Forum PeUndeMerg.ro

In lumea larga => Europa => Feroviar => Topic started by: ciprebbe on May 28, 2015, 11:03:03 PM

Title: Caile ferate ale Europei
Post by: ciprebbe on May 28, 2015, 11:03:03 PM
Spor la postat (sa nu mai poluam topicul feroviar national).
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: igorashu on May 29, 2015, 12:17:51 PM
Nu știu dacă avem studenți printre noi, dar mă gândesc că e o informație utilă - și poate ne alegem cu poze de pe căile ferate europene :)
InterRail Global Pass (http://www.cfrcalatori.ro/268) Când eram student am folosit un abonament d-ăsta pe 2 săptămâni și a fost foarte convenabil (săream din tren în tren fără să mai trec pe la casa de bilete).
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on May 29, 2015, 05:58:36 PM
Cateva linkuri utile:

Un atlas european (fara Rusia) al tuturor cailor ferate + electrificare, desenate corect geografic. Hartile sunt facute de un consultant german in domeniul interoperabilitatii feroviare: http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php

Si un ghid de calatorii cu trenul pentru toata lumea. Incredibil de util pentru vazut, mai ales pentru tari mai putin cunoscute, care e starea cailor ferate, care sunt conditiile si preturile,  si care sunt rutele optime pentru turism (inainte de a sapa pe forumurile Lonely Planet): http://www.seat61.com/
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: alecu26 on May 30, 2015, 02:00:23 AM
e aproape o cale ferata:

http://www.railwaygazette.com/news/urban/single-view/view/tel-aviv-red-line-contractor-selected.html

Nu un evreu a spus ca sunt prea sarac sa cumpar ceva ieftin? si uita-te la ei...metrou in telaviv facut de chinezi. Si lider de consortiu chinezii astia.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on June 15, 2015, 11:03:23 AM
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20234279-video-china-inaugurat-legatura-feroviara-comerciaala-aproape-10-000-intre-indepartatul-oras-harbin-hamburg.htm (http://www.hotnews.ro/stiri-international-20234279-video-china-inaugurat-legatura-feroviara-comerciaala-aproape-10-000-intre-indepartatul-oras-harbin-hamburg.htm)

Quote
VIDEO China a inaugurat o legatura feroviara comerciala de aproape 10.000 km intre indepartatul oras Harbin si orasul german Hamburg
de Vlad Barza  Luni, 15 iunie 2015, 10:46 Actualitate | Internaţional
      Un tren de marfa incarcat cu electronice a plecat in acest weekend din indepartatul oras chinez Harbin (situat in zona granitei cu Coreea de Nord) si va ajuge in 15 zile la Hamburg, dupa un parcurs de 9.800 km. Pe mare, transportul dureaza 40 de zile, iar China inaugureaza mai multe rute comerciale feroviare cu Europa, ca semn al dorintei de a trimite si mai multe marfuri aici.
     Trenul format din 49 de containere a plecat sambata din orasul Harbin situat in nord-estul Chinei (oras celebru pentru festivalul sculpturilor de gheata). Garnitura va trece prin Mongolia, Rusia si Polonia, urmand sa ajunga in 15 zile la Hamburg. Marfurile transportate sunt dispozitive electronice, dar si piese auto in valoare totala de trei milioane dolari. Audi, Mercedes-Benz si Foxconn se numara printre companiile interesate de aceasta noua legatura, iar trenurile vor pleca din China si cu marfuri din Coreea de Sud si Japonia.
      Marfurile erau transportate pe mare pana acum, durata fiind de 40 de zile, companiile exportatoare primindu-si banii in 30-45 de zile. Acum, cu trenul marfurile ajung de aproape trei ori mai repede, iar companiile chineze isi pot primi banii in sub 20 de zile.
      China investeste zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta si infrastructura feroviara a tarilor vecine, urmand sa aiba in schimb un rol esential in comertul cu aceste tari. China vrea sa creeze un fel de "Drum al Matasii" cu Europa, insa ramane o mare problema: China cumpara din Europa mult prea putine produse, astfel ca trenurile se vor intoarce din Germania in China aproape goale.
     Se spera insa ca existenta acestei legaturi mult mai rapide vor stimula si exporturile europene catre China, companii din Elvetia, Italia si Germania declarandu-se interesate de aceste trenuri de marfa.
     Pentru China, rutele feroviare cu Europa ofera siguranta ca in caz de probleme pe mari, exista o varianta de rezerva.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: pasadia on June 15, 2015, 12:35:59 PM
49 de containere inseamna 49 de vagoane? Pfff, e posibil, adica nu e cumva prea incarcat acel tren?

Si apoi valoarea totala e de doar 3 milioane dolari? Asta chiar mi se pare prea putin.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: iuli on June 15, 2015, 02:56:58 PM
49 de vagoane nu mi se pare mult. Cel putin eu imi amintesc ca inainte de 89 erau garniturile standard de carbune de 50 de vagoane. Sau poate nu mai imi amintesc bine si erau de 25?! Cert era ca erau trase de catre o singura locomotiva. Deci poate cu doua locomotive 50 de vagoane nu e mult.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: NordKapp on June 15, 2015, 03:00:38 PM
Pot să fie și containere mai scurte, intră două pe un vagon.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on June 15, 2015, 04:09:14 PM
Chiar dacă sunt 49 de vagoane, nu sunt foarte grele.
În articol zice că sunt conteinere cu  electronice. Cât de grele şi de înghesuite pot fi ?...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: NordKapp on June 15, 2015, 04:14:15 PM
Rusia parca are alt ecartament, probabil sunt vagoane speciale sau se mută încărcătură la granițe.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on June 15, 2015, 04:49:04 PM
Da, ecartament mai mare, dar au vagoane speciale care se mută de pe boghiurile lor pr altele normale la intrarea/ieşirea din Rusia.
Aşa se face si cu vagoanele trenului Moscova-Sofia (sau Kiev-Sofia) când intră/ies în/din România.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on June 22, 2015, 01:49:11 AM
Containerele se transbordeaza pe vagoane noi (practic se formeaza un nou tren la punctul de schimb ecartament), nu se schimba (transpun) vagoanele. Operatiunea se face de doua ori, prima data la granita chineza (sunt patru posibilitati: Horgas/Horgas si Alashankou/Dostik cu Kazakhstan; Zabaikalsk/Manjouli cu Rusia si Erenhot/Z. Uud cu Mogolia) si a doua oara la iesirea din spatiul 1524 (la intrarea in Polonia, Slovacia, Ungaria sau Romania).

In general nu se transpun vagoane de marfa pe boghiuri noi decat in situatii speciale; mai ales la marfa containerizata este mai rapid si mai eficienta mutarea containerului pe un vagon nou. Ridicarea containerului pe macara si mutarea pe un vagon nou pe o linie paralela este o operatiune mult mai simpla si muuult mai rapida ca transpunerea (care implica ridicarea intregului vagon pe macara, si schimbarea fiecarui boghiu).

Exista si sisteme de boghie multi-ecartament, cu statii de conversie automata (dureaza 5 minute in loc de 2-5 ore pentru a converti un tren de la un ecartament la altul). Sistemele sunt insa foarte scumpe si din cauza asta sunt disponibile in principiu doar pentru vagoane de pasageri. Sistem de conversie automat exista doar la granitele Poloniei si Slovaciei cu spatiul CSI.

Containere circula de muuuulte decenii pe diversele rute Europa - China; SZD (calea ferata sovietica) cara containere chinezesti pe la sfarsitul anilor '80. Noutatea sunt trenurile tip "naveta", adica grupaje de containere care circula tot drumul impreuna ca un tren distinct, fara opriri intermediare, fara asteptari de alte grupaje si formari de alte trenuri, fara regrupari si manevre, asigurand timpi scazuti de transport si garantia unei date ferme de transport.

Si, alta noutate e deschiderea in 2009 - 2011 unor rute mult mai scurte via Kazakhstan - Rusia fata de ruta clasica Mongolia - Rusia, economisind cel putin 5 zile de mars si dand transportului feroviar o nisa serioasa (prin Mongolia, distanta e cu >1000 km mai mare pentru punctele interesante din China, gen Chongqing).

Azi nu e nici o noutate un tren de containere China - Europa. Avem DB Schenker care are doua trenuri de containere pe zi pe directie, si accepta la transport pana si un singur container FEU (sau 2xTEU). Pleaca in general cu 40-60 de containere, in unele zile si cu 80-100, in altele si cu 30. In functie de origine si destinatie, 12-30 de zile in tranzit.

Un container in terminologie feroviara inseamna un FEU (container de 40 ft.), adica 2xTEU (container de 20 ft.), standardul maritim. Un FEU incape fix pe un vagon standard european; in SUA si Canada exista containerizare etajata, 2xFEU/vagon - podurile si tunelele europene nu au gabarit pentru a suporta asemenea solutii.

Apropo de ecartamente:

Europa continentala (fara Iberia) + insula principala a Marii Britanii (Anglia + Tara Galilor + Scotia) folosesc ecartament 1435 mm, cunoscut ca "ecartament standard". Acelasi ecartament se foloseste in America de Nord, Australia, China si Africa de Nord.

De ce 1435? Nimeni, dar absolut nimeni nu stie, si va ramane un mister pentru totdeauna. Stephenson a folosit-o pentru prima linie magistrala din istorie (Londra - Manchester) si asa a ramas, alegand dintr-un set de zeci de optiuni folosite la diverse linii (miniere, de cariera etc.).

Fostele tari sovietice + Finlanda (mostenire tarista) + Mongolia folosesc ecartament 1520/1524 mm (cele doua ecartamente sunt identice in practica, e doar o chestie pur scriptica; diferenta de 4 mm fiind mult in tolerantele admise pentru montarea sinelor; si deci in tolerantele locomotivelor si vagoanelor, la trecerea de la 1520 la 1524 si invers nu exista nici un fel de probleme, echipamente etc. Exista, tot doar scriptic, si 1522 mm, folosit pentru trenurile Allegro care fac Helsinki - Skt. Petersburg, cifra aleasa pur politic sa impace si capra ruseasca de 1520 si varza finlandeza de 1524).

De ce 1524? 5 picioare = 1524 mm. Rusii au contractat un inginer american (il mai chema, pe deasupra, si George Washington) pentru linia Moscova - Petersburg. 5 ft. era cifra rotunda, si era in uz pe scara larga in SUA, si avea, la vremea respectiva, avantaje majore de capacitate fata de standardul continental. Asa ca asta a fost, si asa a ramas.

De ce 1520? Una din primele masuri ale sovieticilor a fost metrificarea, asa ca zecile de unitati folosite in diverse domenii au fost inlocuite cu masuri metrice peste noapte. Cum nu existau suficiente instrumente de precizie suficienta pentru gradatie in mm, si cum Rusia sovietica era in razboi civil, si nu avea resurse sa faca instrumente noi suficient de rapid, cel mai simplu a fost sa rotunjeasca la cel mai apropat centimetru.

Si mai avem si alte ecartamente. Irlanda (incluzand Irlanda de Nord) foloseste 1600mm, "Subcontinentul" (India + Pakistan + Bangladesh + Sri Lanka) foloseste 1676mm.

Unele tari folosesc ecartament multiplu: Spania are ecartament de 1668 pentru liniile de viteza conventionala si ecartament european (1435) pentru liniile de mare viteza. Si bineinteles, un sistem extrem de complex (sau vreo 5, toate semi-compatibile intre ele, in practica), pentru a trece trenurile de la un ecartament la altul in cateva minute (sistem "Talgo") vs. cateva ore prin metoda clasica, folosita intre Ucraina si Romania, de exemplu. Portugalia nu s-a complicat, liniile lor de mare viteza sunt tot la 1668, ca liniile standard.

La fel, Japonia foloseste 1067 pentru liniile conventionale si ecartament standard (1435) pentru mare viteza. 1067 e comun in Asia si Africa, la fel si 1000. Intocmai ca 1435/1520, 1000 si 1067 nu sunt compatibile, fiind nevoie de transbordare sau transpunere (in practica, doar transbordarea se practica).

Si ecartamentul nu e singura chestie care face incompatibile retelele de cai ferate peste granite. Mai avem si sistemele de electrificare (care difera inclusiv intre tari cu aceleasi ecartamente; de exemplu Romania foloseste 25 kV 50 Hz AC ca si Ungaria, Germania foloseste 15 kV 16 2/3 Hz AC, Polonia foloseste 3 kV DC. Si, bineinteles, unele tari folosesc mai multe sisteme in paralel, precum Cehia (25 kV AC si 3 kV DC) sau Franta (25 kV AC si 1.5 kV DC), in functie de linii.

Mai avem si gabaritul standard, care difera in functie de retea (in Germania gabaritul standard permis e UIC-C care e mai generos decat gabaritul tipic W6 permis in UK sau Franta; daca incerci sa duci un tren de marfa german sau niste vagoane de pasageri standard germane sau romanesti in UK pur si simplu vei zdrobi cu ele niste poduri si niste tunele, desi ecartamentul in RO este egal cu cel din UK, gabaritele sunt diferite).
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on June 22, 2015, 11:43:46 AM
Dar în Romania pe stâlpii de la reţeaua de contact scrie 27.000 V, adică 27kV , nu 25kV. Care este explicaţia ?
 Nu cred că este ca la informatică, unde kilo=1024....
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Marius68 on June 22, 2015, 02:44:53 PM
Informatia lui frunzaverde este corecta. Conform normativului in vigoare in Romania, tensiunea in linia de contact aeriana (LCA) este de 25kV / 50Hz sau 25000V /50Hz
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on June 22, 2015, 08:26:48 PM
Ştiu că informațiile lui frunzaverde sunt mereu corecte si complete...
Tocmai de aia am întrebat.
Că nu cred că e pe post de sperietoare.
Bizonii care se caţără pe diverse chestii si se electrocutează nu se sperie de afişe cu 27kV mai mult decât dacă ar scrie 25kV...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on June 23, 2015, 11:09:20 AM
Totul e corect.

Tensiunea in fir e de 27.5 kV, 50 Hz, monofazat la iesirea din transformator. 27.5 kV este 1/4 din 110 kV, tensiunea de intrare din SEN. Tensiunea nominala de alimentare a locomotivelor e de 25 kV, 50 Hz.

Nu pot explica mai mult, pentru ca nu stiu - nu sunt inginer, nu pricep prea multe chestii legate de inalta tensiune.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Telvanni on June 23, 2015, 11:39:01 AM
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20234279-video-china-inaugurat-legatura-feroviara-comerciaala-aproape-10-000-intre-indepartatul-oras-harbin-hamburg.htm (http://www.hotnews.ro/stiri-international-20234279-video-china-inaugurat-legatura-feroviara-comerciaala-aproape-10-000-intre-indepartatul-oras-harbin-hamburg.htm)

Quote
China vrea sa creeze un fel de "Drum al Matasii" cu Europa, insa ramane o mare problema: China cumpara din Europa mult prea putine produse, astfel ca trenurile se vor intoarce din Germania in China aproape goale.
 

Pai eu le-as recomanda chinezilor sa vanda si vagoanele, astfel se intorc doar locomotivele.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: igorashu on June 23, 2015, 12:48:25 PM
^^
Cred că cei 27.5kV reprezintă voltajul maxim permis, așa cum la priză poți avea maxim 240V.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on June 23, 2015, 02:25:33 PM
Pai eu le-as recomanda chinezilor sa vanda si vagoanele, astfel se intorc doar locomotivele.

Nici locomotivele si nici vagoanele nu ajung in Europa - nu o sa vezi vreodata un vagon chinezesc de marfa in Europa.

Locomotivele chinezesti nu circula mai departe de granita Kazakhstanului, Mongoliei sau a Rusiei. Si, nici macar de la Harbin/Chongqing/Guangzhou/Shanghai pana la Erlian sau Khorgos nu circula o singura locomotiva. Nu de alta, dar trebuie schimbate electrice cu diesel pe parcurs; China nu are legaturi electrificate feroviare cu alte tari; in schimb, reteaua centrala nationala e electrificata (harta din 2009, de-atunci au mai construit inclusiv o trecere noua cu Kazakhstanul: http://www.bueker.net/trainspotting/map.php?file=maps/china--taiwan/china--taiwan.gif).

La granita nu mai ramane nimic din trenul original in afara de containerele propriu-zise. Totul e transbordat pe vagoane rusesti/kazahe de 1524, care circula, cu locomotive kazahe/rusesti/mongole de 1524 (care se tot schimba pe parcurs, conform regulilor regionale din CSI; inclusiv la pasageri locomotivele se schimba pe parcurs, locomotivele din Moscova nu ajung vreodata la Vladivostok). Apoi, trenul circula cu locomotive belaruse sau ucrainiene.

La Mostiska/Medika sau la Terespol/Brest Litovsk se dau iar jos toate containerele si se pun pe alte vagoane noi, de data asta de 1435. Si trase de o locomotiva germana sau poloneza pana la destinatia finala.

Practic, nu trebuie trimis inapoi in China absolut nimic; singurul echipament care trebuie sa faca drum lung inapoi sunt vagoanele port-container kazahe sau rusesti de 1524; care insa, daca nu e nevoie de ele la transport lung, pot fi ciclate pe transporturi locale sau regionale (de exemplu pe un import Europa - Rusia) pana ajung la statia de origine.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: NordKapp on July 22, 2015, 08:38:53 PM
Un tren cu TIR-uri oprit la un peron din principala gară de călători din Basel. :)

(http://s9.postimg.org/d1p0yg5kv/DSC_0239.jpg)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Telvanni on July 23, 2015, 08:47:15 AM
Multumesc de lamuriri Frunzaverde.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on September 13, 2015, 09:39:46 PM
Quote
Viena, 13 sep /Agerpres/ - Circulaţia trenurilor în ambele sensuri între Austria şi Germania a fost suspendată duminică la iniţiativa Germaniei, începând cu orele locale 17:00 (18:00, ora României) până luni la orele locale 06:00 (07:00, ora României), informează EFE.
     "Niciun tren nu va mai circula din Austria către Germania. Germanii nu mai primesc niciun tren", a declarat o purtătoare de cuvânt a Companiei naţionale a căilor ferate austriece, O-BB.
    "Urmărind instrucţiunile autorităţilor federale, DB (Compania naţională a căilor ferate germane) a întrerupt cu efect imediat circulaţia trenurilor între Austria şi Germania, timp de 12 ore", a spus la rândul său un purtător de cuvânt al DB.
    Suspendarea traficului feroviar survine în aceeaşi zi în care Germania a anunţat reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne ale UE, în special la cea cu Austria, ţară pe unde intră sute de refugiaţi care fug de războaie sau sărăcie din ţările din Orientul Mijlociu şi Asia.
    Potrivit agenţiei austriece de presă APA, circa 1.800 de pasageri, printre care şi mulţi refugiaţi, se aflau în drum spre Germania când a fost anunţată măsura suspendării traficului feroviar. În acelaşi timp, în Austria continuă să intre dinspre Ungaria mii de refugiaţi care au urmat aşa-numita Rută a Balcanilor, care traversează Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria.
     Un purtător de cuvânt al poliţiei austriece a declarat că, până la noi ordine, se va continua cu protocolul urmat până acum: transportarea refugiaţilor la Viena şi în alte oraşe austriece, de unde majoritatea îşi continuă drumul către destinaţia lor principală, Germania.
    "Vom vedea ce se mai întâmplă", a spus Helmut Marban, purtător de cuvânt al poliţiei din landul austriac Burgenland, aflat la graniţa cu Ungaria. Însă Marban a dat asigurări că refugiaţii nu vor fi trimişi înapoi cu forţa. "Oamenii nu vor fi trimişi cu forţa înapoi în Ungaria. Nu vrem să vedem scene de genul acesta" în Austria, a spus el.
AGERPRES
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: istvan78 on September 30, 2015, 02:33:41 PM
O veste buna (http://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-20462572-prima-cursa-feroviara-directa-intre-chisinau-iasi-intrat-circulatie-trenuri-moldovenesti-modernizate-pascani-vor-circula-zilnic-linie-ecartament-larg.htm), dar cum functioneaza asta?

Quote
Miercuri a intrat in circulatie prima cursa feroviara directa intre Chisinau si Iasi (gara Socola), fara transbordare la frontiera, anunta Ministerul Transporturilor
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: NGC on September 30, 2015, 02:37:25 PM
Simplu. Au facut (mai demult) si la noi din frontiera si pana in triajul Socola in Iasi, o bucata cu ecartament larg.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: pasadia on September 30, 2015, 02:51:26 PM
Ba din cate stiu exista acea bucata, nu e facuta noua. Doar ca acum au cuzut de acord sa si permita existenta trenului.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: istvan78 on September 30, 2015, 02:52:44 PM
Aha!
Dar stai, linie complet separata, special pentru asta? Sau e cumva o linie "combinata"?  :o
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on September 30, 2015, 02:53:52 PM
Mi-ai luat intrebarea din gura... :)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: NGC on September 30, 2015, 03:16:04 PM
Poate nu m-am exprimat destul de clar, asa ca am adaugat mai sus "(mai demult)", pentru ca e cum zice pasadia.
Linia se termina in triajul Socola (grupa C).

Cine e curios, gaseste mai multe detalii aici (http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7147).

Au vrut anul trecut sa mai faca o linie noua, dar doar in statia Socola, dar au anulat pana la urma licitatia.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on September 30, 2015, 03:53:24 PM
Aha!
Dar stai, linie complet separata, special pentru asta? Sau e cumva o linie "combinata"?  :o

Intre Socola Triaj si Ungheni Frontiera linia este incalecata, atat cale larga cat si cale ingusta. Sunt 4 sine pe aceleasi traverse, doua pentru 1435 mm si doua pentru 1520 mm: https://goo.gl/maps/4Cnaqt7K2R92. Sunt 4 si nu 3 pentru ca diferenta intre 1435 si 1520 este prea mica astfel incat sa incapa roata in spatiul dintre cele doua ecartamente daca una din sine ar fi comuna. Linia e gandita pentru trafic greu si foarte greu, asa ca, de exemplu, nu exista macazuri duble (liniile se despart inainte de fiecare macaz, si se reintalnesc dupa macazuri).

Linia dubla se termina la Socola, unde exista inclusiv un peron de calatori in spatele garii pentru 1520. Cu o investitie relativ minora, mai ales ca exista loc suficient in complexul feroviar, s-ar putea prelungi inca 4 km pana in Iasi Calatori, unde liniile 4-5, de exemplu, ar putea fi convertite cu usurinta pentru a deservi atat trenuri pe infrastructura europeana cat si pe infrastructura ruseasca.

Se pot cumpara bilete online pentru serviciu, dar pregatiti-va, calatoria dureaza muuult si bine!
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: istvan78 on October 01, 2015, 09:30:19 AM
Multumim frunzaverde, cumva speram sa dai tu un raspuns, pentru ca intitdeauna sunt complete si clare! Suma respectelor!  :cheers:
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on November 14, 2015, 06:21:24 PM
http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/14/alerta-un-tgv-care-efectua-probe-a-deraiat-in-apropiere-de-strasbourg-cel-putin-cinci-morti-17-50-22 (http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/14/alerta-un-tgv-care-efectua-probe-a-deraiat-in-apropiere-de-strasbourg-cel-putin-cinci-morti-17-50-22)

Un TGV care efectua probe a deraiat în apropiere de Strasbourg, cel puțin cinci morți sâmbătă, 14 Nov 2015, 17:50  •  Externe
Un tren de mare viteză (TGV) care efectua probe pe o nouă linie de mare viteză la nord de Strasbourg (est) a deraiat sâmbătă după-amiază la Eckwersheim (departamentul Bas-Rhin), în apropiere de Strasbourg, incidentul soldându-se cu cel puțin cinci morți, informează cotidianul francez Le Parisien.

Trenul a luat foc după ce a sărit de pe șine. Nicio conexiune nu a fost stabilită cu atentatele de vineri noapte din Paris, soldate cu cel puțin 128 de morți și 300 de răniți și care au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Rama de tren circula cu tehnicieni la bord și ar fi deraiat din cauza vitezei excesive, a declarat pentru AFP un reprezentant de la compania franceză de căi ferate SNCF.

Importante mijloace de intervenție și salvare au fost trimise la locul incidentului. Potrivit declarațiilor unui martor, care a vorbit cu publicația Dernieres Nouvelles d'Alsace, trenul s-a răsturnat și o parte dintre vagoane au căzut în canalul Marne-Rhin, după care au luat foc.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on November 25, 2015, 04:09:42 PM
Quote
Firma chineză CRG va construi o linie de tren de mare viteză în Ungaria

Shanghai, 25 nov /Agerpres/ - Un consorţiu condus de firma China Railway Group (CRG) a câştigat un contract în valoare de 10 miliarde de yuani (1,57 miliarde de dolari) pentru a construi secţiunea din Ungaria a unei căi ferate de mare viteză care va face legătura între Budapesta şi Belgrad, aceasta urmând să fie prima linie de tren de mare viteză care utilizează tehnologie chineză din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
 
China Railway Group a precizat într-un comunicat de presă difuzat miercuri că un număr de trei firme - China Railway International Group (divizie a CRG), o subsidiară a operatorului naţional China Railway Corporation şi Compania naţională de căi ferate din Ungaria - vor forma un consorţiu care va construi această linie de tren de mare viteză cu o lungime de 160 de kilometri.
 
Linia ferată, care împreună cu secţiunea din Serbia va avea o lungime totală de 350 de kilometri, ar urma să fie terminată în doi ani şi va permite trenurilor să ruleze cu viteze de până la 200 de kilometri pe oră. CRG a precizat că firmele chineze vor fi responsabile pentru 85% din consorţiu, fără a oferi alte detalii.
 
China, Ungaria şi Serbia au convenit încă din 2013 să coopereze pentru construirea unei linii de tren de mare viteză între Budapesta şi Belgrad. Marţi, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, şi preşedintele principalului organism de planificare economică din China (CNDRC), au semnat un acord interguvernamental pentru modernizarea liniei de tren Budapesta-Belgrad cu ocazia summitului China-CEE. Szijjártó a precizat că 85% din investiţiile în acest proiect vor fi finanţate de China iar restul de Ungaria. Szijjártó a confirmat că modernizarea secţiunii de 166 de kilometri din Ungaria va costa 472 miliarde de forinţi (1,5 miliarde de dolari). Potrivit acestuia, China a acordat Ungariei un credit pe 20 de ani cu o perioadă de graţie de cinci ani, rata dobânzii urmând să fie stabilită în perioada următoare.
 
Prezent la summitul China-CEE, premierul chinez Li Keqiang a spus că ţara sa este dispusă să ofere statelor din CEE condiţii flexibile de finanţare atâta timp cât utilizează echipamentele şi produsele chineze.
 
În condiţiile în care dispune de cea mai lungă reţea de linii de tren de mare viteză din lume, China a început să-şi promoveze expertiza în acest domeniu şi altor guverne şi recent a depus oferte pentru proiecte în SUA, Mexic şi Thailanda.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: alecu26 on November 25, 2015, 11:34:00 PM
What? Viteze de pana la 200? Și cică linie de mare viteza? As fi înțeles un așa contract și as articol în românia.  Dar Ungaria?  Sau prostit și ăstia?
Nu mă pricep...dar cum va fi interoperabilitatea?  Vor.face.chinezi ERTMS?
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on November 26, 2015, 01:29:12 AM
Nu este vorba de o linie noua, este vorba de o modernizare a liniei existente la standardul "conventional plus", adica 160 cu echipament standard, 120 pentru marfa cu potential 200 (si eventual semnalizare) pentru trenuri tilt. Linia va fi in continuare mixta (marfa/local/expres). Adica practic ce s-a facut la noi pe Bucuresti - Constanta.

Deja vorbim de o intarziere de peste 2 ani fata de datele convenite in 2009. Sa vedem ce-o iesi - nu-mi pun sperante mari, dat fiind lipsa de experienta a chinezilor in Europa.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: alecu26 on November 26, 2015, 12:42:06 PM
Si au nevoie de chinezi? A fost licitatie deschisa internationala si au iesit chinezi mai ieftini?

In alta ordine de idei....uitandu-ma pe harta, mi-au venit urmatoarele idei pentru momentan utopicul HSR:

1. O linie Bucuresti-Budapesta de mare viteza nu ar fi o asa mare tragedie daca ar merge via Belgrade. In romania ar prinde ca orase mari Craiova...si oricum ar acoperi tot sudul Romaniei foarte bine.

2. O varianta alternativa...ar fi Budapesta-Belgrav-Sofia (linie cvasi dreapta)...si in care sa ne intepam si noi cu Bucuresti-Craiova...udneva la sud de Belgrad..sau chiar in Belgrad. Constanta ar fi oricum pe directie. Sarbii ar prinde pe aceasta linie practic toate orasele lor mari.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Europiu on December 13, 2015, 07:03:16 PM
In materie de cai ferate sunt si mai afon decat in materie de drumuri. Nevertheless, ca unul care navigheaza pe site-urile germane, am gasit
aceasta galerie foto (http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bahn-gibt-Teil-ihrer-neuen-Edelstrecke-frei-article16527776.html) referitoare la recenta inaugurare a tronsonului Erfurt-Leipzig (https://en.wikipedia.org/wiki/Erfurt%E2%80%93Leipzig/Halle_high-speed_railway/).

Se spune ca, la terminarea intregului proiect Muenchen-Berlin, durata calatoriei va fi de 4 ore in loc de 7, cat este acum cu ICE-ul.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: vancouver on December 14, 2015, 01:51:40 AM
Au lucrat si firme românesti cu muncitori români ca subantreprenori la unele dintre poduri / viaducte / tunele. Intregul proiect München - Berlin a fost demarat in 1992, imediat dupa reunificare. In 1993 a fost votat prin lege ca fiind proiect prioritar. Fiind un proiect de coeziune (unificare Germania de Est cu Vest) a beneficiat de 75% cofinantare de la UE (intre Nürnberg si Berlin 515 km. Nu stiu daca si de la Nürnberg la München, acolo posibil sa fi fost doar fonduri ale DB si statului german). Din cate stiu spera sa fie operational in mare parte in trim. IV 2017. Asadar le va fi luat ca. 25-26 de ani. La nivel actual finalizarea COMPLETA este prevazuta pentru 2020, dar acest termen nu mai este realist posibil.

In bugetul pe 2012 se vorbea de un cost estimat total de 9,7 miliarde € - vorbim de Nürnberg - Leipzig - Berlin, cei 515 km. In 2015 costurile estimate au ajuns la 9,9 miliarde. Initial, in 1993 se credea ca vor fi suficiente 12,4 miliarde de marci (=ca. 6,3 miliarde euro)  :D si ca finalizarea poate avea loc in anul 2000.  :D
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: stangabriel on December 14, 2015, 07:45:58 AM
Am inteles unde bati. Si noi daca aveam cum sa incepem lucrari acum 25 de ani eram departe. oricum arata fantastic lucrarea si nici nu zici ca a fost santier cu noroi candva.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Europiu on December 14, 2015, 04:06:32 PM
@vancouver: Nu ma indoiesc ca au fost si romani care au lucrat acolo; la sfarsitul anilor '90 aveam biroul langa santierul Pinacotecii III din München (Pinakothek der Moderne). A crescut inima in mine, intr-o zi prin '97 cand, trecand pe langa santier, am auzit doi muncitori nervosi care si-o bagau si scoteau in dulcele grai de acasa!  :lol:

Si, ca sa ramanem off-topic, eu zic ca fonduri pentru proiectul asta vin si de la Soli, nu crezi?
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: vancouver on December 15, 2015, 02:19:36 AM
Si, ca sa ramanem off-topic, eu zic ca fonduri pentru proiectul asta vin si de la Soli, nu crezi?

Nu stiu nimic in acest sens. Tind insa sa cred ca nu.
Pentru necunoscatori, europiu se refera la "taxa de solidaritate" platita de toti din fosta RFG pentru reconstructia RDG, taxa care se incaseaza cu mare spor si astazi. Este un supliment la impozitul pe salariu. Cred ca am cotizat si eu cu cateva sute de euro de-a lungul anilor, daca nu si mii...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: vancouver on December 15, 2015, 02:33:57 AM
Ca sa revenim on topic, asa arata un adevarat trafic feroviar cadentat:

(http://i.imgur.com/tPpnC7o.png)

Ceea ce vedem in imagine corespunde unui ciclu de 2 ore. Fiecare linie este un tren. Evident ca atat dus, cat si intors, adica totul se mai inmulteste o data cu 2 ca numar efectiv de garnituri care trec pe acolo in cele 2 ore. Ciclurile de 2 ore incep la 6:00 si se termina la 22:00.

Practic te duci la gara asa cum te duci la metrou. La orice ora te duci au sigur tren pe directia ta. Fie direct, fie cu schimbare. De ex. pe Dresda - Frankfurt sa zicem la orele pare avem legatura directa, iar la orele impare legatura cu schimbare la Leipzig sau la Halle.

Ceea ce nu se vede clar in schema, pe relatia Erfurt - Berlin trecerea prin Leipzig reprezinta un ocol important. Acesta este motivul construirii legaturii si prin Halle, un oras care insa oricum era un nod feroviar important.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: alecu26 on December 15, 2015, 08:45:28 AM
si ce mai imi place e ca schimbul, când se face nu te obliga sa alergi cu bagajele peste zeci de linii, sau sute de metri.

Culmea...la ei se poate ca trenul sa traga la acelasi peron, dar cealalta linie.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: nenea_hartia on December 24, 2015, 08:43:59 PM
Luni am fost la Liège și am făcut câteva poze cu principala gară de acolo, Liège-Guillemins. Am mai citit pe forum despre subiect, iar ultima dată parcă @bogdymol se plângea în legătură cu gara din Arad, și anume faptul că reabilitările gărilor mai mari de la noi folosesc aceeași soluție inestetică și deloc practică (dacă bate vântul te uzi oricum, iarna mori de frig și îți spargi capul pe gheața de pe peron), aceea de a acoperi cu câte o copertină separată fiecare linie în parte (ex. Mediaș (http://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=120323)), în loc de a acoperi toate liniile cu o singură copertină. Bun, Liège-Guillemins poate e un exemplu exagerat, dar în prima poză se vede o altă gară de pe traseu, cea din Leuven (sau Louvain, cum îl știm noi), un oraș mult mai mic, dar care folosește aceeași soluție practică și estetică:

Leuven:

(http://i.imgur.com/EiLYMCp.jpg)

Liège-Guillemins:

(http://i.imgur.com/zl4ex6q.jpg)
(http://i.imgur.com/mdc3w89.jpg)
(http://i.imgur.com/X8FPs17.jpg)
(http://i.imgur.com/nhQxKfH.jpg)
(http://i.imgur.com/0ZciRT3.jpg)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on December 24, 2015, 11:11:40 PM
Wow...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: bogdymol on December 26, 2015, 10:15:19 AM
Multumesc de poze nenea_hartia! Asa ceva mi-ar fi placut sa vad si la gara din Arad.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: isantem on January 06, 2016, 09:55:45 PM
Harta proiectelor feroviare realizate in Ungaria pe exercitiul 2007-2013.

https://www.facebook.com/nifzrt/photos/a.243284739178008.1073741831.235960079910474/517253791781100/?type=3&theater (https://www.facebook.com/nifzrt/photos/a.243284739178008.1073741831.235960079910474/517253791781100/?type=3&theater)

Lucrari executate pe 540 km.


Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on January 11, 2016, 01:06:43 PM
Neavand un topic pentru caile derate din lume, postez aici pentru ca mi se pare super tare atitudinea cailor ferate... japoneze ! :)
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20717946-foto-japonia-mentine-deschisa-gara-folosita-doar-eleva-ajustat-mersul-trenurilor-dupa-programul-acesteia.htm (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20717946-foto-japonia-mentine-deschisa-gara-folosita-doar-eleva-ajustat-mersul-trenurilor-dupa-programul-acesteia.htm)

Japonia mentine deschisa o gara folosita doar de o eleva si a ajustat mersul trenurilor dupa programul acesteia

Japonia mentine deschisa o gara feroviara scoasa din uz pentru un singur pasager: o eleva de liceu pentru care trenul face doar doua opriri in aceasta statie - o data cand fata pleaca la cursuri si a doua oara cand se intoarce, relateaza site-ul citylab.com, citat de Agerpres.

De ani de zile, acest singur pasager asteapta in gara Kami-Shirataki din insula nordica Hokkaido. Totul pare a fi o scena desprinsa dintr-un film al regizorului Hayao Miyazaki.

Dar, conform CCTV News, povestea este reala si are la baza o decizie pe care Caile Ferate Japoneze - grupul care opereaza reteaua feroviara a tarii - a luat-o in urma cu trei ani.

La acea vreme, numarul pasagerilor in statia Kami-Shirataki a scazut semnificativ din cauza pozitiei sale izolate, iar serviciile de transport de marfa au incetat si ele. Caile Ferate din Japonia se pregateau sa inchida gara pentru totdeauna, cand au observat ca aceasta inca era utilizata in fiecare zi de o eleva.

Asa ca au decis sa pastreze gara deschisa pentru ea pana la absolvirea cursurilor. Compania chiar a ajustat orarul trenului in conformitate cu programul fetei.

Eleva, a carei identitate nu a fost dezvaluita, urmeaza sa termine liceul in luna martie, moment in care gara va fi in cele din urma inchisa.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on February 09, 2016, 12:18:35 PM
http://www.mediafax.ro/externe/accident-feroviar-in-germania-doua-trenuri-s-au-ciocnit-frontal-cel-putin-4-morti-si-150-de-raniti-foto-video-15054145 (http://www.mediafax.ro/externe/accident-feroviar-in-germania-doua-trenuri-s-au-ciocnit-frontal-cel-putin-4-morti-si-150-de-raniti-foto-video-15054145)

Cel puţin patru persoane au murit şi alte 150 au fost rănite, marţi, în landul Bavaria, din sudul Germaniei, după ce două trenuri au intrat în coliziune, ciocnindu-se faţă în faţă, informează agenţia de presă germană DPA.
Unul dintre trenuri a deraiat şi a intrat în coliziune cu un altul, a informat poliţia din Bavaria.
 
"Sunt circa 100 de răniţi, zeci de persoane cu răni grave şi mai multe decedate", a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei din Bavaria, citat de Reuters.

Potrivit BBC, numărul exact de victime nu este cunoscut deocamdată, dar un mesaj pe Twitter al poliţiei bavareze ( în limba germană) anunţă că s-au înregistrat mai multe decese şi aproximativ 100 de răniţi.

Cele două trenuri s-au ciocnit în apropiere de oraşul Bad Aibling, la 60 de kilometri sud-est de Munchen. Iniţial, numărul răniţilor nu fusese stabilit de autorităţi.
Incidentul a avut loc la ora locală 06.48 (07.48 - ora României). Anterior, poliţia estimase că opt persoane fuseseră rănite în coliziunea celor două trenuri.

Potrivit site-ului local de ştiri mangfall24.de, citat de Deutsche Welle, purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Jurgen Thalmeier, a declarat că cele două trenuri s-au ciocnit faţă în faţă între staţiile dintre Holzkirchen şi Rosenheim.
Cel puţin 11 elicoptere şi 12 ambulanţe au fost solicitate la faţa locului.
Datorită unui festival din Bavaria din această săptămână, în tren s-ar fi aflat mai puţin pasageri decât în mod normal în acel interval orar.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: vancouver on February 09, 2016, 04:37:33 PM
Update: sunt 9 morti, 2 disparuti, 80 de raniti, dintre care 10 grav. Majoritatea navetisti. Cei doi conducatori ai trenurilor sunt printre morti. Sunt 600-700 de persoane in echipele de interventie. Cauzele inca nu sunt clare, pe tronson viteza maxima este de 120 km/h, probabil ambele trenuri circulau cu aprox. 100 km/h in momentul coliziunii.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: ioandorin on February 09, 2016, 06:34:15 PM
vancouver : sa vezi la noi cu noile instalatii care functioneaza acum ca si pixu' ce va fi !Toti care lucreaza pe instalatii noi,cel putin la inceput,dar si acum, s-au plans ca puteau face parcurse chiar si  la linie ocupata ! Instalatia asta veche,CR2siCR3,de tip rusesc,de bine,de rau NU te lasa sa gresesti! TREBUIE fie unul chiar dobitoc sa bage tren contra tren in caz de deranjament,ca atunci cand instalatia functioneaza NORMAL,NU AI CUM !
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on February 09, 2016, 07:03:02 PM
Update: sunt 9 morti, 2 disparuti, 80 de raniti, dintre care 10 grav. Majoritatea navetisti. Cei doi conducatori ai trenurilor sunt printre morti. Sunt 600-700 de persoane in echipele de interventie. Cauzele inca nu sunt clare, pe tronson viteza maxima este de 120 km/h, probabil ambele trenuri circulau cu aprox. 100 km/h in momentul coliziunii.

Este foarte ciudat, pentru ca centralizarea n-ar trebui sa permita vreodata ca doua trenuri sa intre in acelasi bloc...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on February 10, 2016, 01:49:36 AM
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20784586-eroarea-umana-originea-ciocnirii-trenurilor-din-germania.htm (http://www.hotnews.ro/stiri-international-20784586-eroarea-umana-originea-ciocnirii-trenurilor-din-germania.htm)

Coliziunea dintre doua trenuri in care au murit zece persoane si 81 sunt ranite este cauza unei erori umane, in ciuda existentei unui sistem automat de franare, sustine mass-media germana, conform AFP. 

Un angajat al postului de comutare din Bad Aibling, oras din sudul Germaniei, a dezactivat sistemul automat de semnalizare, sustine trustul de presa RND, citand "surse apropiate investigatiei".

Si agentia germana DPA asigura ca accidentul s-a datorat unei "erori umane", completand ca persoanele implicate urmeaza sa fie identificate. 

Accidentul a avut loc la ora 6.48, pe distanta Holzkirchen - Rosenheim, in apropierea statiei de epurare de la Bad Aibling. Doua trenuri de calatori s-au ciocnit frontal si mai multe vagoane au deraiat de pe sine potrivit informatiilor date de politia din Rosenheim.

Bilantul victimelor a urcat la 10 morti si cel putin 81 de raniti. Potrivit politiei, un pasager este inca dat disparut, iar 18 dintre cei raniti se afla intr-o stare foarte grava.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: vancouver on February 10, 2016, 10:37:00 AM
Teoretic si in situatia in care acel angajat a dezactivat sistemul automat de semnalizare, accidentul tot nu avea voie sa se produca. In situatia in care un sistem automat este dezactivat, nu inseamna ca mecanicii pot pur si simplu sa plece la drum cum au chef... Dimpotriva. Dupa cum stim de la noi, cand un sistem este dezavtivat toate luminile se pun automat pe rosu. Iar daca nu functioneaza deloc, tot cu rosu echivaleaza. Iar trecerea peste un rosu este o intreaga procedura si numai cu viteza melcului etc...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on February 10, 2016, 12:02:46 PM
^

Din ce scrie aici dispecerul (echivalentul impiegatului de miscare) a dat depasire ordonata. : http://www.rnd-news.de/Exklusive-News/Meldungen/Februar-2016/Zugunglueck-Ermittler-gehen-von-menschlichem-Versagen-aus

Adica a permis prin comanda vocala unuia din trenuri sa treaca pe rosu, peste un inductor de autostop Indusi (practic sa dezactiveze tot sistemul de siguranta a caii; sistemul din Germania este identic cu cel romanesc) direct in calea celuilalt tren. Daca se confirma, este incredibil de grav - singurul caz in care trece peste un rosu ordonat este defectiunea semnalizarii sau a autostopului; caz in care dispecerul trebuia sa asigure manual ca linia e libera si sa treaca manual la o metoda manuala de control (in Romania se folosesc ordine de circulatiei in cazul asta).
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: vancouver on February 11, 2016, 03:39:32 AM
Da, dar mai mult decat atat, din cate stiu, chiar si dupa ce se da ordinul de circulatie, in Romania tot se circula cu 30 km/h sau poate chiar 20 km/h. In cazul de fata nu ducea la evitarea accidentului, dar oricum reducea mult forta impactului.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: ioandorin on February 11, 2016, 04:53:43 PM
CU 20 KM/H !
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on April 12, 2016, 08:22:06 PM
Quote
Berlin, 12 apr /Agerpres/- Controlorul de trafic feroviar acuzat de omor din culpă după ce 11 persoane şi-au pierdut viaţa în urma coliziunii a două trenuri pe 9 februarie, în landul german Bavaria, a fost arestat marţi, după ce investigaţia a confirmat că, în momentul tragediei, el se juca pe telefonul mobil personal, transmite agenţia EFE.
 
Anchetatorii citaţi de presa germană afirmă că atenţia sa, care trebuia să se concentreze pe dirijarea traficului feroviar, a fost distrasă de jocul de pe telefon.
 
Prin urmare, judecătoria din Rosenheim a dispus marţi plasarea în arest preventiv a controlorului de trafic, identitatea sa nefiind dezvăluită.
 
Coliziunea dintre cele două trenuri ce transportau împreună circa 150 de pasageri s-a produs aproximativ la jumătatea drumului de şase kilometri între staţiunea Bad Aibling şi oraşul Kolbermoor din Bavaria, în apropiere de graniţa cu Austria. Accidentul este cea mai mare catastrofă feroviară care a avut în Germania în ultimii zece ani şi s-a soldat cu 11 morţi şi 85 de răniţi.
 
Conform concluziilor preliminare ale anchetei, respectivul controlor de trafic a transmis semnale eronate celor două trenuri. El şi-a dat seama de erori şi a încercat să alerteze trenurile prin sistemul radiofonic de urgenţă, dar a folosit greşit şi acest sistem, astfel că în final trenurile s-au ciocnit frontal.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: myid on May 05, 2016, 04:47:13 PM
Bulgaria , Plodviv -> Septemvri

226 km/h pe tronsonul 3 ... hai ca ramanem rau de tot in urma

https://www.youtube.com/watch?v=qlXNiwRKwvE  (https://www.youtube.com/watch?v=qlXNiwRKwvE)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on May 05, 2016, 09:09:00 PM
226 km/h pe tronsonul 3 ... hai ca ramanem rau de tot in urma

E o linie reconstruita exact la exact acelasi standard ca si liniile romanesti reconstruite/aflate in reabilitare. Si, spre deosebire de autostrazi, bulgarii stau mai prost ca romanii la reabilitari CF.

Pana acum au doua proiecte CF:

1. Plovdiv - Svilengrad, 151 km CF din care 129 km cale simpla, 22 km cale dubla; lucrari incepute in 2006 si inca nefinalizate.
2. Septemvri - Plovdiv, 53 km CF din care 53 cale dubla; lucrari incepute in 2013 si inca nefinalizate.

Plus modernizarea garii Sofia, abia inceputa.

Vitezele maxime pe cele doua segmente sunt de 160 km/h in trafic normal, 200 km/h pentru trenuri tilt in conditii speciale (care insa nu exista in Bulgaria) si 100 km/h pentru marfa. Pana acum nu se circula cu 160 pe nici un segment reabilitat.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Mihai_C_Radu on May 06, 2016, 11:48:43 AM
O intrebare de profan sau ma rog, se poate si "pifan":

In postari mai vechi (sau f vechi, nici nu-mi aduc aminte pe ce forum), explica cu amabilitate cineva (@frunzaverde sau @alecu26) ca reabilitarea la 160 presupune amplasarea unor stalpi metalici pt catenara (daca retin corect, era vorba de conditiile de elasticitate a acesteia)
Daca observ eu corect in filmare, stalpii sustinere catenara sunt din beton ?

Si, daca imi permiteti sa dau o mostra de clasica malitiozitate/carcoteala romanesca, mie nu-mi place ce-au facut fratii bulgari per ansamblu! Lucrare de mantuiala, n-au curatat bine terasamentul! Voi vedeti acel Siemens ES64 ce praf ridica ??!!  :lol: :lol:

Plus ca treaba la tractiune le-o face tot o craioveanca EA (ma rog, ajutata de o SKD- min. 1:24)  8)   


PS: Multumim Frunzaverde inca o data pt. informatiile exacte si prompte cu care clarifici situatia, mi-ai usurat un pic efortul de a inghiti inca o broasca, scuzati termenul, dar ma cam oftic cand vad ca in domeniul infrastructurii BG, lucrurile se misca mai elegant :) (avand drum destul de des pe DNCB, Centura Sofiei de ex, a devenit un cosmar pt mine!  :lol: :lol:)   
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: myid on May 06, 2016, 12:50:49 PM
aha..

Mersi de informatii, ca de fiecare data : precise !

:)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: vancouver on May 18, 2016, 01:42:54 AM
Si in Germania avem stalpi din beton la linii de mare viteza. Dar evident, sunt din beton special, precomprimat. La linii de viteza medie avem si in Germania multi stalpi metalici. Probabil cei metalici se preteaza cel mai bine pentru liniile de 120-160 km/h.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on May 18, 2016, 04:40:14 AM
Singurul sistem de stalpi de beton din Europa pentru HSR (de care stiu) este Europoles C-Pole: http://www.europoles.com/mobility/rail/catenary-poles-mainline-rail-traffic/
Beton special precomprimat, tehnologie speciala de constructie pentru a rezista incarcarilor de pe liniile HSR, viteza maxima certificata 330 km/h. Exista un sistem similar si in Japonia, dar nu stiu sa fie folosit altundeva. E "noul intrat" pe piata. Avantajele sistemelor avansate de beton in fata otelului sunt ca, in principiu, nu au nevoie de atata intretinere, au o durata (teoretica) mai lunga de viata, si, sunt ceva mai estetici. Sunt insa (ceva) mai scumpi ca stalpii de otel.

N-au prea mare legatura cu stalpii de beton CFR. Astia sunt derivati din stalpi de utilitati, facuti pentru maximum de economie si apti pentru cel mult 120-140 km/h. CFR a ales in anii '70 stalpii de beton pentru ca erau extrem de ieftini si deja exista o baza imensa de productie pentru stalpi de utilitati care nu mai avea comenzi (electrificarea rurala fiind incheiata).

Exista multiple sisteme de stalpi metalici pentru HSR si o groaza de fabricanti. Stalpii metalici pot duce pana la 350+ km/h, fiind tehnologia dominanta in industrie.

P.S. Intamplator, prima electrificare a fost facuta cu stalpi metalici (care exista si azi) pe Brasov - Predeal.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: cristi5 on May 21, 2016, 12:24:24 AM
Tren Bucuresti-Salonic, parca mai demult ajungea la Atena...

http://www.romanialibera.ro/economie/companii/revine-trenul-de-salonic--sabotat-de-romani-si-bulgari-416831
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on May 21, 2016, 01:18:36 AM
Trebuie sa fii foarte relaxat sa pierzi atatea ore in plus...
Quote
Să începem cu dificultăţile cauzate de statul român, care nici acum nu a fost în stare să refacă podul de la Grădiştea, prăbuşit în 2005 (au trecut 11 ani). În atari condiţiuni, toate trenurile care se îndreaptă spre Giurgiu ocolesc pe la Videle (115 km, în loc de 85 km), aşa că până la malul Dunării garnitura, care pleacă din Bucureşti Nord la 12.16, ajunge în aproape două ore. În mod normal, înainte de prăbuşirea podului de la Grădiştea, călătoria dura aproximativ o oră.

Si sa nu uitam ca la transportul cu masina personala costul/calator scade cu fiecare pasager in plus.
La CFR costul este direct proportional cu numarul de persoane.

Recunosc insa ca m-as bucura sa aiba succes varianta asta de Salonic...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: alecu26 on May 27, 2016, 09:58:18 AM
A fost publicat in jurnalul UE, textele directivelor europene parte din pilonul tehnic 4, menit sa imbunatateasca traficul la nivelul UE. Sunt obligatorii pentru tarile membre, si trebuie implementate (de fapt doar trasnpuse in legislatia nationala) pana in 2019+1.

Inteorperabilitate: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.138.01.0044.01.ENG&toc=OJ:L:2016:138:TOC

Siguranta: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.138.01.0102.01.ENG&toc=OJ:L:2016:138:TOC

Functionarea ERA (European Railway Agensy): http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.138.01.0001.01.ENG&toc=OJ:L:2016:138:TOC
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Hory1987 on June 05, 2016, 01:48:40 PM
Cel mai mare tunel feroviar din lume, inaugurat în Elveția

În Elveția, este inaugurat, miercuri, cel mai mare tunel feroviar din lume. Are o lungime de 57 de kilometri, traversează Alpii și leagă nordul de sudul Europei. Tunelul se numește Saint-Gothard, de la numele masivului din Alpii elvețieni pe care îl străbate. El are 57 de kilometri lungime, cu 3 kilometri mai mult tunelul Seikan din Japonia, care era cel mai mare tunel feroviar din lume.
Lucrările de construcție a tunelului au durat 17 ani. Folosind utilaje speciale, muncitorii au săpat prin 73 de tipuri de roci diferite, unele tari,  cum ar fi granitul și altele cu o duritate asemănătoare zăhărului. Peste 28 de milioane de tone de rocă au fost excavate. În timpul lucrărilor, 9 muncitori și-au pierdut viața. Lucrările au costat peste 10 miliarde de euro, bani obținuți din împrumuturi bancare, dar și din taxele de drum și de combustibil colectate de la elevețieni. Ca o comparație, suma de 10 miliarde de euro a fost alocată pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Tunelul a fost construit pentru ca mărfurile transportate în prezent cu camioanele să fie preluate de trenuri. Peste 260 de trenuri de marfă vor folosi zilnic acest tunel, alături de 65 de trenuri de pasageri, care vor circula cu viteze cuprinse între 200-250 de kilometri la oră. Tunelul va asigura legătura feroviară între orașul olandez Rotterdam și orașul italian Genova.
Recordul de lungime al acestui tunel ar putea fi însă doborât în viitor de un proiect al autorităților chineze. Acestea intenționează să sape un tunel de 123 de kilometri lungime pe sub Marea Bohai.
Costurile s-au ridicat la 10,9 miliarde de euro. Este același buget alocat pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Lucrările au durat 17 ani, timp în care s-a lucrat non-stop, în ture de câte 8 ore. Peste 2.600 de oameni au muncit la acest tunel. 9 dintre ei au murit în timpul lucrărilor. În cel mai jos punct, tunelul ajunge la 2.300 de metri sub suprafața pământului
Trenurile de pasageri pot atinge o viteză maximă de 250 de km/h. Datorită acestui tunel, o călătorie cu trenul de la Berlin la Milano va dura cu aproape două ore mai puțin

http://www.youtube.com/v/Coa6omXH-Ew

http://www.europafm.ro/cel-mai-mare-tunel-feroviar-din-lume-inaugurat-in-elvetia/
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: nenea_hartia on June 13, 2016, 09:01:15 PM
Nu știu dacă aici e locul potrivit să pun poze, dar cred că e bine ca Gări, stații, depouri și remize (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=192.0) să rămână doar pentru infrastructura românească. Am văzut pe SSC acest post (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=133412941&postcount=13295) și m-a cuprins jalea. Bun, suntem obișnuiți să fim mințiți, să ni se spună că se face o șosea cu 3 benzi pe sens și în final doar să se peticească vechiul drum comunal. Suntem poate obișnuiți și cu proverbialul lucru românesc prost făcut (foarte vizibil aici (http://i1164.photobucket.com/albums/q571/adirmvl/R-Valcea%2030%20aprilie%202016/SAM_0602_zpsqehbpabi.jpg)), dar eu constat cu tristețe că din fibra poporului nostru a dispărut orice urmă de simț estetic. Să-i fie țărâna ușoară!, că tot arată gara aia a morgă... :p

Ce o să postez mai jos este Gara Antwerpen-Centraal (https://ro.wikipedia.org/wiki/Gara_Antwerpen-Centraal), cea mai mare din Antwerpen, Belgia. Evident, nu vreau să facem comparație, ar fi deplasat. Gara Antwerpen-Centraal este un nod feroviar extrem de important din vestul Europei și era normal să beneficieze de fonduri foarte mari pentru renovare și modernizare. Vreau doar să arăt cum se pot îmbina modernismul și nevoia acută de sporire a capacității de trafic cu frumosul.

După cum spune și articolul de pe Wiki, până în 2007 gara a fost una înfundată. Trenurile de la Bruxelles spre Olanda intrau în gară, staționau, apoi manevrau înapoi câțiva kilometri spre Bruxelles și continuau spre Olanda ocolind orașul pe calea ferată de centură. Așa cum un tren dinspre Brașov intră în Gara de Nord, dar nu poate continua direct spre Constanța, ci se întoarce parțial spre Brașov și abia apoi pornește pe Magistrala 800 spre litoral. În 1998, inginerii flamanzi au zis Genoeg! (Ajunge!) și au început un proiect incredibil: au construit un tunel feroviar pe sub oraș care a transformat Antwerpen-Centraal într-o gară de tranzit pe patru (!) niveluri:
- nivelul -2 pentru trenurile de mare viteză care traversează orașul prin tunelul subteran înspre și dinspre Olanda;
- nivelurile -1 și +1 pentru trenurile de suprafață regionale și locale; pentru acestea, gara rămâne una înfundată;
- nivelul 0 pentru spații comerciale, automate de bilete și tranzit pietonal.

Bun, acum pozele. Îmi cer scuze, multe sunt făcute cu telefonul.

Clădirea gării, vederi din Piața Regina Astrid, Bulevardul De Keyser și interioare:

(https://i.imgur.com/pJL9lS2.jpg)
(https://i.imgur.com/aH4U7ks.jpg)
(https://i.imgur.com/ZJMgFCV.jpg)
(https://i.imgur.com/d9IjSBl.jpg)
(https://i.imgur.com/pfrJpet.jpg)
(https://i.imgur.com/CRmAd2e.jpg)
(https://i.imgur.com/F48GUwA.jpg)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: nenea_hartia on June 13, 2016, 09:02:05 PM
Vedere din Bulevardul De Keyser. În stânga se observă intrarea în stația de premetrou Diamant. Despre rețeaua de premetrou din Antwerpen găsiți mai multe în articolele (https://ro.wikipedia.org/wiki/Premetroul_din_Antwerpen) traduse de mine pe Wiki. Cam jumătate din pozele de acolo sunt făcute tot de mine, sper că sunt cât de cât lămuritoare.
Revenind la gară, ea e conectată la suprafață și subteran cu două stații de premetrou, Astrid (https://ro.wikipedia.org/wiki/Astrid_(sta%C8%9Bie_de_premetrou_din_Antwerpen)) și Diamant (https://ro.wikipedia.org/wiki/Diamant_(sta%C8%9Bie_de_premetrou_din_Antwerpen)).

(https://i.imgur.com/2kHhCrK.jpg)

Stația de premetrou Diamant:

(https://i.imgur.com/TYDy1QZ.jpg)

Și acum vederi din atriumul central al gării. Se observă bine cele patru niveluri:

(https://i.imgur.com/dPbd7Nx.jpg)
(https://i.imgur.com/Zi9wvDZ.jpg)
(https://i.imgur.com/wliIVho.jpg)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: nenea_hartia on June 13, 2016, 09:02:35 PM
Suntem la nivelul +1, gară înfundată pentru trenuri locale și regionale:

(https://i.imgur.com/WxACnlS.jpg)
(https://i.imgur.com/wDK4NRw.jpg)
(https://i.imgur.com/K1RTYM7.jpg)

Coborâm la nivelul -1 și întâlnim aceeași poveste, gară înfundată pentru trenuri locale și regionale. Trenul din poză vine din Valonia, de la Charleroi:

(https://i.imgur.com/hFBeSM3.jpg)
(https://i.imgur.com/KCMtIBo.jpg)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: nenea_hartia on June 13, 2016, 09:03:12 PM
Am ajuns la nivelul -2. Aici gara devine una de tranzit și prin aceste tuneluri pe sub oraș trec doar trenuri de mare viteză:

(https://i.imgur.com/lgnOqH2.jpg)
(https://i.imgur.com/Oc8t3PZ.jpg)
(https://i.imgur.com/TRoD6Ft.jpg)
(https://i.imgur.com/kdLEcXs.jpg)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: nenea_hartia on June 13, 2016, 09:03:56 PM
Așa-numita gară Kievit. În realitate, numele oficial e simplu, Het Station (Gara), dar locuitorii i-au dat numele celei mai apropiate străzi, Kievit. Ca să explic, voi compara tot cu Bucureștiul: imaginați-vă gara Kievit ca pe București-Basarab și ambele gări, Gara de Nord și Basarab, acoperite cu aceeași structură și conectate între ele cu peroane, trotuare, spații comerciale, etc, ca și cum ar fi o singură gară.
Evident, cele patru niveluri din Gara Antwerpen-Centraal se păstrează și aici:

(https://i.imgur.com/QJalniG.jpg)
(https://i.imgur.com/jrZwDkp.jpg)
(https://i.imgur.com/6PtoquW.jpg)
(https://i.imgur.com/Y36xnvX.jpg)

Nivelul -2 al gării Kievit:

(https://i.imgur.com/YF0Imbu.jpg)
(https://i.imgur.com/bftLALJ.jpg)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on June 13, 2016, 09:21:05 PM
Superb !

Si estetic, si tehnic...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: CristiM on June 14, 2016, 07:59:15 PM
@nenea_hartia ........ uauuuuuuuuuuuuu  :jawdrop:

... ca nu mai am nimic de comentat!!!
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: florin74 on June 29, 2016, 05:53:23 PM
Un contract "gras" pentru ALSTOM. Extinderea metrou din Dubai , 2,6 mld euro/15km+50 garnituri.
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21119164-metroul-din-dubai-consortiu-condus-alstom-franta-castigat-contract-2-6-miliarde-euro.htm

Nu sunt nici vecini, nici europeni, dar alt loc nu am gasit. :lol:
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: alecu26 on June 29, 2016, 09:35:00 PM
Constructorul pentru lucrările civile în principal vor fi niște turci. Nu foarte cunoscuți dar specializați pe CF și metrou.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: cristi5 on June 30, 2016, 01:56:42 AM
Trenul copiilor de la Budapesta (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gyermekvas%C3%BAt), 11 km inclusiv semnale, tunel, gari cu 2 cai, trenuri care fac cruce, bilete, tot tacamul.

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160629/e96b6694150a2af76a2c1422091376f9.jpg)

Locomotiva Faur

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160629/6e68e8e386c72f71c12cc348711250b8.jpg)

operat de copii (mai putin mecanicii si sefii de gara)

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160629/b9015b34c7af70c729c41fdeb8c4122f.jpg)

"Cruce"

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160629/7de3029a12a98b4316ee90c1df9d2dc4.jpg)

Cadru natural foarte pitoresc (dealurile din Buda, o suprafata mare de padure pastrata pt agrement)

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160629/65902704c3d47eb32e784a5bb60b5382.jpg)

Iar la capat de linie (Széchenyi hegy) un tren cu cremaliera (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Budapest_Cog-wheel_Railway) coboara in oras

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160629/d97a6860f94203b617fc082acd30931c.jpg)

Mai exista in apropiere un telescaun (sau similar) care din pacate nu era operational. Oricum, rasfat pt pasionatii de transport pe sina si cablu :)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: mr.L on September 18, 2016, 01:43:32 PM
Operatorul bulgar BDZ ridica in premiera vitezele maxime de circulatie a trenurilor de calatori la 140km/h, conform noului mers anuntat a intra in vigoare in luna decembrie a acestui an.

Este vorba despre prima portiune din linia Plovdiv-Dimitrovgrad-Svilengrad, pe care vor circula cu aceasta viteza inclusiv cateva trenuri de rang inferior.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on September 18, 2016, 03:49:11 PM
Operatorul bulgar BDZ ridica in premiera vitezele maxime de circulatie a trenurilor de calatori la 140km/h, conform noului mers anuntat a intra in vigoare in luna decembrie a acestui an.

Inainte aveau 130 viteza maxima cu autorizatie speciala pentru mecanici si instructie speciala de miscare si 110 in conditii normale.
Ai idee daca pe liniile de 140 km/h se mentin conditiile speciale? Sau 140 devine "noul 110"?
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: mr.L on September 18, 2016, 04:31:31 PM
Vitezele au fost observate de mine in livretul BDZ valabil din decembrie 2016.

Avand in vedere faptul ca vorbim de sectiile pe care au fost efectuate deja probe la +160km/h , coroborat cu faptul ca vitezele de 140km/h din livret apar si la unele din trenurile de rang inferior (un fel de accelerat, ca la personal viteza maxima e 120km/h), nu pot decat sa fiu sigur ca se va circula cu 140km/h, foarte probabil cu Siemens Desiro. Trenurile internationale, si cele formate din compuneri clasice care merg spre Svilengrad, sunt limitate la 130km/h.

,,Liniile de 140km/h'' sunt practic cele construite si inaugurate recent, adica cele ce presupun 160km/h pentru trenurile normale si 200km/h pentru tilting. Ei vor merge doar cu 140km/h, si nu cu mai mult, pentru ca asta e materialul rulant cel mai performant de care cei de la BDZ dispun in prezent:

https://de.wikipedia.org/wiki/BD%C5%BD-Baureihe_30Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 05, 2016, 09:28:05 AM
345 mil euro pentru proiectele feroviare din sud-estul Poloniei

Conform Programului National Feroviar al Poloniei, 1,5 miliarde de zloti (345,5 milioane de euro) sunt alocati pentru 12 proiecte feroviare in Voievodatul Podkarpackie (sud-estul Poloniei). In plus, exista alte 7 proiecte estimate la 930 de milioane de zloti (214 milioane de euro). In total, 19 proiecte sunt evaluate la 2,4 miliarde de zloti (553 de milioane de euro).

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/pkp-plk.jpg)

Unul dintre cele mai importante proiecte feroviare in aceasta regiune este modernizarea Liniei E30, pe sectiunea Cracovia – Rzeszów, care sa permita trenurilor sa circule cu o viteza de 160 km/h. Pana in 2017, administratorul infrastructurii din Polonia PKP PLK va finaliza sectiunea Ropczyce – Sędziszów pe linia E30, iar pana in 2018 vor fi finalizate lucrarile pentru sectiunea Rzeszów – granita.

Cele 12 proiecte feroviare ale PKP PLK in Voievodatul Podkarpackie includ modernizarea Liniei E30, pe sectiunea Cracovia – Rzeszów, (faza III), electrificarea sectiunii Lublin – Stalowa Wola Rozwadów, lucrari pe linia Stalowa Wola – Tarnobrzeg/Sandomierz – Ocice/Padew, revitalizarea sectiunilor feroviare pe cinci linii – Nr. 106, Nr. 108, Nr. 25, Nr. 91, Nr. 71, constructia legaturii feroviare intre Jedlicze si Szebnie. In plus, compania va investi in legaturile feroviare transfrontaliere pe sectiunile Medyka – Mościska si Werchrata – Rawa Ruska.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/345-mil-euro-pentru-proiectele-feroviare-din-sud-estul-poloniei/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 08, 2016, 06:41:28 AM
Albania lanseaza un proiect feroviar finantat de BERD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ia in considerare un imprumut suveran de pana la 36,87 de milioane de euro pentru Caile Ferate Albaneze pentru finantarea proiectului feroviar de infrastructura. Proiectele implica reabilitarea unei linii feroviare de 34,7 km intre Terminalul de Transport Public Tirana (PTT) si orasul Durres si constructia unei noi legaturi feroviare pentru conectarea cu Aeroportului International Tirana.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/albania.jpg)

Imprumutul bancar va fi folosit pentru cofinantarea lucrarilor de constructii si supravegherea lucrarilor intregului proiect. Proiectul face parte din Ruta 2 a Retelei Centrale a Balcanilor de Vest care leaga orasele Podgorica din Muntenegru de Vlore in Albania si a fost stability ca extensie indicative a TEN-T catre reteaua feroviara centrala a Balcanilor de Vest. Implementarea proiectului va fi supravegheata de catre Centrul de Implementare a Proiectului care include membrii companiei, Ministerul Transportului si Infrastructurii si alti actionari relevanti.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/albania-lanseaza-un-proiect-feroviar-finantat-de-berd/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 11, 2016, 07:21:32 AM
A fost semnat ultimul acord de finantare in cadrul Shift2Rail

Joint-venture-ul Shift2Rail (http://shift2rail.org/) (S2R JU) a anuntat ca ultimul acord de finantare in cadrul cererilor de propuneri pentru 2015/2016 a fost semnat. Toate proiectele sunt acum operationale si colaboreaza pentru furnizarea de solutii inovatoare. Ceilalti 27 de membri ai S2R JU au depus propuneri de proiect pentru a acoperi toate cele 13 domenii disponibile pentru ei. Valoarea activitatilor care vor fi realizate de catre Ceilalti Membri S2RJU in urmatorii trei ani este de 142 de milioane de euro, suma cofinantata de S2R JU cu pana la 63 de milioane de euro. Aceste proiecte, care au inceput pe 1 septembrie, sunt acum in faza incipienta. Aplicantii pentru cererile de propuneri deschise pentru non-membrii JU au acoperit 14 domenii din cele 15 disponibile. Valoarea activitatilor care vor fi realizate de catre consortiul castigator se ridica la 25 de milioane de euro si va fi finantata de S2R JU cu pana la 100% din costurile eligibile. Aceste proiecte au fost initiate intre 1 octombrie si 1 noiembrie 2016.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/sapsan-2.jpg)

Cu primele sale cereri de propuneri, S2R JU a lansat activitati R&I complementare in valoare de 167 de milioane de euro si planuieste sa aloce 88 de milioane de euro pentru realizarea lor. Un total de 454 de participanti au aplicat pentru diferite domenii disponibile atat in cadrul cererilor deschise, cat si in cadrul cererilor desemnate pentru Membrii, din care 25% sunt intreprinderi mici si mijlocii. Numai in proiectele finantate prin cereri de propuneri deschise peste 30% dintre participanti sunt intreprinderi mici si mijlocii.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/a-fost-semnat-ultimul-acord-de-finantare-in-cadrul-shift2rail/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 14, 2016, 05:47:53 PM
Oare nu o fi util si pentru noi sa ne "intepam" la acest coridor? Nu stiu, intreb...Acord semnat pentru coridorul de transport Marea Neagra – Marea Baltica

Ucraina si Belarus au cazut de acord sa isi sporeasca cooperarea in sectoare precum transporturile si industria pentru a profita de pozitiile lor geografice si complementaritatea companiilor, in timpul comisiei integuvernamentale Belarus-Ucraina privind comertul si cooperarea economica in Minsk. Cele doua parti au fost de acord sa dezvolte un coridor de transport care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica via Ucraina si Belarus si sa stabileasca noi legaturi de transport de marfa intre tari.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/ukr.jpg)

„Prezenta coridoarelor de transport importante are un efect multiplicator asupra economiei. Inseamna dezvoltarea logisticii, infrastructurii, porturilor, fabricilor de procesare si crearea de locuri de munca noi”, a declarat prim-ministrul adjunct al Ucrainei, Gennady Zubko. Comisia interguvernamentala a cazut de acord sa dezvolte productia de masini agricole in Belarus si echipamente in Ucraina, a declarat Zubko, adaugand ca cei doi vecini din sfera exsovietica iau in considerare si posibilitatea de a produce impreuna echipamente feroviare, vehicule motorizate comerciale, vagoane de metrou si scari rulante.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/acord-semnat-pentru-coridorul-de-transport-marea-neagra-marea-baltica/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: dr4qul4 on November 14, 2016, 06:27:42 PM
Probabil e pe ecartament sovietic. Mai greu sa ne intepam la el
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: mr.L on November 15, 2016, 11:08:04 AM
NU se inteapa nimeni la el. Coridoarele au rolul de a dezvolta zone, porturi, in cazul asta este vorba despre Odessa.Nu se inteapa Constanta de la CIV la coridorul pe care este amplasat Varna.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 16, 2016, 07:17:55 AM
Cam ce trebuie pentru HSR...
Observati constructorii. Mda. Ma enervez deja cu stirile astea.Contracte de 1 miliard de euro pentru prima faza a HS2

La 15 noiembrie, Secretarul de Transport din Marea Britanie Chris Grayling a anuntat companiile ca au fost acordate contractele de lucrari din cadrul Fazei I a HS2.
• Zona sudica – CS JV (Costain Group Plc, Skanska Construction UK Ltd)
• Zona centrala – Fusion JV (Morgan Sindall Plc, BAM Nuttall Ltd, Ferrovial Agroman (UK) Ltd)
• Zona nordica – LM JV (Laing O’Rourke Construction Ltd, J Murphy & Sons Ltd)

Aceste contracte insumeaza 900 de milioane de lire (peste 1 miliard de euro) si acopera in intregime Faza I. Lucrarile includ investigatiile arheologice, eliberarea santierului si stabilirea componentelor constructiei inainte de inceperea lucrarilor de constructii civile principale. In aceeasi zi, Secretarul de Transport a confirmat cea mai mare parte a rutei HS2 preferate din Crewe catre Manchester si din West Midlands catre Leeds. „Am publicat o documentatie a comenzii, High Speed Two: din Crewe catre Manchester si din West Midlands catre Leeds si mai departe si hartile complementare care stabilesc detaliile rutei preferate din Crewe catre Manchester si din West Midlands catre Leeds cu jonctiuni pe reteaua existenta. Aceasta este cunoscuta ca HS2 Faza 2b”, a declarat Grayling.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/contracte-de-1-miliard-de-euro-pentru-prima-faza-a-hs2/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 17, 2016, 07:30:16 AM
A fost acordat contractul pentru Terminalul International Waterloo

Network Rail a acordat Skanska, in colaborare cu Aecom, Colas Rail si Mott MacDonald, contractul privind proiectarea si constructia Waterloo si South West Upgrade pe reteaua South West Trains in Sudul Angliei. Valoarea totala a contractului este de 453 de milioane de lire (523 de milioane de euro). Partea Skanska din contract este de 165 de milioane de lire (190,4 milioane de euro). Proiectul include lucrari de proiectare si constructie pentru repunerea in folosinta a Terminalului International Waterloo, modificarile peroanelor la statia Waterloo si imbunatatirea statiilor si sistemelor feroviare.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/waterloo.jpg)

Ruta Wessex este parte a retelei sud-vestice care leaga terminalul la statia Waterloo, una dintre cele mai aglomerate statii britanice, de coasta sudica si legaturile feroviare dintre acestea, oferind legaturi mai bune pentru milioane de calatori. Cu accent pe inovare, durabilitate si colaborare, echipa consortiului pune la dispozitie experienta internationala pentru livrarea unei linii imbunatatite care va creste capacitatea cu 30% si va proteja reteaua pe viitor. Proiectul va fi finalizat in aprilie 2019.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/a-fost-acordat-contractul-pentru-terminalul-international-waterloo/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 19, 2016, 07:51:32 AM
Polonia semneaza contract pentru segmentul feroviar Katowice – Cracovia

Administratorul de infrastructura feroviara din Polonia, PKP PLK si Torpol au semnat contractul pentru modernizarea sectiunilor feroviare Katowice – Kraków si Kraków Mydlniki – Kraków Główny Towarowy, in aglomerarea Katowice. Aceste sectiuni fac parte din linia feroviara E30. Valoarea contractului este de 300 de milioane de zloti (67,6 milioane de euro) si este sustinuta printr-o cofinantare UE pentru facilitarea transportului feroviar in cadrul aglomerarii si transportul regional si de mare distanta. Lucrarile de modernizare sunt programate pentru sfarsitul lui 2016 si vor fi finalizate in 2018. Finalizarea liniei feroviare Katowice – Cracovia este planificata pentru 2020.

„Implementarea proiectului nu numai ca va reduce timpul de calatorie dintre Katowice si Cracovia, ci va imbunatati comunicarea in aglomerarea Katowice. Ne concentram pe dezvoltarea proiectelor feroviare in zonele urbane, iar investitiile noastre vor depasi 2 miliarde de zloti (451 de milioane de euro) in capitala Voievodatului Małopolska. Proiecte similare vor fi implementate in Varsovia, Poznan si Rzeszów,” a declarat Ireneusz Merchel, Presedintele Consiliului de Administratie. Un proiect important in Cracovia implica constructia viaductului feroviar care va inlocui trecerile la nivel pe strada L. Rydel, imbunatatind siguranta transportului feroviar si public. Pe intreaga ruta, PKP PLK va reconstrui 5 viaducte feroviare, proiect care implica 17 km de linie si aparatele de control al traficului.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/polonia-semneaza-contract-pentru-segmentul-feroviar-katowice-cracovia/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: cezar-mario2012 on November 21, 2016, 12:03:42 PM
 Hai să vedem și lucruri concrete, o să postez niște filme de pe TUBE cu ce mai fac „faliții” de greci:

1. Primul film este o prezentare a tuturor proiectelor de modernizare a căilor ferate Elene:

https://youtube.com/v/49QOh73x6r8

2. Proiectul de realizare a liniei Kiato - Psathopyrgos:
 - sectțiunea Kiato - Rododafni

https://youtube.com/v/Vuy_anFFJnM

 - secțiunea Rododafni - Psathopyrgos

https://youtube.com/v/VB4TUOqSsU8

3. Proiectul Tithorea - Domokos:

https://youtube.com/v/IUkTnzdAJVI

4. Proiectul Polikastro - Idomeni:

https://youtube.com/v/B7hOg8Mgtc0

5. Complex și triaj Thriassion:

https://youtube.com/v/g13B87Qj1pk

https://www.youtube.com/channel/UCyh_l5hFmYlBUgGrOyiIlEw

  NOTĂ: filmele sunt de pe canalul constructorului, posibil să existe și alte proiecte. Aceste proiecte sunt finanțate din fonduri UE 2014-2020.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 22, 2016, 07:34:27 AM
Polonia lanseaza o noua licitatie in cadrul strategiei feroviare nationale

La 18 noiembrie, Caile Ferate Poloneze (PKP PLK) au anuntat o noua licitatie pentru modernizarea sectiunii Czestochowa – Zawiercie, ultima sectiune a liniei Varsovia-Katowice (linia nr. 1). Proiectul, parte a Programului Feroviar National, este estimat la 500 de milioane de zloti (112 milioane de euro) si este finantat conform Programului Operational Infrastructura si Mediu. Proiectul implica inlocuirea sinelor de cale ferata si a catenarei pe o sectiune de 44 de km, reconstructia unitatilor de productie inclusiv 10 statii, 20 de poduri si 3 viaducte, dar si modernizarea trecerilor la nivel existente. Lucrarile sunt programate sa fie lansate anul viitor si vor fi finalizate in 2020.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/pkp-plk-2.jpg)

Dupa finalizarea proiectului, trenurile de calatori vor fi capabile sa circule cu o viteza de 160 km/h, iar trenurile de marfa cu pana la 120 km/h reducand timpul de calatorie intre Varsovia via Czestochowa catre Katowice si imbunatatind conditiile de trafic. „In noiembrie am anuntat licitatii in valoare de 1 miliard de zloti (224 de milioane de euro) si, alaturi de sectiunea Czestochowa – Zawiercie, valoarea proiectelor pentru care am lansat licitatii creste la 1,5 miliarde de zloti (336 de milioane de euro)”, a declarat Ireneusz Merchel, Presedintele Consiliului de Administratie al PKP PLK.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/polonia-lanseaza-o-noua-licitatie-in-cadrul-strategiei-feroviare-nationale/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: mr.L on November 22, 2016, 09:27:42 AM
Deci nu reconstructie la viteza proiectata, ci la 160km/h. Aviz pentru FrunzaVerde.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 24, 2016, 09:00:59 AM
Hitachi incepe testarea tehnologiei de semnalizare digitala pe trenurile intercity

Trenurile intercity Hitachi, care vor intra in serviciu cu calatori pe linia principala Great Western incepand cu 2017 si pe linia principala East Coast incepand cu 2018, au inceput testarea tehnologiei digitale proiectate sa creeze mai multa capacitate si sa faciliteze transportul pe reteaua feroviara britanica. Trenurile intercity dotate cu tehnologia de semnalizare digitala a Sistemului European de Control al Trenurilor (ETCS) sunt supuse testelor in cadrul unitatii de semnalizare moderne a Network Rail, ENIF, in Hitchin. Hitachi a folosit sistemul lor avansat Baseline 3 ETCS in interiorul cabinei soferului in cadrul ENIF, care aduce o imbunatatire versiunii comune Baseline 2. Sistemul Baseline 3 ETCS al Hitachi ofera o performanta imbunatatita pe rutele de navetisti si intercity, care sunt adesea cele mai congestionate si complee rute de pe reteaua feroviara.

Trenurile intercity vor realiza mai multe teste in cadrul ENIF in vederea asigurarii sigurantei in utilizarea ETCS. Sistemul Hitachi Baseline 2 ETCS a primit deja aprobarea de implementare in serviciile cu calatori, insa aprobarea Baseline 3 necesita teste suplimentare.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/hitachi-incepe-testarea-tehnologiei-de-semnalizare-digitala-pe-trenurile-intercity/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 28, 2016, 08:53:07 AM
O noua finantare europeana pentru proiectele feroviare din Polonia

Conform celei de-a doua cereri de propuneri a Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF), administratorul de infrastructura feroviara din Polonia PKP PLK a primit 1,6 miliarde de euro pentru 10 proiecte feroviare in Silezia, Cracovia, zona metropolitana Tri-City, Szczecin si Swinoujscie. In prezent, PKP PLK este cel mai mare beneficiar CEF. In cadrul celei de-a doua cereri de propuneri CEF, UE a acordat Poloniei 1,9 miliarde de euro pentru implementarea a 16 proiecte de investitii, majoritatea fiind proiecte feroviare. Conform acestei finantari CEF, 500 de km de linii feroviare sunt modernizati.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/pkp-plk-3.jpg)

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/o-noua-finantare-europeana-pentru-proiectele-feroviare-din-polonia/)Ukrzaliznytsia primeste 150 de milioane de euro din partea BEI

Banca Europeana de Investitii a aprobat la 23 noiembrie un imprumut in valoare de 150 de milioane de euro companiei Ukrzaliznytsia pentru modernizarea retelei feroviare. Aceasta operatiune este acoperita de catre Garantia UE pentru imprumuturile BEI in afara UE. Costul total al proiectului este de 314 milioane de euro si implica modernizarea a 250 de km de linii feroviare in regiunile sudice ale Ucrainei. Proiectul are ca scop imbunatatirea infrastructurii de transport a Ucrainei si promovarea transportului durabil. Proiectul este inclus si in Panelul de Transport al Parteneriatului Estic care are ca scop imbunatatirea cooperarii regionale in cadrul sectorului.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/11/ucraina.jpg)

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/ukrzaliznytsia-primeste-150-de-milioane-de-euro-din-partea-bei/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on November 29, 2016, 07:46:00 AM
Estonia foloseste fondurile Rail Baltica pentru tramvaiul catre Aeroportul din Tallinn

Conform unui acord pentru Rail Baltica semnat recent, Uniunea Europeana va aloca proiectului 191 milioane de euro. 13 milioane de euro din aceasta suma vor fi folosite pentru a construi o linie de tramvai intre Aeroportul din Tallinn si terminalul de transport Ulemiste. Proiectul a fost deja lansat in 2016. Agentia Executiva pentru Inovare si Retele (INEA), joint-venture-ul Rail Baltica si ministrii baltici au semnat un acord de finantare cu o valoare totala de 225 de milioane de euro. 85% din total (191 milioane de euro) for fi finantate din Mecanismul de Interconectare al Europei(CEF), iar restul de catre cele trei tari baltice. Volumul total al proiectelor estoniene este de 13 milioane de euro din care sustinerea UE insumeaza 11 milioane de euro.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/estonia-foloseste-fondurile-rail-baltica-pentru-tramvaiul-catre-aeroportul-din-tallinn/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: cristi5 on December 01, 2016, 10:23:17 AM
Cateva cadre cu Roslagsbanan, (https://en.wikipedia.org/wiki/Roslagsbanan) singura linie ingusta in exploatare din Suedia. Linia are trei ramuri in nord-estul Stockholm-ului (au fost cam 100 km, se ajungea si pana la Uppsala, au ramas vreo 65) care se intalnesc cam la 10 km nord de gara terminus ("gara de est", metrou "universitatea tehnica"), la 3 statii de metrou de gara centrala.

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/3bc3a533ebdf4ed913dc68fc81ae12c8.jpg)

De cand cu caderile de zapada de jumatate de metru am ajuns sa apreciez aceasta linie. Dupa ce am dus familia la metrou, gradinita si scoli (autobuzele nu au iesit) m-am gandit cum ajung la lucru. Mai functionau doar trenurile si metroul dar la capatul metroului parcarea nu e gratis.

Statiile sunt mici si cochete (si cladirile nu mai sunt gari ci mici magazine, restaurante, cofetarii), trenurile au cate 3 vagoane (unele 6), totul e mic (incepand de la ecartament, 3 picioare vechi suedeze...) si pitoresc, nu ai senzatia ca esti parte a unui "sistem gigant de mutat oameni". Unele gari au 5-6 locuri de parcare :) altele 50, una (comuna cu metroul) in jur de 300. Linia functioneaza cu mici intarzieri dimineata (cam 5 min) cam pe orice vreme, mai putin cand sunt prea multe frunze pe sine :) In ore de varf sunt 15 trenuri pe ora.

Aici poze de la statia Ösby unde se despart doua ramuri. Un tren a trecut deja de jonctiune... Casuta galbena e fosta gara, acum magazin de mobila si panzeturi. Casuta rosie din plan indepartat (stanga sus) era pt macazuri, acum cred ca e casa particulara.

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/a88d0463a0829714fed7853a934ec2a4.jpg)

Mica parcare, cu trenul ajuns deja in gara si panoul cu trenurile spre Stockholm pe cele 2 ramuri (si intarzierile). Parcarea se umple pe la 8:30 sau dupa, spre deosebire de cea comuna cu metroul care e "gata" la 7:45...

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/14b4970543718c970598b76ac353ede7.jpg)

Parcarea vazuta impreuna cu cealalta ramura:
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/48c06745b2555422011f8bbe28d37568.jpg)

Si gata, ca vine trenul:
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/3a822d643bfbe25f477bb16213c6e5f6.jpg)

Interesant e ca controlorul poate trece dintr-un vagon intr-altul, pe afara :) cred ca si calatorii...

(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/33256f3edd9c731c512dd9b63d53ba31.jpg)

O gara mai mica (mai la nord) cu cateva locuri de parcare
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/43edef8aaef286a22f731499d4a396c2.jpg)

Gara de est (6 linii, dateaza din 1884)
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161201/acfa08f4de0467cc48ffdbac24545e1e.jpg)

Trenul a fost de multe ori in pericol de desfiintare, in anii 70 credeau ca metrou si rutier ajunge. Noroc ca s-au prins ca pe rutier, degeaba comstruiesti drumuri noi ca in cativa ani se umplu de masini. Oamenii nici n-au vrut sa prelungeasca metroul mai la nord (a fost un rederendum) asa ca acum cele doua merg in paralel cam 10 km pt ca trenul sa continue sa ajunga in centru. O decizie foarte buna pt ca unii calatori (ca mine) nu trebuie sa mai schimbe deloc, iar altii pot lua autobuzul sau o bicicleta pe care si-o leaga la gara, nu mai e nevoie sa treaca si prin metrou...

Dupa ezitatile intre desfiintare si modernizare, in anii 90 sina avea inca joante. Se merge cu 80, cu intentia de a cumpara vagoane noi pt 120. Populatia orasului si a zonei sunt in crestere, deci nu mai e niciun pericol :)

Poze de pe net... Asa arata in zonele mai rurale:

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/X10p_rydbo.JPG)

Trenul vechi (folosit pana tarziu in secolul trecut). Ca in alte domenii (ex. case vechi) exista un grup de entuziasti care le restaureaza. E impresionant cum au grija de conservarea si documentarea lucrurilor si cladirilor vechi.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Roslagsbanan_X3p_35_-_SRJ_18_(2014a).jpg)

Video din 1992, se vad garniturile mai vechi, si cateva statii secundare, cu garile lor micute.
https://www.youtube.com/watch?v=gSqD0yGGRAM

Si o locomotiva cu aburi (Thor) care circula mai demult pe portiunile neelectrificate ale liniei inguste
https://www.youtube.com/watch?v=tpB6_3Pencg

Ca fapt divers, o varianta despre originea numelui "rus" (Rusia) vine de la regiunea Roslag unde circula acum trenul. De aici ar fi plecat vikingii care au unit triburile slave... And the rest, as they say, is history.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: cristi5 on December 02, 2016, 06:38:06 PM
Chanel (parfumuri) se opune proiectului TGV Marsilia-Nisa pt ca ar distruge campuri cu iasomie.
http://m.hotnews.ro/stire/21446706
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on December 02, 2016, 07:54:38 PM
Foarte interesant. :) Sa ocoleasca. Interesant sa vedem cat ar fi exproprierile. :D
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on December 07, 2016, 07:10:56 AM
Polonezilor nu le este frica de tuneluri prin zone urbane. :)Łódź lanseaza licitatia pentru tunelul feroviar

PKP Polskie Linie Kolejowe (administratorul de infrastructura feroviara din Polonia) a anuntat o noua licitatie pentru reconstructia unui tunel care leaga trei statii feroviare in Łódź –  Fabryczna, Kaliska si Żabieniec. Proiectul implica constructia a doua noi statii in tunel, oferind un acces mai bun catre centrul orasului. Proiectul va fi implementat in doua etape. Prima etapa implica constructia tunelului feroviar pe sectiunea Łódź Widzew Lodz – Fabryczna si o statie noua. Valoara proiectului este de 1,75 miliarde de zloti (387 milioane de euro). Lucrarile de design si constructie sunt programate pentru 2017-2022.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/12/pkp-plk.jpg)

Tunelul diametral din statia Fabryczna vaoferi noi oportunitati pentru Jonctiunea Feroviara Łódź si va permite servicii feroviare de mare distanta pe axele nord-sud si est-vest. Tunelul de sub oras va fi construit in doua directii, partea nordica catre statia Żabieniec si partea sudica catre statia Kaliska.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/lodz-lanseaza-licitatia-pentru-tunelul-feroviar/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: mr.L on December 07, 2016, 12:09:25 PM
Polonia a dovedit prin proiectele de infrastructura , si in special cele feroviare, ca este cu o clasa peste Romania, si tinde sa se bata cu Germania pe viitor. Nu numai prin corelarea si logica proiectelor, dar si printr-un nivel al calitatii la care noi nu putem inca sa speram.
Uitati-va doar la gari sau halte si puteti observa cum inteleg unii sa acorde respect calatorilor. Materialul rulant, de asemenea, un intreg arsenal menit sa ridice standardul de confort.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on December 08, 2016, 08:16:09 AM
Marea Britanie ar putea infiinta prima organizatie feroviara integrata

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/12/uk.jpg)

Secretarul de Transport britanic, Chris Grayling, a anuntat ca viziunea sa feroviara include infiintarea East West Rail, primul nou operator feroviar integrat in ultimele decenii, separat de Network Rail, si o mai buna aliniere a stimulentelor intre administrarea infrastructurii si operarea serviciilor feroviare. „East West Rail va oferi o ruta de navetisti pentru centrele importante de pe aceasta ruta si, de asemenea, va crea cadrul necesar pentru dezvoltarea resedintelor si afacerilor pe un coridor care este unul dintre zonele prioritare ale guvernului pentru viitorul tarii noastre. Noua organizatie va lucra indeaproape cu Comisia de Infrastructura Nationala deoarece are in plan dezvoltarea acestui coridor de importanta nationala in vederea identificarii celei mai bune metode de livrare a proiectului”, a declarat Grayling.

East West Rail va furniza designul, constructia si operarea legaturii lipsa dintre Oxford si Cambridge. In plus, Secretarul de Stat a anuntat ca intentioneaza sa vada o mai buna colaborare a industriei feroviare pentru furnizarea unor servicii imbunatatite calatorilor. „Dorim sa vedem o mai buna colaborare a industriei pentru a rezolva problemele mai repede, prioritare fiind nevoile calatorului. Atunci cand lucrurile nu merg bine, lipsa unei abordari comune poate duce la inrautatirea lor.”. Planurile privind o mai buna operare a infrastructurii si trenurilor de-a lungul retelei feroviare vor fi puse in aplicare prin noi francize feroviare. Prima franciza noua inchiriata va fi pe liniile South Eastern si East Midlands care, conform estimarilor, va include echipe integrate de operare trenuri si infrastructura. Francizele vor fi acordate in 2018.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/marea-britanie-ar-putea-infiinta-prima-organizatie-feroviara-integrata/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: euromau on December 12, 2016, 12:01:53 AM
E din Elvetia dar merita vazut

Cel mai lung tunel din lume, deschis traficului în Elveţia

Cel mai lung tunel din lume, construit în Elveţia şi destinat facilitării schimburilor comerciale între nordul şi sudul Europei, a fost deschis traficului duminică, au informat Căile Ferate Federale Elveţiene, citate de AFP. Tunelul, denumit „GBT“ (Gotthard Base Tunnel) şi construit între oraşele Zürich şi Lugano, are o lungime de 57 de kilometri şi traversează masivul Gotthard din Alpi.   Tunelul a fost inaugurat în luna iunie de către preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Johan Schneider-Ammann, în prezenţa mai multor oficiali, printre care preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.   Lucrările au necesitat 17 ani de muncă şi o investiţie de circa 11 miliarde de euro.   Tunelul va fi tranzitat în fiecare zi de 260 de trenuri de marfă, care vor circula cu o viteză de 100 kilometri/oră, şi de 65 de trenuri de pasageri, care vor putea rula cu până la 200 kilometri/oră.

(http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/12/11/584d5a4c5ab6550cb852ed5b/627x0.jpg)

http://adevarul.ro/international/europa/cel-mai-lung-tunel-lume-deschis-traficului-elvetia-infografie-1_584d59d65ab6550cb852eb6b/index.html (http://adevarul.ro/international/europa/cel-mai-lung-tunel-lume-deschis-traficului-elvetia-infografie-1_584d59d65ab6550cb852eb6b/index.html)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: TibiV on December 12, 2016, 12:19:33 AM
Quote
Cel mai lung tunel din lume, construit în Elveţia şi destinat facilitării schimburilor comerciale între nordul şi sudul Europei, a fost deschis traficului duminică, au informat Căile Ferate Federale Elveţiene, citate de AFP.
(...)
Tunelul a fost inaugurat în luna iunie de către preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Johan Schneider-Ammann, în prezenţa mai multor oficiali, printre care preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

Nu este cam cu 6 luni prea tarzie stirea ?!?!...
Daca te duci inapoi 6 luni undeva pe topicul "Feroviar" sigur vei gasi comentariile "la zi", inclusiv video cu doamna Merkel...

S-a discutat subiectul cateva zile bune...;)

OK, inteleg diferenta dintre "deschis traficului\' si "inaugurat"....
Dar... hmmm....

Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on December 14, 2016, 07:28:47 AM
Ce inteleg britanicii din sintagma "noduri multimodale"...Marea Britanie inaugureaza noua statie Edinburgh Gateway

(http://www.networkrail.co.uk/assets/0/72/4294967297/30064771426/30064771760/30064771766/30064771792/8ff995d1-5dd9-4972-9954-c1702cfbeeb2.jpg)

Noua statie de transfer tren-tramvai Edinburgh Gateway a fost inaugurata oficial de Ministrul de Transport britanic, Humza Yousaf, la 9 decembrie si a fost deschisa publicului la 11 decembrie. Noua statie in valoare de 41 de milioane de lire (48,85 de milioane de euro), din vestul orasului, va ajuta la imbunatatirea optiunilor de calatorie pentru calatorii din Fife si nord, oferindu-le acces simplificat la reteaua de tramvaie din Edinburgh si la aeroportul orasului. Noua statie are o suprafata de 265m, peroane pentru trenuri cu 10 vagoane si o sala de 1500m2. Un pod de acces fara scari leaga platformele de statie si de statia de tramvai cu ajutorul lifturilor si scarilor rulante. Un pasaj subteran  sub autostrada A 8 ofera acces pietonilor si ciclistilor din centrul Gyle din apropiere.

Edinburgh Gateway face parte din Programul de Modernizare Edinburgh Glasgow finantat de guvernul scotian (EGIP) care, impreuna cu programul de electrificare in derulare de-a lungul centurii centrale, va reduce timpul de calatorie, va creste capacitatea si va permite introducerea trenurilor mai rapide si mai putin poluante. „Investitia de 41 de milioane de lire va aduce beneficii uriase transportului feroviar de calatori catre si din zona Gogar, integrand reteaua feroviara cu reteaua de tramvaie si oferind o legatura directa catre Aeroportul din Edinburgh”, a declarat Ministrul Transporturilor, Humza Yousaf.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/marea-britanie-inaugureaza-noua-statie-edinburgh-gateway/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on December 17, 2016, 07:45:47 AM
PKP semneaza cofinantarea proiectului de modernizare feroviara in cadrul PO „Eastern Poland”

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2016/12/modernizare-sectiune.jpg)

PKP PLK, administratorul de infrastructura feroviara din Polonia, a semnat un acord de confinantare conform Programului Operational „Eastern Poland” 2014-2020. Valoarea investitiei este de 569 de milioane de zloti (128 de milioane de euro), din care cofinantarea UE este de 393 de milioane de zloti (88,4 milioane de euro) si include modernizarea si electrificarea a 68 si 565 de linii feroviare, intre Lublin si nodul feroviar Stalowa Wola-Rozwadów. Lungimea totala a liniilor de cale ferata incluse in proiect este de 105 km, din care 2,3 km fac parte din TEN-T.

Proiectul include modernizarea liniilor feroviare, inclusiv a sistemelor de control al traficului si sistemele de informare a calatorilor. Conform estimarilor, proiectul va fi finalizat in 2020. „Conform strategiei Feroviare Nationale, in ultimele luni, am lansat lucrarile de modernizare feroviara. Contractul semnat este unul dintre cele mai importante elemente ale nodului feroviar Wschodniej care are nevoie de o investitie de 6,5 miliarde de zloti (1,46 miliarde de euro). Scopul proiectelor este de a conecta mia bine orasele mari din estul Poloniei de reteaua feroviara nationala. Am alocat 1,25 de miliarde de zloti (281 de milioane de euro) din programul operational Eastern Poland dezvoltarii infrastrucurii feroviare, drumurilor si dezvoltarii transportului urban”, a declarat Adam Hamryszczak, Secretar de Stat Adjunct in cadrul Ministerului Dezvoltarii.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/pkp-semneaza-cofinantarea-proiectului-de-modernizare-feroviara-in-cadrul-po-eastern-poland/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: frunzaverde on December 20, 2016, 12:41:16 AM
Deci nu reconstructie la viteza proiectata, ci la 160km/h. Aviz pentru FrunzaVerde.

Viteza proiectata a fost 160 km/h. Segmentul respectiv a fost reconstruit in anii '70 odata cu CMK (linia 4). Pe conectorul 1-4 se circula in continuare cu 160, dar cu multe restrictii, pe portiunea Czestochowa - 4, se circula cu 120, pentru ca semnalizarea instalata in anii '70 nu duce mai mult.

E un upgrade, nu o reconstructie totala - 2.5 milioane de euro/km inclusiv reconstructia statiilor la un standard mult peste cel romanesc.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: mr.L on December 20, 2016, 10:19:04 AM
Daca linia aia a fost proiectata la 160km/h, o reconstruiau la 200Km/h, deci stai linistit ca era doar o linie gen Bucuresti-Craiova limitata pe ici pe colo la 140km/h, dar cu portiuni destule la 120.
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on December 25, 2016, 07:40:38 AM
Trakcja si Comsa, cea mai buna oferta pentru proiectele feroviare Sochaczew-Zychlin si Placencja-Lowicz

Constructorul listat la bursa, Trakcja, in consortiu cu compania spaniola Comsa a inaintat cea mai buna oferta in valoare de 119,5 milioane de euro pentru lucrarile de constructie pe sectiunile de cale ferata Sochaczew-Zychlin si Placencja-Lowicz. Licitatia a fost organizata de catre administratorul de infrastructura, PKP PLK.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/trakcja-si-comsa-cea-mai-buna-oferta-pentru-proiectele-feroviare-sochaczew-zychlin-si-placencja-lowicz/)A fost anuntata cea mai buna oferta pentru modernizarea Varsovia-Radom

Constructorii listati la bursa Budimex si ZUE in consortiu cu Strabag au depus cea mai mica oferta pentru modernizarea sectiunii de cale ferata Varsovia-Radom. Oferta lor este de 49,1 milioane de euro. Alte oferte au fost depuse de un consortiu Swietelsky Rail Polska, Track Tec Construction, Swietelsky Baugesellschaft, Leinard Weiss, Intop Warszawa si Infrakol (49,6 milioane de euro), constructorul listat Torpol in consortiu cu Porr (51,3 milioane de euro), constructorul listat Trakcja in consortiu cu Comsa si PKP Energetyka (51,8 milioane de euro), precum si Intercor si PNiUIK (53,9 milioane de euro). Contractul a fost initial estimat la 66,2 milioane de euro net.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/a-fost-anuntata-cea-mai-buna-oferta-pentru-modernizarea-varsovia-radom/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on December 26, 2016, 08:12:19 AM
Linia Varsovia-Poznan va fi modernizata de Torpol

Constructorul de infrastructura feroviara Torpol a inaintat cea mai buna oferta in valoare de 837,9 milioane de zloti (189,8 milioane de euro) pentru modernizarea unei parti a liniei Varsovia – Poznan. Licitatia a fost organizata de catre administratorul de infrastructura feroviara PKP PLK. Lucrarile vor dura 41 de luni de la semnarea contractului.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/linia-varsovia-poznan-va-fi-modernizata-de-torpol/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on January 11, 2017, 07:40:22 AM
Bane NOR este noul administrator de infrastructură feroviară din Norvegia

Bane NOR a fost lansată oficial la începutul lunii ianuarie 2017, înlocuind astfel administratorul național de cale ferată din Norvegia, Jernbaneverket. La eveniment, organizat în Gara Centrală din Oslo, a participat și Ministrul Transporturilor, Ketil Solvik-Olsen. Decizia de a lansa Bane NOR face parte din proiectul de reformă feroviară lansat de Norvegia în 2015. Guvernul de la Oslo a prezentat atunci noua reformă feroviară ca fiind pasul către îmbunătățirea serviciilor de transport feroviar de pasageri și a celor de transport de marfă.

În plus, a fost stabilit și Directoratul Feroviar iar atribuțiile acestei instituții cuprind managementul, planificarea și asigurarea serviciilor pe liniile principale de cale ferată. Directoratul Feroviar va fi în subordinea Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor și, alături de Bane NOR, vor înlocui Jernbaneverket, compania care până în prezent a asigurat serviciile de administrare a căii ferate.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/bane-nor-este-noul-administrator-de-infrastructura-feroviara-din-norvegia/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on January 11, 2017, 07:42:21 AM
Polonia lanseaza licitatii pentru ERTMS

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/01/harta-pkp.jpg)

Administratorul de infrastructura feroviara din Polonia (PKP PLK) a anuntat doua licitatii in valoare de 228,6 milioane de euro pentru implementarea sistemului ERTMS/ETCS pe 1000 de km de linii de cale ferata. Licitatia include instalarea sistemului pe linii TEN-T care includ sectiunile Terespol (linia E20), Łowicz – Łuków (linia C-E20) si Podłęże – Rzeszów (linia E30). Pe sectiunea Kunowice – Terespol (fara nodul Varsovia), licitatia include instalarea sistemului ERTMS / ETCS Nivel 2, pe sectiunea Łowicz – Lukow va fi instalat sistemul ERTMS / ETCS Nivel 1, iar pe sectiunea Podłęże – Rzeszów, sistemul ERTMS / ETCS Nivel 2.

Conform companiei, proiectele implica lucrari pe 990 de km de linii feroviare, doua centre locale de control (LCS) in Rzepin si Zbąszynek si modernizarea a trei centre de control (LCS Opalenica, Blonie LCS si LCS Minsk Mazowiecki). Lucrarile vor include construirea a 2 centre de control radio pe sectiunea feroviara Podłęże – Rzeszów si a 11 astfel de centre pe sectiunea Kunowice – Terespol. Proiectele vor fi finantate in cadrul celei de-a treia cereri de oferta si ar trebui finalizate pana in 2023. Conform companiei PKP, 2,500 km de cale ferata vor beneficia de tehnologia ERTMS.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/polonia-lanseaza-licitatii-pentru-ertms/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on January 11, 2017, 07:44:21 AM
A fost lansata licitatia pentru realizarea liniilor directoare ale proiectului Rail Baltica

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/01/rail-baltica.jpg)

Joint Stock Company RB Rail AS a anuntat lansarea unei licitatii deschise cu tema „Linii directoare pentru proiectul Rail Baltica/Linia Rail Baltica” pentru care se asteapta depunerea ofertelor pana la 3 martie, 2017. Obiectivul serviciilor este de a oferi inginerilor o abordare standardizata asupra proiectarii Rail Baltica care este necesara pentru proiectarea, constructia si operarea infrastructurii Rail Baltica si va fi furnizata de autoritatile nationale competente, in cazul in care se va aplica.

Rail Baltica este cel mai mare proiect de infrastructura din Statele Baltice pana in momentul de fata si implica constructia unei linii de cale ferata noi, cu linie dubla electrificata si ecartament european (Tallinn – Riga – Kaunas – Varsovia) cu scopul de a elimina barierele tehnice cauzate de diferentele de ecartament (1520 vs. EU 1435 mm). Acest proiect face parte din coridorul TEN-T North Sea-Baltic. Proiectul este cofinantat de Mecanismul de Conectare a Europei (CEF).

Reamintim ca in noiembrie 2016, DG Mobility and Transport (MOVE) a lansat o licitatie pentru un contract de servicii cu privire la studiul planului de lucru al proiectului Rail Baltica si infiintarea retelei de activitate a Rail Baltica in Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Finlanda. Studiul privind infiintarea retelei de activitate a Rail Baltica va sustine planul de lucru si activitatea viitoare a liniei feroviare de mare viteza Rail Baltica care leaga cele trei state baltice de Polonia si Finlanda. Proiectul cofinantat prin intermediul Mecanismului de Conectare a Europei are ca scop realizarea unei legaturii lipsa majore in cadrul TEN-T. Termenul limita era decembrie 2016.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/a-fost-lansata-licitatia-pentru-realizarea-liniilor-directoare-ale-proiectului-rail-baltica/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on January 14, 2017, 08:01:02 AM
Polonia lanseaza licitatii de 3 miliarde de euro in 2017

Operatorul de infrastructura feroviara din Polonia, PKP PLK, planuieste sa organizeze licitatii in valoare de 12 miliarde de zloti (2,75 miliarde de euro) in 2017, a declarat directorul executiv al companiei, Ireneusz Merchel. Valoarea licitatiilor organizate in 2016 este estimata la 27 de miliarde de zloti (6,1 miliarde de euro), mai mult decat suma estimata initial de 25 de miliarde de zloti (5,7 miliarde de euro). Pana la sfarsitul lui 2017, PKP PLK va anunta 60-70% din licitatiile acoperite de programul feroviar national 2014-2023 in valoare de 67,5 miliarde de zloti (15,4 miliarde de euro).

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/polonia-lanseaza-licitatii-de-3-miliarde-de-euro-in-2017/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on January 28, 2017, 08:43:50 AM
Într-o ţară europeană toate trenurile elecrice sunt alimentate cu energie eoliană

Toate trenurile electrice de pasageri sunt alimentate 100% cu energie eoliană, a anunţat comania feroviară din Olanda, NS. „De la 1 ianuarie 2017, toate trenurile merg pe energie eoliană”, conform lui Ton Boon, purtătorul de cuvânt al companiei feroviere olandeze NS, citat de site-ul descoperă.ro. În 2015, NS a devenit partenera de afaceri a companiei de electricitate Eneco. Scopul acestui parteneriat a fost ca trenurile de pasageri electrice să fie alimentate numai cu energie eoliană până în ianuarie 2018, spune Science Alert.

Jumătate din flota trenurilor era deja alimentată în acest mod, iar pentru a-şi îndeplini scopul era nevoie ori de construirea mai multor parcuri de eoliene ori de importarea energiei eoliene din ţările apropiate, precum Danemarca. Datorită creşterii neaşteptate a numărului de centrale eoliene, trecerea completă la energie verde a avut loc cu un an mai devreme. Confrom companiei feroviere şi a Eneco, în jur de 600.000 de pasageri folosesc zilnic infrastructura feroviară. De asemenea, o oră de rotire a unei centrale eoliene poate alimenta un tren pentru 200 km.

Capital (http://www.capital.ro/o-ora-de-rotire-a-unei-centrale-eoliene-poate-alimenta.html)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on January 28, 2017, 10:17:27 AM
Senatul Francez aproba legea pentru tunelul feroviar Lyon-Torino

La 26 ianuarie, Senatul Francez a adoptat legea care autorizează acordul semnat între Guvernele de la Paris și Roma, acord semnat în 2015 și care prevede demararea lucrărilor pentru secțiunea de graniță a noului tunel feroviar de mare viteză Lyon-Torino. Valoarea totală estimată pentru acest proiect este de 26 miliarde euro, urmând a fi finanțat în proporție de 40% de către Uniunea Europeană, iar restul de 60% din necesarul de investiții va fi împărțit între Franța și Italia. Capacitatea liniei de mare viteză va fi de 200 km/h și va deservi atât traficul de pasgeri cât și de mărfuri.

Tunelul feroviar Lyon-Torino ce va traversa Munții Alpi va avea o lungime de 57 kilometri și va fi, prin urmare, mai lung decât Canalul Mânecii (cel care face legătura între Franța și Marea Britanie n.r.). Durata unei călătorii între Milano și Paris va fi redusă de la 7 la 4 ore. Compania franco-italiană TELT (Tunnel Euralpin Lyon-Turin) a fost desemnată să construiască secțiunea de frontieră. Potrivit estimărilor, linia feroviară de mare viteză va fi dată în folosință în 2028-2029, scurtând durata călătoriei dintre Lyon și Torino la 1 oră și 47 minute de la 3 ore și 30 de minute.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/senatul-francez-aproba-legea-pentru-tunelul-feroviar-lyon-torino/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: cezar-mario2012 on February 25, 2017, 12:36:06 PM
„Helsinki – Tallinn tunnel feasibility studies commissioned”

(http://www.railwaygazette.com/uploads/pics/tn_eu-fi-ee-finest-link-graphic.png)

  „EUROPE: Two consortia have been appointed to study the feasibility of the FinEst Link proposal to build a 92 km under-sea railway tunnel linking Finland and Estonia.

A consortium of Ramboll Finland, Sito, Strafica, Urban Research and Pöyry Finland will estimate passenger and freight volumes and undertake a cost-benefit study. This will inform a future decision about whether there is a case for a tunnel, or whether it would be better to focus on developing the current maritime services and improving transport connections to the ports of Helsinki and Tallinn.

A second report examining the technical and economic feasibility of the tunnel, the construction and maintenance costs and how to link it to the wider transport system will be produced by Sweco, WSP and Amberg Engineering.

There were 10 expressions of interest in the contracts. ‘We received high-quality offers from large planning groups that have international expertise in carrying out large transport projects and assessing their impacts and, moreover, have local expertise in both countries’, said Kari Ruohonen, FinEst Link Project Manager at Helsinki-Uusimaa Regional Council, on February 15.

The FinEst Link project is led by Helsinki-Uusimaa Regional Council in co-operation with Helsinki City Council, Finnish transport agency Liikennevirasto, the city of Tallinn, the Estonian Ministry of Economic Affairs and Harju County Council. The studies are being supported by the EU’s Interreg Central Baltic programme, with a budget of €1·3m over two years.

Previous preliminary estimates have put the cost of the tunnel at between €9bn and €13bn. It would be significantly longer than the 57 km Gotthard Base Tunnel, 54 km Seikan Tunnel and 50 km Channel Tunnel, but shorter than the 120 km Päijänne Tunnel which supplies the Helsinki region with water.”

http://www.railwaygazette.com/news/news/europe/single-view/view/helsinki-tallinn-tunnel-feasibility-studies-commissioned.html

 
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: cristi5 on April 06, 2017, 10:29:08 PM
Proiectele de trafic pe sina (tren urban, metrou, tramvai) din Stockholm... In primul rand noul tunel de tren urban (cu ecartament standard) pe sub centrul orasului, numit Citybanan (https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_City_Line), care se va deschide in acest an (constructia a durat cam un deceniu). Are 6km, si e construit pt a separa traficul feroviar urban de cel de lung parcurs, pt ca in centru e epuizata capacitatea de 24tph din care 16tph sunt trenuri urbane. Un pic la nord de punctul unde trece pe sub CF actuala e gara centrala. E forat in stanca si (sub apa) "submerged"

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Citybanan_karta.jpg)

Interesant ca toate proiectele de tunel (rutier sau feroviar) din Stockholm sunt "marcate" cu o alergare in tunel inaintea inaugurarii. Acum cateva zile s-a facut alergarea in tunelul citybanan:
https://www.youtube.com/watch?v=JjDyVJ3Mvbg

Apoi proiecte de viitor:

(http://i.imgur.com/QaKbc0P.jpg)

-liniile albe nu sunt drumuri, ci granite de comuna, puternic descentralizate
-linie neagra = tren urban sau tramvai existent. Liniile de tren urban pe CF standard  (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Stockholm_commuter_rail_geographic_map.png/1028px-Stockholm_commuter_rail_geographic_map.png) (interconectate cu trenurile de lung parcurs, de unde nevoia de tunelul Citybanan) nu sunt reprezentate in figura
-linie gri groasa= metrou existent
-linie gri punctata= metrou cu constructia planificata

Proiectul verde (tren urban, anuleaza proiectul mov= metrou), roz (metrou) si portocaliu (tramvai) tocmai au primit "unda verde" (chiar daca nu au inca toata finantarea), printr-un program numit "Negocierea suedeza" in care participa statul, comunele (municipalitatile) si regiunile.

Criteriile care au dus la alegerea celor trei proiecte in dauna celorlalte sunt:
- investitia minima care duce la constructia celor mai multe locuinte
- creeaza benefiicii pt calatori, si alte beneficii
- au municipalitati sau regiuni ca coordonatori, statul asigura co-finantarea
- proiectele pe sine (deci nu de drumuri noi) au prioritate

Proiectul verde este prelungirea trenului urban cu ecartament ingust Roslagsbanan (despre care am scris (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=370.msg140748#msg140748)). Trenul va ajunge de la nordul actualei "gari de est" pana la gara centrala, prin subteran (*)

O mare parte din finantarea proiectului verde va fi asigurata din vanzarea terenului pe care se afla gara de est! Acolo se vor construi locuinte. Terenul se poate vedea aici: https://goo.gl/maps/1XDKPkpTsvp

Poate asta cu vanzarea terenului (central al) CF pt finantarea subteranizarii e o idee si pt Bucuresti si alte locuri

Ca o reflectie, dezvoltarea Roslagsbanan arata relevanta trenului urban in comparatie cu autostrada si chiar cu metroul! Daca in anii 70 voiau sa desfiinteze linia, acum e clar solutia preferata. Una din cele 3 ramuri se dubleaza chiar zilele astea (**). Apoi va urma subteranizarea. E mai rapid sa ajungi din comunele nordice in oras decat din comuna (Danderyd) unde e capatul metroului (Mörby C), care merge paralel cu Roslagsbanan. Asta se intampla in conditiile in care la gara de est se face oricum transferul la metrou. Dupa legarea Roslagsbanan la gara centrala, avantajul Roslagsbanan va fi si mai mare. Comuna Täby (principalul beneficiar al trenului) intentioneaza sa construiasca 16000 de locuinte in urmatorii 20 de ani. In total, proiectele de infrastructura din Negocierea suedeza vor duce la constructia a 100 de mii de noi locuinte.

(*) O parte din tunel se preconizeaza a fi paralel cu Citybanan, pana la gara centrala

(**) E interesant ca in statiile Roslagsbanan sunt afise care anunta ca linia care se dubleaza va fi inchisa pana in iunie, si apoi intr-un weekend din octombrie. Nu-mi pot inchipui cum pot sa stie asta deja de la Craciun cand la noi nu se stie cu o zi inainte daca se deschide autostrada...
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on May 15, 2017, 11:45:08 AM
SNCF investeste 46 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/05/TGV.jpg)

Contractul multi-anual aprobat de către Consiliul Director al SNCF Réseau (administratorul de infrastructură feroviară din Franța) a fost semnat cu Statul francez. Reprezentând echivalentul sumei de 46 de miliarde de euro, alocați pe durata a zece ani, acest contract aduce vizibilitate asupra strategiei de investiții, atât pentru SNCF Réseau cât și pentru întregul sector al industriei feroviare franceze. Contractul multi-anual este constituit dintr-o serie de acorduri cadru care stabilesc principalele orientări ale Grupului SNCF precum și două contracte opționale care conturează planurile strategice ale SNCF Réseau și ale SNCF Mobilités, detaliind în principal traiectoriile financiare ale acestor companii.

Astfel, în următorii zece ani, peste 46 miliarde de euro vor fi investiți în modernizarea și înnoirea infrastructurii de cale ferată pentru a asigura un nivel ridicat al calității și serviciului, după cum urmează:

– 28 miliarde euro vor fi investiți în reînnoire (sau modernizare) a rețelei feroviare, mai exact se vor aloca câte trei miliarde anual până în 2020

– 2 miliarde de euro (cu o susținere financiară suplimentară de 300 milioane euro anual în perioada 2017-2020) vor fi alocați pentru investiții induatriale și tehnologice (echipamente, computere și instrumente digitale, etc.) pentru a transforma și moderniza rapid administrarea rețelei de cale ferată

– 4,5 miliarde de euro vor fi investiți de către Statul francez și Regiunile administrative în segmentul de siguranță feroviară și accesibilitate

– 12 miliarde de euro reprezintă alocarea bugetară pentru dezvoltarea transportului feroviar regional potrivit acordului stabilit prin Contractele Plan semnate între Statul francez si Regiunile sale – State-Region Plan Contracts (CPER).

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/sncf-investeste-46-miliarde-euro-pentru-modernizarea-infrastructurii/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 10, 2017, 10:32:51 AM
Franta si Elvetia intensifica transportul feroviar de mare viteza

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/09/Belfort-Delle_ligne-belfort-delle-depart-le-9-decembre-2018-1504694545.jpg)

Administratorul francez de infrastructura feroviara, SNCF Réseau, a confirmat ca linia Belfort – Delle, in lungime de 22 kilometri, va deveni din nou operationala in decembrie 2018, facilitand astfel crearea unei conexiuni intre retelele feroviare de mare viteza dintre Franta si Elvetia. Linia fusese complet inchisa inca din 1992. Acesta va asigura acum o conexiune de la statia TGV din Belfort-Montbéliard, Franta, prin Delémont si Biel, in Elveția, pana la linia de mare viteza Rin-Rhône. In plus, cinci statii intermediare vor fi redeschise pe aceasta ruta care furnizeaza locuitorilor, de ambele parti ale frontierei, un transport local si transfrontalier imbunatatit.

Lucrarile la proiectul in valoare de 110 milioane de euro au inceput in septembrie 2015 si a implicat reconstructia si electrificarea caii ferate in linie simpla. In prezent se lucreaza pentru a stabili o noua linie electrificata. Se prognozeaza ca aceste lucrari vor fi finalizate pana in vara anului 2018, moment in care vor fi demarate si operatiunile de testare a liniei.

Dupa finalizare, durata calatoriei intre Belfort si Delle va fi de 25 de minute, in timp ce centrul orasului Belfort va fi legat de statia TGV in doar 10 minute. Se preconizeaza un timp de calatorie de o ora si 43 de minute pentru ruta Belfort – Biel.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/franta-si-elvetia-intensifica-transportul-feroviar-de-mare-viteza/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 12, 2017, 07:35:14 AM
Danemarca investeste veniturile din petrol in infrastructura feroviara

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/09/Danemarca-tren_13923215432_6cf4a38212_b.jpg)

Parlamentul danez a aprobat, prin vot majoritar, versiunea revizuita a programului Togfond, potrivit caruia veniturile obtinute prin vanzarea petrolului din Marea Nordului vor fi utilizate pentru a finanta substantial investitiile in reteaua feroviara principala.

Prima etapa a programului Togfond este in valoare de 15 miliarde coroane daneze (2 miliarde euro) si cuprinde realizarea unei conexiuni de mare viteza, de 35 kilometri lungime, intre Odense si Middelfart (Kauslunde) pe insula Funen (4,5 miliarde coroane – 604,8 milioane euro), sporirea vitezei pe ruta Fredericia – Aalborg (2,7 miliarde coroane – 363 milioane euro), electrificarea liniei Fredericia – Aalborg (aeroportul Lindholm / Aalborg) (5,4 miliarde coroane – 725,8 milioane euro) si electrificarea liniei Roskilde – Holbaek – Kalundborg, ultima ruta regionala din regiunea Copenhaga (1,2 miliarde coroane – 161 milioane euro).

Tot in aceasta prima etapa este cuprinsa si introducerea trenurilor Ny Ellebjerg pentru a permite separarea trenurilor de calatori conventionale ce utilizeaza linia de mare viteza Copenhaga – Ringsted  si a celor ce folosesc linia Roskilde catre Suedia. Pe aceasta ruta vor fi construite peroane  pentru introducerea unui nou serviciu Roskilde – Aeroportul Copenhaga. Aceste lucrari vor primi finantare  de 500 milioane coroane daneze (67,2 milioane euro). Pentru o acoperire Wi-Fi imbunatatita pe intreaga retea  vor fi alocate 100 de milioane coroane daneze (13,4 milioane euro).

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/danemarca-investeste-veniturile-din-petrol-infrastructura-feroviara/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 13, 2017, 08:20:20 AM
Caile Ferate Croate primesc finantare de 430 milioane euro

Potrivit Ministrului croat al Transporturilor, Oleg Butković, Comisia Europeana a aprobat tarii sale o serie de 32 de proiecte in sectorul transporturilor, totalizand 3,2 miliarde kuna (430 milioane euro). „Mecanismul de Conectare a Europei inca este unul din multele instrumente pe care le folosim pentru a finanta proiecte de transport care sunt in conformitate cu strategiile Croatiei si ale Uniunii Europene. Fondurile obtinute vor fi utilizate pentru a co-finanta pregatirea documentatiei necesare si a derularii proiectelor de construire, reconstruire si modernizare a infrastructurii de transport”, a precizat ministrul Oleg Butković.

Transportul feroviar a primit o buna parte din fondurile disponibile prin programul Mecanismul de Conectare a Europei (Connecting Europe Facility) iar unele dintre cele mai importante proiecte se refera la reconstruirea statiei de cale ferata Rijeka – Brajdica, construirea unui terminal intermodal in cadrul terminalului de containere Brajdica si reabilitarea caii ferate Križevci – Koprivnica. In prezent, Croatia deruleaza un amplu proiect de reabilitare si modenizare a caii ferate, pe ruta Dugo Selo – Križevci.   

„Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura feroviara derulate in Croatia”, declara Tihomir Lažeta, manager de proiect in cadrul Cailor Ferate Croate (Hrvatske željeznice). Lucrarile se desfasoara pe sectiune in lungime de 38 kilometri si insumeaza un cost de 1,5 miliarde kuna (201 milioane euro). Fondurile au fost asigurate in proportie de 85% de catre Uniunea Europeana prin Fondul de Dezvoltare Regionala si restul, de la bugetul de stat. Intregul proiect de modernizare a liniei Dugo Selo – Križevci, la viteza de 160 km/h,  va trebui finalizat pana in 2020.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/caile-ferate-croate-primesc-finantare-de-430-milioane-euro/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 15, 2017, 06:36:44 AM
Estonia finanteaza cu 215 milioane euro linia Rail Baltica

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/09/Rail-Baltica-poza-mare_bg_facebook.jpg)

Guvernul de la Tallinn va aloca, suplimentar, suma de 215 milioane de euro pentru implementarea proiectului Rail Baltica anul viitor. Suma astfel propusa va fi cuprinsa in bugetul de stat al Estoniei, pe 2018.

Construirea liniei Rail Baltica este una din prioritatile Estoniei, in special datorita facilitarii accesului catre reteaua de transport feroviar din Europa. In Estonia, ca de altfel si in celelalte state Baltice, Lituania si Letonia, trenurile opereaza pe retele cu ecartament larg, de 1520 mm. Linia Rail Baltica va fi construita cu ecartament standard de 1435 mm, fapt ce va asigura accesul mai rapid al tarilor Baltice la reteaua TEN-T.

Costul total pentru construirea Rail Baltica, pe teritoriul Estoniei, este de 1,3 miliarde de euro iar in acest sens, Guvernul va aloca o finantare de aproximativ 250 – 300 milioane de euro, restul fondurilor fiind asigurate de catre Uniunea Europeana.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/estonia-aloca-215-milioane-euro-pentru-rail-baltica/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 19, 2017, 07:17:26 AM
Suedia investeste 29 de miliarde euro in industria feroviara

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/09/Suedia-tren-minereu-fier_16716672131_fd788fe883_b.jpg)

Autoritatea de Transport din Suedia, Trafikverket, va introduce trenuri de marfa de 750 de metri lungime pe partea scandinava a coridorului TENT-T Scandinav-Mediteranean. Astfel, a inceput pregatirile prin cresterea sarcinilor pe osie pe linie Malmbanan, intre Boden si Riksgränsen. Modernizarea face parte din proiectul Planului National de Infrastructura, ce va fi dezvoltat pentru urmatorii doisprezece ani. Un buget de aproximativ 262 de milioane de euro (2,5 miliarde coroane suedeze) a fost rezervat acestor masuri. Coridorul Scandinav-Mediteranean (Scan/Med Rail Freight Corridor) reprezinta o axa cruciala nord-sud pentru economia europeana.

Modernizarea retelei pentru a permite rularea trenurilor mai lungi va fi in special in beneficiul industriei de transport de mare tonaj pe calea ferata, deoarece trenurile lungi de 750 vor fi cele ce transporta minereu de fier pe ruta dintre Kiruna (Suedia) si portul norvegian Narvik.  Masura este, de asemenea, printre obiectivele dezvoltarii retelei TENT-T in ansamblu, deoarece astfel creste semnificativ capacitatea de transport. „Un coridor care permite rularea trenurilor de 750 de metri lungime adauga o capacitate de cinci procente pe trasa pentru transportul de marfa”, spune Trafikverket.  In 2016, au fost puse in circulatie trenuri de 730 de metri pe coridorul Hallsberg/Katrineholm – Malmö.

Planul include si o investitie de aproximativ 29 de miliarde de euro (280 de miliarde coroane suedeze) in segmentul industriei feroviare din Suedia, in avantajul transportului de marfa si pasageri. Cel putin 47% din acest buget este alocat proiectelor de mentenanta, deoarece calitatea infrastructurii feroviare s-a deteriorat de-a lungul anilor.

Lucrarile de mentenanta vor include reinnoirea sistemelor de semnalizare si continuarea implementarii ERTMS, sistem care va acoperi majoritatea retelei pana in 2030. Un nou sistem de telecomunicatii va fi introdus incepand cu mijlocul anului 2020 pentru a inlocui sistemul GSM-R. In plus, Trafikverket va demara si proiectele pentru inlocuirea sistemului de fibra optica.

In total, 13 miliarde de euro (125 de miliarde coroane suedeze) sunt necesare pentru operarea, intretinerea si reinnoirea infrastructurii feroviare, suma pentru care Trafikverket va solicita o contributie de la bugetul de stat.

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/09/Suedia-tren-LKAB-fier_lkab-train-at-g%C3%A4llivare.jpg)

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/suedia-investeste-29-miliarde-euro-industria-feroviara/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 26, 2017, 07:53:38 AM
Spania va investi doua miliarde de euro in Coridorul Feroviar Mediteranean

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/09/Spania-Cordoba_spanish_ave_394_train-1.jpg)

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat investitia a doua miliarde de euro in Coridorul Feroviar Mediteranean. Suma va fi investita pentru finantarea a doua proiecte de lucrari civile. Licitatia pentru studiile preliminare in vederea lucrarilor de inginerie civila a fost si ea publicata.

Primul proiect are ca scop imbunatatirea legaturilor feroviare catre Valencia, principalul oras din regiunea Valencia. Cu ajutorul acestei retele feroviare, portul Valencia leaga Madrid de Marea Mediterana. Cel de-al doilea proiect va dezvolta serviciile feroviare de mare viteza dintre Valencia si Castellon, cel mai important oras din nordul regiunii. Distanta dintre aceste orase este de 80 de km. Licitatiile pentru studiile preliminare ale acestor lucrari civile au fost publicate in Monitorul Oficial Spaniol la 4 septembrie, cu un buget total de 1,2 milioane de euro. Guvernul spaniol considera coridorul feroviar mediteranean „o prioritate”, datorita faptului ca regiunea mediteraneana formeaza principala axa economica a Spaniei care include Tara Bascilor, Aragon, Navarra si Madrid. Aceasta insumeaza 50% din exporturile Spaniei si detine cele mai importante destinatii turistice, primind 45% dintre turistii care aleg sa calatoreasca in Spania. In plus, proiectele vor consolida regiunea pe fondul tensiunilor nationaliste recent aparute in unele zone ale tarii.

Ministrul spaniol al dezvoltarii, Iñigo de la Serna, si-a exprimat multumirea cu privire la dezvoltarea Coridorului Mediteranean in regiunile Valencia si Catalonia. Conform planurilor, infrastructura va fi finalizata in 2020 si va conecta regiunile Murcia, Valencia si Catalonia cu reteaua feroviara franceza, un plan ambitios esential pentru transportul de calatori si cel de marfa.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/spania-va-investi-doua-miliarde-de-euro-coridorul-feroviar-mediteranean/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 27, 2017, 07:04:23 AM
Polonia ar putea lansa, in 2018, licitatii de 3,5 miliarde euro

Administratorul infrastructurii feroviare din Polonia, PKP PLK, spera ca pana la sfarsitul lui 2017 sa anunte noi licitatii in valoare de aproximativ 5 miliarde zloti (1,15 miliarde euro) precum si altele de aproximativ 10 miliarde zloti (2,35 miliarde euro) in 2018. Declaratia ii apartine lui Ireneusz Merchel, presedintele executiv al PKP PLK.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/polonia-ar-putea-lansa-2018-licitatii-de-35-miliarde-euro/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 27, 2017, 07:05:53 AM
Referendumul din Slovenia s-a pronuntat in favoarea proiectului feroviar Divača–Koper

Guvernul sloven poate continua linia de cale ferata Divača–Koper ca urmare a rezultatului referendumului organizat unde 53,5% dintre votanti s-au declarat in favoarea proiectului, in timp ce doar 46,5% s-au declarat impotriva implementarii proiectului.

Proiectul Divača – Koper implica constructia unei linii duble pe o sectiune de 27 km. Din cauza terenului dificil si a constrangerilor de mediu, 75% din lungimea sa va fi construita prin opt tuneluri. Proiectul include constructia a doua viaducturi si a doua poduri. Costurile sunt estimate la aproximativ 1 miliard de euro, iar lucrarile ar putea fi finalizate in 6 ani.

Atunci cand proiectul de dublare va fi finalizat si dat in exploatare, distanta dintre Divača si Koper va fi redusa de la 44 km la 27 km, in timp ce timpul de calatorie va fi redus de la 48 de minute la 15-20 minute. Linia face parte din Coridoarele TEN-T Baltic-Adriatic si Medideranean, iar importanta acestei linii de cale ferata este evidentiata in traficul feroviar international de marfa datorita rolului sau de acces la Portul Koper si la hinterland si catre tarile europene.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/referendumul-din-slovenia-s-pronuntat-favoarea-proiectului-feroviar-divaca-koper/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 28, 2017, 06:09:15 AM
Trei oferte in cursa finala pentru instalarea GSM-R in Polonia

Administratorul de infrastructura feroviara din Polonia, PKP PLK, a lansat o licitatie pentru instalarea sistemului de comunicatii GSM-R pe o lungime de peste 13,600 kilometri de cale ferata. PKP PLK anunta ca s-au calificat trei companii, toate cu oferte diferentiate in functie de pret. Cei trei ofertanti au propus scurtarea, cu trei luni, a perioadei de implementare a proiectului. Bugetul autoritatii contractante, PKP PLK, a fost in valoare de aproape 3,7 miliarde zloti (857 milioane euro).

Licitatia anuntata in septembrie 2015 se refera la construirea infrastructurii care sa permita instalarea sistemului ERTMS/GSM-R iar procedurile de depunere a ofertelor au fost prelungite pana la sfarsitul lunii ianuarie 2017. Ofertele pentru componenta de GSM- R au fost deschise la 27 septembrie anul acesta. PKP PLK a anuntat ca a selectat documentatia depusa de trei ofertanti.

Astfel, s-au calificat consortiul Kapsch CarrierCom – Porr cu o oferta in valoare de 3,7 miliarde zloti – 857 milioane euro (cu optiuni care ar putea ridica oferta la 3,9 miliarde zloti – 903 milioane euro), consortiul Nokia Solutions – SPC cu o oferta de 2,6 miliarde zloti  – 602 milioane euro (cu optiuni care ar putea ridica oferta la 2,8 miliarde zloti – 647 milioane euro) si un alt consortiu format din companii chineze condus de catre Institutul de Cercetare Feroviara din Beijing, acesta depunand o oferta in valoare de 4,8 miliarde zloti – 1,11 miliarde euro (fara nicio alta optiune).

Selectarea consortiului castigator va fi anuntata la o data ulterioara.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/trei-oferte-cursa-finala-pentru-instalarea-gsm-r-polonia/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 28, 2017, 06:10:55 AM
Investitiile straine ar putea sprijini construirea tunelului Tallinn-Helsinki

(http://clubferoviar.ro/wp-content/uploads/2017/09/Tallinn-Helsinki_24_8-news-Faster-by-rail.png)

Lucrarile de constructie ale tunelului feroviar ce va conecta capitalele Estoniei si Finlandei au fost estimate la o valoare cuprinsa intre 9 si 13 miliarde de euro insa, pentru a fi finalizat, proiectul are nevoie de mult mai multe fonduri decat pot acoperi bugetele celor doua state si contributia acordata de catre Uniunea Europeana. Deocamdata, fondurile europene atribuite sunt in valoare de 3,1 milioane euro si sunt destinate realizarii studiului de fezabilitate pentru acest proiect.

Tunelul Tallinn-Helsinki propune construirea unei conexiuni feroviare pe sub Marea Baltica, unind astfel capitalele celor doua tari (separate de Golful Finlandei) si, in acelasi timp, ocolind Rusia. Ar putea fi inaugurat, cel mai devreme, in 2030.

Nu a fost inca stabilita o ruta exacta a proiectului insa, potrivit estimarilor, cea mai scurta varianta de construire a tunelului feroviar submarin propune o sectiune de 50 kilometri lungime pe sub Marea Baltica. Cu toate acestea, implementarea proiectului este semnificativa pentru imbunatatirea pozitiei logistice a Finlandei pe piata europeana.

„Construirea tunelului feroviar Tallinn-Helsinki cu sprijinul unor finantari private este posibila atat timp cat acestea sunt in conformitate cu intreg sistemul de transport feroviar din Finlanda”, precizeaza ministrul finlandez al Transporturilor si Comunicatiilor, Anne Berner.

„Suntem deschisi oricaror propuneri in acest sens iar atitudinea noastra fata de finantarea privata este una pozitiva. Pentru noi este important sa ne gandim atat la transportul de marfa cat si la cel de pasageri, din perspectiva nationala si sa luam in calcul ca intregul sistem este cuprinzator”, a adaugat ministrul Berner.

„Daca am avea o conexiune feroviara cu reteaua feroviara din Europa, de-a lungul Marii Baltice, Finlanda nu ar mai fi atat de izolata. Acest lucru este important atat pentru competitia in piata cat si pentru traficul de marfa si pasageri”, a explicat ministrul finlandez al Transporturilor.

Proiectul este considerat fezabil doar daca Uniunea Europeana va sustine cu 40% costurile necesare construirii in timp ce restul sumei sa fie impartita intre Estonia si Finlanda precum si intre administratiile locale ale capitalelor celor doua state.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/investitiile-straine-ar-putea-sprijini-construirea-tunelului-tallinn-helsinki/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on September 30, 2017, 08:07:09 AM
PORR si Trakcja au castigat un nou contract in Polonia

Caile Ferate Poloneze, PKP PLK, PORR Polska Construction si Trakcja System au semnat un contract pentru modernizarea liniei de cale ferata E30 pe sectiunea Kędzierzyn Koźle–Opole Zachodnie. Valoarea totala a licitatiei este de 412 milioane de zloti (95,3 milioane de euro), din care 260 milioane de zloti (60,2 milioane de euro) sunt finantati prin Mecanismul de Interconectare a Europei. Lucrarile de constructie ar trebui sa fie finalizate in decursul a 50 de luni de la semnarea contractului.

Conform proiectului, PORR va inlocui 91 km de suprastructura de cale inclusiv lucrarile la catenara, precum si 112 seturi de aparate de cale. In plus, 49 de lucrari de arta, noua poduri, cinci viaducte, trei pasaje subterane, 32 de pasaje si 22 de treceri la nivel, vor fi reabilitate. Planurile includ si modernizarea tehnologiei de control si siguranta si realizarea lucrarilor de intretinere pentru 15 instalatii de centralizare. Confortul pasagerilor in statiile de cale ferata va fi, de asemenea, imbunatatit. Planurile mai includ peroane noi cu inaltimi de 55 cm si 76 cm, pentru a facilita intrarea trenurilor in statii. In plus, acoperisul, bancile si instalatiile de iluminat de pe peroane vor fi si ele inlocuite.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/porr-si-trakcja-au-castigat-un-nou-contract-polonia/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on October 03, 2017, 11:47:54 AM
Polonia investeste peste 6 miliarde euro in infrastructura feroviara, pana in 2023

Guvernul de la Varsovia intentioneaza sa investeasca suma de 27 miliarde de zloti (6,25 miliarde euro) pentru mentenanta si modernizarea retelei de cale ferata din Polonia, pana in 2023, anunta Ministerul Infrastructurii. „Acesta este un moment istoric. Ne putem bucura acum de niste investitii care ne-au lipsit acut in ultimii ani. Acest mecanism de finantare ne permite sa planificam si sa implementam programe de investitii. Este vorba de Programul National Feroviar destinat modernizarii sectorului feroviar si Programul de Mentenanta destinat activitatii de reparatii si mentenanta in domeniul feroviar”, a precizat Andrzej Bittel, ministrul adjunct al Infrastructurii. Combinate, ambele programe au o valoare de 83 miliarde zloti (20 miliarde euro).

Investitiile vor spori viteza medie a trenurilor de marfa la 45 km/h fata de 30 km/h in prezent si la 80 km/h fata de 60 km/h, cu cat circula in prezent trenurile de pasageri.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/49714-2/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on October 10, 2017, 07:12:16 AM
„Nivelul de implementare a ERTMS in Europa este scazut”

„Pana in prezent, nivelul de implementare a ERTMS este scazut si inegal, in ciuda faptului ca sistemul ERTMS de imbunatatire a interoperabilitatii nu este pus sub semnul intrebarii de catre sectorul feroviar. Administratorii de infrastructura si companiile feroviare sunt sceptice sa investeasca din cauza costurilor implicate si a lipsei unei activitati economice individuale pentru multe dintre ele”, se specifica intr-un raport al Curtii de Conturi Europene.

Conform raportului „Sistemul unic de management al traficului feroviar european: va deveni vreodata alegerea politica realitate?”, finantarea UE poate acoperi doar o cantitate limitata din costurile totale de implementare. „Acest lucru genereaza riscuri nu numai in privinta atingerii obiectivelor de implementare stabilite pentru 2030 si a celor de investitii, dar si a realizarii spatiului unic feroviar, care este un obiectiv major al Comisiei. De asemenea, efecte negative pot fi resimtite si in privinta competitivitatii transportului feroviar comparativ cu transportul rutier”.

Raportul mentioneaza ca in ciuda deciziilor politice strategice de a implementa un sistem de semnalizare unic in UE, nu exista o estimare a costurilor pentru a stabili finantarea necesara si sursele acesteia. Astfel, „nivelul de implementare a ERMS in Europa este scazut. In ciuda Planului de Implementare European, exista in continuare provocari majore care impiedica implementarea cu succes a acestui sistem”.

Conform bugetului UE pe 2007-2013, 1,2 miliarde de euro au fost alocate implementarii ERTMS, din care 645 de milioane de euro au fost acordate in cadrul Programului pentru Reteaua Trans-Europeana de Transport (TEN-T) si 570 de milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune.

In cadrul bugetului din 2014-2020, totalul estimat este de 2,7 miliarde de euro, din care 850 de milioane de euro in cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei si 1,9 miliarde de euro din Fondurile Structurale si de Investitii Europene. „Pentru a avea garantia implementarii interoperabile a ERTMS in Europa, insist pe de-o parte asupra finantarii substantiale acordate de catre Comisie, iar pe de alta parte asupra implicarii ERA in asigurarea interoperabilitatii pentru toate proiectele cofinantate de EU de acum inainte, indiferent de modul de administrare”, a declarat Karel Vinck, Coordonator ERTMS.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/nivelul-de-implementare-ertms-europa-este-scazut/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on October 11, 2017, 07:07:09 AM
Letonia relanseaza licitatii de aproximativ 100 milioane euro

Compania feroviara letona Latvijas Dzelzcels a anuntat noi licitatii pentru modernizarea huburilor feroviare Riga si Daugavpils. Achizitiile au fost suspendate in vara pentru modificarea documentatiei, iar acum au fost anuntate din nou.

Pana in 2023, compania planuieste sa implementeze trei proiecte de mari dimensiuni care sa intensifice competitivitatea retelei feroviare: modernizarea hubului feroviar Riga pe sectiunea Sarkandaugava-Mangali-Ziemelblazma, si doua proiecte la statia de cale ferata din partea de sud-est a tarii, Daugavpils. Finantarea totala disponibila din partea Fondul de Coeziune este de 89 milioane de euro.

Modernizarea garii din Riga este parte a proiectului Rail Baltica.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/letonia-relanseaza-licitatii-de-aproximativ-100-milioane-euro/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on October 17, 2017, 07:20:08 AM
Portugalia investeste 700 milioane euro in conexiunea cu Spania

„Finalizarea conexiunii feroviare dintre Sines (Portugalia) si Caia (Spania) va reduce cu 30% costurile inregistrate de operatorii de transport feroviar portughezi. De asemenea, traficul feroviar de marfa intre cele doua tari va spori si astfel va fi incurajata dezvoltarea mai multor terminale logistice de-a lungul rutei”, este de parere ministrul portughez al Dezvoltarii, Pedro Marques.

Potrivit acestuia, unul dintre noile terminale logistice ar putea fi construit la Pampilhosa, situata in regiunea Aveiro din Portugalia.

Legatura dintre Sines si Caia face parte din sectiunea Aveiro-Salamanca-Medina del Campo a Coridorului Atlantic. Guvernul portughez intentioneaza sa investeasca 700 de milioane de euro pentru a finaliza linia de nord. In acest scop, sunt realizate mai multe lucrari civile cum ar fi conectarea liniilor de cale ferata Beira Baixa si Beira Alta. Linia Beira Alta conecteaza Portugalia cu reteaua feroviara din Spania.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/portugalia-investeste-700-milioane-euro-conexiunea-cu-spania/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: Ionut on October 17, 2017, 07:29:56 AM
Marea Britanie investeste 53 mld de euro in perioada 2019-2023

Secretarul pentru Transport din Marea Britanie, Chris Grayling, a anuntat ca in perioada 2019-2024, 48 de miliarde de lire sterline (53,5 miliarde de euro) vor fi investite in implementarea proiectelor de infrastructura feroviara.

 HS2 si Crossrail sunt doua dintre cele mai importante proiecte feroviare ale tarii. HS2 este evaluata la 61,7 miliarde de euro (55,7 miliarde de lire) si va fi construita in doua etape. Pentru prima etapa a HS2 care include linia de cale ferata dintre Londra si West Midlands, investitiile necesare se ridica la 30 de miliarde de euro (27,18 miliarde de lire). Linia de cale ferata va furniza servicii directe catre Londra si Birmingham pe o linie de mare viteza de 225 km. Guvernul a anuntat castigatorii contractelor de constructie a Fazei I evaluata la 7,5 miliarde de euro (6,6 miliarde de lire). Recent, High Speed Two Ltd a inceput cautarile pentru companii care sa construiasca cele doua statii londoneze, Euston si Old Oak Common.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/marea-britanie-investeste-53-mld-de-euro-perioada-2019-2023/)
Title: Re: Caile ferate ale Europei
Post by: lupu.irimie on October 26, 2017, 02:37:05 PM
Nu stiu de unde au scos baietii de la ClubFeroviar,ro informatiile, dar sunt destul de eronate si cu multe gauri. Cine este interesat de acest proiect gaseste AICI (https://elcorredormediterraneo.com/mapas/) mai multe detalii.