiul, într-o companie selectă. Capitala se află în topul oraşelor cu cei mai mulţi profesionişti în industria de înaltă tehnologie

Bucureştiul se află în categoria oraşelor cu cei mai mulţi profesionişti care lucrează în industria de înaltă tehnologie, cu peste 70.000 de angajaţi în prezent, alături de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta, arată un studiu realizat de compania de consultanţă imobilairă CBRE. De asemenea, din 2008 şi până în prezent, capitala României a înregistrat una dintre cele mai importante creşteri din Europa a numărului de angajaţi din acest sector, de 66%. Bucureştiul are în prezent un coeficient al numărului de profesionişti în domenii de înaltă tehnologie per oraş care se situează peste dublul mediei din Uniunea Europeană.

La nivelul Bucureştiului, cei mai mulţi angajaţi din industria de înaltă tehnologie lucreză în software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) şi securitate cibernetică (8%). Sectorul de înaltă tehnologie din Bucureşti este dominat de mari companii internaţionale, ca rezultat al consolidării statutului său ca mare furnizor pentru forţa de muncă din acest domeniu. Printre cei mai importanţi angajatori din capitală sunt marile companii de software, telecomunicaţii şi servicii IT, cu jucători majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Ca pondere de vârstă, industria high-tech bucureşteană este dominată de generaţia milenialilor (25 – 34 ani), în contrast cu alte oraşe care fac parte din categoria celor mai importante oraşe în ce priveşte forţa de muncă din acest sector şi unde balanţa se înclină către profesioniştii cu o experienţă mai mare. Acest decalaj este cauzat de creşterea extraordinară pe care industria de înaltă tehnologie a înregistrat-o în România în ultima decadă. Spre exemplu, în ultimii cinci ani, CBRE Romania a oferit consultanţă şi reprezentare pentru nume importante din această industrie, însumând peste 163.000 m2, din care 50.000 m2 au fost realizaţi doar în 2017 şi 2018.

Mediafax (https://www.mediafax.ro/economic/bucurestiul-intr-o-companie-selecta-capitala-se-afla-in-topul-oraselor-cu-cei-mai-multi-profesionisti-in-industria-de-inalta-tehnologie-17870913)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Cuneo on February 27, 2019, 09:52:00 PM


Primarul Robu: Suedezii de la Ericsson vin la Timişoara, după preluarea a două fabrici de la firma Kathrein

https://www.economica.net/primarul-robu-suedezii-de-la-ericsson-vin-la-timisoara-dupa-preluarea-a-doua-fabrici-de-la-firma-kathrein_165395.html
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on February 28, 2019, 06:39:07 AM
Rezultatele celor 180.000 de ,,creiere" din IT&C: România a exportat servicii IT&C de 4,5 miliarde de euro în 2018, dublu faţă de acum cinci ani

Exporturile de servicii IT&C au ajuns la o valoare record de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de cea din anul 2017 şi au depăşit agricultura, care are exporturi de 4 miliarde de euro. Cei 183.000 de angajaţi din sectorul IT&C din România au generat exporturi în valoare totală de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de anul 2017. Faţă de acum cinci ani, exporturile de servicii IT&C s-au dublat, arată datele Băncii Naţionale. Spre comparaţie, exporturile din agricultură sunt în valoare de circa 4 mi­liarde de euro.

,,Sectorul românesc de tehnologie are o singură şansă: creşterea. Competitivitatea noastră pe plan extern este o măsură a succesului şi ea trebuie directionată spre zone cu valoare adăugată ridicată. Ne dorim ca o parte cât mai mare din succesul de pe pieţele externe să se materializeze şi în plan local şi să obţinem o digitalizare accelarată a României. Ţara noastră trebuie să beneficieze de pe urma tech-ului nu numai prin aportul la balanţa comercială, dar mai ales prin utilizarea sectorului tehnologic ca motor de creştere a competitivităţii României şi transformării în hub regional de inovaţie", a spus Gabriela Mechea, directorul executiv al ANIS - Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. Excedentul comerţului internaţional cu servicii IT&C a ajuns în 2018 la valoarea de 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 22% faţă de anul anterior şi de două ori mai mare prin comparaţie cu situaţia din anul 2014.

Sectorul IT&C reprezintă a doua mare categorie de exporturi de servicii din România după serviciile de transport, reprezentând 20% din totalul de 22 mld. euro de servicii exportate în 2018.

(https://i.imgur.com/kAJpUYs.jpg)

ZF (https://www.zf.ro/eveniment/rezultatele-celor-180-000-de-creiere-din-it-c-romania-a-exportat-servicii-it-c-de-4-5-miliarde-de-euro-in-2018-dublu-fata-de-acum-cinci-ani-17893200)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on April 02, 2019, 07:28:03 AM
Încă o multinaţională vine în România şi face angajări masive

Un gigant listat la Bursa de la New York pare atras de ţara noastră, anunţându-şi deja intenţia de a investi masiv în România pentru a se extinde în următorii trei ani. Este vorba despre compania argentiniană Globant, specializată în furnizarea de soluţii şi servicii de IT pentru transformare digitală, care vrea să investească 20 de milioane de dolari în România. ,,Acum avem 90 de angajaţi şi vrem să ajungem la o echipă de circa 500-600 de persoane în 2-3 ani", a declarat într-un interviu pentru ZF Martin Migoya, CEO şi cofondator al Globant. Globant a intrat pe piaţa românească prin achiziţia firmei americane Small Footprint, care avea un centru de dezvoltare software în Cluj-Napoca încă din 2005.

Înfiinţată în 2003, Globant are 40 de centre de dezvoltare în 32 de oraşe din 14 ţări şi peste 9.000 de angajaţi. Activitatea principală al companiei Globant este transformarea digitală şi cognitivă a celor mai inovatoare şi mai avansate din punct de vedere tehnologic branduri din lume, din industriile de consumer, media, tehnologie, finanţe şi divertisment. Globant şi-a organizat structura pe plan intern în 20 de studiouri de dezvoltare, separate ca domenii, dar interconectate, axate pe tendinţele mondiale în tehnologie, inclusiv AI, Big Data, IoT, Cybersecurity, Mobile, Cloud , UX, Digital Content şi multe altele. Globant este listat la Bursa din New York ca GLOB.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/afaceri/Inca-multinationala-vine-romania-angajari-masive-1_5ca1dc5c445219c57ef27b5c/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Cristi N on April 16, 2019, 09:44:51 PM
Initiativa legislativa a lui Catalin care modfica modalitatea de calcul a amenzilor aplicate de ANCOM daca acestea se achita in 15 zile a fost adoptata de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie promulgata de Presedinte.

QuoteAm trecut două legi de Parlament astăzi.
2) Lege pentru restabilirea amenzilor pe care le poate da ANCOM operatorilor de telefonie mobilă sau altor persoane juridice pe care le controlează, inițiată împreună cu membrii comisiei IT&C (PL-x 217/2019).

În urma unei imense gafe juridice, vara trecută a trecut o lege care permite plata oricărei amenzi contravenționale la jumătate din minimul prevăzut al amenzii.

Ce însemna asta în practică? Că dacă ANCOM amenda un operator de telefonie mobilă pentru încălcări ale legii cu 1 milion de lei, să zicem, acesta putea stinge amenda plătind 2500 de lei (500 de euro) în termen de 15 zile.

Prin legea de azi se corectează această aberație și facilitatea de plată devine - jumătate din cuantumul amenzii aplicate - adică o amendă de 1 milion de lei, se poate stinge în 15 zile plătind 500.000 de lei.

Link post FB (https://www.facebook.com/catalindrulausr/posts/1699742466838175)

Link lege (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=17802)

Cealalta initiativa o gasiti la rubrica Stiri si discutii diverse din aviatie in Romania (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=271.msg239978#msg239978)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on April 26, 2019, 06:36:32 AM
România îşi extinde reţeaua de internet şi fibră optică

Proiectul RO-NET, pus la punct de Ministerul Comunicaţiilor intră în funcţiune. Primul lot din proiect a devenit operaţional şi acoperă 110 localităţi, cele mai multe din mediul rural. "Deşi din 2014 şi până în prezent proiectul a înregistrat foarte multe blocaje şi multe prelungiri, termenul de finalizare trebuind să fie 2017, am semnat actul de operaţionalizare al primului lot, marcând pentru prima dată un progres concret în acest proiect. Lotul 1 include 110 locaţii, dintre care două urbane şi restul rurale, în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Vaslui. În cele 110 de locaţii avem un total de 20.500 de gospodării şi circa 58.000 de persoane cu potenţial beneficiare de a deveni utilizatori de servicii de internet, televiziune şi telefonie fixă. Practic, prin operaţionalizarea acestui lot s-a creat disponibilitatea tuturor operatorilor de telecomunicaţii care doresc să furnizeze servicii în aceste localităţi să asigure conectarea în bandă largă de a punctele de acces la utilizatorii finali.", a declarat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

Ministrul a mai afirmat că proiectul Ro-Net are drept scop construirea de reţele de distribuţie în 715 localităţi considerate "zone albe", din cele 2.200 identificate în 2014, când a fost lansat. Sute de mii de gospodării şi peste 8.000 de instituţii publice şi firme private vor beneficia de acest program. "Cu o finanţare de aproximativ 85 de milioane de euro, din care 85% fonduri europene, proiectul Ro-Net include un total de şapte loturi, cuprinzând, în medie, aproximativ 100 de localităţi fiecare. Până la finalul lui 2019 ne-a propus să operaţionalizăm şi celelalte şase loturi pentru a aduce astfel un beneficiu real românilor.", a mai spus ministrul Comunicaţiilor.

Detalii in Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romania-isi-extinde-reteaua-internet-fibra-optica-1_5cc197af445219c57eefeec5/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on May 01, 2019, 07:34:57 AM
Compania românească UiPath a devenit cel mai valoros startup de inteligenţă artificială din lume

Unicornul românesc UiPath a devenit cel mai valoros startup de inteligenţă artificială din lume, după ce a ajuns să valoreze 7 miliarde de dolari în urma unei finanţări de 568 milioane de dolari primite marţi. UiPath a închis cea mai recentă rundă de finanţare după ce a strâns 568 milioane de dolari. Runda a fost condusă de Coatue şi Dragoneer, urmate Wellington, Sands Capital, precum şi de fonduri aflate sub consilierea T. Rowe Price Associates, Inc. Accel, care au condus primele două runde de finanţare, dar şi de CapitalG şi Sequoia, care au condus cea de-a treia rundă. Şi alţi investitori din trecut au participat, din nou, inclusiv IVP şi Madrona Venture Group. În numai 24 de luni, UiPath a crescut ca valoare de la 110 milioane dolari la 7 miliarde dolari.

Daniel Dines, co-fondator şi CEO al UiPath, a declarat: ,,Suntem în punctul de vârf. Liderii de afaceri de pretutindeni îşi măresc forţa de lucru cu ajutorul roboţilor software, accelerând rapid transformarea digitală a întregii lor afaceri şi lăsând angajaţii să-şi petreacă timpul cu o muncă mai de impact. UiPath conduce această revoluţie a forţei de muncă, animaţi de angajamentul nostru fundamental de a democratiza RPA şi de a ne întări viziunea că un robot ajută fiecare persoană. Sunt uimit de sprijinul uimitor pe care clienţii, partenerii şi investitorii noştri ni-l dau în fiecare zi, inspirându-ne să depunem eforturi mai mari pentru a dezvolta RPA ca platformă care nu doar deblochează adevăratul potenţial al inteligenţei artificiale, dar şi al altor tehnologii emergente. Suntem de-abia la început".

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/afaceri/compania-romaneasca-uipath-devenit-mai-valoros-startup-inteligenta-artificiala-lume-1_5cc84b97445219c57e1dd980/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Harry on May 07, 2019, 11:40:40 AM
•   Departamentul de Cercetare al CBRE a realizat un nou studiu legat de preferințele de închiriere a 120 dintre cele mai mari companii de IT&C, cu sedii în București;
•   Din companiile analizate, 66% preferă să  ocupe spații în clădiri independente, iar zonele predilecte sunt CBD, partea de nord și perimetrul Calea Floreasca – Barbu Văcărescu;
•   Sectorul 1 al capitalei are cea mai mare concentrare de companii din sectorul IT&C – 46%.

București, 07.05.2019. CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a realizat o nouă cercetare care vizează poziționarea sediilor celor mai mari companii de IT&C din capitală. Studiul a luat în considerare criterii ca zona și sectorul din București în care sunt situate birourile, repartizarea specialiștilor IT&C per zonă și sector în funcție de segmentul de activitate, precum și preferințele legate de tipul de clădire. Analiza a inclus 120 de companii care au în total circa 63.000 de angajați. Una dintre concluzii a fost apetența a 66% dintre jucătorii din acest domeniu către sedii în clădiri independente, care nu fac parte din parcuri de business, situate în partea de centru-nord a Bucureștiului, în sectorul 1. Astfel, zonele fierbinți din punct de vedere al localizării  companiilor de IT&C sunt în partea de centru – nord a orașului, unde sunt și cele mai ridicate prețuri de închiriere, dar și numeroase avantaje: CBD (Piața Victoriei - Piața Charles de Gaulle), zona de nord și polul Calea Floreasca – Bulevardul Barbu Văcărescu. Potrivit studiului, 30% dintre specialiștii IT&C din companiile analizate lucrează în zona de nord.

Cele mai multe companii de IT&C au optat pentru zona de centru – nord, datorită multiplelor mijloace de transport în comun care asigură legătura cu tot orașul, a accesului ușor către Aeroportul Internațional Henry Coandă și a multitudinii de restaurante, bănci, sedii ale autorităților centrale etc., existente în zonă.

Din perspectiva împărțirii pe sectoare ale capitalei, cea mai mare concentrare a sediilor centrale ale marilor jucători din IT&C se află în sectorul 1, 46% dintre companii fiind localizate aici. Pe locul secund se află sectorul 2, cu 27% dintre sedii, urmat de sectorul 6, care a atras 17% dintre companii. La o distanță apreciabilă se găsesc sectorul 5, cu 7% dintre numele importante din domeniu, care au ales să închirieze spații de birouri în zonă și sectoarele 4 (3%) și 3 (2%).

Din cele 120 de companii analizate, 25 produc software și totalizează peste 17.000 de angajați, 21 sunt jucători importanți de pe piața de hardware și însumează circa 1.900 de angajați, 18 activează pe piața de consultanță și au un personal ce depășește 6.000 de oameni. Din segmentul dedicat centrelor de contact și diverselor servicii IT au fost incluse în cercetare 8 companii, care au împreună aproximativ 1.900 de angajați, iar cel mai mare număr de companii analizate provin din segmentul telecomunicațiilor: 34, cu un total de circa 31.000 de angajați. Din ansamblul jucătorilor cuprinși în cercetarea CBRE, 10 sunt companii producătoare de echipamente de birou, care au aproximativ 1.000 de angajați.

În ce privește repartizarea pe diverse segmente ale pieței de IT&C a angajaților incluși în studiu, aproape jumătate (49%) lucrează în telecomunicații și domenii conexe (echipamente, infrastructură și servicii de telecomunicații), 30% în companii producătoare de software, 10% în firme de consultanță. Mai puțin de 10% dintre angajați își desfășoară activitatea în centre de contact și servicii IT, companii producătoare de hardware și echipamente de birou.

"CBRE este o companie care se concentrează foarte mult pe cercetarea pieței imobiliare, din perspectiva beneficiarilor cărora ne adresăm, atât direct cât și indirect. Este important să știm ce nevoi au oamenii care lucrează în companiile cliente ale CBRE, pentru a le oferi cele mai bune servicii. Dacă angajatul este mulțumit, compania chiriașă și dezvoltatorul clădirii vor fi la rândul lor mulțumiți. Astfel, după ce în două dintre studiile precedente am examinat criteriile care contribuie la îmbunătățirea mediului de lucru din birourile din București, dar și nevoile angajaților în funcție de generația căreia îi aparțin, a venit momentul să analizăm piața de IT&C, dinspre care vin cele mai multe cereri de închiriere în prezent, atât în București cât și în țară. Datele pe care le obținem, și pentru care beneficiem de sprijinul global al echipelor CBRE, sunt o resursă importantă pentru colegii mei din restul departamentelor, care astfel  pot oferi clienților soluțiile cele mai potrivite atât companiei lor, cât și caracteristicilor pieței locale", a declarat Daniela Boca, Directorul Departamentului de Cercetare al CBRE Romania.

Departamentul de Cercetare al CBRE a fost înființat în România în 2008, și pe langă experiența locală, dobandită până acum, beneficiază și de resursele, know how-ul și maturitatea echipelor solide existente în rețea, atât la nivel global, cât și regional. Sub coordonarea Danielei Boca din anul 2018, Departamentul de Cercetare realizează studii și analize de piață atât la cererea clienților, cât și cercetări de piață utilizate în cadrul CBRE la nivel local, dar și în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). De-a lungul timpului, Departamentul de Cercetare al CBRE Romania a realizat numeroase studii și rapoarte de piață, dedicate segmentelor pieței imobiliare în care compania este activă: spații de birouri, spații comerciale și industriale, devenind unul dintre punctele de referință în analiza pieței imobiliare din România.

(https://3.bp.blogspot.com/-KRjjU3-mhLg/XNFEttz8IBI/AAAAAAABpx4/RWwlvVYpmowsbkNzau1N-N9sBo81fL1QwCLcBGAs/s1600/HARDWARE-COMPANIES-RO.png)

(https://3.bp.blogspot.com/-wG_ASH_X0E8/XNFEzC7zqAI/AAAAAAABpx8/HcVkPqJMhXkwDMo50hPtmY_xXino98L4QCLcBGAs/s1600/SOFTWARE-COMPANIES-RO.png)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on May 17, 2019, 06:45:58 AM
Adobe România a depăşit pragul de 600 angajaţi şi are 100 noi poziţii deschise pentru angajare

Poziţiile deschise în prezent pentru recrutare vizează atragerea de talent preponderent din zona tehnică şi de inginerie software, potrivit companiei. "Expertiza şi pregătirea celor pe care îi cooptăm în echipa locală a permis campusului din Bucureşti să se dezvolte către zonele de Cloud Computing şi Big Data, precum şi să aducem şi să păstrăm în România dezvoltarea şi cercetarea pentru produse recunoscute ale Adobe, cum ar fi Adobe Analytics, Adobe Advertising Cloud, Adobe XD, Adobe Experience Platform. Inginerii noştri au ocazia să inoveze şi să lucreze cu tehnologii noi şi interesante, precum şi să interacţioneze cu clienţi internaţionali de anvergură. Cele 100 de pozitii deschise sunt atât pentru juniori, cât şi pentru seniori, care asigură un mix ideal pentru echipe de produs software", a declarat un director din cadrul Adobe, Cris Radu.

În prezent, echipa Adobe România are un procent de 30% femei, iar vârsta medie a angajaţilor este 33 ani, în timp ce vechimea medie în organizaţie este de 4 ani.

News.ro (https://www.news.ro/economic/adobe-romania-a-depasit-pragul-de-600-angajati-si-are-100-noi-pozitii-deschise-pentru-angajare-1922401316002019051219005584)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on May 21, 2019, 06:28:16 AM
Cel mai mare festival din Europa Centrala si de Est dedicat transformarilor provocate de internet si tehnologie are loc la Bucuresti, in 13 si 14 iunie

iCEE.fest se lanseaza sub un nou nume, UPGRADE 100, si aduce in Capitala Romaniei peste 140 de speakeri, experti si autori ai unor lucrari importante din domeniul transformarilor provocate de Internet si de noile tehnologii, in cel mai amplu festival de acest tip care a avut loc vreodata in tara noastra si in regiune.

Ziare.com (http://www.ziare.com/afaceri/marketing/cel-mai-mare-festival-din-europa-centrala-si-de-est-dedicat-transformarilor-provocate-de-internet-si-tehnologie-are-loc-la-bucuresti-in-13-si-14-iunie-1562256)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Cristi N on May 21, 2019, 05:30:08 PM
Pentru cei care vor sa isi formeze o imagine in privinta scandalului SUA vs Huawei si nu sunt in domeniul IT/Telecom recomand articolul lui NWRadu: link (https://www.nwradu.ro/2019/05/cum-si-de-ce-se-lupta-guvernul-sua-cu-huawei-si-zte/)

QuoteCum și de ce se luptă guvernul SUA cu Huawei și ZTE

Sunt sigur că mulți se întreabă de ce SUA și președintele Trump sunt atât de vocali împotriva echipamentelor de rețea marca Huawei și ZTE, acuzându-i că i-ar putea spiona pe americani și pe aliații lor și sfătuind toate țările prietene să nu utilizeze astfel de echipamente în rețelele lor de date.

Subiectul devine tot mai bun, așa că iată un rezumat bazat pe ce-am înțeles eu din toată povestea. Vorbesc în principal despre Huawei pentru că asta se vede și la știri, dar totul se aplică și altor companii chinezești implicate.

Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: TibiV on May 21, 2019, 05:59:18 PM
Foarte bun articolul. +1
Evidentiez doar o scurta sectiune...
Quote
Are SUA dovezi concrete că sunt spionați?

Nu. De asta și există teoria protecționismului, că nu vor să dea bani chinezilor și folosesc posibilitatea de a fi spionați ca pe un pretext. Cea mai bună legătură între Huawei și spionaj văzută până acum de mine este în acest articol din Engadget, unde se spune că CIA-ul avertizează că Huawei este finanțată cu bani de la serviciile de spionaj chinezești, armată și alte agenții din acest domeniu.

Se pare că în China există și o lege din 2017 care spune că orice companie chinezească trebuie să ajute statul în activitatea de adunare a informațiilor, dacă li se cere acest lucru. Cu alte cuvinte, o companie chinezească nu se poate opune propriului stat, de exemplu așa cum s-a opus Apple atunci când FBI le-a cerut să deblocheze un telefon mobil.

Pe de altă parte, dacă ar avea dovezi concrete, oricum americanii nu le-ar prezenta public. Nu se fac astfel de lucruri, ar însemna să-și dezvăluie rețelele de informații. Poate că vom afla peste 50 de ani.

Ce zic chinezii despre acest acuzații?
Nimic, că n-au multe de spus. Adică evident că neagă, dar nu e ca și cum mă așteptam să facă altceva.
(....)
Dar România ce face?

Până acum nimic concret. La finalul anului trecut am avut ocazia să vorbesc cu top managementul tuturor celor patru operatori telecom de la noi și, cum subiectul SUA vs Huawei era de actualitate și atunci, i-am întrebat dacă SRI, SIE, ORNISS sau altcineva le-a cerut să nu folosească echipamente Huawei.

Toți patru operatorii telecom au spus că nu, ba chiar că nici nu au fost astfel de discuții sau vreo poziție oficială a serviciilor de informații române.

Then again, dacă li s-ar fi cerut în secret acest lucru, oricum nu mi-ar fi spus mie, că de asta este secret.

Vodafone România a activat recent o mică rețea 5G în București și folosesc echipamente Huawei în ea, iar demonstrația a fost făcută cu un telefon Huawei Mate X 5G.

Povestea asta imi aminteste un banc din anii '80...
"- Tovarase Ceausescu, stiti ca exista previziuni ca in secolul XXI lumea va fi controlata de rasa galbena?...
- Nu-i nimic.... Semenz eu vreo trei decrete de ii ingalbenesc pe toti!..."
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Cristi N on May 21, 2019, 09:47:43 PM
Mai voiam sa scriu o completare la articolul de mai sus, respectiv cum se vede toata situatia din postura angajatilor din telecom de la noi din tara.

Initial pana sa intre chinezii tare in Europa companiile traditionale care ofera solutii pentru operatorii telecom o duceau bine, aveau proiecte pe banda rulanta, nu se stresau prea mult.
Dupa ce au intrat chinezii cu ZTE initial si apoi Huawei, usor usor operatorii au descoperit ca pot primi niste produse cu performante bune la un pret mult mai mic plus ca suportul este foarte rapid la chinezi. Functia X nu este implementata? In cateva zile ai un update care o implementeaza si de multe ori fara costuri suplimentare. Automat foarte multi operatori au schimbat furnizorii indreptandu-se spre produsele din China.
Acum, sub presiunea SUA si a altora contractele se muta din nou numai ca de data asta in sens invers.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: elphax on May 22, 2019, 09:52:31 AM
De acord cu tine, produsele lor sunt bune, si suportul este foarte rapid. De asemenea se dezvolta repede pentru ca au buget nelimitat :)
Eu lucrez pentru concurenta, si din pacate in ultimii ani ne-au luat fata din toate punctele de vedere, telefoanele sunt doar o mica parte din ecuatie. Daca nu ar fi blocati pe anumite piete ar fi aproape de monopol.

Ganditi-va cum ar fi ca chinezii sa domine piata de telecom asa cum Facebook domina social media. Adica ar fi doar ei si ZTE. Ati mai auzit recent de Motorola ? Aia care acuam 10-15 ani aveau statii, centrale, echipamente de transmisiuni, telefoane, etc Acolo ar putea ajunge mari companii ca si Nokia, Ericsson , Cisco etc. daca Huawei ar fi lasat sa creasca cat ii permite China.

Au fost atat de multe cazuri cand a fost 100% clar ca aveau backdoors si functii ascunse care puteau scoate si salva date confidentiale. multe situatii nu au fost anuntate cu publicul larg sau nu au fost detaliate pentru ca operatorii nu au vrut sa arate cat sunt de vulnerabili
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Cristi N on May 22, 2019, 10:42:30 AM
Nu vorba numai de bugetul nelimitat, mai e si mentalitatea, ei nu prea stiu ce inseamna program de 8 ore sau: "nu se poate".
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: dragos76 on May 22, 2019, 01:34:44 PM
Da, e o linie fină aici între mentalitate și abuz... adică da, e ușor să vii cu prețuri mici pentru produsele din China când se lucrează câte 10-14 ore pe zi (că vrei, că nu vrei), sau în cazul produselor industriale nu există nici un cost legat de protecția mediului etc.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on May 23, 2019, 07:24:31 AM
Telekom ia în calcul plecarea din România. Reacţia acţionarilor

Grupul Telekom ia în considerare vânzarea operaţiunilor din România, unul din motive fiind Ordonanţa lăcomiei. Abonaţii ar putea fi împărţiţi între alte două mari companii. Acţionarii companiei au reacţionat la zvonuri. Şi Guvernul a comentat legătura acestei posibile plecări cu Ordonanţa 114. Reprezentanţii Telekom România ne-au declarat că acesta este ,,un subiect care ţine de acţionari", Deutsche Telekom şi OTE Group. Ne-am îndreptat aşadar către acţionarul OTE Group. ,,În conformitate cu practica companiei noastre, nu comentăm pe seama speculaţiilor", au transmis pentru ,,Adevărul" reprezentanţii grupului elen.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/afaceri/telekom-ia-calcul-plecarea-romania-isi-imparti-abonatii-1_5ce50a5d445219c57ee96187/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Ionut on May 24, 2019, 07:14:21 AM
ANIS: Strategia naţională pentru Inteligenţă Artificială trebuie să includă măsuri concrete prin care curricula şcolară să fie actualizată

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) susţine că o strategie naţională trebuie să includă măsuri concrete prin care curricula şcolară să fie actualizată. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a declarat marţi că România se află în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, document ce va fi postat pentru dezbatere publică până la finele anului 2019.

Conform unui raport recent al companiei de consultanţă McKinsey Global Institute, Inteligenţa Artificială poate spori productivitatea economică globală cu peste 13 trilioane de dolari până în 2030. Acest lucru se traduce printr-o creştere anuală a productivităţii economice de 1,2%. Se aşteaptă ca Inteligenţa Artificială să aibă un impact major în automatizarea muncii şi în dezvoltarea de produse şi servicii inovatoare. Totuşi, la nivel naţional, rezultatele adoptării AI se vor resimţi în timp la nivel macroeconomic .

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/anis-strategia-nationala-inteligenta-artificiala-trebuie-includa-masuri-concrete-curricula-scolara-actualizata-1_5ce6daf6445219c57ef74377/index.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: frunzaverde on May 25, 2019, 04:16:45 AM
^
Strategia ca strategia, si curricula ca curricula, dar practica e aia care ne omoara... M-am uitat ce capacitati de calcul au dispozitie universitatile romanesti, si nu suna deloc bine.

Foarte putine clustere HPC (supercomputere) in Romania - am gasit doua in mediul universitar - unul la UVT si unul la UPB, ambele foarte slabe - undeva la 10 TFlop/sec. capacitate maxima teoretica. Si Serbia si Croatia au capacitati semnificativ mai mari de care stiu. Spre comparatie, in momentul asta (in SE), eu sunt logat la un supercomputer care are aproape 66 TFlop/sec. (fac niste munca statistica in stiinte sociale, nu cercetare fundamentala in AI) - si clusterul asta e unul din 5 din universitatea mea; si e unul relativ slab (in reteaua academica sociala exista un HPC de 2200 TFlop/sec., proaspat upgradat, top-100 global).

Cu 20 TFlop/sec. (peak teoretic) la nivel national, cat pare ca are Romania, trebuie sa fie o bataie pe resurse incredibila. Si cum poti fi competitiv, sa vii cu modele noi si idei noi cand ori n-ai pe ce sa le rulezi, ori stai cu anii sa astepti dupa timp? Clustere GPU n-am gasit nici unul...

P.S. Am mai vorbit de programa invechita si proasta din universitatile romanesti... si ce si cum se preda in Romania. Probabil ca in majoritatea locurilor din Romania astia de la ANIS au dreptate. Adica se preda extrem, extrem de prost spre deloc, cu idei vechi, materiale si mai vechi si profesori slabi, fara timp de cercetare si fara idei noi.

Doar ca, stiu cu siguranta, exista locuri in care se preda bine, si se poate face treaba buna, si nu doar buna, ci excelenta. Si nu doar excelenta, ci, uneori, foarte rareori, uneori poate chiar din cauza modei vechi a unor profesori, revolutionara. Si stiu asta din cauza tezei astia de doctorat, a unui anume Dan Ciresan, pe care, dupa, cum puteti vedea, scrie Timisoara, 2008 : http://people.idsia.ch/~ciresan/data/thesis.pdf. Suna plictisitor, arata ponosit, tema pare dubioasa - recunoasterea cifrelor scrise de mana, e finantata de un grant dat de CNCSIS cu semnatura Abramburicai ca membra a juriului comisiei... N-o sa judec eu relevanta, ca nu-s un mare cercetatori in AI (si cercetatorii in AI sunt de mii de ori mai destepti ca mine). Il las pe Chollet, unul din cercetatorii cei mai de varf in deep learning, AI si alde-de-astea, de la Google - autorul unor biblioteci software de varf, care mie mi-au salvat "pielea" cel putin odata. Dati aici, la pagina 17: http://faculty.neu.edu.cn/yury/AAI/Textbook/Deep%20Learning%20with%20Python.pdf. Probabil teza asta (si tot ce a urmat dupa) e cea mai mare contributie a Romaniei la progresul mondial, vreodata.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: perfidus on May 27, 2019, 05:19:57 PM
+1 @frunzaverde.
N-am nici o legatura cu mediul academic, dar faptul ca avem IT-isti buni nu compenseaza lipsa grava a infrastructurii de cercetare. Numai daca te uiti ce au englezii in jurul Univ. of Cambridge si cu doar 14 mil. GBP te apuca plansul:

Wilkes2 is the largest GPU enabled supercomputer for academic research in the UK. It is comprised of 90 nodes each with 4 Nvidia P100 GPUs.

Each node contains
1 x Intel Xeon E5-2650 v4 2.2GHz 12-core processor

96GB RAM

Single Rail Mellanox EDR

4 x Nvidia P100 GPU 16GB.

Theoretical node peak (CPU+GPU): 19.61 TFlops/s

Connects to the 5PB/s LustreFS shared with Peta4.

https://www.hpc.cam.ac.uk/systems/wilkes-2 (https://www.hpc.cam.ac.uk/systems/wilkes-2)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: frunzaverde on May 27, 2019, 10:09:07 PM
Eu imi castig "painea zilnica" folosind un cluster care are 486 noduri, fiecare nod cu 2xXeon V4, 20 core-uri/nod.

Fiecare nod are 128 GB RAM, cu exceptia a catorva zeci, care au intre 256 si 1 TB. Vreo 66 TFlops/sec. capacitate teoretica inainte de upgrade, acum are vreo 100. Si nu e singurul cluster. Mai avem unul, un pic mai vechi (snowy) care are 228 noduri (2xXeon E5), 16 core-uri/nod, 128 GB RAM/nod. Asta merge la un pic peste 40 TFlops/sec teoretic. Si mai avem cateva, numit Bianca, care e undeva intre snowy si rackham si care e dedicat cercetarii biomedicale cu biodate private si sensibile - cu configuratie speciala.

Vorbim de toata capacitatea de calcul de inalta performanta publica a Romaniei pe 25 de ani intr-o singura cladire. Dedicat unei sigure universitati. Si tot se fac cozi de pana la 48 de ore pentru un job. Si asta pentru cei care n-au nevoie de supercomputing de varf - in cateva ore, daca ai nevoie, poti primi acces la ceva de 2.4 PFlops/sec...

Am facut un calcul rapid - ce avem noi in reteaua academica suedeza pe un an e echivalentul capacitatii romanesti pe un mileniu jumate!
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: dr4qul4 on June 02, 2019, 01:54:44 PM
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ludovic-orban-nu-mi-se-pare-normal-ca-it-istii-sa-fie-scutiti-de-plata-impozitului-pe-venit-1141113 (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ludovic-orban-nu-mi-se-pare-normal-ca-it-istii-sa-fie-scutiti-de-plata-impozitului-pe-venit-1141113)

Asta e din ciclul... trebuie schimbat tot ce au facut ceilalti...

Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: perfidus on June 03, 2019, 02:04:17 PM
Liderul PNL Târgu-Jiu îi cere demisia lui Ludovic Orban din fruntea partidului (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/liderul-pnl-targu-jiu-ii-cere-demisia-lui-ludovic-orban-din-fruntea-partidului-1141326)

QuotePreședintele PNL Târgu Jiu, Marcel Romanescu, care este și primar al orașului, îi cere demisia lui Ludovic Orban din fruntea partidului, după ce acesta a declarat că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit, relatează Mediafax.

Vorba unui jurnalist, incepe concursul de declaratii tembele, din partea castigatorilor in alegerile europarlamentare.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Balto on July 24, 2019, 10:00:35 AM
Testarea rețelei IT a BNR la atacuri cibernetice, estimată la peste 1 milion de lei

Banca Națională a României a inițiat o licitație pentru realizarea de teste de penetrare a rețelei instituției în vederea auditării securității informatice, contractul fiind estimat la 1,07 milioane de lei, fără TVA, pentru 12 luni. "Obiectivul general al acestei proceduri de achiziție îl reprezintă obținerea unei evaluări complete a nivelului de maturitate al implementării controalelor de securitate implementate, precum și al proceselor suport al acestora, politicilor și procedurilor aplicabile", se arată în caietul de sarcini al licitației.Prin această procedură, BNR urmărește evaluarea capacității infrastructurii IT și a personalului instituției de a răspunde la un atac cibernetic, creșterea rezilienței cibernetice a BNR și re-evaluarea anumitor controale și scăderea nivelului de risc rezultat din exploatarea resurselor IT.

Profit.ro (https://www.profit.ro/stiri/testarea-retelei-it-a-bnr-la-atacuri-cibernetice-estimata-la-peste-1-milion-de-lei-19068262)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on September 12, 2019, 01:17:12 PM
From Communism To Coding: How Daniel Dines Of $7 Billion UiPath Became The First Bot Billionaire

https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2019/09/11/from-communism-to-coding-how--daniel-dines-of-7-billion-uipath-became-the-first-bot-billionaire/#19557a8a206e
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: alecu26 on March 19, 2020, 05:46:04 PM
Oare o sa reziste netul?
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: dr4qul4 on March 19, 2020, 05:55:49 PM
La noi da, dar nu strica 5G-ul acum.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: Cristi N on March 19, 2020, 08:16:17 PM
Cel putin la compania la care lucrez bottle-neck-ul este VPN-ul spre exterior si prin care noi ne conectam remote. Usor usor ne prindem de diferite trick-uri prin care sa minimizam transferul de date spre laptop-urile personale si majoritatea sa fie intre servere. Pana acum infrastructura rezista foarte bine avand in vedere ca avem o crestere de 10 ori a conexiunilor remote.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: rota on March 19, 2020, 08:32:33 PM
^apropo de banda

UE cere Netflix să întrerupă transmiterea filmelor HD pentru a evita colapsul internetului din cauza pandemiei de coronavirus

Oficialii europeni se tem că reţeaua ar putea colapsa sub presiunea traficului la care este supusă. Cu milioane de oameni izolaţi şi plictisiţi, traficul pe platformele de streaming a crescut considerabil. Astfel, UE cere renunţarea temporară la emisia HD pentru reducerea consumului.

"Pentru a preveni congestionarea si pentru a asigura accesul la internet, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor şi a utilizatorilor. Se recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei şi să coopereze cu operatorii de telecomunicaţii. Aceştia din urmă ar trebui să ia măsuri preventive şi de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea reţelei Wi-Fi sau reducerea rezoluţiei pentru conţinut", se arată în comunicatul Comisiei Europene, citat de Mediafax. Sursa (https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/ue-cere-netflix-sa-intrerupa-transmiterea-filmelor-hd-pentru-a-evita-colapsul-internetului-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus-1278230)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: kitsune on March 20, 2020, 01:59:48 AM
Pentru că se discută aici de net și trafic de date. Cum stăm cu rețelele mobile? Știu că operatorii noștri de telefonie oferă 5G punctual, în câteva locuri din țară. Nu prea am înțeles cum fac asta, de vreme ce licitația pentru frecvente e amânată pentru la toamnă parcă (poate ar fi o idee să o facă mai devreme, considerând circumstanțele).
Cum fac, emit pe frecvențele actuale? Am avut ocazia să testez în Coreea de Sud, se mișcă telefonul cum e fibra acasă. Am avut ocazia și să cumpăr telefoane de la coreeni, dar din specificații se pare că ei nu au frecvențele care vor fi la noi (o pățisem inițial și cu 4G, dar ulterior operatorul meu a început să emită pe mai multe canale).
China e deja plina de oferte de telefoane cu 5G, din câte m-am uitat, pentru piața lor, telefoanele au cam toate frecvențele posibile, cele pentru extern sunt limitate. Din păcate, ce e la ei pe piață e fără google, chiar fără android, așa că aștept variantele pentru Hong Kong, alea au serviciile google preinstalate.
Există deja modemuri 5G, dar aici e greu de diferențiat pentru că se face confuzie între 5G (a cincea generație) și 5G (wifi în banda de 5 GHz).
Dacă rețeaua de telefonie 5G s-ar extinde rapid la noi, cu un dispozitiv gen fixo-mobil ca pe vremuri (sau modemul ăla cu antenă pe care îl dădeau erdeeshii) s-ar asigura conectare pentru mulți, mult mai rapid (de exemplu eu aștept de vreun an "extindere de rețea", dacă am alternative pe wireless nu mai îngrop cabluri).
Culmea, în perioada asta când multe domenii intră în șomaj tehnic sau sunt trimiși acasă, forța de muncă ar putea fi redirecționată spre lucrurile care merg și trebuie (poate chiar se vor găsi și niște fierari-betoniști pentru știți voi cine)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: alecu26 on March 20, 2020, 08:43:29 AM
Dap, deja limiteaza Netflix. E breaking acum.
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: rota on July 14, 2020, 08:45:57 AM
las asta aci pentru Grindeanu, poate se trezeste:

"Making aerial fiber deployment faster and more efficient

This system combines innovations in the fields of robotics and fiber-optic cable design to dramatically lower the cost of deploying fiber by utilizing electrical infrastructure. While there have been tremendous improvements in the strength and size of a fiber strand, as well as the amount of data a strand can carry, there has not yet been a widely applicable solution for reducing the cost of fiber construction. Since the cost of deploying fiber comes almost entirely from construction, this was the area we wanted to address. If successful, we believe this technology will allow fiber to effectively and sustainably be deployed within a few hundred meters of much of the world's population. We expect to see technology trials of this fiber deployment system next year."
Sursa (https://engineering.fb.com/connectivity/aerial-fiber-deployment/)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: rota on August 23, 2020, 03:42:09 PM
avem un proiect de lege destul de important pt 5G: Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G (http://www.mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3059-l04082020dcom)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on November 05, 2020, 07:04:22 PM
EXCLUSIV Ministrul Lucian Bode, despre achiziția Telekom de către Orange: Negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român. Vom avea un cuvânt foarte important de spus în viitoarea entitate

Statul român deține 45,99% din acțiunile Telekom România Communications (fostul Romtelecom), pachetul majoritar de acțiuni fiind deținut de grupul elen OTE. Acționarul principal al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.

Grecii au agreat vânzarea operațiunilor fixe din România către grupul francez Orange, doar că un cuvânt important de spus în tranzacție îl are și statul român.

Statul român a semnat un acord de principiu cu Orange pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom și va deține 20% din acțiunile viitoarei entități - surse

Acordul de principiu semnat în vara acestui an între Orange și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vizează strict acțiunile deținute de grupul elen OTE la fostul Romtelecom, nu și participația statului la fostul Cosmote.

Potrivit surselor HotNews.ro, operațiunile mobile din Telekom România (n.a fosta Cosmote) ar putea fi cumpărate ulterior de către DIGI/RCS&RDS.

hotnews.ro (https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24399489-exclusiv-ministrul-lucian-bode-achizitia-telekom-orange-negocieri-avansate-OTE-statul-roman-actionar-viitoarea-entitate.htm)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: tom_sawyer on June 11, 2021, 03:34:23 PM
Compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, va construi lângă Craiova cel mai mare centru de date din România și unul dintre cele mai mari din Europa.

ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, în urma unei investiții inițiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanțe. Diferența este acoperită din fondurile proprii ale companiei și alte surse de finanțare, a anunțat compania.

Proiectul va fi construit în etape în localitatea Mischii, în județul Dolj pe un teren de 25.427 mp. Lucrările la parcul tehnologic vor începe luna aceasta, iar finalziarea este preconizată pentru 2025. ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud și Compute din Europa de Est și al șaselea din Europa și va avea o prezență globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume.

În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date și va fi alimentat cu electricitatea produsă de o centrală pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe același amplasament. Centrala va avea o putere instalată de până la 200 MW și va transforma centrul de date într-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorită sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic și agent de răcire.

economica.net (https://www.economica.net/clusterpower-construiest-cel-mai-mare-centru-de-date-din-romania-langa-craiova_516007.html)
Title: Re: Industria IT&C in Romania
Post by: mirceaeliade on July 14, 2022, 12:28:06 PM
QuoteAtos România a semnat un contract de 1,2 milioane de euro cu Agenția NATO de Comunicații și Informații (Agenția NCI) pentru a instala și configura capabilități și sisteme de securitate cibernetică esențiale în 22 de site-uri NATO.
https://www.economica.net/atos-romania-incheie-un-contract-de-12-milioane-de-euro-cu-nato_598561.html