Forum PeUndeMerg.ro

România => Feroviar => Nivel național => Linii => Topic started by: TibiV on October 18, 2015, 04:03:44 PM

Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on October 18, 2015, 04:03:44 PM
Quote from: frunzaverde on October 18, 2015, 12:37:11 AM
Quote from: Silvania on October 17, 2015, 11:46:28 PMUn reportaj foarte interesant. Merită vizionat!

Doar ca e jenant de prost, mai ales pentru o televiziune nationala care ar trebui sa fie reper de calitate...

Valcele - Valcea e echivalentul feroviar al anilor '80 a dealului de la Aciliu (si a intregului lot 3 Orastie - Sibiu). Cam asta s-a intamplat:

- 1. traseul ales trecea printr-o zona extraordinar de problematica dpdv geologic, cu dealuri care o iau usor la vale, alunecari de teren extrem de frecvente si puternice etc. etc.;

- 2. Studiile de traseu, si apoi studiile de detaliu si apoi proiectul au fost facute de o organizatie care nu avea competentele si experienta in asa ceva - CFR-ul anilor '70. Care practic nu mai proiectase nici o constructie noua intr-o zona de munte din anii '30; si pentru care afacerea asta era noutate completa (ultima cale ferata nou construita inainte de asta fiind la sfarsitul anilor '40, pe proiecte din anii '20-'30; toti specialistii din epoca respectiva fiind de mult pensionati). Asa ca s-a desenat un traseu nefezabil cu detalii proaste de executie care au pus sina fata-in-fata cu un teren imposibil.

- 3. S-a cerut in mod expres, de la Ceausescu direct, economie la nivel maxim. Sa nu coste toata afacerea mai mult de 1 miliard de lei (adica vreo 65 milioane de dolari de-atunci, ajustand la inflatie, cam vreo 120-130 milioane de dolari azi). Ce a insemnat asta?

- in multe locuri unde era nevoie de viaducte nu s-au facut. S-a facut, in schimb, rambleu inalt, de pana la 10 metri. Din lipsa de materiale si de combustibili, materialele pentru rambleu au fost locale, din excavatiile pentru tunel si viaducte, complet improprii uzului feroviar.

- unde s-au facut viaducte s-au construit prea scurte fata de nevoia reala, capetele viaductelor finalizate fiind rupte de alunecari incontrolabile de teren dupa numai cativa ani.

- calitatea infrastructurii era execrabila. Linia asta era gandita sa fie o magistrala care scurteaza drumul Constanta/Muntenia - Ardeal/Vestul Europei. A fost construita la nivel de linie secundara cu trafic foarte putin. Adica, toata constructia a fost la standard de linie diesel simpla. O parte din elementele de pe podurile Olt si DN7 sunt recuperate (reciclate din alte parti). Sina si traversele erau profile usoare, recuperate si ele (mare parte era sina tip 49 uzata, aproape de sfarsitul vietii, si refolosita de la reparatiile din diverse alte locuri din tara). Macazurile si semnalizarea erau mecanice, cu palete, refolosite si ele din alte locuri, tehnologie de secol XIX.

Rezultatul? In 1991 a venit ploaia si alunecarile de teren au distrus complet rambleurile de pamant (azi nu li se mai vede nici macar urma). Apoi alte alunecari de teren au ingropat portiuni masive din linie. S-a decis constructia unor viaducte suplimentare (3 la numar, pe langa cele originale), care insa n-au fost niciodata finalizate, si constructia unui zid de sprijin pe o sectiune din linie (nefinalizat). Apoi alte ploi in 1998 care au distrus zidul de sprijin, au ras un terasament si au facut praf capatul unui viaduct construit dinainte de 1989. Atunci s-a abandonat complet lucrarea.

In 2004 la sfarsit s-au inceput din nou lucrarile, cu trei chestii - monitorizare prin GPS a miscarilor terenului, si eliberarea amplasamentului de echipamentul vechi si uzat pentru reconstructie. Sinele si traversele n-au fost furate, ci scoase intentionat de CFR si Secol, si depozitate in puncte strategice de-a lungul liniei. Lucrarile s-au oprit in 2005, dupa inundatiile din Banat. Nici macar nu se scosese toata sina. Mare parte din sina a fost luata de CFR in 2006-7 si refolosita pe alte linii secundare la carpeala din cei doi ani in care nu a avut deloc buget aprobat, si n-a putut cumpara deloc sina noua.

In 1990-1991, singurul an cand linia a fost "oficial" deschisa, toate trenurile erau "cu ordin special", iar distanta de 35 km se facea programat, cu singurul tren accelerat fara oprire (un sezonier) in 1h20 minute, adica o viteza de 26 km/h - ganditi-va ce nivel de frica fata de ce exista in teren a fost daca asta era viteza medie a unui tren fara oprire pe o linie complet noua... De altfel nu e clar cate trenuri in serviciu comercial au trecut vreodata (daca au trecut vreodata, ca nici asta nu e sigur) pe linia respectiva.

In 1991-2 linia apare in mers, dar nu s-a circulat, pentru ca in primavara lui 1991 au avut loc alunecarile masive care opresc complet traficul. In 1992-3 deja disparuse din mers complet, fiind scoasa definitiv din uz.

Vezi aici doua reportaje foto cu situatia din teren, mult mai bune decat ce a facut TVR, facute de niste amatori pasionati:

https://web.archive.org/web/20110513010338/https://forumtrenuri.com/t301-excursie-ramnicu-valcea-blidari-pe-calea-ferata-valcea-valcele (https://web.archive.org/web/20110513010338/https://forumtrenuri.com/t301-excursie-ramnicu-valcea-blidari-pe-calea-ferata-valcea-valcele)

Sper sa nu se supere Ionut ca am deschis acest topic, dar cred ca postarea lui frunzaverde este mult prea valoroasa ca sa se piarda in "Parcare".
Iar calea asta ferata merita un topic al ei, de sine statator, tinand seama ca este singura cale ferata noua din Romania. Da, stiu, este noua de vreo 26 de ani... :)

Dar cred ca in urmatorii ani va reveni in actualitate, iar explicatiile lui frunzaverde sunt perfecte pentru a sti de unde se pleaca atunci cand va veni timpul...
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dr4qul4 on October 18, 2015, 11:07:51 PM
Din ce am vazut intr-o poza mai veche, cel putin un viaduct nu a fost niciodata terminat (nu exista grinzi intre culee si prima pila)....
Stiu ca a fost un tren inclus in mersul trenurilor, dar cineva zicea ca de fapt a circulat cu ocol prin Brasov.


Acum nu stiu ce sa zic...localnicii (se sub viaduct Topolog) mi-au zis ca nu a trecut nici un tren pe acolo.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on October 19, 2015, 02:02:46 AM
Quote from: dr4qul4 on October 18, 2015, 11:07:51 PM
cel putin un viaduct nu a fost niciodata terminat (nu exista grinzi intre culee si prima pila)....
Poate asta este explicaţia
Quote from: frunzaverde on October 18, 2015, 12:37:11 AM
In 1991 a venit ploaia si alunecarile de teren au distrus complet rambleurile de pamant (azi nu li se mai vede nici macar urma). Apoi alte alunecari de teren au ingropat portiuni masive din linie. S-a decis constructia unor viaducte suplimentare (3 la numar, pe langa cele originale), care insa n-au fost niciodata finalizate, si constructia unui zid de sprijin pe o sectiune din linie (nefinalizat).
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: taifun7993 on June 05, 2016, 02:51:21 AM
Buna seara forumisistilor

Se mai face ceva cu proiectul acesta strategic sau sa ne luam gandul.

Astept opiniile voastre
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on June 05, 2016, 04:48:36 PM
 :lol: :lol: proiect cum? strategic? ce inseamna strategic? Din care strategie face parte?  :lol: :lol: proiectul nu are nimic strategic, este o banala legatura de cale ferata, cu costuri gigant in raport cu utilitatea (daca tinem cont ca util este cu adevarat numai cu o cale ferata electrificata si reabilitata complet de la Bucuresti, prin Pitesti, Sibiu pana la Sebes = 300 km partial prin munti). Hai s-o lasam balta.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: alecu26 on June 05, 2016, 06:30:16 PM
Exista planuri în capul unora sa facă o cale a autostrăzii pe acolo.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on June 06, 2016, 01:04:09 AM
Au cam renuntat cand s-au prins ca nu prea incap doua benzi auto in gabaritul unui tunel de linie simpla CF... :D
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on June 06, 2016, 09:52:41 PM
Dintr-o strategie facea ea parte, doar ca strategul a fost impuscat intre timp :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on June 06, 2016, 10:39:40 PM
Numai asa, ca sa nu ramâna unii cu idei aiurea: Ceausescu este cel care practic a pus cruce acestui proiect, limitand la suma fixa de 1 miliard de lei costurile totale. Desi s-a incercat sa i se explice, a tinut-o pe-a lui. Asta a dus la constructia de ramblee enorme in loc de viaducte (de aici evident mai tarziu surparile si alunecarile de teren). Plus alte improvizatii, care faceau linia oricum inutilizabila fara cheltuieli suplimentare. Asta se intampla cand o tara este condusa de un cizmar, care-si da cu parerea despre aspecte economice si ingineresti: o mai nimereste, o mai da in bara. In timpul asta in Europa de Vest se faceau linii de mare viteza pe sute de km, fara ca acolo sa fi fost nevoie de un "strateg" si "ieconomist" ilustru. Noi in schimb sub mareata conducere a iubitului conducator nu eram in stare in 9 ani (1981 - 1990) sa facem o linie simpla, neelectrificata, cu semnalizare empirica pe 50 km printre dealuri. Ridicol. Groparul României ridicat in slavi ca mare ctitor - asta e culmea absurdului dambovitean.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on June 07, 2016, 12:50:05 AM
vancouver,
+1

Si un raspuns mai detaliat in parcare...  ;)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on June 07, 2016, 06:58:39 AM
Nu am sustinut ca strategia era buna, era doar o gluma :)
Era pe vremuri o lozinca intr-o revista studenteasca: "sa facem economii, oricat ar costa ele" . Pe vremea respectivului, calculele se faceau altfel ( daca aveai nevoie de munca manuala luai niste soldati de exemplu) . Sigur ca in realitate chiar si in comunism lucrurile alea aveau un cost, dupa cum avea un cost si faptul ca scolile, mai ales la tară, aveau "practica agricola" pana spre noiembrie sau ca se invata pe intuneric, dar cum ei erau niste tipi simpli.... nu puteau intelege chestiuni din astea mai subtile.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: alecu26 on June 07, 2016, 08:29:14 AM
Pentru el era cea mai scurta legătură cf intre București și Sibiu. Ce e drept....logica avea linia. Uitați-Va acum ce proaste sunt legăturile pe CF intre Sibiu, Râmnicu Vâlcea și București.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on June 07, 2016, 10:00:06 AM
Pai linia avea logica in contextul in care ziceam: daca nu tii cont de costuri , ca beneficiile sunt evidente. Asa pot inventa si eu o cale ferata peste mediterana, sa zicem intre Grecia si Egipt; normal ca ar fi benefica pentru transportul intre Europa si Africa. Dar cand calculezi si costurile.... treaba devine complicata rău, presupunand ca s-ar putea face. Acum, nu stiu in cazul de faţă, că probabil n-a mai calculat nimeni in zilele noastre in mod real un raport cost/beneficiu, pornind de la faptul ca o parte din investitie exista deja ( tunele si viaducte, ce se mai poate folosi). Evident ca la electrificare nu cred ca e cazul sa ne gandim acum; probabil ca trebuie luate in calcul strict doar trenurile de marfa care vin si pleaca de la Pitesti. Pentru calatori vom avea ( speram) in curand autostrada, deci nu prea se va mai pune problema; la Bucuresti trenurile au alte rute, electrificate, deci nu e cazul. Probabil exista o cantitate critica de la care ar merita, dar fara calcule....
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: alecu26 on June 07, 2016, 01:05:38 PM
El a gândit ca deja exista SIBIU Vâlcea.  Asa ca era logic sa intregeasca legătura prin Vâlcea Vâlcele.
Plus ca Sibiu are legatura proasta și dinspre Brașov.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on June 07, 2016, 01:42:12 PM
Pai logica are. Problema e de raportul investitie/beneficiu.  Iar daca tot te-ai hotarât sa o faci, apăi o faci , nu faci "iconomii" la materiale . Sibiul chiar are legaturi mizerabile cu Bucurestiul, cred ca nu se duce nimeni cu trenul. La fel si Rm Valcea . Probabil ca o abordare in pasi ar putea fi ok ( intai linie simpla, diesel, dupa aia electrificare pe tronsoane....) dar pana nu face cineva niste calcule..... vorbim discutii :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: alecu26 on June 07, 2016, 03:10:30 PM
În fond aceea nici nu a fost "promovata" ca o mare realizare gen Bumbesti Livezeni și Salva Vișeu.
Și cumva a fost gândită etapizat...și sa început cu zona cea mai grea.
A fost una din lucrările care ar fi beneficiat enorm de pe încă o primavara- vara de comunism. Mă gândesc la Casa Poporului încă neterminata, la nou biblioteca națională terminata după 25 de ani, niste tronsoane de metrou terminate după 10, 15 sau 20 de ani, ceva baraje mai mari.
Mă gândesc ca vaznadu-se instabilitatile mari, măcar zonele respective, sub trafic ar fi fost consolidate cu lucrari mai inginerești.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Ionut on June 07, 2016, 06:20:52 PM
Bun, deci inchidem thread-ul? Ca nu inteleg. :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on June 08, 2016, 12:01:37 AM
Daca mentii subiectul deschis se va discuta doar daca proiectul a fost bun sau nu sau daca Ceausescu a fost bun sau nu. Altceva nu vad sa se discute. Deci parerea mea, trebuie inchis, pana apare ceva nou pe linie oficiala.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: NGC on July 19, 2016, 07:39:40 AM
http://www.cdep.ro/interpel/2016/r10083A.pdf (http://www.cdep.ro/interpel/2016/r10083A.pdf)

(http://i.imgur.com/blX1Qlk.jpg)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: alecu26 on July 19, 2016, 07:46:27 AM
Deci Secol are un contract bine merși. ..atribuit în perioada medievala a licitațiilor Romanești. ..care se tot adițional și prelungește.
Basca ca e contract de monitorizare care nu are nici o treaba cu construcția.  Mai bine îl lăsau la o firma de proiectare sau la vreo universitate ca și așa ăstia din urma de abia se finanțează.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Ionut on August 08, 2018, 06:53:27 AM
Am deblocat acest thread. Am visat eu sau sunt iar discutii pentru investitii in aceasta cale ferata odata cu rectificarea bugetara?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 08, 2018, 08:11:07 AM
Probabil pt fabricile de la Pitesti ar ajuta. E un soi de PiSi feroviar. Dar costurile sunt foarte mari, de ordinul miliardelor de euro?

Intrebarea e si cat ar dura (daca ar exista finantare) ca daca PiSi e la 10 ani distanta si asta se poate (re)face in 3, poate merita... In plus, birocratic cred ca sta bine, nu are probleme de mediu, exproprieri...

Pe de alta parte, de centenar vad ca exista o tendinta sa scoata proiectele ceausiste, parca dl Valcov vorbea si de Bucuresti-Dunare... si in general de o dezvoltare exploziva.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Neufunk on August 08, 2018, 10:55:27 PM
Intrebarea principala este daca se mai poate folosi ceva din infrastructura ceausista deja prezenta. Daca putem carpi ceva astfel incat sa mearga trenuri de marfa pe acolo, poate mai sunt sanse sa vedem ceva. Daca toata constructia ceausista e expirata, nu nici o sansa.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Balto on August 08, 2018, 11:05:18 PM
Dacă nu au dispărut din teren, se poate folosi. Traversele de beton pot fi refolosite, iar șinele la fel. Pe linia 515 sunt șine fabricate la Reșița în 1963 și încă se circulă, ce-i drept cu VS 40km/h, dar asta din mai multe motive. Oricum odată cu modernizările de pe M200 se pot refolosi multe materiale, dar din păcate la CFR Infrastructură nu prea se refolosește, ci se consideră deșeu și este licitat.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: tom_sawyer on August 09, 2018, 03:52:05 PM
Ionut, cred ca ar trebui sa muti aici mesajele incepand cu #936  (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=441.msg207269#msg207269) de la Discutii ca-n gara.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Neufunk on August 09, 2018, 05:42:30 PM
Eu nu ma refer la sine si traverse, ca alea sunt nimicuri.

Eu ma refer la poduri, viaducte, tuneluri, lucrari de arta in general. Acolo e marea buba. Daca au fost facute cu picioarele cand au fost facute, mici sanse sa le mai poti folosi acum.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on August 09, 2018, 06:39:22 PM
din câte am înțeles, cele care sunt pot fi folosite ( tuneluri, viaducte) dar practic ar mai trebui câteva, sau cel puțin soluțiile existente făcute mai cu simț de răspundere... Însă problema pe care o văd eu și care s-a mai spus pe aici e că vorbim de o linie neelectrificată ( inclusiv de la București la Pitești)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: ghrt on August 09, 2018, 07:15:48 PM
De este atât de mare problema electrificării? Am văzut trenuri diesel cărând vagoare cisternă şi pe Constanţa - Bucureşti.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 09, 2018, 08:11:14 PM
Quote from: Neufunk on August 09, 2018, 05:42:30 PM
Eu ma refer la poduri, viaducte, tuneluri, lucrari de arta in general. Acolo e marea buba. Daca au fost facute cu picioarele cand au fost facute, mici sanse sa le mai poti folosi acum.

In primul rand, sunt 3 viaducte nefinalizate (unul nu are tablier deloc) si un al patrulea surpat. Calitatea lucrarilor este cea tipica de sfarsit de anii '80 si inceputul de ani '90, adica execrabila. Toate podurile facute atunci (Agigea, Cernavoda, Fetesti, Ovidiu, Cernavoda-centrala, Grant), chiar si cu intretinere curenta facuta, au necesitat reparatii capitale la 20-25% din durata proiectata de viata. Mai mult, viaductele de pe Valcele - Valcea au fost facute cu inca si mai mare economie decat cele de pe 800, nu au fost finalizate si au avut zero intretinere. Foarte probabil vor avea nevoie de lucrari masive pentru aducerea la standarde curente.

Apoi exista surpari, alunecari de teren, deplasari si spalari de terasament semnificative in multiple locuri. Monitorizarea (care se face constant) a aratat kilometri intregi de instabilitate. Pentru astea trebuie proiectate si construite solutii noi (viaducte, pereti de sprijin, piloni forati), care vor fi foarte costisitoare.

Tunelurile am inteles ca sunt in stare buna.

Practic infrastructura trebuie reconstruita total - terasamentele au fost construite cu maxima economie, intr-un mod inapt circulatiei cu marfa grea. Cat despre sine si traversele (inapte oricum traficului greu de marfa) au fost de mult scoase si refolosite; foarte putin din linie mai exista in teren. Din multe puncte de vedere va fi o constructie noua, folosind anumite elemente de infrastructura (punctuale) existente.

Quote from: cristi5 on August 08, 2018, 08:11:07 AM
Probabil pt fabricile de la Pitesti ar ajuta. E un soi de PiSi feroviar. Dar costurile sunt foarte mari, de ordinul miliardelor de euro?

De unul singur, proiectul nu ajuta pe (mai) nimeni. Sa zicem ca construim proiectul asta, la cele mai bune standarde (deci nu semnalizare mecanica cu cale libera si ramblee facute din te miri ce de 10 m inaltime cum era in 1990).

Ai ajuns la Rm. Valcea, de-aici ce faci? Rm. Valcea - Podul Olt - Sibiu - Copsa Mica (203 in nomenclatura CFR Infrastructura) e praf. Cale libera, diesel, deci capacitate foarte mica. Sunt restrictii semnificative de viteza - din 99 km intre Rm. Valcea si Sibiu se circula cu 30 km/h cu orice tren pe vreo 20 din ei. Sunt restrictii de tonaj - o zona in care circulatia cu mai mult de o locomotiva este interzisa (Bujoreni - Daesti, fir 2, km 300+654 - 300+900), si o zona in care daca nu se fac investitii rapid nu se va mai putea circula deloc (podul intre Baile Ocna Sibiului - Loamnes, acum cu restrictie de 30). Nici spre Vintu nu e mai roza situatia, restrictii de 30, VS scazuta pe toata linia...

Quote from: ghrt on August 09, 2018, 07:15:48 PM
De este atât de mare problema electrificării? Am văzut trenuri diesel cărând vagoare cisternă şi pe Constanţa - Bucureşti.

O locomotiva diesel DA (atat varianta originala cat si varianta modernizata GM) are sub 1600 KW putere. Ludmilla DB, care cred ca e cea mai puternica locomotiva diesel in momentul asta in Romania are sub 2300 KW. Locomotiva electrica EA are 5100 KW, Transmontana are 6600 KW, deci sunt de 3-4 ori mai puternice. EA-ul CFR, de altfel, este mai puternic decat cea mai puternica locomotiva diesel in serviciu din lume (AC6000CW) care are 4500 KW.

Poti astfel face trenuri mult mai lungi si mai rapide (deci costuri mai mici) peste munti (unde ai nevoie de putere mult mai mare pe tona decat la campie) cu locomotive electrice decat cu diesel. Plus ca curentul electric este mult mai ieftin ca motorina.

In practica, iesi mai ieftin si cu un ocol de 300-500 km ca sa transporti 2000 tone electric fata de Diesel pe declivitate 2%.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Neufunk on August 09, 2018, 08:48:11 PM
Nu cred ca linia neelectrificata este problema. In prima faza oricum nu va inlocui ruta prin Predeal catre vest. Se cara marfa cu locomotive diesel pe trasee mult mai grele decat asta.

Mie de ce a zis frunzaverde imi era frica.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on August 09, 2018, 09:32:05 PM
frunzaverde,

este clar că vor fi costuri foarte mari.
Probabil aproape la fel de mari ca cele pentru reconstrucția M800/M300/M200 pe un traseu existent și funcţional....

Iar restul traseului de la Sibiu încolo cred că se poate rezolva cu cu sume decente...
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rizzuh on August 09, 2018, 11:34:10 PM
Nu stiu cum este spre Copsa Mica, dar spre Vintu ai relief greu, multe dealuri -> declivitate mare, curbe stranse si viteza mica. Deci trebuie macar RK + electrificare acolo. Ca sa nu mai zic ca pana la Sibiu ai Valea Oltului, viteza de 50 km/h pe mare parte din traseu, pe care n-ai cum s-o cresti fara lucrari imense (tuneluri, poduri, ziduri de sprijin, etc.).

Pana la urma calea asta ferata leaga nimic de nimic. Ocolul prin Piatra Olt nu-i mare problema, de la Piatra Olt la Ram. Valcea limita de viteza este 120 km/h, asa ca nu economisesti cine stie ce. Banii ar putea fi cheltuiti mai bine in RK pe tot traseul + electrificare + imbunatatiri punctuale.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dr4qul4 on August 09, 2018, 11:49:36 PM
cum sa cheltui banii cand nu exista nici o licitatie si mai avem 4,5 luni din an?
Banii de aici vor ramane necheltuiti. I-au pus aici doar sa nu spuna ca au rectificat negativ bugetul pt MT.
Nu mai discutati atat. Nu se face nimic de la Pitesti la Rm Valcea. Cu banii necesari aici faci RK de la Timisoara la Bucuresti. Sau rezolvi mii de restrictii pe toate magistralele.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 10, 2018, 12:29:59 AM
Quote from: dr4qul4 on August 09, 2018, 11:49:36 PM
cum sa cheltui banii cand nu exista nici o licitatie si mai avem 4,5 luni din an?

Exista contract de lucrari semnat cu Secol inca din 1996. Contractul e inca in vigoare (in momentul asta se plateste exclusiv monitorizarea), confirmat de o serie de sentinte definitive vechi de foarte multi ani, cand CFR a vrut sa-l anuleze. Si FMI s-a luat de respectivul contract, care e practic nereziliabil.

Nu e nevoie de licitatie.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: perfidus on August 10, 2018, 11:29:51 AM
^ Cu alte cuvinte se incadreaza la definitia "proiect matur" :D
Lăsând gluma, tind sa cred ca e o manevra asa cum a intuit si dr4qul4. Nu vom vedea nici o lucrare aici in urmatorii 10 ani.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: stefan_cel_mic on August 10, 2018, 02:15:48 PM
^^

Pe cat timp e contractul valabil? Pe un secol?  :lol: Eu cred ca 219 ar avea sens sa fie o linie dubla si electrificata. Ar putea completa o legatura Bucuresti-Pitesti-Valea Oltului-Sibiu.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on August 10, 2018, 02:50:33 PM
Are sens dacă am fi siguri că există potențial. Probabil în anii ceaușismului avea sigur sens pentru că transportul feroviar era mult mai dezvoltat. Acum lucrurile sunt destul de neclare și din păcate nici nu pare să existe un plan ( mărturisesc că cel puțin mie, ca profan, mi se pare și destul de dificil să ai un plan) . Împresia mea e că anumite ramuri sunt în recul natural ( așa cum zicea @frunzăverde pe alt topic, cursele de călători pe distanțe lungi par aproape iremediabil pierdute) . Ceea ce probabil va rămâne multă vreme de aci înainte e transportul de marfă, unde nu poți face concurență cu avionul și de multe ori nici cu TIR-ul. Deci trebuie văzut dacă investiția merită din perspectiva asta: traseul ar fi ceva mai scurt și mai ușor decât pe Brașov sau Valea Jiului ( zic bine? acum pe acolo trece, nu?) dar nu știm în câți ani s-ar amortiza. Pentru călători cred că după finalizarea capetelor PiSi + A10 + cele două loturi din A1 nu prea cred că va mai conta trenul în zona asta, cum nu contează nici acum.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 10, 2018, 04:45:06 PM
Ca sa fie dubla ar trebui investitii uriase. Sa fim realisti.

Poate electrificarea ar fi posibila, ceea ce ar fi o sansa pentru Pitesti-Valcea-Sibiu-Vintu (sau Copsa Mica dar clar Vintu ar fi mai bine pt Dacia). Pe de alta parte, chiar e nevoie de asa multa putere pt a transporta automobile? Sunt asa grele fata de spatiul ocupat? Eu as fi multumit cu o reabilitare decenta a 219, 203 si 200, sa poata Daciile iesi din tara rapid. Electrificare mai tarziu, daca functioneaza planul... Sunt curios cate trenuri pe zi ar fi necesare pt productia Dacia care nu e dusa cu vaporul...

Imi amintesc ca prima data cand am invatat despre declivitate a fost la emisiunile TV din anii 90 care descriau cat s-a furat de pe Valcele-Valcea. Reporterul TV zicea ca ruta e mai scurta decat via 300 sau 100, si un ceferist ii raspundea ca nu asta conteaza, ci Predealul si Balota. Dar nu mai tin minte cum e cu declivitatea pe linia asta, cred ca totusi e mai buna decat pe celelalte treceri, si apoi (pe 203) traseul profita de Olt. Nu stiu cum e pe 200 pe la Aciliu...

Radem noi radem ca e proiect matur, dar un proiect pregatit, tehnic si legal, e mare lucru in Romania de azi. Nu m-ar mira ca 219 sa devina fanionul absorbtiei peste cativa ani, in lipsa altora pregatite :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Neufunk on August 10, 2018, 05:54:59 PM
Nu electrificarea este problema.  Declivitatea este mai scazuta decat pe alternative si din ce imi amintesc are cea mai mica inaltime maxima dintre toate variantele, deci nu urca chiar atat de mult. Chinezii urca trenuri pana la 5,000m cu locomotive diesel.

Eu unul as fi bucuros sa vad un singur fir dat in circulatie pentru inceput. Asta ar insemna ca proiectul nu moare. In timp, daca se observa nevoia, poate fi dublat si eventual electrificat.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 10, 2018, 06:35:38 PM
Daca doriti sa studiati traseul in detaliu... Sper ca e corect traseul pe care l-am gasit pe OSM. O punem si pe harta proiectelor de infrastructura? :)

https://www.openstreetmap.org/relation/8521295

(https://i.imgur.com/eQmkoVd.jpg)

Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Ionut on August 10, 2018, 07:08:24 PM
Eu zic ca merita sa fie si pe harta proiectelor de infrastructură. Eventual poti pune un comentariu ca e departe de  realitate.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GrmmrNzi on August 10, 2018, 07:17:32 PM
Referitor la dublare: dublarea 901 se termină la Golești - deci linia intră în Pitești și traversează orașul "simplu". Pentru o dublare eficientă trebuie un nou pod peste Argeș la Golești plus lărgite supratraversările peste Târgul din Vale și de la Podul Viilor. Sper că la construcția A1 în 2006/7 s-a lăsat loc pentru extinderea CF aici (https://www.google.de/maps/@44.8274061,24.9329637,609m/data=!3m1!1e3). Iar la trafic feroviar crescut trebuie rezolvate și intersecțiile la nivel (mai ales cea de la Take Ionescu (https://www.google.de/maps/@44.8652015,24.8715748,374m/data=!3m1!1e3)). A, și mai sunt două poduri peste Argeș, la Merișani și Vâlcele, dar peste "canal", deci scurte.

PS: Dpmdv o electrificare ar ajuta mult mai mult decât o dublare. Dar nu mă pricep deloc la domeniul ăsta, recunosc...
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: tom_sawyer on August 10, 2018, 07:21:52 PM
GAURA NEAGRĂ a CFR: Calea ferată Vâlcele – Râmnicu Vâlcea costă 1000 dolari pe zi fără să fie funcțională!

ziaruldevalcea.ro (http://ziaruldevalcea.ro/2017/04/17/gaura-neagra-a-cfr-calea-ferata-valcele-ramnicu-valcea-costa-1000-dolari-pe-zi-fara-sa-fie-functionala/) 17 aprilie 2017


Informatii de pe alte forumuri despre aceasta sectie:

Forum trenuri (http://trenuletz.myfreeforum.ro/t310-219-valcele-ramnicu-valcea)

Forum Transira (http://transira.ro/bb3/viewtopic.php?f=86&t=859) (reportaj foto)

Forum Metrou Usor (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=158&t=1919)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 10, 2018, 07:27:47 PM
Tunelurile sunt pt linie simpla. Hai sa lasam dublarea pe mai tarziu :)

http://trenuletz.myfreeforum.ro/t310p510-219-valcele-ramnicu-valcea
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GrmmrNzi on August 10, 2018, 07:52:20 PM
Pe forumul Transira se menționează, citat din JF, "din cauza nerealizarii legaturii intre Valcele si Rm. Valcea nu s-au facut nici electrificarea tronsonului de cale ferata dubla Chitila - Golesti, plus triunghiul feroviar, si nici electrificarea caii ferate de pe Valea Oltului, deoarece se dorea o electrificare integrala si nu pe tronsoane, aceste lucrari fiind amanate din lipsa fondurilor."
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dragos76 on August 10, 2018, 08:12:39 PM
Linia asta a fost vreodată funcțională? Țin minte vag că în ceva mers al trenurilor de călători de la sf anilor 80 era listată și ea, dar nu mai știu dacă era ceva tren de călători rutat pe acolo.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Neufunk on August 10, 2018, 09:22:39 PM
A functionat si au trecut trenuri, dar erau cu regim special.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on August 11, 2018, 12:43:59 AM
A functionat si au trecut trenuri, dar fara regim special.
Au trecut fu'n an si gata....

Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: pasadia on August 11, 2018, 12:52:06 AM
Dar totusi - nu e mai logic sa reparati Balota si sa carati Daciile pe langa Drobeta? Da, stiu, sunt mare fan-VP, deci anti-VO, deci de asta stramb din nas la un asemenea proiect, dar tot mi se pare aiurea cum reinventati toate traseele de marfa doar pentru ca vreti voi linii drepte pe langa Olt.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 11, 2018, 12:42:44 PM
Infrastructura asta e missing link si exista. Proiectare, exproprieri, terasamente, ramblee, tuneluri, viaducte. Mi se pare aberant sa o lasi sa decada. Despre asta cred eu ca e vorba, nu Valcele-Valcea versus VP sau Balota, care oricum au declivitate mai proasta, ce limiteaza tonajul trenurilor.

Ar trebui sa faca PPP cu Dacia :)

Daca e prost construit si scump de reparat/terminat, macar sa o conserve cum trebuie.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 11, 2018, 02:04:13 PM
Quote from: Neufunk on August 10, 2018, 05:54:59 PM
Nu electrificarea este problema.

Ba este. Un MWh electric te costa intre 200 si 400 lei "la roata", in functie de luna din an (pretul la curent variaza) si metoda de contractare. Un MWh diesel la GM sau DA te costa undeva la 1400-2000 lei "la roata". Adica intre 3.5 si 10 ori pretul tractiunii electrice. La asta se adauga lipsa de putere a locomotivelor diesel.

Quote from: Neufunk on August 10, 2018, 05:54:59 PM
  Declivitatea este mai scazuta decat pe alternative si din ce imi amintesc are cea mai mica inaltime maxima dintre toate variantele, deci nu urca chiar atat de mult.

Corect, declivitatea maxima e undeva la 16 la mie pe Valcele - Sibiu, altitudinea maxima fiind deja spusa. Dar intre un diesel pe 16 la mie si un electric pe 25 la mie, electricul castiga. Si poti vedea asta usor : Daewoo/Ford si Dacia au preferat chiar si cand CIV era ok sa-si duca masinile pe Valea Prahovei / Valea Jiului / Balota, nu pe Sibiu. Desi pentru Ford, ocolul via Sibiu era minor fata de cel pe Valea Jiului/Balota.

Quote from: Neufunk on August 10, 2018, 05:54:59 PM
Chinezii urca trenuri pana la 5,000m cu locomotive diesel.

Nu zice nimeni ca nu urca. Urca. Dar la ce costuri comparativ cu electrica?

NJ2-urile facute de GE pentru chinezi urca, dar e nevoie de 2x3.8 MW termici ca sa urci cu 20 de vagoane de marfa sau pasageri, 1000 tone. Electric, randamentul ar fi mult, mult mai bun. Doar ca trasul de fire, stalpi pe mii de kilometri de pustietate e incredibil de scump. La fel e si constructia de centrale electrice, transportul combustibilului la centrala electrica etc. sau transportul de energie electrica (care pe mii de kilometri are pierderi uriase, si are nevoie de echipamente HVDC si transformatoare), constructia si intretinerea de substatii de tractiune, etc. etc.. Nu mai zicem de intretinerea si reparatia defectelor la fir, catenara si alte asemenea pe mii de kilometri.

La fel si in deserturile, muntii si campiile din SUA si Canada, unde e foarte multa pustietate, distante lungi, surse de curent lipsa... De asta n-au electrificare.

In Europa (si in mare parte din Rusia, China, Japonia) nu avem problemele astea, in Romania sunt doua linii electrice la sub 100 km distanta. Asa ca, atata timp cat va fi Diesel, linia va vedea mare parte trafic de pasageri, si foarte putina marfa.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Neufunk on August 11, 2018, 02:04:48 PM
Daca se face proiectul asta, asta nu inseamna ca brusc inchidem ce avem pe VP. Sa nu uitam ca intre Vantu si Bucuresti totul este complet neelectrificat iar doar intre Pitesti si Bucuresti ai sina dubla. Pana ce vom ajunge la dublare si electrificare integrala mai este foarte mult timp.

Odata ce un fir este dat in circulatie, asta inseamna ca linia este mentinuta altfel, nu mai este lasata in paragina. Infrastructura nu se mai degradeaza la rata actuala.

@frunzaverde

Totusi, sa nu uitam despre ce vorbim aici. Nu cred ca ne permitem mofturi de genul: daca nu e electrificata nu o mai facem. Eu as fi foarte multumit ca pentru inceput sa fie facuta linie simpla, neelectrificata, pentru ca ar fi un inceput, proiectul nu este mort definitiv. In viitor va fi necesara o electrificare, cu siguranta.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 11, 2018, 02:11:26 PM
Quote from: cristi5 on August 10, 2018, 04:45:06 PM
Pe de alta parte, chiar e nevoie de asa multa putere pt a transporta automobile? Sunt asa grele fata de spatiul ocupat?

GEFCO face trenurile pentru Dacia. Folosesc vagoane Laaers articulate, de 71 tone/vagon incarcat. Au doua variante standard de tren - de 1500 tone (21 vagoane, 42 segmente), si de 2000 tone (28 vagoane, 56 segmente). Ofera variante pana la 40 de vagoane (3000 tone), dar nu stiu daca s-au folosit vreodata.

Si Dacia si Ford transporta in mod curent vehicule pe relatia Pitesti/Craiova - Curtici. Nu stiu frecventa curenta, dar e zilnica sau aproape zilnica.

https://www.youtube.com/watch?v=uIkaBr8FRfE

Un diesel se va chinui cu un astfel de tren (1500 tone) pe Pitesti - Sibiu - Vintu - vorbim de aproximativ 1 kW pe tona la urcare, nici nu cred ca urca in simpla tractiune. Dar nu va avea nici o problema cu electrica pe Balota, Brasov sau Valea Jiului (cu de 3 ori jumate puterea).

Dacia a zis de cateva ori ca nu e interesata de proiect, si nu are nevoie de el; ei au cerut Pitesti - Sibiu, DN7 la 2+2 si eventual electrificare pe Craiova - Pitesti - Bucuresti.

Quote from: cristi5 on August 11, 2018, 12:42:44 PM
Infrastructura asta e missing link si exista. Proiectare, exproprieri, terasamente, ramblee, tuneluri, viaducte. Mi se pare aberant sa o lasi sa decada. Despre asta cred eu ca e vorba, nu Valcele-Valcea versus VP sau Balota, care oricum au declivitate mai proasta, ce limiteaza tonajul trenurilor.

Cristi, proiectare nu exista. Proiectul original (finalizat) a alunecat in zeci de puncte.

Revizuirea din 1991 si 1996, cu 3 viaducte suplimentare si 2 ziduri de sprijin nu a functionat nici ea - doua din viaductele "noi" au probleme, la unul a alunecat terenul intr-un capat, la altul s-a dus o pila. Zidurile de sprijin (facute de Secol in 1996) s-au dus si ele, au alunecat in 1997. Practic toata linia (am batut-o la pas in 2010) are nevoie de proiect nou de consolidari, sunt zone in care vechiul terasament nici nu se mai cunoaste. Am auzit ingineri care au spus ca "nu se poate" - cel putin nu fara solutii tehnice "state-of-the art", solul nu tine.

Practic tot in afara de tunele si (o parte din) viaducte va trebui refacut de la zero. Si foarte probabil viaductele vor avea nevoie de consolidari si reparatii masive, ca toate celelalte "opere" ale epocii.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on August 11, 2018, 02:31:03 PM
De când îl așteptam pe @frunzăverde cu niște cifre :)
Presupun că randamentul e mai bun la un Diesel decât la un TIR, dar e probabil la același ordin de mărime, că tot motorină mănâncă. Deci nu văd mare avantaj să folosești calea ferată față de șosea, mai ales în speranța că, undeva/cândva, vom avea și autostradă prin zonă.
Pe de altă parte, de când se tot monitorizează zona, cred că dacă făceau câte un podeț pe an cu roaba și tot reușeau să o pună la loc în funcțiune :)  Până la urmă, vorba lui gâgă, e mai bine să ai decât să n-ai, chiar și o cale ferată.
Eu nu sunt nici pentru nici contra ei, e chestiune de calcule economice; calcule care erau altfel în anii '80 și altfel acum. Din câte țin eu minte din poze, linia a fost construită simplă, dar cel puțin viaductele aveau spațiu și pentru grinzile liniei a doua.
Pe de altă parte, tare mă tem că reapariția acestui proiect e rezultatul unui copy&paste din programul de guvernare scris pe vremea lui Năstase :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 11, 2018, 10:09:17 PM
Quote from: carutasul on August 11, 2018, 02:31:03 PM
Presupun că randamentul e mai bun la un Diesel decât la un TIR, dar e probabil la același ordin de mărime, că tot motorină mănâncă. Deci nu văd mare avantaj să folosești calea ferată față de șosea, mai ales în speranța că, undeva/cândva, vom avea și autostradă prin zonă.

Pe de-o parte randamentul motoarelor la locomotive e mai bun decat la camioane (transmisia e electrica fata de mecanica). Pe de alta parte, energia necesara transportului pe sina e mult mai mica decat cea necesara pe drum din cauza contactului minimal roata-sina si frecarii foarte reduse (nu mai stiu la ce muzeu eram, te lasau sa impingi o tona jumatate intr-un vagonet pe sina - nu doar ca poti, dar e extrem, extrem de usor).

Pe calea ferata se asigura in jur de 1.5-4.5 KW/tona vehicul fata de 10-20 KW/tona pe sosea. Practic un ordin de marime mai ineficient transportul auto ca cel feroviar dpdv al puterii necesare.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: etravel on August 12, 2018, 03:40:19 PM
Quote from: frunzaverde on August 11, 2018, 02:11:26 PMPractic toata linia (am batut-o la pas in 2010)
Ai ceva poze de pe traseu?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: alexV on August 12, 2018, 04:38:06 PM
^^
Vezi aici, super reportaj cu peste 150 de poze din 2006. Deci recent, practic neschimbat de atunci  :)
http://transport-in-comun.ro/trenuri/infra/linia219.htm (http://transport-in-comun.ro/trenuri/infra/linia219.htm)

Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: etravel on August 15, 2018, 01:02:50 PM
@alexV merci, o sa ma uit. Neschimbat nu e, ca a continuat degradarea.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GDPR on February 02, 2019, 05:49:46 PM
Propuneri 2019 pentru Valcele-Rm Valcea: 30 milioane lei, cheltuieli preliminate 2018: 18.92 mil. lei. Se lucreaza acolo si nu stim noi???
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Phenol on February 02, 2019, 06:33:00 PM
Este un contract semnat pe perioada nedeterminata pentru monitorizarea traseului, de aia si valoarea este una similara ca anul anterior.

Discutiile sunt pe pagina 2-3.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GDPR on February 02, 2019, 06:39:19 PM
30 de milioane pentru monitorizare?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Phenol on February 02, 2019, 06:51:54 PM
 :dunno:
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GDPR on March 04, 2019, 11:27:55 AM
E interesant ca la RTI s-a ridicat problema sumelor cheltuite in fiecare an cu acest proiect si toti responsabilii au fugit de raspuns ca necuratu' de tamaie. Cred ca Ministerul Public ar trebui sa intre pe fir.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rizzuh on March 04, 2019, 11:44:15 AM
La RTI nu au pus nimic despre problemele caii ferate, ca a fost construita cu un buget extrem de redus pentru complexitatea lucrarilor si ca a fost maturata de alunecari de teren, de aceea a intrat in reconstructie in anii '90, care si aia a fost maturata de alunecari, asa ca au scos-o din uz si s-a ales praful de tot.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: perfidus on March 04, 2019, 03:25:16 PM
Da, dar este interesant ca pentru acest proiect (pentru contractul de monitorizare al terenului) s-au cheltuit pana acum 100 milioane de euro. Si nici nu se mai stie ce s-a intamplat cu sinele demontate de SECOL. Primarul din Ciofrangeni, comuna pe teritoriul careia a fost amplasata organizarea de santier Secol, spune ca destinatia transporturilor (zeci - sute de camioane ale SECOL incarcate cu sina demontata) a fost Portul Constanta.  Se aude si pe la alte institutii?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on March 04, 2019, 04:17:05 PM
^
Acolo itele sunt foarte incurcate. SNCFR a incercat sa denunte contractul intre S.E.Co.L. in 1997 ca urmare a imposibilitatii constructiei dar o decizie a Curtii Supreme de Justitie din 1998 a interzis chestia asta si a obligat continuarea contractului.

In conditiile astea contractul, oricat de pagubos este (nu cred ca l-a vazut nimeni niciodata) nu stiu cum ar putea fi denuntat fara desfiintarea completa a deciziei instantei din acea vreme. Trebuie neaparat insa vazut ce se poate face.

Cat despre sine, au fost scoase si stivuite frumos in vreo patru zone. O parte au fost sortate si transportate la Craiova si Valcea unde au fost folosite prin 2007-8 la revizii si reparatii minore. Restul au fost vandute de CFR SA la fier vechi.

Sinele in sine erau sine de tip 49 recuperate de la RK-uri de pe magistrale, mare parte cu grad de uzura >75%
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: perfidus on March 04, 2019, 04:32:29 PM
In legatura cu contractul, spune RTI ca:

In 1996, Guvernul Văcăroiu aprobă garantarea unei împrumut de 210 milioane de dolari pentru 4 investiţii, printre care şi calea ferată Vâlcele - Râmnicu Vâlcea. În acelaşi an, contractul este câştigat de un consorţiu italo-american format din firmele SECOL şi Royal Intertrade.

În 1999, Guvernul Athanasiu, cu Traian Băsescu la Transporturi, semnează garantarea altui împrumut de 138 de milioane de dolari, destinat exclusiv finanţării contractului cu firma Secol. Este pentru prima dată când numele firmei apare într-o Hotărâre de Guvern.

În 2008, Guvernul Tariceanu, cu Ludovic Orban ministru al Transporturior, modifică proiectul printr-o Hotărâre de Guvern secretizată. Prin Hotărâre, valoarea contractului creşte de la 138 la 633 de milioane de dolari. Contractul cu firma Secol este în vigoare şi astăzi.

Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Feri on July 03, 2020, 02:57:03 PM
Este pacat ca nu s-a reusit prinderea acestui tronson in noul plan de masuri de redresare a economiei, desi e in masterplanul general.

Marea problema este ca nu s-a mers pe traseul geo initial studiat de nemti din Curtea de Arges, cu traversare perpendiculara prin tuneluri a dealurilor de-acolo. Asa cum e planul pe harta din '36 de exemplu:
(https://i.ibb.co/F5nLpWN/cfr38-50.jpg) (https://ibb.co/F5nLpWN)

S-a ales varianta mai ieftina dar care s-a dovedid fatala din cauza instabilitatii solului.
Probabil ar trebui studiat si revenit pe trasul initial.

Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rizzuh on July 03, 2020, 04:39:41 PM
Nu se va reface aceasta legatura in urmatorii 50 de ani, pe motivul ca ar costa enorm (miliarde de euro) si nu ajuta pe nimeni. Chiar si daca ar fi gratis de construit, tot inutila ar fi fara reabilitarea & electrificarea Bucuresti - Curtea de Arges si Ramnicu Valcea - Sibiu - Copsa Mica/Vintu, ultima necesitand probabil reconstructie pe un nou traseu pe majoritatea distantei pentru a creste vitezele de deplasare, deoarece pe traseul actual s-ar merge cu 50 km/h pe o mare parte din distanta.

Daca mai adaugi ca traversarile montane existente nu sunt folosite nici macar la jumatate din capacitatea actuala (ele fiind un dezastru din lipsa de mentenanta), daramite cea constructiva, e clar ca nu are sens legatura asta. Plus ca A1 este in lucru pe traseul asta, asadar marfa care nu poate ocoli pe la Piatra Olt sau Drobeta sau Predeal va fi transportata pe autostrada.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Feri on July 03, 2020, 04:55:56 PM
Nu vad lucrurile chiar asa.

Poate nu din actualul sau urmatorul ciclu de finantari europene, dar va veni un moment cand UE nu va mai cofinanta in proportie asa mare pe rutier si accentul se va pune pe proiecte feroviare.
Eu vad asta intamplandu-se undeva in 10-15 ani.

E bine sa avem proiecet serioase pregatite sau macar in perspectiva si acesta s-ar incadra perfect. Si aferent cu modernizarea Sibiu-Pitesti-Bucuresti desigur.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rizzuh on July 03, 2020, 05:10:10 PM
Sunt linii mai importante decat asta, cum ar fi Baia Mare - Satu Mare (ramasa in 1880) care ar avea nevoie de investitii serioase. Sau Pitesti - Slatina - Craiova. Ca sa nu mai zic de Bucuresti - Giurgiu cu podu' "imposibil" de reconstruit.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: AndreiB on July 03, 2020, 05:33:32 PM
Este adevarat ca Sibiul este prost legat la reteaua nationala de cai ferate. Insa poti realiza o legatura rapida si facila mult mai usor prin constructia unei linii noi Brasov-Sibiu. Cea veche are un traseu primitiv, dar relieful este extrem de facil cu o singura traversare de dealuri.

O linie de cale ferata dubla electrificata ar lega Sibiul de Bucuresti si Constanta, iar legatura spre Vest (pentru marfa) ar putea merge via Copsa Mica, unde relieful este mai facil decat via Sebes.

Pe partea cealalta a Carpatilor, cred ca ruta Pitesti-Slatina-Craiova dublata, retrasata si modernizata ar fi alta ruta prioritara fata de Ramnicu Valcea - Valcele. Ar ajuta si ALRO Slatina si Dacia si traficul de calatori.

Daca rezolvi Predeal si Balota, cred ca necesitatea unei treceri noi peste Carpati pe axa N-S este foarte redusa si alte proiecte ar fi prioritare.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Feri on July 03, 2020, 06:04:46 PM
Nu neg, dar nu cred ca e o idee rea sa avem cat mai multe proiecte pe TENT Core & Comprehensive.
Nu stim exact despre ce sume vorbim daca intr-adevar s-ar taia pe rutier si atunci este bine sa avem cat mai multe proiecte si de vazut atunci pe ce axe sau prioritati se incadreaza. Sa nu se intample cum s-a intamplat pe autostrazi cand s-au pierdut niste ani din cauza ca nu au fost proiecte sau nu au fost suficient de profesionist documentate.

Cel putin pe marfar, un profil modernizat pe Valea Oltului ar fi net superior celui de pe Valea Prahovei.

Si repet, nu un proiect imediat dar eu cred ca ar trebui sa adoptam o gandire mai optimista pentru proiecte majore daca vrem sa schimbam fata si sa contruim o Romanie moderna. A-l cataloga intr-un orizont de peste 50 de ani si a-l lasa asa, mostenire pentru generatiile viitoare :), nu mi se pare cel mai constructiv.
Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 23, 2020, 10:51:46 PM
Quote from: delor on August 23, 2020, 08:20:35 PM
Și a lega Bucureștiul de Sibiu și Copșa-Mică, prin Pitești -Râmnicu-Vâlcea printr-o linie feroviară modernă este posibil pentru oameni de o statură mentală și morală pe măsura proiectului.

Asta e topicul corect. Poate vrea Ionut sa mute mesajele tale aici. Poti sa citesti din urma, ca discutia asta a mai avut loc de multe ori.

CF se construieste in primul rand pentru marfa. Linia asa cum a construit-o Ceausescu, in ultimii ani de domnie, marcati de ieconomii, trecand peste inflacararea proletara, nu prea are valoare. E linie simpla, si leaga alte linii simple, neelectrificate si fara mare valoare pt marfa.

Inteleg ca ideea originala era ca declivitatea maxima ar fi fost mai mica pe acest traseu decat pe Balota (900) sau Predeal (300). Dar fara linie dubla, avantajul asta nu prea conteaza, si atat Predealul cat si Balota vor fi imbunatatite, ceea ce in ultimii ani de ceausism (si in primii 30 de capitalism) era in afara oricarei discutii.

Si oricum, proiectul asta nu concureaza pe altele. CFR ar fi trebuit sa faca un SF, de obicei ei fac si proiect tehnic cand fac SF. Acel PT are apoi nevoie de acord de mediu si autorizatie de construire, si astea iau timp... Pana la prima lopata proiectul asta necesita minim 5 ani de proiectare si autorizatii. Intre timp trebuie lansate altele, ca stau fondurile EU nefolosite.

O sa zici ca nu trebuie proiectare, ca doar proiectul e facut. E atat de prost (ti-a e explicat @frunzaverde de ce) ca trebuie reproiectat. Trebuie in primul rand vazut daca are rost, adica probabil un studiu de pre-fezabilitate.

O sa zici ca are rost, pt orgoliul national, cum sa ne dam batuti? Din pacate asta nu e un argument economic. Toate exemplele de traversat muntii si marile pe care le dai au sens economic. Acest proiect din pacate nu pare sa aiba. Poate avea in comunism, nu stiu.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 23, 2020, 11:36:24 PM
@delor - poate nu ne-am făcut înțeleși - proiectul Vâlcele - Vâlcea este inutil la nivelul rețelei. A fost inutil de la bun început și a rămas inutil și după ce a fost construit la un standard inutilizabil (de deșeu tehnologic). Nu este prioritar și nu ar trebui sa fie.
Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 24, 2020, 10:04:14 AM
@frunzaverde strict pt calatori, o linie usoara care sa lege Valea Oltului si Sibiul de capitala si Pitesti, nu ar avea ceva sens? Niste automotoare diesel/hibrid/pila de inductie sprintzare, pe linia adusa la standarde decente... Zici ca ar fi 45 de minute economie de timp pana la Sibiu, probabil similar la Rm. Valcea. 45 de min pt o ruta asa scurta mi se pare foarte mult! Daca merita sau ba, depinde de costuri. Pe de alta parte daca ne uitam la costurile de pe CIV... noroc ca-s bani EU...

Pt comparatie ma gandesc la Via Faentina, unde am vazut numai calatori.

https://en.wikipedia.org/wiki/Florence%E2%80%93Faenza_railway

Oricum din ce aud de pe VO, pentru ei, mental trenul nu prea mai exista. Chiar si pt oameni care vor sa evite rutierul din motive de siguranta, legaturile la Bucuresti/OTP au devenit asa proaste ca masina e singura solutie. Legaturile spre Sibiu iar nu sunt prea bune. Materialul rulant e antic. Poate o legatura "scurta" la Bucuresti ar revitaliza mobilitatea feroviara in zona. Si lipsa liniei de contatct pt calatori cel putin nu mai e asa "murdara" cum a fost, tehnologia de tractiune evoluea rapid, ca toate vehiculele electrice/hibride.

Alternativ putem spune ca PiSi va rezolva toate problemele zonei. Dar... ambuteiaje, ninsoare, polei... Pt cei care vor sa circule "pe orar" si vor sa lucreze, sa vada un film sau sa se odihneasca in timpul deplasarii, nu e chiar asa.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 24, 2020, 12:35:59 PM
Eu as face altceva de 1+ miliarde de euro, cu efecte mult mai bune pentru zona. As upgrada București - Caracal - Craiova pentru 230. Ar fi 1h-1h10 pana la Caracal și apoi 1h30 pana la Râmnicu Vâlcea (linie plată, vs=120 azi), 1:30 e posibil cu simpla carpeala, cu rk se poate 1:15.

Asa câștiga și Vâlcea și Craiova și marfa în tranzit și devine și București - Timișoara super atractivă feroviar.

Mai departe, spre Sibiu, Vâlcea - Sibiu e problematică - e lentă, plina de tuneluri și curbe. Și simplă. Nu știu dacă accesul la Sibiu dinspre București merită gândit pe Valea Oltului fata de via Bartolomeu - Făgăraș sau chiar Copșa mică. Și pur local Pitești - Vâlcea rutierul va câștiga mereu printre altele pentru că gara din Râmnicu Vâlcea nu este accesibila dinspre Vâlcele; ar trebui folosita o halta la periferii.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on August 24, 2020, 12:45:12 PM
De acord cu varianta Bucuresti-Caracal 230 + Caracal - Rm. Valcea 100-120, mult mai buna decat orice nebunie peste dealuri intre Pitesti si Rm. Valcea.

Avantajul pe Valea Oltului (cam singurul) ar fi pentru marfa, ca nu urca prea sus (cota maxima ca. +600 peste nivelul marii), fata de Predeal ca. 900-950. Pentru marfa trebuie insa obligatoriu electrificat, si trebuie electrificat si Sibiu-Sebes. (pentru marfa faptul ca linia este virajata nu prea conteaza).

Daca se face un tunel Azuga - Timisu De Sus (costuri ca. 250 milioane euro) sau chiar unul mai de baza Busteni - Timisu de Jos, atunci cred ca se transeaza definitiv si problema asta. Adica marfa va putea circula suficient de bine pe Valea Prahovei, ca sa nu mai fie nevoie sa ne gandim la Valea Oltului.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: AndreiB on August 24, 2020, 01:28:04 PM
In plus, pentru calatori ruta spre Sibiu via Brasov are cateva avantaje in plus:

1. Frecventa va fi probabil mai buna. VP/Brasov sunt zone cu cerere mare pe feroviar. E relativ simplu sa prelungesti cateva trase spre Sibiu din Brasov si legi direct zone cu populatie mai mare decat via Pitesti/Ramnicu Valcea.

2. Aeroportul Brasov va fi accesibil via Ghimbav.

3. Exista potential de trafic de naveta pe ruta Fagaras - Codlea - Brasov daca se ridica viteza liniei.

4. Relieful e foarte usor, ceea ce face dublarea liniei mai simpla decat pe Valea Oltului.

5. Distanta care trebuie refacuta este mai mica. Bucuresti-Brasov este deja dubla, electrificata si la un standard ok pentru CFR.

Pentru marfa, cred ca Balota este o problema mai importanta de rezolvat decat Valcele-Ramnicu Valcea. Singurul dezavantaj este izolarea feroviara pentru Ramnicu Valcea, insa cred ca celelalte avantaje sunt mai importante.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: delor on August 24, 2020, 03:30:14 PM
@frunzaverde, pentru unii foarte comozi în cugetare ,  pare inutilă. Pentru alții care cugetă mai mult linia București-Sibiu-Copșa-Mică prin Pitești-Râmnicu-Vâlcea, este esențială. O dată scurtează distanța Sibiu-București cu  46km, și cu aceiași valoare distanța Alba-Iulia- București; cu 30km Cluj-Napoca- București(via Copșa-Mica) . Este o trecere a munților la 400 de metri altitudine. Reprezintă o a doua rută de a ajunge în București, extrem de util în caz de probleme pe una din căi.Distanța Sibiu-Pitești, Cluj-Napoca-Pitești, Alba-Iulia-Pitești, este scurtată cu circa 170 km.Se descongestionează relația București-Ploiești-Brașov.
A lua în zeflemea o lucrare titanică cum este calea ferată Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea , cu două tuneluri de 2km, și 2,250 km lungime, cu 6 viaducte mari , din care cel de la Topologu este cel mai lung din țară cu o lungime de 1,5km. și la o înălțime de până la 80m, la profil de line dublă, cu 165 de podețe , cu pod peste Argeș și peste Olt, cu 4 gări noi , cu mulți km de rambleu, construit printr-un loc greu accesibil și cu multe dificultăți, cu proiectare și execuție cu muncitori exclusiv din țară , și cu materiale produse toate în țară, unde au lucrat 4000 de muncitori timp de 10 ani , și cu un efort financiar apreciat de personalul cfr la 1 miliard de dolari și nu lei, la acel timp, deci a lua în derâdere o astfel de lucrare cu totul de excepție, este specific oamenilor pitici la judecată și la realizări, care încearcă se diminueze statura unor oameni cu mari realizări , forță și curaj  pentru a-i degrada și aduce la statura lor de pitici anonimi. Lina poate fi refăcută pe același traseu , care este ok. , dar de niște oameni de altă statură morală și mentală , nu ca a celor care au distrus acestă lucrare cu totul de excepție.
  În ultimi 31 de ani , adică din 1989 până azi, România se screme încă să finalizeze doar 3km noi  de cale ferată simplă , neelectrificată , în zonă de câmpie de la Odăile la Aeroportul Otopeni. Atât au fost în stare regimurile post decembriste  să realizeze și aceștia sunt oamenii care ponegresc o realizare măreață cum este calea ferată Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea , la care ei nici să viseze măcar nu pot. Vorbești că au fost alunecări de teren. Dar la cioturile de autostrăzi construite de după 1989, de firme din vest , cu proiectare și tehnologie de ultimă ora , la nivel mondial , cu bani nu de la noi ,ci de la ue,  cum de s-au demolat și au căzut pe capete, ca merele putrede din copac? Pe A2 ieșeau bucățile de beton din asfalt, pe Săliște-Cunța, de pe A1, la italienii de la Impregilo,   s-a dus la vale autostrada de a stat închisă un an pentru reparații, și dealurile din jur și acum curg către calea de rulare, a rămas un imens debleu neconsolidat și apele se duc pe unde li-e voia. Pe Sebeș-Turda lotul 4 , la austriecii de la Porr, le-a alunecat dealul peste autostradă; la Deva-Lugoj, lotul trei la spaniolii de la Comsa li s-a scufundat autostrada la viaductul peste calea ferată Deva-Arad, dacă ne uităm la Alba-Iulia Nord , la italienii de la pizzarotti , vedem  dealul curs peste corpul autostrăzii.Dacă mergem de la Biharea la Suplacu de Barcău putem vedea și azi relicvele lui Bechtel străjuind un drum început demult și rămas nefinalizat până în ziua de astăzi.Și unde găsim un ciot de autostradă construit de marile corporații din vest și să nu aibă probleme?Pe A6 la italienii de la Tirrena Scavi le-au venit dealurile pe drum și la Astaldi pe Arad-Timișoara le-au curs dealurile. Dacă mergem la cfr, pe peroane nou date în folosință curge apa ca prin ciur, prin acoperișurile de fibră de carbon. Acestea sunt firmele din vest cu logistică , proiectare și execuție , cu tehnologie de nivel mondial în secolul 21, plătiți din fonduri ue. Și noi venim să căutăm nod în papură la Vâlcele-Râmnicu Vâlcea pentru a ne justifica neputința. Am distrus cfr-ul tot împărțindu-l în nu știu câte părți , privatizând , concesionând și închizând  depouri și linii întregi că nu-s rentabile , că sunt greu de întreținut etc. și am distrus astfel transportul public; am redus trenuri și am anulat trenuri , așa că dacă nu ai mașină, nu mai poți să te deplasezi dintr-un loc în altul , să trebuiască să stai la ia-mă nene ,ca Alexandra și să vină Dincă cu mașina lui capcană pregătită din timp, să răpească , să violeze și facă dispăruți copii și oameni. Asta-i țara unde unii ca tine , zic că nu-i utilă linia , că nu-i rentabilă , că-i greu de întreținut , când vechiul regim a putut să ducă lungimea rețelei cfr la 12 000 de kilometri , multe linii duble și electrificate, cu vagoane , locomotive ,depouri , unități de revizie, gări și spații de cazare mecanici, sistem de dispensare și spitale propriu, cu miliția transporturi feroviare ,etc. Azi și în gările care au mai rezistat nu găsești nici  apă de băut , căci și apa e scumpă azi, ca să o dai gratis la călători  ca să-și  astâmpere în zi de august și copilul setea.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on August 24, 2020, 04:16:06 PM
@delor,

suntem pe un forum de dezbateri si discutii....
NU avem toti aceleasi pareri.
Ultima ta postare contine cateva lucruri de bun simt, pentru care poate ti-as fi dat un +, la fel cum contine lucruri cu care nu pot fi de acord...

Dar in momentul in care adopti atitudinea cu pitici ( "este specific oamenilor pitici la judecată și la realizări, care încearcă se diminueze statura unor oameni cu mari realizări , forță și curaj  pentru ai degrada și aduce la statura lor de pitici anonimi") efectiv iesi din logica (si scopul) acestui forum....

(Oricum, corect se scrie "a-i degrada"....)

In loc de +, tot ce pot face pentru tine este sa nu iti dau inca un - (ai destule... Oare de ce?!.... Te-ai intrebat cumva "de ce sunt toti astia nebuni si imi dau doar dislike-uri?....")

In momentul in care iti vei "ambala" ideile DOAR in discutii argumentate (adica fara "pitici", care vad ca te cam bantuie...) poate vei avea surpriza unui LIKE...
Cat timp tonul tau ramane la fel de agresiv si dispretuitor nu cred ca vei vedea vreo apreciere. Cel mult o banare....

Care am impresia ca va veni curand....
:ban:
Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 24, 2020, 04:25:21 PM
@delor poate vrei sa iei in considerare timpul colegilor. Lasa macar niste randuri goale intre idei.

In primul rand daca tii la ideea asta trebuie sa te adresezi CFR si sa intrebi de ce nu pregatesc acest proiect ca nu te poti duce cu lopata acolo sa repari fara un proiect si o viziune. Mai sus pe topic gasesti niste incurcaturi birocratice de toata frumusetea. Care nu-s provocate de straini ci de romani. Si ca in multe alte cazuri, cand apare o incurcatura, toti birocratii se... ocupa de alt proiect sau nu fac nimic.

Cine a facut receptia la peroanele alea unde curge apa? Du-te si cere-le socoteala.

Vorbesti de parca constructorii romani nu ar avea alunecari, ia du-te pana la Gilau-Nadasel sa vezi cum misca autostrada aflata deja in circulatie. Noroc ca nu e trafic.

Placa aia cu reteaua CFR dezmembrata incepe sa nu mai tina. Se baga miliarde EU in CF si se fac tot mai multe RKuri. S-au schimbat si macazurile din Gara de Nord :)

Munca poate fi si titanica si proasta. Sau munca OK cu materiale proaste si proiect prost. Deci nu mi se pare un argument.

Tot vorbesti de reducerea distantei. Faptul ca e distanta mai mica nu inseamna ca va fi mai ieftin sau ca se va ajunge mai repede, sau ca poate fi asigurata o capacitate decenta, un pret bun pe km etc.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GDPR on August 24, 2020, 04:37:57 PM
@delor, tunelele Plostina si Gibei sunt pentru linie simpla, nu dubla.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: AlexxC on August 24, 2020, 04:55:38 PM
Omu e fustrat rau de tot, argumentele in fata nationalismului nu au valoare  :lol:  sa il anunte cineva ca vremea tatucilor si a proiectelor megalomanice duse la indeplinire infometand o tara a apus.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GrmmrNzi on August 24, 2020, 05:34:51 PM
^^^^
Citind, mi-a venit în cap citatul ăsta "He just kept talking in one long incredibly unbroken sentence moving from topic to topic so that no one had a chance to interrupt, it was really quite hypnotic".

la min. 1:15
https://www.youtube.com/watch?v=X6oUz1v17Uo&t=74
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: razvan96 on August 24, 2020, 05:47:47 PM
^^ Nu sunt de acord cu abordarea asta cu pus etichete. E bine ca frunzaverde si cristi5 i-au raspuns argumentat la subiectul deschis si foarte binevenit si mesajul lui TibiV. Asta e, trebuie sa ne obisnuim ca lumea care mai discuta de infrastructura nu e la nivelul de pe forum. In afara forumului subiectul infra inseamna cateva mituri: chinezii sunt cei mai buni la construit/fac o autostrada in cateva luni sau dimpotriva chinezii lucreaza prost de se darama tot ce fac (bine, astea le-am citit si pe forum :p), inainte de '89 se facea totul perfect si cu viteza luminii si toate proiectele erau utile, autostrada trece printr-un loc sa fie expropriati niste smecheri, in Romania sunt cele mai scumpe autostrazi din lume, partidul x e perfect si ne face autostrazi iar y e rau si nu ne face ca fura banii, studiile de fezabilitate sunt ceva naspa si daca le faci inseamna de fapt ca nu vrei sa construiesti, animalele incurca autostrada, tot ce se face se face ca vin alegerile in curand si mai sunt o gramada dar nu imi vin acum in minte. Ideea e ca solutia la asta nu e sa le punem etichete negative oamenilor care cred asa, poate si multi dintre noi aveam opinii asemanatoare pana sa urmarim forumul asta. Pur si simplu asa esti invatat sa gandesti. Uitati-va cum e prezentata tema la televiziunile de stiri si nu mai urmariti forumul 2 luni si o sa veniti si voi cu aceleasi idei.

Hai ca am scris un urias mesaj off-topic :).
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on August 24, 2020, 05:54:04 PM
@delor : lucrurile pot fi discutabile și se pot discuta ( și s-au mai discutat) . Dar când începem cu eforturile titanice ale lui Tovarăsu', eu zic mai bine să arunci un ochi la podul de peste Argeș de pe DN5 ( e o filmare recentă pe aici )ca să vezi cum arată o altă construcție a glorioșilor ani '80. Sau amintește-ți de gaura din podul de peste Dunăre, acum doi ani...  Lucrările epocii sunt mizerabile, iar calea asta ferată o arată mai bine ca oricare. ( apropo, traversarea Carpaților există oricum, doar că mai ocolită) . Suntem în capitalism, și totul se calculează pe baza raportului preț/profit. Poate că la un alt nivel al traficului va ieși cu plus, și atunci va merita...
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Ionut on August 24, 2020, 06:50:19 PM
Poate reveniți totuși la subiect.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Feri on August 24, 2020, 06:55:25 PM
Eu inteleg punctul de vedere a lui @delor si nu ca un elogiu al fostului regim deoarece acesta exista de pe vremea regatului/nemtilor dupa cum am postat mai in urma. (si defapt comunistii gresind prin nepastrarea traseului cu tuneluri perpendiculare pe dealuri)

Este pacat ca Romania nu recupereaza mai repede din decalajul cu tarile din vest.
Suntem in contratimp acum cu investitiile pe rutier vs. feroviar si ar fi trebuit sa avem marile magistrale cf reabilitate deja.
Astfel incat sa aplicam pe proiecte de presf/sf pentru noi linii intocmite foarte serios si profesionist pentru a se rezerva culoar de expropieri de exemplu.

In opinia mea atat aceasta linie cat si finalizarea IntorsuraBZ-Nehoiu sunt binevenite. (si impreuna cu modificarea podului de la Giurgeni in mix cf plus line noua spre Medgidia cum era varianta initiala a podului, ar asigura mai multe alternative pentru port Cta)

Pe considerentul pret/profit va fi interesant daca sf-ul pentru hsr Budapesta-Bucuresti va da mai ieftin pe VO decat pe VP.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GrmmrNzi on August 24, 2020, 09:00:42 PM
@delor: este un knapsack ce avem noi aici.

Desigur, cu resurse nelimitate (financiare și umane), facem totul, și briz-brizuri în plus. Cer și eu metrou direct de pe valea Cârcinovului până la Măgurele, și nu acum, ci să fie gata în 1994.

Altfel, ca în toată lumea civilizată, trebuie găsită soluția cât mai mai apropriată de optim - care oferă plusvaloarea maximizată la suma investită (= care la rândul ei nu poate fi decât atât de mare cât poate piața să absoarbă!!)). Există modele matematice și economice care analizează obiectiv beneficiile investițiilor în infrastructură - hoarde de oameni și-au tocit coatele prin facultăți pentru ele. Propoziții subiective și total necuantificabile gen "ar fi bine să fie așa, credeți-mă" sau "hai s-avem viziune", fără o argumentație credibilă, valorează fix zero în comparații serioase.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GrmmrNzi on August 24, 2020, 09:19:56 PM
@feri: un ipotetic (și cam himeric, la momentul actual) HSR Budapesta-București va de cel mai ieftin pe Craiova - Drobeta - Timișoara.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 25, 2020, 02:09:17 AM
@delor - nu e nici o lucrare de exceptie - este o carpeala ca toate carpelile anilor '80. O lucrare facuta dupa "indicatii pretioase", nu dupa nevoi, si nu dupa planuri ingineresti solide. Daca citesti threadul vei intelege mai multe:

1. Pur tehnic, linia este primitiva. Este o linie simpla, diesel, serpuita si incapabila de viteze mari, nici vorba de linie dubla sau "lasat loc de dublare". Viaductele mari sunt singurele lucrari care au fost construite astfel incat sa sustina un al doilea tablier. Dar atat.

2. Nu a costat 1.000.000.000 de dolari, ca nu e linia de mare viteza Paris - Lyon sau vreun Shinkansen. A costat, pe acte oficiale, undeva un pic sub 1 miliard de lei comunisti, adica undeva la vreo 65 milioane de $ la cursul "oficial" si vreo 20 la cursul comercial de import. Insuficient pentru o linie ferata civilizata, mai ales intr-o zona cu regim viaduct-tunel-viaduct. Practic, banii au ajuns doar pentru cele doua tuneluri + viaducte mari. Restul liniei a fost o improvizatie sinistra - rambleuri de 15+ metri facute din pamant si reziduuri de la viaducte, pentru ca proiectantii nu si-au permis viaducte, consolidari, ziduri de sprijin etc. etc.. Un inginer care a participat mi-a descris-o "la standarde de linie ferata ingusta de transee, in razboi". Calitatea viaductelor e si ea indoielnica, stim de la podurile din alte parti ale tarii ca au avut nevoie de interventii majore, structurale, la doar cativa ani de la construire, chiar si la obiective prestigioase precum noile poduri peste Dunare la Cernavoda, podul Agigea, podul Grant in Bucuresti, pentru a remedia defecte majore de calitate la construire.

Atat de slaba calitatea lucrarii ca practic la ploi normale s-a spalat terasamentul si a luat-o la vale TOATA linia. Asta e calitatea fundatiei liniei, pamant amestecat cu gunoaie si cu resturi de santier: https://goo.gl/maps/Bxa9wGNmiVZucnp66. Practic, dupa nici un an, nu se mai cunostea pe unde a fost calea ferata...

CFR a incercat sa remedieze problema initiand constructia a unor noi viaducte. De exemplu asta, inceput in '93 si abandonat in '97, cand s-a surpat si mai mult, inclusiv capetele viaductului curent: http://abujie.ro/wp-content/uploads/2016/10/valcele-16.jpg. Sa fie clar, anul fabricatiei tablierului, nu e original in proiect, ci carpeala carpelii surpate : http://abujie.ro/wp-content/uploads/2016/10/valcele-17.jpg. Ia zi, se mai vede ceva din terasamentul initial din '89? Nu! A alunecat inca si mai rau, s-a incercat cu un al treilea proiectant si constructor (SECOL din Italia), solutia lor a esuat... Acum SECOL e inca acolo, face monitorizare prin GPS, terenul e extrem de instabil.

Comparatia cu autostrazile pe care o faci este o prostie. Autostrazile facute, cei aproape 1000 km, sunt functionali, defectele aparute fiind probleme din timpul constructiei, punctuale, remediate. Chiar si ce-a lasat Bechtel in urma se pune in opera si finalizeaza (acolo problema a fost una contractual, nu tehnica). Pe reteaua de autostrazi, singura buba tehnica mai mare, la Aciliu, s-a dovedit a fi relativ usor remediabila - linia asta insa, are caracteristici demne de mesterul Manole...

3. Practic toata suprastructura (inclusiv podurile din Rm. Valcea) sunt rebuturi sau second hand-uri. S-a folosit sina de 49 si 45 uzata, scoasa la RK, in mare parte de pe 500, care trecuse de limita de casare. S-au folosit semnale mecanice si tablouri SBW, standard 1920-1930, si alea luate de la modernizarile din zona Dej - Ilva Mica. Podurile sunt si ele reciclate. Viteza maxima, chiar si daca nu aluneca suprastructura, nu ar fi fost mai mare de 30-50 km/h.

Acum utilitatea liniei. Ce zici tu e adevarat - se scurteaza distanta fizica cu cativa kilometri - insa nu exista nici o utilitate in scurtarea distantei fizice, pentru ca linia rezultata este o linie SIMPLA, DIESEL, LENTA. Cei 30km mai multi pana la Cluj si cei 45 km pana la Alba Iulia folosind 300-le ii faci pe o linie dubla, electrica, apta de 140-160 km/h, nu pe o linie diesel, serpuita, apta de 30 km/h, unde costul pe tona este triplu sau cvadruplu. Vezi calcule pe threadul asta, care-ti explica de ce tractiunea electrica e mai avantajoasa ca cost chiar si daca dublezi distanta parcursa. O electrificare Bucuresti - Pitesti - Valcele si Bujoreni - Sibiu este incredibil de scumpa, in parte din cauza tunelurilor de pe VO care trebuie reconstruite, si lungimii mari a tronsonului. Si pentru pasageri? Acceleratul fara oprire facea 1h20 pe livret pe astia 35 km... Mai repede mergi cu bicicleta... Combinat cu faptul ca linia nu ajunge in gara la Rm. Valcea, rezultatul e ca localnicii tot la ia-ma-nene ajungeau... La fel, in multe parti ale Romaniei (de la Buftea la Zalau), pozitia garii (facuta la marginea oraselor, pentru economii) coroborata cu vitezele mici duc la preferarea solutiei auto.

Ca rezerva pentru Bucuresti - Brasov? Deja exista destule treceri peste munti - planul de electrificare si crestere a capacitatii pe pasuri montane a fost primul inceput, in anii '60, si finalizat complet inaintea nebuniei lui Ceasca. Daca pica Brasovul, se merge prin Simeria, Orsova sau Ciceu, functie de destinatie. Exista redundanta completa la trecerile peste munti; iesirile din tara si accesul la port sunt probleme mari in Romania feroviara, nu muntii. Si Valea Oltului este deschisa fara Valcele-Valcea, via Slatina - Piatra Olt sau via Caracal, deci alternative sunt. Nu e nevoie de alternativa, mai ales de o alternativa diesel proasta, lenta, si cu capacitate la o cincizecime din cea de pe Ploiesti - Brasov.

Avem probleme mai mari - accesul la granite, unde avem trista problema ca suntem una din ultimele "pete negre" neelectrificate intre Istanbul si Paris (Videle - Giurgiu), gatuind traficul, si fiind nevoie de portaj (Constantin Grup foloseste DA-uri ca sa traga navete OeBB si DB complete, cu tot cu locomotiva, de la Ruse la Videle si retur... afacerea e buna); accesul in port, unde daca se intampla ceva cu Fetesti - Cernavoda, s-a taiat Romania in doua; accesul la orase mari (Iasi, Cluj) care e prost... Nu inca o traversare de munti cand avem 5 deja functionale electric si inca una diesel.

Si da, Romania nu a construit multa cale ferata dupa 1990. Dar nici inainte de 1989 - practic reteaua este finalizata din clipa in care s-au finalizat proiectele "de mobilizare" incepute in timpul razboiului (Bucuresti - Craiova via Rosiori, Bucuresti - Urziceni - Faurei, Salva - Viseu), ultima constructie noua cu adevarat folositoare fiind Suceava - Paltinoasa (1964). S-au facut multe dublari si electrificari, dar complexitatea lucrarilor este mai mica decat reconstructia totala facuta (prost strategic si inutil dpdv al efectului, dar facuta dpdv inginereste) pe Constanta - Bucuresti - Arad - Curtici in ultimii 20 de ani.

Asa ca nu ne mai face pe noi prosti, ci incepe si tu sa "cugeti" un pic, si sa faci niste calcule. Si eventual sa vezi ce mizerie s-a facut acolo din cauza unui cizmar nebun caruia i s-a dat prea multa putere...
Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 25, 2020, 07:33:01 AM
Multumesc de lamuririle detaliate ca de obicei @frunzaverde

1) 35 km intr-o ora si 20 min? E viteza constructiva a liniei (geometrie) sau restrictii pt ca era noua, erau deja pericole cunoscute? Pe harta, virajele par ca pot duce mai mult de 20 km/h. Declivitatea se zice ca e mica...

https://www.openstreetmap.org/relation/8521295

In alt loc mentionezi 30-50km/h, deci atata poate geometria?

2) Am inteles bine, a incercat CFR viaduct in loc de terasament si a alunecat si ala? Daca au avut bani sa faca viaduct, nu au avut bani sa faca niste foraje pt studii geotehnice? Suna a carpeala carpelii

Din ce spui singura varianta ar fi o reconstructie totala cu tehnologii si materiale moderne (pastrat/reconditionat viaductele mari si tunelurile), la preturi pe km de 614-Simeria sau mai mari. Dar la 614-Simeria exista in ambele capete linie dubla electrificata, aici deloc...

PS: oare nu putem primi rezultatele monitorizarilor SECOL?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GML on August 25, 2020, 09:44:15 AM
Mai sunt linii, care au fost facute in anii 80 si inca functioneaza? In afara de liniile, care erau inguste inainte, si au fost refacute. ( de ex. Botiz(SM)-Bixad)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GDPR on August 25, 2020, 10:03:58 AM
Pascani-Targu Neamt si Babeni-Alunu, ultima doar pentru trenuri de marfa.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on August 25, 2020, 11:15:47 AM
In toata lumea (europeana) perioada de glorie a caii ferate a fost in preajma Primului Razboi Mondial. De ex. Germania avea in 1914-1918 peste 120.000 km de cale ferata. A urmat o perioada de modernizari, dar lovitura de gratie a fost odata cu dezvoltarea camioanelor pe rutier marfa si odata cu dotarea in masa cu masini personale. Ambele mult mai ieftine si flexibile. Asa ca dupa 1950-1960 a inceput eliminarea liniilor cu trafic slab de calatori sau de marfa. Astazi Germania are in jur de 36.000 km de cale ferata, incluzand cateva mii de km noi de trase de ICE - practic din cei 120.000 km de la inceputul secolului peste 90.000 km au fost dezafectati.

Romania nu a participat la acest trend imediat dupa WW2, asa cum era normal pentru ca:
1. Comunistii se temeau de deplasarile cu masina personala si nu au incurajat asta (intre 1970 si 1989 s-au construit sub 100km de drumuri noi in Romania si aproape ca nu s-a reasfaltat nimic, doar peticiri, starea drumurilor, cu mici exceptii era jalnica)
2. Saracia generala a populatiei in perioada comunista a dus la un grad de motorizare extrem de redus (ca. 1 din 20 de oameni aveau masina personala in 1988, dar in anii 60-70 procentele erau inca si mult mai mici - ca si comparatie acum cam 1 din 3 oameni are masina in Romania, iar in Germania numarul de vehicule inmatriculate este aprox. egal cu numarul populatiei)
3. Comunistii au continuat sa subventioneze masiv calea ferata, aceasta raspunzand cerintelor unei economii planificate la nivel central (controlate si controlabile).

Ca atare s-a continuat dezvoltarea (absurda) de noi cai ferate - dar in lipsa banilor s-a facut rabat masiv atat la calitate, cat si la viteza. In timp ce in Franta se facea TGV pentru 300 km/h, in Japonia Shinkansen, etc.., noi construiam Valcele - Rm. Valcea pentru teoretic 80km/h, dar practic pentru 50km/h si pe alocuri mai putin. Si nu eram in stare sa facem nici macar aceasta linie cu 2 fire electrificate, ci doar un fir neelectrificat.... Adica la nivel inferior fata de ce se facuse in Romania in perioada interbelica de pilda, cu vestul Europei nici nu are rost sa comparam.

-----------------------------------------------------

In acest moment in Europa exista 2 mari zone in care se investeste in cai ferate si unde exista logica:

A. Langa marile orase, cai ferate tip S-Bahn (adica pentru navetisti, mai ales pentru navetistii de business (sic!)). Aici intrarea cu masina personala in orasele mari gen Bucuresti, Paris, Londra, etc.. este o nebunie si dureaza ore dimineata sau seara. Atunci, pe calea ferata, cu viteze comerciale de 50-70 km/h se ajunge muuult mai repede in centru sau in zonele de birouri.

B. Trenuri de lung parcurs, city-to-city.
La concurenta cu avioanele regionale, mult mai poluante si cu durata mare de imbarcare. Pe distante la care mersul cu masina este obositor. Adica PESTE 200 de km. De ex. Bucuresti - Bacau - Suceava. Ca sa fie insa competitiv trenul trebuie sa mearga pe aici cu o viteza comerciala mai mare de 100 km/h, cat se face rutier pe autostrada. De aceea trebuie linii HSR, decuplate de marfa, cu 230-240 km/h sau mai mult. Macar pe o parte a traseului.

Si in fine mai exista ceva exceptii, gen zone turistice aglomerate (ex. Valea Prahovei) unde merita tren, dar in fapt este punctul A, in care orasul Bucuresti se muta la munte in week-end si metroul din Bucuresti ar trebui sa ajunga la Predeal. Sau zone portuare, cu marfa extrem de multa, care iar merita o dezvoltare feroviara.


Ori Valcele - Rm. Valcea NU SE INCADREAZA LA NICI O CATEGORIE DE VIITOR. Nu aduce calatori in nici o mega-metropola cu 50-60 km/h din suburbiile aglomerate rutier. Si nici nu poate servi pentru trenuri cu viteza comerciala de minim 100 km/h la long-distance. Pe relatia pe care serveste Valcele - Rm. Valcea nu ar merge nimeni, toti din zona au deja masini personale si ajung mult mai repede cu ele. Nici macar salariile angajatilor din trenuri si statii nu s-ar acoperi din bilete, de costul trenurilor si de intretinere cladiri si sine nici nu mai vorbim. Iar costul constructiei oricum nu poate fi luat in seama. Iar pentru marfa, de ce sa se urce pe dealuri, daca poate sa o ia si prin vale pe la Caracal?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: sorinelbulceag on August 25, 2020, 11:56:59 AM
Sunt 101% de acord cu tine.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 25, 2020, 11:46:30 PM
@cristi5:

Asta e orarul public in singurul an publicat, 1h07 tren fara oprire pe Valcele - Rm. Valcea Est:

(https://www.dropbox.com/s/y70koe9rhzn7ojg/Screenshot%202020-08-25%20at%2023.11.59.png?dl=1)

Motivul era starea foarte proasta a infrastructurii nou construite... Geometria in sine, din cate am inteles, permite undeva la 70-80 km/h, insa cu limitari la 50 in zona Rm. Valcea si in zona de viaducte. Dar starea rambleelor si calitatea liniei a facut ca limita din livret sa fie 50, cu multe minute de restrictie, adica in realitate 30. Nu stiu daca pana la urma s-a circulat vreodata cu vreun tren "cap coada". Stiu ca s-a circulat cu curse

Pe urma, ai inteles bine - s-a daramat rambleul inalt, au inceput niste viaducte noi (ai link spre poze in postul meu anterior), dar s-au surpat si alea. Apoi au incercat niste ziduri de sprijin (in doua randuri) si au luat-o si alea la vale. Initial au incercat "in regie proprie" (vechiul trust de constructii), apoi i-au luat pe italieni. Pana la urma au abandonat totul. Prin 2003-2005 au incercat o reluare a lucrarilor, cu monitorizarea terenului si scoaterea liniei si terasamentului, s-a abandonat rapid din nou. Am inteles ca geologia e atat de proasta si instabila acolo incat orice studiu geologic o sa fie incomplet, pentru ca terenul e extrem de instabil.

Daca se mai poate salva ceva, nu stiu, dar ar trebui facute investigatii geologice serioase inainte de orice...
Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 26, 2020, 09:47:15 AM
Merci frumos pt mersul de tren. Deci vorbim de o medie de peste 30km/h cu restrictii majore. Era si primul (si ultimul?) an de circulatie.

Din ce vad pe traseul OSM, strict pe geometrie, la declivitate sa mica, linia ar trebui sa permita 100+ pe lungi portiuni. Sa nu uitam ca pe VP se merge cu 70-80 din motive de geometrie/declivitate, iar pe Bv-Predeal cu si mai putin, din acelasi motiv.

Eu cred ca
- proiectul a suferit de management prost atat la constructie (inclusiv sina si materialul de terasament reciclat) cat si la reparatii. Carpeala carpita.
- lipsa obiectivelor realiste pt resursele alocate a dus la insucces, si la constructie si la reparatie. Cand proiectul esueaza, birocratul se blocheaza. Cred ca acest blocaj il vedem acum acolo, nu doar chestiune de bani
- gandirea "nu bagam bani in traseul asta ca trebuie sa bagam in altele" e specifica primilor 30 de ani de capitalism cand CF era cenusareasa investitiilor si bugetelor. Acum suntem intr-o situatie mai buna, si trenul va juca un rol tot mai important, inclusiv in strategiile de transport EU

@vancouver e adevatat ca comunistii au investit in CF dar e la fel de adevarat ca capitalistii credeau prin anii 70-80 ca rutierul le va rezolva toate problemele vietii (si capitalistii romani in anii 1990-2020). Asa ca au inchis linii CF etc. Pe urma au venit si low-cost airlines etc. Dar uite ca a venit gandirea sustenabila, si trenul revine la moda, si la bugete.

Nu vorbim totusi de o constructie noua. Sunt ceva resurse majore acolo care zac nefolosite: tuneluri, viaducte majore. As vrea sa vad un SF care nu-i facut de CFR in regie proprie ci mai profesionist (inclusiv studii geotehnice), care sa dea optiuni realiste, in perspectiva finantarii EU (ca cu fonduri proprii clar nu are rost)

Strategic, pt calatori cel putin, eu zic ca orice traversare e un plus. In 5 ani linia poate fi pusa pe picioare, timp in care PiSi nici nu va apuca sa miaune pe zonele grele de traversare.

@frunzaverde zici ca n-are valoare la nivel de retea. Dar de ce sa n-o vedem ca stimulent pt retea? Stimultent pt aducerea Pitesti-Sibiu-Vintu de Jos la standadele maxime permise de geometrie, dublare pe unde se poate, etc. Stimulent pt adoptarea tractiunii hibride sau pe pila de combustie. Sau stimulent pt electrificare, ca parca si pe Cluj-Episcopia (de unde a pornit discutia) exista tuneluri fara gabarit de electrificare.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: delor on August 26, 2020, 03:23:53 PM
@fruzăverde,
cei de la cfr susțin că valoarea căii ferate Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea  a fost de 1 miliard de dolari la timpul respectiv; și Wikipedia dă tot 1miliard de dolari , tu zici că e 1 miliard de lei. Adevărul nu poate fi decât unul.
  Și că insistența cu care susții că e vorba de 1miliard le lei este pornită,  nu din bună credință , am să prezint un interviu cu inginerul C. Filioreanu, directorul regionalei C.F.R. Moldova.
,, Visul de a se construi drumul de fier, a devenit realitate abia în anii '80 ai secolului al XX-lea graţie unui inginer, C. Filioreanu, directorul Regionalei C.F.R. Moldova. Într-un interviu acesta îşi amintea cum a reușit să construiască calea ferata ,,A doua oară (întâlnirea cu Nicolae Ceauşescu n.a.) a fost cu linia Paşcani-Târgu Neamţ. Părinţii mei sunt din Filioara, de lângă Agapia. Am vrut să fac o linie şi pentru oamenii din zona aceea. Am început, aşadar, linia şi am cheltuit un miliard două sute. Era o sumă imensă, însă nu aveam nici un fel de aprobare. Toţi banii erau din fondurile de exploatare feroviară, de unde n-aveai voie să-i iei fără aprobarea cancelariei C.C.-ului. Veneau oamenii la mine şi-mi spuneau că ei nu mai semnează nimic, că intră în puşcărie. Am preluat responsabilitatea semnării tuturor actelor pe umerii mei, ca să nu aibă nimeni necazuri. Pe 15 mai 1981 vine Ceauşescu cu trenul prezidenţial la vânătoare la Paşcani. La plecare, după vânătoare, Ceauşescu a spus că va lua măsuri pentru dezvoltarea oraşelor Paşcani şi Târgu Neamţ. Atunci, eu am făcut doi paşi, am spus cine sunt şi i-am explicat următoarele: ,,Din 1915 e aprobată linia Paşcani-Târgu Neamţ şi nimeni nu a reuşit s-o facă. Veţi rămâne în istorie dacă ne-aţi ajuta să o construim". După trei zile îmi dă telefon colegul Oprea şi-mi spune că s-a aprobat. El nu ştia că eu lucrasem deja un miliard şi două sute de milioane. În timpul lucrărilor m-a chemat şi Prea Fericitul Părinte Teoctist de două ori la el. Era mitropolit la Iaşi pe-atunci. Şi el m-a sprijinit. Am deschis şantierul, am făcut tunelul, podul peste râul Moldova, gara Timişeşti şi gara Târgu Neamţ. Am terminat linia în 1986."[6]

Epopeea căii ferate de la Târg la Pașcani a fost reluată în ultimul deceniu comunist.

Construcția a fost aprobată prin Decretul Consiliului de Stat nr. 130, din 17aprilie 1980; proiectarea şi construirea liniei ferate Paşcani — Tg. Neamţ. Construcția a fost realizată de ,,Brigada complexă 613—614 Cimpulung ACM 1, Regionala CF laşi, condusă de ing. Horia lordăchescu şi Nicolae Gemănaru, veterani ai şantierelor feroviare. Tunelul de la Cristești a fost executat de tuneliştii brigăzii I Braşov, în lungime de 840 de m, fiind străpuns în mai 1986 iar intrarea lui efectivă in folosinţa s-a realizat prin festivitatea din 17 decembrie 1986. Electrificarea secției de cale ferată a avut loc în 1989.

Pe 15 iulie 1981, debutau la Timișești lucrările la noua cale ferată. Prezent la eveniment a fost Gheorghe Manta[7], membru al C.C. al P.C.R., prim secretar al Comitetului judeţean Neamţ al P.C.R., preşedintele Consiliului popular judeţean, alături de de alți membri ai biroului Comitetului judeţean de partid Neamţ, reprezentanţi ai organelor de partid şi de stat din judeţul Iaşi, ai Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, un mare număr de oameni ai muncii, tineri şi vîrstnici, din Timişeşti şi localităţile învecinate, constructori.[8]

Sunt concludente cîteva date așa cum erau ele prezentate pe larg în presa județeană. ,,Drumul de fier ale cărui lucrări au fost recent inaugurate va avea o lungime de 30,4 km. În intregime electrificat, cu centralizare electrodinamică a macazurilor şi cu un bloc de linie automat, el va deservi în afara celor două oraşe —prin intermediul a cinci staţii şi halte, localităţile Topile, Valea Seacă, Moţca, Hereşti, Cristeşti, Timişeşti, Nisiporeşti, Plăeşu şi Graşi, ultimele patru pe teritoriul judeţului nostru. Termen de dare în folosinţă — septembrie 1983. Capacitatea de transport — peste 2800 călători pe zi şi mai mult de 6 milioane tone mărfuri anual. Pentru edificarea acestui măreţ obiectiv — la care concură trei maxi unităţi de construcţii feroviare din Iaşi şi Bucureşti — sînt alocate de la bugetul statului fonduri care depăşesc o jumătate de miliard lei. Dar proporţia lucrării este reflectată şi de multe alte detalii. "(ziar TarguNeamt.ro)
  Deci ce zice el? Că a început lucrările fără aprobare și a alocat 1miliard și 2 sute de milioane lei din fondurile de exploatare feroviară, iar după aprobarea proiectului au mai fost alocați de la bugetul de stat fonduri care depășesc o jumătate de miliard de lei. Și aici avem doar 30km. de cale ferată simplă , neelectrificată în prima fază adică până când a fost terminată în 1986 și dată în folosință , fiind inaugurată la 28 decembrie 1986.  Electrificarea căii s-a făcut în 1989.
Iată dar cu documente că o cale simplă, neelectrificată de 30km. , și departe de dificultatea căii ferate Vâlcele-Râmnicu Vâlcea , a costat în jur de 2 miliarde lei în perioada 1980-1986, Vâlcele -Râmnicul Vâlcea fiind construită în aceiași perioadă , adică 1980- 1989. Se vede dar , cât se poate de clar că adevărul nu este de partea ta. Și se mai vede că se nasc și pe aceste plaiuri , oameni de curaj , ca acest inginer Filioreanu ,care a început costrucția căii ferate Pașcani-Târgu Neamț , fără aprobare și a și alocat la acesta în acest stadiu , adică fără să aibă aprobare pentru line,  1miliarad și 2 sute de milioane lei din fondurile de exploatare feroviară.
Că nu poate fi vorba de doar de 1 miliard de lei pentru Vâlcele-Râmnicu Vâlcea rezultă și dintr-un simplu calcul pentru banii plătiți pe salariile celor 4 000 de muncitori care au lucrat 10 ani la acest obiectiv. Luăm un salariu de referință de 2500 lei pe lună pe muncitor: 2500 x 4000=10 000 000 lei pe lună. 10 000 000 x 120 luni (10 ani)= 1 200 000 000 lei, adică un miliard și 200 milioane lei numai pe salariile muncitorilor.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: pasadia on August 26, 2020, 03:35:36 PM
4000 de muncitori care au lucrat 10 ani de zile! Toți, încontinuu...
"Cooperativa munca in zadar" e asta. Dar mno: vezi că relatarea ta are niste hibe - cum că proiectul a fost aprobat în Consiliu de Stat in 1980 dar Ceaușescu l-ar fi aprobat în 1981...

Asta că să nu spun că m-am amuzat faptul că trebuia să fie gata in 1983 dar tunelul l-au străpuns în 1986. Detalii...
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GrmmrNzi on August 26, 2020, 04:27:42 PM
^^
Realizarea "măreață" permitea unui tren fără oprire să facă 35 km în 1h07. Grandios. Și, de bine ce a fost făcută, a fost închisă la începutul lui 1991.

Așa că mai bine te împaci cu gândul că a fost un miliard de lei. Că dacă povestești cuiva că s-au dat peste 25 mil. USD / km pe o linie simplă, diesel și care n-a ținut nici doi ani până să cadă... atunci crapă de râs până și curcile străbunicului respectivului interlocutor....
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dragos76 on August 26, 2020, 04:48:34 PM
Mai mult, dacă a costat 1 miliard de dolari, în loc de 1 miliard de lei cum zice frunzăverde, păi atunci nu e și mai jalnic rezultatul proiectului, că de un așa purcoi de bani nu au reușit să facă ceva de calitate? Bașca că în anii ăia multă muncă era gratuită; existau unități militare (de la geniu, oare?) ce participau cu forță de muncă la lucrări de reabilitare feroviară. Nu știu dacă a fost cazul neapărat și la această linie.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 26, 2020, 04:54:22 PM
Quote from: delor on August 26, 2020, 03:23:53 PM
@fruzăverde,
  Și că insistența cu care susții că e vorba de 1miliard le lei este pornită,  nu din bună credință

@delor adica daca cineva nu e de acord cu tine e de rea credinta?

Chiar nu inteleg ce are TgNeamt cu Valcele. Iar amesteci subiectele

Nu mai conteaza cat a costat, conteaza ca s-a proiectat, manageriat si lucrat asa de prost ca s-a inchis linia dupa un an...

Ce-a fost a fost. Acum avem nevoie de o expertiza care sa ne spuna cat ar costa sa iasa ceva care sa dureze macar cateva decenii, nu un an sau doi...
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on August 26, 2020, 04:54:55 PM
Bun, acum trebuie să facem separarea între cele două planuri:
1. E/era utilă? ( transporturile de azi nu sunt ca cele de ieri, habar n-am dacă lucrarea s-a pornit pentru că s-a făcut un studiu din care reiesea că ar fi rentabilă) Uneori uităm că o problemă în statele conduse de dictatori e că unele investiții se fac după cum "vrea mușchii dictatorului". Uneori sunt utile, alteori nu, eu zic că avem nenumărate exemple de investiții inutile, de la Combinatul de la Anina , canalul București-Dunăre sau Casa Poporului ; evident că au fost și din cele utile, Cernavodă, Porțile de Fier și multe altele, o spun doar ca să nu fiu acuzat că văd doar într-un sens. (chiar exemplul dat de @delor e în sensul ăsta: lucrarea de care vorbește s-a făcut cu asumarea răspunderii, fără studiu de fezabilitate/rentabilitate)
2. Se poate folosi/recupera ceva azi?   Cred că la momentul de azi, fără a face prea multe calcule, e destul de clar că investiția nu ar mai fi rentabilă în această formă. Transportul feroviar e în recul, cel puțin pe acest segment, a cam explicat destul de clar Vancouver ce zone mai sunt viabile și eu cred că argumentele sunt greu de contrazis. Și atunci? Sunt niște lucrări pe acolo impresionante, nu știu dacă ar suporta o conversie pe rutier, măcar pe unele segmente; poate ar mai exista o componentă turistică ce s-ar putea valorifica, deși cred că e doar de nișă, nu văd așa cohorte de excursioniști să vadă tunelul Gibei. Amatori sigur ar fi.

BTW, cu titlu anecdotic, în '88 cred, sau poate '87, nu mai știu, am făcut practica la Curtea de Argeș; într-o zi toți muncitorii mustăceau prin fabrică:  "iar s-a surpat calea ferată" . Cred că pe atunci s-a dat prima dată în presă ca "finalizată" .
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: yetiman on August 26, 2020, 04:58:30 PM
4000 de muncitori / 10 ani / 40 km CF  ?????

Hai sa fim seriosi. Asta inseamna 4 km/an. (sau 4000 m/an)

Adica 1 muncitor a facut 1 m CF intr-un an...  :lol:

Cu ce au lucrat? Cu lingurita???

PS: Stiu ca cele de mai sus sunt calcule matematice si in practica e putin diferit, dar sa nu "punem botul" la toate prostiile, in special la "realizarile marete ale epocii de aur" .....
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Io on August 26, 2020, 05:08:27 PM
Hm. Asa o fi fost la CF, te-apuci tu, indiferent cum te chema si ce functie aveai sa bagi munti de bani intr-o investitie cu de la tine putere. Ma indoiesc foarte.
Pot insa contrapune experienta tatalui meu si a mea proprie in materie de investitii masive, comparabile. In prospectuni geologice, explorari de zacaminte, deschideri de zacaminte (yep, sint lucruri diferite, poti sa-l explorezi dar sa n-ai bani sau sa nu merite sa-l deschizi/sa nu fie rentabil sau sa n-ai tehnologie pentru mai departe - exemplele pe care le cunoaste toata lumea sint sisturile de la Anina - o porcarie -, sulful din Calimani si cuprul de la Rosia Poieni - aici sint cele mai multe de zis insa nu fac obiectul forumului astuia).
Pina sa ajungi tu, director, macar sa visezi sa investesti astfel de sume treceai prin ciur si prin dirmon nu doar partea inginereasca (care trebuia sa fie beton armat, altfel se lasa cu proces - caz concret sulful din Calimani) dar mai ales partea financiara. Aprobarile trebuiau sa vina cel putin de la intreprinderea mama plus Centrala (Bucuresti) plus Comitetul de Stat al Planificarii plus Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei (la noi Ministerul de Interne !!!, parte din explorari si exploatari pentru anumite metale a fost trecuta, dracu stie de ce, la MI in 1984) daca nu chiar CC-ul, adica unul dintre "Cabinete". Sigur, daca comanda era "de sus in jos", cum a fost in toate cazurile susmentionate (au mai fost si altele) atunci argumentele stintifice si cele ingineresti (geologie + minerit + oarecare argumente "de piata" indeosebi pentru export) nu mai contau si s-au bagat prosteste bani in timpenii.
Asa incit, mai usurel, tovarasi, si mai rasfirati, asteptati-va pensiile si scenarizati in alte parti. Povestea de mai sus poate crezuta de administratorul de bloc sau de frizer, nu de cineva care chiar a lucrat atunci. Poate va inchipuiti totusi ca vreun tinar normal la cap o sa cumpere astfel de baliverne. Sa n-aveti surprize, lumea lor nu traieste din nostalgiile voastre, au inteles de foarte multi ani ca atunci s-a trait - cu putine exceptii - intr-o continua minciuna economica. E o lume pe care ei nu o inteleg, nu doresc sa o inteleaga si foarte bine fac!
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: carutasul on August 26, 2020, 05:26:58 PM
pe măsură ce trece timpul faptele de arme se transformă în legende :) Mai ales în zonă, unde vinul e bun și povestitorii așijderi :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Ionut on August 26, 2020, 05:57:36 PM
Arta de a discuta pe lângă subiect. Ce de artiști pe aici. :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dan tm on August 26, 2020, 06:29:26 PM
Cînd aud asta cu Filioreanu ctitor de linie nouă îmi vine să merg pe jos la Tumangan.
Culmea e ca pe alt forum m- am contrat cu unii pe aceeasi tīmpenie cum ca el deja cheltuise un miliard pīna sa se aprobe investitia.
Adica atunci nu putea- i construi un cotet ca era deja programul de sistematizare/ desfiintare a satelor, resursele erau duse la canal, la Arges si la Motru si ăla construia  cale ferata fara să vada cineva.

Coafura rezistă.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dr4qul4 on August 27, 2020, 06:10:06 PM
Poate au contabilizat si mana de lucru folosita. Cine stie cati intelectuali au pus mana pe lopata.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 28, 2020, 11:29:16 PM
@delor - da, adevarul nu poate fi decat unul, si este cel inregistrat de legi, documente oficiale, hotarari de guvern, devize generale etc. etc.. Decretul Consiliului de Stat 544/78 (care a fost secret de stat pana in 2009, apropo), cu toate modificarile, nu este disponibil online, te invit sa te adresezi Arhivelor Nationale, daca esti curios, dar nu uita sa ceri si toate modificarile.

In schimb, HG 1003/90 este disponibila, si da valoarea lucrarii (devizul general) asa cum era pus in opera aproape la sfarsitul anului 1990. Textul e disponibil on-line:
https://lege5.ro/Gratuit/gy4dcojr/hotararea-nr-1003-1990-privind-obiectivul-de-investitii-linie-de-cale-ferata-de-legatura-intre-linia-pitesti-curtea-de-arges-si-linia-piatra-olt-podul-olt?d=2020-01-06

Si ne spune ca inainte de cresterea valorii lucrarii, devizul aprobat era 1.636.039.000 lei (si asta dupa n-spe actualizari anterioare, doar ca alea sunt cuprinse in anexe la DCS, pe care nu le am), adica, la 21 lei pe dolar, cat era cursul oficial (necomercial) atunci, 77 milioane de dolari. La cursul comercial, vorbim de valori inca si mai mici. Si asta e devizul de cost, dupa multiple actualizari, inclusiv inceputul de inflatie din '90 si nevoile de remediere; nu cel din epoca comunista, care nu avea cum sa fie decat mai mic. In plus, cerintele de la partid erau de "iconomie", adica reducerea cu 20-25% a costului din deviz.

Cat despre Filioreanu, n-are nici un sens ce spune. In primul rand, linia a avut un DCS anterior povestilor pescaresti - deci linia fusese aprobata si bugetata inainte sa se apuce el de "poveste". Apoi, el n-avea de unde face rost de fonduri "de la sine", bugetele erau administrate central. In plus, CFR fusese partial militarizat - structuri importante din CFR erau dublate de structuri din MAPN, care verificau si aprobau. Si chiar daca reusea, s-ar fi descoperit rapid (se foloseau calculatoare pentru contabilitate chiar si atunci). Si pedeapsa pentru asa ceva (delapidare) era moartea... Si chiar se practica in epoca.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Feri on August 28, 2020, 11:55:05 PM
La nivel declarativ politicienilor le place sa impace pe toata lumea asadar, cel putin pe hartie, revizuirea studiului de fezabilitate ar fi in plan deceniul asta:
(https://i.imgur.com/46b367rh.jpg) (https://i.imgur.com/46b367r.jpg)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on August 29, 2020, 02:21:55 PM
De cateva zile ma abtin....
Dar gata.

Mai oameni buni, CF219 (linie secundara, teren extrem de dificil, utilitate indoielnica....) a mancat de 5 ori mai multa energie pe forum decat zona Balota (linie principala, teren la fel de dificil, dar utilitate certa, absolut evidenta...)

Da, este o "mostenire glorioasa a vremurilor de alta data"....

Dar sa o comparam (din punct de vedere economic) cu alte "mosteniri glorioase"....
TransFagarasanul si TransAlpina - nu sunt practicabile decat 4-5 luni pe an...
Canalul Bucuresti-Dunare nu este practicabil nici macar o zi pe an... Si la ce ar fi bun?!?!.... Sa imbarcam pe vapoare recolta de grau din Bucuresti?!...

Da, de acord, este o pierdere, pentru ca s-au investit niste bani (multi, dar nu prea multi - dupa cum se si vede in postarile precedente....)

Da, o solutie de finalizare a lucrarii la costuri decente ar fi extrem de utila, inclusiv pentru fabrica Dacia Pitesti / Mioveni.
Dar daca iese la costuri de "hyperloop pe sub Atlantic", mai bine demoilam viaductele alea care, dupa 30 de ani de ne-intretinere, risca sa cada in capul soferilor nevinovati...

Imi pare rau sa critic acest proiect, frumos pe hartie (vorbesc serios, chiar este "frumusel" pe planse), si ma doare sufletul ca a intrat in paragina...

Dar nu pot sa nu intreb:
- Suntem inca in epoca in care "ne facem ca facem ceva"?
- Daca nu este rentabil economic, de ce sa facem ceva ce va costa mai mult (subventii) decat va aduce (venituri) in 10-15-20  de ani?



Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on August 29, 2020, 05:40:10 PM
De câteva mii de ori mai mult va costa. Veniturile in caz superoptimist vor fi de 500.000 euro pe an. Numai salariile vor costa însă ca. 1.500.000 euro pe an. Întreținerea gărilor și liniilor in medie câteva milioane pe an,  întreținerea și repararea trenurilor, locomotivelor și costurile combustibililor alte câteva milioane pe an. Am avea anual 5-15 milioane euro pierderi. Deci costurile de construcție inițiale și costurile de achzitie inițiale ale garniturilor de tren nu se vor recupera niciodată. Investiția va genera permanent alte costuri României, costuri care nu se compensează cu nimic. Discutam de 0,5-0,7 miliarde de euro pierduți, asta dacă nu se cheltuie alți bani in plus, de ex cu electrificarea liniilor care duc spre aceasta linie, electrificari care poate altfel nu s-ar face, dat fiind ca la relief ușor se poate merge și cu acumulatori sau hidrogen.
Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on August 29, 2020, 06:55:50 PM
^^ pai de asta zic ca e nevoie de un studiu care sa spuna ce posibiltati exista si la ce preturi

Adica nu e o lucrare care trebuie reparata, cum a tratat-o CFR pana acum, ci un traseu cu multe lucrari facute, dar care trebuie studiat (inclusiv geotehnic) pt a decide cum se merge mai departe.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: paullie on August 30, 2020, 07:46:30 AM
Si ca bonus pâna se face CF219 se termina PiSi5 si PiSi4. Probabil si PiSi3. Asa ca nu mai vad deloc utilitatea CF219.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: tom_sawyer on September 01, 2020, 02:00:55 AM
Cred ca a mai fost postată pe forum ediția aceasta din emisiunea "România te iubesc" (martie 2019), dar văd ca nu e pe acest topic:

De la min. 8:50

https://www.youtube.com/watch?v=BW7AxSWX3Ok
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: ionescu63 on September 01, 2020, 08:30:12 AM
Quote from: paullie on August 30, 2020, 07:46:30 AM
Si ca bonus pâna se face CF219 se termina PiSi5 si PiSi4. Probabil si PiSi3. Asa ca nu mai vad deloc utilitatea CF219.
Dupa argumentul asta ar trebui desfiintata calea ferata Bucuresti - Pitesti, Bucuresti - Constanta si in general intreg coridorul IV feroviar, pentru ca se suprapune cu autostrada?   :D
Title: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on September 01, 2020, 09:17:42 AM
Exact. In plus daca s-ar pune osul si fondurile la treaba, intr-un an am avea un SF/expertiza sa ne spuna ce sa facem mai departe pe Valcele, si in alti 4 ani am avea solutia implementata. Ceea ce PiSi 2,3,4 nu prea pot visa.

Dar fiind limbo birocratic (legal e o CF construita care trebuie reparata, in fapt sunt necesare studii specifice SF) probabil nu se va intampla nimic, si va fi lalaita inca cateva decenii cum a fost lalaita 3.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: GML on September 01, 2020, 10:23:50 AM
ionescu63, si transportul de marfa e un factor destul de important. Nu stiu cat de mult ajuta transportul de marfa, daca o sa fie gata sectorul Valcele-Valcea.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: ionescu63 on September 01, 2020, 10:42:49 AM
Eu doar am vrut sa subliniez ca transportul feroviar nu il exclude pe cel rutier si invers, la modul general nu legat neaparat de Valcele-Ramnicu Valcea.
Nu este un argumet faptul ca vom aveam autostrada.
Altele sunt problemele aici.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: punktnet on September 01, 2020, 11:24:33 AM
Pentru traficul de marfa o sa fie zero barat. Linie simpla diesel nu are nici un viitor.
Poate un SF ce cuprinde largire macar in afara tunelelor si eventuala electrificare (daca permite gabaritul in tunel) pana la Sibiu, altfel exclus rentabilitate pe marfa.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: al_eugen on September 01, 2020, 04:53:01 PM
adica dublat Pitesti - Sibiu si electrificat Bucuresti-Pitesti-Rm. Valcea-Sibiu?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: denis2001 on September 01, 2020, 09:41:13 PM
Linia asta ar fi fost mai mult decat utila daca Coridorul 4 era trasat pe aici, o reabilitare la macar 160 pe Bucuresti Valcele cu linie dubla, electrificare si BLA cu CE si ECTS-GSM-R.
Pe Valcele -Valcea mergea un RK pentru 70-80 cu electrifiare si BLA, iar de la Bujoreni Valcea la Sibiu reconstruita linia de la 0 cu tunele si poduri pentru 160.
Pe Bucuresti-Pitesti mergea chiar si un HSR pe model Austriac.Astfel timpul ar fi scazut la 45 min aprox. si ar fi facut naveta foarte accesibila dpdv al timpului.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on September 01, 2020, 11:28:55 PM
Pai acum cateva zile v-a explicat frunzaverde ca Rm. Valcea - Sibiu nu este cu gabarit de electrificare in tunele. Si probabil nici la podurile peste CF. Iar de dublat+electrificat e egal cu reconstructie de la zero.

Ce naiba o tot lungim si frecam?

V-am explicat si eu ca e absolut nerentabila linia, ca daca ar exista, s-ar inchide.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on September 02, 2020, 02:01:20 AM
Dublari si electrificari pe Rm. Valcea - Sibiu nu o sa vedeti. Linia nu urca, dar are toate celelalte probleme ale Vaii Oltului, care afecteaza si DN7 (caderi de stanci - s-au construit tot felul de polate si tuneluri, dar nu suficiente, alunecari). Pe langa asta, linia e plina de tuneluri. O parte au gabarit (construite la diverse realinieri), o parte nu au. Exista inclusiv un tunel pe sub o manastire monument istoric de secol XVII (Manastirea Cornetu), tunel construit in secolul XIX.

Pentru marfa exista deja suficiente capacitati pentru traversarea Carpatilor, problema e starea liniilor existente. Mult mai importante pe retea sunt alte probleme, mult mai acute:

1. Cea mai rusinoasa: gaura de electrificare intre Videle si Ruse Triaj. Practic, din cauza a 70 km neelectrificati, exista o gatuire importanta de capacitate si viteza intre Bulgaria, Grecia si Turcia si restul Europei. Foarte multe navete de marfa circula la portaj - adica vin cu electrica pana la Videle, sunt tractate Videle - Ruse, cu tot cu locomotiva "la roata" de diesel-uri (Constantin Grup face o gramada de bani fix din asta), dupa care trenul electric continua. Inconvenienta e mare, tonajele sunt limitate, si electrificarea ar face ca traficul feroviar sa fie mult mai atractiv fata de acum. Aici intra si refacerea liniei Bucuresti - Giurgiu. 15 ani de rusine sunt mai mult decat jenanti...

2. Zona Balota, care previne folosirea la capacitate a legaturii cele mai scurte, directe si rapide intre Constanta/Bucuresti/Ruse si Timisoara/Arad/Budapesta. Un tunel acolo + RK la linie ar face minuni feroviare, facand Bucuresti - Timisoara - Arad atragator cu trenul.

3. Lipsa de treceri electrificate ale frontierei - e inaccepabil sa existe o singura trecere electrica a frontierei spre Ungaria in conditiile in care exista mult trafic de marfa spre vest. Cluj - Oradea, cu mult trafic local, cu mult trafic de marfa, are nevoie de electrificare si dublare, macar partial.

4. Starea generala a retelei, care este foarte proasta.

5. In anii '30 s-a inceput constructia unei noi retele "de viteza" care sa elimine gaturiri, sa acopere "sectoare lipsa", sa inlocuiasca magistralele vechi pentru traficul rapid, si sa le lase pentru marfa lenta. Linia 100/900 Bucuresti - Videle - Craiova este exemplul cel mai cunoscut (deschis 1947), care a fost adusa la potential (dubla, electrica, a fost multi ani cea mai rapida linie din Romania, VS=140 km/h), dar nu singurul. O alta linie cu scop similar a fost Bucuresti - Urziceni - Faurei - Tecuci, gandita spre a deveni linia rapida spre Iasi; doar ca desi inca din 1940 s-au facut pregatiri pentru dublare si electrificare (podul peste DN1 a fost facut pentru doua fire din 1940), nici pana azi nu le avem. Cu 700 electrificat complet si upgradat, Bucuresti - Galati in 2h e posibil; Bucuresti - Iasi in sub 4h e posibil si el.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rizzuh on September 03, 2020, 12:08:12 PM
Ca un sumar a discutiei din ultimele zile se potriveste perfect acest mesaj al lui vancouver pe prima pagina:

Quote from: vancouver on June 06, 2016, 10:39:40 PM
Numai asa, ca sa nu ramâna unii cu idei aiurea: Ceausescu este cel care practic a pus cruce acestui proiect, limitand la suma fixa de 1 miliard de lei costurile totale. Desi s-a incercat sa i se explice, a tinut-o pe-a lui. Asta a dus la constructia de ramblee enorme in loc de viaducte (de aici evident mai tarziu surparile si alunecarile de teren). Plus alte improvizatii, care faceau linia oricum inutilizabila fara cheltuieli suplimentare. Asta se intampla cand o tara este condusa de un cizmar, care-si da cu parerea despre aspecte economice si ingineresti: o mai nimereste, o mai da in bara. In timpul asta in Europa de Vest se faceau linii de mare viteza pe sute de km, fara ca acolo sa fi fost nevoie de un "strateg" si "ieconomist" ilustru. Noi in schimb sub mareata conducere a iubitului conducator nu eram in stare in 9 ani (1981 - 1990) sa facem o linie simpla, neelectrificata, cu semnalizare empirica pe 50 km printre dealuri. Ridicol. Groparul României ridicat in slavi ca mare ctitor - asta e culmea absurdului dambovitean.

In jumatate din timp (5 ani & 5 luni) japonezii au construit Tokaido Shinkansen (https://www.openstreetmap.org/relation/9802494#map=8/35.541/138.219&layers=C), combinand tehnologii complet noi, state-of-the-art, la inceputul anilor '60.
Noi nu am fost in stare 20 de ani mai tarziu sa facem o linie simpla diesel (https://www.openstreetmap.org/relation/8521295#map=12/45.0471/24.5596&layers=C) (nu dubla electrificata), cu semnalizare mecanica (nu in cabina), prin dealuri (nu munti) de 50 km (nu 500 km).

PS: Link-urile sunt la Open Street Map, direct cu traseul CF, cu layer-ul de ciclism (se vede relieful). Faceti o comparatie. In 1957 cand se discuta Shinkansen japonezii erau cam la fel de rupti in cur ca noi in 1980 (https://data.worldbank.org/?locations=JP-RO).
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: oc7avian on October 04, 2020, 12:40:18 AM
Întâmplător, la o bere cu tata, am aflat că a lucrat fix aici în comunism. Rezum discuția la câteva idei care să susțină argumentele de mai sus legate de acest proiect "blestemat" încă din start.

Discutam despre începutul carierei sale și, după tramvaiul din Brașov, îmi menționează fix proiectul ăsta. Instant reacția sa a fost, fără să întreb, Groaznică lucrare. Un sol instabil, imposibil pentru proiectul pe care-l aveam de implementat. Din ce povestea, erau foarte mulți ingineri buni aduși de pe alte lucrări feroviare din Oltenia, cu experiență. S-a tot încercat implementarea, dar cumva până și regimul a înțeles că e degeaba. Au fost redistribuiți aproape toți în alte zone pentru alte proiecte.

Asta pe vremea când nu merge/nu se poate putea fi considerat sabotaj..

Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on October 04, 2020, 12:21:06 PM
Cand te apuci de un proiect fara studii geo serioase si fara un proiect care sa stabileasca solutii INAINTE de a te apuca de lucru, atunci asta obtii: o mare mizerie si o mare cheltuire de bani degeaba.

De aceea avem nevoie de Studii de Fezabilitate, studii Geo, etc... Dureaza un pic in plus, dar nu aruncam la gunoi un miliard de lei.

Este suficient sa faci o programare riguroasa a ceea ce vrei sa faci in urmatorii 20-30 de ani si atunci de apuci cu 5-10 ani mai devreme si nu mai plangi ca proiectul dureaza mult din cauza licitatiilor si contestatiilor.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: tom_sawyer on August 08, 2021, 05:19:19 PM
De pe pagina de facebook CFR Old Times (https://www.facebook.com/RomaniaOldTimes/?ref=page_internal)

Traseul liniei ferate între stația Vâlcele și Râmnicu Vâlcea.
(https://i.imgur.com/uXpa3Ub.jpg)

Traseele studiate în perioada 1943-1949 și cel din 1957.
(https://i.imgur.com/QRtqFNJ.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rrich1974 on August 08, 2021, 05:51:50 PM
Am si eu o intrebare pentru cunoscatori. Tinand s-au facut totusi niste investitii acolo, nu s-ar putea face o sosea macar pentru trafic de pana la 7.5 tone? Cel putin viaductul topolog, pe care l-am parcurs pe jos, pare a fi facut pentru linie dubla.
Cand am mers pe acolo, parca imi venea sa plang, de asta zic.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: tom_sawyer on August 08, 2021, 06:57:51 PM
Nu cred că ar trece de o analiză cost-beneficiu. Traseul e foarte afectat de alunecări de teren. Pentru șosea ai nevoie de lățime mai mare a drumului față de cale ferată.

Prin tunelul Gibei nu încap două mașini în paralel. Ar trebui săpată o a doua galerie.


(https://i.imgur.com/IjgvO1Fh.jpg) (https://i.imgur.com/IjgvO1F.jpg)


(https://i.imgur.com/SX8VZvDh.jpg) (https://i.imgur.com/SX8VZvD.jpg)


http://www.miscellanea.ro/2010/03/valcea-via-valcele-part-ii.html
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rrich1974 on August 08, 2021, 07:16:54 PM
Bine, daca faci asa analize cost-beneficiu, nici nu e rentabil sa te insori....dar ce zic eu, nici sa te nasti.
Mie mi se pare airea sa lasi o astfel de lucrare de izbeliste. Eu cred ca tunelurile alea se pot lati/inalta, ca doar nu sunt sapate in diamant. cat despre alunecarile de teren, nu e dracul asa de negru. Sapi pana dai de stratul stabil. ar fi o legatura buna intre valcea si pitesti (viitoarea peste 15 ani autostrada), ai putea merge constant cu minimum 70 la ora, nu ai ace de par, coaste, etc.

Oricum cale ferata nu o sa se mai faca. Cale ferata pitesti sibiu ar fi putut fi gandita intre sensurile autostrazii (peste 30 de ani) Pi Si. Daca tot faceai autostrada, bagai si o linie dubla. dar na, trebuie sa mai si gandesti in perspectiva.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: ionut.damian on August 08, 2021, 09:49:45 PM
Mie nu mi se pare ideea cu autostrada+CF rea. Nu cred că s-a mai discutat despre asa ceva. Iar referitor la discuția despre traseul existent și faptul ca solul nu este stabil, cred totuși că tehnica a avansat suficient în ultimii 30 de ani, încât să fie abordat și un astfel de relief. Într-adevăr, în condițiile actuale, ambele soluții sunt utopice, însă nu cred că strică să privim ambițios.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: tom_sawyer on August 08, 2021, 09:51:29 PM
Totuși ideea lui e originală și cred că merită sa fie dezbatută.
Pe șosea și mai ales cu mașină mică nu ești constrâns de declivitățile mici de la calea ferată, deci în porțiunile unde terasamentul a alunecat poate e posibil să fie ales un alt traseu, mai ușor de construit.
A doua galerie la tuneluri ar trebui să fie mai ieftin de făcut decât un tunel de la zero în altă parte.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rrich1974 on August 08, 2021, 10:10:24 PM
Quote from: ionut.damian on August 08, 2021, 09:49:45 PM
Mie nu mi se pare ideea cu autostrada+CF rea. Nu cred că s-a mai discutat despre asa ceva. Iar referitor la discuția despre traseul existent și faptul ca solul nu este stabil, cred totuși că tehnica a avansat suficient în ultimii 30 de ani, încât să fie abordat și un astfel de relief. Într-adevăr, în condițiile actuale, ambele soluții sunt utopice, însă nu cred că strică să privim ambițios.
Ma bucur ca mai sunt oameni in asentimentul meu. Din pacate, nu avem oameni cu viziune care sa gandeasca pe termen mediu, ca pe termen lung nici atat. Din pacate, ei nu au fost in stare sa faca cf pe podul de la braila, desi am inteles ca japonezii propusesera asa ceva. Dupa cum vedem, de fapt, toata treaba asta cu "dezvolatarea transportului" e doar o vorba goala.
Infrastructura noastra feroviara e rupta in zona aia, practic, un culoar de transport ar fi binevenit. Mai departe, agregatele necesare pentru corpul autostrazii ar putea fi transportate mult mai eficient si curat cu trenul, din aproape in aproape, nu cu basculanta ca acuma.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: b1 on August 08, 2021, 10:36:11 PM
Foarte bună este idea lui @rrich1974, chiar dacă nu mai este posibil să fie implementată  :((. În Germania  (https://www.openstreetmap.org/#map=17/52.51119/13.28582)este utilizată deja această soluție. (https://www.google.ro/maps/@52.5091654,13.2840601,3a,49.8y,179.51h,86.88t/data=!3m7!1e1!3m5!1sqyAdsktjx5rPzgMwnkIn-Q!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DqyAdsktjx5rPzgMwnkIn-Q%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D341.9188%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dr4qul4 on August 08, 2021, 10:44:11 PM
Se vede ca nu ati fost pe acolo. Asa, ca sa incheiem o discutie inutila, pe aici vreti voi sa bagati 2 benzi de circulatie? (https://goo.gl/maps/BgVuxHhEoAhPRoQs6)
Mai facem unul langa, dar in caz de accident ce facem? Cum ajungem acolo? In plus, aceste viaducte trec pe deasupra satelor! (https://goo.gl/maps/H3HBaE5XrH7hVhXX6)
Cand se apropie de rm Valcea...trece prin sate (https://goo.gl/maps/ortUTYPzsB49tGCU6)

Traseul (Intre Gibesti si Rm Valcea) ar putea fi studiat, dar e clar ca ar trebui dublate tunelurile si daramate si reconstruite viaductele.
Dar mai bine studiezi un traseu mai drept, cu tunele mai scurte. Tunelul Gibesti are peste 2,2 km.. Si ceva imi spune ca nu respecta normele actuale pt a putea fi exploatat in siguranta (gen sisteme si guri de aerisire, banda de urgenta)..
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: razvan96 on August 08, 2021, 11:05:34 PM
Ideea cu autostrada montana careia ii mai atasam o cale ferata e de Doamne ferește. Inainte sa aruncam asemenea soluții poate ne uitam pe documentații sa vedem pe ce distanțe avem pante de 3-5% pe PiSi si dupa ne gândim ce înseamnă acele pante pentru calea ferată.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: rrich1974 on August 09, 2021, 01:01:18 PM
Ei, se mai pot micsora si declivitatile astea, ca doar nu sunt tablele lui moise.

Dar acuma intreb si eu, poate e offtopic. S-a mai gandit cineva pentru o solutie de cf pitesti-sibiu? Ca ce e acuma pe valea oltului, e un fel de mocanita turistica. In contextul asta cu green dealului, cred ca cineva trebuie sa gandeasca si asa ceva, o cale dubla electrificata care sa lege decent muntenia de ardeal, zic eu.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on August 09, 2021, 01:59:33 PM
Ba tocmai, ca declivitatile si curbele sunt ca tabelele lui Moise. Sunt esentiale pentru calea ferata (ideal sub 1.2%, obligatoriu sub 2%), pe cand pentru sosea poti merge pana la 6-9% fara probleme, ba chiar si peste. O indulcire de panta in zona montana inseamna, in principiu, ca trebuie ales alt traseu, prelungit masiv tunelele, construite cu totul alte viaducte! Adica crescut pretul autostrazii aleia nu de doua ori, ci probabil de zeci de ori. E efectiv o propunere absurda.

Cat despre refolosirea tunelelor alora feroviare de pe Valcele - Valcea:

- 1. Traseul e foarte prost pentru o cale ferata. Atat geometria este proasta (viteze mici chiar si fara probleme geologice) cat si geologia. Si nu, nu poti "sapa" pana dai de solid, pentru ca-ti iese metrou pana la urma, la costuri de metrou.
- 2. Nu e necesara. Piatra Olt - Podu Olt e singura trecere montana neelectrificata din Romania. O trecere neelectrificata are costuri de exploatare (cost la marfa / km) de 5-10 ori costurile unei treceri electrice. Si electrificarea Piatra Olt - Podu Olt pe amplasamentul curent e imposibila - tunelele n-au gabarit, si sa le faci gabarit implica inclusiv demolarea Manastirii Cornetu. Si mai departe, e nevoie de reconstructia Sibiu - Vintu, care are practic nevoie de alt traseu (este foarte lenta si surpata). Feroviar, sunt zeci de locuri unde se poate investi mai cu cap... Inclusiv electrificarea Pitesti - Slatina - Craiova si Caracal - Rm. Valcea...

Rutier, un tunel feroviar are aproximativ gabaritul unei singure benzi (nu cai, benzi) de sosea. Undeva la 4.3 metri utili. Si da, ce-a ramas din linia respectiva se poate transforma, ori in traseu de cicloturism, ori in drum comunal pentru uzul localnicilor (cu semafor la capetele fiecarui tunel). Pentru asta, trebuie ca MT sa renunte la ideea de CF acolo, si sa elibereze terenul.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: RaduG on August 21, 2021, 09:23:47 PM
Scânteia, 16 August 1985: http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/scanteia/1985/08/scanteia_1985_08_13369.pdf

Viaductul Topolog

QuoteNoul drum feroviar Vîlcele (Argeș)—Rimnicu
Vîlcea scurtează distanța București—Sibiu cu 120
de kilometri și cu minimum două ore ® Una din
cele mai spectaculoase lucrări de acest gen —
probă a capacității constructorilor noștri ® Rețeaua de poduri și viaducte totalizează peste trei
kilometri și jumătate, iar cele două tunele au o
lungime de peste patru kilometri


(https://i.imgur.com/3Crh90Dh.jpg) (https://i.imgur.com/3Crh90D.jpg)


(https://i.imgur.com/7pGDvsbh.jpg) (https://i.imgur.com/7pGDvsb.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on August 22, 2021, 01:42:02 AM
^ Mulțumesc!
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 14, 2021, 03:02:02 PM
Săptămâna trecută mi-am luat inima în dinți, m-am suit în mașinuța mea de oraș și am încercat să văd și să fotografiez cât mai multe obiective de pe această linie. Efortul meu a eșuat parțial, din cauza unei combinații de factori:
- locuiesc departe de traseul liniei, deci mi-a luat câteva ore să ajung acolo;
- m-am oprit pentru o ,,scurtă" vizită la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii de la Golești (https://www.muzeulgolesti.ro/home). Muzeul e splendid și impecabil îngrijit, îl recomand cu căldură tuturor, așa că ,,scurta" vizită s-a prelungit neașteptat. La plecare, mașina mea, parcată sub un copac în care se pare că locuia o numeroasă familie de ciori, era plină de... În fine, știți voi de ce :lol:. Așa că am mai pierdut o jumătate de oră la o spălătorie auto;
- a trebuit, la un moment dat, să mă întorc de pe un drum pietruit și să ocolesc câteva zeci de kilometri pe asfalt, după cum voi explica mai jos.

Din păcate, din motivele expuse mai sus, a trebuit să abandonez și planul de a explora ce a mai rămas din calea ferată Alunu–Seciurile (https://ro.wikipedia.org/wiki/Calea_ferat%C4%83_Alunu%E2%80%93Seciurile), inclusiv cele două tuneluri. Rămâne pentru la anul...

Câteva impresii: linia a fost gândită probabil doar pentru marfă. O mare parte a traseului este incredibil de izolată și trece doar prin păduri, iar acolo unde linia chiar traversează localități dens populate precum Ciofrângeni (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B005'25.0%22N+24%C2%B032'40.3%22E/@45.0902825,24.5424869,757m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0902793!4d24.5445333?hl=ro-RO), viaductele foarte înalte fac imposibil accesul călătorilor la linie sau construirea unor gări, ceea ce explică numărul foarte mic de stații proiectate și distanța mare față de localitățile pe care ar trebui să le deservească. Acest lucru ar reprezenta un coșmar logistic și în eventualitatea, oricum contrazisă de multe alte motive logice, că cineva ar încerca dublarea căii ferate și convertirea ei în șosea: ar trebui construiți și mulți kilometri de drumuri și bretele suplimentare de acces la DJ678A, DN73C sau DN7.
O altă observație: în zona foarte izolată dintre Tutana și râul Topolog, terenul e relativ muntos și pare foarte stabil. Problemele apar între Ciofrângeni și Râmnicu Vâlcea. Cei care au circulat pe DN73C știu că șoseaua e în continuu peticită din cauza alunecărilor de teren. Cu mulți ani în urmă, când eram copil, se circula pe un singur sens de mers în unele locuri, din cauza surpărilor.

Și acum pozele. Traversele care se mai văd pe Google (https://www.google.com/maps/@45.0127558,24.7183861,3a,75y,183.62h,87.38t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3rJMOhJjTxAB8CBltgcumA!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro-RO) au dispărut, nu mai sunt acolo. Nu am fotografiat în zona Tutana. Prima mea țintă a fost portalul de est al tunelului Ploștina, iar accesul se poate face chiar pe fostul terasament, pornind de aici (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B002'56.5%22N+24%C2%B036'59.3%22E/@45.049024,24.6158635,379m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0490226!4d24.6164655?hl=ro-RO). Deși la portal se poate ajunge la volan, vă pod spune că mașinuței mele de oraș nu i-au plăcut nici praful, nici piatra spartă de pe drum.

(https://i.imgur.com/82Bvam2.jpg)

(https://i.imgur.com/Q37toMS.jpg)

(https://i.imgur.com/vsmqekU.jpg)

Calea ferată este dincolo de zidul de sprijin din dreapta:

(https://i.imgur.com/Yiv4r6s.jpg)

Din păcate, vegetația densă nu permite fotografierea portalului sau a galeriei. Se observă totuși o parte din inscripția ,,Tunel Ploștina":

(https://i.imgur.com/UhXdJXD.jpg)

(https://i.imgur.com/7v3wKMH.jpg)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 14, 2021, 03:03:11 PM
Tunelul este parțial inundat, iar mlaștina de dedesubt a favorizat creșterea tufelor și arbuștilor. Deși a doua poză sugerează că există și zone neinundate, iar cineva încălțat cu cizme de cauciuc ar putea pătrunde în galerie, în realitate nu este așa. Câțiva metri mai în spate, apa băltește dintr-o margine în alta a tranșeei.
Să explic: traseul căii ferate rămâne la nivel și este construit într-o tranșee deschisă începând cu aproximativ 500 m înainte de tunel (cam de aici (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B003'53.9%22N+24%C2%B036'27.5%22E/@45.0649817,24.6060794,758m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0649792!4d24.6076419?hl=ro-RO)), în timp de drumul forestier din stânga sa urcă, astfel că se realizează o diferență semnificativă de nivel în zona portalului, iar drumul forestier supratraversează tunelul chiar pe portal, aici (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B004'07.0%22N+24%C2%B036'18.0%22E/@45.0686069,24.6044418,189m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.068606!4d24.6049885?hl=ro-RO).

Ochiometric, niște exploratori curajoși (nu doar o singură persoană!), echipați cu cizme de cauciuc foarte înalte sau mai degrabă cu cizme șold, ar putea ajunge la portal pornind din zona unde începe tranșeea, dar nu bag mâna în foc. De la nivelul drumului forestier e imposibil să vezi clar ce este dedesubt și credeți-mă, pozele nu sugerează nici pe departe înălțimea și deschiderea tunelului, mi s-au părut enorme. Dar am văzut fotoreportaje realizate de entuziaști cu ani înainte, când probabil nu era atâta apă, deci probabil e încă posibil.

(https://i.imgur.com/yE52pxz.jpg)

(https://i.imgur.com/odgHKdS.jpg)

M-am întors până aici (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B002'56.5%22N+24%C2%B036'59.2%22E/@45.0490209,24.6159068,189m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0490195!4d24.6164535?hl=ro-RO), de unde plecasem, și am continuat pe acest drum (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B003'27.1%22N+24%C2%B036'22.2%22E/@45.0575299,24.6056308,189m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0575293!4d24.6061782?hl=ro-RO), practic o uliță pietruită, îngustă și care urca în continuu. Nu am mai avut nici un serviciu pe telefon, așa că toată orientarea mea s-a dus dracului (știu, pe vremuri lumea folosea niște instrumente tipărite, foarte utile, numite hărți :lol:). Am ajuns la intersecția cu DC209, aici (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B004'29.1%22N+24%C2%B035'31.8%22E/@45.0747457,24.5911771,379m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0747442!4d24.5921519!5m1!1e4?hl=ro-RO), dar drumul continua să urce, așa că am oprit, am coborât și am întrebat. Două doamne mi-au privit cu milă mașina și m-au sfătuit insistent să mă întorc, deoarece drumul spre portalul de vest al tunelului și spre Ciofrângeni era rău și aveam toate șansele să mă rătăcesc. Deși pe Google Maps pare foarte clar, le-am crezut pe cuvânt și, cu multă dezamăgire, am bătut cale întoarsă pe DJ704F, DJ704H și DN73C până la Ciofrângeni, la viaductul Topolog.

Viaductul e cu adevărat impresionant, e enorm, iar pozele nu-i fac dreptate, ar trebui fotografiat din dronă. Dar se vede foarte bine de ce într-o comună mare, foarte populată, nu se poate construi o gară: e imposibil de ajuns la linie, care trece pe deasupra comunei.

(https://i.imgur.com/EP2NlrC.jpg)

(https://i.imgur.com/RcLQ2O9.jpg)

M-am întors pe DN73C și am ajuns la Blidari, unde traversează viaductul Sâmnic (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B005'22.0%22N+24%C2%B028'15.9%22E/@45.0894369,24.4705218,189m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0894365!4d24.4710691!5m1!1e4?hl=ro-RO):

(https://i.imgur.com/Qvr3o7D.jpg)

(https://i.imgur.com/BBCARn1.jpg)

(https://i.imgur.com/73qE05G.jpg)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 14, 2021, 03:04:34 PM
Am continuat apoi pe acest drum comunal (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B005'15.8%22N+24%C2%B028'15.5%22E/@45.0877085,24.4700805,379m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0877073!4d24.4709657!5m1!1e4?hl=ro-RO) până în satul Gibești și - victorie! - călătoria mea nu a fost în zadar, am ajuns la portalul vestic (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B005'19.7%22N+24%C2%B030'05.5%22E/@45.0887989,24.5009678,189m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0887985!4d24.5015147!5m1!1e4?hl=ro-RO) al tunelului Gibei. Nu știu ce urma să funcționeze în clădirea din stânga. Nu apare pe planurile postate de @tom_sawyer.

(https://i.imgur.com/95TJZhO.jpg)

(https://i.imgur.com/AsPp5yD.jpg)

(https://i.imgur.com/olQcsYj.jpg)

Spre deosebire de Ploștina, tunelul Gibei este complet uscat și se vede că e străbătut de mașini sau căruțe:

(https://i.imgur.com/lhrApLd.jpg)

(https://i.imgur.com/Ylby069.jpg)

Este și perfect drept. De aceea, în ciuda lungimii lui, se observă ,,luminița de la capătul tunelului". Impulsul meu a fost să pornesc cu mașina prin tunel până la portalul estic, dar m-am oprit. Nu eram deloc pregătit pentru o eventuală pană în mijlocul galeriei :lol:, iar în eventualitatea că altă mașină ar fi venit din față, era imposibil să întorc sau să trec pe lângă ea. Nici mersul pe jos nu era o soluție, am venit total nepregătit, nu aveam haine mai groase și nici lanternă. Cei care mi-ați văzut pozele din Belgia (1) (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2899.msg308694#msg308694) și 2) (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2899.msg311504#msg311504)) știți că nu mă sperie un tunel atunci când sunt echipat corespunzător :lol:.

(https://i.imgur.com/JmRoknv.jpg)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 14, 2021, 03:07:51 PM
Aici am o întrebare, poate mă lămurește cineva. Am tot citit că s-ar fi circulat o dată, probabil cu un tren de probe. Primarul din Ciofrângeni susține că a văzut un tren care făcea probe de încărcare pe viaductul Topolog. Dar acest pod (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B005'19.0%22N+24%C2%B029'53.7%22E/@45.0886139,24.4976998,189m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.0886127!4d24.498247!5m1!1e4?hl=ro-RO) de lângă tunelul Gibei este neterminat (și poate că nu e singurul). Dacă primarul nu greșește (sau nu minte), înseamnă că linia era totuși circulabilă dinspre Vâlcele către Ciofrângeni?

(https://i.imgur.com/1g5g7Un.jpg)

(https://i.imgur.com/Swu7HcW.jpg)

(https://i.imgur.com/HxyZVqV.jpg)

(https://i.imgur.com/aHHwzly.jpg)

Îmi pare rău, doar atât. Era deja târziu și n-am mai continuat spre Blidari, Sâmnicel și Râmnicu Vâlcea. După cum am explicat, mai mulți factori au făcut să nu ajung decât la o parte din obiectivele pe care mi le-am propus. Voi reface traseul la anul, voi fotografia și gările și va fi mult mai simplu, pentru că acum cunosc destul de bine traseul și voi pleca pregătit cu tot ce trebuie, inclusiv o hartă. :-[
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Vlad94 on September 14, 2021, 03:13:59 PM
Din câte știu, câteva viaducte s-au realizat/început după 1991 (când se presupune că a circulat trenul), odată cu primele alunecări de teren.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: b1 on September 14, 2021, 03:25:39 PM
Foarte frumoase foto-reportajele tale, @nenea_hartia!  :cheers: Pe Google Maps (https://www.google.com/maps/place/Tunelul+Plostina/@45.0685699,24.6050237,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipM7CXvtI7iXXotdTGGHvoFEyizX5j0A8BjM28r_!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipM7CXvtI7iXXotdTGGHvoFEyizX5j0A8BjM28r_%3Dw205-h100-k-no!7i4032!8i1960!4m13!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m4!1s0x474d359b122b354b:0x367cbcad0ec1eec1!8m2!3d45.0685698!4d24.6050236?hl=ro-RO) există imagini de la portalul de est al tunelului Ploștina, care prezintă mai clar dificultatea de a ajunge în tunel.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 14, 2021, 03:34:58 PM
@Vlad94: Înțeleg. Deci acolo a existat probabil un terasament înalt pe care se putea circula, iar apoi, după surparea lui, au început să construiască viaductul, dar n-au terminat.

@b1: Mulțumesc. Tot acolo e postată și o poză (https://www.google.com/maps/place/Tunelul+Plostina/@45.0685699,24.6050237,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMbkitUAn6VEu1N4poLxLR6FKggdYqJRjPeQDJ0!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMbkitUAn6VEu1N4poLxLR6FKggdYqJRjPeQDJ0%3Dw203-h114-k-no!7i4128!8i2322!4m13!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m4!1s0x474d359b122b354b:0x367cbcad0ec1eec1!8m2!3d45.0685698!4d24.6050236?hl=ro-RO) care pare mai degrabă de la portalul de vest (aici (https://www.google.com/maps/place/45%C2%B005'04.0%22N+24%C2%B035'35.2%22E/@45.0844515,24.5922377,379m/data=!3m2!1e3!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x474d38a5241617a1:0x842353737a05a49a!2zUsOibW5pY3UgVsOibGNlYQ!3b1!8m2!3d45.0996753!4d24.3693179!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d45.08445!4d24.5930981?hl=ro-RO), oare?). Într-adevăr, cele două doamne au avut dreptate, nu pare ușor de ajuns cu mașina.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: cristi5 on September 14, 2021, 04:20:53 PM
@nenea_hartia multumim!
Din cate stiu s-a circulat un an pe orar. Era si un accelerat

De ce nu se poate face gara acolo la viaduct. Nu merge cu un lift?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: AndreiB on September 14, 2021, 04:31:08 PM
Fantastica expeditie @nenea_hartia!

Orice merge - bani sa ai. Intrebarea e daca o gara asa extravaganta si cu costuri mari de operare se justifica pentru o comuna. La prima vedere, nu - densitatea populatiei e mult prea mica si rasfirata dealungul DJ-ului.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on September 14, 2021, 04:31:51 PM
@nenea_hartia,
in mod cert s-a circulat pe linie "undeva" in '89-'90, si NU doar cu un tren de probe. Insa un singur an (probabil nici ala intreg...).

Dar cred ca ce se vede in poza ta arata ca acolo si-a aratat natura "muschii", pentru ca altfel nu ar fi fost posibil urmatorul "Mersul trenurilor de calatori".

Quote from: frunzaverde on August 25, 2020, 11:46:30 PM
@cristi5:

Asta e orarul public in singurul an publicat, 1h07 tren fara oprire pe Valcele - Rm. Valcea Est:

(https://www.dropbox.com/s/y70koe9rhzn7ojg/Screenshot%202020-08-25%20at%2023.11.59.png?dl=1)


Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dr4qul4 on September 14, 2021, 04:41:24 PM
eu stiu ca nu s-a circulat pe acolo! niciodata (exceptand tren de test dar care nu stiu daca a traversat toata distnata, sau a trebuit sa se intoarca pe unde a venit). Au facut mersul trenurilor sa para ca au realizat proiectul.
Trenurile acelea au circulat deviat.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: vancouver on September 14, 2021, 11:41:48 PM
Nu s-a circulat pe acolo la modul real. Mersul trenurilor a fost facut, ca asa se facea pe vremea aia: se anuntau realizari care nu erau reale sau terminate. Cine indraznea sa spuna adevarul era repede mazilit. Asa s-au raportat mii de blocuri terminate in Bucuresti de catre fiecare antrepriza, dar multe erau abia in diverse stadii de executie. Iar pentru cincinalul urmator toata lumea trebuia sa promita un numar si mai mare de blocuri, desi toti stiau ca e imposibil.

Dar trenuri de proba au fost, da. Viaductul neterminat, cum au spus si colegii mai sus, inlocuieste de fapt un rambleu urias - mult peste ceea ce este admisibil la cai ferate, facut insa ca sa se faca ieconomie. Viaductul a inceput dupa revolutie si nu a mai fost terminat.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dan tm on September 15, 2021, 12:48:23 PM
Si eu asa stiu, ca viaductele sînt o încercare de a muta linia de pe terasamentul instabil. trenul a circulat probabil pe terasamentul initial.
Era pe net si o filmare cu trenul ăla. Am citit o postare a cuiva care a trecut prin tunelul Gibei în care spunea că un inel a dat împingeri.

linia Cărbunești -Seciuri.
https://trenuletz.forumz.ro/t413-220-carbunesti-albeni-seciurile

linia Vîlcele-Rîmnicu Vîlcea.

https://trenuletz.forumz.ro/t310-219-valcele-ramnicu-valcea?highlight=valcele
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 15, 2021, 09:21:49 PM
@dan tm: Mulțumesc pentru link-uri. Încă de aseară am încercat să cumpăr ,,Construcții Pentru Transporturi în România", pomenită în articolul despre Vâlcele-Râmnicu Vâlcea, și doar un site suedez (https://www.stenvalls.com/jarnvagar-railways/antikvariska-bocker/rumanien-1/construcii-pentru-transporturi-n-romna-1881-1981-vol-12) livrează la mine în Belgia. M-am blocat la modalitatea de plată, care pomenește de plusgiro și bankgiro. Cât pe ce să îi trimit un mesaj privat lui @cristi5, să îl rog să mă lămurească :lol:, dar mobilizat de link-urile puse de tine am căutat din nou și am găsit un site românesc care livrează și în străinătate, așa că am comandat-o.

Referitor la terasamentul înlocuit de viaduct, da, am găsit și eu azi-dimineață o confirmare pe un site (http://transport-in-comun.ro/trenuri/infra/linia219.htm), se pare că viaductul a fost construit lângă fostul rambleu și nu pe amplasamentul lui:

Quote
Paralel cu rambleul se desfășoară un viaduct nefinalizat, ale cărui lucrări par abandonate de multi ani
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: RaduG on September 15, 2021, 11:52:27 PM
Două articole despre CF Vâlcele-Râmnicu-Vâlcea:

http://www.universulargesean.ro/simfonia-neterminata-a-unei-lucrari-de-interes-national-calea-ferata-pitesti-ramnicu-valcea-o-opera-de-arta-inginereasca-asemanata-cu-traseul-paris-lyon/

QuoteCalea ferată Piteşti – Râmnicu-Vâlcea, o operă de artă inginerească, asemănată cu traseul Paris – Lyon
De către Andrei Barbu - March 23, 2021

Cartea ,,Constructori ai secolului XX", scrisă de inginerul Alexandru Dobre, prezintă ,,povestea nefericită", după cum acesta a numit-o, a investiţiei în calea ferată Piteşti – Vâlcele – Râmnicu-Vâlcea. O investiţie care, pe lângă faptul că ar fi adus mari beneficii economiei şi românilor, reprezenta o adevărată operă de artă inginerească, fiind comparabilă cu alte lucrări de gen din lume, precum Roma – Florenţa sau Paris – Lyon.

Regii României şi Nicolae Ceauşescu au susţinut construirea căii ferate Piteşti – Vâlcele – Râmnicu-Vâlcea. După 1990, nu a mai făcut-o nimeni...

După cum scrie în cartea sa inginerul Alexandru Dobre, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în domeniu, dacă ar fi ajuns să fie pus în funcţiune, traseul Piteşti – Râmnicu-Vâlcea ar fi scurtat drumul, pe calea ferată, de la Bucureşti la Sibiu, cu 125 de kilometri. Pierderea e cu atât mai mare cu cât, la sfârşitul anului 1989, mai erau, practic, de făcut doar lucrările de semnalizare feroviară, lucrările de telefonie şi mici finisaje la partea de construcţii. Lucrarea fusese executată în proporţie de aproape 99% şi urma să fie inaugurată în prima parte a anului 1990. Pe această cale ferată s-a circulat, potrivit specialiştilor, cu trenurile de lucru, de la un capăt la altul, adică între Râmnicu-Vâlcea şi staţia Vâlcele. Numai că, din indolenţa şi indiferenţa celor cu putere de decizie, ea a fost lăsată în paragină, degradându-se lent şi sigur.

Iar printre cei ce s-au opus cel mai tare ca lucrarea să fie pusă în circuit a fost chiar Regionala CFR Craiova, pe motiv că... ar avea mari pierderi, dacă trenurile ar merge pe ruta mai scurtă! Şi, chiar dacă lucrarea a fost considerată, la nivel de concepţie, ca fiind una spectaculoasă pentru vremea sa, viabilă, şi nu doar un moft al lui Nicolae Ceauşescu, greşelile în lanţ în gestionarea problemei au dus la abandonarea totală a obiectivului.

Potrivit autorului, un astfel de traseu feroviar, care să unească, prin legături mai rapide şi mai eficiente, Sudul şi Capitala cu centrul şi nord-vestul României, a fost conceput încă din anul 1862. La rândul lor, comuniştii, la congresele cincinale, aveau trecut în plan, la priorităţi, şi traseul de cale ferată Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele – Piteşti – Bucureşti. În plus, după darea în folosinţă, tot traseul urma să intre în a doua etapă de modernizare, cea de electrificare.
Ca dovadă, în epoca comunistă, au fost alocaţi bani şi s-au făcut efectiv o serie de lucrări impresionante, ca investiţie şi operă inginerească: două  tuneluri, cel mai lung având 2,2 km, viaductul Topolog, cu ridicarea căii ferate deasupra satelor la circa 50 m, pod peste Olt, la intrarea în Râmnicu-Vâlcea, mai multe staţii CFR, printre care staţia Vest – Est (Gorunu) şi zeci de viaducte peste diverse văi şi pâraie de munte.

Însă toate acestea, plus zeci de demersuri către conducerea de stat de după 1990, făcute de şeful de proiect, inginerul Gheorghe Ion, solicitat de autorităţile locale, în special de cele de la Râmnicu-Vâlcea, sprijinit şi de conducerea de atunci a CFR, nu au fost de ajuns să convingă guvernanţii vremii de necesitatea redeschiderii lucrării. Astfel, toate eforturile inginerului Gheorghe Ion  au fost consemnate într-o altă carte, netipărită încă, sugestiv intitulată ,,Simfonia neterminată a unei lucrări de interes naţional: Calea ferată Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele – Piteşti".



Linia CF Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele, comparabilă cu trasee spectaculoase din România şi Europa

Inginerul Gheorghe Ion a lucrat mulţi ani în Institutul specializat în proiectarea de căi ferate, iar unul dintre proiectele de referinţă la care a participat, care i-a marcat 30 de ani din viaţă, a fost chiar lucrarea despre care vorbim, Piteşti – Râmnicu-Vâlcea! El a încercat să arate, pe lângă eficienţa economică, şi faptul că această lucrare este una spectaculoasă, comparabilă cu Roma – Florenţa, Paris – Lyon, dar şi cu alte căi ferate din lume! În monografia pe care el a întocmit-o sunt reliefate punctele spectaculoase, în unele cazuri unice în ţară şi de înalt nivel internaţional, ale acestei căi ferate. Spre exemplu, tunelul Gibei are o lungime de 2.260 de metri, fiind printre cele mai lungi din ţară. Deşi, alături de un alt tunel, Ploştina, ar fi trebuit să fie realizat la gabarit de linie dublă, până la urmă s-au executat numai la gabarit de linie simplă.

Podul peste râul Olt a fost proiectat numai cu suprastructura din metal, având cinci deschideri şi anume 40 m + 3 x 64 m + 40 m. Stabilirea cotelor de traversare şi a deschiderilor, atât la podul de peste Argeş, situat în aval de hidrocentrala Măniceşti, cât şi la podul peste Olt, a fost o operaţiune complexă, fiind necesar să se ia în consideraţie toate situaţiile care pot să apară în cursul exploatării hidrocentralelor.

Salba de viaducte de pe traseu este de o frumuseţe!

,,Acest colectiv minunat a realizat, cu forţe proprii, în afară de podul peste Olt, şi viaductele Ostroveni, Valea Hotarului, Popeşti, Blidari, Hogea, Racoviţa. La viaductele Valea Hotarului, Popeşti şi Blidari, grinzile de 22 metri din beton B500 precomprimat au fost preturnate pe şantier, iar la viaductele Ostroveni şi Racoviţa s-au executat din tronsoane prefabricate la Aiud şi monolitizate pe şantier", notează inginerul Dobre în scrierea sa.

,,Se va observa că, dacă luam în consideraţie lungimea totală a tunelurilor, cea mai complexă se dovedeşte linia Bumbeşti – Livezeni, având în tuneluri 27,89% din traseu. În acest procent nu sunt incluse polatele realizate ulterior cu ocazia electrificării. Urmează linia Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele – cu 10,6%. Dacă folosim ca termen de comparaţie ponderea viaductelor, observăm că pe primul loc se situează linia Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele cu 9,28%, urmată de Bumbeşti – Livezeni cu 7,38%. Comparând cu două lucrări mari feroviare din Europa, linia Paris – Lyon şi linia Roma – Florenţa, vom constata că, din punct de vedere al ponderii viaductelor, linia Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele – Piteşti se apropie de linia Roma – Florenţa (9,28% faţă de 11,7%). Din punct de vedere al ponderii tunelurilor, diferenţa este mare: 10,6% faţă de 32,5%. Comparând, însă, cu linia Paris – Lyon, se constată complexitatea cu totul deosebită a liniei Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele. Astfel, ponderea viaductelor pe linia Râmnicu-Vâlcea – Vâlcele este de 9,28%, în vreme ce pe linia Paris – Lyon – de numai 0,9%, acolo tunelurile lipsind cu desăvârşire", a mai consemnat, pentru eternitate, şeful unei lucrări de cale ferată unicat prin complexitatea sa.

Treptele devenirii

Necesitatea construirii liniei de cale ferată Piteşti – Vâlcele – Râmnicu-Vâlcea a fost evocată pentru întâia oară în raportul întocmit de D. I. Manovici, prezentat în Camera Deputaţilor, la 16 iunie 1862. Analizând mai multe treceri peste Carpaţi, acesta afirma: ,,Din punct de vedere al costului, niciun minut nu se poate sta la îndoială spre a se da preferinţă Văii Oltului, ale cărei greutăţi, deşi considerabile, nu se pot compara cu cele ale Văii Jiului". Problema construirii liniei Vâlcele – Râmnicu-Vâlcea a apărut apoi şi în programele naţionale din anii 1919, 1920, 1922 şi 1927. Primii paşi concreţi în realizarea ei aveau să fie făcuţi mult mai târziu şi cu ,,pauze" ce au durat decenii întregi. Studiile de teren au început în anul 1949, iar construcţia efectivă, în 1979.

https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2013/06/28/simfonia-neterminata-a-unei-lucrari-de-interes-national-calea-ferata-ramnicu-valcea-valcele/

QuoteSimfonia neterminata a unei lucrari de interes national. Calea ferata Ramnicu Valcea – Valcele
28/06/2013
Share
viaductul_ostroveniContinuam sa va prezentam date si fapte din cartea ,,Constructori ai secolului XX" scrisa de unul dintre reputatii specialisti in domeniu, inginerul Alexandru Dobre.

De asta data este vorba de ,,povestea nefericita" a unei investitii care ar fi putut aduce mari beneficii economiei romanesti si cetatenilor, prin scurtarea drumului, pe calea ferata, de la Bucuresti la Sibiu, cu 125 Km.

O lucrare practic finalizata, dar care, din indolenta si indiferenta unor persoane cu putere de decizie, in loc sa fie pusa in functiune, a fost lasata in paragina, degradandu-se, lent dar sigur, cu fiecare zi care trece...



Asa si-a intitulat cartea – scrisa  dar, inca, nepublicata – dl. inginer Gheorghe Ion, seful de proiect pentru lucrarea mai sus amintita.

Este bine de precizat ca, inainte de 1989, chiar in anii de dupa primul razboi mondial, in programele diverselor guverne erau prevazute legaturi feroviare mai rapide si mai eficiente intre sudul tarii, Bucuresti, cu centrul si nord-vestul Romaniei.

La fiecare congres al PCR a fost ceruta de autoritatile locale realiza­rea urmatoarelor cai ferate:

• Intorsura Buzaului – Nehoias, care ar fi scurtat traseul feroviar, de la Brasov spre litoral, cu circa 150 km.

• Ramnicu Valcea – Curtea de Arges – Pitesti – Bucuresti, care ar fi scurtat cu 125 km legatura dintre Sibiu si Bucuresti.

• Odorheiul Secuiesc – Miercurea Ciuc, care ar fi scurtat traseul fero­viar al zonei secuiesti cu circa 90 km, pe directia Adjud – Galati – Braila.

Una dintre aceste lucrari si anu­me cea nominalizata in titlul nostru, a fost executata in procent de aproape 100% si urma sa fie pusa in functiune in prima parte a anului 1990. Pe aceasta cale ferata s-a circulat, cu trenurile de lucru, de la un capat la altul, adica intre Ramnicu Valcea si statia Valcele, de langa Curtea de Arges.

De remarcat ca pentru aceasta legatura feroviara s-au construit:

• 2 tunele, cel mai lung de 2,2 km;

• Viaductul Topolog, cu inaltimea caii ferate deasupra satelor la circa 50 m;

• Pod peste Olt, la intrarea in Ramnicu Valcea;

• Statii CFR, printre care statia Vest – Est (Gorunu);

• Alte zeci de viaducte peste diverse vai si paraie de munte.

Cert este ca, la sfarsitul anului 1989, mai erau, practic, de facut lucrarile de semnalizare feroviara, lucrarile de telefonie si mici lucrari de finisaje la partea de constructii.

In anul 1990, dupa ce lucrurile au inceput sa intre in normal, mai ales dupa alegerile din mai 1990, autoritatile nou instalate au consi­derat ca aceasta lucrare reprezinta o necesitate pentru Romania si nu un moft al lui Ceausescu.

Cea mai puternica opozitie fata de ideea terminarii acestei lucrari a venit, de unde credeti? Chiar de la nou instalata conducere a Regiona­lei de Cai Ferate Craiova, care a incercat sa demonstreze, cu ,,argumente", cat pierde Regionala daca se scurteaza drumul intre Sibiu si Bucuresti cu 125 km. Aceasta atitudine nu a putut fi ,,calmata" la momentul potrivit, atunci cand costurile ar fi fost de cca. 7-8 milioane de dolari pentru punerea in functiune.

Deciziile ulterioare au mers din greseala in greseala; ma refer la o incercare de negociere intre Guvernul Romaniei si firma Secol din Italia pentru terminarea si punerea in functie a acestei lucrari. Firma din Italia, care tocmai castigase un proces cu autoritatile romanesti, a supralicitat si a pus conditii financiare care nu au putut fi acceptate de autoritatile romane. Si astfel, aceasta lucrare a ramas abandonata si s-a deteriorat mult, in timp.

Seful de proiect, inginerul Gheorghe Ion, solicitat de autoritatile locale, in special de cele de la Rm. Valcea, sprijinit si de conducerea de atunci a CFR, dr. ing. Nicolae lonescu, au incercat sa convinga guvernantii de necesitatea redeschi­de­rii lucrarii.

Sunt multe pagini scrise de seful de proiect, privitoare la convorbiri, la documente scrise, la studii de feza­bilitate, dar nu s-a mai putut face nimic.



Acum, se cuvine sa spunem cate­va cuvinte despre omul, ingi­nerul si romanul Gheorghe Ion.

Gheorghe Ion a lucrat multi ani in IPCF, a participat la elaborarea mai multor proiecte pentru reteaua de cai ferate romana, dar si pentru zonele bogate in resurse naturale din Romania. Lucrarea despre care vorbim, Curtea de Arges – Ramnicu Valcea, i-a marcat viata timp de peste 30 de ani. A incercat sa arate, pe langa eficienta economica si faptul ca aceasta lucrare este foarte spectaculoasa, comparand-o cu calea ferata Roma – Florenta, cu Paris – Lyon si alte cai ferate din lume. Desi interventiile au ajuns pana la Primul Ministru si chiar la Presedintele Romaniei, nu s-a putut reporni aceasta lucrare. Dar cum intotdea­una speranta moare ultima, in continuare prezentam cateva spicuiri din monografia intocmita de inginerul Gheorghe Ion:

Tunelul Gibei

Are o lungime de 2.260 m si este printre cele mai lungi din tara. Desi, alaturi de un alt tunel, Plostina, ar fi trebuit sa fie realizate la gabarit de linie dubla, s-au executat numai la gabarit de linie simpla. La inceput, lucrarea a fost atacata de la un capat folosindu-se o masinarie numita ,,scut". Avand in vedere si caracteristicile dificile din punct de vedere geotehnic ale terenului, lucrarea nu s-a putut desfasura in ritmul care se impunea. In aceste conditii, s-a introdus un al doilea scut de la celalalt capat al tunelului.



Borchisul cu fan se opreste

,,La capatul denumit intrare era realizat inelul 687 (un inel este egal cu un metru). La celalalt capat, denu­mit iesire, erau realizati 200 de metri. Era 18 mai 1985, natura era plina de viata; in front, oamenii infasurati in mantale de cauciuc si cu glugi de ploaie se luptau cu ,,borchisul" (noroi curgator), care ameninta sa inunde instalatia scutului. Totul se petrecea pe un fundal sonor, ca al unei ploi persistente. Apa amestecata cu nisip si mal a navalit in frontul de lucru.

Imi amintesc de o intamplare simi­lara, povestita in urma cu 25 de ani de catre minerii care au realizat tunelul Tufar de langa Orsova si erau condusi de inginerul Tarta Mihai. Atat minerii, cat si inginerul, lucrasera mai inainte la hidrocentrala Vidraru de pe Arges, unde aveau de realizat o galerie in contrapanta. La un moment dat a inceput sa sune sirena si din adancuri s-a transmis ,,Borchis". Aceasta insemna ca o vana groasa de apa putea sa inunde totul intr-un timp foarte scurt. Inginerul se afla in baraca de la gura galeriei si intuind, mai dinainte, ca se poate declansa un asemenea fenomen, avea pregatita o capita de fan. In jur erau mineri din schimbul care tocmai iesise din galerie. Inginerul Tarta a iesit din baraca, a insfacat un brat de fan si a strigat ,,Dupa mine baieti!" dupa care a plecat in fuga spre intunericul galeriei.

Borchisul se opreste cu fan! Apa era pana la brau, alti mineri soseau cu fan, cu lemne si alte lucruri necesare. Cand apa i-a ajuns inginerului la piept, minerii l-au scos afara. Asa se sudase sufletul acestor oameni.



Un viceprim-ministru viziteaza lucrarea

Viceprim-ministrul Ion lonita vizi­teaza lucrarile de la tunel intr-un moment cand greutatile prezentate mai sus erau trecute. Unul dintre mineri iese in fata si cere permisiunea sa-l roage ceva pe dl. viceprim-mi­nistrul Ion lonita.

In cuvintele lui, exprimate cu destula greutate, a cerut, de fapt, sa primeasca si ei, minerii din acest santier, un spor pentru munca grea si periculoasa, asa cum primesc minerii de la minele de carbune. La aceasta cerinta dl. vice prim-ministru i-a raspuns:

– Ce crezi dumneata ca oamenii aceia care stau la coada de la 3 noaptea, in fata unui magazin de lactate, nu au bani, ori nu exista branza? – curajoasa cugetare pentru acele vremuri.

Inginerul Gheorghe Ion descrie in cartea sa si alte zone ale lucrarii:

Tronsonul Valcele – Tunel Plostina

Constructor pentru acest tronson a fost ACF Bucuresti, prin brigada Pitesti. Initial, aceasta zona a apartinut ICCF Craiova, care nepu­tand tine pasul cu lucrarea a fost inlocuita de ACF Bucu­resti. Nucleul constructorilor a fost format din seful de brigada ing. Radu­lescu Ion si adjunct sef de brigada ing. Popa Mircea, care s-au bucurat de colaborarea cu niste maistri exceptionali ca Vasile Oproiu, Chebaru Gheorghe, Burciu Alexandru, Fier Ilie, Trofin Gheor­ghe, Diaconescu Stan si Dumitru Florin. Pentru realizarea acestei lucrari a fost necesara si o echipa de analiza a proiectelor formata din inginerii Panturescu si Balasoiu.

Directorul ACF Bucuresti a fost inginerul Calin Ion si inginer sef Liviu Vasiliu. Sef de productie era ingi­nerul Veresiu Ion.

Zona podului peste Olt

Podul peste raul Olt a fost proiectat numai cu suprastructura din metal, avand cinci deschideri si anume 40 m + 3 x 64 m + 40 m. Stabilirea cotelor de traversare si a deschide­rilor, atat la podul de peste Arges situat in aval de hidrocentrala Manicesti, cat si la podul peste Olt, a fost o operatiune complexa, fiind necesar sa se ia in consideratie toate situatiile care pot sa apara in cursul exploatarii hidrocentralelor. De acest aspect s-a ocupat inginerul Ion Cristea care a pastrat o colaborare stransa cu specialistii de la ISPH.

Este nedrept ca o lucrare de asemenea anvergura sa fie prezentata in numai cateva randuri, dar ea a fost facuta in ultimele zile ale lunii iulie 1997, cu cateva zile inainte de pensionare.

Proiectarea a fost facuta de ing. Dinu Severin, sef de colectiv fiind ing. Ion Cristea. Constructor a fost CONCEFA Sibiu. La realizarea infrastructurilor a participat ,,Mos Staicu", trecut de mult in lumea umbrelor, iar la suprastructura, maistrii Dumitru Ciubuca si Ion Anghel.

In zona cuprinsa intre tunelul Gibei si jonctiunea cu linia Piatra Olt – Podu Olt, care a apartinut Grupului de Santiere Sibiu, subordonat ICCF Brasov, trecut apoi in subordinea directa a Centralei, brigada de baza a fost cea de la Raureni.

Asa cum am aratat la inceput, uitarea se aseaza cel mai usor peste numele si faptele oamenilor simpli. Nu pot sa nedreptatesc aici un om modest, dar care a fost pionierul lucrarilor pornite la Ramnicu Valcea. Era un tanar inginer, care abia terminase facultatea de constructii din Iasi, pe numele sau Silvel Prodescu. Azi, cand lucrarile sunt gata, multe par simple, dar atunci, sa intri cu buldozerul prin proprietati si prin locu­inte, tragand prima brazda fara niciun act in regula, nu a fost deloc simplu.

Vizitam des santierul pentru a pune proiectele de acord cu noile probleme aparute si prima intrebare pe care o puneam era: ,,– Unde e Silvel?" Incercam teama reala ca, asa cum era el, cu nechibzuinta tineretii, putea sa i se intample ceva rau.

Am incercat un sentiment de tristete atunci cand am aflat ca a plecat. A lasat drumuri deschise. A urmat, la conducerea brigazii, ing. Cornel Diaconescu, devenit ulterior inspector de calitate. A fost urmat de inginerul Grigore Cantili. Directorul Antreprizei a fost ing. Coriolan Budac, inginer sef a fost Dan Aron si director adjunct ing. Ion Triteanu.

Ei au avut colaboratori de nadej­de in subinginerii Gh. Ratoi, N. Ungu­reanu, Mustatea si Ion Dobre, ingi­nerii Daniel Popa, Gheorghe Udrea, Horga si maistrii Ion Catana, losif Beer, Vasile Anghel, Marin Nic.

Nu putem sa nu-l mentionam pe maistrul Staicu (decedat in 1990), care la 70 de ani a realizat infrastructurile podului peste Olt si pe specialistul in tabliere metalice, Dumitru Ciubuca.



Salba de viaducte de o rara frumusete

,,Acest colectiv minunat a realizat cu forte proprii, in afara de podul peste Olt si viaductele Ostroveni, Valea Hotarului, Popesti, Blidari, Hogea, Racovita.

La viaductele Valea Hotarului, Popesti si Blidari, grinzile de 22 m din beton B500 precomprimat au fost preturnate pe santier, iar la viaductele Ostroveni si Racovita s-au executat din tronsoane prefabricate la Aiud si monolitizate pe santier. Seful echipei pentru turnarea grin­zilor, monolitizarea, postcomprimarea si montarea lor a fost ing. Vestemean Cornel, ajutat de maistrii Ion Catana si Udrea Gheorghe.

Am fi nedrepti daca nu am mentiona aici ca, atunci cand s-au realizat principalele lucrari de pe zona Grupului de Santiere Sibiu, acesta se afla in subordinea ICCF Brasov unde, in acea perioada, era director dl. ing. Alexandru Dobre.

Implicat mult in aceasta lucrare a fost ing. Eftimie Dumitrescu, pe atunci seful Serviciului Productie la ICCF Brasov si ing. Oprina.

Sa punctam cateva etape:

• la 16 noiembrie 1983 a intrat primul tren pe Podul de peste Olt,

• la 30 iunie 1984 trenul trecea peste viaductul Hogea,

• la 27 decembrie 1984 s-a incheiat montarea grinzilor la toate cele 6 viaducte.

Complexitatea variantei de traseu se poate sintetiza prin cateva elemente pentru a putea fi comparata cu alte lucrari de acest gen atat din tara cat si din strainatate.



Linia CF Rm. Valcea – Valcele comparabila cu trasee spectaculoase din Romania si din Europa

Se va observa ca, daca luam in consideratie lungimea totala a tunelurilor, cea mai complexa se dovedeste linia Bumbesti – Livezeni, avand in tunele 27,89% din traseu. In acest procent nu sunt incluse polatele realizate ulterior cu ocazia electrificarii. Urmeaza linia Ramnicu Valcea – Valcele cu 10,6%.

Daca folosim, ca termen de comparatie, ponderea viaductelor, obser­­vam ca pe primul loc se situeaza linia Ramnicu Valcea – Valcele cu 9,28%, urmata de Bumbesti – Livezeni cu 7,38%.

Comparand cu doua lucrari mari feroviare din Europa, linia Paris – Lyon si linia Roma – Florenta, vom constata ca, din punct de vedere al ponderii viaductelor, linia Ramnicu Valcea – Valcele se apropie de linia Roma – Florenta (9,28% fata de 11,7%). Din punct de vedere al ponderii tunelurilor, diferenta este mare: 10,6% fata de 32,5%.

Comparand, insa, cu linia Paris – Lyon, se constata complexitatea cu totul deosebita a liniei Ramnicu Valcea – Valcele. Astfel, ponderea viaductelor pe linia Ramnicu Valcea – Valcele este de 9,28% iar pe linia Paris – Lyon numai 0,9%, acolo tunelurile lipsind cu desavarsire.



Cuvinte frumoase despre Antrepriza Tunele Brasov

Cu riscul de a ne repeta, vom mentiona faptul ca la Antrepriza Tuneluri din Brasov, care a executat tunelurile Gibei si Plostina, precum si viaductele Topolog, Samnic, Samnicel, Linia, director era ing. Stefan Manea, inginer sef Mihai Dobrovolski, directori adjuncti (in perioade diferite) ing. Gheorghe Sincai si ing. Cornel Hadareanu, iar contabil sef, economistul Mihai Preda. In cadrul biroului tehnic, de pro­blemele acestor lucrari s-au ocupat inginerii Emilia Carjoescu si Dorin Gaspar. Brigada de la Ciofringeni a fost condusa de ing. Nicolae Procop, avand adjuncti pe ing. Dorin Onita, Alexandru Paul Tacacs, Otto Cremarenco. Alti colaboratori de nadejde au fost: ing. Ion Niculescu, subing. Ion Melicut, Ion Minea, Andrei Micheti, Marian Troaca, maistrii Furis, Iulian lordache, Enache, Vasile Comarescu, Radu Constantin, Cornel Brad.

O pleiada de ingineri valorosi, cu raspunderi in economia romaneasca, s-au implicat in aceasta lucrare. In faza de aprobare a lucrarii, un rol important l-a avut seful Departamentului Cailor Ferate, ing. Ionel Diaco­nescu.

Apoi, raspunderi concrete i-au reve­nit adjunctului de ministru, inginer Marin Maroiu. M-am aflat de multe ori in grupul ce-l insotea, in special in vizitele pe teren sau in culisele acestei lucrari. Am fost impresionat de felul liber consimtit in care subordo­natii sai, toti oameni de mare valoare, si care vor fi mentionati mai jos, respectau hota­rarile luate de acesta. A avut, astfel, cea mai mare longevitate in functia de ministru adjunct in Romania.

Domnia sa a fost urmat in functie de inginerul Alexandru Dobre, profund implicat in lucrarea prezentata ca director al intreprinderii de Constructii Cai Ferate Brasov, care, asa cum am mai amintit, avea in componenta si Grupul de Santiere Sibiu.

Director General al CCCF pana in anul 1985 a fost inginerul loan Lup, si dansul cu mare longevitate in functie. Calm, ponderat, a fost deo­sebit de stimat de majoritatea subordonatilor din intreaga tara. In legislatura dansului, antreprizele care acum sunt in subordinea re­gi­onalelor erau in sub­ordinea CCCF. Cred ca a avut calitati deosebite de conducator, intrucat a stiut sa-i inteleaga si sa-i ajute pe toti cei care i-au cerut sprijinul, de la simpli meseriasi la oameni plasati pe trepte mai inalte. Poate si perioada in care si-a desfasurat activitatea a fost mai calma.

I-a urmat in functie inginerul Nicolae Constantinescu. Firea sa a fost opusa predecesorului. Si peri­oada in care si-a desfasurat activitatea pana la sfarsitul anului 1989 a avut caracteristici deosebite: lipsa cronica a materialelor si motorinei, corelata cu cresterea sarcinilor si vitezei cerute pentru toate constructiile. In orice caz, principala caracte­ristica a domniei sale a fost dinamismul. S-a bucurat de colaborarea directorului general adjunct ing. Ion Navrapescu si a directorului tehnic ing. Mihai Eugenie. Ambii cu vasta experienta, primul promovat din functia de director al ICCF Brasov, al doilea din functia de inginer sef al ICCF Cluj, au lucrat perioade indelungate si cu inginerul loan Lup. Tot in ierarhia superioara a CCCF a fost si inginerul Andrei Abaluta – inginer sef, care ulterior a devenit director al Institului de Proiectari Cai Ferate. I-a urmat inginerul Istratescu Diomede si inginerul Radu Radulescu, res­pon­sabil cu mecanizarea.

Din partea beneficiarului – Regio­nala de Cai Ferate Craiova – de aceasta lucrare s-a ocupat directorul tehnic, inginer Neacsu Valeriu, o fi­gura de neconfundat datorita mus­tatii specifice, un om care aducea, intotdeauna, calmul in discutii, oricat de agitate ar fi fost.

PDF-ul aici: https://www.revistaconstructiilor.eu/wp-content/uploads/2013/05/RC_nr_93_iunie_2013.pdf



Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dan tm on September 16, 2021, 09:45:49 AM
Da, viaductele au fost construite lîngă rambleu, nu în locul lui.

Citisem undeva pe net un articol despre un studiu (interbelic?) pentru o linie pe un amplasament situat mai la sud de Rîmnicu Vîlcea.

Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: RaduG on September 18, 2021, 11:02:42 PM
Ladies & gents, după un mic research în presa din dictatură, fără pretenția că am identificat tot ce s-a publicat, am găsit următoarele articole, în ordine cronologică, despre CF 219:

1982 Iunie 19, Scînteia Tineretului dedică întreaga pagină 2:


(https://i.imgur.com/ly6TPLlh.jpg) (https://i.imgur.com/ly6TPLl.jpg)
(https://i.imgur.com/Fkj6qVX.jpg)


1983 August 2, Scânteia, prima pagină, reportaj:


(https://i.imgur.com/eWqhFiW.jpg)
(https://i.imgur.com/iJY5dg9h.jpg) (https://i.imgur.com/iJY5dg9.jpg)


1985 August 16, Scînteia - e postată mai sus în pagina 10 a topicului

1988 Martie 22, Scînteia Tineretului, pagina 1, reportaj:


(https://i.imgur.com/jiHxQGr.jpg)
(https://i.imgur.com/LsO149Qh.jpg) (https://i.imgur.com/LsO149Q.jpg)


1989 Octombrie 12, Scînteia, pagina 5, poate ultima apariție în presă a subiectului, înainte de revoluție:


(https://i.imgur.com/FpTTVTih.jpg) (https://i.imgur.com/FpTTVTi.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)

Mulțumesc pe această cale Bibliotecii Deva, care ne-a redat o bucățică de istorie, scanând (cu OCR, ca să poți găsi informația), ziarele din perioada dictaturii.

Colecțiile sunt disponibile pentru download, în format PDF, aici:

Scînteia
http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/scanteia.html

Scînteia tineretului
http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/scanteiatin.html








Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 18, 2021, 11:30:07 PM
^ Mulțumesc mult. Primul (Scînteia Tineretului din 19 iunie 1982) îl citisem și eu acum câteva zile, dar în cache, pentru că nici un link de la bibliotecadeva.eu nu funcționează la mine, cu nici un browser. Mai are cineva problema asta?
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: bgd77 on September 19, 2021, 10:46:54 AM
La mine merg linkurile postate.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: nenea_hartia on September 19, 2021, 12:25:20 PM
^ Am aflat care e problema: la fel ca și TVR+ :bash:, nu funcționează decât din România. Am reușit să le acces cu VPN. Sper că e doar din cauză că au setat ceva greșit, mai ales că domeniul, în mod ironic, e ,,.eu". În plus, pagina principală (http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/scanteia.html) (doar cea către ,,Scînteia", nu și către ,,Scînteia Tineretului") merge fără VPN, dar link-urile către ziarele scanate nu. Le voi scrie un email.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: b1 on December 03, 2021, 09:16:02 PM
Linia 219. Vâlcele – Râmnicu Vâlcea, 31.12.2006:
    Ideea construirii acestei linii a apărut în timpul celui de-al 2lea Război Mondial, când nemtii doreau o cale ferată pe această rută, însă nu s-a materializat nimic la acea vreme. La mijlocul anilor '70 a reapărut ideea construirii acestei linii, cu scopul de a decongestiona traficul pe linia Brasov - Fgăras -Sibiu si de a scurta distanta dintr Bucuresti si Arad (cu peste 100km). După studierea mai multor variante de traseu, a fost întocmit un proiect de construire a acestei linii (în lungime de 38 km), care includea si un număr destul de mare de viaducte, 2 tunele (Plostina-1910m si Gibei - 2250m) si numeroase lucrări de stabilizare a solului, costul total depăsind 1 miliard de lei (banii vremii). Însă, fiind ,,Iepoca de Aur" si perioada economiilor, proiectantilor li s-a solicitat să reducă pe cât posibil costul proiectului, astfel că, în afară de tunele si de câteva viaducte mari (realizate conform proiectului, fiind adevărate lucrări de artă), s-a preferat construirea liniei pe rambleu, multe dintre rambleuri cedând în fata alunecărilor de teren (despre asta vom vorbi putin mai târziu). În 1989, desi lucrările nu erau în totalitate finalizate, linia a fost deschisă, fiind prezentată ca o mare realizare a vremii. Alunecările de teren si furturile au dus la închiderea liniei în 1998, la nici 9 ani de la darea ei în folosintă. De altfel, închiderea a fost simbolică, deorece trenuri de călători au circulat doar în 1993, din 1994 linia dispărând din mersul trenurilor. În mersul trenurilor din 1992-1993 apar 4 perechi de trenuri pe această sectie: 2 accelerate si 2 personale. Cele 2 accelerate erau Acc225 (Bucuresti-Arad) si un Acc sezonier pe ruta Arad-Mangalia. Dintre cele 2 perosnale, unul venea de la Bucuresti. Timpul de parcurgere al sectiei era de aprox. 60 de minute, indiferent de tipul de tren (deci o medie de 30 km/h... o viteză cam mică chiar si pentru un personal). Toate cele 4 perechi de trenuri erau facultative, în caz de alunecări de teren acceleratele erau deviate prin Sibiu - Făgăras - Brasov - Bucuresti, personalul de la Bucuresti era limitat la Pitesti, iar celălalt personal era anulat. Începând cu mersul trenurilor din 1993-1994 linia 219 nu a mai apărut, pe ea circulând doar trenuri de lucru până 1998, când sectia a fost inchisă, statia Vâlcele fiind retrogradată la rangul de HC (haltă călători), fiind deservită de vânzător de bilete. Totodată, macazele de intrare pe linie (de la Vâlcele si Bujoreni-Vâlcea) au fost dezafectate, la fel si semnalizarea pentru această sectie (este vorba de semnalizare mecanică). La închiderea liniei au mai contribuit si alti factori, în afara celor naturali (inundatii si alunecări de teren, care totusi au fost principala cauză care a dus la închiderea liniei). Datorită faptului că trenurile de lucru treceau cam ,,din an în Pasti", unii oameni binevoitori au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de picior... în localitătile apropiate de linie se pot observa garduri si podete făcute din traverse si armate cu bucăti de linie.
    În prezent, stâlpii ce sustineau semnalele au fost culcati la pământ, Vâlcele a ajuns un simplu punct de oprire (clădirea este în paragină), iar liniile au fost demontate, fiind depozitate împreună cu traversele în apropierea gărilor si cantoanelor (deasemenea abandonate, cu câteva exceptii care au devenit case) de pe traseu.
    Pe 18.11.2006, împreună cu ,,Convoiul" Railwayfan (detalii aici) am pronit la drum cu masinile spre linia Vâlcele-Rm. Vâlcea. După o plimbare cu un automotor Malaxa pe ruta Pitesti - Curtea de Arges, am revenit cu acelasi automotor la Merisani, de unde am plecat cu masinile spre Viaductul Topolog. Acesta este situat pe linia 219 (Vâlcele - Rm. Vâlcea), având 1290 m si o înăltime maximă de 48m, fiind cea mai impresionantă lucrare de artă de pe această linie.

Sursa + fotoreportaj cu 153 de poze (http://transport-in-comun.ro/trenuri/infra/linia219.htm)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: dr4qul4 on July 27, 2022, 03:54:32 PM
o poza gasita pe fb (ceva grup de offroad):

(https://i.imgur.com/PlZa5jZh.jpg) (https://i.imgur.com/PlZa5jZ.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: TibiV on July 27, 2022, 05:22:47 PM
Pozele tale (+1) au o sugestie parsiv/interesanta:

Da-o naibii de CF, ce DeX ar iesi pe aici!...
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: Drax on July 27, 2022, 07:17:10 PM
Macar o pista(trail) de biciclete daca DX e scump :)
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: frunzaverde on July 28, 2022, 12:19:21 AM
Daca ai putea sapa tunelele pentru 1x9m in loc de 1x5m si extinde tablierul la 15 metri latime (n-are trebui sa fie probleme) ar fi posibil un 2+1 cu 1+1 prin tunele.

Exista metode de extins tuneluri, spaniolii au folosit, dar nu stiu cat de ieftine. Ar fi o idee pentru un DX A1-Rm. Valcea pe termen luuuuuuuung. Problemele de alunecari si ramblee inalte pentru declivitate ar fi minore pentru declivitatile necesare de sosea.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: RaduG on July 28, 2022, 09:30:27 AM
Ideea cu pista de bicicleta ar fi cal mai simplu de pus în practică, și ar putea obține și finanțare UE, tot e trendul acesta pentru mobilitatea velo.
DX nu e fezabil, Curtea de Argeș (mă rog, zona lacului Vâlcele de unde se bifurcă CF219) și RM Vâlcea vor fi conectate cu A1 (parțial, până la Tigveni).
Cred că totuși strategii din transporturi ar trebui să studieze scopul inițial, cel de CF, și să-l integreze într-o dezvoltare ulterioară a rețelei, chiar dacă e la etapa a 17-a.
Title: Re: Calea ferata 219 Valcele-Ramnicu Valcea
Post by: străbăturn on January 14, 2024, 11:04:51 PM
Este posibil ca linia să meargă prin gara din centrul Râmnicului Vâlcea?
Și eventual o variantă ocolitoare pentru trenurile de marfă pe unde era
a construită până acum
Râmnicu Vâlcea Est, deși pe hartă nu pare e chiar în câmp
Pe wikipedia am citit că o variantă mai veche trecea Oltul prin sud dar asta era înainte să facă barajul cu lacul de acumulare Ostroveni

Bine, cel mai probabil nu o să facă nimic dar na, ne imaginăm