Forum PeUndeMerg.ro

România => Nivel național => Birocrație => Topic started by: Ionut on August 11, 2015, 11:03:08 AM

Title: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on August 11, 2015, 11:03:08 AM
Va rog sa:

1. Comentati exclusiv pe acest thread despre exproprieri, indiferent de obiectivul de infrastructura (DN, autostrada, cale ferata, orice altceva). Pe niciun alt thread al forumului nu vor mai fi permise discutii despre exproprieri.

2. Respectati regulile forumului (la fel ca pe orice alt thread), deci fara lamentari, discutii imbecile sau inepte.

3. NU folositi forumul ca loc de descarcare a frustrarilor personale, mai ales in cazul in care sunteti chiar voi expropriati.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dorum on August 13, 2015, 09:00:45 AM
http://www.mesagerulhunedorean.ro/executare-silita-cu-jandarmi-si-politisti-la-soimus/


...sa inteleg ca se apuca UMB de dealul de la Soimus?

PS: Rocklee, cand ai ceva drum prin zona, pozezi cele 4 case care sunt expropriate? Mersi!
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alecu26 on August 13, 2015, 09:31:19 AM
nu neaparat.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AndyM09 on August 13, 2015, 11:04:07 PM
Iar acei oameni ce fac?  ??? Cu banii aia nu-si permit sa se mute niciunde. Ii da afara din casa si ii lasa pe drumuri in fundul gol ca sa-si construiasca ei autostrada?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on August 13, 2015, 11:48:59 PM
nu cred ca le-a dat nimeni sub 1 leu pe m2 si nimic altceva pt constructie!
asta daca nu cumva erau ridicate fara nici un fel de autorizatie.


Ar mai fi o varianta: actele de succesiune nu sunt facute de zeci de ani iar proprietarul nu poate intra in posesia banilor. Daca sunt si mai multi mostenitori (desi doar 1 mai locuieste acolo de zeci de ani), atunci banii se impart....cand se termina procesul!!

Oricum, consider ca statul ar tb sa-i ajute cumva. Eventual sa le faca actele de succesiune imediat, fara nici un fel de cost. Eventual si niste materiale pt o casa noua (unde au avut loc inundatii/alunecari de teren, s-au primit ajutoare sub forma materialelor de constructii).
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alecu26 on August 14, 2015, 08:36:49 AM
aveam un coleg de forum, numit expropiatul. De pe centura Bacaului. Aceeasi situatie.

Acolo si mai misto...proiectul trecea prin casa, dar in proiect zicea ca e teren viran (sau...la OCPI scria asta...in fine). Primeste 3000 de euro pe o casa cumparata culmea....cu programul prima casa...adica chiar statul ii recunoaste valoarea mult mai mare.

Repet...ce dracu face avocatul poporului in acest caz, unde din punctul meu de vedere, al unui nespecialist juridic...este incalcata constitutia.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: mircea on August 14, 2015, 10:03:29 AM
Alt caz, în care nici măcar nu s-au dat banii:

Quote
Autostradă construită pe terenuri agricole. Oamenii au fost expropriați fără să primească niciun leu despăgubire

Expropriaţi fără să primească niciun leu despăgubire. Zeci de localnici din comuna Coşteiu, judeţul Timiş, s-au trezit că pe terenurile lor agricole a fost construită autostrada A6. Pe o porţiune de zece kilometri, între localităţile Traian Vuia şi Coşteiu, şoseaua a fost făcută peste culturile de grâu şi porumb ale localnicilor. Potrivit unei hotărâri de guvern din 2013, cele 30 de familii care au terenuri în zona autostrăzii ar fi trebuit să primească 80 de bani pe metrul pătrat.

,,Mie mi l-o tăiat aşa, în două, pe lung. Aici mi-o rămas o ţâră, şi am capătul ăla de cucuruz acolo, unde vedeţi pomul. Exact ca pe vremea lui Ceauşescu, că vine şi te ia mascaţii şi te bat să dai pământul la colectiv", spune Anton Koș, unul dintre păgubiți.

Bărbatul de 80 de ani, care a rămas fără mai bine de două hectare de pământ, nu este singurul în această situaţie. Zeci de alţi localnici din Ţipari sau Păru au pierdut hectare întregi de teren agricol în urmă cu trei ani, atunci când au început lucrările la autostradă.

Karoly Olah, păgubit: "Fără să ne anunţe înainte cu un an să nu mai semănăm, s-or băgat, era grâul semănat, era în spic, or intrat."

Oamenii au trimis în zadar sesizări la toate instituţiile statului.

,,Am o grămadă de memorii făcute. Şi nu numai eu, proprietarii de teren. Am făcut memorii, am primit răspuns că în cel mai scurt timp se va identifica problema şi se rezolvă, şi cu asta ne-am ales", spune o păgubită.

Ca şi cum paguba pe care deja au suferit-o nu ar fi fost de ajuns, localnicii din Ţipari reclamă acum o altă problemă.

,,Din cauza unor probleme apărute la şosea, autostrada trebuie reparată. Iar constructorul ia acum pământ tot din terenurile localnicilor", transmite corespondentul Digi24 Andrada Velciov.

Oamenii spun că nu îşi permit cheltuielile unui proces împotriva CNADR pentru a-şi recupera banii. Autostrada A6, în judeţul Timiş, a fost dată în folosinţă în anul 2014.


sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Autostrada+construita+pe+terenuri+agricole+Oamenii+au+fost+expro

Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alecu26 on August 14, 2015, 03:30:59 PM
am mai auzit de asemenea cazuri...in care autostrada trece printr-o parte a parcelei, ramanand 5% sa zicem pe o parte, 90% pe cealalt...si 5% este expropriat.

Evident ca, cu aia 5% ramasi (o tzara cum zice omul ala in dulcele grai ardelenesc  si banatean, o leaca in alte graiuri...:)) nu mai pot fi folositi pentru agricultura rezonabil...mai ales daca sub sau supratraversarea sunt la 5 kilometri distanta.

Problema e ca nici CNADNR nu poate sa despagubeasca ca vine Curtea de Conturi si ii rupe in doua (la noi in tara...ca in alte tari, in mod evident nimeni nu are nimic cu managerul din CNADNR care ia asemenea decizii).

Singurul mod in care poate fi expropriat pentru acei 5% e prin hotarare judecatoreasca...ca se pierde uzufructul...sau asa ceva.

Singura chestie pozitiva...ar fi ca CNADNR acolo ar putea planta pomi sau vegetatie, mai ales daca orientarea acelei parcele permite...fiind o fasie in lungul autostrazii.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alecu26 on August 19, 2015, 07:11:20 PM
Interesante expropierile de la prelungirea si extinderea Ghencea. Chiar daca nu ia mult din case...in fapt e clar ca nu poti demola/expropria jumătate de casa.

Asa ca WTF e in capul celui care a facut planurile? Inca o lege proasta. In acest caz, chiar ca expropierea trebuie facuta pe o evaluare independenta (nu de genul celor de la ANRP). Altfel vine un functionar din primari care pe baza tabelului de la proiectant expriaza cate 10 metri patrati dintr-o casa la grila notarilor pentru acea zona.

Si tu te poti judeca cu ei doar dupa demolare. Adica dupa ce-ti iei vreo 1000 de euro...si ai casa pe jumătate distrusa.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: ciprebbe on August 12, 2016, 01:02:21 PM
Quote from: AkaManah on August 12, 2016, 11:57:32 AM
Ar fi fost o realizare daca CNADR-ul nu se folosea de lege sa comita abuzuri. Am avut ocazia sa vorbesc cu acei oameni si sunt traumatizati. In urma cu doi ani au fost anuntati ca S-AR PUTEA sa ii exproprieze. Anul acesta au primit ca VOR FI expropriati. Evaluarea CNADAR  s-a ridicat pe casa, livada pentru material de altoire (greu de realizat in timp indelungat) si teren la fabuloasa suma de ~35000 de euro. Expertiza independenta a triplat suma. Primaria Aiud isi da cu stangul in dreptul de parca sunt setati sa complice situatia. Colac peste pupaza oamenii se trezesc cu un avertisment (acum 3 luni)  ca au 15 zile sa paraseasca casa desi legea spune ca expropriatorul are obligatia sa ii asiste la mutat cu logistica si banii necesari acestei actiuni. Nici vorba de asa ceva! Nu li s-a dat nici un ban, oamenii nu au alta casa unde sa se mute (cu banii din evaluarea initiala si-ar fi putut lua doar un apartament), nici unde sa isi depoziteze bunurile. Una cu alta aplicarea legii se face abuziv si ei sunt decisi sa ajunga la CEDO pentru ca li se incalca drepturi fundamentale.
O parte din situl 10 este la ei in curte si nu se poate intra acolo cata vreme sunt in litigiu. S-a luat decizia ca nu se va intra fara un contract legal. Fara acele sapaturi nu se va putea finaliza raportul pentru descarcarea de sarcina arheologica si AKTOR nu va primi acceptul comisiei din Ministerul culturii. Situatia este identica si la o alta proprietate: casa +teren care va fi demolata pentru relocarea de utilitati si pentru supratraversarea DJ142L. De abia acum a primit un raspuns SOLICITAT de el prin email de la CNADR (va fi expropriat) dar, nu exista HG inca din lipsa de documentatie inaintat guvernului. Si aici evaluarea CNADR este de 4 (PATRU!!!!) ori mai mica decat evaluarea independenta. Procesul este on the way!
Este normal sa se intample asa ceva?! Daca se ajunge la CEDO  statul roman va fi desfiintat de sentinta!

Nu va fi desfiintat. Asta e legea in RO. Nu se plateste nici un ban in plus fata de ce e in grila notariala. Orice leu platit in plus e curtea de conturi pe tine.
Ca nu e buna(echitabila) legea e alta discutie dar sa nu uitam si ce abuzuri erau in trecut . Orce suma in plus se obtine doar prin instanta.Cred ca nu poate merge la CEDO pana nu are o sentinta definitiva. De obicei sentintele se dau in favoarea celor expropriati cu conditia ca acestia sa detina documente pentru orice constructie, investitie etc... realizata.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AkaManah on August 12, 2016, 09:27:48 PM
Pana se termina procesul vor locui in padure?! Cum poate statul sa considere ca asa ceva e drept? Unde sa mearga acei oameni atata timp cat nu au banii necesari achizitionarii altei locuinte?  Stiti cat dureaza un proces?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on November 28, 2016, 08:19:31 AM
Guvernul accelerează exproprierea terenurilor pentru autostrăzi,
trecând peste organe de urmărire penală și bănci, și declară proiecte ca având interes major


Astfel, Guvernul va stabili că decizia de expropriere este emisă și își produce efectele atunci când proprietarii imobilelor sau moștenitorii legali ai acestora au bunurile imobile/terenurile supuse unor măsuri asiguratorii de către organele de urmărire penală/ executare silită sau sunt ipotecate ca efect al unor contracte de împrumut.

Într-o astfel de situație, cu 30 de zile înainte de data emiterii deciziei, expropriatorul va notifica organelor de urmărire penală/de executare silită și/sau creditorului faptul că bunul imobil/terenul supus măsurilor asiguratorii/procedurilor de executare silită sau ipotecii face obiectul procedurii de expropriere, solicitându-le să instituie măsurile asiguratorii, ipoteca sau poprirea asupra sumelor care vor rezulta din procedura de expropriere, comunicându-le datele de identificare a bunului imobil/terenului, datele de identificare a proprietarilor, valoarea imobilului/terenului, precum și orice alte informații pe care expropriatorul le consideră necesare.

Dacă organul de urmărire penală/executare silită și/sau creditorul nu răspunde, procedura de expropriere va continua, iar măsurile asiguratorii, ipoteca sau poprirea vor fi radiate de drept odată cu intabularea dreptului de proprietate în favoarea statului, județelor, orașelor sau comunelor.

Argumentul este că procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică vizează și bunuri imobile care fac obiectul unor măsuri asiguratorii instituite de organele de urmărire penală, executare silită/creditori, situație care conduce la îngreunarea implementării procedurilor de expropriere și aducerea de prejudicii terțelor părți.

Profit.ro (http://www.profit.ro/must-read/guvernul-accelereaza-exproprierea-terenurilor-pentru-autostrazi-trecand-peste-organe-de-urmarire-penala-si-banci-si-declara-proiecte-ca-avand-interes-major-16061546)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on February 16, 2017, 11:02:40 PM
Peripetii pe santierul centurii Tg Jiu:

Proprietarul unui teren care urmează să fie traversat de varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, Ion Dodescu, a blocat ieri cu propriul trup un excavator al constructorilor care veniseră să înceapă lucrări de amenajare. Totul s-a transformat într-un scandal, iar la faţa locului a fost chemat şi un echipaj de la Poliţia Târgu Jiu. Bărbatul a refuzat ca utilajul să intre pe terenul său, fiind nemulţumit de faptul că nu i-a fost încă plătită despăgubirea, iar cuantumul acesteia este mult prea mic.

Lucrările au fost ieri sistate în zonă până când se va clarifica situația. Cristi Tudor, reprezentantul Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu, a explicat că banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa pentru că nu se va face dezmembrarea terenului.

mai mult aici
http://www.gds.ro/Local/2017-02-16/executare-silita-blocata/ (http://www.gds.ro/Local/2017-02-16/executare-silita-blocata/)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on February 17, 2017, 12:17:07 AM
^"banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa pentru că nu se va face dezmembrarea terenului." ??
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on February 17, 2017, 12:33:46 AM
Formularea celui care a scris este complet aiuristica (sau mai degraba habarnistica)
In mod sigur are ceva legatura cu dezmembrarea, dar nu asa cum a scris...

Probabil forma corecta era:

"banii sunt consemnați în dreptul proprietarului, dar nu îi poate încasa până când nu se va face dezmembrarea terenului."
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on February 21, 2017, 02:45:10 PM
CCR: Neplata despăgubirilor în cazul unor suprafeţe expropriate pentru cauză de utilitate publică, neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că este neconstituţională exceptarea persoanelor fizice şi juridice private de la plata despăgubirilor în cazul unor suprafeţe expropriate pentru cauză de utilitate publică.
...
'În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art. 14 din Legea nr. 255/2010, potrivit căreia scoaterea, definitivă ori temporară, din fondul forestier naţional, a terenurilor necesare pentru obiectivele de interes naţional, judeţean şi local se exceptează de la plata despăgubirilor prevăzute de art. 41 lit. b), c) şi d) şi art. 42 lit. b), c) şi d) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cuvenite persoanelor fizice şi persoanelor juridice private, este neconstituţională', se precizează într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Economica.net (http://www.economica.net/ccr-neplata-despagubirilor-in-cazul-unor-suprafete-expropriate-pentru-cauza-de-utilitate-publica-neconstitutionala_133580.html)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: infraAdi_ro on March 18, 2017, 09:22:27 AM
MAI MULTE EXPROPRIERI PENTRU AUTOSTRADA SEBES-TURDA

Va fi majorată suma pentru despăgubirea proprietarilor expropriați de pe amplasamentul Autostrăzii Sebeș -Turda, ajungând astfel la 1,02 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Data limită pentru primirea de propuneri și observații este 28 martie 2017. În perspectiva viitoarei autostrăzi, proprietarii a 163.829 mp de teren își vor ceda drepturile. Dacă majoritatea imobilelor se înscriu în categoria terenurilor arabile, există și un imobil care aparține categoriei funcționale de curți construcții. Procedurile de expropriere vizează patru localități din județul Alba, respectiv Sebeș, Gâlda de Jos, Ciugud și Unirea.
Sumele individuale vor fi virate de către Ministerul Transporturilor, în termen de 30 de zile de la data solicitării acesteia, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA. Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, răspunde de modul de utilizare a sumei alocate pentru expropriere, precum și de corectitudinea datelor înscrise la baza proiectului de Hotărâre."

https://www.arenaconstruct.ro/mai-multe-exproprieri-pentru-autostrada-sebes-turda/?utm_source=Newsletter__Newsletter&utm_medium=yahoo.com&utm_campaign=newsletter_362828 (https://www.arenaconstruct.ro/mai-multe-exproprieri-pentru-autostrada-sebes-turda/?utm_source=Newsletter__Newsletter&utm_medium=yahoo.com&utm_campaign=newsletter_362828)

Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on April 07, 2017, 04:52:48 PM
Programul National de Cadastru si Carte Funciara (http://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lurarilor.html)cand se va finaliza acest program, vom scapa de "surprizele neplacute" care blocheaza dezvoltarea infrastructurii. Din pacate se va termina abia in 2023 :)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on May 04, 2017, 12:56:37 AM
Alta "durere de minte"...
Daca nu aveau acte, este clar ca au construit ilegal.

ISC ce p...da masii pazeste ?
Nu stie decat sa ceara dosare penale pentru UMB care au lucrat pe un proiect de interes national comandat de statul roman ?... Si eram "la mustata" sa ceara demolarea lucrarilor deja executate...

Dar unora care si-au facut case pe unde le-a traznit mintea, fara nici o autorizatie, nu le putem impune nimic.
Legea este clara... Daca este ilegala, se demoleaza.
Dar noi nuuuuuu....
"...vom convoca Comisia să le dăm banii oamenilor pentru case..."

Interesanta problema din punct de vedere legal...
Le vor da banii pentru niste case care din punct de vedere legal nu exista !...

Asteptam Curtea de Conturi.... ;)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on May 04, 2017, 01:10:17 AM
Există posibilitatea ca acele imobile sa fie de fapt terenuri, din punct de vedere cadastral se folosește același termen care pentru oamenii normali înseamnă o casă sau o construcție.

Si mai e ceva. Legea 10/1995 are cateva exceptii (Art.2), locuintele unifamiliale din rural cu un singur nivel sau P+1 precum si anexele nu intra pe lege deci nu se supun controlului ISC. Intrebarea mea este ce impozit plateau?

LE: chiar daca nu intra pe legea 10, tot li se aplica legea 50/1991 - autorizarea constructiilor. Nu se poate emite AC fara titlu de proprietate.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on May 04, 2017, 01:15:06 AM
Quote from: perfidus on May 04, 2017, 12:39:34 AM
Stiri noi de pe santierul VO Targu Jiu:

QuoteÎn două-trei săptămâni vom convoca Comisia să le dăm banii oamenilor pentru case şi pentru terenurile intravilane. Locatarii caselor vor primi titlu de proprietate. Le vom putea da banii şi celor doi proprietari care nu au avut un interes să îşi facă un titlu de proprietate", a declarat Cristi Tudor
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on May 04, 2017, 12:20:19 PM
@TibiV...nu e chiar asa (nu stiu exact situatia acelor case, dar vb la modul general).
Exista urmatoarea posibilitate: Acolo au fost case si inainte (este vorba de intersectia cu DN66, care este in sat). Poate au existat case inca de acum 100 de ani. Nimeni, niciodata acolo nu a fost nevoit sa faca planul casei. Casele acelea nu par chiar atat de vechi, dar cum nu a existat planul initial al casei, au putut lejer sa o darame si sa faca alta pe acelasi amplasament. Se practica peste tot la tara. Teoretic ar fi nevoie de o autorizatie de consolidare/modificare, dar practic este imposibil sa demonstrezi acum ca proprietarul a incalcat vreo lege, neexistand nici un moment un document cu planul initial al casei.
De obicei la tara, pe actul de proprietate scrie: teren x m2, plus casa (3 camere) si anexe gospodaresti. Si bineinteles ca proprietarul este de fapt tatal/bunicul/strabunicul celui care locuieste acum acolo, pentru ca nimeni nu a facut succesiunea.
Cunosc o situatie, tot in Oltenia, unde cineva a incercat sa cumpere o casa batraneasca. Proprietarul (cu act eliberat in 90) inca traia, dar cand a venit cadastrul a constatat ca toate proprietatile de acolo sunt decalate cu 2 m fata de ce era trecut la primarie (asta desi toate erau case mai vechi de 50 de ani, poate si 100). Suprafetele erau corecte, dar incadrarea a fost facuta in 90 de unul care a masurat dupa picior sau din ochi. A venit cadastrul de la judet ( o adevarata telenovela) de vreo 3 ori si i-au zis ca trebuie sa-si dea vecinii in judecata ca sa se rezolve problema, altfel nu poate vinde (vanzarea era de forma, ca era catre fiica infiata)
Intre timp a murit mosul si a ramas asa. Doar ca a aparut acolo o alta casa, in locul celei batranesti.
As fi curios ce ar putea sa faca ISC-ul? Sa darame o casa care apare acolo in acte?
Pana nu se finalizeaza programul cadastral (e pe fonduri UE), asta e situatia in Romania. Legi atat de prost facute, incat nici pentru cazurile clare, esti nevoit sa apelezi la justitie.

Revenind la centura Tg Jiu, ce fac cu exproprierile din Dragoeni? acolo avem rampa doar pe dreapta. Pe stanga este inca acea firma
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on May 25, 2017, 03:36:44 PM
Un an si jumatate aproape au fost necesari pentru clarificarea documentatiei in legatura cu unele exproprieri suplimentare la intersectia DN56 Craiova -Calafat cu DN56A Maglavit-Simian.

De-abia de acum se va intra pe circuitul de aprobare prin HG, asta inseamna dupa mine minim 6  luni.
Aici ar fi vina proiectantului, se pare ca nu a intocmit cum trebuie documentatia si a fost respinsa de CNAIR. Documentatia completata a fost retransmisa abia in 28 aprilie 2017, la mai bine de 15 luni de la prima solicitare a CNADNR.

Dulce stil de lucru, neaos romanesc.

QuoteLa capitolul probleme se mai menționează sensul giratoriu care ar trebui construit la intersecția DN 56 cu DN 56A (Maglavit – Șimian), soluția dată în Comisia tehnico-economică de siguranța circulației, care ar necesita însă suprafețe suplimentare de teren. Aici ar fi nevoie de exproprieri, care se fac doar prin hotărâre de guvern. ,,În ianuarie 2016 s-a solicitat proiectantului refacerea coridorului de expropriere și transmiterea către CNAIR a suprafețelor suplimentare necesar a fi expropriate. S-a primit un răspuns incomplet de la proiectant, urmând ca acesta să completeze documentația în cel mai scurt timp posibil. Proiectantul a înaintat documentația privind exproprierile în data de 28.04.207, care a fost transmisă la Direcția Terenuri. Responsabilul de contract va urmări săptămânal stadiul documentației privind demararea procedurii de HG", se explică în fișa de proiect a DN 56 Craiova – Calafat. Termenul estimat pentru finalizarea acestor proceduri și realizarea sensului giratoriu respectiv este septembrie 2017.
Pentru alte informatii legate de stadiul lucrarilor de modernizare a DN56, articolul complet aici:
http://www.gds.ro/Local/2017-05-25/dn-56-craiova-calafat-un-tronson-se-remediaza,-la-altul-se-lucreaza/ (http://www.gds.ro/Local/2017-05-25/dn-56-craiova-calafat-un-tronson-se-remediaza,-la-altul-se-lucreaza/)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on July 17, 2017, 11:14:44 PM
M-am uitat pe geoportal.gov.ro la centura Tg Jiu si observ ca toate exproprierile sunt gata (am o singura nedumerire legata de o parcela la intersectia cu DN66 sud).
Casa aceea cu protestul este pe culoarul de expropriere. Totusi am observat ceva folosind harta ortofoto2012 si mai apoi google earth: casa aceea a inceput sa fie construita in 28 August 2012! Atunci au inceput sa sape groapa.
5 ani, tinand cont ca suntem in Romania, si avem podul peste Jiu la un procent ridicat, si multe structuri aproape gata (de vreo 2 ani chiar). Avansul s-a dat in Decembrie 2014.
Asa ca intreb: Proprietarul chiar nu stia ca pe acolo trece centura? Eu chiar nu cred ca CNAIR s-a miscat atat de repede si in 2 ani a avut si SF gata, si licitatie si contestatii rezolvate si avans.
Primaria Tg Jiu cum a dat autorizatie de constructie? Sau mai degraba proprietarul nu a respectat intocmai autorizatia de constructie? (ma gandesc ca a primit-o  inainte de criza si a expirat pana s-a apucat el sa construiasca)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dumbravaandrei on July 17, 2017, 11:42:32 PM
Uiti ca exista si posibilitate de intrare in legalitate a unei constructii ridicate ilegal. Se pare ca la nodul sanpetru de pe DN VO 1K dupa ce s-a dat dispozitie de expropiere si cand aproape sa se termine si procesele dintre primarie si propritar, s-a trezit proprietarul ca vrea sa intre in legalitate.... tot i se va demola casa in final, dar o mai lalaie asa 2-3 ani.
Da, e specula fara scrupule...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on July 18, 2017, 12:38:28 AM
Ce bine ar fi ca o instanta sa ceara exproprietarului o evaluarea a costurilor suplimentare provocate de intarzierea lucrarilor din cauza celor "construiti ilegal"...

Si sa zica instanta: aveai mata de primit 70 de mii de euro valoarea exproprierii unei constructii ilegale dar te-ai opus desi stiai ca "nu esti legal", din cauza asta expropriatorul a avut costuri suplimentare (din cauza intarzierilor provocate de pretentiile tale neintemeiate) de 100 de mii de euro asa ca, in loc sa iei mata bani, adu' mata din pusculita de acasa 30 de mii de euro ca sa iasa "tanda pe manda". Daca nu, executare silita...

Doua-trei decizii din astea, popularizate (chiar daca la modul "ce-a patit bietul om") si sa vezi ce se "cumintesc" speculantii astia de ocazie...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on July 18, 2017, 12:50:12 AM
Sunt curios care e situatia reala.
Daca in cazul in care drumul este proiectat peste casele oamenilor sunt de parere ca traseul ar trebui deviat atunci cand exista culoar liber la doi pasi, in cazul celor care si-au ridicat casa ilegal, sau care au ridicat-o dupa ce stiau ca traseul va trece pe acolo (si ilegalitatea a fost facuta de altcineva), trebuie actionat dur.

Sunt de parere ca atunci cand iti ridici o casa, trebuie sa te interesezi de PUZ, PUG si chiar si de eventuale SF-uri de drumuri/CF care trec pe acolo. Chiar imi e greu sa cred, ca la doar 2 ani inainte de semnarea contractului de executie, proprietarul acesta nu stia ca va trece centura pe acolo.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on July 18, 2017, 02:19:01 AM
Situatiile pot fi drastic diferite...
Conteaza enorm cand a fost ridicata cladirea/locuinta respectiva... Adica "inainte" sau "dupa".
Referinta fiind anii '89-'90....

In toamna lui '89 casa in care locuiesc eu astazi, construita de socrul meu, primise instiintare de demolare...
Ce SF, ce PUZ, ce orice ?!?!...
Este drept, casa a fost construita fara AC, fara "diriginte de santier", fara nimic...
(Asta pentru ca pur si simplu in anii aia nu se dadeau AC nici la tara, daca constructia nu facea parte din "planul de sistematizare a localitatilor". Un plan sinistru, nu intru in detalii, cei de varsta mea stiu mai multe...)

Dar casa a fost ridicata in 1966... (Nu iti spun cat s-a chinuit in "democratie" sa i se recunoasca casa... Pentru care a platit impozit din primul an in care a construit-o, dar a platit "ilegal". Ca nu avea AC...
Dar impozitul tot l-au luat, chiar daca constructia era ilegala :D ...)

(Suntem la vreo 300 de metri de "soseaua principala", Sos.Giurgiului...
Nici daca ar fi facut-o cu 6 benzi/sens nu ar fi ajuns la noi cu demolarea. Probabil raposatu' vroia blocuri...)

Despre ce SF sau PUZ sa fi intrebat in '66 socra-miu ?... Venea "ala" si dadea din mana, si a doua zi dispareau 4-5 strazi...
(NU este gluma. Am VAZUT asta cu ochii mei. Seara erau cladiri, dimineata urmatoare era teren plat, frumos nivelat... :( )

Astazi este altceva.
Romania are legi si incepe sa aiba cadastru.
Dar mai are mult pana il termina...


Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cristi5 on July 18, 2017, 11:11:54 AM
Foarte bine zis "incepe". Spun numai ce-am auzit si vazut in ultimele 2 saptamani:

Apartamentul meu din Cluj figureaza la CF pe alta strada decat este de fapt (la vreo 3 strazi distanta), pentru ca la prima vanzare prin 1990 s-a gresit o cifra undeva (ca la Holdea, stiti voi). Cei care au vandut chiriasilor (nu mai stiu cum se cheama firma) zic ca au primit numarul de la ICRAL, care nu mai exista. Ar trebui refacute toate contractele de vanzare-cumparare pe acel apartament din 1990 pana azi, si pt asta ar trebui sa-i chem in justitie pe toti cumparatorii/vanzatorii.

Apartamentul surorii mele este mai multe apartamente, ca scrie in CF strada si numarul dar nu scrie blocul si sunt 5 blocuri la numarul ala de strada, si toate au apartamente cu acel numar.

La apartamentul socrilor scrie in CF numele blocului dar nu si numarul de strada, motiv pentru care au probleme la Politie cand le scrie adresa in CI (o alta aberatie in secolul 21, adresa in CI).

In blocul socrilor e un apartament in care a fost candva o firma de apartament. Executorii cu costume negre continua sa caute firma, dar apartamentul a fost vandut demult.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on July 18, 2017, 11:46:26 AM
Nu are rost sa vorbim ce a fost ridicat inainte de 90. Erau alte vremuri. Tot ce a fost de atunci ar trebui sa fie legalizat acum. Cine naiba isi lua AC la tara acum 100 de ani? Si multi ani dupa casele ridicate au fost in locul celor vechi. Dar inainte oamenii nu-si faceau casele in camp. Cel putin nu la campie.
Dar aici nu e vorba de asta. Conform imaginilor din satelit,  casa aceea nu era acolo in AUgust 2012. Cam pe atunci se vede ca incepe sa sape fundatia.
Eu vad simpla rezolvarea acestor situatii: castig de cauza trebuie sa aiba cel care a avut intaietate. Daca la momentul ridicarii casei nu exista nici un fel de plan pentru un drum in zona, atunci sa poata plati o amenda si sa intre in legalitate, beneficiind apoi de exproprieri.
Daca insa erau planuri cu un posibil drum pe acolo, atunci si-a facut-o cu mana lui.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cavver on July 19, 2017, 06:32:31 AM
@cristi5
Vorbesti din auzite sau din ce ai vorbit cu un notar ?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: expropriatul on July 19, 2017, 10:29:50 AM
Quote from: AkaManah on August 12, 2016, 09:27:48 PM
Pana se termina procesul vor locui in padure?! Cum poate statul sa considere ca asa ceva e drept? Unde sa mearga acei oameni atata timp cat nu au banii necesari achizitionarii altei locuinte?  Stiti cat dureaza un proces?

Normaaaal !
Ce te mira ? Asta inseamna drept de proprietate in Romania. Garantat prin Constitutie, legea suprema a unui stat. Aia pe care nu da doi bani presedintele tarii daca este sau nu respectata !
On-topic:
Da, in Romania daca ai casa construita cu autorizatii, cumparata de la dezvoltator imobiliar, si ai ghinionul ca sa faca niste retardati un SF din birou, sau cel mult din elicopter, nu ai nici un drept de proprietate asupra terenului si imobilului chiar daca tu apari in acte ca proprietar si platesti impozit la ea anual. Legea 255/2010, gandita de cretinii din pdl, nu face diferenta intre teren agricol si casa de locuit. Asadar fie ca ai un teren agricol cu papusoi sau o casa in care locuiesti, dupa ce ai primit decizia de expropriere in posta si ai refuzat mizeria de suma de bani de cateva mii de eur pe care ti-i dau ei, iti iei catrafusele si te cari in padure sa dormi, si daca mai bani te mai judeci cu statul dupa aia. Si la ce justitie avem noi in Romania, ai toate sansele sa iesi in pierdere.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: expropriatul on July 19, 2017, 10:35:39 AM
Quote from: ciprebbe on August 12, 2016, 01:02:21 PM
Quote from: AkaManah on August 12, 2016, 11:57:32 AM



Ca nu e buna(echitabila) legea e alta discutie dar sa nu uitam si ce abuzuri erau in trecut .

Asa este.
Si pe acelasi principiu, hai sa continuam si astazi aceleasi abuzuri, dar de data asta oamenilor simpli, si cu "legea in mana " !
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cristi5 on July 19, 2017, 12:13:58 PM
Quote from: cavver on July 19, 2017, 06:32:31 AM
Vorbesti din auzite sau din ce ai vorbit cu un notar ?

Scuze de off: Firma care a vandut apartamentele cu numere CF gresite lucreaza cu un avocat care ia (cica) 100 lei per numar, cu ea am vorbit. Notarii nu vor sa se bage inteleg. Primul pas e sa vedem daca e gresit numarul la toate apartamentele din blocul sau numai la unul...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Allex on July 27, 2017, 06:54:13 PM
Quote from: adrian rosca on July 27, 2017, 06:32:09 PM
In sedinta de guvern de azi s-a adoptat HG pentru completarea Hotărârii Guvernului nr.381/2009 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată rămase de expropriate (aka cele doua cotete  :lol:), situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ''Construcţia autostrăzii Bucureşti-Braşov, tronsonul Bucureşti-Ploieşti''. Proiectul de HG il gasiti aici (http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/07/HG-28.pdf)

Am auzit si eu la radio replica de mai sus. E de toata jena modul cum transforma premierul niste imobile, case ale oamenilor in care acestia locuiesc (sau ar putea locui), in cotete. Asta inseamna ca proprietarii sunt niste porci daca locuiesc acolo, nu? Exproprierile sunt importante si trebuiesc facute/urgentate, dar fara bataie de joc la adresa proprietarilor. Parerea mea.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on July 28, 2017, 01:16:35 AM
Mda, acolo a fost expropriat un SRL cu doua cladiri mici si o amenajare hidrotehnica (balta Saulei), dar si o locuinta proprietate a familiei Vasilas, vezi: http://mt.gov.ro/web14/documente/acte-normative/2017/06_17/Anexa.doc
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on July 28, 2017, 01:49:50 AM
Quote from: AlexAllex on July 27, 2017, 06:54:13 PM
E de toata jena modul cum transforma premierul niste imobile, case ale oamenilor in care acestia locuiesc (sau ar putea locui), in cotete. Asta inseamna ca proprietarii sunt niste porci daca locuiesc acolo, nu?

Nu sunt absout deloc un "fan" al actualei guvernari, si nici al premierului in functie....

DAR...

Hai sa ne gandim la modul realist ce a vrut sa apuna... si aici ii dau mare dreptate...

Mai baieti de la MT / CNAIR, inteleg sa facem exproprieri o data, de doua ori...
Dar voi vreti sa facem exproprieri in fiecare saptamana pentru acelasi proiect ?!?!....

Adica le-a spus pe fata ca sunt incompetenti, ca nu pot stabili ce este de expopriat de la bun inceput (atentie, nu vorbim de "optimizarile" ulterioare "din teren, vorbim doar despre SF...)

Nu cred ca Tudose stie ce a avut de expropriat (case de oameni sau cotete de gaini - el a avut in fata un proiect de HG cu "numar carte funciara (:lol: avem experienta in domeniu... ;) ) - suprafata expropiata", dar pozitia lui mi s-a parut OK...

As traduce-o cam asa:
"Daca in ficare saptamana mai expropriem 70 mp colo, dupa aia 195 mp dincolo... Atunci inseamna ca nu stiti ce vreti sa faceti si pe unde vreti sa facem, domnule Cuc..."

Repet: nu am carnet de "membru", nici nu sunt in "fun club PSD".
Dar abordarea lui Tudose mi se pare corecta in cazul asta (ii vor face si astuia motiune azi-maine...)...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: SkyPilot on July 28, 2017, 04:10:39 AM
@TibiV: De acord cu tine ca mesajul pe care a vrut sa il transmita este corect, dar felul in care il transmite este complet gresit. Mai ales de la primul administrator al Tarii, te astepti sa fie respectata cu sfintenie proprietatea privata. Mie, care locuiesc in Canada, si care nu am nici o treaba cu omul ala, imi pare sincer rau pentru cel cu pescaria de pe LD4. As vrea sa vad in Romania businessuri ca acela si altele de tot felul ca ciupercile, pentru ca am vazut aici unde locuiesc acum ca ei sunt "talpa tarii", adevaratul motor al progresului. Comunismul nu a functionat pentru ca nu a inteles acest adevar banal. Un individ care nu intelege un adevar simplu nu are ce cauta in fruntea administratiei Romaniei.
Scuze pentru off-topic si pentru caracterul politic (dar nepartinic) al postului meu!
In alta ordine de idei, activitatea mea principala este de project manager in IT. Mie personal mi se pare de neconceput sa ai de facut expropieri suplimentare atunci cand nu s-a schimbat mare lucru. Le-as intelege in situatii precum cea de la Holdea sau cand ai de executat un nod complex intre doua autostrazi (ca sa minimizezi suprafata expropriata), dar in rest? Mie imi cam miroase a incompetenta!
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on July 28, 2017, 10:53:54 AM
^^ Nu am multe experiente personale de lucru cu statul, dar cele cateva intalniri de gradul 3 cu birocratia mi-au format o parere.
Eu sunt convins ca sistemul actual de angajare, procedurile de lucru si de rotatie a cadrelor prin directii si ministere este un mecanism perfect de prostire a oricarei competente.
Adica dacă prin absurd sa zicem ca reusesti ca specialist sa-ti "faci rost" de un post din asta de birocrat, ti se inoculeaza din start ideea ca nu se poate face nimic pentru a schimba ceva ce ti se pare tie ca poate fi facut mai bine. Pentru ca seful tau stie intotdeauna ce e mai bine. Si pentru ca seful sefului tau bea cafele cu cel de la partid si stiu ei ce e de facut. Orice incercare de manifestare a competentei se pedepseste aspru, se interpreteaza din start ca vrei sa iei locul sefului. Cei mai multi raman sub radarul sefilor si in scurt timp sunt ingropati in munci inutile si suprasolicitati, de unde si rateurile de rigoare.
In 2004 aveam un stat slab care avea 500.000 angajati bugetari. Am intarit statul pe hartie, avem si institutiile cerute de UE dar am ajuns la 1.500.000 bugetari.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on July 28, 2017, 11:28:07 AM
Oameni buni, discutam despre exproprieri.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: andrei@buc on July 28, 2017, 12:51:47 PM
Cu riscul de a repeta o intrebare pusa pe alt thread, aveti idee daca exista o lista online a deciziilor de expropriere emise de CNAIR? hotararile de guvern se gasesc usor insa deciziile CNAIR parca sunt secret de stat.

multumesc
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on August 03, 2017, 02:54:28 PM
La santierul variantei ocolitoare Targu Jiu sunt probleme in continuare cu exproprierile. Toata lumea ridica din umeri.

QuoteEste de amintit că lucrările la şoseaua ocolitoare a municipiului Târgu Jiu sunt blocate de doi ani în punctul Amaradia. Aici există un teren deţinut de o notăriţă din municipiul Târgu Jiu. Femeiea a blocat exproprierea în instanţă, iar procesul se află la instanţa supremă. Juriştii Companiei de Autostrăzi nu au reuşit să îi mai dea de cap dosarului, iar materialele metalice de la podul de peste râul Amaradia au început să se degradeze. Varianta ocolitoare ar trebui să fie gata la finalul acestui an, însă termenul din contractul de execuţie nu va putea să fie respectat. Varianta ocolitoare a oraşului Târgu Jiu costă 66 de milioane de euro. Finanţarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat. Bugetul total al investiţiei este 100 de milioane de euro, iar câştigătoarea licitaţiei a fost desemnată firma Collini Lavori din Italia. Şoseaua ocolitoare va avea o lungime de 20 de kilometri şi va scoate traficul greu din Târgu Jiu. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în acest an, dar nu se va reuşi acest lucru

http://www.gds.ro/Local/2017-08-03/politia,-chemata-sa-deblocheze-lucrarile-la-varianta-ocolitoare-a-municipiului-targu-jiu/ (http://www.gds.ro/Local/2017-08-03/politia,-chemata-sa-deblocheze-lucrarile-la-varianta-ocolitoare-a-municipiului-targu-jiu/)

:whistling:
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on September 20, 2017, 11:00:25 AM
Dupa inca o luna si jumatate de vara in care Collini putea lucra in plin, situatia pe centura Tg. Jiu este in continuare neclintita. Blocaj major pentru care nu isi asuma nimeni raspunderea :bash:.

QuoteVarianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu bate pasul pe loc nu numai în privinţa lucrărilor în anumite puncte, ci şi în privinţa întocmirii documentaţiilor. Potrivit primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, instituţia avea încheiate cinci contracte pentru întocmirea planurilor parcelare la obiectivul amintit. Niciunul din cele cinci contracte nu a fost finalizat până acum, deşi inclusiv lucrările de construire a şoselei ar fi trebuit să fie gata.

QuoteAu fost dificultăţi mari în privinţa realizării exproprierilor. În prezent, lucrările mai sunt blocate într-un singur punct, de către un notar din Târgu Jiu, nemulţumit de cuantumul despăgubirilor acordate de stat. Este vorba de o decizie a Tribunalului Gorj, care a fost contestată de juriştii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră. Procesul este în prezent pe rolul instanţei de judecată, în aşteptarea unui termen pentru analizarea apelului. Până atunci, utilajele nu au voie să intre pe terenul notarului respectiv.

Sursa: GdS  http://www.gds.ro/Local/2017-09-19/varianta-ocolitoare-a-municipiului-targu-jiu,-blocata/ (http://www.gds.ro/Local/2017-09-19/varianta-ocolitoare-a-municipiului-targu-jiu,-blocata/)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on September 26, 2017, 03:17:38 PM
Familia de lângă autostradă, uitată de autorități

O familie uitată de autoritățile statului român, între drumuri. La propriu. Familia Ursu din satul Șoimuș locuiește și astăzi între DN 76 și traseul viitoarei autostrăzi Deva-Lugoj, după ce proprietatea lor a fost expropriată doar pe jumătate. Reprezentanții tuturor instituțiilor implicate au venit, au promis, s-au lăudat în presă și au plecat. De tot. Astăzi, oamenii nu știu ce vor face, pentru că iarna se apropie cu pași repezi, iar pe ei nimeni nu îi caută.

Familia Ursu, din satul Şoimuş, a primit bani doar pentru o jumătate din gospodărie, în 2013, la vremea respectivă CNAIR ajungând la concluzia că nu are nevoie şi de cealaltă jumătate. Cazul a intrat în atenția autorităților după ce presa a relatat despre el, dar și după ce a avut loc o alunecare de teren, pe traseul autostrăzii, chiar în spatele gospodăriei. La acea vreme, respectiv în luna iunie a acestui an, speranțele au început să apară pentru familia Ursu. Prefectura, Compania de drumuri, toate instituțiile statului român au început să le treacă pragul și să le promită că vor găsi soluții pentru ca ei să nu mai locuiască între drumul național și șantierul autostrăzii. Luna iunie a trecut, la fel și următoarele. Astăzi, în vocea lui Viorel Ursu se citește dezamăgire. Bărbatul doarme într-o mașină, soţia sa doarme la mama ei, în oraşul Hunedoara. Părinţii lui Viorel, mama, de 72 de ani, şi tatăl, de 83 de ani, dorm în bucătăria de la demisolul casei pe jumătate demolată. ,,Nimic n-am mai aflat. A fost un pic de agitație în perioada aia când se vorbea că trebuie să exproprieze și partea cealaltă. Tot am așteptat să vină cineva la negocieri, dar nu a mai venit nimeni. Deocamdată nu se știe nimic. Părinții mei stau tot acolo, nu au unde să meargă. Cu cine să te mai lupți? Deja nu mai ai cu cine... ", spune Viorel Ursu.

http://glasul-hd.ro/familia-de-langa-autostrada-uitata-de-autoritati/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: andrei@buc on September 26, 2017, 03:50:55 PM
^ ce mizerie. cand se discuta despre stat de drept, acces neingradit la justitie, egalitate in fata legii exact despre genul asta de cazuri e vorba: oameni in varsta, care nu isi cunosc drepturile si care nu au cui sa se adreseze
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on September 26, 2017, 08:49:10 PM
Continuare:

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a propus exproprierea totală a familiei Ursu, din localitatea Șoimuș, cea care stă și astăzi pe un petec de pământ, între DN 76 și tronsonul viitoarei autostrăzi Deva-Lugoj. 38.000 de lei, pentru 545 de metri pătrați de teren, este valoarea care a fost propusă într-un proiect de hotărâre de guvern, ce este în curs de avizare. Suma este mult mai mică decât cea stabilită de instanță în 2015, respectiv 78.000 de lei.

Ieri, subprefectul județului Hunedoara a declarat pentru ,,Glasul Hunedoarei" că, în urma unei discuții pe care a avut-o cu directorul Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara a aflat că documentele de expropriere au plecat înspre Ministerul Transporturilor. ,,Am vorbit cu directorul general de la Direcția Regională Drumuri și Poduri Timișoara, care mi-a spus că documentele au fost înaintate spre București, cu toată documentația în spate, pentru promovarea unei hotărâri de Guvern de expropriere suplimentară", a declarat pentru ,,Glasul Hunedoarei" subprefectul județului Hunedoara, Dorel Bretean. Vestea proastă pentru familia Ursu a venit, însă, de la CNAIR. Aceștia au hotărât în urma evaluării o sumă mult mai mică decât valoarea terenului, stabilită de instanță în anul 2015. ,,Suma stabilită de un evaluator pentru expropriere este de circa 38.000 lei. Proiectul de Hotărâre de Guvern este în curs de avizare", spun reprezentanții CNAIR.

http://glasul-hd.ro/lovitura-pentru-familia-uitata-intre-drumuri-cnair-propus-exproprierea-totala-pentru-suma-de-38-000-de-lei-aproape-jumatate-fata-de-cat-stabilit-instanta-ca-valoreaza-terenul/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on September 26, 2017, 09:42:29 PM
Este putin neclar... Nu se spune clar pentru cat teren a stabilit instanta 78.000 de lei.
Sunt doua variante:

1. Suma de 78.000 stabilita de instanta in 2015 se referea la proprietatea initiala, din care ei au expropriat initial doar aprox. 1/2, iar cei 38.00 sunt pentru restul de proprietate care urmeaza sa fie expropriata.
Dar in cazul asta ar trebui sa presupunem ca familia a primit deja 40.000 pentru prima transa de exproprieri...

2. Daca cei 78.000 de lei stabiliti de instanta se refera la cei 545 mp din "transa a doua", CNAIR incalca o hotarare definitiva a unei instante. Nu sunt jurist, dar stiu ca este foarte nahpa dpdv legal... Si un avocat din oficiu ii poate face "muci" pentru asa ceva.
Pe de alta parte, nu m-ar mira sa fi cautat noi "experti" care sa zica "pai un teren prins intre un DN si o A s-a depreciat, nu mai poate valora decat juma' din cat valora pe vremuri, cand autostrada nu exista....
Desi aia 40.000 sunt o suma derizorie, in executia bugetara apare la a doua zecimala la sume si la a cincea la "pondere in PIB". Nu pun ei pe picioare bugetul Romaniei cu economia facuta la familia Ursu...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: rizzuh on September 27, 2017, 08:26:05 AM
Quote from: TibiV on September 26, 2017, 09:42:29 PM
Pe de alta parte, nu m-ar mira sa fi cautat noi "experti" care sa zica "pai un teren prins intre un DN si o A s-a depreciat, nu mai poate valora decat juma' din cat valora pe vremuri, cand autostrada nu exista....

Si doar pentru asta un avocat i-ar face muci in instanta. Despagubirea se da la valoarea initiala inainte sa inceapa constructia autostrazii, nu la valoarea curenta de jumatate de casa prinsa intre drumuri. Mai ales ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva, orice avocat poate matura pe jos cu CNAIR cu astea 2 argumente.

Daca ar fi fost gata A1, iar dupa sa zicem 1 sau 2 ani s-ar trezi ca ar fi nevoie de acel teren pentru a construi ceva nou, atunci da, evaluarea s-ar face la valoarea curenta. Dar nu este cazul aici.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: MARIANA on September 27, 2017, 08:50:12 AM
Primul mesaj:
Este putin neclar... Nu se spune clar pentru cat teren a stabilit instanta 78.000 de lei.
Sunt doua variante:

1. Suma de 78.000 stabilita de instanta in 2015 se referea la proprietatea initiala, din care ei au expropriat initial doar aprox. 1/2, iar cei 38.00 sunt pentru restul de proprietate care urmeaza sa fie expropriata.
Dar in cazul asta ar trebui sa presupunem ca familia a primit deja 40.000 pentru prima transa de exproprieri...

2. Daca cei 78.000 de lei stabiliti de instanta se refera la cei 545 mp din "transa a doua", CNAIR incalca o hotarare definitiva a unei instante. Nu sunt jurist, dar stiu ca este foarte nahpa dpdv legal... Si un avocat din oficiu ii poate face "muci" pentru asa ceva.
Pe de alta parte, nu m-ar mira sa fi cautat noi "experti" care sa zica "pai un teren prins intre un DN si o A s-a depreciat, nu mai poate valora decat juma' din cat valora pe vremuri, cand autostrada nu exista....
Desi aia 40.000 sunt o suma derizorie, in executia bugetara apare la a doua zecimala la sume si la a cincea la "pondere in PIB". Nu pun ei pe picioare bugetul Romaniei cu economia facuta la familia Ursu...---

Al doilea mesaj:
nu cred ca le-a dat nimeni sub 1 leu pe m2 si nimic altceva pt constructie!
asta daca nu cumva erau ridicate fara nici un fel de autorizatie.

Ar mai fi o varianta: actele de succesiune nu sunt facute de zeci de ani iar proprietarul nu poate intra in posesia banilor. Daca sunt si mai multi mostenitori (desi doar 1 mai locuieste acolo de zeci de ani), atunci banii se impart....cand se termina procesul!!

Oricum, consider ca statul ar tb sa-i ajute cumva. Eventual sa le faca actele de succesiune imediat, fara nici un fel de cost. Eventual si niste materiale pt o casa noua (unde au avut loc inundatii/alunecari de teren, s-au primit ajutoare sub forma materialelor de constructii).
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: andrei@buc on September 27, 2017, 10:00:54 AM
Quote from: TibiV on September 26, 2017, 09:42:29 PM
Desi aia 40.000 sunt o suma derizorie, in executia bugetara apare la a doua zecimala la sume si la a cincea la "pondere in PIB". Nu pun ei pe picioare bugetul Romaniei cu economia facuta la familia Ursu...

din cate imi aduc aminte valoarea despagubirii se stabileste in conformitate cu grila notariala din zona, nu la valorea de substitutie. in zonele foarte sarace, cu tranzactii putine, cu imobile cu situatie juridica incerta (mosteniri nedezbatute cu deceniile, multe rude pe un titlu, suprapuneri, constructii fara autorizatie, etc) valoarea din grila este scazuta in general. dar daca il dai afara din "cotetul ala" (ca sa fiu la moda) si ii dai 10k eur, aceea familie s-ar putea sa ramana pe drumuri. aceea casa, asa cum era ea, constituia un acoperis deasupra capului. substitutia acelui acoperis se poate sa fie destul de dificila in realitate
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on September 27, 2017, 12:16:24 PM
Mai mult ca sigur acei 38.000 de lei sunt pentru restul de expropriat. Vedeți aici (http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1701-hg21092017dirtac), la anexă.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on September 27, 2017, 12:45:43 PM
Mariana ^ care a răspuns mai sus face parte din familia despre care vorbim.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cristi5 on October 23, 2017, 10:28:54 PM
http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22069015-asociatia-pro-infrastructura-toate-procedurile-expropriere-lansate-ministerul-transporturilor-fost-reluate-zero-motivul-schimbat-numele-ministrului.htm?nomobile=


Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on October 31, 2017, 01:31:44 AM
Despre VO a municipiului Targu Jiu:

QuoteConducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova a imputat Primăriei Târgu Jiu că nu şi-a îndeplinit obligaţiile în privinţa variantei ocolitoare şi lucrările au fost suspendate. Astfel, în prezent, nu mai sunt în derulare lucrări de execuţie pe vreun tronson din varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Primarul din Târgu Jiu a mai declarat că realizarea centurii nu este blocată de instituţia pe care o conduce.
Marcel Romanescu a spus că lucrările nu sunt blocate de lipsa planurilor parcelare, întrucât există un decret de expropriere şi cetăţenii pot să fie despăgubiţi: ,,Noi ne executăm partea noastră de responsabilitate. Culoarul de expropriere a fost aprobat. Totul este în regulă, se pot face exproprierile şi vira sumele. Nu au fost blocate lucrările din cauza primăriei, aşa cum s-a vehiculat". Edilul din Târgu Jiu a fost contrazis însă de şefii DRDP Craiova. Varianta ocolitoare este realizată de firma Collini Lavori pentru suma de 151 de milioane de lei, fără TVA. Drumul are o lungime de 21 km. Lucrările ar fi trebuit să fie gata încă de anul trecut, însă vor continua şi anul viitor, în ritmul actual de execuţie a acestora. Cele mai mari probleme sunt legate de realizarea exproprierilor şi despăgubirea cetăţenilor.

http://www.gds.ro/Local/2017-10-31/autoritatile-spun-ca-nu-sunt-vinovate-pentru-lucrarile-blocate-la-centura/ (http://www.gds.ro/Local/2017-10-31/autoritatile-spun-ca-nu-sunt-vinovate-pentru-lucrarile-blocate-la-centura/)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on October 31, 2017, 01:44:09 AM
perfidus,

pune-o si la "Centuri", caci aici nu se uita aproape nimeni...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on November 08, 2017, 04:35:16 PM
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=137928)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on November 08, 2017, 07:27:26 PM
Domnul Danes n-a venit si el cu vreun amendament? ;)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alex8 on November 09, 2017, 11:36:05 PM
Dar nu spun ce se întâmplă dacă se stabilește o valoare mai mică.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: panzer on December 12, 2017, 12:21:19 PM
Deci tot A0 Sud se face in Ilfov. Un ilfov PNL. Sa vedem daca ajuta?

Cele de Joita si Dragomiresti sunt probabil doar parcelele de la nod A1-A0.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Anonymous Rider on December 12, 2017, 07:38:42 PM
PNL? La Ciorogârla era un primar destul de ok, dacă nu mă bate memoria.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on December 12, 2017, 07:40:53 PM
Nu inteleg ce treaba au primarii localitatilor din Ilfov cu A0, presupun ca va referiti la exproprieri. A0 este un proiect implementat de la centru. Eventual problemele cu autoritatile locale erau legate de aprobari de PUZ si altele asemenea (vezi Voluntari), insa nu mai e cazul. Hai sa nu deviem, va rog.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dumbravaandrei on December 13, 2017, 10:26:18 AM
Iar atat timp cat exproprierile se fac prin HG, greu ca nenea primar sa opuna rezistenta (doar sa le dea numere de cadastru gresite)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on December 13, 2017, 10:34:04 AM
Listele alea de proprietari trebuie semnate de către primar, deci cam stau în pixul lui exproprierile. Sunt diferite proiecte care au fost întârziate de semnătura aceasta (Nădășel - Mihăiești, intrarea A3 în București etc).
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on December 13, 2017, 10:40:28 AM
Sincer nu stiam asta, ca un primar poate decide sa nu isi dea semnatura pentru o expropriere. Mi se pare o prostie. Dar ma rog, poate nu inteleg eu.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on December 13, 2017, 11:53:38 AM
Listele de proprietari de pe culoarul expropriat din interiorul unui UAT (comună) se semnează de către primar. Cine ai vrea să semneze? Eu, tu :))? Sau ai vrea fără semnătură? Păi așa putem face și noi documentații de exproprieri, să meargă treaba mai repede, le trimitem direct la Guvern  :lol:.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: pasadia on December 13, 2017, 12:35:49 PM
Hai sa nu exageram - ce folos are acea semnatura? Ce informatie poate confirma/comunica primarul (si doar el)? Numerele de cadastru? Numele proprietrilor terenurilor? Suprafata expropiata? Suprafata totala a lotului? Suma?

Documentatiile sunt intocmite, din cate stiu, de o firma distincta, contractata de CNAIR. Ea e responsabila de validitatea datelor trecuta acolo. Eventual ceri constructorului (desi corect e sa ceri beneficiarului, adica CNAIR-ului) sa confirma ca acelea sunt loturile pe care vrea sa construiasca si sa semneze pentru suprafata ce doresc sa o ocupe. Dar atat!

A, daca vrei sa fi Toma necredinciosul mai poti cere un aviz de pe la Cadastru (ma rog, OIPMC - naiba sa-l ia de acronim) prin care sa gireze si el informatiile din document (desi e de presupus ca acea firma care a intocmit documentatia deja a schimbat hartii cu cadastru). Daca vrei sa implici si APL-urile, atunci le trimiti si lor o notificare prin care sa ii anunti de procedura, sa ii inviti sa trimita observatii si eventual sa le ceri ajutor in a face consultare cu publicul (desi e de presupus ca ai facut fazele astea si la demararea proiectului, in faza de SF, PT, AM si AC). Dar asta e o notificare si atat.

Dar din punctul meu de vedere nu exista nici o justificare pentru care sa fie nevoie ca institutia primariei sa isi puna, OBLIGATORIU si dupa bunul plac, semnatura pe expropieri. Repet inca odata - daca aveau obiectii la proiect atunci acestea trebuiau exprimate cu mult inainte (preferabil inainte de a se semna un contract de lucrari) si daca au observatii la datele din hotararea de expropiere, atunci acestea sunt doar consultative caci nu poate Primaria sa raspunda in locul acelei firme care intocmeste documentatia.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on December 13, 2017, 01:03:26 PM
Pasadia, în mod normal, așa ar trebui să fie. În realitate, e puțin diferit. Firma aia angajată de CNAIR sau de constructor să facă documentația de expropriere (proprietari, suprafețe, sume) obține acele date de la primărie sau de la OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară), că doar nu merge pe teren și îl așteaptă pe badea Gheorghe să vină pe acolo și să îl întrebe dacă e terenul lui sau nu merge să bată din poartă în poartă în sat să întrebe oamenii care a cui e terenul. În multe cazuri aceste informații nu se găsesc nici la primărie nici la OCPI, există niște titluri de proprietate scrise de mână, indescifrabile, pe suport de hârtie din 1990 toamna, îngălbenită de vreme. Primăriile ar fi trebuit să își facă cadastru general, să fie totul frumos, online, aranjat, delimitat, dar cum spuneam, în multe dintre cazuri e un dezastru. Așa că acea firmă care face documentația e la mâna primăriei, care trebuie să își asume că acele fițuici îngălbenite sunt autentice, ceea ce se întâmplă cu mari întârzieri și cu presiune publică. De ce? Fiindcă primarii se folosesc de această situație neclară a terenurilor pentru afaceri la limita legalității și nu le prea convine ca cineva să facă lumină, să pună lucrurile în ordine.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: panzer on December 13, 2017, 01:42:52 PM
Sau si mai rau: titlul de proprietate e pe numele unui bunic. S-a facut succesiune pe 5 frati din care 2 sunt in Spania si unul in Italia iar alti 2 sunt morti. Dar fara cadastru. Expropriaza-i daca poti. Unde le trimiti decizia? In contul cui faci plata? Daca nu e primarul sau cineva de la registrul agricol sa te ajute n-o sa faci niciodata exproprierea acolo. In mod surprinzator, dar in sud registrul agricol este mai accurate decat oficiul cadastral.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on December 13, 2017, 02:38:19 PM
(@Ionut - mai bine muti discutia la exproprieri)
Si uite ca am mai identificat o piedica in calea lucrarilor de infrastructura. Si nu numai. Mentionez in treacat ca la Craiova, sunt ani de zile de cand PUG-ul este expirat si este prelungit fortat cu incalcarea legii. Sunt discutii interminabile pe tema asta a limitelor teritoriale ale municipiului si ale comunelor limitrofe.

Fratilor, daca vrem sa vedem vreodata ordine in tara asta pai intai ar trebui facuta ordine in primarii. la Cadastru, PUG-uri si alte acte care stabilesc clar proprietarii oricarui petec de teren. Si la Targu Jiu santierul centurii e blocat in neputinta primarilor si a celor de la OCPI de a face niste acte de dezmembrare.
 
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on December 13, 2017, 04:47:59 PM
in 2015 a inceput programul national de carte funciara:
http://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lucrarilor.html (http://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lucrarilor.html)

Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: subway on December 13, 2017, 05:51:51 PM
Plus ca primaria incaseaza taxe si impozite pe terenuri si cladiri
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: papibabone on December 17, 2017, 10:04:20 PM
https://ziarulunirea.ro/pe-autostrada-sebes-turda-lotul-2-situatie-disperata-pentru-2-familii-statul-roman-le-baga-drumul-sub-geam-dar-nu-vrea-sa-i-exproprieze-decat-partial-454044/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: mihaihedes on December 18, 2017, 12:01:06 AM
Poți să pățești. Când fac exproprieri blochează CF iar daca pe el scrie extravilan arabil ce altceva sa exproprieze.cunosc zeci de cazuri unde s-au construit pe extravilan fara nici un act că...doar nu o sa ne demoleze. Exemplu clar pe traseul propus pentru centură Floresti-Baciu-Chinteni-Bulevarsul Muncii (care probabil nu se va face niciodată) au făcut case cu 2-3 nivele cu 0 acte. Atunci a cui este vina?

Trimis de pe al meu ONEPLUS A5000 folosind Tapatalk

Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on December 18, 2017, 11:12:49 AM
Problema cea mare la extravilanul pe care s-au construit case, este ca nu a fost bine delimitat.
Chiar daca au obtinut acte pentru constructia caselor, de cele mai multe ori acestea nu sunt ridicate pe amplasamentul din hartii. Terenurile agricole au fost parcelate prin masurarea cu acel triunghi din lemn (care teoretic are 2 m, practic depinde de cat de tare e solul) sau chiar cu pasul.

Dupa ce oamenii au avut 20 de ani acel teren, au imprejmuit si si-au facut casa acolo. Numai ca, masurat cu instrumente de precizie, se ajunge la distnate si de cateva zeci de metri.

Cunosc un caz care s-a intamplat in sat. Am vrut sa cumpar un teren in mijlocul unui sat mic si cand a venit cadastrul si a masurat a zis ca nu e acela terenul. Ca parcela este mutata cu 3m (avand 10 m latime toata parcela). Asta in conditiile in care acolo exista o gospodarie (casa, anexe, gard) de peste 100 de ani. Solutia oferita de cadastru a fost....trebuie sa-si dea in judecata vecinii si judecatorul va hotari daca se refac toate gardurile sau daca ramane asa. Unii vecini aveau deja case nou-construite pe care eventual ar fi trebuit sa le mute 2-3m din cauza ca cineva, acum  40-50 de ani a masurat dupa ureche.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on December 18, 2017, 02:07:47 PM
Era o vorba de duh: "Sa vina Cuza!"
Administratia de azi nu mai are nici un interes ca treaba sa fie descurcata si cat se poate de clara.
Un alt exemplu, hai sa ne traiasca si societatile comerciale cu actiuni la purtator. (http://www.romaniacurata.ro/exclusiv-analiza-romania-curata-actiunile-la-purtator-protejeaza-mai-bine-decat-offshore-ul-vezi-lista-celor-384-de-asemenea-companii-din-romania/) Care e scopul?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cristi5 on February 09, 2018, 12:35:21 AM
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/pasajul-de-la-domnesti-lacrimi-si-disperare-cum-arata-casa-pentru-care-proprietarul-primeste-pretul-unui-apartament-874933

Quote
Chiar dacă proiectul pasajului Domneşti a fost anunţat încă din 2006, soţii Ungureanu au primit autorizaţie să-şi ridice casa în... 2009. Primăria nu le-a spus că vor urma exproprieri pe strada lor, aşa că oamenii şi-au investit liniştiţi toate economiile în casa mult-visată.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AdrianB1 on February 09, 2018, 01:25:43 PM
In afara de senzationalism, care e scopul postarii? Punem si niste manele?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cristi5 on February 09, 2018, 02:08:04 PM
Faptul ca, si in acest caz, o primarie aproba constructia (pe spaga probabil) chiar daca stie ca acolo va fi un pasaj, mi se pare trist, nu neaparat senzational.

Ca vine TV si face din asta ceva senzational e alta poveste.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AdrianB1 on February 09, 2018, 02:26:46 PM
Daca pasajul era anuntat, dar nu era nici un PUZ si/sau PUD, primaria nu putea sa refuze constructia. Un anunt in presa ca se face un pasaj nu are nici o valoare legala.
Daca era PUZ si PUD, proprietarii nu primeau autorizatie si nici bani de exproprieri pentru o constructie ilegala.
Sumele de exproprieri se disputa in instanta, nu in presa.

Daca proprietarul stia ca se face pasaj si a bagat 100,000 de euro intr-o casa, dupa cum sustine, e de-a dreptul idiot, dar din tot circul ala cred ca proprietarul doar vrea sa ia cat mai multi bani pe o constructie facuta fix in acest scop, deci cat mai ieftina. E o afacere in multe locuri, nu doar la noi.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Dan_s on February 09, 2018, 03:05:34 PM
Priviti in aceste (https://www.google.ro/maps/@44.405541,25.9732219,3a,75y,15.57h,90.16t/data=!3m6!1e1!3m4!1svozwMSoW1GOO87agJkPamA!2e0!7i13312!8i6656) imagini din 2008, cum noile proprietati aveau limita mult retrasa fata de drum, deci trag concluzia ca exista PUZ. Cred ca cei in cauza au renovat fara autorizatie de extindere/renovare o casa mai veche si din aceasta cauza pentru despagubiri s-a luat in calcul doar ce a fost edificat inainte.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: captiva on February 10, 2018, 10:04:58 PM
Nu stiu exact cum e situatia in cazul asta, dar mi se pare ca acordam mult prea mult credit institutiilor statului. In toate celelalte situatii suntem convinsi ca CNAIR, ministerele, Guvernul, primariile si asa mai departe sunt pline de incompetenti, dar acum stim cu siguranta ca omul a construit fara autorizatie ca sa ia bani din despagubiri...

Nu stiu cum se face, dar in ultimii ani sunt zeci, daca nu sute de cazuri in care pentru case noi cu etaj despagubirile acordate de CNAIR sunt ridicole, de genul 30.000-40.000 de euro. Asta in care, va spun din prorpie experienta, nu ai cum sa ridici o casa cu trei dormitoare, living, bucatarie, doua bai cu mai putin de 70-80.000 de euro. Ganditi-va ca nu e vorba doar de constructie si de finisaje, ci si de instalatii, de centrala, de gard, de amenajareaa curtii, de racordarea la retele sau de sapararea unui put si a unei fose si asa mai departe... Plus ca unii nu se multumesc cu cele mai ieftine finisaje si dotari. Terenul, iarasi, poate costa destul de mult. Iar timpul, efortul si sentimentele nu le cuantifica nimeni.

Din punctul meu de vedere, in cazul exproprierilor de locuinte, despagubirile nu ar trebui sa fie doar echitabile, ci si sa includa si ceva gen daune morale. Ia ganditi-va cum ar fi sa vina acum cineva la voi sa va spuna "aveti o luna sa va mutati". Sau sa rada de pe suprafata Pamantului casa in care ati copilarit sau pe care ati construit-o exact asa cum va doreati. Eu cred ca cineva in situatia asta ar avea nevoie nu numai de o suma cu care sa-si cumpere sau sa-si construiasca ceva cel putin la fel de bun si de mare, ci si de un bonus pentru deranjul creat.

Iar asta cu PUZ-urile si PUG-urile, se intampla sa stiu de la niste prieteni din Chiajna ca exista clar in PUG locul pe unde ar trebui sa treaca atat strapungerea Ciurel-A1, cat si "suspendata" lui Oprescu. Daca nu credeti, documentul este disponibil online https://www.primariachiajna.ro/pug-chiajna/ (https://www.primariachiajna.ro/pug-chiajna/). Cu toate acestea, in ultimi doi ani s-au emis autorizatii si s-au construit pe respectivele amplasamente zeci, daca nu sute de imobile. Totul cu stirea primariei si, cel mai probabil, fara ca proprietarii sa aiba habar de ce li se pregateste.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on February 11, 2018, 12:30:05 AM
Quote from: captiva on February 10, 2018, 10:04:58 PM
in ultimii ani sunt zeci, daca nu sute de cazuri in care pentru case noi cu etaj despagubirile acordate de CNAIR sunt ridicole, de genul 30.000-40.000 de euro. Asta in care, va spun din prorpie experienta, nu ai cum sa ridici o casa cu trei dormitoare, living, bucatarie, doua bai cu mai putin de 70-80.000 de euro. (...) Terenul, iarasi, poate costa destul de mult.
Pentru a contesta cu succes in instanta despagubirile alea ar trebui ca expropriatul sa aiba facturi "in regula" pentru toate. Ceea ce ce stim bine ca NU se intampla, toate lucrarile sunt facute "la negru".
La fel cu terenul... Valoarea se stabileste pe baza valorii declarate la notariat a tranzactiilor din zona... Cum toata lumea declara mai putin la notariat (pentru ca ... impozit mai mic) iata rezultatul.
Din punct de vedere legal, procedura aplicata de stat mi se pare corecta.
Nu mai poti sa construiesti un cotet pe o zona demolabila/expropriabila si sa ceri milioane de euro...

Quote from: captiva on February 10, 2018, 10:04:58 PM
Iar timpul, efortul si sentimentele nu le cuantifica nimeni.

Din punctul meu de vedere, in cazul exproprierilor de locuinte, despagubirile nu ar trebui sa fie doar echitabile, ci si sa includa si ceva gen daune morale.
Aici sunt de acord...
Daune morale/sentimentale...
Si, mai ales, daune de urgenta. Nu este acelasi lucru daca ti se spune "peste 2 ani vei fi demolat" cu a spune "in 6 luni casa asta va fi autostrada".
Dar, sa fim drepti, astea sunt un pic "fandoseli". In urma cu aproape 40 de ani, cand mi-au demolat mie casa, a fost ceva de genul "azi este marti, vineri vei dormi in alta parte". Despagubiri ?.... Cat o canapea, doua fotolii si spaga la Romtelecom ca sa am telefon "in casa"....  :D


Quote from: captiva on February 10, 2018, 10:04:58 PM
Iar asta cu PUZ-urile si PUG-urile, se intampla sa stiu de la niste prieteni din Chiajna ca exista clar in PUG locul pe unde ar trebui sa treaca atat strapungerea Ciurel-A1, cat si "suspendata" lui Oprescu. Daca nu credeti, documentul este disponibil online https://www.primariachiajna.ro/pug-chiajna/ (https://www.primariachiajna.ro/pug-chiajna/). Cu toate acestea, in ultimi doi ani s-au emis autorizatii si s-au construit pe respectivele amplasamente zeci, daca nu sute de imobile. Totul cu stirea primariei si, cel mai probabil, fara ca proprietarii sa aiba habar de ce li se pregateste.
Cand vor primi ordinele de expropriere/demolare, "pagubitii" din zecile/sutele de imobile sa nu se planga ca au primit despagubiri prea mici de la stat.
Sa se duca si sa il ia de gat/sa il dea in judecata pe "primarele" care le-a dat AC-urile. (Aproape sigur i-au dat spaga ca sa obtina acele AC-uri....)
Sa ceara spaga inapoi.

In general multi oameni se simt inselati atunci cand se usureaza contra vantului, si constata ca nu pot iesi "mai curati si mai uscati" din chestia asta...

Desi unii pot "urca social" pe afacerea asta...
Vezi cazul "victimei" de la strapungerea Ciurel, a devenit bine-mersi consilier USR...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on February 11, 2018, 01:14:09 AM
Dacă plătești mai mult decât face, deschizi ușa pentru băieții deștepți.
Ce ii va împiedică sa cumpere terenul, sa dea o șpagă la primar și sa construiască un cartier de vile acolo? Unul la cheie, cu facturi umflate de 2 ori și încuiate pentru ca nu fac nimic la interior.
Și uite asa se îmbogățesc.
Sa nu uitam ca la noi stiu traseele cu 10 ani înainte de construcție. Cel puțin.
Tot ce trebuie sa faci e sa te duci la primărie și sa vezi dacă e vreun drum pe acolo. Și sa nu-l crezi pe vânzător când îți va spune ca suntem în România, nu face nimeni nici un drum
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: captiva on February 11, 2018, 03:49:50 PM
Ce ar fi daca primarul care da autorizatii pentru constructii pe traseul unui drum trecut in PUG s-ar alege cu dosar penal pentru abuz in serviciu? Credeti ca ar mai emite respectivele autorizatii?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on February 11, 2018, 06:16:33 PM
ce ar fi, ca atunci cand se face un SF, sa se treaca imediat la exproprieri.
Nu poti bloca terenurile oamenilor fara sa ii despagubesti, dar nu vad de ce nu ai face platile.
Chiar daca nu se face nimic acolo in 20 de ani, terenul este o investitie care nu se degradeaza. Iar daca vorbim de o consturctie, ii poti despagubi si sa-i lasi sa o foloseasca pana cand incepi constructia. In felul acesta acei oameni vor avea timp sa-si ridice alta casa.
Cum ar fi fost sa ai exproprierile gata la A0, facute la costul de acum 10 ani (sau cand a fost gata SF-ul)? Bine, raman exproprierile suplimentare, dar alea sunt nimicuri.

Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on February 11, 2018, 08:09:43 PM
Quote from: dr4qul4 on February 11, 2018, 06:16:33 PM
Cum ar fi fost sa ai exproprierile gata la A0, facute la costul de acum 10 ani (sau cand a fost gata SF-ul)?

Ar fost extrem de nashpa...
Acum 10 ani, adica in 2008, eram pe varful "bulei imobiliare"
.... :D
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on February 11, 2018, 08:59:21 PM
Noroc ca unele sf-uri sunt mai vechi de atât.
Și oricum era mai ieftin sa fi expropriat teren agricol acum 10 ani decât case acum.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on February 23, 2018, 03:44:13 PM
Pornind de la o discutie despre largirea FdG, am si eu o curiozitate. In SF-ul supus aprobarii CGMB in 2014 apare de foarte multe ori ca proprietar expropriat o doamna Tanți Virginica Dumitrescu și un domn (sotul) Adrian Ciorobea.

Dintr-o simpla cautare am gasit rapid ca sunt rechini imobiliari. Chiar cu dosare din 2011 pentru falsuri in alte spete.
Mai stie cineva situatia? Si-au primit banii?

Sursa e cam de k..t dar sunt preluari de la Hotnews din 2005:

QuotePrimarul interimar al Capitalei, Răzvan Murgeanu, a decis în 2005 să restituie unor moștenitori, în compensare, o suprafață de teren de trei ori mai mare decât cea revendicată, pe motiv că terenurile ar fi egale ca valoare.

Cetățenii români de naționalitate germană Goebbel Bortes Astrid, Goebbel Fritz Berndt, Tudor Helga și Krestel Rolf Ernst au solicitat, în 2001, restituirea în natură a 9,3 hectare de teren situate în comuna Plumbuita Tei (pe actualul amplasament al Parcului și Lacului Plumbuita). În locul celor 9,3 hectare de teren solicitate de cei patru, Murgeanu și echipa sa au decis să acorde, în "compensare", o suprafață de trei ori mai mare, respectiv de 23,4 hectare, situate pe malul nordic al lacului Tei, pe str. Fabrica de Glucoza nr. 6 - 8. Pe piața imobiliară, terenul de 23,4 hectare, situat pe malul lacului Tei și care era grevat de o concesiune pe 99 de ani, valora în 2005 între 33 și 47 milioane de dolari.

Moștenitorii terenului și-au vândut drepturile încă din luna decembrie 2004, cu patru luni înainte de a intra în posesia proprietății, în schimbul unui avans de 100.000 de euro.

Tanți Virginica Dumitrescu și Adrian Ciorobea au cumpărat drepturile de moștenire pentru terenul de 9,3 hectare din Parcul Plumbuita, după care au revendicat cele 23,4 hectare de pe malul lacului Tei. Cei doi au cumpărat cu 3 milioane de euro (plătibili în rate, timp de trei ani) drepturile pentru un teren ce ar fi valorat 33 de milioane de dolari.

Continuarea (evidenta) o gasiti in articolul din DC News (https://www.dcnews.ro/retrocedari-in-bucure-ti-virginica-tanti-dumitrescu-si-adrian-ciorobea-implica-i-in-unele-dintre-cele-mai-importante-retrocedari-din-capitala_461197.html).
Scandalul din 2013 este cunoscut cred de bucuresteni, dar restul lumii e putin informata si tocmai de aceea m-am gândit ca mai interesează pe cineva, ca tot se vorbeste cam des de DNA.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on April 06, 2018, 10:24:12 AM
FOTO Coşmarul unei familii din Alba Iulia care va locui la câţiva metri de autostradă: ,,În sufragerie suntem în extravilan, în bucătărie - în intravilan"

"Ruta exterioară şi iniţială a limitei coridorului de expropriere iniţial «trece» prin patul nostru. Dacă stăm în sufragerie suntem în extravilan, iar dacă mergem în bucătărie suntem în intravilan. Este o situaţie absurdă, care nu cred că a mai existat vreodată", spune Floare Lăncrănjan, proprietara imobilului de pe strada Victoriei din Oarda de Sus. Calvarul se va menţine şi la finalizarea investiţiei şi la deschiderea circulaţiei, chiar dacă prin proiect sunt prevăzute panouri fono-absorbante. Problema este că aceste panouri trebuiau amplasate şi în faza de construcţie, lucru constatat în urma unor verificări realizate de Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică, însă acest lucru nu s-a întâmplat. 

(http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2018/04/04/5ac4b638df52022f7568625d/646x404.jpg)

"În 2013 am aflat din media că vechiul traseu al drumului expres a fost modificat cu 200 de metri faţă de traseul iniţial pentru construcţia autostrăzii. Explicaţia a fost că pe vechiul traseu se demolau 9 case, iar pe cel nou sunt 3 case. De când a început construcţia trăim un adevărat coşmar. Legal, orice autostradă are o zonă de protecţie de 25 de metri de o parte şi de alta. Casa noastră este chiar în interiorul zonei de protecţie, care a fost modificat pentru a nu cuprinde şi construcţia. Fără să fim informaţi, Primăria Alba Iulia şi Consiliul local au aprobat un nou plan urbanistic prin care 850 de metri din terenul nostru a fost trecut în extravilan, iar 290 au rămas în intravilan. S-a întâmplat în 2014 şi de atunci am plătit impozit ca şi când întreaga suprafaţă de teren este în intravilan. Au făcut modificările fără a anunţa la Serviciul de Taxe şi Impozite al Primăriei şi fără a comunica informaţiile la Oficiul de Cadastru", a afirmat Floare Lăncrănjan.

(http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2018/04/04/5ac4b641df52022f75686293/646x404.jpg)

Femeia completează că, dacă ar fi ştiut coşmarul prin care urma să treacă ar fi fost de acord chiar şi cu exproprierea casei, dar nu i s-a propus niciodată acest lucru. "Tot timpul ne-au spus că nu ne va afecta. Dacă am mers la Primăria Alba Iulia ne-au zis că problema noastră este de competenţa Companiei de Drumuri. Dacă am mers la Compania de Drumuri ne-au spus că ei nu au ce face, că trebuie să mergem la Primărie. Tot timpul am fost pasaţi de la unii la alţii. Nu ştim ce să mai facem şi unde să mai mergem", a mai afirmat proprietara casei din Alba Iulia. Aceasta a dat în judecată CNAIR şi solicită daune materiale pentru tot prejudiciul suferit din partea constructorilor autostrăzii.

Adevarul (http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/foto-cosmarul-familii-alba-iulia-locui-cativa-metri-autostrada-In-sufragerie-extravilan-bucatarie-intravilan-1_5ac4b408df52022f75685519/index.html)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: zuma80 on June 13, 2018, 12:33:53 PM
Quote from: Daniel_I on June 13, 2018, 09:04:09 AM
Quote from: Bulwyn on June 13, 2018, 01:53:06 AM
S-a rezolvat expropierea casei din valea Orzii? Am observat in ultima filmare a celor de la unirea ca culoarul autostrazii e delimitata cu un gard de plasa portocaliu
O sa va spun eu exact in zilele urmatoare. Sa speram ca o vor darama odata, acolo nu mai locuieste nimeni de foarte mult timp! Deocamdata sa ne bucuram ca au inceput lucru la culea din Sud de la Oarda. Ma astept sa aduce utilajele pentru balast stabilizat si asfalt din zona nodului Alba sud in zona Oarda - Raul Sebes, aici terasamentul e aproape la cota. Se lucreaza si la supratraversarea de la giratoriul Lukoil langa Lancram, se continua cofrajul peste pilotii forati.
Speranta si pariul meu pentru finalul anului 2018 este ca Pizzaroti sa finalizeze sau sa duca intr-un stadiu avansat de finalizare toate lucrarile de arta, terasamentele sa fie inaltate la cota si o mare parte sa aibe asfalt, ca anul viitor sa se concentreze pe nodurile rutiere Alba Nord si Sebes. Sper sa nu ma injurati, mai au inca 5 luni de munca pana vine iarna :D !

Mai jos este un comentariu al articolului, relevant zic eu!
"3 Răspunsuri la Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1: O nouă hotărâre de guvern pentru exproprierea casei de sub pod, care oprește lucrările

Cristina Lancranjan
04.05.2018 la 1:56
In primul rand, casa supusa exproprierii nu a oprit nici o lucrare. Acestea sunt minciuni. Eu sunt proprietara casei, împreuna cu frății mei si știu exact care este situația. Noi am primit o scrisoare de execuție/ de a elibera casa in 30 de zile in Sept 2014 fără a primi nici o despăgubire. De 4 ani de zile încă nu am primit nici o despagubire deși noi am eliberat casa conform cu scrisoare se execuție. Am angajat avocata, D-na Buescu Geanina sa se ocupe de toate procedurile legale. Acesta noua hotărâre precum și detaliile din acest articol și celelalte articole publicate referitor la aceasta proprietate sunt incorect. Dacă doriți sa cunoșteti povestea corecta, cum autoritățile încalcă drepturile esențiale constituationale ale oamenilor ( ca și in comunism) cum ar fi cel la dreptul de proprietate, va rog sa ma contactați direct pe mine. Nimeni nu încerca sa relateze cum oameni suferă pe urma abuzurile acestor organizații plătite din banii noștri. Ne iau drepturile noastre pt care am luptat la revoluție și nimănui nu ii pasa. Pun oamenii in strada și nu le pasa. Asta este adevarata poveste a aceste case, oameni lăsați pe strada, furați de munca lor de o viața!
Va mulțumesc"
.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: paulmare on September 23, 2018, 07:31:51 PM
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/o-firma-controlata-de-gabriela-firea-fiul-ei-cel-mare-si-2-consiliere-incaseaza-despagubiri-de-peste-200-000-lei-pe-un-teren-din-voluntari-expropriat-pentru-autostrada-bucuresti-ploiesti-18455010

76 de euro cel mai mare pret pt expropieri, si unul din motivele pt care nu e autostrada tot ciotul ci bulevard o parte
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on September 23, 2018, 07:38:20 PM
79 euro/mp de teren intravilan (chiar daca momentan e arabil) in Pipera, nu e deloc mult. Nu gasesti de cumparat sub 100 euro/mp in toata partea de nord.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on November 05, 2018, 03:35:18 PM
Quote from: alexandruduma on November 05, 2018, 02:38:23 PM
Pai e simplu, te uiti daca s-a copt cucuruzul  :D Ca alte progrese nu sunt asa de vizibile...
:lol: :lol: :lol:
Quote from: teoneo on November 05, 2018, 02:16:39 PM
Ce urmează e o paranteză, o părere, vă rog tratați-o ca atare:
Casa aceea de pe dreapta care e (era) în plan pentru demolare ar putea fi ocolită prin spatele ei. Locuiesc acolo niște bătrâni. Mă gândesc și eu că ar fi (fost) o lovitură prea grea pentru ei. Casa încurcă devierea, care e ceva temporar. Nu pare că ar încurca lucrările la viitorul pasaj. Nu cunosc amănunte, dar observ că sunt soluții de evitare și a acestei demolări. Cui i-ar conveni ca la finalul vieții să își ia catrafusele să se mute și asta pentru o deviere? Și unde? Casa pare bine făcură, agoniseala de o viață. Aici nu prea ar merge, parafrazând, "dau casa mea pentru-o cărare" din sloganul "dau viața mea pentru-o iubire". Eu văd că este loc și prin spatele casei. Poate ca S-ul acesta se continuă pe-acolo!

Mi se pare foarte buna observatia...
Care arata nu doar incompetenta CNAIR, ci si orice lipsa de omenie/compasiune/simtire umana...
"Ca doar nu e casa lu' mama!"
De cand sunt pe forum am observat zeci de cazuri, probabil sunt mult mai multe...

Cel mai bun si cunoscut exemplu este casa de langa culeea rampei Soimus de la "dealul cu lilieci"...
Nu vreau sa ma gandesc prin ce au trecut oamenii aia...
"Va expropriem pe jumatate, ca asa este coridorul"...
Adica iti iau jumatate de casa, desi este clar ca in restul nu mai poti trai...

Probabil este si o problema de legislatie... Dar categoric este si o simpla problema de omenie in unele situatii...
Dar, deh, cand freci mangalul pe muuuulti bani, la ce naiba sa iti bati capul cu o mamaica de la naiba'n praznic?... :(


Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on December 19, 2018, 07:33:35 AM
Încă un impediment pentru autostrada Piteşti-Sibiu: mii de persoane ce vor fi expropriate nu au carte funciară

După cum spune Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov, aflată chiar lângă Piteşti, ,,Sunt unele probleme, trebuie să recunosc asta. Avem 486 de imobile, de terenuri, de expropiat ceea ce nu înseamnă şi acelaşi număr de persoane pentru că sunt şi unele persoane care vor avea 2 sau 3 terenuri expropiate. De exemplu, vă pot spune că pe traseul autostrăzii în comuna Bascov avem 426 de persoane care trebuie să fie expropriate, dar numai jumătate dintre acestea au carte funciară. Am decis să facem noi cărţile funciare pe tot traseul. De asemenea, nu sunt dezbătute succesiunile, mulţi oameni sunt plecaţi peste hotare. Toate aceste lucruri sunt de durată şi trebuie rezolvate. La noi, viitoarea autostradă Sibiu-Piteşti ne va traversa de la kilometrul 118 la kilometrul 122,1 ceea ce înseamnă aproximativ 4,1 kilometri".

Tot în Argeş, cele mai multe persoane expropriate vor fi în comuna Merişani. "Vor fi aproximativ 800 de persoane ce vor fi expropriate în comuna noastră. Iar o mare parte dintre acestea nu au carte funciară. În cazurile lor, cadastrul trebuie refăcut. În total, 10 kilometri din viitoarea autostradă Sibiu-Piteşti ne vor traversa comuna. De un an nu a mai venit nimeni de la Bucureşti să ceară informaţii privind viitoarea autostradă. În 2017 au venit nişte domni care au solicitat mai multe planuri parcelare", spune Luigi Ionescu, primarul comunei Merişani.

În oraşul Curtea de Argeş vor fi expropriate 204 persoane, în timp ce în comuna Tigveni numărul expropriaţilor va fi de 150. În comuna Cepari vor fi în total 50 de persoane expropriate. Surse din cadrul respectivelor primării ne-au confirmat că o parte dintre viitoarele persoane ce vor fi expropriate nu au cărţi funciare.

,,Noi avem cel mai mult, aproximativ 15 kilometri de autostradă de la intrarea în comună până la limita cu judeţul Vâlcea. Legat de numărul expropierilor şi suprafaţa acestora nu ştiu ce să vă spun, n-am datele necesare, mai ales că sunt şi zone de pădure unde sunt proprietari puţini cu suprafeţe mari, şi zone de izlaz, mai mult extravilan decât intravilan", spune primarul Nicolae Langer de la Sălătrucu. Constantin Iatagan, primarul comunei Şuici, precizează: ,,Nu ştiu să vă spun nimic despre situaţia exproprierilor. Voi putea spune mai multe după ce se vor face măsurătorile topografice pentru respectivele terenuri". Am încercat să luăm legătura şi cu Niculaie Dragnea, primarul comunei Băiculeşti, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Adevarul (https://adevarul.ro/locale/pitesti/Inca-impediment-autostradapitesti-sibiu-mii-persoane-vor-expropriate-nu-cartefunciara-1_5c18c80adf52022f759d5baf/index.html)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: rizzuh on December 19, 2018, 09:46:17 AM
Sa vezi distractie pe DX12, traseul trece prin foarte multe comune. Vor fi aceleasi probleme ca pentru PiSi, doar ca de 10 ori mai multe :)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on January 15, 2019, 08:26:30 AM
Teoretic treaba asta va ajuta si infrastructura cand vine vorba de exproprieri.




România va primi 266 milioane de euro de la UE pentru extinderea sistemului de cadastru

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a aprobat proiectul major prin care sunt alocate aproximativ 266 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru extinderea ariei de acoperire a sistemului de cadastru, în special în zonele rurale ale României. Obiectivul acestui proiect este de a consolida securitatea juridică şi de a creşte transparenţa în ceea ce priveşte sistemul de evidenţă a drepturilor imobiliare.

,,Acest proiect finanţat prin politica de coeziune vine în sprijinul persoanelor care trăiesc în mediul rural, protejând drepturile de proprietate ale acestora. Proiectul va facilita totodată accesul proprietarilor de terenuri la fondurile UE şi va contribui la dezvoltarea economică a acestor regiuni, întrucât o securitate juridică sporită va stimula investiţiile şi va accelera implementarea acelor proiecte de infrastructură care sunt cruciale". Finanţarea din partea UE va fi utilizată pentru a realiza înregistrarea terenurilor din zonele rurale în registrul de carte funciară, pentru scanarea şi arhivarea registrelor existente, formarea personalului implicat în aceste activităţi, stimularea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru serviciile de înregistrare, precum şi pentru a îmbunătăţi felul în care este gestionat şi monitorizat proiectul.

În prezent, mai puţin de un sfert din totalul proprietăţilor din România sunt înregistrate în cartea funciară. Acest proiect major finanţat de UE acoperă 660 de unităţi administrative din şapte zone rurale din România, respectiv aproximativ 25% din teritoriul naţional, el fiind complementar procesului naţional de finalizare a cartografierii şi includerii proprietăţilor în baza de date digitalizată a registrului central de carte funciară.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romania-primi-266-milioane-euro-ue-extinderea-sistemului-cadastru-1_5c3c8725df52022f759afb03/index.html)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: pasadia on January 25, 2019, 10:52:28 PM
@NGC: nu-mi sunt simpatici astia din Dinicu Golescu, dar incep sa cred ca cadastru (si in consecinta expropierile) sunt un cosmar pentru ei si din cauza haosului din toate celelalte institutii implicate (OCPCI, primarii, CJ-uri, etc...). Tind sa cred ca ar fi mai bun un 2016 - oprite toate santierele cateva luni dar in timpul asta facem Cadastru in regula peste tot.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: ghrt on January 26, 2019, 12:01:22 PM
Sunt suficienţi ingineri de cadastru?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: nenea_hartia on January 26, 2019, 03:03:33 PM
^ Întrebarea e dacă se dorește cu adevărat, la câte mânării s-au făcut. ;)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on January 26, 2019, 03:32:23 PM
Quote from: ghrt on January 26, 2019, 12:01:22 PM
Sunt suficienţi ingineri de cadastru?
Nu conteaza cati sunt...
Va amintiti de Holdea, exproprieri suplimentare pentru nodul semi-temporar?...
Un coleg de forum "bazat" le-a atras atentia ca expropriaza aiurea, la cativa km de "obiectiv".
Dar au semnat HG anapoda, si apoi au dat-o in carca MOf... "Eroare materiala"...
:lol:
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: ghrt on January 26, 2019, 04:42:37 PM
Am văzut planuri făcute aiurea în Bucureşti, cu vile construite câţiva metri pe lotul vecin. OCPI B. nici nu vrea să ştie, o amnezie totală. De asta am şi întrebat, retoric desigur. Nu cred că sunt suficienţi ingineri capabili, pentru a face rapid cadastrul, decât poate dacă se opreşte orice altă lucrare. Majoritatea ştiu doar să pună GPS-ul, fără să înţeleagă ce fac.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on January 27, 2019, 06:20:11 PM
Ca sa înțelegeți amploarea fenomenului de bulibășeală generala pe cadastru, merita sa fi urmărit emisiunea lui Carmen Avram "In Premiera" din data de 15 octombrie 2018 -  Romii, Romania si Geografia (https://www.antena3.ro/actualitate/social/in-premiera-romii-romania-si-geografia-490846.html).
Am revăzut-o aseară in reluare. Se prezinta cazul mutarii granitei dintre doua judete (CV si BV) in urma unei situatii inedite cu populatia unui sat de romi (comuna Belin), care au trecut cu de la sine putere apa unui parau cu casele nou construite fără acte.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on January 27, 2019, 08:05:42 PM
Ah si cea mai tare este bineinteles știrea asta pusa de NGC pe topicul A10 (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=165.msg230158#msg230158):

QuotePrin prezentul proiect de act normativ se propune a se aproba:
1. actualizarea datelor de identificare, precum și a sumelor aferente despăgubirilor pentru un număr de 632 de imobile din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 248/2016 în conformitate cu anexa la prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului;
2. completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1231/2010 cu cele 150 de imobile nou identificate care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național "Autostrada Sebeș-Turda, lot 3", în conformitate cu anexa la prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului;
3. abrogarea unui nr. de 12 de imobile din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 248/2016, care, în urma activității Comisiilor de analiză a dreptului de proprietate sau a altui drept real s-au dovedit a fi proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale respectiv Aiud și Mirăslău din județul Alba; și
4. abrogarea unui nr. de 47 de imobile din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 248/2016, care deși au fost incluse în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 248/2016, în prezent nu se mai regăsc în interiorul coridorului de expropriere, ca urmare a măsurătorilor din teren și a documentelor furnizate de proprietari și de O.C.P.I. Alba, a modificării limitelor dintre unitățile administrativ-teritoriale și dintre județe, a întocmirii planurilor parcelare și a realizării documentațiilor cadastrale de dezmembrare a suprafețelor afectate de coridorul de expropriere.
Facem mențiunea că raportul de evaluare pentru imobilele identificate la punctul 1 și 2 a fost întocmit conform Legii nr. 255/2010 și a Deciziei nr. 380/2015/CC.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: pasadia on January 27, 2019, 09:45:52 PM
Pai de acolo incepuse discutia, dar nu a fost mutat si mesajul respectiv.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on January 27, 2019, 09:58:58 PM
OK, nu am remarcat. E clar ca e jale, daca doar 25% din proprietatile actuale au cadastru facut si sunt trecute in cartea funciara, si nici statul nu mai stie care ii sunt proprietatile cu atatea probleme de retrocedari purtate prin instante.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: perfidus on April 18, 2019, 03:27:41 PM
Coridorul jafului: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari
17 de bani pe metrul pătrat de teren!


Un articol preluat de pe romaniacurata.ro din 2018 care mi-a scapat pana acum. Nu prea e nevoie de comentarii, poate doar unul - sumele sunt de fapt niște indemnizații sau despăgubiri pentru dreptul de servitute. Pământul rămâne al omului, asta după ce i se scoate via si pomii.

Quote,,Avem aici 186 de metri pătrați cu suma de 31 de lei (...) De 1.000 de ori dacă pune mai mult și nu mă mulțumește. Că nu se poate", spune Victor Gîrniță, un proprietar din comuna Schela* județul Gorj care a primit notificarea acasă.

Pentru ca o astfel de notificare să fie posibilă a fost nevoie de o lege mizerabilă – 185/2016 – în fapt o lungă listă de derogări de la cam tot ce înseamnă drepturi de proprietate, drept de liber-acces la justiție, protecția mediului și a siturilor arheologice sau obligație de autorizare și avizare. Citiți și vă cruciți!

Continuarea aici (http://www.romaniacurata.ro/autostrada-jafului-conducta-brua-se-poate-face-doar-daca-transgaz-fura-17-mii-de-terenuri-de-la-proprietari/).
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AkaManah on May 11, 2019, 09:30:09 AM
https://alba24.ro/autostrada-sebes-turda-parohia-reformata-din-ciumbrud-a-obtinut-in-instanta-despagubiri-de-4-ori-mai-mari-de-la-cnair-709430.html

Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Skynick on May 11, 2019, 10:57:12 AM
Toti cei care contesta despagubirile obtin mai mult. CNAIR ofera un pret de baza extrem de mic. Din pacate destul de putini au bani sau cunostinte sa conteste si sa sustina un proces.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: nenea_hartia on June 23, 2019, 05:40:54 PM
^ Are cineva idee ce se întâmplă cu oamenii expropriați? Adică, bun, primești banii pentru o casă nouă, dar n-o ridici cu una, cu două. Cauți mai întâi un teren, îți trebuie apoi proiect, cumperi materiale, construiești, trebuie să te branșezi la rețelele de utilități, poate dura ani. Unde stau oamenii aceștia între timp?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Goldmund on June 23, 2019, 06:37:32 PM
nenea_hartia,
nu e mai simplu ca acea familie expropriata sa-si cumpere o casa, in loc sa-si construiasca una in regie proprie?!
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: nenea_hartia on June 23, 2019, 06:52:49 PM
^ Păi nu știu, de aia întreb, poate omul vrea să rămână în satul lui, câte case de vânzare pot fi acolo? Chiar n-am idee, mă gândeam că cineva din zonă poate știe ce s-a întâmplat cu expropriații.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dodo on June 23, 2019, 07:21:48 PM
Au cumparat la 200 m o casa care era de vanzare, peste drum de Lidl
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on June 23, 2019, 10:11:13 PM
Quote from: Goldmund on June 23, 2019, 06:37:32 PM
nu e mai simplu ca acea familie expropriata sa-si cumpere o casa, in loc sa-si construiasca una in regie proprie?!
Nu este vorba despre "mai simplu", ca nu vorbim despre cum este mai simplu sa iti cumperi bilet de autobuz...
Toate exproprierile astea facute pe "repede inainte" (3-6 luni) ii obliga pe proprietari sa gaseasca rapid o solutie de avarie.
De ce sa fiu obligat sa imi cumpar o casa asa cum a gandit-o (si construit-o) altul si sa nu imi pot construi casa asa cum mi-am dorit-o eu?
Daca expropriaza o casa construita de mai putin de 15 ani, aproape sigur proprietarul a ridicat-o pe gustul lui. Dupa ce il demolezi peste noapte, sa il oblgi sa cumpere ce gaseste? Doar pe vremurile alelalte cumparai doar ce gaseai, ca poate maine nu mai gaseai deloc...

Vorbim de o locuinta pentru o viata, nu de un balansoar in curte!

Iar optimizarile constructorilor sunt uneori nesimitite...
Eu, daca as fi fost in locul oamenilor astora, ma duceam cu ei de gat pana in panzele albe... La CEDO poate...
La Iernut nu se punea problema ca il demoleaza fie pa A, fie pe B. Aveau loc destul sa optimizeze fara sa isi bata joc de 3 familii...
Quote from: pentium10 on June 23, 2019, 11:23:55 AM
(https://i.imgur.com/BkQ47rn.jpg)

Am mai discutat subiectul pe A3...
Nu mi se pare deloc OK abordarea lor. Constructorul a optimizat, noi v-am expropriat...
(Atentie, este cu totul alta situatia decat pe A10 la Oarda, unde ceva ar fi trebuit demolat oricum!... Aici aveau camp liber la est!)

Seamana ma degraba cu demolarile la hectar de pe vremea lui Ceasca... :(


Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on July 25, 2019, 10:05:46 AM
^^^
Vancouver, greșești. Exproprierile se fac după SF. Elaboratorul SF are de făcut o documentație cu toate suprafețele, proprietarii pe culoarul afectat de proiect pe baza căreia se lansează proiectul de HG de expropriere.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: vancouver on July 25, 2019, 10:43:29 AM
Da, corect, dar daca un SF se face la un moment dat si apoi o perioada nu se face nimic mai departe, se lasa SF in sertar, atunci pe traseul ales primariile pot in continuare sa dea autorizatii de constructie. Legale. Chiar daca primesc spre cunostinta traseul, dar legal au voie sa-l ignore. Pe cand cu proiectul gata culoarul viitoarei exproprieri poate fi blocat. Fiind un proiect aprobat, primariile nu mai pot da autorizatii de constructie pe acele terenuri pentru nici un alt proiect (cel putin nu legal).

Eu asa am inteles, daca am inteles gresit, sa fiu corectat.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on July 25, 2019, 10:51:12 AM
Strict din punct de vedere al blocării terenului, SF = PT, nu e nicio diferență. Terenul se blochează definitiv în momentul în care e expropriat, și asta se poate face și după SF. Într-adevăr terenul mai stă blocat o perioadă în baza PUZ-ului din certificatul de urbanism emis de primăriile de pe traseu, dar e doar temporar, că are termen de valabilitate care expiră dacă nu încep lucrările. Plus că avizele din certificatul de urbanism (în speță PUZ-ul) se iau și la SF și apoi pe un nou certificat de urbanism și la PT, deci aceeași Mărie.

Într-adevăr discuția despre FIDIC Galben vs FIDIC Roșu tot apare. Tu văd că ești adeptul FIDIC Roșu. Și eu aș fi, cu condiția ca studiile de teren și partea de proiectare să fie făcute ca la carte. Altfel ne trezim cu FIDIC Roșu ca la CIF pe CF, sau ca la Centura Tg. Mureș, Tg. Jiu, Bacău etc cu diferențe grosolane în proiect față de realitate. Cam din cauza acestor PT-uri făcute în bătaie de joc în anii 2000 a apărut FIDIC-ul Galben la noi, ca să dreagă constructorul proiectant pe barba lui ce au ratat cei de la SF.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: pasadia on July 25, 2019, 05:10:11 PM
Regula asta, cu expropieri dupa SF, exista dintotdeauna sau a fost introdusa ulterior? Si daca ulterior, cand cand?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on July 25, 2019, 11:32:16 PM
poate nu ar strica sa fie anuntati proprietarii atunci cand se face un SF pe terenurile lor, sau la mai putin de 100m distanta.  Si sa fie obligati sa anunte noul proprietar de existenta acestui SF. Sau si mai bine, notarul sa ii anunte pe cumparatori de existenta unui SF.
Esti liber sa construiesti ce vrei tu (si ai AC pt asta) dar macar stii ca poti fi expropriat in viitor. Vor mai exista si cazuti in care traseul va fi reactualizat/optimizat, dar vor fi rare in comparatie cu restul.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AlinC on December 09, 2019, 04:10:59 PM
https://ziarulunirea.ro/familia-care-a-stopat-lucrarile-la-autostrada-a10-sebes-turda-in-zona-oarda-solicita-daune-de-100-000-de-lei-intr-un-alt-dosar-603981/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on December 09, 2019, 04:14:04 PM
^Daca pana acum aveam vreo indoiala, acum mi-e clar ca sunt pusi pe jumulit.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on December 09, 2019, 06:22:45 PM
Ar fi misto sa ii exproprieze de tot (la pretul pietei) si sa faca acolo un CIC, un depozit de sare/nisip, sau macar un loc in care angajatii surmenati de la DRDP sa se odineasca...  :D

Pe de alta parte...
Pizza boy merita sa plateasca daune morale si iepurilor care nu mai ajung la domnisoarele iepuroaice / idem broscoilor si domnisoarelor broscute...  O:-)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: ivladbogdan on December 09, 2019, 09:05:44 PM
Am mai spus-o si mai demult, nu este normal ce se intampla acolo.
Da, oamenii cu pizza o lalaie, isi bat joc, spuneti cum vreti, dar ce face acea familie nu este ok, oricum o intoarcem.
In acel interviu cu doamna respectiva imi aduc aminte ca se plangea ca nu au fost expropriati, dar ca oricum nu aveau de gand sa plece de acolo si daca ii expropriau. Poftim?
Cu riscul de a o da in teoria conspiratiei, ma avant (cu toate riscurile aferente de minusuri) si spun ca singurul scop al acelei familii a fost sa scoata pe acea casa si acel teren mult mai mult decat valoreaza, asta de la bun inceput.

Edit: Inca ceva... Dupa ce ca avem cateva santiere vai de capul lor in lucru, le mai oprim si pe alea. De ce? Pentru ca stat incompetent si pentru ca oameni pusi pe ciupit orice se poate ciupi, tipic romanesc. In ritmul asta nu vom avea 3 autostrazi complete in tara nici peste 400 de ani. Pace.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: mirceaeliade on December 09, 2019, 09:14:20 PM
Familia Lăncrănjan a obţinut, deja, daune materiale de 70.000 de euro şi daune morale de 15.000 de euro din partrea CNAIR şi Ministerul Finanţelor pentru "afectarea dreptului de proprietate şi a vieţii private"
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alin_simeriaveche on December 09, 2019, 09:19:06 PM
Poftim? 85000 E pentru acel imobil aproape in camp? Si inca nu este suficient? Scuzati-ma, dar asta e prosteala si nesimtire.....
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on December 09, 2019, 09:21:50 PM
Si doar pentru bucatica aceea de teren. Casa le-a ramas.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: ivladbogdan on December 09, 2019, 09:34:29 PM
Cu 85k euro iti poti cumpara o casuta langa absolut orice oras din Romania, chiar si in nesimtirea imobiliara numita Cluj-Napoca, langa oras iti cumperi casa cu 85.000 euro.
Dar da, nu este suficient. Mai tragem inca 20.000 si ceva de euro, apoi mai incercam sa mai tragem ceva.  :)

"Daune morale". Eu locuiesc relativ aproape de aeroport si aud aeronavele destul de tare uneori. Sa cer daune morale? Sa opresc zborurile? Penibil.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: vancouver on December 13, 2019, 03:35:23 PM
@Quest, exproprierile se fac imediat daca e de interes national, si A1 e declarata de interes national. Adica nu se tine cont de parerea celui expropiat. Acesta poate ULTERIOR sa conteste suma, administrativ si apoi in instanta daca tot nu primeste ce vrea. Si asta dureaza cu anii, pana se stabileste valoarea finala. Probabil asta s-a intamplat acum.

Timpul necesar exproprierilor este totusi mare, pentru ca jdemii de functionari trebuie sa semneze un document (circuit administrativ), intre acestia ministri. Daca unul e demis, circuitul de avizare se ia de la zero. Si nu merge cu semnatura electronica sau cu email, ci documentul se plimba real, ca-n secolul XIV, de la un minister la altul. (aici ar ajuta ceea tot turui eu pe aici dar nu intereseaza pe nimeni: simplificarea procedurilor, excluderea ministrilor de la a mai avea drept de semnatura pe asa ceva, ci doar specialistii din fiecare minister, iar principiul de baza: un document, o singura semnatura. Atunci ar dura 1-2 zile asa ceva, nu 1-3 luni) Iar inainte de asta trebuie adunate de catre o firma specializate datele despre proprietari. Care uneori nu se mai cunosc, ca-s mosteniri, etc... Iar inainte de asta trebuie desemnata prin licitatie firma care se ocupa de exproprieri...

Dar in sine, dupa ce este dat HG de exproprieri, in cateva sapt. se poate intra in teren. Inainte de 2009 asta nu era asa. Daca proprietarul se opunea, nu se putea intra in teren imediat dupa HG, ci trebuia intai terminat procesul cu proprietarul (5-6 ani uneori), motiv pentru care de ex. Pasajul Basarab a fost blocat vreo 2 ani intre 2007-2009, pana s-a dat legea cu "interes national" sau cum s-o numi.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on December 13, 2019, 03:56:40 PM
Stiu cazuri in care exproprierea s-a facut, cei expropriati nu au contestat exproprierea, banii de expropriere s-au consemnat la CEC si cu toate astea la 5 ani de la expropriere banii nu au fost virati catre cei afectati. Este vorba de DNCB A1-DN7. Deci si f... si cu banii luati, ca deh "partenerul serios" isi permite, are cu ce!
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on December 13, 2019, 04:32:46 PM
Parcă am mai explicat de câțiva ani care e procesul pentru exproprieri

1. Cel care face SF-ul (de obicei) are în caietul de sarcini și responsabilitatea de a obține de la primăriile de pe traseul aprobat (sau OCPI-uri - oficiile de cadastru si publicitate imobiliara) lista de proprietari semnată (de primarie sau OCPI). Lista asta contine proprietarii (sau urmasii in caz de deces), suprafetele necesare pentru proiect, valoarea exproprierilor individuale conform grilei notarilor. Lista asta de proprietari de cele mai multe ori e o aproximare, în lipsa cadastrului general făcut în majoritatea localităților.

2. Lista de mai sus devine anexa la proiectul de Hotărâre de Guvern lansat de MT și care se plimbă pe la Finanțe, Justiție și după o grămadă de semnături ajunge (dacă nu se pierde și trebuie reluat de la 0, a fost caz concret în 2016) pe masa Guvernului care dă HG-ul de expropriere. În acest moment se consemnează sumele aferente fiecărui proprietar expropriat într-un cont la CEC.

3. După HG-ul de la punctul anterior sunt notificați proprietarii vizați de expropriere că sunt expropriați, că banii s-au consemnat la CEC pe numele lor și că sunt invitați în maxim 20 de zile calendaristice să se prezinte la expropriator cu documentele justificative de proprietate.

4. După încă 5 zile de la expirarea termenului de la punctul anterior se emite Decizia de expropriere care constituie titlu executoriu pentru predarea imobilului de către expropriați. Decizia de expropriere se emite și dacă proprietarii nu au dus documentele justificative conform punctului 3.

5. Pe baza Deciziei de expropriere, a PT-ului aprobat și a avizelor din certificatul de urbanism se emite AC și se dă drumul la lucrări. Situația e gri, fiindcă oamenii încă nu și-au luat banii (care sunt blocați undeva într-un cont la CEC pe numele lor, dar nu sunt la ei în buzunar). De aceea vedem destule cazuri în care constructorul lasă proprietarii să își strângă recolta de toamnă și abia apoi intră în teren. Iar în cazul caselor locuite, nu intră cu anii, până nu își văd oamenii banii și se mută (nu poți da omul afară din casă fără să aibă banii în mână ca să se poată muta).

6. După emiterea Deciziei de expropriere expropriatorul începe intabularea dreptului de proprietate asupra coridorului de expropriere în baza unei documentaţii întocmite pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, precum și realizarea documentațiilor cadastrale pentru fiecare teren în parte. Pentru etapa asta vedem tot felul de licitații pe SICAP/SEAP de genul "Intocmire documentatii cadastrale, rapoarte de evaluare si asigurare servicii juridice de asistenta si reprezentare in vederea dobandirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectarii si executiei obiectivului de investitie...". Ei bine, etapa asta e cea care durează enorm, fiindcă aici chiar trebuie puse în ordine toate terenurile de pe fiecare tarla în parte, cu suprafețe, limite etc. Sunt mulți proprietari care nu au actele în regulă, sau la care sunt probleme cu moștenitorii, sau neînțelegeri la limitele de proprietate sau sau sau.

7. De obicei după ce se termină etapa 6 (care poate dura 1000 de ani, vedem cazurile Orăștie-Sibiu, Timișoara-Lugoj, centura București etc unde nici acum nu au reușit să își ia oamenii banii) de obicei se face o modificare a HG-ului de expropriere de la punctul 2 pentru a corecta cifrele de acolo cu datele finale din documentațiile cadastrale.

8. Abia după etapa 7 merg oamenii în niște comisii de verificare a dreptului de proprietate și își iau banii.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on December 13, 2019, 05:12:08 PM
^Asta e un abuz al statului, banii ar trebui sa fie virati imediat dupa pasul 4, atunci cand se face transferul dreptului de proprietate.

Uite ce zice chiar compania antiinfrastructura intr-una din deciziile de expropriere:

(https://live.staticflickr.com/65535/49212995063_a813cb8e79_o.jpg)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on December 13, 2019, 05:25:23 PM
^
Păi da, ce zic și eu, transferul dreptului de proprietate se face la pasul 4. Nu știu dacă treaba asta ar sta în picioare la CCR, dar probabil nimeni nu a atacat-o, fiindcă dacă ajungem iar la situația de dinainte de 2010 când nu se începea treaba până nu se rezolva complet exproprierea și se dădeau banii la oameni, nu ne mai construim în viața asta rețeaua de autostrăzi (nu că în condițiile existente ne-am mișca mai cu talent).
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on December 13, 2019, 05:34:35 PM
N-a zis nimeni sa se revina la situatia de dinainte de 2020. Dar de la decizia de expropriere, statul trebuie sa-si vada linistit de treaba, iar (fostii) proprietari sa-si primeasca banii, in conditiile in care nu contesta decizia si au actele de proprietate in regula. De ce sa astepte dupa intabularea intregului coridor de expropriere, mai ales ca in multe cazuri exista proprietari necunoscuti, pe alte terenuri exista litigii sau suprapuneri cadastrale, mai se intampla si sa moara proprietarii si dureze pana la rezolvarea succesiunii, etc, etc?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on December 13, 2019, 05:39:11 PM
Păi nu se pot da banii fără să fie terenul cadastrat, cu CF, cu actele puse in regula. Majoritatea oamenilor vin cu niste hârtii scrise de mana din 1940 ca au ei pe undeva 2 hectare. Si vine si vecinul cu o hârtie de genul ca are 3 hectare tot pe acolo. Cum le dai banii asa?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: adrian sibiu on December 13, 2019, 05:50:34 PM
Statul,acolo unde situațiile din teren nu sunt clare ar trebuie să le clarifice si apoi sa faca plata nu sa amane la nesfârșit aceste plăți.De asta si construcția de autostrăzi inainteaza foarte greu pentru că structurile statului nu și fac treaba.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on December 13, 2019, 06:08:37 PM
Eu zic de cei cu toate actele in regula. De exemplu, daca sunt 100 de proprietati expropriate si 10 au actele in neregula de ce sa sufere restul de 90?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on December 13, 2019, 06:16:49 PM
Quote from: adrian rosca on December 13, 2019, 05:34:35 PM
N-a zis nimeni sa se revina la situatia de dinainte de 2020.

Viorico....  :lol: :lol: :lol:
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: GDPR on December 13, 2019, 06:27:22 PM
 :lol: :lol: Nu modific, las asa.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: subway on December 13, 2019, 07:50:03 PM
Quote from: adrian rosca on December 13, 2019, 06:08:37 PM
Eu zic de cei cu toate actele in regula. De exemplu, daca sunt 100 de proprietati expropriate si 10 au actele in neregula de ce sa sufere restul de 90?
Cine nu are acte in regula nu e prprietar legitim, sa faca bine sa-si rezolve treburile, nu e treaba statului sa faca <pace-pace intre doua dobitoace>!
Statul aloca si consemneaza banii dar plata nu poate fi facuta decat proprietarilor legitimi! E doar problema lor...
@TibiV
Reconsidera-ti te rog pozitia incomoda de <Vioric>!
:)
Regulile sunt extrem de clare, trebuie doar respectate.
In caz de litigiu te adresezi justitiei sa-ti faca dreptate! E drept ca dureaza o mie de ani, pana mor reclamantii!!!
Aici ar fi probabil necesar sa se statueze o <procedura de urgenta>...dar fara a se face atingere reglementarilor in vigoare.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on March 27, 2020, 01:16:31 PM
API pe Facebook (https://www.facebook.com/proinfrastructura/photos/a.441074709399875/1543666309140704/?type=3&theater)

Conform unui articol apărut miercuri pe G4Media (link: https://bit.ly/2QPHImg), ministrul Finanțelor Florin Cîțu solicită instituțiilor publice să renunțe în acest an la cheltuielile care nu sunt "temeinic justificate", concentrându-se în schimb pe atragerea fondurilor europene. Foarte bine, doar că, printre categoriile de cheltuieli ce ar putea fi amânate, ministrul Cîțu include și exproprierile.

Astfel, apare o mare problemă: proiectele de infrastructură de transport finanțate din bani europeni care trebuie să devină prioritare nu pot fi construite fără a avea terenul la dispoziție.

Șantierele care pot intra în execuție și pot atrage fonduri de la Bruxelles în 2020, dar pentru care nu sunt realizate încă exproprierile, se numără Autostrada de Centură București Sud sau calea ferată Brașov-Sighișoara.

Cerem oficialilor din Guvernul României să identifice sursele financiare necesare tuturor exproprierilor de utilitate publică aferente principalelor șantiere care ar putea atrage bani europeni în 2020. Fiecare leu cheltuit de la bugetul de stat pentru exproprieri poate debloca sute de lei din fonduri comunitare.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: NGC on April 15, 2020, 12:17:03 PM
Sa trecem si proiectul asta de lege.

http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2909-l08042020dim-3 (http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2909-l08042020dim-3)

08.04.2020: "Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local."

Quote
Prezentul proiect de act normativ vizează:
- modificarea lit. b) a alineatului (4) din articolului 5 din Legea nr. 255/2010, astfel încât să se refere doar la scoaterea din circuitul agricol;
- introducerea unei noi litere, respectiv lit. b1) la alineatul (4) al articolului 5, care să trateze, distinct față de scoaterea din circuitul agricol, scoaterea din circuitul forestier a terenurilor situate pe coridorul de expropriere, care, prin derogare de la prevederile Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi considerate scoase din circuitul forestier;
- modificarea alineatului (63) al art. 11 din Legea 255/2010 în sensul că excluderea imobilelor ce urmează a se restitui, să poată fi demarată de către expropriator până la finalizarea tuturor etapelor procedurii de expropriere prevăzute de prezenta lege sau, după caz, până la finalizarea ultimului litigiu în legătură cu procedura de expropriere, pentru a permite rectificarea Hotărârilor Guvernului de expropriere în toate situațiile întâlnite în practică, în cadrul procedurii exproprierii;
- introducerea unor norme tranzitorii, având în vedere faptul că procedura de expropriere este un proces etapizat și că există, prin urmare, raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare, dar care nu și-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a noii reglementări, în sensul în care dispozițiile prezentei legi se aplică inclusiv pentru procedurile de expropriere începute la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cristi5 on May 05, 2020, 12:07:17 PM
Cum e acum cu cadastrul la exproprieri? Poate fi expropriat cineva care nu are terenul intabulat?

Oricum mi se pare comic ca trebuie angajat consultant pt exproprieri. E rocket science, ce sa mai.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: NGC on May 22, 2020, 03:28:49 PM
Sa trecem aici acest proiect de OUG, desi sunt si masuri care nu au legatura cu exproprierile.

http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2961-oug22052020dgipsmp (http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2961-oug22052020dgipsmp)

22.05.2020: "Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind completarea unor acte normative pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport"

Quote
Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 7/2016 cu un nou articol, respectiv art. XIX1, care să prevadă următoarele:
1. Servitutea de trecere pentru rețelele electrice și dreptul de acces la utilitățile publice pentru asigurarea funcționării normale a capacității energetice, constituită cu titlul oneros, conform Legii nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, asupra terenurilor proprietate privată care sunt afectate de rețele de distribuție de energie electrică deviate/relocate ca urmare a implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, cu o prealabilă și justă despăgubire a proprietarilor/deținătorilor terenurilor proprietate privată afectate de devierea/relocarea rețelelor de distribuție de energie electrică;
2. identificarea, anterior obținerii avizelor finale de la operatorii de rețele, de către beneficiarii proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport a proprietarilor/deținătorilor ale căror terenuri proprietate privată sunt afectate de devierea/relocarea rețelelor de distribuție electrică, astfel cum rezultă din evidențele Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau ale unităților administrativ – teritoriale;
3. consemnarea, de către beneficiarii proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, a sumele aferente justelor despăgubiri în conturi deschise pe numele operatorului de rețea, la dispoziția proprietarilor/deținătorilor terenurilor proprietate privată afectate de devierea/relocarea rețelelor de distribuție electrică;
4. stabilirea cuantumului sumelor aferente justelor despăgubiri pentru suprafețele de teren proprietate privată afectate de devierea/relocarea rețelei de distribuție electrică, pe baza unui raport de evaluare întocmit având în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici;
5. notificarea, de către beneficiarii proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport proprietarilor/deținătorilor terenurilor proprietate privată afectate de devierea/relocarea rețelelor de distribuție electrică identificați, asupra constituirii drepturilor de trecere pentru rețelele electrice și dreptul de acces la utilitățile publice pentru asigurarea funcționării normale a capacității energetice și asupra consemnării sumelor aferente justelor despăgubiri;
6. stabilirea obligației pentru beneficiarii proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport de a afișa notificarea privind constituirea drepturilor de trecere pentru rețelele electrice și dreptul de acces la utilitățile publice pentru asigurarea funcționării normale a capacității energetice, în cazul în care proprietarii/deținătorii terenurilor proprietate privată afectate de devierea/relocarea rețelelor de distribuție electrică nu pot fi identificați;
7. stabilirea faptului că drepturile de trecere pentru rețelele electrice și de acces la utilitățile publice pentru asigurarea funcționării normale a capacității energetice se exercită de la data notificării proprietarilor/deținătorilor de terenuri proprietate privată afectate de devierile/relocările rețelelor de distribuție electrică, după consemnarea justelor despăgubiri;
8. stabilirea eliberării de către operatorii de rețele a justelor despăgubiri, în baza cererilor proprietarilor/deținătorilor terenurilor proprietate privată afectate de devierea/relocarea rețelelor de distribuție electrică;
9. stabilirea suportării de către beneficiarii proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport cuantumului justelor despăgubiri, precum și a diferenței de valoare între despăgubirile inițiale și cele obținute prin hotărâre judecătorească, ca urmare a contestării de către proprietari/deținători a cuantumului despăgubirii.

De asemenea, prin proiectul de act normativ se urmărește completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome "Administraţia Naţională a Drumurilor din România", aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 47/2004, cu modificările și completările ulterioare, respectiv completarea art. 121 cu noi 5 alineate, care să prevadă următoarele:
1. introducerea plății directe către furnizorii și/sau subcontractanții, după îndeplinirea de către aceștia a condițiilor menționate la alin. (4) – (6) art. 121 și în baza notificării acestora către C.N.A.I.R., cu indicarea sumelor neîncasate pentru serviciile prestate și/sau lucrările executate, care au fost confirmate de către antreprenorul general prin includerea acestora în situațiile de lucrări. Această posibilitate se propune a fi instituită pentru situația în care antreprenorul general nu achită obligația de plată, în conformitate cu dispozițiile prevăzute la alin. (7), plată directă fiind efectuată de către C.N.A.I.R. după notificarea prealabilă a antreprenorului general cu privire la sumele ce urmează a fi achitate către furnizori și/sau subcontractanți;
2. stabilirea faptului că introducerea sumelor aferente serviciilor prestate și/sau a lucrărilor executate de către furnizori și/sau subcontractori în situațiile de lucrări transmise de către antreprenorul general către C.N.A.I.R., reprezintă confirmarea antreprenorului general asupra prestației corespunzătoare a furnizorilor și/sau subcontractorilor respectivi;
3. introducerea posibiltății plății directe către furnizori și/sau subcontractori se poate stabili și prin încheierea unor acte adiționale la contractele de achiziție publică între C.N.A.I.R., antreprenorul general și furnizori și/sau subcontractori, mecanismul de decontare, precum și documentele justificative aferente unei astfel de plăți urmând a se stabili prin actele adiționale încheiate la contractele de achiziție publică;
4. stabilirea, cu respectarea prevederilor contractuale, ca pentru efectuarea plății următoarelor lucrări realizate către antreprenorul general, acesta să fie obligat să prezinte o dată cu solicitarea de plată și dovada achitării, integral sau parțial, a plăților restante către furnizori și/sau subcontractori, conform graficului de eșalonare stabilit între aceștia și antreprenorul general și comunicat C.N.A.I.R. În această situație, dacă vor exista plăți restante, C.N.A.I.R. va reține din plățile cuvenite antreprenorului general suma aferentă acestor plăți restante aferente furnizorului și/sau subcontractorului, până la prezentarea documentelor justificative privind efectuarea plăților restante către furnizori și/sau subcontractori.

Nu în ultimul rând, prin proiectul de act normativ este necesar a se introduce și două norme tranzitorii, respectiv:
1. una prin care să fie statuată aplicarea noilor dispoziții ale art. XIX1 propus a fi reglementat prin Ordonanța de urgență nr. 7/2016, respectiv ca noile prevederi să se aplice începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență pentru toate proiectele de infrastructură transeuropeană de transport asupra cărora nu au fost emise avizele finale de către operatorul a cărei rețea de distribuție electrică este deviată/relocată în scopul implementării acestor proiecte, precum și
2. una prin care dispozițiile art. 121 alin. (71) – (75) să se aplice pentru toate contractele de achiziție publică încheiate, cu respectarea prevederile art. 121 alin. (1) – (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2003, cu modificările și completările ulterioare, între C.N.A.I.R. și antreprenorul general.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: luc on July 19, 2020, 09:29:44 AM
Noroc ca au început lucrările după 8 ani și au aflat și localnicii:

"Un grup de aproximativ 20 de săteni din Cărpinet a protestat vineri dimineaţă pe marginea DN76 Oradea – Deva împotriva intenţiei Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România de a amenaja o parcare pe terenuri despre care nu ştiau că le-au fost expropriate încă din 2012. Pentru că oamenii erau nervoşi şi ameninţători, a fost necesară intervenţia Poliţiei."

https://ebihoreanul.ro/stiri/scandal-in-carpinet-satenii-au-iesit-cu-furcile-sa-si-apere-un-teren-pe-care-ar-urma-sa-fie-construita-o-parcare-in-marginea-dn-76-157700.html
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: JohannDB on July 19, 2020, 12:32:44 PM
Ca de obicei, autoritățile "uită"...... de respectarea caracteristicilor "proprietății": posesia, folosința și dispoziția...  Deja de la momentul la care se "lansează" un plan (care nu se știe cât de real va fi, muți din  efemerii "decidenți" având visuri care mai de care), se face și o rezervare/blocare a terenului respectiv, de care proprietarul de drept ar trebui informat imediat....
  Așa se face că omul, se trezește că nu mai dispune după cum vrea de bunul lui, că nu-l mai poate folosi după trebuință, deși (mai) are proprietatea asupra lui.... Însă este bun de plată la taxe și impozite în quantum nealterat, bine mersi.... Cine să mai respecte, totuși, legile.....
   Aici o scurtă "teorie"... http://ionescusava.ro/despre-exproprieri-si-despagubiri
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: luc on July 19, 2020, 12:53:47 PM
Da așa e..

Am avut curiozitatea să ascult "vocea poporului" din video și cred că adevărul ar trebui să înceapă cu răspunsul la câteva întrebări:

1. Cum a ajuns să fie stabilită locația acelei parcări în intravilanul localității?
2. Cine sunt posesorii terenurilor vecine cu zona expropriată? Pentru ca nu-i așa o parcare în zonă e un bun prilej de business...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: trifuhoria on October 13, 2020, 08:54:03 AM
Salut,

Doua intrebari despre exproprieri pentru autostrada (A10) desi cred ca se aplica general:

1.Daca la momentul exproprierilor efectuate in urma cu cativa ani pentru A10 in zona Sebes, majoritatea proprietarilor de terenuri au semnat ca sunt deacord cu suma inaintata de CNADNR (CNAIR) pentru mp de teren agricol, iar alti proprietari NU au semnat, cerand o reevaluare si un pret mai mare, care sunt urmatorii pasi pentru cei din urma? Persoanele in cauza nu au primit nici valoarea/mp propusa de guvern, nici altfel de raspuns. Unde credeti ca e problema/lipsa de informare? Care ar fi normal urmatorii pasi?

2. Daca un nod de autostrada taie o parcela (lunga si ingusta) in 2, evident, partea centrala fiind folosita la constructia autostrazii, rezulta 2 parti mici, din care una pe o parte a autostrazii, teoretic partea care inca poate fi lucrata din punct de vedere agricol, cealalta, in interiorul unor bretele, fara acces sau cu acces restrictionat. Pentru aceasta parte a 2-a, nu ar trebui sa existe expropriere?

Mersi mult anticipat pentru raspuns.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: RaduG on October 17, 2020, 08:41:49 AM
Se poate confirma informația că proprietarii au fost despăgubiți cu doar 1000 de lei pe ha? Ar fi extrem de puțin.

(https://i.imgur.com/XS3BMRD.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: RaduG on October 17, 2020, 08:57:17 AM
Îmi răspund singur  :lol:, prețul exproprierilor a fost de 2 lei/mp pentru extravilan și 72 lei/mp pentru intravilan:


(https://i.imgur.com/QYYNUit.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Bacaoanul on April 12, 2021, 10:37:09 AM
Quote from: nenea_hartia on June 23, 2019, 05:40:54 PM
^ Are cineva idee ce se întâmplă cu oamenii expropriați? Adică, bun, primești banii pentru o casă nouă, dar n-o ridici cu una, cu două. Cauți mai întâi un teren, îți trebuie apoi proiect, cumperi materiale, construiești, trebuie să te branșezi la rețelele de utilități, poate dura ani. Unde stau oamenii aceștia între timp?
Da !

Esti instiintat ca in 30 de zile trebuie sa te cari din casa, intre timp buldozerele ajung in spatele curtii.
Nu ridici nici o casa noua ! Prostia ta a fost ca ai mai ridicat una intr-o tara care asta, dar statul roman s-a gandit ca pe acolo trebuie sa treaca un drum - interes national - ar zice unii " specialisti " de pe aici, pe care ti-o vor demola.
Deci nu ai timp de construit alte case. Daca ai noroc si guvernul intelege ca a exproria o locuinta nu este egal cu a expropria o tarla, atunci patesti ca mine, guvernul condus de CIUMA ROSIE, iti vireaza  o suma cam la 80-90%  din cea cu care se vinde o casa identica la pretul pietii in 2020. Nu mai conteaza ca din 2012 pana in 2020, preturile la case au crescut cu 30-40%. Esti multumit si cu atat,
Accepti suma, iei banii, faci credit la banca si cauti o alta casa, repede, facuta de un bisnitar, pardon, samsar, pardon dezvoltator imobiliar, in care sa te muti repede, pt ca in jurul tau, macaralele, buldozerele, zguduie pamantul, si inainteaza cu repeziciune.

Probabil asa se fac si in Germania exproprierile. Cu siguranta. "Specialistii " de aici ne pot confirma.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: LefMarius on May 03, 2021, 12:34:12 PM
Ca idee, se poate observa unde am marcat cu verde, ca însăși, constructorii V.O - SC Tehnostrade au fost expropriați de "culmea" doar 2mp de teren din zona Letea Veche!

https://ibb.co/4jpDdYM
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: frunzaverde on May 04, 2021, 10:56:14 PM
Nu @Bacaoanul - e un intreg proces, foarte lung, pentru expropieri. Exista inclusiv un HG (o Hotarare de Guvern) care trebuie aprobata - DOAR circuitul institutional de obtinut semnaturi pentru HG-ul ala dureaza minimum 2 luni.

In majoritatea Europei e mult mai rapid procesul de expropriere.

Si da, sumele sunt fair. Pentru atata se platesc impozite la stat, atata va da statul cand va expropriaza. Nu se poate, v-am mai spus, si sa fie toata lumea constant impotriva actualizarii grilei notarilor, si, cand efectul grilei notarilor ii afecteaza direct dar invers (nu doar la platit taxe mici la stat), sa urle din gura de sarpe ca banii primiti sunt putini.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: nick4hiphop on May 18, 2021, 02:40:42 PM
Buna ziua !
Sunt una dintre persoanele expropriate din lotul 3 sud. Este cineva pe aici care cunoaste detalii legate de procedurile de expropriere? Stiu ca au fost aprobate anul trecut in primavara. Astia intra sa construiasca pe terenurile noastre si ne dau banii peste ~ani si ani~ ? Pe langa faptul ca sumele sunt derizorii....
Multumesc!
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Ionut on May 18, 2021, 03:23:13 PM
^ Este vorba despre A0.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on May 18, 2021, 05:14:48 PM
Sumele sunt cele din grilele notariale, pe baza carora se stabilesc si impozitele platite.
Daca terenul este pe numele tau (inscris la cadastru), ar trebui sa primesti banii inainte de a intra utilajele pe el.
Daca succesiunea nu este facuta, sau situatia juridca este neclara, atunci banii se pun intr-un cont la cec si ii vei primii doar cand se termina procesul. Dar ei vor intra imediat (ce livreaza banii in contul de la cec) in teren.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: nick4hiphop on May 19, 2021, 11:31:40 AM
Da, terenul este pe numele meu. Multumesc pentru raspunsuri.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: pasadia on May 21, 2021, 10:04:46 PM
Bode te faci de ras chiar fata de sălăjenii tai?

https://www.facebook.com/MonitorulDeSalaj.ro/videos/2723841171171774/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: RaduG on July 31, 2021, 10:54:30 AM
FB CNAIR:

Quoteon Cupanache - Șef Departament Exproprieri, despre întreg procesul de expropriere și cele mai comune întrebări primite de la public.
🔵 CE REPREZINTĂ EXPROPRIEREA UNUI IMOBIL?
Exproprierea reprezintă o procedură destul de complexă, chiar dacă pare simplă, aceasta ca aplicare în legislația actuală reprezintă un proces îndelungat până în momentul în care expropriatul poate intra în posesia cuantumului despăgubirii. Este o măsură forțată cu titlu oneros pentru a realiza un obiectiv de investiții de interes național și utilitate publică. Exproprierea nu este doar o deposedare a omului de bun, ci o procedură prin care se face o dezmembrare a unui teren, acel teren intră în domeniul public al statului, iar suprafața care rămâne se înscrie automat în cartea funciară pe numele expropriatului.
🔵 CARE ESTE PROCEDURA PROMOVĂRII UNEI HOTĂRÂRI DE GUVERN?
HG-ul se promovează pe baza documentației tehnico-economice realizată conform HG-ului 907/2016. Conform acestui HG se aprobă indicatorii tehnico-economici , după care la Departamentul Exprorieri se predă volumul de ocupări terenuri care conține planul cu amplasamentul lucrării recepționat și avizat de Oficiul de Cadastru, listele cu proprietarii așa cum reies din evidențele oficiilor de cadastru (acolo unde au carte funciară și documentație cadastrală) și Raportul de Evaluare realizat de evaluator ANEVAR prin raportare la grila notarilor, raport de evaluare care se face sub îndrumarea Camerei Notarilor Publici.
Aceste trei elemente însoțesc proiectul de HG pe baza memoriului tehnic, din volumul de ocupări terenuri se realizează Nota de Fundamentare, se face documentația care însoțește proiectul de HG, urmând ca acesta să pornească pe circuitul de avizare de la MT, MFp, MJ, după care intră pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, ca la final să fie publicat in MOF.
🔵 DE UNDE SE POT INFORMA PERSOANELE AFECTATE DE EXPROPRIERI?
Prin HG se aprobă amplasamentul lucrării, aprobăm sursa de finanțare, declanșarea procedurii de expropriere, lista cu proprietari care constituie Anexa 2 la Hg, Anexa 1 fiind coridorul cu amplasamentul lucrării, se aprobă sumele individuale și termenul la care acestea se virează către expropriatori. După publicarea acestora in MOF se afișează pe site-ul CNAIR cât și la sediul UAT-ului.
🔵 CE POATE FACE UN EXPROPRIAT DACĂ NU ESTE MULȚUMIT DE SUMA ALOCATĂ ÎN CADRUL ANEXEI 2?
Legiuitorul a prevăzut la art. 22 din Legea 255/2010 cu modificările și completările ulterioare posibilitatea ca expropriatul nemulțumit de cuantumul despăgubirii să poată contexta doar cuantumul despăgubirii, făcând o acțiun e în instanță unde este scutit de taxele pentru acțiune, iar dacă instanța după desemnarea celor trei experți (un expert din partea exproproatorului, unul din partea instanței și unul din partea expropriatului) care vor face un nou raport de evaluare, iar dacă în acest raport va ieși o valoare mai mare, CNAIR este obligată să pună în aplicare decizia instanței.
🔵 CÂND SE EMITE ȘI CE REPREZINTĂ MODIFICAREA INTENȚIEI DE EXPROPRIERE?
După publicarea HG-ului în MOF, se face solicitarea de plată pentru ca MFP să vireze către MT, iar MT către CNAIR sumele prevăzute în Anexa HG. MT are un termen de 30 zile pentru a pune la dispoziția CNAIR sumele respective. Aceste sume sunt consemnate la CEC Bank pe numele fiecărui expropriat și se emite Notificarea către expropriați, care conține textul din Lege și se transmite prin Poșta cu nr de înregistrare, extras din Anexa 2 a HG și din HG ( unde expropriatul se regăsește ca poziție).
De la momentul Notificării, expropriatul are două termene – unul de 20 zile de a depune la sediul expropriatorului documente care să dovedescă caliatatea lui de titular al dreptului de proprietate, aceste documente sunt verificate. Următorul termen este de 30 zile de la eliberarea amplasamentului.
După aceste două termene se emite Decizia de expropriere.
🔵 CE REPREZINTĂ DECIZIA DE EXPROPRIERE?
Decizia de expropriere reprezintă actul translativ de proprietate, constituie titlul executoriu pentru predarea bunului imobil.
🔵 CE PRESUPUNE INTABULAREA CORIDORULUI DE EXPROPRIERE ÎN CARTEA FUNCIARĂ?
Coridorul de expropriere reprezintă o documentație cadastrală a terenului care a devenit domeniu public pentru realizarea obiectivului de investiții de interes național și i se alocă un număr cadastral, acest număr conform Legii Cadastrului se înregistrează în cartea funciară pe numele statului român în administrarea MT și în concesiune pentru CNAIR SA pentru realizarea obiectivului de interes național.
Înscrierea în cartea funciară permite să realizez documentațiile cadastrale, pentru a putea invita la lucrările comisiei persoanele expropriate. Persoanele expropriate în primă fază de identificare sunt doar posesori, deoarece dreptul de proprietate are trei atribute ( posesia, folosința și dispoziția). Prin info furnizaste de UAT sau OC stiu că are are posesia, folosința dar dispoziția mi-o poate dovedi doar în fața Comsiei de analiză a dreptului de proprietate când se prezință cu actele de proprietate în original.
🔵 CÂND SE ÎNTOCMEȘTE PLANUL PARCELAR ȘI CE PRESUPUNE EL?
Planurile Parcelare ar fi trebuit întocmite odată cu aplicarea Legii 18/1991, doar că la nivel de țară cadastrarea s-a realizat în procent de aprox 30%, procedura fiind anevoioasă, iar acolo unde nu avem planuri cadastrale, prestatorii angajați de CNAIR SA fac si planurile parcelare, iar acest proces este unul groi deoarece se fac pe baza informațiilor furnizate de către Comisia de aplicare a Legii 18 care este la nivelul UAT, iar aceste planuri parcelare se afișeză la sediul Primăriei, au un termen de contestare, iar procedura fiind greoaie, apar întârzieri. Orice documentație cadastrală care este realizată fără a fi încadrată într-un plan parcelar recepționat de Oficiul de Cadastru, este considerată ca poziționare incertă, iar CNAIR SA nu poate despăgubi o persoană care are o poziționare incertă a terenului.
🔵 CUM ESTE EVALUAT FIECARE IMOBL?
Valoarea de despăgubire a fiecărui imobil este stabilită de un evaluator ANEVAR. CNAIR SA, conform legii, este obligată să achiziționeze serviciile unui evaluator care este independent. Evaluatorul este direct răspunzător de valoarea despăgubirii. Numărul de legitimație, numele evaluatorului este trecut în Nota de fundamentare aferentă HG-ului. Evaluatorul merge și vizualizează terenurile, face un raport de evaluare raportat la grila notarilor publici. Acesta calculează și un prejudiciu, are metodologia lui de calcul și stabilește o justă și prealabilă despăgubire. Valoarea despăgubirii este justă pentru că suma stabilită de un evaluator autorizat, iar prealabilă deoarece valoarea despăgubirii este consemnată pe numele și la dispoziția expropriatului înainte ca expropriatorul să emită decizia de expropriere și să se transfere dreptul de proprietate.
🔵 CÂND ÎȘI VOR PRIMI BANII PERSOANELE PENTRU ACRE SUMELE AU FOST RECONSEMNATE?
Depinde de motivul consemnării sumei. Legiuitorul când a prevăzut acest articol al reconsemnării a considerat că expropriatul va fi cointeresat pentru a-și rezolva situația juridică a terenului respectiv pentru că din experienâa noastră pe obiective de investiții, afectăm persoane care nu au titlu de proprietate ci un proces verbal de punere în posesie la nivelul începerii punerii în aplicare a legilor fondului funciar. De asemenea, identificăm mai multe titluri de proprietate, au un proces verbal de punere în posesie la nivelul începerii punerii în aplicare a Legii fondului funciar, identificăm mai multe titluri de proprietate pe același imobil, identificăm suprapuneri ale suprafețelor, identificăm faptul că suprafața din acte nu coincide cu ce adin teren. Avem situații când nu au moștenirile dezbătute și atunci trebuie clarificată situația juridică, după care va fi deblocată suma.
🔵 CARE SUNT CELE 4 MARI ETAPE ALE PROCEDURII DE EXPROPRIERE?
Aprobarea indicatorilor tehnico-economici se face de obicei la studiul de fezabilitate, când se face SF-ul sau Prefezabilitate, se aprobă indicatorii tehnico-economici. Aceasta procedură se face în Consiliul tehnico-economic al CNAIR SA, CT-ul MT și CT interministerial, apoi se promovează un HG de aprobare a indicatorilor și se aprobă ca obiectiv de investiții cu sursă de finanțare, după care putem declanșa procedura de expropriere Legea 255 prevede că putem aproba acești indicatori si odată cu lansarea procedurii de expropriere dar aceasta nu poate fi declanșată în afara aprobării indicatorilor tehnico-economici.
O a doua procedură este consemnarea sumelor individuale după promovarea HG ului.
A treia procedură transeferul dreptului de proprietate, moment în care statul român devine proprietar asupra coridorului de expropriere.
Ultima etapă este finalizarea prcedurilor de expropriere, începând de la Comisii până la despăgubirea persoanelor.

Video: https://fb.watch/74KQhwECaw/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: tom_sawyer on August 09, 2021, 04:13:08 PM
^
Ion Cupanache - Șef Departament Exproprieri, despre întreg procesul de expropriere și cele mai comune întrebări primite de la public.

https://www.youtube.com/watch?v=8-3CBOi9t2w
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: hvm on August 26, 2021, 08:23:01 AM
^
Dacă am înțeles bine, suma se poate contesta doar daca terenul este intabulat fiindcă trebuie făcută dovada proprietății. dacă nu ești intabulat și nu ai actele la expirarea celor 20 de zile atunci îți faci actele ca să primești banii mai tarziu
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: tom_sawyer on October 02, 2021, 09:01:25 PM
Se modifică legislația exproprierilor, pentru urgentarea proiectelor din PNRR

După adoptarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență al României, autoritățile de la București se grăbesc să modifice legislația exproprierilor. Fără urgentarea procedurilor de expropriere, realizarea la timp a proiectelor feroviare din PNRR este pusă sub semnul întrebării.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost pus vineri, 1 octombrie, în dezbatere publică, proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului (http://www.mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3567-oug01112021dgmp) pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

"Implementarea proiectelor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență presupune inclusiv punerea la dispoziția antreprenorilor a terenurilor, libere de sarcini, în vederea începerii lucrărilor, iar la majoritatea proiectelor această obligație care incumbă beneficarului contractelor de lucrări implică demararea și finalizarea într-un termen cât mai scurt a procedurii de expropriere, prevăzute de Legea nr. 255/2010, cu modificările și completările ulterioare. Adoptarea unor modificări legislative în domeniul exproprierilor va conduce la demararea proiectelor finanțate din PNNR într-un termen cât mai rapid, și inclusiv la respectarea termenelor asumate de către România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență", se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cele mai importante modificări vizează suprafețele împădurite ce urmează a fi expropriate pentru căi ferate sau autostrăzi.

Astfel, prin derogare de la prevederile Codului Silvic, terenurile forestiere cuprinse în fondul forestier național incluse în coridorul de expropriere, indiferent de suprafața acestora, sunt scoase definitiv din fondul forestier național, după emiterea deciziei de expropriere, cu avizul gărzii forestiere competente. Pentru terenurile forestiere cuprinse în fondul forestier național incluse în coridorul de expropriere care depășesc un hectar, garda forestieră competentă va emite avizul pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național, cu acordul Ministerului Mediului, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii solicitării expropriatorului. Dacă Ministerul Mediului nu va emite acordul în aceste termen, acordul se va considera ca fiind obținut tacit. În ceea ce privește terenurile cu suprafața mai mică de un hectar, avizul se va emite de către garda forestieră competentă, în termen de maximum de 10 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării expropriatorului.

https://clubferoviar.ro/legislatia-exproprierilor/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cristi5 on October 02, 2021, 10:08:57 PM
Daca pica guvernul nu mai poate da OUG. Si asta ar fi foarte buna... A fost promovata de vechea echipa...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: snackhunter on February 11, 2022, 11:22:16 AM
Quote from: Saber on February 11, 2022, 09:48:01 AM
https://www.gds.ro/Local/Dolj/2022-02-11/craioveni-disperati-drumul-expres-le-blocheaza-calea-de-acces-spre-casa/ (https://www.gds.ro/Local/Dolj/2022-02-11/craioveni-disperati-drumul-expres-le-blocheaza-calea-de-acces-spre-casa/)
Parca vad ca ne trezim cu alte intarzieri.
Se pare ca italienii au ghinion (sau poate noroc, sa aiba din nou pretext pentru intarzieri)

"Proprietăţile lor sunt construite pe teren extravilan. Pe acest tip de teren tot ce se construieşte trebuie să fie încadrat în categoria ,,anexe agricole", depozite, etc.. De doi ani, dar în special anul trecut, taxele pe aceste tipuri de construcţii au crescut foarte mult, aşa că oamenii plătesc chiar şi 7.000 de lei taxe pe o gospodărie."

Cine i-a pus sa isi faca case pe teren extravilan? Sunt aia care isi fac casa si apoi merg sa faca actele. Din partea mea isi merita soarta.

Italienii probabil vor gasi in asta o scuza ca sa mai intarzie lucrarile.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: cat23 on February 11, 2022, 11:34:01 AM
Sunt mai multe situatii de genul acesta in teren. De exemplu, eu si inca 7-8 proprietari inca nu am fost expropriati de pe o suprafata de aproape 2000mp de drum de acces la Ghercesti, dar se lucreaza in teren la DX. Mai mult, prin viitoare expropriere a drumului de acces ni se taie iesirea la drumul judetean prin care se intra pe proprietate, din nou, fapt neluat in calcul. Au expropriat doar loturi de teren, nu si drumul de acces.
Dar na, dintre noi nu cred ca e nimeni interesat sa blocheze vreo lucrare, insa sunt sigur ca mai sunt si multe alte situatii de genul la un proiect de asemenea dimensiuni.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: hvm on February 11, 2022, 12:07:26 PM
Totul depinde daca aceste drumuri de access presum si cladirile au fost construite inaite sau dupa ce a fost finalizat SF-ul. Sa ne amintim ca e vorba de un SF din 2007 iar pana in 2020 cand s-au facut si exproprierile a existat timp suficent ca lumea sa construiasca prin zona, mai ales daca aveau si drum de access.

Daca in schimb statul ar fi expropriat terenurile si s-ar fi ocupat sa marcheze de pe atunci toate drumurile de access ca fiind expropriate si eventual inchise la un moment dat, atunci lumea ar fi cumparat si construit in cunostinta de cauza.

Deacord ca ar mai fi fost si unii care sa spuna ca probabil nu o sa se faca nimic asa cum a fost si pana atunci asa ca.... as zice ca e o vina comuna. Nu sunt doar oamenii vinovati.. Unii poate nici nu stiau cand au cumparat ca o sa vina drumul sa ii blocheze...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: KnX on September 08, 2022, 03:16:50 PM
Mai sunt și unii care au de suferit de pe urma acestei autostrăzi:

https://adevarul.ro/stiri-locale/focsani/autostrada-moldovei-spulbera-cea-mai-mare-ferma-2203297.html
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Xander on September 08, 2022, 03:23:43 PM
"Spulbera"... calitate jurnalistica maxima.
Despre cei care sunt literalmente spulberati pe DN2/E85 nu are sens sa vorbim, ca e ceva la ordinea zilei.  >:(
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: slartibartfast on September 08, 2022, 05:16:46 PM
^^^
E vorba de Artesana, ca să dăm un nume cunoscut mai bine, și pe care nu știu de ce Adevărul se ferește să îl scrie în articol, iar zona este pe lotul 1 Focșani-Bacău. Bine că mai devale, la Focșani, facem o buclă de mai mulți kilometri pentru ceva cu șanse mici de a exista în următorii 5 ani. Dacă dispare brandul ăsta de pe piață, e o pierdere destul de semnificativă. Până la urmă, unul din motivele pentru care construim autostrăzi e să impulsionăm viața economică, nu să îi dăm în cap.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: mirceaeliade on September 08, 2022, 05:36:08 PM
QuoteVarianta CNAIR
        "Se exagerează. Este vorba de un viaduct care împarte terenul fermei. Ferma de vaci propriu-zisă nu este dărâmata, dar se presupune că autostrada va stresa animalele și nu mai poate fi considerată fermă bio", ne-a spus o sursă din Compania de Auzostrăzi (CNAIR). Aceeaşi sursă precizează că fermierul vrâncean a cerut prima dată despăgubiri de 30 milioane euro, solicitare respinsă categoric. Pentru că un proces cu o asemenea despăgubire îl obliga la plata unei taxe de timbru foarte mari, fermierul a mai redus din pretenţii cerând 13 milioane euro fără să se mai facă vreo auditare a afacerii.
        Cum nici reducerea de 3 ori a despăgubirilor nu a fost acceptată de CNAIR, fermierul a încercat să şantajeze compania prin blocarea Acordului de Mediu. "De aceea acum trei săptămâni au blocat Acordul de Mediu pe tronsonul Focșani-Bacău, depunând o contestație, care din fericire le-a fost respinsă", ne-a precizat sursa implicată în acest dosar.
        Acum singura variantă pentru fermier a rămas instanța, situaţie în care însă trebuie făcută o expertizare a business-ului afectat de construcţia autostrăzii. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, întreaga fermă are o cifră de afaceri anuală de 3 milioane euro iar profitul este foarte mic. Şi cum autostrada nu afectează complet activitatea fermei este foarte posibil ca despăgubirile stabilite de judecători să fie apropiate de cele oferite de CNAIR.

https://www.topiasi.ro/homepage/topiasi/26927-autostrada-a7-distruge-o-ferm%C4%83-bio-la-prima-strigare-s-au-cerut-desp%C4%83gubiri-de-30-milioane-euro,-%C3%AEn-pres%C4%83-s-au-revendicat-doar-13-milioane-euro-iar-statul-a-oferit-numai-30-000.html
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alexandru_m on September 08, 2022, 08:01:12 PM
"întreaga fermă are o cifră de afaceri anuală de 3 milioane euro iar profitul este foarte mic. Şi cum autostrada nu afectează complet activitatea fermei este foarte posibil ca despăgubirile stabilite de judecători să fie apropiate de cele oferite de CNAIR."

Pe modelul "Don't you wish your girlfriend was hot like me" ar merge un "don't you wish sa nu iti fi omorat tot profitul, sa platesti impozit corect ca sa poti fi despagubit corect?"
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: pasadia on September 08, 2022, 08:07:51 PM
De parca ar fi greu de dovedit ca in urmatorii 10/20 de ani rata profitabilitatii ar fi crescut precum Fat-Frumos. Ca doar despagubirile se refera la profitul ce NU va fi realizat in viitor, nu la profitul ca il facusei sau nu in anii anteriori.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alexandru_m on September 08, 2022, 08:13:11 PM
Pai profitul ala poate creste si el in anumite conditii. Daca in ultimii ani nu ai profit ca ai reinvestit tot profitul, atunci da. Te cred si accept ce zici tu. Dar daca la cifra de afaceri de 3 milioane (peste 1 milion, deci nu mai e IMM, deci plateste impozit 16% din profit) tu nu ai profit ca in fiecare an ai grija cu facturile, dar nici investitii nu ai, te rog sa imi explici tu de unde creste profitul ca Fat Frumos in anii ce vin.

2 mentiuni am de facut:

1. Argumentul "pai de la anul tai facturi pe tot" nu cred ca va putea fi folosit.

2. Ieri discutam cu un expert contabil despre cum se depun cererile de rambursari TVA in agricultura in asa fel incat sa pice controalele prin ianuarie-februarie. Sa nu deranjeze nici la recoltare, nici la insamantare, nici cand ar trebui sa ai stoc.  ;)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on September 08, 2022, 08:14:27 PM
ANSVA zicea anul trecut că pentru a menține certificările bio pentru fermă, trebuia o distanta minimă de nu știu câți km(în condițiile în care calea ferată e mai aproape și fără panouri fono produce mai mult zgomot decât ar face o autostrada cu panouri). Asta în evaluarea Consitrans ar fi însemnat mutarea traseului pe vreo 10km din traseul A7, extensie de timp de un an și ceva și o grămadă de bani in plus pe contractul lor.

Era nerealista aceasta modificare în contextul PNRR.

A rămas discuția referitoare la cuantumul despăgubirii și la întinderea terenului expropriat. In sensul că fie se expropriază strict terenul pentru autostrada la prețul din grila notarilor, fie se consideră afectarea integrală a fermei și se expropriază toată suprafața la prețul determinat de un evaluator. Se pare că au decis să meargă pe prima varianta (negreata de proprietar).
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alecu26 on September 08, 2022, 08:23:16 PM
Probabil din fuga de responsabilitate și sa decidă instanta.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Dangento on September 12, 2022, 10:31:32 PM
Ca sa vezi ce coincidenta....si eu am aceeasi problema, DEZINFORMAREA.

Ca sa ne intelegem din capul locului, nu am nimic cu nimeni, nu vreau sa dezbat problema mea pentru ca, chiar si daca as detalia aici cazul, nu imi este de niciun folos. Nu asta urmaresc. Sunt oameni care au ca specialitate avocatura si acestia se vor ocupa.
Citesc forumul inca de la inceputurile lui, iar ulterior am facut si cont, dar nelucrand in domeniu nu am gasit ca este oportun sa speculez sau, cum fac multi, sa corectez ortografic sau gramatical greselile altora doar ca sa ma aflu in treaba.

Nu am atribuit cuvinte care nu au fost spuse nimanui. Doar am contrazis o afirmatie incorecta, "exproprieri suplimentare minore", "nimic semnificativ" si "Întreg culoarul autostrăzii e expropriat, din fiecare localitate", nimic mai mult.
Despre omul Horatiu Cosma nu stiam nimic, pana sa scrie acele propozitii nici nu stiam cine este Horatiu Cosma. Nu ma intereseaza oamenii ca persoana cu nume si prenume, ma intereseaza ce fac oamenii. Pe forum nu urmaresc o persoana ci urmaresc fapte.

  Nici macar nu inteleg de ce te-ai aprins asa.
  Dar pentru ca ai tot continuat nu pot sa nu te contrazic, repet, aflandu ma in situatia de a fi expropriat in zona UAT Clinceni. Nu vorbesc decat despre acest lot de A0, cel aflat in raza comunei Clinceni.

Sa o luam de la inceput dar pe scurt......

In anul 2021 am aflat de pe forumuri, de prin presa, despre exproprieri pentru A0, Am gasit si o harta neoficiala si destul de vaga ca si amplasament, m-am documentat mai in amanunt si pentru siguranta am timis si la MT pe formularul de contact, un mesaj, prin care am intrebat daca un lot cu un numar cadastral este in situatia de a fi expropriat. O luna mai tarziu am fost sunat de catre o avocata din partea societatii de avocatura Teaha & Fuzsi, care se ocupa de exproprieri pe lotul 3 sud. Poate si pe alte loturi, nu stiu. Le-am furnizat pe mail actele doveditoare ca sunt propretar pe acel lot si am primt tot pe mail o serie de documente prin care imi spun ca lotul la care fac referire va fi expropriat partial si au detaliat etapele care urmeaza a se intampla, anexa 1 cu planul de amplasament, anexa 2 din 28.01.2020 si Hotararea de guvern 354/2020. Asta s-a intamplat in 2021.
Pot sa pun aici documentele in cazul in care cineva nu crede. Citez aici cateva randuri din raspunsul atasat ca pdf cu antet semnaturi si stampila:


Stimate Domn,

Referitor la petiția formulată de dvs. cu privire la imobilele situate pe raza UAT Clinceni, jud. Ilfov,
identificate cu nr. cadastral xxxxx și respectiv, nr. cadastral xxxxx , suntem în măsură să vă informăm
după cum urmează:
1. Actele doveditoare ale dreptului de proprietate ce ne-au fost comunicate de dvs. le vom avea
în vedere cu ocazia prestării serviciilor privind emiterea hotărârii și a procesului-verbal de
stabilire a despăgubirilor.
2. Imobilele la care faceți referire sunt afectate de amplasamentul obiectivului de investiție
"Autostrada de centura Bucuresti, sector Centura Sud km 52+770 - km 100+900", fiind
individualizate la poziția nr. 880 și poziția 881 din Anexa nr. 2 la HG nr. 354/2020.
3. Pentru edificarea dvs. vă depunem anexat planul imobilelor suprapuse peste coridorul de
expropriere pentru a vedea modalitatea în care realizarea acestui proiect se suprapune cu
imobilele despre care faceți vorbire. – Anexa nr. 1
4. În ceea ce privește solicitarea dvs. de a fi informat cu privire la eventuale exproprieri
suplimentare asupra imobilului dvs. vă informăm că în cazul în care acestea vor avea loc, veți
fi notificat în conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 255/2010 urmând a fi parcursă
procedura prevăzută de lege.
5. Prin raportare la etapele procedurii de expropriere prevăzute de Legea nr. 255/2010 și HG nr.
53/2011, după emiterea Deciziei de expropriere și a întabulării coridorului de expropriere în
Cartea Funciară pe numele Statului Român și în administrarea CNAIR SA, subscrisa asociere
întocmesc documentațiile cadastrale individuale pentru toate imobilele afectate de
amplasamentul obiectivului de investiție, inclusiv pentru imobilele proprietatea dvs.
6. Pe această cale dorim să vă aducem la cunoștință că în ceea ce privește imobilele proprietatea
dvs. subscrisa am întocmit documentațiile cadastrale, acestea fiind avizate și recepționate de
către OCPI Ilfov.
7. Ca urmare a întocmirii documentațiilor cadastrale individuale pentru imobilele la care faceți
referire și a avizării și recepționării acestora de către OCPI Ilfov s-a procedat la analiza prin
comparare a datelor rezultate din documentațiile cadastrale individuale avizate de OCPI Ilfov
și cele din Anexa nr. 2 la Hotărârea de Guvern.
8. Având în vedere că datele din documentațiile cadastrale avizate de OCPI nu coincid cu cele din
Anexa nr. 2 la HG nr. 354/2020 sunt incidente prevederile art. 32 alin. 2 - 3 coroborate cu
prevederile art. 9 alin. 8 din Legea nr. 255/2010 care statuează faptul că atunci când ,,se
constată neconcordanțe între situațiile evidențiate în documentațiile cadastrale și
identificările inițiale ale imobilelor" prin grija expropriatorului se procedează
la
modificarea/rectificarea anexei la HG astfel încât situația juridică a imobilelor și a obiectivului
construit să corespundă în totalitate cu situația de fapt, în baza unui nou raport de evaluare.
9. După ce Guvernul României va emite Hotărârea de Guvern de modificare și completare a Anexei
nr. 2 la HG nr. 354/2020 pentru imobilele ale căror documentații cadastrale avizate și
recepționate de OCPI Ilfov prezintă diferențe față de datele prevăzute în Anexa nr. 2 la HG nr.
354/2020, se va proceda în conformitate cu prevederile art. 18 și următoarele din Legea nr.
255/2020, raportat la prevederile art. 14 și următoarele din HG nr. 53/2011. În acest sens, veți
fi notificat pentru a depune cererea de acordare de despăgubiri precum și documentele
justificative ale dreptului de proprietate.
10. La momentul la care se va organiza ședința Comisiei de analiză a cererilor depuse de către
persoanele expropriate constituită în baza art. 18 din Legea nr. 255/2010, veți fi notificat în
scris, prin poștă cu scrisoare recomandată și confirmare de primire pentru a vă prezenta la
sediul Primăriei UAT Clinceni în vederea semnării procesului-verbal și a hotărârii de stabilire a
despăgubirilor, documente obligatorii a fi perfectate pentru încasarea despăgubirilor.


Cu deosebită stimă,

Asocierea Topovia 2002 SRL – Stocad Proiect SRL –
,,Teaha & Füzesi" – SCA - "Portnoi și Asociații"- SPRL


Acum, legea exproprierilor in vigoare care poate fi consultata la https://lege5.ro/Gratuit/geztsmrxgm/legea-nr-255-2010-privind-exproprierea-pentru-cauza-de-utilitate-publica-necesara-realizarii-unor-obiective-de-interes-national-judetean-si-local 
zice cam asa:

SECŢIUNEA a 2-a
Etapa a II-a - Consemnarea sumei individuale şi afişarea listei imobilelor ce urmează a fi expropriate
Art. 7. - Modificări (1), Respingeri de neconstituţionalitate (1), Jurisprudenţă, Reviste (1)
După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, expropriatorul are obligaţia consemnării sumelor individuale reprezentând plata despăgubirii la dispoziţia proprietarilor de imobile, individualizaţi conform listei proprietarilor, aşa cum rezultă din evidenţele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau ale unităţilor administrativ-teritoriale, afectaţi de prevederile prezentei legi, precum şi obligaţia afişării listei imobilelor ce urmează a fi expropriate şi care fac parte din coridorul de expropriere, anterior notificării proprietarilor.

Art. 8. - Jurisprudenţă, Reviste (1)
(1) Notificarea intenţiei de expropriere a imobilelor, precum şi lista imobilelor ce urmează a fi expropriate se transmit prin poştă către proprietari. Lista imobilelor se face publică prin afişarea acesteia la sediul consiliului local respectiv şi pe pagina proprie de internet a expropriatorului.
Jurisprudenţă

(2) În termen de 30 de zile lucrătoare de la data notificării prevăzute la alin. (1), proprietarii imobilelor cuprinse în listă au obligaţia prezentării la sediul expropriatorului, în vederea stabilirii unei juste despăgubiri.
Modificări (3), Jurisprudenţă, Reviste (3)

(3) Sumele individuale prevăzute la art. 7 pot fi suplimentate, prin hotărâre a Guvernului, la cererea expropriatorului, în situaţia modificării numărului de imobile necesar a fi expropriate, precum şi în orice alte situaţii, temeinic motivate, inclusiv pentru situaţia prevăzută la alin. (2).
Jurisprudenţă

SECŢIUNEA a 3-a
Etapa a III-a - Transferul dreptului de proprietate
Art. 9. - Jurisprudenţă, Reviste (3), Doctrină (2)
(1) În termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea datei prevăzute la art. 8 alin. (2), expropriatorul are obligaţia emiterii deciziei de expropriere.
Modificări (2), Jurisprudenţă, Reviste (1)

(2) Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, atât împotriva celor expropriaţi, cât şi împotriva celor care pretind un drept legat de bunul imobil expropriat, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului legat de proprietatea bunului imobil expropriat. Contestaţia asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.
Respingeri de neconstituţionalitate (1), Jurisprudenţă, Reviste (2)

(3) Decizia de expropriere se emite şi îşi produce efectele şi în situaţia în care proprietarii imobilelor cuprinse în listă nu se prezintă în termenul stabilit la art. 8 alin. (2), nu prezintă un titlu valabil sau nu sunt cunoscuţi proprietarii, precum şi în situaţia succesiunilor nedeschise sau a succesorilor necunoscuţi ori nu se ajunge la o înţelegere privind valoarea despăgubirii.
Modificări (1), Respingeri de neconstituţionalitate (1), Jurisprudenţă

Banner Lege5

Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpăraţi documentul în formă actualizată sau alegeţi un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.

(4) Transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea expropriatorului operează de drept la data emiterii actului administrativ de expropriere de către expropriator, ulterior consemnării sumelor aferente despăgubirii.
Respingeri de neconstituţionalitate (1), Referinţe (1), Jurisprudenţă, Reviste (9), Doctrină (1)

(5) După efectuarea transferului dreptului de proprietate, expropriatorul solicită intabularea dreptului de proprietate asupra culoarului de expropriere în baza unei documentaţii întocmite pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile. Ulterior operaţiunii de intabulare, expropriatorul are obligaţia de a începe lucrările într-un termen considerat rezonabil, în funcţie de complexitatea acestora.
Modificări (2), Respingeri de neconstituţionalitate (1), Jurisprudenţă, Doctrină (1)

(6) În vederea clarificării situaţiei juridice a zonelor afectate de expropriere, expropriatorul va întocmi documentaţiile cadastrale conform dispoziţiilor legale aplicabile.
Doctrină (1)

(7) În situaţia în care se expropriază doar o parte dintr-un imobil care nu este înscris în cartea funciară, pe baza măsurătorilor executate de expropriator se determină atât suprafaţa expropriată, cât şi cea neexpropriată. Numărul cadastral se acordă numai pentru suprafaţa neexpropriată.

Art. 10. -
În situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (3), persoanele îndreptăţite să solicite despăgubiri au posibilitatea de a face dovada dreptului de proprietate în faţa comisiei de verificare a dreptului de proprietate ori a altui drept real asupra imobilelor expropriate, potrivit prevederilor prezentei legi.


Citind cu atentie ambele inscrisuri, etapele nu prea se suprapun.


Sarind si peste asta, de atunci liniste totala. Ordonanta de guvern inca nu a fost scoasa, cu modificarea anexei 2 pentru UAT Clinceni. Intre timp, in luna iunie 2022, in discutie cu cineva de la primarie, aflu ca au fost trimise de la "centru", liste cu exproprieri suplimentare. Am intrat la d-na secretar al primarie Clinceni si am obtinut listele. Surpriza, exproprieri deloc minore pe toata lungimea traseului care apartine de UAT Clinceni si pe stanga si pe dreapta. Dupa cote, cam inca 8 metri latime, aproximativ.

La primarie nu cunosc pe nimeni, am fost pentru un fiscal si intreband cu tupeu jos la biroul de informatii am aflat asta.
Nici prima data in 2021 si de data asta nu am primit nimic oficial, o adresa sau ceva de la vreo autoritae a statului.

Decizia de expropriere corectata dimpreuna cu anexa 2 corectata, (in cea emisa in 2020 toate terenurile apareau ca extravilan, cand, de fapt majoritaea erau in intravilan - fapt recunoscut  si in adresa trimisa) si competata nu a aparut de atunci.


in concluzie, Horatiu Cosma sau altcineva, sustineti in continuare ca statul este proprietar se teren, totul este in regula, vina este exclusiva a grecilor si pot incepe lucrarile pe aceasta portiune?
Horatiu, sunt convins ca esti un om obiectiv, la fel ca pe vremea cand activai la Asociația Pro Infrastructură, iar acum din graba nu ai mai cules informatii recente.








Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on September 12, 2022, 10:41:19 PM
pe raza UAT Clinceni culoarul de expropriere este definit in totalitate pe geoportal. Din cate stiu eu, asta inseamna ca terenul a fost expropriat si trecut in proprietatea statului (si in administrarea CNAIR).
Eu zic sa te mai interesezi. Ori ti-au pus banii intr-un cont, ori A0 nu trece pe terenul tau (indiferent de ce a zis firma aia de avocatura)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on September 12, 2022, 11:17:45 PM
Acum am înțeles. E o situație de "fiecare are dreptatea lui". Domnul Dan Surcel (dangento) expropriat deja este în situația nefericită de a nu-și putea lua deocamdată banii consemnați într-un cont pe numele dânsului deoarece apar unele diferențe între HG ul de expropriere și documentațiile cadastrale realizate de Fuzesi. Problema se soluționeaza printr-o nouă HG care sa rectifice aceste situații din HG ul inițial. Sunt foarte multe astfel de cazuri în țară pe toate proiectele și, din păcate, CNAIR le corectează într-un ritm nesatisfăcător. Însă în toată această perioadă de rectificare lucrările se pot desfășura pe terenurile expropriate, conform legii exproprierilor și acesta a fost subiectul discuției pe forum.

Cât despre lentoarea CNAIR in rectificarea unor diferențe în actele de expropriere îmi exprim toată simpatia pentru cei aflați în această situație neplăcută și condamn public acest fapt. Anul trecut am primit multe sesizări la minister pe această speță și am tot insistat la CNAIR și la prestatori să urgenteze corecturile astea, că nu e normal să aștepte oamenii ani de zile să își ia banii (pe Orăștie - Sibiu sau A2 încă mai sunt bani consemnați).

Cauza întârzierilor e faptul că s-au obișnuit cu presiune dinspre politic doar pentru HG-ul inițial care deblochează șantierul, nu și pentru etapele următoare care permit deblocarea banilor spre oameni. Nu înțelegeau in primele întâlniri de ce insistăm și pe HG-urile de corectare, "că șantierul merge".
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Dangento on September 12, 2022, 11:43:13 PM
Nici pe departe nu este vorba despre bani. Nu cazul meu am vrut sa il expun. Dupa cum am spus este mult mai complicat decat 2 loturi partial expropriate. Nu dezvolt pt ca asta nu intereseaza pe nimeni. Si inca o chestiune care merita mentionata, nu poate exista un cont cu sold pe numele cuiva cat timp nu s-a semnat un proces verbal intre expropriat si expropriator, prin care sa fie instiintat cel expropriat despre situatie si despre cuantumul despagubirilor, lucru care nu s-a intamplat pana acum. Statul a ars niste etape pentru ca poate, ce poti face?

Este vorba ca nu au fost inca indeplinite conditiile ca statul sa fie proprietar, asa cum ele sunt enuntate in legea exproprieri. Asta este, in opinia mea, si scaparea grecilor si motivul pentru care nu se poate rezilia contractul.Din acest motiv am citat o parte din ea.
Deasemenea sunt exproprierile suplimentare care sunt pe tot tronsonul, care nu au HG, alt motiv al grecilor sa nu lucreze.
Discutia despre asta era.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Teo on September 13, 2022, 10:48:43 AM
Discutiile vizavi de plata despagubirilor din exproprieri nu isi au locul.Traiesc intr-o zona unde s-au efectuat exproprieri pentru 2 autostrazi, un proiect de modernizare a cailor ferate si mai multe obiective de interes local. Daca se ,,misca bine" expropriatorul discutam despre 5 ani de zile, dar poate dura si 10. Mai ales ca aceeasi casa de avocatura a lucrat si la obiectivele de interes national din zona mea.

Ce nu se intelege e ca banii pot sa fie consemnati in conturi deschise pe numele expropriatilor din acte, dar pana cand se pot accesa efectiv de catre beneficiari sunt enorm de multe formalitati, care se pot desfasura mai repede sau mai incet. Fara a mai lua in calcul situatia celor care nu au succesiunile dezbatute, respectiv nu exista persoane in viata care sa aibe dreptul sa ridice banii si sa ii revendice propriu-zis. Oricum, in multe situatii sumele de bani sunt derizorii, avand in vedere valoarea/mp si suprafetele expropriate de la caz la caz.

Din punct de vedere al beneficiarului exproprierilor, din momentul emiterii hotararii de expropriere, afisarii listelor de imobile si proprietari expropriati, beneficiarul poate sa-si continue lucrarile pentru care a declansat exproprierea. Nu se asteapta pana cand primesc banii cei expropriati.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: tom_sawyer on September 13, 2022, 07:01:47 PM
@Dangento : http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/4127-hg09092022di12-2
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: mirceaeliade on December 20, 2022, 06:37:17 PM
Scriosteanu FB:
Quote𝗥𝗲𝗰𝗼𝗿𝗱 𝗱𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗲𝗿𝗶 𝗮𝗱𝗼𝗽𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗻 𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗲𝗶
QuoteHOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea nr. 37/2021 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Autostrada de centură Bucureşti", sector Centura Nord km 0+000 - km 52+770, pe raza localităților Săbăreni din judeţul Giurgiu, Dragomireşti-Vale, Buftea, Mogoşoaia, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Găneasa, Pantelimon şi Cernica din judeţul Ilfov
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
2.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui imobil, în suprafaţă de 630 mp, trecut în domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în vederea realizării de către Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a obiectivului de investitie ,,Amenajare pasaj pietonal subteran - Intersecţie DN1 cu Str. Panduri (Predeal)"'
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
3.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 404/2020 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Autostrada de centură Bucureşti, sector Centura Nord km 0+000-km 52+770", pe raza localităţilor Afumaţi, Corbeanca, Dragomireşti-Vale şi Glina din judeţul Ilfov şi Joiţa din judeţul Giurgiu
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
4.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Drum Expres Craiova-Piteşti şi legăturile cu drumurile existente", aflate pe raza localităţilor Priseaca, Scorniceşti şi Tătuleşti, din judeţul Olt
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
8.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Drum Expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (zona Turda) şi Drum Naţional DN1 (zona Tureni)", aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
9.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Amenajare sens giratoriu la intersecţia DN 6 cu DJ 401A, în oraşul Bragadiru"
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
10.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 417/2017 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Secţiunea 1C, subsecţiunea Ogra-Târgu Mureş pe teritoriul localităţilor Cristeşti, Gheorghe Doja, Ogra, Sânpaul, Ungheni şi Târgu Mureș din judeţul Mureș" din cadrul obiectivului de investiţii "Autostrada Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea", precum şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 417/2017
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
39.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listel imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național "Drum expres Craiova-Pitești şi legăturile cu drumurile existente", Tronsonul 4
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
40.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Autostrada Focșani-Bacău", aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
41.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1232/2010 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică Autostrada Lugoj Deva
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.
https://gov.ro/ro/stiri/informatie-de-presa-privind-actele-normative-aprobate-in-cadrul-edintei-guvernului-romaniei-din-19-decembrie-2022
Din lista lui Horatiu parca lipsesc:
- Autostrada A1 Sibiu – Pitești tronsonul 2 Boița – Cornetu prin Valea Oltului,
– Autostrada Sibiu – Făgăraș,
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: hvm on December 20, 2022, 08:03:17 PM
Pana de curand a tot stat CNAIR-ul, dar acu a recuperat cu varf si indesat.

Eu ma intreb cum de s-a putut ca anul acesta sa se poata atat de mult?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: horatiu.cosma on December 20, 2022, 08:25:52 PM
Cum ziceam și pe threadul Craiova-Pitești, dacă s-a dormit pe ele luni de zile, la un moment dat se adună în conductă și producția pare foarte bună. Însă realitatea e că dacă era viteza de adoptare de anul trecut (unele le-am trecut și în 2 săptămâni), acuma era autorizația de construire pe CraPi4 la nodul cu A1, UMB se ocupa de utilități, se defrișau ultimele păduri, pe PiSi2 se apuca CNAIR de tăiat copacii și dat front de lucru la foreze geo etc.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: hvm on December 20, 2022, 08:42:17 PM
eu nu ma refer la anul asta comparativ cu anul trecut. ma refer la tot ce s-a facut in acesti ultimi 2-3 ani comparativ cu restul de 20. Mie mi se pare diferenta de la cer la pamant (cum e vorba aia). Si impresia mea e ca s-a tot accelerat in ultimii 3 ani.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AlinC on November 05, 2023, 07:19:37 PM
Sunt aproape 10 ani de când oamenii au fost deposedați de terenuri, iar unii dintre ei nici acum nu au primit despăgubirile. Culmea, mai și plătesc impozite pentru terenul de sub autostardă:

https://ziarulunirea.ro/un-albaiulian-plateste-impozite-pentru-autostrada-a10-sebes-turda-856471/
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: DragosC on November 06, 2023, 02:17:56 PM
Usor pe topic:

Am casa la 50-60 (53-55 mai exact, in functie de distanta de la marginea proprietatii pana in coridorul autostrazii) de metri de autostrada A0, in constructie de cativa ani (zona Domnesti, sectorul 3 Sud, antreprenor e Aktor).

Zilnic am parte de zgomot, praf, compactoare care imi fac casa sa vibreze, au aparut crapaturi in tencuiala, etc. Eu si sotia lucram de acasa si e foarte deranjant.

Nu m-au expropriat pentru ca sunt chiar putin peste limita de 50 de metri distanta de culoarul autostrazii. Nu exista panouri fonoabsorbante, nu exista nimic, doar deranj.

Pot oare actiona in judecata antreprenorul, respectiv CNADNR pentru daune morale, reparatii constante si obligativitatea instalarii de panouri fonoabsorbante ?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TibiV on November 06, 2023, 06:13:51 PM
Legal ai tot dreptul sa ii actionezi in judecata...

Ramane la latitudinea ta sa decizi daca merita deranjul (proces, avocati (costisitori), expertize etc).

Dar parerea mea este ca merita sa le dai o durere de cap tehnica. Ca in rest cred ca au doar dureri de cap bahice...
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: carutasul on November 06, 2023, 06:23:02 PM
Parcă la Alba Iulia a fost un caz cu Pizza și au reușit să îi oblige să pună panouri, nu? Sau îmi amintesc greșit?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: DragosC on November 06, 2023, 06:44:25 PM
Au blocat si lucrarile o vreme, prin instanta, cei de la Alba. Acuma n-as vrea sa ma injure absolut toata lumea ca din cauza mea intarzie si mai mult Aktorii finalizarea lotului, dar chiar incep sa ma sece astia si sa-mi scot macar parleala cu cele 3 ture de zugravit si tencuit in tot atatia ani.

Si asta daca nu cumva aduc un inginer sa faca o expertiza si sa vada daca nu mi-au afectat rezistenta casei si fundatia, caz in care mi-as putea achita mai rapid ce mi-a ramas din creditul pentru casa pe banii lor.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: carutasul on November 06, 2023, 07:19:58 PM
lasă că dacă tot nu ridică grinzi înseamnă că au niște oameni fără încărcare iar panouri oricum trebuie să pună în final, nu știu dacă sunt de ajuns alea "finale" dar oricum sunt mai bine decât nimic... Sunt curios daca ai încercat "amiabilă". Poate zic: "hai boss că în două săptămâni terminăm" și trag și ei un pic :)   Ei au trei poduri mari de terminat și îi întârzie niște panouri? :)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: crystale on November 06, 2023, 08:02:59 PM
Asemenea situații desprinse din teatrul absurdului numai într-o țară semi-bananieră se pot întâmpla.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: DragosC on November 06, 2023, 08:18:39 PM
Nu stiu cum sunt panourile alea puse la final, ca zgomotul si deranjul sunt mult mai deranjante in timpul santierului, cand e trafic greu tot timpul, sapaturi, compactari, forari, etc.

Dupa aia, e trafic normal, te deranjeaza putin, dar e ca si cum ai sta in oras, poate nici atat.

Voi lua legatura cu un avocat, sa vad ce optiuni as avea si ce sanse de reusita.

Nu am incercat amiabil inca, nici nu stiu cum as putea face asta, ca nu e ca si cum ma duc la muncitorii de peste drum si le zic "take me to your leader, bitches". Sau asa se face ?  :lol:
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: carutasul on November 06, 2023, 09:08:58 PM
Nu știu, eu stau un pic mai departe și se mai aud camioanele  (mă rog, la mine au cam terminat) dar nu a fost deranjant asă că nu m-am interesat, abia simțeam și eu că lucrează, când ești aproape e mai rău. Ce e oarecum amuzant e că toți ceilalți ne plângem de ei că nu lucrează, dar bineînțeles că doar un utilaj dacă e tot face o grămadă de zgomot... Mă gândesc că ori cu un șef de pe șantier ori cu un mail/scrisoare la firmă poate merge mai repede, că la viteza justiției noastre termină ăștia (Doamne-ajută)  până ajunge pe rol :)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: oneLess on November 06, 2023, 10:21:41 PM
^^ Sunteți mai multe gospodării în situația asta?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: dr4qul4 on November 06, 2023, 11:19:30 PM
La Alba era vorba de rampa pasajului care bloca accesul la proprietate si trecea la cativa metri distanta. Si acolo SF-ul a fost facut pe repede-inainte, exact inainte de licitatie. Pe A0 traseul a fost blocat de ani buni.
Eu sunt curios daca AC-ul casei a fost inainte de aprobarea traseului. Daca e ulterior, slabe sanse sa se puna panouri (vezi pe A3 in Voluntari).
Poate ar trebui sa faceti niste drumuri la primarie. Sa faca si ei presiuni sau macar sa planteze niste copaci langa Autostrada (daca exista teren domeniu public).
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: DragosC on November 07, 2023, 10:31:41 AM
@oneLess da, eu si vecinul de langa am fi o data, si mai sunt 2 case la vreo 30 de metri de noi, tot peste drum de A0.

@dr4qul4 AC-ul s-a dat in 2014. Noi am preluat casa o data ce a fost gata, in 2015.

Se stia ca va trece A0 prin apropiere 100% de catre cei de la primarie.

Evident nimeni nu s-a sinchisit sa ne spuna atunci, poate nu as fi cumparat, de fapt aproape sigur m-as fi reorientat.

Cam asa sta situatia:

(https://i.ibb.co/QQ1bN2y/Untitled.png)

(https://i.ibb.co/qYscsm6/Untitled.png)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: AdrianRO on November 07, 2023, 12:03:11 PM
@AlinC sa ma ierte dumnezeu, dar aici e si vina oamenilor..sa accepti asa ceva este..inacceptabil. diferenta intre vest si noi este ca acolo statele au fost tocate marunt de populatie cand au facut astfel de prostii, incat au invatat sa nu mai abuzeze (ca regula, inca exista exceptii si acolo).

la noi..e scump sa dai 500 - 1000 EUR pe avocat...stai si inghiti si devii subiect de articole.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Feri on February 18, 2024, 09:09:19 AM
QuoteO familie din Curtea de Argeș a fost evacuată astăzi cu forța din propria locuință, situată pe traseul lotului V al Autostrăzii Pitești-Sibiu. Drama lui Constantin Drăghici și a familiei sale a stârnit indignarea opiniei publice, după ce aceștia au primit de la CNAIR o despăgubire de, atenție, doar 9.000 de euro pentru casa de 65 mp cu toate utilitățile și un teren de 700 mp.
Ziarul Profit (https://www.ziarulprofit.ro/drama-pe-lotul-v-al-autostrazii-pitesti-sibiu-familie-cu-copii-evacuata-cu-forta-despagubiri-de-9-000-de-euro-pentru-o-casa-si-teren-date-de-cnair/)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: mirceaeliade on February 18, 2024, 10:40:14 AM
9000 euro despagubire suna a o casa construita fara nici un permis. Lasand indignarea la o parte, sunt curios daca e vorba de ceva construit in extravilan.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: serban stancescu on February 18, 2024, 11:53:19 AM
Eu nu am primit banii pentru despagubire nici dupa 3 ani.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: alecu26 on February 18, 2024, 12:11:13 PM
Estimarea se face pe baza ultimilor tranzactii inregistrate la notarii din zona privind case vandute/cumparate in zona.  Camd declari putin sa nu pkatesti la notar...asta se intampla.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Raducu Popa on February 22, 2024, 09:04:55 AM
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/zeci-de-familii-din-romania-vor-fi-despagubite-dupa-ce-vor-ramane-fara-case-si-terenuri-zun-leu-si-15-bani-pe-metrul-patrat.html?fbclid=IwAR2UkIIcOERUCgsiNK3SPp7eI5QANVApsQgLP4prNc5syqV4K4gZ7E12CCE

As dori sa fac niste precizari aici, pentru ca foarte multi fac o confuzie privind valoarea de despagubire.
In cazul de fata (exproprierea), procesul de evaluare conform Legii 255/2010 este in felul urmator:
- se solicita de catre expropriator un raport de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat
- acesta trebuie sa prezinte doua valori in cadrul raportului: valoarea de piata (conform standardului de evaluare ANEVAR) si valoarea rezultata din studiile de piata ale notarilor publici.
In majoritatea cazurilor, se alege valoarea din grila notariala, care este mica si nu corespunde cu valoarea de piata, asa cum se intampla in cazul de fata.
De exemplu, in grila notariala, in functie de localitate si zonare, valoarea pentru un teren extravilan arabil este de 0.1 eur/mp (1000 eur/ha) dar acel teren se poate vinde cu 5-6.000 eur ha.
Solutia este sa se adreseze instantei.
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: Feri on February 22, 2024, 02:35:02 PM
QuoteAproximativ 40 de familii din trei comune vâlcene, de pe tronsoanele ambelor loturi montane ale Autostrăzii Sibiu - Pitești ar urma să rămână fără locuințe. Toți primarii cu care ,,Adevărul" a stat de vorbă au amintit că mare parte dintre cei afectați de autostradă sunt persoane în vârstă, cu serioase probleme medicale, incapabile să-și mai construiască o casă, iar cuantumul despăgubirilor nu va fi suficient pentru construirea ori achiziționarea altor imobile.
...
Legat de problemele întâmpinate, de la lipsa extraselor / actelor de proprietate, la cea a unei evidențe concrete a proprietarilor sau a suprafețelor din partea Primăriilor, s-a constatat că nu mai puțin de 21 de imobile-construcții și anexe, din totalul de 35 din cele două localități de pe tronsonul Boița–Cornetu (Câineni și Racovița), nu aveau autorizații de construcție.
Adevarul (https://adevarul.ro/economie/autostrada-sibiu-pitesti-zeci-de-familii-se-tem-2340987.html)
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: mirceaeliade on February 26, 2024, 11:14:55 AM
^De cati ani s-a stabilit traseul? Cele 14 case care se pare ca au autorizatie de constructie existau acolo inainte sa se stabileasca traseul sau s-a procedat ca pe VP unde s-a dat autorizatii DUPA stabilirea traseului?
Title: Re: Discutii despre exproprieri
Post by: TVlad on March 05, 2024, 01:23:24 PM
Din multitudinea de terenuri ce trebuie expropriate pentru constructia unui obiectiv (sa spunem, autostrada), probabilitatea ca proprietarii sa aiba acte in regula (intabulare) e foarte mica.

Se intimpla deseori ca situatia juridica a terenului sa fie complicata: acte din 1900 toamna, pe numele unui strabunic cu 20 de urmasi, raspinditi pe tot globul, etc.

Marea mea nelamurire este: pe cine expropriaza statul, cui vireaza efectiv banii si pe ce baza?