Forum PeUndeMerg.ro

România => Nivel național => Naval => Topic started by: myid on July 10, 2014, 10:10:14 PM

Title: Flota sub pavilion romanesc
Post by: myid on July 10, 2014, 10:10:14 PM
Cu acordul vostru, o sa deschid acest topic. Vom discuta aici despre flota maritima si fluviala sub pavilion romanesc.
Nu vom discuta politica, ci doar vom furniza informatii despre navele istorice, din prezent si proiecte care vor naviga sub pavilion romanesc .
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: myid on July 10, 2014, 10:10:34 PM
Prima postare :

http://www.capital.ro/licitatie-deschisa-pentru-constructia-unei-nave-maritime-de-cercetare-in-valoare-de-31-de-milioane-lei.html (http://"http://www.capital.ro/licitatie-deschisa-pentru-constructia-unei-nave-maritime-de-cercetare-in-valoare-de-31-de-milioane-lei.html")

QuoteObiectul contractului îl constituie proiectarea şi construcţia unei nave maritime cu lungimea totală de minimum 36 de metri, echipată pentru efectuarea de cercetări marine în Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Contractul va fi finanţat din Fondul European pentru Pescuit din cadrul Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013, axa prioritară 5-Asistenţă tehnică.


Are cineva mai multe detalii ?


imaginea este doar ca si exemplu, nava de cercetare apartinand Canadei :
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Creed2.jpg)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Tavi on September 29, 2014, 11:44:31 AM
Dosarul "Flota" :)
http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2014/sezonul-2/misterul-vapoarelor-fantoma-romanesti-nave-disparute-in-anii-90-au-fost-fotografiate-in-2012-sub-pavilion-coreean.html (http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2014/sezonul-2/misterul-vapoarelor-fantoma-romanesti-nave-disparute-in-anii-90-au-fost-fotografiate-in-2012-sub-pavilion-coreean.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Ionut on October 15, 2016, 09:04:43 AM
Poate reinviem cumva si board-ul naval. :)




Singura navă de salvare din țară se află în reparaţii de doi ani

România are o singură navă pentru intervenții de urgență și, de doi ani, această unică navă este în reparaţii. Dacă ar fi o furtună cu valuri uriaşe, de peste 5 metri înălţime, iar un vapor ar fi în deriva, autoritățile ar trebui să apeleze la privaţi pentru a aduce oamenii la mal. Mai sunt unele ambarcaţiuni în custodia statului, dar pot interveni numai pe o mare cu valuri de cel mult doi metri.

Din 2014, nava Hercules, stă la cheu. Acolo este şi reparată, pentru că din 1986, de când a fost construită, s-a degradat. Iulian Creţu, director exploatare ARSVOM: ,,Efectiv se schimbă totul pe navă începând de la grupurile de putere energetică, de la diesel generatoare, motoarele principale, comanda de navigaţie, partea de salvare." Toate aceste schimbări costă statul român 6,4 milioane de euro pe hârtie. Cheltuielile pentru reparaţii ar putea ajunge la 10 milioane de euro, bani de la Ministerul Transporturilor.

Dumitru Bucureşteanu, şef serviciu Centrul Maritim de Coordonare, ANR: ,,Remorcherul cel mai mare, Hercules, va fi capabil să iasă pe vreme rea, pe furtună. Celelalte nave nu sunt capabile să iasă pe furtună." Nava Hercules va fi gata la sfârşitul anului viitor. Până atunci, însă, Opal, Topaz, Albatros, Cristal, Safir şi Rubin sunt singurele pe care statul se poate baza în misiunile de căutare şi salvare. Însă nu pe o mare furioasă.

Iulian Creţu, director exploatare ARSVOM: ,,Aceasta este şi o navă bază mai mică şi, de asemenea, intervine şi în zona plajelor împreună cu colegii de la ISU şi Garda de Coastă." Sorin Petcu, comandantul Navei Topaz: ,,E din 2003, a participat la numeroase misiuni de salvare căutare pe mare." Răzvan-Gabriel Trandafir, director Autoritatea Navală Română: ,,Într-adevăr, sunt mai puţine nave şi flota ARSVOM este un pic... veche, dar cred în continuare că aceste lucruri se vor îmbunătăţi."

Agenţia de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare a avut 50 de intervenţii în acest an. A salvat mai multe persoane de la înec sau ambaracaţiuni care pluteau în derivă, ori s-au lovit de stânci.

Digi24 (http://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/singura-nava-de-salvare-din-tara-se-afla-in-reparatii-de-doi-ani-588397)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on October 15, 2016, 02:41:38 PM
^^ Topaz in actiune cum cateva luni

(https://1.bp.blogspot.com/-DLWTKxGlUJU/V7cY9DAmhVI/AAAAAAABN3c/M9DXeKBN0AEafT8V54Wbl1oAMt3wvWSHgCLcB/s1600/3.jpg)

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: trotineta on April 27, 2017, 06:35:11 PM
Ziarul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" anunta in editia sa online ca marina militara germana va folosi bricul "Mircea" ca nava de scolarizare pe perioada in care omonimul vas german "Gorch Fock" se va afla in doc. Construit in 1958, "Gorch Fock" se afla de peste un an in reparatii, care sunt estimate sa coste 75 milioane de EURO. Este al doilea vas scoala al marinei militare germane care poarta acest nume, primul fiind construit in 1933.

Cu 82 m lungime bricul "Mircea" este asemanator cu vasul german, amindoua avind cite trei catarge. De fapt "Mircea" este singurul vas sora al primului "Gorch Fock", toate trei fiind construite la santierele "Blohm + Voss" din Hamburg.

Marina germana planifica sa plece in croaziera in vara, astfel incit si actuala serie de ofiterii cadetii sa poate fi scolarizati pe el.

Inainte insa se va verifica daca normele de securitate de pe nava germana sunt indeplinite si pe nava romana. Viceamiralul Brinkmann -
Inspector adjunct al Marinei și comandantul flotei și de fortelor de sprijin - declara ca nu se va face o reducere a acestor standarde.

Vasul german este botezat dupa scriitorul german Gorch Fock - pe numele adevarat Johann Wilhelm Kinau - marinar in marina imperiala de razboi germana, mort la bordul crucisatorului Wiesbaden, scufundat pe 1 Iunie 1916 in cadrul Bătăliei Iutlandei (Skagerrakschlacht).

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/gorch-fock-deutsche-marine-weicht-auf-rumaenische-bark-aus-14986671.html

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Ionut on February 07, 2018, 09:17:17 AM
Contract de 8,2 milioane de euro, neatribuit de un an. Nimeni nu vrea să repare nava Perseus

Un contract de peste 8 milioane de euro stă neatribuit de un an din cauza lipsei de ofertanţi. Vorbim de reparaţia capitală a navei Perseus, singurul spărgător de gheaţă funcţional de pe Dunăre. În disperare de cauză, proprietarul navei, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, a redus volumul de lucrări însă a păstrat acelaşi buget, în speranța că va gasi o firmă care să se ocupe de reparaţii. În materialul video puteți vedea remorcherul Perseus, în misiune de spargere a gheţii pe Dunăre, iarna trecută. A fost ultima sa ieşire pe fluviu.



Digi24 (https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/contract-de-82-milioane-de-euro-neatribuit-de-un-an-nimeni-nu-vrea-sa-repare-nava-perseus-873362)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on February 07, 2018, 11:44:37 AM
Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi va depune o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru achiziţionarea a încă patru remorchere pentru intervenţii, inclusiv pe timp de iarnă.

"Valoarea totală a celor patru remorchere este de aproximativ 30 milioane de euro. În prezent, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici este pe circuit şi urmează să ajungă în şedinţa Guvernului, spre aprobare. Prin urmare, imediat ce se aprobă cererea de finanţare, vom demara procedurile de achiziţie a navelor", a declarat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

"Două dintre nave vor avea un pescaj mai mic, urmând să acţioneze pe sectorul fluvial al Dunării, iar două nave vor acţiona pe sectorul maritim, pentru că degeaba spargi gheaţa în amonte, dacă nu asiguri curgerea sloiurilor pe sectorul maritim", a precizat directorul general al AFDJ Galaţi.

Odată cu finalizarea acestei achiziţii, flota de intervenţie a administraţiei fluviale în caz de apariţie a gheţurilor va fi formată din remorcherul (modernizat) "Perseus" şi cele două remorchere maritime şi două fluviale, dar şi din remorcherul "Farul", ce va intra în serviciu chiar din aprilie a.c., precum şi din "veteranele" "Gheorghieni" şi "Galaţi 3".

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/economie/103451-forte-noi-in-flota-de-interventie-pe-timp-de-iarna)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on February 07, 2018, 01:44:35 PM
Quote from: Ionut on February 07, 2018, 09:17:17 AM
Contract de 8,2 milioane de euro, neatribuit de un an. Nimeni nu vrea să repare nava Perseus

Nu va lua nimeni contractul ăsta, în veci. Schimbare motor principal şi auxiliare? În condițiile în care se menționează că bugetul pentru "diverse şi neprevăzute" este zero, nimeni nu va veni. Pentru că operațiunea de schimbare a unui motor principal este mai mult decât diversă şi neprevăzută. Nava este proiectată pentru un anumit motor, construcția este "custom made", a adapta un alt motor pe acelaşi arbore portelice e un coşmar. Iar a schimba şi arborele port elice împreună cu tubul etambou şi elicea e o activitate generatoare de dureri majore în partea dorsală. Plus că totul trebuie supervizat de o societate de clasă, aoleu! Poate DNV-GL are specialişti pentru aşa ceva, dar ăştia mai balcanici, mă îndoiesc.
Am schimbat motor de 6000cp la o navă, în 6 luni, cu un motor identic şi tot au fost probleme cu carul. Tot MAN de Reşița. Pur şi simplu nu încăpea, pentru că avea turbina în celălalt capăt, s-au făcut nişte artificii şi s-a tăiat la greu din structură. Dar ăla de la clasă era orb şi a dat cu pixul la tot.

LE: Se poate vedea la remorcherul Hercules, durata şi costurile retehnologizării, făcând abstracție de incendiul din toamnă. Motorul principal - un milion de euro.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on April 22, 2018, 03:11:36 AM
^ ai avut dreptate. Si a doua licitatie a fost anulata din lipsa de ofertanti. (nr. SEAP 181759)

Deunazi au lansat si o licitatie pentru o alta remotorizare: Servicii de remotorizare si reparatie nava MAMAIA 2 (http://marinarii.ro/nave.php?id=88) [184558] (poate au mai mult succes cu asta).
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 18, 2018, 12:22:26 AM
DOUĂ NAVE SPECIALIZATE PENTRU SALVAREA DE VIEȚI OMENEȘTI PE MARE INTRĂ ÎN DOTAREA ARSVOM

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare – ARSVOM, instituție publică din subordinea Ministerului Transporturilor, își va extinde și înnoi capacitatea de intervenție și răspuns pentru căutarea și salvarea vieții omenești pe mare odată cu intrarea în dotarea instituției a două nave specializate ce urmează să sosească în portul Constanța până la sfârșitul lunii iulie a.c.

Navele au fost construite la șantierul BALTIC WORKBOATS SAAREMA din Estonia. Una dintre acestea, botezată "APOLLO", va ajunge în portul Constanța la jumătatea lunii iunie, iar a doua, numită "ARTEMIS", va sosi la sfârșitul lunii iulie.

Navele specializate SAR (Search and Rescue) au următoarele caracteristici: lungime - 23,8 m, lățime - 6,4 m, înălțime constructivă - 2,48 m, pescaj max - 1,7, deplasament - 45 tone, viteza max - peste 25 noduri, viteza de croazieră - 20 noduri.

Acestea au capacitate de autoredresare și pot prelua la bord peste 44 de supraviețuitori, sunt dotate cu câte o ambarcațiune rapidă de urgență care poate atinge o viteză de peste 35 de noduri pentru recuperare și transfer persoane, intervenție în zona plajelor, platformă de transfer la elicopter, capacitate de transport a cel puțin două persoane pe targă, capacitate de stins incendii la nave și de intrare în zona cu perdea de foc pentru extragere victime, cârlig de remorcaj pentru intervenții de urgență, cameră de termoviziune necesară atât în cazul intervențiilor de căutare și salvare pe timp de noapte cât și în cele de stins incendiul, instalație de comunicare voce la distanțe mari indiferent de starea vremii, echipament de intervenție în caz de incendiu pentru personal specializat, echipamente specializate pentru recuperarea și transferul persoanelor din apă.

Investiția a fost finanțată de la bugetul statului și este de 50 600 mii lei.

MT (http://mt.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/1978-14052018)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: TibiV on July 25, 2018, 03:22:06 PM
Administratorii "competenti" si-au batut joc de bunurile statului roman. In portul Constanta zac in deriva doua nave.
(https://image.stirileprotv.ro/media/images/680xX/Mar2013/61285079.jpg)

Aceasta nava, Mangalia a fost facuta in 1987 chiar aici in Constanta. Este produsa 100% in Romania. Vizavi este nava Eforia facuta in 1988. Sunt singurele nave care mai apartin flotei romanesti si tin de CFR Marfa. CFR marfa nu are doar vagoane si locomotive ci si aceste ferry-boaturi care pana in 2009 au functionat. Acum sunt sub sechestru la ANAF pentru niste datorii pe care CFR Marfa le are la ANAF.

Nava Mangalia, ca si sora ei, nava Eforie sunt singurele nave care mai apartin statului roman. Ele au functionat pana in 2009 cand au facut curse in Istambul, in Baku, in Georgia, au transportat chiar armament in golf sau pt trupele Kfor. Stau in portul Constanta cu actele expirate si sunt sub sechestru la ANAF pentru niste datorii pe care CFR Marfa le are la bugetul de stat.

Disperarea te cuprinde cand vezi ca munca de generatii este abandonata, lasata in deriva.

Navele sunt bine intretinute, parca asteapta as fie alimentate si sa plece in larg, acolo unde le e locul.

Au facut transport in Turcia, Georgia, Azerbadjan, au transportat tiruri si marfa, dar au participat si la exercitii militare si tocmai de aceea au fost declarate de CSAT de importanta strategica. Ele nu pot fi vandute, chiar daca apartin CFR Marfa aflata in procedura de privatizare.

https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/emisiuni/2013/sezonul-1/falimentul-cfr-marfa-partea-ii-cine-sunt-regii-vagoanelor-oamenii-care-au-construit-o-flota-privata-cu-vagoanele-statului.html
Reportajul este din martie 2013.
Navele sunt tot acolo.

Din pacate in video sunt doar 3 minute din reportaj, fara partea cu navele astea.
Tot materialul poate fi vazut (pe bani) aici: https://voyo.ro/product/emisiuni/7022-romania-te-iubesc-calea-furata-romana
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on July 26, 2018, 12:43:03 PM
Dar nu sint chiar atit de bine intretinute

https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-cine-mulge-ferry-boat-urile-mangalia-si-eforie-320733
https://www.digi24.ro/stiri/economie/navele-fantoma-ale-romaniei-singurele-doua-feriboturi-ruginesc-la-cheu-din-2008-311497
http://christianferoviarul.blogspot.com/2012/02/cele-2-ferry-boat-uri-romanesti.html
http://www.national.ro/news/cum-nu-mai-are-feriboturi-cfr-marfa-incearca-marea-cu-degetul-562496.html/



Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 26, 2018, 12:47:44 PM
A fost dan tm mai rapid. Nu cred ca 2 nave care stau din 2009 mai sunt Ok. Conservarea e complexa si după atâta timp de stat, o sa fie nevoie de bani (mulți) ca sa repui navele in funcțiune. Nu vorbesc de faptul ca intre timp legislația s-a mai modificat, trebuie investiți bani in echipamente
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on July 27, 2018, 08:49:19 AM
Ieri nu am gasit repede povestirile celor care au calatorit cu feribotul Eforie.Azi am folosit alti termeni.


https://adevarul.ro/cultura/istorie/armata-romana-1_51a919f5c7b855ff5646d23c/index.html

http://revistaflacara.ro/cu-trenul-pe-vapor-de-la-constanta-la-durres-si-inapoi/


Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 27, 2018, 11:12:02 AM
Era normal sa se întâmple așa, navele astea nu sunt prevăzute sa transporte atâția oameni, mai ales pe așa distante. Nici nu vreau sa îmi închipui o așa aventura astăzi. Atunci s-a putut. Probabil ca dacă ar fi nevoie azi de așa ceva, se va merge tot pe principiul "Lasă bă, că merge și-așa". Si ne trezim cu nava arestată in Turcia pentru cargo-manifest fals, pentru nerespectarea Marpol Annex IV (poluare cu dejectii netratate) si câte si mai câte.
Navele astea doua fara investiții FOARTE mari nu vor mai naviga vreodată. Doar dacă le vindem indonezienilor poate, sa facă serviciu printre insulele lor. Se repeta istoria, cu flota noastră "vândută pe un dolar", niște găleți ruginite care zăceau arestate prin toate porturile lumii si care ne-au costat mulți bani sa le aducem înapoi. Apropo, am impresia ca Mangalia a stat vreo 2-4 ani arestata in Panama, îmi povestea un motorist prin '97 ca avea barba de puteai merge pe ea
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on July 27, 2018, 12:10:07 PM
^^ Aici te contrazic partial. Navele construite la finalul anilor 70 si pana pe la mijlocul anilor 80 erau f f ok. Si nu au fost vandute pe 1 leu, ci pe bani grei, majoritatea transpusi in spagi de diverse forme. Ele naviga si in prezent, unele apartinand unor flote din tari europene. Aveam si un catamaran f f smecher care acum e folosit ca yacht pentru minicroaziere de lux prin mari exotice...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 27, 2018, 01:56:15 PM
Harry, am fost pe navele alea bune de care zici tu. Si in flota noastra si in flote straine, dupa ce fusesera vandute la pret de fier vechi. Ca au existat si exceptii, da, de acord, dar 90% din ele au fost jafuri, intretinute cu piese facute la Cooperativa Prestarea si vopsite cu capodoperele Academicianului de Talie Mondiala (intreaba pe cei mai vechi ce buna era vopseaua aia a lu' coana Leana).
Ce nave naviga inca, au fost reconditionate, re-furbishate cu muuuulti bani. Si sincer, in afara de o nava pe la danezi, eu nu mai stiu altele sa fie in "flotele europene"

LE: Neptun, Grivița, Hațeg, Sucevița, Gorun, Reghin, pe astea am calcat. Comănești, Cărbunești, Filaret și multe altele cu care m-am întâlnit pe ape. Toate sub-standard. TOATE.

Banuiesc ca te referi la Dierna (catamaran)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on July 27, 2018, 02:33:10 PM
Dierna, da si mai era o nava la Galati, am vazut recent poze cu ea, tot asa acum e yacht pt croaziere de lux. Imi scapa numele...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on July 27, 2018, 10:02:53 PM
Inseamna ca de fapt navele sint inutile si ar putea fi taiate?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: TibiV on July 27, 2018, 10:14:32 PM
Ce mai conteaza?

Nu mai sunt ale noastre, NU mai sunt sub pavilion romanesc.
Actualii proprietari pot sa le transforme si in ace cu gamalie daca vor, este treaba lor.

Romania NU mai are flota.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 28, 2018, 10:06:06 AM
Dane, dacă te referi la Eforie si Mangalia, cam da. Trebuie de fapt calculat costul reparării, retehnologizării și re-punerii in funcțiune. Și apoi văzut dacă merită să repari o navă construită acum 30 ani si mai ales dacă ai ce face cu ea. Că dacă o repari ca sa stea la cheu...
Era discuția asta cu submarinul Delfinul. Cam aceeași situație, doar ca ăla, fiind navă militară, e mai simplu. Pentru ferry-urile astea doua trebuie acte, in primul rând. N-au făcut focul la 5 ani, nici inspecția intermediara (care am impresia ca la o nava așa de veche e tot doc, obligatoriu, nu merge cu in-water survey), deci nu au acte. Doar o andocare simplă, cu vopsit si schimbat valvule de bordaj, costa vreo 600.000€ pentru fiecare. Plus reparațiile inerente, or fi coaste de schimbat, tablă, etc. Fiecare zi de doc costă. Apoi te apuci in sala mașini (astea au două, parcă), zeci de km de țeavă, probabil ca multă va trebui schimbată, separatoare de santină (noi, că alea originale sunt sigur pa), "sewage treatment Plant", nouă si asta, motoare, câte or fi, RK sau poate schimbate, etc. Apoi pe partea de navigație, radare, comunicații, ECDIS, etc. Cauta pe net sa vezi cat costa un ECDIS nou. Trebuie 2 bucati pentru fiecare nava.
Si când ai terminat cu toate reparațiile, vine re-clasificarea, (sau in fine, noile acte dacă ramân la RNR). Am fost pe nave pe care nici măcar Registrul Rusesc nu le mai certifica si crede-ma, erau mai bune ca astea. Si mai noi
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on July 29, 2018, 04:32:11 PM
Este destul de evident ca nu se renteaza reparatia si retehnologizarea lor.

oare pe ce previziuni economice s-au bazat cind le-au construit?

In afara de Turcia nici nu prea am avea unde sa trimitem vagoane de marfa(prezumind ca am avea atita marfa cit sa umplem un feribot) deoarece restul tarilor de la mare au alt ecartament si ar trebui transpuse fie la debarcare fie la imbarcare.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 30, 2018, 10:30:06 AM
QuoteEforie și Mangalia, construite în 1991 și 1988 pentru a asigura transportul vagoanelor, containerelor și camioanelor TIR între porturile Constanța și Samsun (Turcia), în condițiile în care, până în anul 1990, exista un trafic important între România și țările asiatice, în special Turcia și Iran[1].

Sursa (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/CFR_Ferry-Boat)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 05, 2018, 11:23:43 PM
Anunt de participare: [CN1005597 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100020187)] ACHIZITIE REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE 3 - CAI NAVIGABILE INTERIOARE SI REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE MARITIM COSTIERA

Valoarea totala estimata: 126.344.000 lei

Autoritate contractanta: ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS RA GALATI

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 10.12.2018 15:00


Anunt de participare: [CN1004779 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100015705)] - Proiectarea si constructia a doua nave multifunctionale

Autoritate contractanta: COMPANIA NATIONALA "ADMINISTRATIA PORTURILOR MARITIME" SA CONSTANTA

Valoarea totala estimata: 31.020.000 lei

Ofertanti:
1. LOCA MUHENDISLIK GEMI MAKINE VE PLASTICK GIDA SAN. TIC. LTD. STI.
2. SHIPYARD ATG GIURGIU
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 05, 2018, 11:30:33 PM
Quote from: tom_sawyer on April 22, 2018, 03:11:36 AM
Deunazi au lansat si o licitatie pentru o alta remotorizare: Servicii de remotorizare si reparatie nava MAMAIA 2 (http://marinarii.ro/nave.php?id=88) [184558] (poate au mai mult succes cu asta).

Dupa anularea licitatiei si reluarea ei (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100014936/), contractul a fost atribuit firmei  ELECTROSCOICA MAR S.R.L.  Constanta
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 27, 2018, 11:59:15 PM
^ la licitatia pentru remorchere multifunctionale (2 buc. pentru căi navigabile interioare + 2 buc. pentru zona de navigație maritim costieră) avem 5 ofertanti:

http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100035438 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100035438)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 28, 2018, 12:02:14 AM
Sarcinile ANR, mai ușor de îndeplinit după ce au fost finalizate reparațiile la remorcherul Hercules

În cazul unor evenimente navale, toate intervențiile sunt coordonate de către  Autoritatea Navală Română. Sarcinile ANR vor fi mai ușor de îndeplinit, deoarece, în sfârșit, reparațiile la remorcherul Hercules, care este și spargător de gheață, au fost finalizate.

(http://www.radioconstanta.ro/wp-content/uploads/sites/9/2018/12/HERCULES-1.jpg)

radioconstanta.ro (http://www.radioconstanta.ro/2018/12/27/sarcinile-anr-mai-usor-de-indeplinit-dupa-ce-au-fost-finalizate-reparatiile-la-remorcherul-hercules/)

Remorcherul Hercules (http://marinarii.ro/nave.php?id=147) mai are 2 frati gemeni: Nava militară hidrografică (NMH) ,,Alexandru Cătuneanu" (probabil fost "Grozavul" (http://marinarii.ro/nave.php?id=145) si Remorcherul Perseus (http://marinarii.ro/nave.php?id=37) de la Galati)
(https://i1.wp.com/www.resboiu.ro/wp-content/uploads/2018/10/received_257258578293757.jpeg?resize=768%2C512)
resboiu.ro (http://www.resboiu.ro/seria-misiunilor-internationale-indeplinite-cu-succes-continua/)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 28, 2018, 01:10:52 PM
Quote from: Ionut on February 07, 2018, 09:17:17 AM
Contract de 8,2 milioane de euro, neatribuit de un an. Nimeni nu vrea să repare nava Perseus

Au relansat pentru a nu stiu cata oara licitatia pentru Perseus, de data asta la o valoare de >10 milioane euro:

Anunt de participare: [CN1007316 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100034486)] SERVICII DE MODERNIZARE ŞI RETEHNOLOGIZARE REMORCHER MARITIM MULTIFUNCŢIONAL CU CLASĂ DE GHEAŢĂ PERSEUS

Data publicare: 18.12.2018 18:51
Autoritate contractanta: ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS RA GALATI

Valoarea totala estimata: 49.384.874 lei

Obiectul procedurii il constituie achizitia serviciilor de modernizare si retehnologizare remorcher maritim multifunctional cu clasa de gheata PERSEUS, cu scopul de a obține o navă modernă, eficientă și care sa poată îndeplini urmatoarele funcții: asistența și intervenție la manevra navelor maritime și fluviale în zonele portuare, remorcaj de linie în zona de navigație nelimitată, operațiuni de stingere a incendiilor la nave, platforme și instalații la cheu, intervenţie la acțiunea de spargere a gheţii și de fluidizare a navigației pe sectorul maritim al Dunării cuprins între Sulina și Brăila (km 175), salvare nave – dezeșuare, remorcaj, recuperare, transport ocazional de materiale, echipamente și rezerve, in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini.

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 28.01.2019 15:00
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on May 16, 2019, 01:07:30 AM

Forţele Navale lansează o campanie de strângere de fonduri pentru ca nava-şcoală "Mircea" să facă un marş în jurul lumii, peste doi ani



Forţele Navale Române lansează o campanie de strângere de fonduri pentru ca nava-şcoală "Mircea" să facă un marş în jurul lumii, în perioada martie 2021 - ianuarie 2022.


Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, nava-şcoală "Mircea" împlineşte, în 17 mai, opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, perioadă în care, în timpul marşurilor de instrucţie, a făcut escale în peste 120 de porturi din Europa, Asia Mică, nordul Africii şi din America de Nord.
 
"Cu acest prilej, conducerea Forţelor Navale lansează proiectul unui marş al navei în jurul Pământului, în perioada martie 2021 - ianuarie 2022, cu escale în porturi de pe toate continentele, pentru a prezenta întregului mapamond spiritul românesc şi valorile culturale ale României, prin intermediul marinarilor militari români", se arată în comunicat.
 
Astfel, Forţele Navale Române şi Fundaţia "Gheorghe Balaban" iniţiază o campanie de strângere a fondurilor necesare pentru realizarea acestui deziderat, la fel cum, în anul 1938, printr-o colectă publică, s-a strâns o parte din banii necesari pentru construirea Navei-Şcoală "Mircea" la Şantierul Blohm&Woss din Germania.
 
Sursa citată menţionează că persoanele fizice şi juridice care doresc să susţină acest proiect al Forţelor Navale Române pot depune orice sumă de bani în contul RO 36 BACX 0000 0030 0615 8000 (LEI), al Fundaţiei "Gheorghe Balaban", deschis la Unicredit Bank.
 
În prezent, nava-şcoală "Mircea" se află în marşul anual de instrucţie, urmând să traverseze pe parcursul a trei luni Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului şi să facă escale în porturile: Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).
 
Nava-şcoală "Mircea" se va întoarce acasă în 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini.
 
Nava-şcoală "Mircea" este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania.

articol preluat de pe adevărul.ro (https://m.adevarul.ro/news/eveniment/fortele-navale-lanseaza-campanie-strangere-fonduri-nava-scoala-mircea-faca-mars-jurul-lumii-doi-ani-1_5cdc6e0c445219c57eac4aa5/index.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on May 20, 2019, 10:43:03 PM
Focuri de armă pentru oprirea unui pescador turcesc prins la braconat în Marea Neagră
Luni dimineaţă, în jurul orei 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR a fost observată, la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.
     
Nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcaţiunii, identificată ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat ,,BABA SENOL", care nu s-a supus somaţiilor verbale pentru a permite operaţiunea de abordare şi control.

,,Astfel, pe timpul manevrelor de urmărire, poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii", spun poliţiştii de frontieră.

În sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcaţiuni din cadrul Gărzii de Coastă.

După mai multe ore de urmăriri, în jurul orei 14.40, s-a reuşit oprirea pescadorului turcesc, iar poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R.

,,Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor. Aceştia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluaţi de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa – substaţia Mangalia, fiind transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate", se mai arată în comunicatul Gărzii de Coastă.
adevărul.ro (https://m.adevarul.ro/locale/constanta/video-focuri-arma-oprirea-unui-pescador-turcesc-prins-braconat-marea-neagra-1_5ce2eb07445219c57ed9f94e/index.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 22, 2019, 09:03:49 PM
Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ,,Navă specializată de căutare și salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate"

Data publicării: 21.05.2019

MT (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2462-hg21052019dtn)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on May 23, 2019, 05:24:33 PM
Era și cazul, pentru că nu poți avea un port unde vin nave de croazieră de ultimă generație și tu să ai la salvare hârburile alea de n-au fost în stare să salveze Sadu în 1988. Da, sunt 31 de ani de atunci, tot salvatoarele și remorcherele alea le avem (care au mai supraviețuit).
Quote
La operaţiunea de salvare/căutare a echipajului au participat următoarele forţe: ,,Galaţi-4", ,,Orion", ,,Alexandria-4", ,,Zimbrul-3", ,,Pilot-1", ,,Lebăda-2", ,,Vega", ,,Ocniţa", ,,Viteazul", ,,Hercules", ,,Sirena-7", ,,Sirena-11", ,,Sirena-2", ,,Sirena-3", ,,Rovinari-18", ,,Rovinari-20", ,,Rovinari-24".

^ Recunoașteți vreun nume din citatul de mai sus?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 08, 2019, 09:04:02 PM
Anunt de participare: [CN1011922 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100063994)] - Ambarcatiuni fluviale de patrulare si interventie

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI ROMANE

Descriere succinta: Ambarcatiuni fluviale de patrulare si interventie - 2 complete

Locul de executare: Sediile structurilor de politie transporturi navale: - Gara Fluvială din Portul de pasageri Drobeta Turnu Severin (1 complet); - Dana 29 din Bazin Port Docuri Galați (1 complet)

Valoarea totala estimata: 783.430 lei

Data limita: 17.07.2019

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 08, 2019, 10:35:24 PM
Anunt de participare: [CN1009401 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100049833)] - Achiziție 1 navă maritimă de patrulare și 3 șalupe de intervenție necesare FRONTEX

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

În temeiul art. 221 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016, actualizată, autoritatea contractantă utilizează în cadrul procedurii de achiziție clauze de revizuire a contractului după cum urmează:

A. Clauza de revizuire privind opțiunea de suplimentare:
- Lot 1: În situația alocării bugetului solicitat, autoritatea contractantă estimează că va suplimenta contractul în perioada de 18 luni de la data semnării contractului cu o navă maritimă de patrulare, iar prețul unitar al acestora va rămâne ferm pe perioada clauzei de revizuire.
- Lot 2: În situaţia alocării bugetului solicitat, autoritatea contractantă estimează faptul că va suplimenta contractul în perioada de 12 luni de la data semnării contractului cu 2 (două) şalupe maritime de intervenţie, iar preţul unitar al acestora va rămâne ferm pe perioada clauzei de revizuire.

B. Clauza de revizuire privind înlocuirea produselor ofertate cu produse de ultimă generaţie Autoritatea contractantă precizează faptul că va utiliza clauza de revizuire pentru livrarea unor produse de ultimă generaţie ce fac obiectul opţiunii de suplimentare în situaţia în care producătorul produselor ofertate iniţial a lansat în perioada de valabilitate a contractului modele superioare celor ofertate iniţial. Această clauză include şi echipamentele din dotarea navei maritime/șalupelor. Autoritatea contractantă estimează faptul că până la încheierea contractului de achiziţie publică va obţine finanţarea clauzei de suplimentare pentru cea de-a doua navă maritimă de patrulare pentru Lotul 1, respectiv pentru 2 şalupe în cadrul Lotului 2. În situaţia aplicării clauzei de revizuire toate cerinţele caietului de sarcini, inclusiv capitolul III, se vor aplica şi pentru cea de-a doua navă maritimă, respectiv pentru cele 2 șalupe.

Valoarea totala estimata: 164.875.500 lei

Ofertanti:

1. TEHNOREX INTERNATIONAL S.A. , WELDMEC MARINE AB ,
2. Baltic Workboats AS
3. Damen Shipyards Gorinchem B.V. , Santierul Naval Damen Galati SA
4. VARD BRAILA SA
5. OY KEWATEC ALUBOAT AB
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 12, 2019, 11:28:29 PM
INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act în ședința Guvernului României din 12 iunie 2019

10. HOTĂRÂRE pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Dragă fluvială autopropulsată cu magazie proprie pentru transportul materialului dragat"
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 09, 2019, 07:42:10 PM
Quote from: tom_sawyer on May 22, 2019, 09:03:49 PM
Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ,,Navă specializată de căutare și salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate"

S-a aprobat astazi HG-ul.

http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-aprobate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-edinta-guvernului-romaniei-din-9-iulie-2019 (http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-aprobate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-edinta-guvernului-romaniei-din-9-iulie-2019)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 13, 2019, 08:24:15 AM
Quote from: tom_sawyer on December 28, 2018, 01:10:52 PM
Quote from: Ionut on February 07, 2018, 09:17:17 AM
Contract de 8,2 milioane de euro, neatribuit de un an. Nimeni nu vrea să repare nava Perseus

Au relansat pentru a nu stiu cata oara licitatia pentru Perseus, de data asta la o valoare de >10 milioane euro:

Anunt de participare: [CN1007316 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100034486)] SERVICII DE MODERNIZARE ŞI RETEHNOLOGIZARE REMORCHER MARITIM MULTIFUNCŢIONAL CU CLASĂ DE GHEAŢĂ PERSEUS

Valoarea totala estimata: 49.384.874 lei

Spargatorul de gheata Perseus modernizat de Damen Mangalia

(https://www.viata-libera.ro/media/k2/items/cache/38087b3cec5f3d5e8ca9c2fbc31faed5_XL.jpg)

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi şi Damen Shipyards Mangalia au semnat, ieri, la Galaţi, contractul de remotorizare şi retehnologizare a navei Perseus, cel mai mare spărgător de gheaţă al României şi navă-fanion a flotei maritime naţionale. Contractul are o valoare de 50,4 milioane lei fără TVA (circa 10,6 milioane de euro), va dura 24 de luni şi va echivala cu prelungirea duratei de viaţă a navei cu cel puţin 20 de ani, pe baza unui proiect realizat de Ship Design Group din Galaţi. 

Acum 30 de ani, în perioada iulie-august 1989, nava Albatros 1, actualul Perseus, pleca din Brăila la Constanţa, pentru efectuarea probelor de mare. ,,Acum suntem în 12 iulie 2019 şi, după trei decenii, această navă va intra într-un proces de remotorizare, un proces care va dura maximum 24 de luni şi după care nava va primi clasă de navigaţie aşa cum a fost construită la Şantierul Naval Brăila, respectiv, remorcher multifuncţional cu clasă nelimitată de navigaţie, precum şi cel puţin o durată de viaţă de 20 de ani", a spus directorul general al AFDJ, Dorian Dumitru.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/130609-spargatorul-de-gheata-perseus-modernizat-de-damen-mangalia)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: reed on August 30, 2019, 02:10:32 PM
Zilele astea spre surprinderea  mea am vazut o barja romaneasca pe Main ,in orasul Kitingen(DE).
Nava se numeste Melissa https://danube-inland-navigation-vessels.blogspot.com/2010/09/melissa-02307670.html (https://danube-inland-navigation-vessels.blogspot.com/2010/09/melissa-02307670.html)

(https://i.imgur.com/K5DwGPAh.jpg) (https://i.imgur.com/K5DwGPA.jpg)

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 09, 2019, 11:04:37 AM
Anunt de participare: [CN1014669 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100070531)] Achizitia a doua bucati Draga fluviala autopropulsata cu magazie proprie pentru transportul materialului dragat

Valoarea totala estimata: 70.704.202 lei

Data limita depunere oferte: 22.10.2019
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 19, 2019, 04:30:33 PM
Quote from: tom_sawyer on December 05, 2018, 11:23:43 PM
Anunt de participare: [CN1005597 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100020187)] ACHIZITIE REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE 3 - CAI NAVIGABILE INTERIOARE SI REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE MARITIM COSTIERA

Valoarea totala estimata: 126.344.000 lei

Lot 1: REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE 3-CAI NAVIGABILE INTERIOARE - 2 bucati
Valoarea estimata fara TVA: 49.475.000,00  RON

Lot 2: REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE MARITIM COSTIERA - 2 bucati
Valoarea estimata fara TVA: 76.869.000,00  RON

Ofertanti (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100035438):
1. ARAS DENIZ INSAAT ANONIM SIRKETI
2. MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
3. TEHNOREX INTERNATIONAL S.A. (CELIKTRANS DENIZ INSAAT LTD STI Subcontractant : 86%)
4. SANTIERUL NAVAL DAMEN GALATI SA
5. Asocierea ELECTROSCOICA MAR S.R.L. si SUZI SRL

Castigatori (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100089600):
Lot 1: TEHNOREX INTERNATIONAL S.A. 35.144.000 RON
Lot 2: MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 63.104.000 RON
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: TibiV on September 19, 2019, 04:34:40 PM
Ce mult ii iubim pe turci...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on September 19, 2019, 06:22:39 PM
Păi @TibiV, s-au prezentat 3 turci, Damen și Electroscoica. Damen face nave, Electroscoica repară nave (de Suzi n-am auzit, dar nici n-am căutat dar am căutat) (https://m.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/suszi-srl--sugativa-de-bani-publici---dezvaluire-rom%c3%82nia-libera-447559). Turcii care au câștigat sunt în domeniu, Damen o fi fost mai scump. Bine e că ne comandăm remorchere, alea pe care le avem sunt...........
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on October 24, 2019, 06:43:15 PM
Pentru licitatia de "doua bucati Draga fluviala autopropulsata" de mai sus avem ofertanti:

1. SHIPYARD ATG GIURGIU
2. Asocierea formata din ELECTROSCOICA MAR S.R.L.si TOR DENIZCILIK SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKET
3. Asocierea formata din TEHNOREX INTERNATIONAL SA, BLUE LINE SRL si SUSZI SRL
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 15, 2019, 06:00:44 PM
28 noiembrie 2019
Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta a incheiat contractul de achizitie sectoriala cu Asocierea SC NAVTRON SRL si SC ELECTROSCOICA MAR SRL pentru furnizare "Sistem hidrografic (inclusiv nava de cercetare)"- in cadrul proiectului de investitie "Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea cresterii adancimilor senalelor si bazinelor si a sigurantei navigatiei in Portul Constanta"

Pretul contractului este - 4.640.141 lei (fara TVA).
Termenul de furnizare este de maxim 8 luni.

Nava echipata cu sistemul hidrografic va fi utilizata pentru monitorizarea executiei lucrarilor de dragaj; monitorizarea adancimilor bazinelor si senalelor porturilor maritime Constanta, Midia si Mangalia; monitorizarea cheurilor, digurilor in programele de urmarire a comportarii in timp a constructiilor; precum si monitorizarea cheurilor, digurilor dupa evenimente meteorologice de risc (cu consecinte socio-economice).

Caracteristicile navei vor fi urmatoarele:
- port de inmatriculare portul Constanta;
- pavilion - Romania;
- zona de navigatie - maritima costiera, pana la maxim 10Mm de tarm;
- viteza minima - 4/5Nd pentru regim de masuratori hidro si 10/12 Nd pentru regim de croaziera;
- perioada de operare: 12 luni pe an;
- deplasament: 13 - 16 tone;
- lungime maxima nava: 11,00 - 13,00 m;
- latime nava: 3,50 - 4,50 m;
- pescaj maxim: 1,00 - 1,10 m;
- propulsie: motoare Diesel 2 x 200 cp.

portofconstantza.com (https://www.portofconstantza.com/apmc/portal/vizstire.do?bifa=true&method=showNews&id_stire=17278&tip_stire=1)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 23, 2019, 01:32:06 PM
INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în cadrul ședinței din 18 decembrie 2019

5. HOTĂRÂRE pentru pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Achiziţie navă maritimă de patrulare"

gov.ro (https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-adoptate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-cadrul-edintei-din-18-decembrie-2019)

Probabil e vorba de achizitia de nave necesare FRONTEX, licitatia pe pagina precedenta.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: TibiV on December 23, 2019, 04:09:48 PM
Sa-mi fie cu iertare...

Dar asta nu sunt "flota". Astea sunt niste barcute. :(
Jalnic remember a ceea ce am avut odata....
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: carutasul on December 23, 2019, 04:36:56 PM
acum, mai e o chestie TibiV: fostul stat nu te lăsa să prinzi pește, așa că trebuia să îl prindă el. Deci aveam o flotă de pescuit oceanic. Actualul stat nu prinde pește, nu face transport, tot ce îi trebuie e o flotă militară și asta, de administrare a infrastructurii. Sigur că era impresionant să ai pescadoare și petroliere și că e reprobabil că s-au prăduit, dar sincer nu îmi mai doresc. Să aibă OMV Petrom petroliere, nu statul, doar că probabil că cele care mai sunt sunt înmatriculate prin Panama sau pe unde mai e moda acum  :)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on December 23, 2019, 04:52:29 PM
@TibiV, la ce te referi când spui "ce am avut odată"? La mineralierele alea gen Comănești sau 22 Decembrie cărora le zburau capacele de magazie peste bord sau se rupeau tablele pentru că nu erau sudurile ca lumea, la petrolierele gen Unirea, care se rupeau prin Marea Neagră sau la navele transportoare de armament către "lumea a treia" numite impropriu nave frigorifice?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Earthchild on December 23, 2019, 09:46:41 PM
Adica Polar 1, 2...7 erau furnizoare de kalașnikoave prin Africa si Orientul mijlociu? Ha, nu bănuiam asta.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on December 24, 2019, 01:40:55 AM
Cum crezi că ne plăteam "zona" de pescuit înainte de '89? N-am mai cărat, nu am mai avut voie la pescuit. Fără acces în zonă, flota IPO a tras pe dreapta, ce să facă, să dea la bacalea în Marea Neagră?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on December 24, 2019, 02:25:05 PM
^^

"Se făcea, că asta era, cu Polarele se transporta şi armament. Se dădea tot felul de armament, armament ce era disponibil. Era vorba de armament uşor, lansatoare de grenade, automate, mitraliere, cartuşe, deci gloanţe."

- Nicolae Zărnescu, fost adjunct al şefului Securităţii Tulcea, citat de Digi24
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on December 24, 2019, 03:28:58 PM
Așa e @Harry, eu știu de la un unchi care a navigat mulți ani pe Polar III și V.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on February 06, 2020, 01:17:20 PM
Quote from: tom_sawyer on May 22, 2019, 09:03:49 PM
Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ,,Navă specializată de căutare și salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate"
Data publicării: 21.05.2019
MT (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2462-hg21052019dtn)

Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 492/2019 pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Navă specializată de căutare şi salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate"

Data publicării: 03.02.2020

Scurta descriere a reglementării:

Capacitatea actuală a ARSVOM pentru intervenții în situații de căutare şi salvare pe mare este limitată atât din punctul de vedere al numărului maxim de persoane salvate, al zonei de acțiune, cât şi al condițiilor meteorologice.
Pentru creșterea capacității de intervenție, în cazuri de accidente navale, s-a impus și s-a aprobat necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru achiziția unei nave specializate de mare viteză, care să poată interveni în misiuni specifice, fără limitări ale razei de acțiune sau din cauza stării mării/condițiilor meteorologice, şi cu o capacitate de preluare a 100 persoane salvate, precum şi cu dotări moderne de căutare, asistență medicală şi transfer de urgență.
Astfel, prin Hotărârea Guvernului nr. 492/2019 s-a aprobat Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții "Navă specializată de căutare şi salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate", hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 604 din data de 23 iulie 2019. Conform HG nr. 492/2019 investiția se finanțează de la bugetul de stat.
Prin Decizia nr. 1378 din 23.07.2019 a Ministerului Fondurilor Europene, Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), a fost mandatată să parcurgă etapele procedurale pentru modificarea POIM, printre modificări fiind și completarea tipurilor de beneficiari eligibili în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectivul Specific 2.5 – Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului. Astfel, ARSVOM a devenit beneficiar eligibil pentru Obiectivul Specific 2.5, iar investiția "Navă specializată de căutare şi salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate" poate fi finanțată din fonduri externe nerambursabile, degrevându-se bugetul de stat.
Față de cele de mai sus, propunem modificarea art. 2 al Hotărârii Guvernului nr. 492/2019 pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții "Navă specializată de căutare şi salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate" privind finanțarea.
Articolul 2 va avea următorul cuprins: "Finanțarea proiectului de investiții prevăzut la art. 1 se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.".
De asemenea, este necesară modificarea ultimului paragraf din Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții "Navă specializată de căutare şi salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate", referitor la finanțare.
Paragraful va avea următorul cuprins: ,,Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii."

MT (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2750-hg30012020dtn)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Ionut on April 16, 2020, 05:46:08 PM
Dupa ce am mutat mesajele istorice despre flota pe noul thread dedicat istoriei navale, ma uit cu tristete maxima ca a devenit brusc la fel de mare ca acesta, dedicat flotei actuale/moderne... Trist, foarte trist.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on April 18, 2020, 04:28:54 AM
Păi... mai avem flotă?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Ionut on April 18, 2020, 07:05:11 AM
Mda, tocmai ca nu (prea) mai avem. Lasă că resuscitam Delfinul!
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on April 18, 2020, 08:01:56 AM
Discuția e amplă, de ce nu (mai) avem flotă. Să construim suntem capabili. Uite, capesize făcut la Mangalia în 2010:


(https://i.imgur.com/oNcMayRh.jpg) (https://i.imgur.com/oNcMayR.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 25, 2020, 03:28:12 PM
Quote from: tom_sawyer on September 09, 2019, 11:04:37 AM
Anunt de participare: [CN1014669 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100070531)] Achizitia a doua bucati Draga fluviala autopropulsata cu magazie proprie pentru transportul materialului dragat

Valoarea totala estimata: 70.704.202 lei

Ofertanti:
1. SHIPYARD ATG GIURGIU
2. Asocierea formata din ELECTROSCOICA MAR S.R.L.si TOR DENIZCILIK SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKET
3. Asocierea formata din TEHNOREX INTERNATIONAL SA, BLUE LINE SRL si SUSZI SRL

Castigator: TEHNOREX INTERNATIONAL, Valoare contract 60.983.900 RON

http://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100137113

Tehnorex a castigati si licitatia pentru 2 remorchere pentru ape interioare (in asociere cu turci, vedeti pagina anterioara).
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dr4qul4 on May 25, 2020, 11:52:23 PM
le vor face la noi sau in Turcia?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 25, 2020, 11:02:04 PM
Quote from: tom_sawyer on June 08, 2019, 10:35:24 PM
Anunt de participare: [CN1009401 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100049833)] - Achiziție 1 navă maritimă de patrulare și 3 șalupe de intervenție necesare FRONTEX

Licitația de mai sus a fost anulată și reluată doar pentru șalupe de intervenție:

Anunt de participare: [CN1017844 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100084856)] - Achiziție mijloace de mobilitate navală necesare FRONTEX – șalupe maritime de intervenție

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Valoarea totala estimata: 34.931.250 lei

E vorba de 5 șalupe (lungime maximă - cel puțin 15 m, viteză maximă - cel puțin 40 noduri).

Ofertanți:

1. Marine Alutech Oy Ab
2. OY KEWATEC ALUBOAT AB

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 06, 2020, 04:26:54 PM
S-a reluat licitatia si pentru nave maritime de patrulare:

Anunt de participare: [CN1022211 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100098213)] - Achiziţionarea de mijloace de mobilitate navală - nave maritime de patrulare

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Autoritatea contractantă achiziţionează două nave maritime de patrulare în vederea dotării Poliției de Frontieră. Termen de livrare: 24 luni de la semnarea contractului de catre ultima parte.

Valoarea totala estimata: 129.944.250 lei

Tipul procedurii: Dialog competitiv

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 30.07.2020
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on August 01, 2020, 02:13:14 PM
Intră aici, sau la Forțele Navale?

https://youtu.be/6fhDh2uQrk8 (https://youtu.be/6fhDh2uQrk8)

Din păcate pare filmat cu telefonul, iar reporterița nu prea și-a făcut lecțiile. Da' nici bacteru' nu prea răspunde la obiect. Un lucru interesant totuși, se plănuiește înconjurul lumii. Când se va da ordinul, va fi executat  :lol:

Aoleu, uitasem sursa (https://www.replicaonline.ro/replica-a-vizitat-bricul-mircea-in-santierul-naval-midia-video-439751/)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 05, 2020, 08:11:02 PM
La licitatia de mai sus pentru nave maritime de patrulare pentru Politia de Frontiera avem 2 ofertanti:

1. Ofertant unic : Damen Shipyards Gorinchem B.V.
2. Ofertant unic : MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

Procedura este dialog competitiv. Sunt curios daca o sa castige Damen, acum ca au anuntat disponibilizari masive.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 08, 2020, 12:05:11 PM
Anunt de participare: [CN1023087 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100100219)] - Nava specializata de depoluare pentru interventii in ape de mica adancime

Autoritate contractanta: AGENTIA ROMANA DE SALVARE A VIETII OMENESTI PE MARE

Valoarea totala estimata: 21.750.000 lei

Depunere oferta - Data limita: 24.08.2020 15:00
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on August 10, 2020, 08:46:07 PM
perseus
(https://i.imgur.com/rot4PpH.jpg)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: myid on August 11, 2020, 11:06:28 AM
excelent ! Aveam dubii cu reparatia/retehnologizarea ei :)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 25, 2020, 03:37:49 PM
La licitatia de mai sus pentru nava de depoluare avem un singur ofertant: SUSZI S.R.L.

Din pacate, licitatia pentru nave de patrulare destinate Politiei de Frontiera s-a anulat, din nou.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 28, 2020, 03:45:58 PM
Quote from: tom_sawyer on May 22, 2019, 09:03:49 PM
Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ,,Navă specializată de căutare și salvare pe mare cu capacitatea de 100 persoane salvate"
MT (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2462-hg21052019dtn)

Desi in HG se prevedea o nava cu lungimea de 50 m, acum au scos la licitatie o nava de 25 m, si cu celelalte caracteristici cam tot la jumatate:

Din ce inteleg din caietul de sarcini, va avea capacitate de salvare de 44 de persoane.

Anunt de participare: [CN1023965 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100102011)] - Nava specializata SAR

Autoritate contractanta: AGENTIA ROMANA DE SALVARE A VIETII OMENESTI PE MARE

Valoarea totala estimata: 23.109.244 lei

Depunere oferta Data limita: 01.10.2020
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 09, 2020, 08:15:38 PM
Poliția de frontieră a reluat pentru a n-a oară licitația pentru nave maritime de patrulare, aceeasi valoare estimată:

Anunt de participare: [CN1024345 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100102933)] - Achiziţionarea de mijloace de mobilitate navală - nave maritime de patrulare
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 15, 2020, 09:50:08 PM
Ăștia de la ARSVOM au ieșit la shopping. Își mai cumpăra încă două nave de salvare, pe lângă cea de mai sus:

Anunt de participare: [CN1024369 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100103004)] - Nava specializata SAR de 32 de noduri
Data publicare: 10.09.2020
Valoarea totala estimata: 19.845.000 lei

Anunt de participare: [CN1024427 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100103118)] - Nava specializata SAR de 35 de noduri
Data publicare: 12.09.2020
Valoarea totala estimata: 20.825.000 lei
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on October 08, 2020, 10:56:50 AM
Nu stiu unde sa postez:

INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA a semnat contractul de achizitie cinci șalupe maritime de intervenție, în vederea dotării Poliției de Frontieră, cu OY KEWATEC ALUBOAT AB pentru suma de 34.464.000 lei + tva.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on October 20, 2020, 09:59:50 PM
Nave de patrulare (2 nave) pentru poliția de frontieră - ofertanți:

1. Ofertant unic : Damen Shipyards Gorinchem B.V.
2. Ofertant unic : Baltic Workboats AS (din Estonia)
3. Ofertant unic : Penguin International Limited (ăștia sunt din Singapore)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on October 30, 2020, 11:31:58 PM
Anunt de participare: [CN1023087] - Nava specializata de depoluare pentru interventii in ape de mica adancime
Anunt de participare: [CN1023965] - Nava specializata SAR
Anunt de participare: [CN1024369] - Nava specializata SAR de 32 de noduri
Anunt de participare: [CN1024427] - Nava specializata SAR de 35 de noduri

Ce au în comun cele 4 licitații de mai sus?
- sunt organizate de aceeași instituție: Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM (http://www.arsvom.ro/))
- doar un singur ofertant a depus ofertă, la fiecare dintre ele
- acest singur ofertant este una și aceeași firmă, în toate cazurile: SUSZI SRL (https://www.suszi.ro/ro/).

https://youtu.be/j8cvkElugWA

https://youtu.be/lrsusV1Ll4w

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: hvm on October 31, 2020, 04:14:08 AM
^
Nu m-ar mira sa aiba si o singura astfel de nava care indeplineste toate conditiile.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on October 31, 2020, 09:06:09 AM
Toate navele prezentate sunt din oferta Baltic Workboats Shipyard (https://bwb.ee/) din Estonia.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: pasadia on October 31, 2020, 09:44:12 AM
QuoteNava specializata SAR de 32 de noduri
Nava specializata SAR de 35 de noduri

Cat de mare poate sa fie diferenta intre astea doua? Nu era mai simplu cu 2buc*Nava de 35 noduri?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on October 31, 2020, 06:37:59 PM
Păi e diferență de preț, un milion de lei. Puteau să spună 3x SAR. La 30 kn. Citind topicul pe pagina anterioară, am văzut că inițial era una singură, de 100 persoane. Acum sunt două mai mici plus încă una. Și o navă depol dar cu capacitate SAR.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Kamov on October 31, 2020, 09:16:47 PM
Baltic Workboats participa si la licitatia pt nave destinate Politiei de Frontiera. Interesant ca acolo au participat direct, nu prin SUSZI.
LE: am updatat pe pagina internationala wikipedia a Politiie de Frontiera flota actuala si achizitii viitoare. Cred ca voi sunteti mai in tema decat mine si daca vedeti vreo greseala o puteti remedia.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on November 01, 2020, 12:10:26 AM
O chestie interesantă: navele tip SAR au capacitatea să revină pe linia de plutire în caz de răsturnare. Aceasta vine cu dezavantajul că au o mișcare de ruliu mai pronunțată, deci un disconfort ceva mai mare pentru echipaj.

Test de revenire pe chila dreapta cu noua nava SAR a ARSVOM (2017):
https://youtu.be/yOQstQPl64o
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on November 01, 2020, 07:57:36 AM
Of, vai de toate dosarele ISM și sculele ălora, acum trebuie să le caute pe toate prin santină  :lol:
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on November 03, 2020, 12:32:12 PM
Nu mai e nevoie sa o speli sau ceva  :lol: Cand s-a murdarit o intorci pe o parte  :lol: :lol:
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on November 09, 2020, 12:22:59 AM
Albatros e în 3D pe Google Earth. Mai navigă?


(https://i.imgur.com/aD5pvNm.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on November 09, 2020, 12:00:47 PM
Teoretic, da. Practic nu stiu daca are echipaj complet.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: hvm on November 09, 2020, 12:29:49 PM
^
Tinand cont ca e "parcata" cu spatele la iesire si blocata de o alta nava, prea putin probabil sa mai fie activa ....
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: elphax on November 09, 2020, 12:38:18 PM
e nava scoala si folosita rar si doar la cheu. nu se mai plimba de multi ani, am acum vreo 2 ani am cazut ceva pe net, parca era vorba ca e prea complicat sa ii faca echipaj complet ca sa o scoata din port
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on November 09, 2020, 01:12:45 PM
La bord are un echipaj de baza tot timpul, nu pot sa intru in mai multe detalii.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on November 09, 2020, 07:37:23 PM
Adica are un echipaj care sta acolo la cheu?

Cum se procedeaza, daca are romani, aia stau acolo cu lunile?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on November 09, 2020, 08:22:06 PM
E, stau cu lunile... Albatros aparține Marinei militare acum. E la dana zero, dana militară a portului Constanța. Într-adevăr, citeam parcă un articol că e navă laborator acum, fac studenții de la AMMB practică acolo.
Eram curios dacă mai iese, dacă are acte, etc. Că de întreținut nu e extraordinar de greu. Șmotru se face cu studenții, de desfăcut diverse agregate iarăși, câte un maistru la "butoane" și studenți la cheie.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on November 12, 2020, 08:41:29 PM
Alt reprezentant al seriei de cargouri de 8800 tdw, Filaret. Ars in Bitter Lake, pe Canalul Suez, în 2009. Se chema Shingal, aparținea unei firme siriene (parcă, sau cu sirieni în spate) dar echipajul încă avea români.


(https://i.imgur.com/BdLiPuUh.jpg) (https://i.imgur.com/BdLiPuU.jpg)


(https://i.imgur.com/GZGeifOh.jpg) (https://i.imgur.com/GZGeifO.jpg)


(https://i.imgur.com/UN12iD1h.jpg) (https://i.imgur.com/UN12iD1.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)

LE: Fabricat la Brăila, că tot întreba cineva. Motor Sulzer 5RD68 făcut de Cegielski. Că am aflat că pe navele de la Brăila au mai pus și 5RD68 făcute la Rijeka, "3 Maj".

Apropo, poza este originală, făcută de mine personal, cu aparatul cadetului electrician, primul aparat pe care l-am avut la îndemână când am recunoscut forma navei.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on November 19, 2020, 02:05:59 PM
 AUTORITATEA NAVALA ROMANA a semnat contractul de FURNIZARE DE NAVE (ȘALUPE MULTIFUNCȚIONALE) ÎN ROMÂNIA – 2 buc în cadrul proiectului: Improvement of the transport safety in the common Bulgarian-Romanian stretch of the Danube river through development of the emergency response by cross-border cooperation (Siguranța transportului naval pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării prin îmbunătățirea răspunsului în cazul situațiilor de urgență cu ajutorul cooperării transfrontaliere), acronim proiect Danube Safety Net cu ELECTROSCOICA MAR S.R.L. pentru suma de 4.108.368 lei + tva.



Salupe multifuncționale vor fi folosite pentru efectuarea intervențiilor specifice activității ANR în zona 3 a sectorului apelor României și Bulgariei, în cadrul proiectului: Improvement of the transport safety in the common Bulgarian-Romanian stretch of the Danube river through development of the emergency response by cross-border cooperation (Siguranța transportului naval pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării prin îmbunătățirea răspunsului în cazul situațiilor de urgență cu ajutorul cooperării transfrontaliere), acronim proiect Danube Safety Net. Proiectul este realizat de Autoritatea Navală Română - ANR, în calitate de Partener de proiect 2, în parteneriat cu Administrația Maritimă din Bulgaria (Bulgarian Executive Agency "Maritime Administration") – EAMA, în calitate de Partener de proiect 1 și totodată Lider de proiect și este finanțat prin programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020.

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on December 02, 2020, 01:22:10 PM
 Nava multifuncțională Nereus, construită și achiziționată prin proiectul finanțat prin CEF Transport - Infrastructura pentru operațiuni sigure și pentru protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT, a ajuns în Portul Constanța pentru probe de mare. Săptămâna trecută nava a fost testată pe Dunăre.

Valoarea navei este de 8.970.000 lei, fără TVA, și a fost construită la Navrom Shipyard Galați.

Nereus are 500 tone deadweight, o viteză de 11 noduri, performanțe de navigație ridicate și va asigura preluarea reziduurilor petroliere și a apelor uzate de la navele aflate în porturile maritime românești și în rada acestora.

Are o lungime de 44,57 metri, lățime 8,90 metri, pescaj 2,90 metri și are o capacitate de stocare în 3 compartimente:  60 metri cubi marfă, 475 metri cubi marfă și 247 metri cubi balast. Nava oferă facilități de cazare pentru un echipaj de 6 membri.

Nereus va arbora pavilionul român și va fi înmatriculată conform legislației României.



(https://1.bp.blogspot.com/-FMYmdTI3hDs/X8d38F2VLfI/AAAAAAAB3mM/_rcR8koz3WcoCOAnKrNwpTH0zfarfQzYwCLcBGAsYHQ/w640-h460/0.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-yPXmfIM6hXc/X8d38A9_eaI/AAAAAAAB3mI/mUlJcNXdVF8jS5aANvDyB9ujXfRYMFL0ACLcBGAsYHQ/w604-h640/129074345_2477140159259287_3596962413236576556_n.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-NLVd0R3S6ww/X8d38FjDxoI/AAAAAAAB3mQ/QIsjXZCHIgwynfLmemq02fosyemtPjcVwCLcBGAsYHQ/w480-h640/129523699_2477140089259294_4781918955639690925_o.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-9a-uZADTNqU/X8d4R8Tp1aI/AAAAAAAB3mY/WM4rKmodg9grgvGc-01l7NFucBBLEF3UgCLcBGAsYHQ/w480-h640/129443773_2477140099259293_1448916713354245390_o.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-vPI_5VIIED8/X8d4XgIbw9I/AAAAAAAB3mg/W0H5DwEUoso8JHN0HuoHhBgHDWQG_D74QCLcBGAsYHQ/w640-h480/129351151_2477140169259286_7385409680680520893_o.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-7yLrUJb9uLQ/X8d4Xs8cLMI/AAAAAAAB3mc/EDZmW6CgYKkM5o4mE65gJ2k1KgNITd_2gCLcBGAsYHQ/w480-h640/129383996_2477140179259285_3408760964026898445_o.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-PY5KXgUMB1w/X8d4ecik8qI/AAAAAAAB3mo/naASXdnMMlMC5V6l1f33zlUtwL5sGty3wCLcBGAsYHQ/w640-h480/128976957_2477140092592627_7698635791084793118_o.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-EZX-x_NXJOk/X8d4eFOQ5dI/AAAAAAAB3mk/ES-W_vdpXcIaO6D9PoG_BbKdklewOqunwCLcBGAsYHQ/w640-h480/129186169_2477140232592613_3122142301781668810_o.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-EKTutj1H5_Y/X8d4eZ9c4hI/AAAAAAAB3ms/g81SUs93zXYq0R-IOaFuqaNrxW53Kr-EQCLcBGAsYHQ/w640-h480/129315482_2477140245925945_6275673429121597882_o.jpg)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on December 02, 2020, 04:05:40 PM
Ah, tradiția asta... Se vede că e făcută de "urmașii" șantierelor pre '90 Galați


(https://i.imgur.com/TEhJLWFh.jpg) (https://i.imgur.com/TEhJLWF.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)


@Harry, mai ai poze? Că până acum am găsit în fiecare poză câte (cel puțin) un "așa nu". Cine ziceai că îi face clasificarea?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on December 03, 2020, 03:40:49 PM
Astea sunt toate care au fost facute publice :)))
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on December 04, 2020, 07:26:12 PM
O intrebare de pe cheu: era complicat sa fie folosita scrierea română ,,Constanța"?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on December 04, 2020, 08:28:53 PM
Daca scriau Constanta i-ar fi pus in dificultate pe navigatori, s-ar fi intrebat toti a cui constanta, a lui Planck sau a altcuiva!
:)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on December 04, 2020, 08:55:20 PM
Faza e ca in engleza corect scris e Constanza.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on December 04, 2020, 11:25:35 PM
Eu am inteles, faza e  de ce trebuie sa englezim totul inutil?

Zis si eu?

Poate trebuia scris bilingv.

Portul Constanta cu galben sun scris sigla CP iar sub sigla scris cu albastru in engleza.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on December 04, 2020, 11:36:52 PM
Nu e niciun bilingv e un fel de transliterare a la Tzepesh...
In germana s-ar fi scris Constanz ca lacul elvetian, japonezii l-ar scrie Constantsa.  :)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on December 04, 2020, 11:42:28 PM
Nemtii de pe e-bay de la care cumpar poze vechi scriu Konstanza. Personal nu ma deranejaza sa scrie engleza (prefer engleza decat rusa :))) atata timp cat o fac corect si nu engleza invatata de la Nea Nelu bunicuta :)) 
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dan tm on December 04, 2020, 11:49:13 PM
Nemtii scriu in privat, si pe aici se scrie Temesvar, dar eu ma refeream la limba oficiala.Ma rog poate nu e locul si nici cazul sa divagam.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on December 04, 2020, 11:54:53 PM
Dane, dacă ar scrie "Constanța" ar spune toți "Constanta", cu t. Că nu mai există semnul ăsta în altă limbă. Iar ț din câte știu eu se mai scrie cu o singură literă doar pe la slavii chirilici.
Și pentru că nu au scris nici elenizat, cu ts, nici nemțește cu z, nici în croată cu c, au băgat un tz. Se aude bine pe VHF:

Charlie, Oscar, November, Sierra, Tango, Alfa, November, Tango, Zulu, Alfa.

Important in VHF e să auzi și să identifici corect nava. Dacă ai auzi cum se pocesc numele navelor pe oceanele lumii... Și uneori e nevoie sa te cheme unul în 16, că vine tare spre tine și vrea să îi faci loc. Iar dacă pe tine te cheamă Rădăuți și ăla îl strigă Radautti, până te prinzi că te-a strigat e prea târziu. Așa că Radautzi (se aude cam cu doi de i la sfârșit, dar tot e ok).
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Liviu M on December 05, 2020, 01:00:57 AM
Pe nemțește lacul elvețian se cheamă Nemții spun lacului elvețian Bodensee (https://de.wikipedia.org/wiki/Bodensee).   :)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on December 05, 2020, 01:06:17 AM
La fata locului toti spuneau Constanz, pe malul elvetian, parol!
:) :) :)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Liviu M on December 05, 2020, 11:45:57 AM
De-aia am și corectat afirmația inițială și am zis nemții. Elvețienii n-au motiv sa-i zica "lacul podelei"  :lol:, ca nemții. Da' la nemți asa e denumit in manualele școlare și pe hărți - Bodensee.

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 10, 2020, 07:04:41 PM
Biruința, mândria flotei României, se numește acum Tamara Tokoni și face bani pentru africani

Nava, care are numărul de identificare internaţional IMO 8302131, nu a fost dusă la fier vechi, ci a fost cumpărată, în 2008, de compania internaţională Bumi Armada Berhad, cu sediul în Malaezia, care a transformat-o, după 18 luni de muncă, într-o navă de tip FPSO (floating, production, storage and offloading). Fosta Biruinţa a fost rebotezată Armada Perdana și poate procesa acum 45.000 de barili pe zi şi poate stoca un milion de barili de produse petroliere procesate. Biruinţa are 146.908 tdw, 299 metri lungime şi motoare de 30.000 cai putere.

În septembrie 2019, Bumi Armada Berhad, care deținea nava prin subsidiara Armada Oyo Limited, a încheiat un acord cu firma nigeriană Century Energy Services Limited pentru a vinde compania subsidiară. Century Energy Services Limited, cu sediul în Lagos este o firmă cu circa 200 de angajați și cifră de afaceri anuală de aproximativ 32 de milioane de dolari.

ct100.ro (https://www.ct100.ro/biruinta-mandria-flotei-romaniei-se-numeste-acum-tamara-tokoni-si-face-bani-pentru-africani/)

Fosta Biruința în 2009:
https://www.youtube.com/watch?v=vsxQii6yywk&feature=emb_title
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: reed on December 11, 2020, 11:16:57 AM
nea basescu era sofer pe ea parca :lol:
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 13, 2020, 05:04:22 PM
Anunt de participare simplificat: [SCN1079957 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/simplified-notice/v2/view/100119348)] - Salupă rapidă 12 locuri

Autoritate contractanta: ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS RA GALATI

Valoarea totala estimata: 170.000 lei

Descrierea achizitiei publice:
In momentul actual, in cadrul SCN Sulina, nu exista o salupa rapida cu capacitate marita de transport persoane care sa poata asigura deplasarea, pe relatia Sulina-Tulcea si retur, a echipajelor navelor ce asigura activitatea Regiei in portul Tulcea sau Sulina, la schimbul de tura. In acest context se doreste achizitionarea unei șalupe rapide 12 locuri, pentru deplasarea personalului navigant al regiei, la schimbul de tura, in rezervatia biosferei Delta Dunarii, cu pescaj mic, care sa se deplaseze cu o viteza de minim 50 km/h in conditii de apa calma.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 05, 2021, 05:06:12 PM
Anunt de participare: [CN1028403 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100113310)] - Pilotină fluvială

Autoritate contractanta: ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS RA GALATI

Valoarea totala estimata: 2.400.000 lei

Descrierea achizitiei publice:
Pentru efectuarea activităţii de pilotaj pe Dunărea maritimă, A.F.D.J. R.A. deţine, la momentul actual, 3 pilotine fluviale noi echipate cu câte un motor tip DOOSAN de 360 CP și 3 pilotine echipate cu câte un motor tip U2D6 de 217 CP, construite între anii 1980 şi 1981, cu care regia asigură activitatea de pilotaj în porturile Sulina, Tulcea, Galați și Brăila.
Deoarece vârsta celor trei pilotine aflate în exploatare depaşeşte 30 ani, mult peste durata normală de functionare, reglementata prin lege (12-18 ani), apar frecvent probleme tehnice ce generează cheltuieli de exploatare ridicate şi emisii de noxe peste limitele admise.
In acest context se doreste achizitionarea unei pilotine fluviale cu corp din aluminiu, pentru zona de navigaţie 3 – Ape interioare, navă rapidă de concepţie modernă, execuţie de înaltă calitate, durabilă, fiabilă şi cost scăzut de exploatare.
Construcția navei se va face în baza unei documentaţii tehnice (proiect), ce va fi întocmită de către Contractant şi va fi aprobată de Autoritatea Navală Română – Serviciul Avizări Produse Navale, Industriale şi Supraveghere Piaţă Bucureşti.
Planul general al navei va fi parte integrantă a ofertei tehnice. Nava urmează a fi exploatată, în principal, pe sectorul românesc al Dunării maritime. Pilotina va îndeplini cerinţele de siguranţă, manevrabilitate, viteză, fiabilitate şi eficienţă, conform OMT nr. 1472/2018 privind aprobarea cerințelor tehnice pentru navele de navigație interioară. Toate echipamentele instalate la bordul pilotinei vor fi insotite de certificate de tip recunoscute de Autoritatea Navală Română sau de societăți de clasificare membre IACS.


Anunt de participare: [CN1027470 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100110570)] Șalupe de inspecție și control 2020 – 3 buc
LOT 1 – Şalupă corp metalic aluminiu Cpt. Constanţa Nord;
LOT 2 – Şalupă corp fibră de sticlă Of. Cpt. Jurilovca;
LOT 3 – Şalupă pentru control şi intervenţie pe mare (tip RIB)

Autoritate contractanta: AUTORITATEA NAVALA ROMANA

Descriere succinta:
LOT 1 – Şalupă corp metalic aluminiu Cpt. Constanţa Nord În acest moment, parcul de șalupe este alcatuit din 11 șalupe, din care 6 bucăți vor intra în procedura de casare, îndeplinindu-se timpul de exploatare. Pentru asigurarea serviciului de inspecție, control și supraveghere, autoritatea contractantă dorește înlocuirea treptată a șalupelor existente cu șalupe noi. Şalupa maritimă-costieră va executa misiuni de supraveghere, control și intervenție în port, radă și maxim 6Mm față de țărm.
LOT 2 – Şalupă corp fibră de sticlă Of. Cpt. Jurilovca Autoritatea contractantă, prin achiziția unei șalupe cu corpul din PAFS echipată cu un propulsor autboard puternic, intenționează să obțină următoarele beneficii: - deplasarea rapidă pentru cercetarea evenimentelor și accidentelor de navigație produse in zone cu ape puțin adânci; - reducerea cheltuielilor de întreținere și exploatare.
LOT 3 – Şalupă pentru control şi intervenţie pe mare (tip RIB) Este necesară achiziţionarea ambarcaţiunii de intervenţie şi salvare pe mare zonă costieră la adâncimi mici de 0,50 – 1,00 m (în zona maritimă de la insula Sacalin), întrucât navele obișnuite pentru intervenție și salvare a vieții umane nu pot ajunge în acestă zonă. Această activitate importantă este neacoperită în prezent.

Valoarea totala estimata: 2.377.311 lei

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 05, 2021, 05:41:42 PM
Anunt de participare: [CN1028003 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100112021)] - NAVA MULTIROL

Autoritate contractanta: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Descriere succinta:
Autoritatea contractantă dorește să achiziționeze o navă multirol, în conformitate cu cerințele din documentația descriptivă, ce are ca scop sporirea capacității de intervenție pe mare, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate, bunuri recuperate, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului în situații de urgență.

Valoarea totala estimata: 141.470.588 lei

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: Data si ora locala:15.03.2021 10:00

Tipul procedurii: Dialog competitiv


În prezent, IGSU nu deține nave multirol, iar necesitatea achiziționării acesteia a fost determinată de misiunile IGSU în ceea ce privește intervenția pe Marea Neagră, care pot fi sintetizate astfel:

    căutarea persoanelor aflate în pericol pe mare;
    salvarea victimelor rezultate din accidente navale sau generate de manifestarea altor tipuri de risc (furtuni, accidente industriale pe instalațiile marine de exploatare și transport produse petroliere și hidrocarburi);
    asistență medicală de urgență și prim-ajutor calificat, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate;
    stingerea incendiilor la navele aflate în porturi și în apele teritoriale române, precum și la platformele maritime de foraj și extracție", au explicat pentru Economica.net (https://www.economica.net/prima-nava-multirol-a-igsu-cumparata-cu-fonduri-europene_182650.html) oficialii IGSU.


Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 05, 2021, 08:48:05 PM
Quote from: tom_sawyer on December 05, 2018, 11:23:43 PM
Anunt de participare: [CN1005597 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100020187)] ACHIZITIE REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE 3 - CAI NAVIGABILE INTERIOARE SI REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE MARITIM COSTIERA


(https://i.imgur.com/aFTD6RI.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)

23 Ianuarie 2021
În şantierele navale din Tuzla şi Eregli, din Turcia, au fost recent lansate la apă cele patru remorchere multifuncţionale cu clasă de gheaţă (două fluviale şi două maritime), destinate Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi. În total, este vorba de contracte în valoare de aproximativ 100 milioane de lei (exclusiv TVA), cea mai mare parte a finanţării (85 la sută) fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Din punct de vedere tehnic, remorcherele fluviale vor avea o lungime de 27,5 metri, lăţime 8,6 metri, pescaj maxim 2 metri, tracţiune de 21 tone forţă şi o propulsie cu două motoare ce dezvoltă o putere totală de 1.800 CP.

Remorcherele maritime sunt proiectate cu o lungime de 30 metri, lăţime 10,5 metri, pescaj maxim 4,65 metri, tracţiunea la cârlig de 55 de tone forţă fiind asigurată de două motoare, cu o putere totală de 5.100 CP.

"În mod normal, aceste nave ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul anului 2020, dar din păcate au apărut probleme induse de epidemia de coronavirus. Prin urmare, prin acte adiţionale, s-au acordat o serie de prelungiri în termenii de livrare. Astfel, remorcherele maritime - unde lucrările sunt mai avansate - ar urma să fie gata undeva în luna februarie, iar remorcherele fluviale vor fi gata în cursul lunii iunie", ne-a explicat actualul director al AFDJ Galaţi, Sorin Creţu.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/158398-remorchere-pentru-afdj-galati-lansate-la-apa-nave-de-interventie-pentru-administratia-fluviala)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 06, 2021, 02:55:04 PM
Astăzi a fost inaugurată nava de croazieră Diana, care va plimba turiștii din Tulcea, până la Ismail, în Ucraina. Croazierele organizate de nava Diana reprezintă o oportunitate de promovare turistică, spun reprezentanții Asociației de Manangement al Destinației Turistice Delta Dunării, care speră să aducă din ce în ce mai mulți turiști în Deltă.

Cu o capacitate de 40 de camere și 80 de pasageri, nava Diana, adusă tocmai din Olanda, a ridicat astăzi ancora din Portul Tulcea cu destinația Sulina, într-o călătorie demonstrativă prin inima Deltei.

https://www.youtube.com/watch?v=0WmPrmyS-eI&t=152s

https://dottotv.ro/turismul-din-delta-dunarii/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 10, 2021, 08:33:49 PM
Quote from: tom_sawyer on September 09, 2020, 08:15:38 PM
Poliția de frontieră a reluat pentru a n-a oară licitația pentru nave maritime de patrulare, aceeasi valoare estimată:

Anunt de participare: [CN1024345 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100102933)] - Achiziţionarea de mijloace de mobilitate navală - nave maritime de patrulare
Quote from: tom_sawyer on October 20, 2020, 09:59:50 PM
Nave de patrulare (2 nave) pentru poliția de frontieră - ofertanți:

1. Ofertant unic : Damen Shipyards Gorinchem B.V.
2. Ofertant unic : Baltic Workboats AS (din Estonia)
3. Ofertant unic : Penguin International Limited (ăștia sunt din Singapore)

În ultima etapă a dialogului competitiv a rămas doar Damen, deja s-a semnat contractul:

[...]
Ministrul a mai precizat și că proiectul, în valoare de 26 de milioane de Euro, este derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă.

Noile nave, ce vor intra în dotarea Poliției de Frontieră Române, vor beneficia de echipamente de navigație, supraveghere, detecție, comunicații și propulsive de ultima generație. Acestea vor fi construite prin utilizarea capabilităților de proiectare, producție, testare și școlarizare aparținând Damen Group.

Finalizarea producției integrate (inclusiv montarea de tehnică specială) precum și livrarea se vor realiza in cadrul Damen Shipyards Mangalia, termenul pentru predarea navelor fiind 31 decembrie 2022.

Caracteristici tehnice:

Lungime: 42,95 m
Lățime: 8,65 m
Echipaj: 28 membri
Capacitate: 80 persoane, inclusiv echipajul

Performanțe:

Viteză maximă: 30 noduri
Viteză de patrulare: 14 noduri
Autonomie : 600 mile la viteză de croazieră de 14 noduri
Tip motor: 4 motoare tip MTU, tip 16V2000M86


(https://i.imgur.com/Ew3L7no.jpg)


hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24656462-nave-patrulare-garda-coasta-politia-frontiera-santier-damen-galati-mangalia.htm)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 15, 2021, 03:38:29 PM
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții "Dotarea Administrației Fluviale a Dunării de Jos R.A. Galați cu o dragă maritimă autopropulsată"

Scurta descriere a reglementării:

În prezent, pe sectorul de Dunăre Maritimă (km 175 - rada Sulina), RA Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) execută lucrări de dragaj de întreținere cu nava Dunărea Maritimă, o dragă maritimă tip Trailing Suction Hopper, construită în anul 2000. În cei 20 de ani de exploatare ai navei Dunărea Maritimă au apărut uzuri la toate instalațiile vitale ale navei, în special la instalația de dragaj, unde se impune înlocuirea tubulaturii și a pompei de dragaj și la motoarele diesel de propulsie și acționare a echipamentelor de dragaj, ce au acumulat peste 25.000 ore de funcționare. Aceste uzuri necesită reparații capitale, implică cheltuieli ridicate și impun scoaterea navei din exploatare pentru o durată de minim 6 luni, cu efecte asupra realizării la timp a lucrărilor de dragaj și a menținerii în condiții de navigabilitate în siguranța a șenalului, pe sectorul maritim al Dunării.

Având în vedere vechimea navei Dunărea Maritimă și pentru a putea realiza la timp toate lucrările de întreținere a șenalului navigabil, este necesară dotarea AFDJ cu încă o dragă autopropulsată cu caracteristici tehnice adecvate navigației maritime, echipată cu motoare având norma de poluare TIER 3 (Nox), în conformitate cu Rezoluția MEPC 230(65) – Anexa VI MARPOL și dotată cu magazie proprie pentru transportul materialului dragat.

Draga maritimă autopropulsată va  avea următoarele capacități tehnice:

- Dimensiuni principale:

        Lungime corp: max. 80 m;
        Lățime: max. 18.5 m;
        Viteza navei încărcate la marş înainte va fi de minim 11 Nd, în apă calmă.

- Tip: Trailing Suction Hopper Dredger (dragă cu sucțiune, dotată cu magazie proprie pentru transportul materialului dragat).

- Capacitate  magazie: min. 3.400 mc, la un pescaj maxim de 6,0 m.

- Capacitatea pompei de dragaj: min. 8000 mc/h hidromasă, cu concentrație de 10-30% materie solidă.

- Adâncimea maximă de dragaj: max. 25 m.

- Autonomie: min. 180 de ore de funcționare.

- Amenajări: la bord se vor amenaja spații de locuit, astfel încât să asigure condiții optime pentru un număr minim de 12 membri de echipaj.

- Zona de navigație: maritimă, până la 20 Mm față de țărm.

MT (http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3323-hg09032021dtn)

PS: AFDJ a semnat anul trecut un contract cu TEHNOREX Constanța pentru 2 drage fluviale.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 15, 2021, 07:08:00 PM
La licitația de mai sus, Navă multirol pentru IGSU, procedură de dialog competitiv, avem 2 ofertanți:

1. MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

2. Damen Shipyards Gorinchem B.V.

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100127997
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 31, 2021, 02:36:19 PM
Premieră în România, după mai bine de trei decenii! Compania Grup Servicii Petroliere a instalat cu succes prima platformă fixă de foraj din Marea Neagră. Operațiunea a fost extrem de complexă, iar pentru realizarea proiectului a fost folosită mare parte din flota GSP. Momentul este semnificativ pentru istoria exploatărilor de petrol din apele româneşti.

https://www.youtube.com/watch?v=8T5m9jwvUCw


dobrogea.tv (https://www.dobrogea.tv/stire/actualitate/19040/prima-platforma-fixa-de-foraj-din-marea-neagra-a-fost-instalata-cu-succes-de-compania-grup-servicii-petroliere-.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on April 20, 2021, 01:48:44 AM
Anunt de participare: [CN1030254 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100118097)] Navă de cercetare și pasageri pentru voiaje de zi în cadrul proiectului cu titlul: ,,Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN", cod SMIS 127065

Autoritate contractanta: UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS din Galați

Valoarea totala estimata: 27.049.230 lei

Depunere oferta - Data limita: 24.05.2021


(https://i.imgur.com/iY7BAkB.png)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 24, 2021, 08:15:24 PM
^ O singură ofertă pentru nava de mai sus:

SHIPYARD ATG GIURGIU

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100134226
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 30, 2021, 08:43:16 PM
Quote from: tom_sawyer on October 30, 2020, 11:31:58 PM
Anunt de participare: [CN1023087] - Nava specializata de depoluare pentru interventii in ape de mica adancime
Anunt de participare: [CN1023965] - Nava specializata SAR
Anunt de participare: [CN1024369] - Nava specializata SAR de 32 de noduri
Anunt de participare: [CN1024427] - Nava specializata SAR de 35 de noduri

Ce au în comun cele 4 licitații de mai sus?
- sunt organizate de aceeași instituție: Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM (http://www.arsvom.ro/))
- doar un singur ofertant a depus ofertă, la fiecare dintre ele
- acest singur ofertant este una și aceeași firmă, în toate cazurile: SUSZI SRL (https://www.suszi.ro/ro/).

Quote from: kitsune on October 31, 2020, 09:06:09 AM
Toate navele prezentate sunt din oferta Baltic Workboats Shipyard (https://bwb.ee/) din Estonia.

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, a informat, miercuri, DNA. Grupul infracțional a avut ca scop achiziționarea a patru nave în valoare de aproximativ 85.000.000 lei. Manole Daniel ar fi fost recompensat cu 2.000.000 lei

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a lui Daniel Manole, director al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită, dar şi a trei administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

De asemenea, anchetatorii precizează că în dosar a mai fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de un alt om de afaceri, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada septembrie-noiembrie 2020, Daniel Manole, în calitate de director ARSVOM, împreună cu celelalte persoane, ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţiei primare în materie, de către instituţia pe care o conducea, a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

"Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală. De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar ,,ar fi mimat" construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele", arată comunicatul DNA.

La data de 30 iunie 2021, Manole Daniel și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24892169-director-din-cadrul-ministerul-transporturilor-retinut-pentru-luare-mita-constituire-grup-infractional-organizat.htm)

Precizarea mea (trebuia făcută și în articol): până la o sentință definitivă a instanței (de confirmare/infirmare a vinovăției), persoana în cauză este considerată nevinovată.

SUSZI SRL tocmai a semnat un contract (în asociere cu firma rusească, producătoare a elicopterelor) pentru repararea a 5 elicoptere rusești (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=271.msg322511#msg322511) din dotarea MAI. Am scris la aviație (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=271.msg350185#msg350185).
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on June 30, 2021, 09:03:03 PM
Ții minte că discutasem de Suszi la vremea aia, prea participa peste tot (în asociere cu producătorii, că ei nu produc nimic). Probabil că unii cu munca și alții cu "intrarea". Dar ai dreptate, innocent until proven guilty. Însă aia cu elicopterele, chiar că bate la ochi.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 30, 2021, 09:30:12 PM
Au câstigat ceva contracte cu instituții publice:
https://www.suszi.ro/ro/portofoliu/marin/
https://www.suszi.ro/ro/portofoliu/aero/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on June 30, 2021, 09:38:45 PM
Da, știu.

Interesant ce scriu ăștia de la Ziua (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/sute-de-contracte-de-achizitii-publice-totul-despre-firmele-implicate-in-dosarul-lui-daniel-manole-directorul-agentiei-romane-de-salvare-a-vietii-omenesti-751116.html.html):


Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.
De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar ,,ar fi mimat" construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.


Dacă e adevărat, schema era faină: îmi dai banii de șalupe plus ceva mărunțiș, eu le cumpăr și apoi la sfârșit îmi dai și "profitul". Și ne descurcăm noi cumva după ;)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 04, 2021, 01:32:47 PM
Cătălin Drulă anunță că desființează Agenţia de Salvare a Vieţii Omenești pe Mare: Sunt suspiciuni mari și nici nu îşi avea neapărat rostul

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat, duminică la Timişoara, că Agenţia de Salvare a Vieţii Omenești pe Mare va fi desfiinţată şi că a primit un acord în acest sens de la premierul Florin Cîţu. De asemenea, la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Administrația Porturilor Dunării Maritime, Autoritatea Navală Română a fost trimis corpul de control.

"Vreau să salut acţiunea procurorilor cred şi am crezut întotdeuna că puterile statului trebuie să îşi facă fiecare treaba, noi putem să mergem până la un punct. Chiar la acea Agenţie de Salvare a Vieţii de Om pe Mare noi aveam un control pornit la cererea mea, dacă vă aduceţi aminte în martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ASVOM nu a putut ieşi din port că era vreme rea şi barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vremea aia. Am trimis un corp de control acolo, un control încheiat care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii", a declarat Cătălin Drulă.

Agenţia va fi desfiinţată, iar atribuţiile acesteia vor fi preluate de IGSU, a anunţat Drulă.

"Am un anunţ de făcut, această Agenţie va fi desfiinţată. Am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul. Atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU pentru că, de fapt, nici nu îşi avea neapărat rostul, iar prin felul în care au reacţionat, în fine, e un dosar în curs, va trebui să ajungă la final, arată că sunt suspiciuni mari de integritate, în orice caz de competenţă grave, vom desfiinţa această Agenţie", a declarat Cătălin Drulă.

hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24898583-catalin-drula-desfiintare-asvom-control-achizitii.htm)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 04, 2021, 05:02:49 PM
Să nu uităm că IGSU a fost total pe dinafară la accidentul elicopterului pe lacul Siutghiol. O structură specializată în salvarea pe mare tot trebuie să existe, chit că e department al IGSU, ANR sau de sine stătătoare. Și atribuțiile ARSVOM nu erau doar salvarea, erau mai multe. Conform convențiilor la care am aderat (SOLAS, Maritime SAR, UNCLOS, ICA, etc.).
Eu cred că ar trebui să avem ceva similar pazei de coastă a multor țări, ceva unificat, prea avem multe structuri aici, poliție de frontieră, IGSU, ARSVOM, ANR, etc. Să cuprindă și paza și SAR și celelalte. Și așa poți folosi mai bine resursele. Că împărțim banii la prea multe chestii și niciuna nu are fonduri de ajuns. Prea mulți șefi, prea multe salarii, prea puțin rămâne pentru nave, training, retehnologizare. Și dacă mai scazi și "comisioanele"...

Și da, in caz că vă întrebați, e ARSVOM, nu ASVOM.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: pasadia on July 04, 2021, 08:03:40 PM
E la mijloc si vechea obsesie a lui Raed Arafat de a crea o singura mega-structura militarizata in cadrul IGSU. Pe aici pde la Brasov sunt cunoscute cateva contre pe care le-a pus Salvamont-ului si modul in care a creat si favorizat Jandarmeria Montana ca structura paralela, mult mai bine finantata.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 04, 2021, 08:24:46 PM
Cred că mișcarea era pregătită dinainte, având în vedere licitația asta, (Data publicare: 29.01.2021):

Quote from: tom_sawyer on March 05, 2021, 05:41:42 PM
Anunt de participare: [CN1028003 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100112021)] - NAVA MULTIROL

Autoritate contractanta: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Descriere succinta:
Autoritatea contractantă dorește să achiziționeze o navă multirol, în conformitate cu cerințele din documentația descriptivă, ce are ca scop sporirea capacității de intervenție pe mare, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate, bunuri recuperate, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului în situații de urgență.

În prezent, IGSU nu deține nave multirol, iar necesitatea achiziționării acesteia a fost determinată de misiunile IGSU în ceea ce privește intervenția pe Marea Neagră, care pot fi sintetizate astfel:

    căutarea persoanelor aflate în pericol pe mare;
    salvarea victimelor rezultate din accidente navale sau generate de manifestarea altor tipuri de risc (furtuni, accidente industriale pe instalațiile marine de exploatare și transport produse petroliere și hidrocarburi);
    asistență medicală de urgență și prim-ajutor calificat, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate;
    stingerea incendiilor la navele aflate în porturi și în apele teritoriale române, precum și la platformele maritime de foraj și extracție", au explicat pentru Economica.net (https://www.economica.net/prima-nava-multirol-a-igsu-cumparata-cu-fonduri-europene_182650.html) oficialii IGSU.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 11:57:49 AM
Nu cred că e ceva similar cu ce spui tu @pasadia referitor la Salvamont și IGSU. Aici la malul mării e și frontieră. Și sunt totuși mult prea multe structuri. Cum am spus mai sus, trebuie o sistematizare, altfel ne pierdem in bisericuțe mici și fără sens (in afară de cel al sinecurilor).
In principiu, cum vad eu lucrurile:

- o structură cu atribuții de apărare, protecția frontierei, a zonei economice, terorism, piraterie, pescuit ilegal, migranți, etc. Aici e clar militarizată, MAI +MApN joint, armata cu apărarea, poliția cu "law enforcement"
- o structură legată de navigație, siguranță maritimă, pilotaj, Radiocoastă, Port State, semnalizare, etc., inclusiv coordonare pe SAR (dar nu neapărat cu capacitate pentru așa ceva). ANR-ul e ok aici, cu diverse departamente stabilite clar în funcție de necesități.
- o structură legată de mediu, cercetare, poluare, avize de exploatare resurse, etc.

Cam astea ar fi direcțiile majore. Iar apoi, in cazul strict particular al SAR, normal că e posibil ca diferite structuri să aibă capabilități, nave specializate, elicoptere, etc. Dar nu ții o agenție doar pentru un salvator (vai de el) și patru bărcuțe.
Din câte știu eu, noi nu avem un elicopter capabil de SAR pe mare la mai mult de 10 mile (s-ar putea să mă înșel, dar parcă așa îmi aduc aminte).
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Kamov on July 05, 2021, 02:04:14 PM
^^ In trecut trupele de graniceri au apartinut de MApN iar dupa revolutie au fost trecuti in cadrul MAI, infiintandu-se Politia de Frontiera. Garda de coasta a aparut prin reorganizarea inspectoratelor teritoriale Constanta si Tulcea. Nu cred ca se doreste remilitarizarea lor.
Sunt tari in care Garda de coasta se ocupa de SAR. La noi e putin diferit deoarece participa mai multe structuri (ARSVOM, MAI, MApN). Trebuie sa ne decidem care este structura principala si cine coordoneaza. Fiind o situatie de urgenta, normal ar fi coordonarea sa fie facuta de catre IGSU.
Un alt aspect care scoate in evidenta nevoia de coordonare este faptul ca doar MApN opereaza elicoptere proprii, cele de la ISU dar si de la MAI apartin de IGAv, unde probabil vor ajunge si noile elicoptere SAR daca se vor lua intr-un final. Deci Garda de coasta de exemplu nu are per se elicoptere.
ARSVOM de sine statator dupa cum spuneai si tu nu prea are rost, celelalte structuri care ar putea ingloba aceasta activitate sunt fie IGSU prin dotarea ISU CT si TL, fie prin crearea unui departament nou specializat doar pe activitati maritime cu riscul sa taie si astia frunze la caini majoritatea timpului.
In opinia mea Garda de coasta prin specificul ei ar fi cea mai indreptatita sa opereze activitati SAR. Oricum detin nave, se poate suplimenta numarul lor si sa fie folosite si in alte activitati, nu doar in SAR. De asemenea, are nevoie si de elicoptere / drone.
Restul activitatilor care le desfasura ARSVOM cum ar fi depoluare, stingere incendii etc nu stiu cine ar trebui sa se ocupe... ANR?

Si o poza cu un H215M de care vor sa ne bage Airbus pe gat, folosit de politia de frontiera finlandeza pt SAR.
(https://i.postimg.cc/tC6jVMDh/Finnish-Border-Guard-A-rospatiale-AS-332-Super-Puma-OH-HVP.jpg) (https://postimg.cc/SJm5BVBs)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 02:34:54 PM
Fara nicio intentie de a minimiza sau desconsidera activitatea laudabila a Salvamont de recuperare a unor rataciti ar fi mai potrivit probabil sa o comparam cu activitatea Salvamar ce se desfasoara tot cu mijloace tehnice reduse si mai mult cu personal uman...
Treaba cu achizitia cojilor alora de nuca pe spagi ar fi de rasul curcilor daca nu ar fi de plansul plansului...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: elphax on July 05, 2021, 03:49:57 PM
am citit ceva legat de faptul ca daca ar fi in cadrul MAI ar avea restrictii de a opera in apele teritoriale ale altor tari. cel putin asta e principalul motiv blocant de care se agata cei care azi protesteaza fata de decizia lui Drula
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 06:59:39 PM
Păi elicopterele SMURD nu sunt transfrontaliere? Parcă operează în Moldova de dincolo de apă fără probleme. Și parcă și bulgarii au trimis pe la noi ceva elicopter SAR de pe la Burgas.

Acum ce să zic, nu mă pricep prea mult. Eu am fost doar participant la salvarea a două iahturi și vreo patru evacuări de răniți/bolnavi cu elicopterul, vreo cinci-șase evacuări cu șalupa (inclusiv din poziția de accidentat), ceva incendii (vreo cinci), găuri de apă și alte chestii inerente la mine la birou. Un singur lucru vreau să mai reliefez. Cel care face coordonarea unei acțiuni de SAR sau altă urgență pe mare trebuie să știe ce se întâmplă acolo. Adică să aibă cunoștințe solide și să fi fost pe o navă, pentru că aici e nevoie de a lua decizia corectă, nu doar de proceduri. Și nu poți lua decizia dacă nu știi cu ce se mănâncă un vapor. Nu merge cu poze de pe wiki sau tutoriale pe YouTube.

Acum mulți ani, în Golful Mexic, un nostrom și-a tăiat piciorul cu flexul ăla mare. Trec peste faptul că era în magazie, cățărat pe o scară, nu are relevanță prea mare ce am făcut noi să îl ducem pe punte. Are relevanță însă faptul că onor comandantul grec m-a chemat pe mine să vorbesc în ciocofon cu Coast Guard și apoi cu echipajul elicopterului. Pentru că eu vorbeam engleză, nu dialectul marinăresc in care ne înțelegeam la bord. Și totuși am avut probleme destul de mari, pentru că tot ce învățasem eu la școală și cursuri nu se potrivea neam cu jargonul hoohah 'murican. La fel ca orice apevist din lumea asta, cu ochelari de cal și cu respectat de ordine și proceduri. Zero imaginație, zero adaptabilitate la situația dată.
Și că tot am ajuns la asta, am mai salvat și un Bravo Team de patru 'muricani blocați în lift. Dar asta e poveste de spus la cheu, cu câteva beri reci.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 07:19:06 PM
Prietene, tu ce consideri ca e primordial, salvarea navei in dificultate cu tot cu echipaj si marfa sau doar recuperarea unor sinistrati ori cazuti la apa <overboard>?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 08:14:34 PM
Ce să îți răspund? Noi avem o vorbă: "Cea mai bună barcă de salvare e vaporul". Este logic că salvezi echipajul, nava, marfa (în ordinea asta). Dar dacă s-a dus nava, atunci ajungi la Search and Rescue. Și e al dracului de greu search-ul ăsta, mai ales fără suport aerian. Pentru că acolo ai vizibilitate. De pe navă nu. Noi avem înălțime de la apă și tot nu vezi mare lucru, d'apăi o bărcuță din aia

https://youtu.be/0lxwIGwKCW8
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 08:41:03 PM
Evident ca salvarea pasagerilor/civililor si a echipajului (in ordinea asta) e primordiala, viata unor oameni e mai presus de orice, doar ca mi se pare abordarea minimala...in contextul pe care-l discutam.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 09:12:34 PM
Păi în ce sens minimală? Un vapor e cam greu de "salvat". Dacă arde, tot ce poți face e să arunci cu apă pe el, dar de cele mai multe ori asta e frecție la picior de lemn (sau mai rău, să îi afectezi flotabilitatea și atunci e nasol). Dacă se scufundă... nu e remorcher pe lumea asta să poată face ceva. Cam astea sunt situațiile de urgență. Mai sunt poluările, dar la alea nu prea ai ce face pe mare deschisă. Vorbim aici de situații de urgență pe mare, nu la cheu, apă mică sau radă interioară

BTW, constat acum că am ratat șansa vieții, ARSVOM angajează șef mecanic, dosarul se poate depune până mâine la 13. Dar se cere foaia matricolă de la ANR și ăia nu te programează mai devreme de 15 iulie. Documentația de examen e relevantă pentru post :bash:, e de fapt un copy-paste din programa de brevet (atât s-a putut):


(https://i.imgur.com/H12EfhSh.jpg) (https://i.imgur.com/H12EfhS.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)

(Mă întreb ce nave au oare ăștia de la ARSVOM de le trebuie teoria turbinelor cu gaze?)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 09:37:25 PM
La noi daca rememoram situatiile critice relativ recente vorbim mai degraba de furtuna pe mare, eu la asta ma gandeam a propos de mijloacele tehnice de salvare pe mare necesare nu la incendii sau la alte nenorociri gen bolesnite grave, <mutiny on board>, piraterie terorista, actiuni militare ostile ori auto sabordare!...ca poti imagina orice nebunie cu consecinte grave!
Prostia e mult mai imaginativa decat ne putem inchipui, ca doar are cerebelul odihnit de inactivitate!!!
:) :) :)
Viata da e prioritara dar nu in primul rand a echipajului ci a celor nevinovati prinsi la mijloc...e ca la razboi, femeile si copiii si civili au precedenta ca nu s-au irolat sa-si dea si viata la limita...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 09:51:34 PM
Păi dacă e bulău nu vine nimeni. Mai ales ăștia de la ARSVOM cu bărcuțele lor.
Dar, trecând la modul serios de comentat, furtuna nu este situație de urgență. Situațiile de urgență sunt (citez din minte, poate uit una sau două, nu dați cu parul):
- pierderea capacității de guvernare (cârmă, etc., toate alea de cârmesc vaporul)
- pierderea propulsiei
- black-out (pierderea energiei electrice, asta ducând și la pierderea propulsiei și uneori a guvernării)
- poluare
- incendiu
- gaură de apă
- coliziune
- eșuare
- om la apă
- accident uman, boală, epidemie la bord
- terorism, piraterie
- pierderea stabilității
- pierderea flotabilității
- pierderea integrității structurale a navei
- etc.

Astea de sus vin singure sau sunt (de cele mai multe ori) combinate. Din multe situații de urgență se iese doar cu ajutorul echipajului.


Viata da e prioritara dar nu in primul rand a echipajului ci a celor nevinovati prinsi la mijloc


Viața omului aflat pe navă e prioritară. Da, la pasagere echipajul e cel care trebuie să coordoneze activitatea de evacuare (că bănuiesc că la asta te referi) apoi se vor salva și ei. Singurii care rămân, comandantul și lăutarii, ăștia au obligația morală să se ducă la fund, că așa s-a creat precedentul pe la 1912
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 09:59:48 PM
Incet incet vorbim aceeasi limba, e datoria <militarilor> sa protejeze <civilii>.
La fel e si in aviatie, mai intai pasagerii si abia la sfarsit stewardesele si pilotii, comandantul pleaca ultimul.
Hai sa revenim un pic la subiect, navele de salvare pe mare...
Am urmarit intamplator niste documentare cum e cu astea in UK (ca au furtuni incomparabile cu ale noastre), am vrea noi sa avem asa ceva in dotare si echipaje atat de bine antrenate permanent ca ei...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 10:03:10 PM
Marea Neagră are furtuni incomparabile cu altele. Poate doar prin Biscaya mai găsești ceva asemănător.
Și o caracteristică e că se montează foarte repede, te ia pe nepregătite
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 10:09:21 PM
Asa stiam si eu, factorul surpriza e caracteristic, furtuna din senin...Unii spun chiar ca de aia se numeste Marea Neagra si nu se mai numeste Pontul Euxin, ca atunci cand vine furtuna se inegreste intro clipita! dar ma indoiesc ca furtunile noastre depasesc in violenta si intensitate furtunile din marile nordului sau din Atlantic ce pot sa franga in doua chiar si un portavion...
Nu cumva factorul de risc e dimensiunea fragila a navelor mai degraba costiere decat oceanice?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 10:23:30 PM
Că veni vorba de UK, uite aici un pdf despre organizarea SAR la ei:

Strategic Overview of Search and Rescue in the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/593127/mca_uksar.pdf)

Referitor la furtuni, bănuiesc că îți închipui că am avut parte de ele și prin nord, și prin sud, de toate formele și culorile. Dar cel mai nasol m-am simțit aici la noi, in găleata asta.
Uite o lectură interesantă:

Extreme cyclones can be explosive as well as nonexplosive, formed under different conditions of large-scale atmospheric circulation. Extreme cyclones in the Atlantic–European region are often "meteorological bombs" [34], with the surface pressure tendency reaching 20 hPa in 6 h [4,5]. Deep cyclones of the Atlantic–European region are supported by interaction with the jet stream and breaking of Rossby waves [35,36], therefore, forming clusters more often than in other cyclogenesis processes [37,38,39]. Extreme cyclones in the Black Sea region are nonexplosive and not very deep (often no deeper than 980 hPa), but they are characterized by large pressure gradients and high wind speeds of ≥30 m/s. One of the most dangerous cyclones in the northern Black Sea region on November 7, 2007, which caused the tanker wreck in the Kerch Strait, had a deepening rate of 5 hPa in 3 h, which was close to those of explosive cyclones [40]. Thus, the extreme cyclones over the Black Sea region are weaker than in the Atlantic–European region, but they can lead to significant damage.


Sursa (https://www.mdpi.com/2071-1050/12/11/4468/htm)

Dar trebuie să mă repet, furtuna nu este în sine o situație de urgență. Factor favorizant da. Dar navele in general sunt proiectate să facă față celor mai rele furtuni. Iar pe furtună nu ai ce salva cu bărcuțele alea de care facem referire. Nici măcar cu Hercules, care cu toate că a fost gândit să facă asta, nu este capabil. Sau Viteazul, "coleg" la Grupul de Intervenții și Salvări Navale, care nu a reușit să facă nimic cu Sadu (la Paris și You Xiu același Viteaz a ajuns la accident dar pe partea cealaltă a digului, pe partea interioară, la adăpost).
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 10:27:22 PM
Amandoi ne zbatem cu galetile noastre autohtone, tu cu galeata ta cu apa, eu cu galeata mea cu mamaliga seismica de sol!
:) :) :)
Gandind un pic mai atent, nu cumva faptul ca apa noastra de mare salmastra (Demi-dulce la jumatate de salinitate) inrautateste flotabilitatea navelor proiectate a naviga pe ape maritime cu salinitate normala? (Datorita diferentei de densitate specifica a apelor salmastre fata de cele cu adevarat saline)
Arhimede a spus de mult ca totul depinde de greutatea volumului de apa dislocat!...deci in Marea Neagra navele se cufunda mai mult in apa decat in alte mari si oceane ale lumii...pentru a compensa densitatea mai redusa a apei!
Ma gandesc si la faptul ca submarinul nostru Delfinul proiectat initial pentru apele Adriaticei a avut grave probleme de flotabilitate cand a fost sa fie receptionat pentru navigatie la Gurile Dunarii...ca orice factor de mediu trecut cu vederea poate avea consecinte nebanuite si total neplacute...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Ionut on July 05, 2021, 10:46:22 PM
Stati asa, am o intrebare tehnică. Vorbim de flota sau de accidente navale? Ca sa stiu daca suntem offtopic.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 10:48:31 PM
Vorbim despre salvarea pe mare cu nave sub pavilion national, ca asta e subiectul la ordinea zilei...parerea mea...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 10:49:05 PM
Păi vorbim de flota care ar trebui să se ocupe de accidentele navale (salvarea, căutarea, lupta cu incendiile, etc.). Nu știu cum să o încadrez nici eu.
Discuția a plecat de la ARSVOM, care înainte se numea Grupul de Intervenții și Salvări Navale. Poate că topicul de Infrastructură navală să fie mai potrivit, nu știu. Că sunt o mulțime de conexiuni aici cu diverse alte topicuri.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 10:53:17 PM
Daca e sub pavilon romanesc unde am putea s-o incadram in alta parte?
Restul sunt detalii, cum ar trebui sa arate, ce sa faca si cum...
Daca ai alta sugestie spune-ne si ne conformam.
Doar sa nu ne indrumi spre ceva cu interceptari si DNA ca noi n-am comentat asa ceva aici...tehnic vorbind!
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 05, 2021, 11:04:44 PM
Remorcherul maritim multifunctional HERCULES

A fost construit la Santierul Naval Braila, numar de santier 1291, fiind livrat I.E.P. Constanta in cursul lunii aprilie 1988.
Una dintre primele sale misiuni, daca nu cumva chiar prima, a fost remorcarea cargoului FUNDULEA, grav avariat in urma atacului cu rachete din stramtoarea Ormuz, la 23.11.1987.
Acesta a fost adus de la Sarjah pana la Constanta, fiind apoi dus la Santierul Naval Galati, unde a fost reparat.
Pentru HERCULES a urmat rolul de "spectator" la tragedia cargoului SADU din 2.12.1988, acesta ramanand la adapostul digului, neiesind din port... Greu de inteles, in fond, la cea vreme, era cel mai nou si mai puternic remorcher din portul Constanta.
Dupa 1990 a ajuns in patrimoniul G.I.S.N. (Grup Interventie si Salvare Navala), in urma reorganizarii I.E.P. Constanta.
A urmat apoi tragedia navelor YOU XIU si PARIS, scufundate in aceleasi conditii ca si SADU, la 4.01.1995 la Constanta. Nici in acest caz remorcherul HERCULES nu a intervenit, avand motoarele defecte...
Singurele interventii certe pe care le-a avut, au fost cele de pe Dunare, in iernile geroase, in care sloiurile de gheata blocau complet circulatia. In acei ani a intervenit, alaturi de nava sora - ALBATROS 1 (actual PERSEUS), pe sectorul Tulcea-Sulina.
La data de 7.05.2001 a intervenit, alaturi de alte remorchere din portul constanta, pentru stingerea incendiului de la bordul petrolierului bulgaresc MESTA, aflat in rada portului Constanta.
In 2004 a fost transferat la nou infiintata Agentie Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare - ARSVOM, rezultata in urma reorganizarii G.I.S.N. Constanta.
In toamna anului 2007 a fost reparat la Santierul Naval Constanta, cu aceasata ocazie fiind revopsit in actualele culori: corpul portocaliu, suprastructura alba.
La 1.09.2010 a fost trimis pentru remorcarea cargoului turcesc MEDY, aflat in dificultate, in dreptul Capului Tuzla, dupa ce plecase din Constanta cu o incarcatura de fier vechi. Din pacate, odata ajuns in apropierea cargoului, nu a mai putut face nimic, acesta era bandat puternic la babord, iar in scurt timp s-a scufundat.
Ultimele interventii pe Dunare, la spart gheata, le-a avut in acea teribila iarna din ianuarie-martie 2012, cand a actionat pe sectorul Tulcea-Sulina.
Din primavara anului 2012 nu a mai fost folosit, asteptand intrarea la reparatii/modernizare.

Lucrarile s-au desfasurat in pas de melc pana in 2016, cand, stadiul lucrarilor de modernizare/retehnologizare ar fi ajuns la 83%.
Desi la momentul aprobarii retehnologizarii se cunostea starea de uzura a motoarelor si generatoarelor navei, ARSVOM a argumentat ca pe parcursul executiei lucrarilor de modernizare a aparut necesitatea suplimentarii volumului de servicii si de executare a unor lucrari noi pentru obtinerea functionalitatii si sigurantei navei, precum si pentru obtinerea permisului
de navigatie din partea autoritatii navale.
La data de 26.10.2017, in timp ce lucrarile de modernizare la remorcher ajunsesera la aproximativ 95%, un incendiu a izbucnit in sala masini, in timp ce cateva echipe de muncitor lucrau acolo. Incendiul a fost lichidat de catre pompieri in aproximativ 4 ore.
Pagubele au fost insemnate, fiind distruse mai multe trasee de cablu, precum si cateva tablouri electrice.

Dupa aceasta data, singura interventie la care a fost mentionat, a fost cea din portul Midia, 25.11.2019, atunci cand nava transport animale QUENN HIND s-a rasturnat. Interventie e cam mult spus, doar s-a deplasat in zona aceea, fiindu-i necesare 8 ore pentru a ajunge acolo


extras selectiv din marinarii.ro (https://www.facebook.com/marinarii/posts/remorcherul-maritim-multifunctional-herculesa-fost-construit-la-santierul-naval-/3487286968023769/)

Asta ca să înțelegem mai bine despre ce carieră glorioasă vorbim
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 05, 2021, 11:22:53 PM
Mai ai multe din astea de ne fac sa ne plangem in hohote de mila pentru noi insine???
Sau vrei sa ma provoci sa pun si eu lista completa a blocurilor cu bulina rosie seismica din Bucuresti ca sa fim chit???
:lol:
P.S.
La ora actuala Hercules e in stare de deplina functionare sau la anul si la multi ani?
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 06, 2021, 12:04:40 AM
Văd că acte are, cel puțin până în ianuarie 2022 deci, teoretic ar trebui să fie ok. Dar tot așa, văd că pe AiS e cam nemișcat. Acuma, nici nu ar avea ceva de salvat zilele astea...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 06, 2021, 12:11:40 AM
O nava cu dimensiunile si caracteristicile astea ar putea iesi din port aproape in orice conditii fie si cele mai nefavorabile, de ce nu ar putea interveni si atunci cand nu e neaparat vorba de o remorcare, ca doar nu-i doare-n basca sa salveze oameni...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 06, 2021, 12:21:49 AM
Apăi asta numai șefii lui îți pot spune.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: subway on July 06, 2021, 12:26:48 AM
Eu in naivitatea mea gandeam ca ordinul de interventie trebuie sa vina de la o autoritate navala, nu e la libera alegere, ca nimeni nu pare a fi dispus sa se arunce in valuri fara un sut serios in fund (pardon, in pupa!)
:lol:
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 07, 2021, 05:00:12 PM
COMUNICAT

În cauza mediatizată prin comunicatul 636/VIII/3 din 30 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 07 iulie 2021, a inculpatului

NEACȘA PETRE, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În contextul menționat anterior, în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) a achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul ar fi primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 08 iulie 2021, inculpatul Neacșa Petre urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10469
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 20, 2021, 03:40:52 AM
Perseus, în modernizare la Mangalia:

(https://i.imgur.com/Szw3ftn.jpg)

Sursa și mai multe poze:
https://rnhs.info/scurt-fotoreportaj-modernizarea-remorcherului-perseus/

Procesul de modernizare se va concentra, printre altele, pe înlocuirea motoarelor principale cu unele de nouă generație, o nouă structură a comenzii și echipamente de radio-navigație. Modernizarea navei va reduce costurile de exploatare ale navei şi va reduce gradul de emisii de noxe în atmosferă. Retehnologizarea va permite ca nava să-şi menţină calităţile operaţionale pentru următorii 20 ani.

Nava are, în prezent, propulsia asigurată cu motoare 6L40/54A produse de ICM Reşiţa, sub licenţă MAN şi liniile de arbori cu elice cu pas reglabil fabricate în Polonia şi proiectate pentru puterea nominală de 3.300CP. Centrala electrică este compusă din două generatoare diesel de 630 KVA produse în Polonia, sub licenţă Sulzer, două generatoare de 630KVA, acţionate prin priza de putere de la reductorul instalaţiei de propulsie şi un diesel generator de avarie şi pentru staţionare de 165KVA, fabricaţie fosta RDG.

Motoarele de propulsie, din dotarea navei, sunt executate în tehnologia anilor 1980, având consumuri de combustibil de 170÷190 g/CPh, faţă de consumurile motoarelor de ultimă generaţie care se situează la 140÷160 g/CPh. In plus, emisiile de noxe depăşesc limitele actuale impuse de normele internaţionale şi directivele UE de protecţie a mediului, făcând imposibilă obţinerea documentelor de navigaţie aferente zonei de navigaţie nelimitată, pentru care nava a fost proiectată. Motoarele de tipul 6L40/54A au fost fabricate în serie foarte mică, în prezent nu se mai produc.

economie.gov.ro (http://www.economie.gov.ro/ministerul-economiei-santierul-naval-damen-mangalia-va-moderniza-spargatorul-de-gheata-perseus-cel-mai-mare-remorcher-sub-pavilion-romanesc)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 26, 2021, 02:08:25 PM
Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) are nevoie de un proces de restructurare, dar "nicidecum" nu se pune problema desfiinţării acesteia, el menţionând că activitatea ARSVOM va fi coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Lucian Bode a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernavodă, că a fost constituit un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unui proiect de act normativ care să ducă la preluarea ARSVOM de la Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne.

"Având în vedere rolul şi responsabilităţile celor două autorităţi în domeniu, în special ARSVOM, şi mă refer la rolul pe care îl au în domeniul situaţiilor de urgenţă, domeniu pe care îl gestioneză Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, am constatat necesitatea iniţierii demersurilor pentru integrarea în cadrul MAI şi coordonarea acestui de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

În acest sens, a fost constituit un grup de lucru interministerial în scopul elaborării unui proiect de act normativ necesar pentru preluarea ARSVOM şi Centrului de Coordonare a activităţilor de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în cadrul MAI. Nicio clipă nu s-a pus problema desfiinţării ARSVOM", a susținut Lucian Bode, conform News.ro.

În consecinţă, acest grup de lucru interministerial va pune pe masa Guvernului, a celor doi miniştri, Transporturi şi Interne, o propunere în sensul în care noi ne-am exprimat intenţia de a prelua prin DSU coordonarea acestei agenţii", a transmis ministrul de Interne.


hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24939879-lucian-bode-contrazice-catalin-drula-agentia-romana-salvare-vietii-omenesti-mare-are-nevoie-restructurare-dar-nicidecum-nu-pune-problema-desfiintarii.htm)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 14, 2021, 02:46:27 AM
Anunt de participare: [CN1033667 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100126008)] - ȘALUPE MULTIROL - PROIECT "VIZIUNE 2020"

Data publicare: 10.08.2021
Autoritate contractanta: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 22.09.2021
Tipul procedurii: Dialog competitiv
Identificarea proiectului: Proiectul "Viziune 2020" – Program Operațional Infrastructura Mare

Autoritatea contractantă dorește să achiziționeze 3 buc. șalupe multirol, în conformitate cu cerințele din documentația descriptivă, ce au ca scop sporirea mobilității navale și capacității de intervenție, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate, bunuri recuperate, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului în situații de urgență.

Valoarea totala estimata: 48.504.201 lei

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 26, 2021, 09:39:59 PM
Anunt de participare: [CN1033175 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100125001)] Furnizare Salupa fluviala pentru imbarcarea, transportul si debarcarea personalului, materialelor si a vehiculelor

Valoarea totala estimata: 7.197.279 lei

Autoritate contractanta: Ministerul Apararii Nationale - Unitatea Militara 01836
Locul de executare: UM 01803 G/Sulina, Jud. Tulcea.

O singură ofertă: ELECTROSCOICA MAR S.R.L.

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 22, 2021, 04:43:18 PM
^^ ȘALUPE MULTIROL - PROIECT "VIZIUNE 2020"

Ofertanți:

1. Ofertant unic : Baltic Workboats AS

2. Ofertant unic : OCEA S.A.

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on September 22, 2021, 06:39:27 PM
Când nu mai e Suszi... fabricantul licitează direct
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 25, 2021, 05:47:23 PM
Quote from: tom_sawyer on March 05, 2021, 05:41:42 PM
Anunt de participare: [CN1028003 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100112021)] - NAVA MULTIROL

Autoritate contractanta: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
Quote from: tom_sawyer on March 15, 2021, 07:08:00 PM
La licitația de mai sus, Navă multirol pentru IGSU, procedură de dialog competitiv, avem 2 ofertanți:

1. MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

2. Damen Shipyards Gorinchem B.V.

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100127997

24.09.2021: licitația a fost anulată: Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme
http://e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100144595/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 25, 2021, 06:07:18 PM
Quote from: tom_sawyer on June 25, 2020, 11:02:04 PM
Anunt de participare: [CN1017844 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100084856)] - Achiziție mijloace de mobilitate navală necesare FRONTEX – șalupe maritime de intervenție

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Valoarea totala estimata: 34.931.250 lei

E vorba de 5 șalupe (lungime maximă - cel puțin 15 m, viteză maximă - cel puțin 40 noduri).

Ofertanți:

1. Marine Alutech Oy Ab
2. OY KEWATEC ALUBOAT AB

În ceea ce privește cele cinci șalupe de intervenție, veștile sunt și mai bune întrucât acestea urmează să ajungă curând la Constanța. Asta dacă nu cumva au ajuns deja.

Aflăm că cele cinci șalupe de intervenție model Kewatec Patrol 1850 au plecat la începutul lui septembrie din Kokkola, Finlanda, pe propriile chile ca să spunem așa. 75 de ore și 1.215 Mm (2.250 km) mai târziu, cele cinci au ajuns la Rotterdam unde au fost urcate pe o barjă cu destinația Constanța.

(https://i.imgur.com/45CUzrah.jpg) (https://i.imgur.com/45CUzra.jpg)
Sursa foto: Kewatec AluBoat Ab

Din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, vorbim de bărci de patrulare, construite din aluminiu. Acestea au o lungime de 18,5 m, o lățime de 4,7 m, au două motoare și propulsie cu jet (waterjet).

Soluția care ne-a fost propusă pare să fi fost dezvoltată special pentru noi întrucat pe pagina constructorului finlandez eu nu am găsit (sau nu am căutat suficient de bine) nici un model de șalupă de patrulare 1850.

(https://i.imgur.com/lmTZbn3h.jpg) (https://i.imgur.com/lmTZbn3.jpg)
Modelul Patrol 1850 al celor de la Kewatec. Navele și-au primit deja numerele de bordaj. Sursa foto: Kewatec AluBoat Ab

La o primă vedere putem remarca faptul că șalupele sunt echipate cu un radar de navigație produs de Furuno, seria NXT despre care puteți citi mai multe aici (https://www.furuno.com/special/en/radar/drs4d-nxt/) și un sistem opto-electronic (sau FLIR (https://en.wikipedia.org/wiki/FLIR_Systems), cum i se mai spune). Aș spune că aceste șalupe par mai bine echipate decât unele din navele Forțelor Navale Române...

sursa: Nicolae Hariuc
https://rnhs.info/nave-noi-pentru-garda-de-coasta/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on October 08, 2021, 05:56:41 PM
Quote from: tom_sawyer on April 20, 2021, 01:48:44 AM
Anunt de participare: [CN1030254 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100118097)] Navă de cercetare și pasageri pentru voiaje de zi în cadrul proiectului cu titlul: ,,Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN", cod SMIS 127065

Autoritate contractanta: UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS din Galați

Valoarea totala estimata: 27.049.230 lei


Începe construcția celei mai mari nave de cercetare de pe apele curgătoare interioare din Europa

(https://i.imgur.com/CuEBdN0.jpg)

În data de 07.10.2021, a avut loc la Giurgiu festivitatea de punere a chilei navei REXDAN. Cu această ocazie, Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galați a primit ,,certificatul de naștere" al navei REXDAN. Aceasta va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Nava va dispune de nouă laboratoare moderne în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din universitatea noastră, precum și cercetători internaționali.

Ambarcațiunea, care va acoperi 2000 de km pe partea navigabilă a Dunării, va fi finalizată în luna ianuarie 2023.

Finanțarea construcției navei de cercetare și dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generație se realizează prin proiectul ,,Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea", REXDAN, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, apel: POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD. Valoarea totală a proiectului este de 91.972.096,30 lei.

ugal.ro (https://ugal.ro/anunturi/stiri-si-evenimente/9652-incepe-constructia-celei-mai-mari-nave-de-cercetare-de-pe-apele-curgatoare-interioare-din-europa)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on October 27, 2021, 09:52:03 PM
Anunt de participare: [CN1036096 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100129845)] - Achiziţionarea de mijloace de mobilitate navală – ambarcațiuni de intervenție tip RHIB

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Autoritatea contractantă achiziţionează Ambarcațiuni de intervenţie, prevăzute cu chilă rigidă și borduri moi (RHIB – Rigid Hull Inflatable Boat) în vederea dotării Poliției de Frontieră.

Valoarea totala estimata: 2.336.250 lei

I.G.P.F. intenţionează să încheie un contract de achiziţie publică de produse ce presupune furnizarea a 4 ambarcațiuni de intervenţie tip RHIB, în vederea suplimentării flotei IGPF, ce va permite desfășurarea misiunilor specifice de supraveghere și securizare a frontierei, în special a celei care este frontiera externă a Uniunii Europene, în vederea combaterii migraţiei ilegale, traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii.

Locul de executare: Sediile Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara

Achizitia se refera la un proiect si/sau program finantat din fonduri ale Uniunii Europene:Da
Identificarea proiectului:Fondul pentru Securitate Internă

CLAUZĂ SUSPENSIVĂ:
Procedura de achiziție este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că semnarea contractului este condiționată de obținerea fondurilor necesare, respectiv semnarea actului adiţional la contractul de finanțare.
Autoritatea Contractantă precizează că va încheia contractul cu ofertantul declarat câştigător numai în măsura în care fondurile necesare achiziţiei vor fi asigurate prin semnarea actului adiţional la contractul de finanțare.
În cazul în care, indiferent de motive, semnarea actului adiţional la contractul de finanțare nu se va realiza, Autoritatea Contractanta îşi rezervă dreptul de a aplica prevederile art. 212 alin (1) lit. c) din Legea 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, după primirea notificării din partea Autorității Responsabile cu privire la neacordarea finanţării, fiind imposibilă încheierea contractului de achiziţie publică. Ofertanţii din cadrul acestei proceduri înţeleg că Autoritatea Contractantă şi/sau Autoritatea Responsabilă nu pot fi considerate răspunzătoare pentru vreun prejudiciu cauzat în situaţia anulării procedurii de atribuire, indiferent de natura acestuia şi indiferent dacă Autoritatea Contractantă şi/sau Autoritatea Responsabilă au fost notificate asupra existenţei unui asemenea prejudiciu.
Ofertanţii din cadrul acestei proceduri acceptă utilizarea condiţiilor speciale de mai sus/clauzei suspensive, asumându-şi întreaga răspundere în raport cu eventualele prejudicii pe care le-ar putea suferi în situaţia descrisă
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 05, 2021, 01:02:53 AM
Anunt de participare: [CN1037083 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100132158)] Acord-cadru pentru ,,Achiziționarea de mijloace de mobilitate navală – Ambarcațiuni rapide de intervenție"

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Autoritatea contractantă intenţionează să încheie un acord-cadru de achiziţie publică de produse ce presupune furnizarea a minim 10 maxim 75 ambarcațiuni rapide de intervenţie, în vederea suplimentării flotei IGPF, ce va permite desfășurarea misiunilor specifice de supraveghere și securizare a frontierei, în special a celei care este frontiera externă a Uniunii Europene, în vederea combaterii migraţiei ilegale, traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii.

Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 12.335.750,00  si 92.518.125,00 lei

Depunere oferta
Data limita: 30.12.2021
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on December 23, 2021, 10:29:28 PM
Quote from: tom_sawyer on June 30, 2021, 08:43:16 PM
Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, a informat, miercuri, DNA. Grupul infracțional a avut ca scop achiziționarea a patru nave în valoare de aproximativ 85.000.000 lei. Manole Daniel ar fi fost recompensat cu 2.000.000 lei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul teritorial Constanța, au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Neacșa Petre, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

,,În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonomă Administratia Fluvială a Dunării de Jos au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei. Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective, precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză", se arată în comunicatul DNA.

sursa (https://clubferoviar.ro/demnitar-promovat-de-sorin-grindeanu/)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on January 05, 2022, 04:34:40 AM
A fost reluată licitația de mai sus privind navă multirol pentru IGSU, cu o valoare estimată mai mare: 187 mil. vs. 141 mil. lei.

Anunt de participare: [CN1038146 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100134396)] - Nava Multirol

Autoritatea contractantă dorește să achiziționeze o navă multirol, în conformitate cu cerințele din documentația de atribuire, ce are ca scop sporirea capacității de intervenție pe mare, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate, bunuri recuperate, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului în situații de urgență.

Proiectul "Viziune 2020" – Program Operațional Infrastructura Mare
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on January 20, 2022, 05:23:45 PM
Quote from: tom_sawyer on December 05, 2021, 01:02:53 AM
Anunt de participare: [CN1037083 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100132158)] Acord-cadru pentru ,,Achiziționarea de mijloace de mobilitate navală – Ambarcațiuni rapide de intervenție"

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Autoritatea contractantă intenţionează să încheie un acord-cadru de achiziţie publică de produse ce presupune furnizarea a minim 10 maxim 75 ambarcațiuni rapide de intervenţie, în vederea suplimentării flotei IGPF

1. Ofertant unic : VEEGA GRUPP
2. Ofertant unic : CANTIERE NAVALE VITTORIA SPA
3. Ofertant unic : UNICOMP (+terț Qingdao Gospel Boat Co.,Ltd)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on February 09, 2022, 02:57:41 PM
În poză: 4 din cele 5 șalupe rapide (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=309.msg361414#msg361414) intrate de azi în dotarea Poliției de Frontieră


(https://i.imgur.com/GUEVL3u.jpg)

sursa: facebook ministru de interne
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on February 17, 2022, 03:52:46 PM
IGSU n-ar noroc cu licitatiile. S-a anulat, din nou, cea pentru nava multirol de mai sus. Ca si cea pentru salupe de pe pagina precedenta.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on February 19, 2022, 08:21:59 PM
Remorcherele cu zonă de navigație maritim-costieră fabricate la turci, livrate în 2021 (licitația la pagina 3):


Med Marine Delivers Ice Class 1A Super Tier III Tugboat, Sulina 2 to A.F.D.J.

Med Marine delivered 30m and 55 TBP MED-A3055-ICE-SUPER class ASD tugboat, Sulina 2 to AFDJ, Romania. (Administratia Fluviala a Dunarii de Jos RA Galati, a state organization of Ministry of Transport in Romania.)

MED-A3055-ICE-SUPER class tugboat is specially built by Med Marine / Eregli Shipyard engineers according to AFDJ's operational requirements being mainly in Danube. As part of this, the tug is prepared for IMO Tier III regulations and BV Ice Class 1A Super notation.

Sulina 2 will commence its operations in Danube River.

The tug is fitted with twin Caterpillar 3512C diesels each delivering 1,902 kW, coupled to Schottel SRP460FP fixed pitch ASD units, THR Marine forward and aft winches.

The tug built by Med Marine Turkey, Sulina 2 will patrol on the Danube sector, between Braila (km 175) and Sulina Bar and will contribute to the improvement of the safety and of the security of the maritime ships traffic, through the following activities:

- She will insure the flowing of the ice pieces, for avoiding formation of ice bridges, which is very dangerous for the ships and could lead to the hydrotechnical constructions.

- She will intervene to release the ships from the ice, for avoiding the risk of their sinking, which could lead to loss of the human lives, goods and present a real pollution danger of the Danube with fuel oil or with their cargo.

-  will intervene for helping the ships landed on sand banks on the river.

-  firefighting to the other ships and on shore

-  assistance and intervention to the ships in the port or anchoring area.

LENGTH OVERALL:                                      30,00m

EXTREME BEAM (INCLUDING FENDERS):    10,50m

DEPTH MOULDED:                                        4,85m

GROSS TONNAGE:                                       <375GT


(https://i.imgur.com/UL5cAS1.jpg)

https://www.medmarine.com.tr/news-104-med-marine-delivers-ice-class-1a-super-tier-iii-tugboat-sulina-2-to-afdj.html


Med Marine Delivers Super Ice Class Tier III Tugboat, Covurlui to A.F.D.J.

Leading Turkish ship builder and operator Med Marine delivers second of the ice class series tugboat built at its group owned by Ereğli Shipyard to A.F.D.J.

Med Marine delivered 30m and 55 TBP MED-A3055-ICE-SUPER class ASD tugboat, Covurlui to AFDJ, Romania.

First vessel of the series, Sulina 2 was delivered on May 20th, 2021.

MED-A3055-SUPER-ICE class tugboat is specially produced by Med Marine/Eregli Shipyard engineers according to AFDJ's operational requirements being mainly in Danube. As part of this, the tug is prepared for IMO Tier III regulations and BV Ice Class 1A Super notation.

Covurlui will commence its operations in Danube River.

The tug is fitted with twin Caterpillar 3512C diesels each delivering 1,902 kW, coupled to Schottel SRP460FP fixed pitch ASD units, THR Marine forward and aft winches.

About Med Marine:

Med Marine is a leading Turkish shipbuilder and leading tugboat operator. The firm employs Eregli Shipyard, one of the largest shipyards in Turkey based on some 180.000 sqm with more than 30.000 sqm indoor areas to build state-of-the-art tugboats, work boats and Stainless Steel (STST) IMO II type chemical/oil tankers, either for its own operations or clients around the world. Med Marine has a very wide selection of state-of-the-art tug boat design portfolio and the shipyard is constantly being improved with advanced production standards by keeping up with latest health, safety and environmental regulations. Med Marine has successfully completed the construction and delivery of almost 200 projects, including tugboats, chemical/oil tankers, mooring and pilot boats.


(https://i.imgur.com/6QmYMg8.jpg)

https://www.medmarine.com.tr/news-106-med-marine-delivers-super-ice-class-tier-iii-tugboat-covurlui-to-afdj.html

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 30, 2022, 09:12:33 PM
Cele patru nave de intervenție ale AFDJ Galați au intrat în serviciu (FOTO)

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați a marcat marți, 29 martie, definitivarea procedurilor privind intrarea oficială în serviciu a celor patru remorchere multifuncționale cu clasă de gheață, ce vor asigura asistență tehnică transportatorilor sau vor interveni pentru păstrarea unor condiții optime de navigație pe Dunăre. Investiția, în valoare de aproximativ 150 milioane de lei, a fost realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Licitațiile pentru realizarea navelor au fost adjudecate de firma constănțeană Tehnorex Internaţional SA, în parteneriat cu Șantierul Naval Celiktrans Deniz Inşaat Ltd. Tuzla, din Turcia - pentru remorcherele fluviale, respectiv, Med Marine Kilavuzluk ve Romorkor Hizmetleri Inşaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, din Eregli, Turcia - pentru remorcherele maritime.

Două dintre nave - remorcherul maritim "Covurlui" și remorcherul fluvial "Bicaz" - au putut fi admirate marți, ancorate chiar în fața Palatului Navigației, navele-surori "Sulina 2" și "Bechet" fiind deja la datorie, acționând în Bara Sulina.

La comanda remorcherului "Covurlui" l-am întâlnit de comandantul Daniel Stroiu, care ne-a prezentat câteva elemente despre navă: "Este o navă capabilă să acorde asistență în condițiile cele mai dificile - incendii, dezeșuări, remorcaje, orice tip de asistență tehnică. De altfel, am și avut o primă intervenție, în perioada 28 februarie - 2 martie, când am fost solicitați să ajutăm o navă care a pierdut o ancoră și nu putea naviga în aval decât cu ambele ancore. Pentru siguranța navei, fiind și încărcată la 7 metri pescaj, i-am acordat asistență tehnică de la Brăila până la Marea Neagră".

Șeful mecanic Marian Ciobotaru ne-a prezenta mașinăriile care pun "Covurluiul" în mișcare. "Uzina" de la bordul navei, prin cele două diesel-generatoare Volvo și două motoare principale, Caterpillar, dezvoltă o putere de 5.000 CP, dar forța se simte și în pompele hidraulice care deservesc vinciurile de remorcă din prova și pupa.

Am urcat și la bordul navei-soră, remorcherul "Bicaz", mai mic, destinat cu precădere zonei fluviale, dar la fel de ambițios în performanțele tehnice precum remorcherele mai mari.

"Fiind o navă multifuncțională, poate fi folosită pentru remorcaj, pentru salvare, pentru stingerea incendiilor, gheață, exact ca navele mai mari, atât doar că, având pescajul mai mic, poate acționa pe sectorul maritim, dar mai ales pe sectorul fluvial. Iarna asta am scăpat de gheață, dar nava era pregătită pentru prima ei intervenție, dacă era nevoie de ea!", ne spune comandantul remorcherului "Bicaz", Chitic Gilică.

"Este o navă puternică - dispune de două motoare Caterpillar, de câte 1.000 CP fiecare. Etrava și bordajul sunt întărite pentru spintecare și ridicare pe sloiuri pentru spargerea gheții; elicele sunt și ele în acest scop - au inversor reductor supradimensionat special pentru a face față în condiții grele de lucru!", ne spune la rândul său șeful mecanic de pe "Bicaz", Cătălin Popescu.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/179811-cele-patru-nave-de-interventie-ale-afdj-galati-au-intrat-in-serviciu)


(https://i.imgur.com/ipUvFKFh.jpg) (https://i.imgur.com/ipUvFKF.jpg)

(https://i.imgur.com/zQgQ9Xdh.jpg) (https://i.imgur.com/zQgQ9Xd.jpg)

(https://i.imgur.com/q0vj39Sh.jpg) (https://i.imgur.com/q0vj39S.jpg)

(https://i.imgur.com/Dlzdzcph.jpg) (https://i.imgur.com/Dlzdzcp.jpg)

(https://i.imgur.com/1S3j4hbh.jpg) (https://i.imgur.com/1S3j4hb.jpg)

(https://i.imgur.com/TyJPkULh.jpg) (https://i.imgur.com/TyJPkUL.jpg)

(https://i.imgur.com/OPqx7Rth.jpg) (https://i.imgur.com/OPqx7Rt.jpg)

(https://i.imgur.com/RHcWqHHh.jpg) (https://i.imgur.com/RHcWqHH.jpg)

(https://i.imgur.com/zprfs7sh.jpg) (https://i.imgur.com/zprfs7s.jpg)

(https://i.imgur.com/fOYoEESh.jpg) (https://i.imgur.com/fOYoEES.jpg)

(https://i.imgur.com/1cgvv8Wh.jpg) (https://i.imgur.com/1cgvv8W.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 05, 2022, 10:34:46 PM
Quote from: tom_sawyer on August 14, 2021, 02:46:27 AMAnunt de participare: [CN1033667 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100126008)] - ȘALUPE MULTIROL - PROIECT "VIZIUNE 2020"

Data publicare: 10.08.2021
Autoritate contractanta: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Tipul procedurii: Dialog competitiv

Autoritatea contractantă dorește să achiziționeze 3 buc. șalupe multirol, în conformitate cu cerințele din documentația descriptivă, ce au ca scop sporirea mobilității navale și capacității de intervenție, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate, bunuri recuperate, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului în situații de urgență.

Valoarea totala estimata: 48.504.201 lei

Licitația a fost reluată, aceeași valoare estimată: [CN1042091 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100142248)]

Data limita depunere candidatura: 03.06.2022
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 07, 2022, 02:42:33 AM
Quote from: tom_sawyer on May 25, 2020, 03:28:12 PM
Quote from: tom_sawyer on September 09, 2019, 11:04:37 AMAnunt de participare: [CN1014669 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100070531)] Achizitia a doua bucati Draga fluviala autopropulsata cu magazie proprie pentru transportul materialului dragat

Valoarea totala estimata: 70.704.202 lei

Ofertanti:
1. SHIPYARD ATG GIURGIU
2. Asocierea formata din ELECTROSCOICA MAR S.R.L.si TOR DENIZCILIK SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKET
3. Asocierea formata din TEHNOREX INTERNATIONAL SA, BLUE LINE SRL si SUSZI SRL

Castigator: TEHNOREX INTERNATIONAL, Valoare contract 60.983.900 RON

sursa: facebook Șantierul Naval Mangalia (https://www.facebook.com/snmangalia/photos) S.A. (atenție, nu e Damen Mangalia!)

(https://i.imgur.com/mXOyCEW.jpg)

(https://i.imgur.com/ztSQmDt.jpg)

(https://i.imgur.com/dmRALL1.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 08, 2022, 02:46:48 PM
EXCLUSIV. Remorcherul multifuncțional "Perseus" revine pe Dunăre după ample lucrări de modernizare

Remorcherul multifuncțional "Perseus", nava-fanion a Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, si-a început sâmbătă, 7 mai 2022, prima cursă pe Dunăre după ce a parcurs un amplu proces de modernizare, în Șantierul Naval Damen Mangalia. Grație acestei investiții, în valoare de aproape 10 milioane de euro, "Perseus" și-a regăsit "o nouă tinerețe", durata sa de exploatare urmând să fie prelungită cu încă cel puțin 15-20 ani, după ce a parcurs deja aproape trei decenii de activitate.

Lucrările de modernizare au presupus, printre altele, o remotorizare completă, schimbarea echipamentelor de comandă și control, dotarea cu capabilități sporite de intervenție.

În ultimele săptămâni, nava a parcurs cu succes probele de mare, fiind gata de acțiune. Nava a plecat din portul Sulina în cursul dimineții de sâmbătă, urmând să ajungă la Galați în cursul serii aceleiași zile.

Remorcherul multifuncțional "Perseus" este capabil să îndeplinească misiuni de spărgător de gheață, dar poate interveni şi în cazuri de urgență, precum incendii sau eșuări de nave, inclusiv în Marea Neagră.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/182011-exclusiv-remorcherul-multifunctional-perseus-nava-fanion-a-flotei-romane-revine-pe-dunare-dupa-ample-lucrari-de-modernizare)

(https://i.imgur.com/DISqB5Q.jpg)


(https://i.imgur.com/JrYSOLM.jpg)


(https://i.imgur.com/RRQJhte.jpg)


(https://i.imgur.com/RfBVs3F.jpg)


(https://i.imgur.com/DaUwM5X.jpg)


(https://i.imgur.com/6IChG61.jpg)


(https://i.imgur.com/YmVO4tW.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 27, 2022, 12:40:50 PM
Și reportaj video despre remorcherul Perseus:


Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 03, 2022, 08:18:12 PM
La licitația pentru 3 șalupe multirol, PROIECT "VIZIUNE 2020", de mai sus a depus ofertă o singură firmă:

OY KEWATEC ALUBOAT AB (a livrat șalupe pentru poliția de frontieră, a se vedea mai sus)

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100167470

+

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 2 iunie 2022

14.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ,,VIZIUNE 2020"
Reaprobarea Notei de Fundamentare are în vedere modificarea indicatorilor proiectului "Viziune 2020" în sensul înlocuirii unei nave multirol cu două nave multirol de capacitate mică.
Bugetul pentru aceste două nave multirol va rămâne identic cu cel pentru nava multirol inclusă inițial în program, respectiv în valoare de 223,3 milioane lei cu TVA inclus.
Achiziția celor două nave multirol conduce la eficientizarea operațiunilor de intervenție și la eficientizarea utilizării fondurilor.
Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin Ministerul Afacerilor Interne.

^
E vorba de nava pentru IGSU, au fost mai multe licitații anulate.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 22, 2022, 03:57:40 PM
Quote from: tom_sawyer on October 30, 2020, 11:31:58 PMAnunt de participare: [CN1023087] - Nava specializata de depoluare pentru interventii in ape de mica adancime
Anunt de participare: [CN1023965] - Nava specializata SAR
Anunt de participare: [CN1024369] - Nava specializata SAR de 32 de noduri
Anunt de participare: [CN1024427] - Nava specializata SAR de 35 de noduri

Ce au în comun cele 4 licitații de mai sus?
- sunt organizate de aceeași instituție: Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM (http://www.arsvom.ro/))
- doar un singur ofertant a depus ofertă, la fiecare dintre ele
- acest singur ofertant este una și aceeași firmă, în toate cazurile: SUSZI SRL (https://www.suszi.ro/ro/).

Patrol 16 WP SAR and Workboat 18 WP Oilrec delivered
28.12.2021

Baltic Workboats is delighted to announce that in cooperation with Suszi SRL two vessels were delivered to the Romanian Agency for the Salvation of Human Life at Sea (ARSVOM).

First one of these vessels is designated SAR vessel Patrol 16 WP SAR. This model is a new addition to Baltic Workboats SAR vessels fleet and it has numerous capacities specially designed for SAR operations. These include two external FiFi monitors, hydraulic rescue platform and two rescue davits with rescue nets. The rescue capacity of the vessel is 30 persons, all of whom are guaranteed an indoor emergency accommodation. The vessel's LOA is 15,95 m and it is capable of reaching top speed of over 33 knots.

Second vessel was an award winning fast oil spill response vessel Workboat 18 WP Oilrec. This is a second Workboat 18 WP Oilrec model delivered to ARSVOM in total with first one delivered in 2020.

We wish Theia and Gaia safe seas and many years of successful service.

https://bwb.ee/patrol-16-wp-sar-and-oilrec-18-wp-delivered/


Two SAR vessel deliveries
03.06.2022

Baltic Workboats is delighted to announce deliveries of two multifunctional SAR vessels – PATROL 19 WP SAR and PATROL 24 WP SAR.

Both vessels were delivered to Romanian customer Suszi S.R.L.  and will enter operation for Romanain SAR – ARSVOM.

Delivered SAR vessels utilize Baltic Workboats patented wave-piercing hull design and are based on proven platforms delivered to Belgium, Estonia and Romania in the past. Vessels are designed with special SAR features such as rescue davits with rescue nets on both sides, daughter boat, helicopter winching area and remotely controlled FiFi monitors. Baltic Workboats wishes safe seas and many years of succesful opretaion to the newest additions to ARSVOM fleet.

https://bwb.ee/two-sar-vessel-deliveries/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 28, 2022, 12:27:59 PM
Epavele ferry-boat-urilor "Mangalia" și "Eforie" au păgubit "CFR Marfă" de 41,734 milioane de lei

Ferry-boat-urile ,,Mangalia" și ,,Eforie" sunt ultimele vestigii ale flotei maritime comerciale a României, care la data de 1 ianuarie 1989 număra 301 nave, cu 3.561.000 tone registru brut. Au fost construite la Șantierul Naval din Constanța și au următoarele caracteristici: 184,5 metri lungime, 26 de metri lățime, pescajul de 15,2 metri și capacitatea de 12.000 tdw. Sunt echipate cu motoare MAN 8L 52/55 A, produse la ICM Reșița, care permiteau deplasarea cu viteza de 17 noduri. ,,Mangalia" a fost livrată companiei ,,Navrom", în 1988, iar ,,Eforie", companiei ,,Romline", în 1991.

(https://i.imgur.com/Hn0uJh6.jpg)

Pe la mijlocul anilor '90, statul a trecut cele două nave în administrarea Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ,,CFR Marfă", care a înființat Sucursala Ferry-Boat Constanța pentru a le exploata. Armatorul s-a străduit să le facă profitabile, încercând să creeze un serviciu de linie în zona Mării Negre. Prima cursă de probă a unui ferry-boat românesc, dinspre Constanța spre portul Batumi din Georgia, a avut loc în martie 1999.

După opt ani de la acel eveniment, voiajurile pe relația Constanța - Batumi au fost suspendate întrucât nu erau profitabile. La eșec a contribuit, în special, starea tehnică a celor două nave românești surori. De altfel, începând din anul 2008, ,,Mangalia" și ,,Eforie" au rămas fără clasă, altfel spus nu mai îndeplineau standardele tehnice internaționale de navigație, iar din 2009 sunt în conservare, în portul Constanța.


Pentru cunoscători era limpede, încă de atunci, că navele trebuiau vândute la fier vechi. Retehnologizarea și aducerea lor în clasă ar fi fost mult prea costisitoare. Nu erau bune nici măcar pentru instruirea ,,la rece" a viitorilor ofițeri de marină, căci echipamentele lor erau depășite moral.
 

În prezent, ferry-boat-urile stau legate la cheu, în danele 106 și 108-II, și toacă banii armatorului. Lună de lună, acesta trebuie să achite facturile pentru serviciile portuare, pentru energie electrică furnizată la bordul navelor și pentru plata echipajelor de siguranță.

,,În situația actuală, cele două nave nu mai pot efectua voiaje având în vedere faptul că nu sunt funcționale și au nevoie de reparații capitale pentru a putea fi readuse în circulație. Efortul financiar pe care societatea ar trebui să îl facă pentru repunerea în funcțiune a celor două nave este consistent, efort financiar pe care societatea nu îl poate susține în actualele condiții (durata de viață a navelor este aproape de expirare, iar tehnologia pe care o au la bord este depășită).


Pe navele ferry-boat, în momentul actual, sunt șapte angajați ce fac parte din echipajul minim de siguranță care efectuează serviciul la bord, conform OMT 39/2014, privind stabilirea echipajului minim de siguranță pentru navele maritime care arborează pavilion român. În perioada 2009 – 2022, cheltuielile cu cele două nave au fost de 41.734.291,73 lei."

cugetliber.ro (https://cugetliber.ro/stiri-economie-epavele-ferry-boat-urilor-mangalia-si-eforie-au-pagubit-cfr-marfa-de-41-734-milioane-de-lei-459036)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 03, 2022, 06:47:31 PM
Quote from: tom_sawyer on June 03, 2022, 08:18:12 PMINFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 2 iunie 2022

14.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ,,VIZIUNE 2020"
Reaprobarea Notei de Fundamentare are în vedere modificarea indicatorilor proiectului "Viziune 2020" în sensul înlocuirii unei nave multirol cu două nave multirol de capacitate mică.
Bugetul pentru aceste două nave multirol va rămâne identic cu cel pentru nava multirol inclusă inițial în program, respectiv în valoare de 223,3 milioane lei cu TVA inclus.

[CN1044538 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100150312)] - Nave multirol - Proiect VIZIUNE 2020

Data publicare: 03.07.2022

Autoritate contractanta: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Loturi:

1. Navă multirol de stingere a incendiilor
Valoarea estimata fara TVA: 103.229.411,37  RON

2. Navă multirol de căutare și salvare (SAR-Search and Rescue)
Valoarea estimata fara TVA: 84.459.663,87  RON

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 08.08.2022
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on July 06, 2022, 07:57:14 PM
În cursul zilei de ieri, la sediul şantierului Damen Shipyards din Antalya, în prezența  unei delegaţii a Poliţiei de Frontieră Române și a managerului de proiect, a avut loc lansarea la apă a primei nave maritime de patrulare din completul de două nave ce vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, în vederea creșterii capabilităţilor de intervenţie operativă la frontiera maritimă externă a Uniunii Europene.

Reprezentantul Direcţiei Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-a alăturat echipei de specialiști compusă din personal din cadrul Gărzii de Coastă şi Bazei de Reparații Nave Brăila, aparţinând Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ce supervizează permanent procesul de dotare/echipare a navelor construite de către şantierul din cadrul grupului DAMEN.

Lansarea la apă este primul  pas din procesul de operaţionalizare/testare a tuturor sistemelor de navigație şi propulsie necesare deplasării către șantierul Damen - Mangalia unde vor fi instalate ultimele sisteme de supraveghere. Astfel, în perioada următoare, va fi continuat procesul de instalare/punere în funcțiune, urmând ca  nava sa fie supusă probelor funcționale în prezenţa specialiștilor Poliţiei de Frontieră Române.

Construcţia acestei nave face parte dintr-un contract de achiziţie încheiat, la data de 10.03.2021, între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră şi Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, care vizează achiziționarea a două mijloace de mobilitate navală, valoarea totală a contractului fiind de  129.944.250 de lei fără TVA  (26 milioane de euro). Finanţarea este asigurată în cadrul unui amplu proiect din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă (ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex), urmând ca navele să intre în dotarea Poliţiei de Frontieră Române până la data de 30.11.2022.

Scopul proiectului, implementat de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră începând cu luna martie a anului 2018, este acela de suplimentare a flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul acestuia, pe lângă cele două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel), fiind deja achiziţionate cinci şalupe de intervenţie de mare viteză (CPB – Coastal Patrol Boat), aflate în exploatarea Poliţiei de Frontieră Române. Ceremonialul de intrare în flotă a celor cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză a avut loc, în Portul Constanța, la data de 09.02.2022, în prezența ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode.

În contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziția navelor maritime de supraveghere este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate cu Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a Uniunii Europene.

Cele două nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

Menţionăm faptul că Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Prin exploatarea navelor aflate în dotare, se realizează un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate în timp şi spaţiu asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 06, 2022, 09:06:57 PM
^
Hmm, fabricate in Antalya. La semanarea contractului ziceau că vor fi făcute la Mangalia.

Caracteristici tehnico-tactice principale - Damen FCS 4008 PATROL:

- executarea de misiuni operative de până la 3 zile pe un grad de agitaţie a mării 5 Douglas (valuri până la 4 metri înălţime);

- posibilitatea de a menține legătura de date şi informaţii cu centrul de comandă şi control, precum şi cu alte nave;

- echipaj: 28 persoane;

- capacitate maximă supravieţuitori (pe puntea pupa): 80 persoane;

- viteză maximă: 30 noduri;

- lungime totală: 42,95 m;

- lăţime totală: 8,65 m;

- pescaj maxim: 3,05 m;

- autonomie de minim 600 mile marine;

- tonaj brut: 300 tone.


Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 07, 2022, 12:57:36 AM
(https://i.imgur.com/1T5Wb5u.jpg)

(https://i.imgur.com/3WthUjq.jpg)

(https://i.imgur.com/gdkYLyV.jpg)

(https://i.imgur.com/ycZEhwY.jpg)

(https://i.imgur.com/96m2N8t.jpg)

(https://i.imgur.com/zk1jGoy.jpg)

(https://i.imgur.com/NvJ92TD.jpg)

(https://i.imgur.com/wKPFSIg.jpg)


politiadefrontiera.ro (https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-lansarea-la-apa-a-primei-nave-maritime-de-patrulare-din-completul-de-doua-ce-vor-intra-in-dotarea-flotei-navale-a-politiei-de-frontiera-romane-29705.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Earthchild on July 08, 2022, 03:10:30 PM
Frumoase foc. Big like.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 23, 2022, 06:52:30 PM
Quote from: tom_sawyer on January 20, 2022, 05:23:45 PM
Quote from: tom_sawyer on December 05, 2021, 01:02:53 AMAnunt de participare: [CN1037083 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100132158)] Acord-cadru pentru ,,Achiziționarea de mijloace de mobilitate navală – Ambarcațiuni rapide de intervenție"

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Autoritatea contractantă intenţionează să încheie un acord-cadru de achiziţie publică de produse ce presupune furnizarea a minim 10 maxim 75 ambarcațiuni rapide de intervenţie, în vederea suplimentării flotei IGPF

Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 12.335.750,00  si 92.518.125,00 lei

1. Ofertant unic : VEEGA GRUPP
2. Ofertant unic : CANTIERE NAVALE VITTORIA SPA
3. Ofertant unic : UNICOMP (+terț Qingdao Gospel Boat Co.,Ltd)

CONTRACT CADRU Ofertant castigator
CANTIERE NAVALE VITTORIA SPA
Valoare contract
92100000 RON

Contract subsecvent nr. 1
Valoare contract
12280000 RON

https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100302647

https://www.vittoria.biz/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 02, 2022, 04:40:43 PM
Navă fluvială teleghidată spre România, dintr-un centru de pilotare din Galați

(https://i.imgur.com/jBYdZNC.jpg)

Unul dintre cei mai mari transportatori de pe Dunăre, Grupul Trading Line, înființat la Galați în anul 2016, cu capital româno-olandez și controlat de Paul Ivanov, aduce navigația fluvială la nivelul secolului 21. Anaconda, una dintre navele companiei, se află acum în Olanda, unde este modificată în așa fel încât să poată fi teleghidată acasă, în România, dintr-un centru de pilotare din Galați. Procedura include diverse modemuri 5G și 4G, precum și rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk.

Trading Line Group este singura companie în România care investește în proiectul de manevrare a vaselor și barjelor de la distanță, afirmă Paul Ivanov. Centrul de Pilotare de la Distanță din Galați va reprezenta și un hub de cercetare și interconectare informațională StarLink-sol.

,,În septembrie anul curent, alte 14 vase vor ajunge în România (având o valoare totală de 50 de milioane de euro), iar în timp vor fi și ele transformate pentru a putea fi controlate de la distanță. Din cele 50 de milioane de euro, 20 de milioane de euro provin de la Grupul Trans-Oil, controlat de cetățeanul american Vaja Jhashi și fondul american de investiții Oaktree Capital Management", anunță grupul Trans-Oil Moldova.

Conform sursei citate, transportatorii din România au migrat în mare parte spre Ucraina, cu scopul de a facilita tranzitul cerealelor vecinilor aflați în război cu Rusia. Astfel, cererea fermierilor români a rămas aproape neacoperită. Paul Ivanov, CEO Trading Line Group, speră să îi poată ajuta pe fermierii români, prin mărirea flotei Trading Line.

Cele 14 nave nou achiziționate de grup vor avea acomodare on-board doar pentru doi marinari, iar un server high-tech al fiecărei nave va funcționa ca un centru informațional de operare și manevrare.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/eveniment/186739-nava-fluviala-teleghidata-spre-romania-dintr-un-centru-de-pilotare-din-galati)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 09, 2022, 07:56:28 PM
Quote from: tom_sawyer on July 03, 2022, 06:47:31 PM[CN1044538 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100150312)] - Nave multirol - Proiect VIZIUNE 2020

Data publicare: 03.07.2022

Autoritate contractanta: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Loturi:

1. Navă multirol de stingere a incendiilor
Valoarea estimata fara TVA: 103.229.411,37  RON

2. Navă multirol de căutare și salvare (SAR-Search and Rescue)
Valoarea estimata fara TVA: 84.459.663,87  RON

Ofertă:
1. Ofertant unic : DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM B.V., Loturile: 2, 1

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100174431
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 16, 2022, 04:59:39 PM
Epava "Turgut Usta" de la Sulina
filmare: Balaes Leopold


de pe pagina de facebook Marinarii.ro (https://www.facebook.com/marinarii/photos/a.383592458393251/1884277444991404/?type=3):

Cargoul TOHANI (1980-2009)

A fost construit la Santierul Naval Oltenita, fiind livrat in iunie 1980 Navrom Constanta.
A ramas la Navrom si dupa 1990, an in care a fost impartita Navrom in cele 3 companii: Petromin, Romline si Navrom.
Incepand cu 1992 a fost inchiriat, pentru ca, mai apoi, in 1996 sa fie vandut Mihei Shipping and Trade, la care a activat pana in 2002.
Ulterior a fost vandut in Turcia.

Iata si lista numelor pe care le-a purtat in timp:
- TOHANI (06.1980 - 03.1992)
- GEMINI II (03.1992 - 01.1996)
- TOHANI (01.1996 - 02.1996)
- LUCKY M (02.1996 - 01.2001)
- THALIA (01.2001 - 08.2002)
- ORHAN BEY (08.2002 - 01.2004)
- TURGUT USTA (01.2004 - 12.2008)
- TURGUT S (12.2008-12.2009)

Indiferent de numele pe care le-a purtat sau de companiile la care a activat, a fost o prezenta constanta in porturile romanesti.
La inceputul anului 2004, odata cu schimbarea numelui in TURGUT USTA, i-au fost inlaturate instalatiile de incarcare/descarcare (bigile, coloanele de sustinere ale acestora si vinciurile folosite pentru actionarea lor), fiindu-i adaugat un catarg in prova.
Pe 16 decembrie 2009 a esuat in golful Musura, la nord de bara Sulina, in timp ce incerca sa se adaposteasca de furtuna in drumul sau catre Ilycevsk.
A ramas de atunci acolo, intepenit intr-o limba de nisip. Proprietarul navei (Green Village Ltd) a abandonat nava acolo, probabil ar fi cheltuit mai mult cu salvarea navei decat ar fi luat din vanzarea ei la fier vechi.
Ultimul pavilion arborat a fost cel georgian.
Apa mica din zona a facut imposibila interventia oricarui remorcher pentru dezasuarea navei.
Din 2015 epava s-a scufundat partial; probabil vreo spartura aparuta in bordajul subrezit al navei a determinat scufundarea partiala a pupei.

Cateva caracteristici ale cargoului:
- Lungime: 88,70 m, latime: 12,83 m, pescaj: 5,30 m
- IMO: 7942582
- 3.025 tdw/ 2.075 Gt
- propulsat de un motor licenta Sulzer, model 8TAD36, fabricat la Zaklady Urzadzen Technicznych "Zgoda" S.A. - Swietochlowice, ce dezvolta 2.080 CP.
- viteza maxima: 12,7 Nd
- bunker: 171 tone
- echipat cu 3 diesel generatoare a cate 128 KW 400V 50 Hz CA fiecare
- 3 magazii, 3 bigi a cate 5t, SWL actionate de cate 2 vinciuri fiecare
- putea lua la bord pana la 38 de containere, iar pe punte putea incarca pana la 200 tone de cherestea
- echipaj: 23

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 25, 2022, 05:30:42 PM
Grupul Trans-Oil din Republica Moldova, controlat de omul de afaceri Vaja Jhashi și fondul american de investiții Oaktree Capital Management, a alocat circa 20 milioane de euro, sub formă de avans comercial, companiei Trading Line Group din România, fondată și condusă de gălățeanul Paul Ivanov, pentru serviciile de transport fluvial, a informat Trans-Oil. Trading Line a folosit acești bani pentru completarea flotei sale fluviale, planul proprietarilor fiind cumpărarea în acest an a 14 vase, investiția totală fiind estimată la 50 milioane de euro.

,,Barjele autopropulsate Navitas și Petran, achiziționate de Trading Line Group, și-au început călătoria spre Portul Constanța, România", potrivit sursei citate.

Gălățeanul Paul Ivanov, fondator și CEO al Grupului Trading Line, a anunțat recent că vrea să transforme compania în cel mai mare transportator fluvial din Europa și să dețină cel puțin 100 de nave, a scris și mold-street.com.

(https://i.imgur.com/cfHrCxD.jpg)


viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/economie/187924-100-de-nave-fluviale-visul-unui-armator-galatean)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on October 10, 2022, 06:52:39 PM
^^^
Evaluarea ofertei DAMEN pentru cele 2 nave multirol s-a încheiat.

Probabil contractul se va semna la vizita de săptămâna aceasta a primului ministru al Olandei.

LE: s-a semnat contractul:
#LIVE În aceste momente are loc activitatea prilejuită de semnarea contractului privind achiziția de către IGSU a două nave multirol de stingere a incendiilor, respectiv de căutare-salvare, finanțat în cadrul Proiectului "Viziune 2020" - Program Operațional Infrastructură Mare.
https://www.facebook.com/igsu.situatiideurgenta
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: oneLess on October 12, 2022, 01:19:11 PM
Digi24 zice că s-ar fi semnat ieri Șmenghenul !  8)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on October 13, 2022, 03:10:45 AM
[CN1046450 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100154667)] - Pilotină fluvială

Autoritate contractanta: REGIA AUTONOMA "ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS" GALATI

Pentru efectuarea activităţii de pilotaj pe Dunărea maritimă, A.F.D.J. - R.A. Galati deţine, la momentul actual, 4 pilotine fluviale noi și 3 pilotine vechi, construite între anii 1980 şi 1981, cu care regia asigură activitatea de pilotaj în porturile Sulina, Tulcea, Galați și Brăila. Deoarece vârsta celor trei pilotine aflate în exploatare depaşeşte 30 ani, mult peste durata normală de functionare, reglementata prin lege (12-18 ani), apar frecvent probleme tehnice ce generează cheltuieli de exploatare ridicate şi emisii de noxe peste limitele admise.
In acest context se doreste achizitionarea unei pilotine fluviale cu corp din aluminiu, pentru zona de navigaţie 3 – Ape interioare, navă rapidă de concepţie modernă, execuţie de înaltă calitate, durabilă, fiabilă şi care respecta cerintele tehnice pentru acest tip de nava.
Construcția navei se va face în baza unei documentaţii tehnice (proiect), ce va fi întocmită de către Contractant şi va fi aprobată de Autoritatea Navală Română – Serviciul Avizări Produse Navale, Industriale şi Supraveghere Piaţă Bucureşti. Planul general al navei va fi parte integrantă a ofertei tehnice.
Nava urmează a fi exploatată, în principal, pe sectorul românesc al Dunării maritime. Pilotina va îndeplini cerinţele de siguranţă, manevrabilitate, viteză, fiabilitate şi eficienţă, conform OMT nr. 1472/2018 privind aprobarea cerințelor tehnice pentru navele de navigație interioară.
Toate echipamentele instalate la bordul pilotinei vor fi insotite de certificate de tip recunoscute de Autoritatea Navală Română sau de societăți de clasificare membre IACS.

Valoarea totala estimata: 2.600.000 lei

O singură ofertă (https://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100179272): ELECTROSCOICA MAR S.R.L.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 28, 2023, 06:10:42 PM
[CN1053317 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100163968)] Achiziția de nave tehnice pentru semnalizare și transportul piloților pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă

Autoritate contractanta: REGIA AUTONOMA "ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS" GALATI

Obiectul procedurii il constituie achizitia avand ca obiect achiziție de nave tehnice pentru semnalizare și transportul piloților pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă, in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini – Sectiunea III a documentatiei de atribuire.

Lotul 1 – Nave tehnice destinate intervențiilor rapide asupra sistemului de semnalizare (2 buc) – 34.645.100 lei fara TVA;
Lotul 2 – Pilotină maritimă (1 buc)– 11.630.855 lei fara TVA.

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 24.04.2023 15:00
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on April 03, 2023, 09:08:25 PM
➡️ Astăzi am fost prezent la Galați, alături de doamna 𝗟𝗮𝘂𝗿𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗔𝘂𝗲𝗿, 𝗮𝗺𝗯𝗮𝘀𝗮𝗱𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗙𝗿𝗮𝗻𝘁𝗲𝗶 𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮, unde a avut loc predarea-primirea cu titlu gratuit din partea Statului Francez a unei ambarcațiuni rapide necesară transportării piloților între uscat și bordul navelor pe care le pilotează pe canalul Sulina, denumită 𝗽𝗶𝗹𝗼𝘁𝗶𝗻𝗮.

✅️ Această pilotină este acum în proprietatea Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați #AFDJ, iar imediat după efectuarea formalităților de înmatriculare, va putea fi folosită pe Canalul Sulina. Capacitatea acesteia de transport este de 10 persoane și este construită să circule și pe mare.
[...]
➡️ Această acțiune se află în complementaritate cu celelalte proiecte pe care le avem cu Comisia Europeană, urmând ca în perioada următoare să se mai achiziționeze cu fonduri externe încă 3 ambarcațiuni, dintre care 2 de semnalizare și 1 pilotină, precum și implementarea unui sistem modern de semnalizare pe Dunărea Maritimă în valoare de 17 mil. euro.

ℹ️ 𝗜𝗻𝘁𝗿-𝗼 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿𝗮 𝗹𝘂𝗻𝗮 (𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯), 𝘀-𝗮 𝗶𝗻𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁 𝘂𝗻 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗿𝗱 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗰𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗻𝘂𝗺𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘃𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝘂 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁𝗮𝘁 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗦𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗶𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲𝗮𝗴𝗮 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲 𝗮 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝘂𝗶𝗮 - 𝟰𝟬𝟴 𝗻𝗮𝘃𝗲.

facebook.com/IrinelScriosteanu


(https://i.imgur.com/l5PgdJy.jpg)


(https://i.imgur.com/pk8qxCf.jpg)


(https://i.imgur.com/a3lPRJa.jpg)


(https://i.imgur.com/CE9OkYa.jpg)


(https://i.imgur.com/0fb4tht.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on April 03, 2023, 09:46:02 PM
De la firma care a transportat pilotina din Franța în România:

PROVENCE SERVICES Trading & Moving  (https://fr.linkedin.com/company/provence-services-trading-et-moving?trk=organization_guest_main-feed-card_reshare_feed-actor-name)

Merci au Ministère des transports pour leur confiance dans ce beau projet.
Il fallait apporter à la flotte Roumaine dans le cadre du programme Européen « corridors de solidarité avec l'Ukraine » cette superbe pilotine P198 « ESTEOU» 
Merci aussi pour la mise sur ber, tirage à terre, mise sous cocon puis acheminent sur le port de GALATI en Roumanie
+ de 3000 km avec une hauteur de 4.4m et une largeur de 4.2m


(https://i.imgur.com/LM2ZgS9.jpg)


(https://i.imgur.com/MTgbk1B.jpg)


(https://i.imgur.com/P0YYjUb.jpg)


(https://i.imgur.com/I3Kcho8.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on April 04, 2023, 12:55:39 AM
Frumoasă. La mâna a treia? Dar până la urmă, calul de dar...


(https://i.imgur.com/Wex3tqWh.jpg) (https://i.imgur.com/Wex3tqW.jpg)

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: TibiV on April 04, 2023, 03:17:17 PM
 :lol:  :lol:  :lol:

Probabil la REMAT-ul frantuzesc ar fi trebuit sa plateasca, aici este groapa de gunoi moca...
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Sorinus on April 04, 2023, 04:39:33 PM
E cam bataie de joc ca arunca mizeria aia p-aici. La cum arata, are 30 ani, daca nu 40.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on April 04, 2023, 05:04:31 PM
^&^^ Probabil n-ați citit cu atenție că este record de nave care tranzitează canalul Sulina și e problemă mare cu numarul insuficient de piloți și pilotine. Au și lansat licitatii pentru pilotine noi, până vin orice soluție stop-gap e binevenită.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: shift2rail on April 04, 2023, 05:05:12 PM
Acum incepem sa cautam si calul primit cadou la dinti...?

Stiindu-i pe francezi gata de orice ptr un nou contract, suspectez mai degraba o nada pentru contractul lucrativ de 3 pilotine.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: shift2rail on April 05, 2023, 10:05:22 PM
Navrom, program de barje nepropulsate:

https://www.g4media.ro/cnfr-navrom-program-de-constructie-barje-tip-europa-2-primul-contract-vizand-constructia-a-4-barje-cu-o-capacitate-cumulata-de-6-800-tone.html

Sa amintim, in context, angajamentul Ro-Green Deal de a dubla cota modala a transportului naval pana in 2050.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 03, 2023, 03:28:34 PM
Quote from: tom_sawyer on March 28, 2023, 06:10:42 PM[CN1053317 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100163968)] Achiziția de nave tehnice pentru semnalizare și transportul piloților pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă

Autoritate contractanta: REGIA AUTONOMA "ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS" GALATI

Lotul 1 – Nave tehnice destinate intervențiilor rapide asupra sistemului de semnalizare (2 buc) – 34.645.100 lei fara TVA;
Lotul 2 – Pilotină maritimă (1 buc)– 11.630.855 lei fara TVA.


1. Ofertant unic : SANTIERUL NAVAL DAMEN GALATI, Loturile:1

2. Asociere : ELECTROSCOICA MAR S.R.L. (Leader), BLUE LINE, Loturile: 2

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100195615
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on May 18, 2023, 06:58:37 PM
Quote from: tom_sawyer on July 23, 2022, 06:52:30 PM
Quote from: tom_sawyer on January 20, 2022, 05:23:45 PM
Quote from: tom_sawyer on December 05, 2021, 01:02:53 AMAnunt de participare: [CN1037083 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100132158)] Acord-cadru pentru ,,Achiziționarea de mijloace de mobilitate navală – Ambarcațiuni rapide de intervenție"

Autoritate contractanta: INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

CONTRACT CADRU Ofertant castigator
CANTIERE NAVALE VITTORIA SPA
Valoare contract
92100000 RON

Trei persoane, între care doi polițiști, au fost rănite, după ce un incendiu a izbucnit la bordul unei ambarcațiuni ce aparține Poliției de Frontieră, acostată în Portul Drobeta-Turnu Severin.

Sindicatul Europol a publicat miercuri, pe Facebook, imagini cu nava colegilor de la Poliția de Frontieră din Mehedinți, care a luat foc.

,,Doi colegi de-ai noștri din cadrul STPF Mehedinți, un ofițer și un agent de poliție, împreună cu un reprezentant al firmei care efectua recepția unor ambarcații achiziționate din Italia, au fost răniți astăzi din cauza exploziei ce a survenit la una dintre ambarcațiuni în timpul alimentării cu combustibil pentru a pleca spre ITPF Giurgiu. Nu se cunosc cauzele exacte ale producerii incidentului. Cei doi colegi, cât și cealaltă persoană au suferit arsuri, însă sunt în afara oricărui pericol", au scris cei de la Europol.

gandul.ro (https://www.gandul.ro/actualitate/incendiu-ambarcatiune-politiei-frontiera-trei-oameni-raniti-19979653)


(https://i.imgur.com/jp11VCV.jpg)


(https://i.imgur.com/7UTBsWg.png)


(https://i.imgur.com/JD9a3sM.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on June 17, 2023, 10:14:30 AM
[CN1056299 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100167175)] Ambarcațiune transport călători în cadrul proiectului ,,Facilități de acces între zona pescărească din suburbia Tudor Vladimirescu și Municipiul Tulcea – Achiziție ambarcațiune"

Autoritate contractanta: Municipiul Tulcea

Valoarea estimată a ambarcatiuni este de 1.211.843,50 lei fără TVA

Depunere oferta
Data limita: 24.07.2023

(https://i.imgur.com/bhgaSiM.png)



[CN1053842 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100164532)] Achiziționare unei flote compusă din 6 ambarcațiuni, adaptate pentru măsurători single-beam, multi-beam, sonar pentru sedimente, monitorizare cu VR100, prelevare probe de apă, cât și intervenția rapidă în vederea combaterii braconajului, asigurarea mentenanței rețelei LORA-NET respectiv a sistemului DKMR upgradat de-a lungul Dunării

Autoritate contractanta: INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU PROTECTIA MEDIULUI BUCURESTI

Autoritatea contractantă urmează să încheie un contract privind achiziția unei flote compuse din 6 ambarcațiuni cu terminal naval acces internet prin satelit cu antenă auto-orientabilă, adaptate pentru măsurători single-beam, multi-beam, sonar pentru sedimente, monitorizare cu VR100, prelevare probe de apă, precum și pentru intervenția rapidă în vederea combaterii braconajului, asigurării mentenanței rețelei LORA-NET, respectiv a sistemului DKMR upgradat de-a lungul Dunării pe distanța mai mare de 1500 km , conform specificatiilor din caietul de sarcini, astfel :

COMPONENTA 1 Ambarcațiuni din clasa de proiectare minimală C cu capacitate de minim 100 CP, inclusiv peridoc, adaptate pentru măsurători single-beam și prelevarea de probe de apă/ monitorizare cu VR100 a sturionilor marcați cu emițătoare ultrasonice, cu protecție împotriva loviturilor (în timpul mentenantei a sistemului DKMR upgradat) – 4 buc.

COMPONENTA 2 Ambarcațiune din clasa de proiectare minimală B6/C8 Off-shore, cu capacitate de minim 140 CP, inclusiv peridoc, adaptate pentru măsuratori multi-beam și Sonar pentru sedimente/ monitorizare cu VR100. Ambarcațiunea trebuie să asigure posibilitatea de a efectua măsurători multibeam de-a lungul Dunării/zona costiera pe distanța minimă de 1500 km, cu protecție împotriva loviturilor aparaturii multibeam (în timpul exploatării), intervenție rapidă în vederea combaterii braconajului, asigurarea mentenanței rețelei LORA-NET respectiv a sistemului DKMR upgradat și monitorizarea mobilă cu VR100 a sturionilor marcați cu emițătoare ultrasonice. – 1 buc

COMPONENTA 3 Ambarcațiune din clasa de proiectare minimală C8, cu capacitate de minim 140 CP, inclusiv peridoc, adaptate pentru măsuratori multi-beam și Sonar pentru sedimente/ monitorizare cu VR100 cu montaj special de fixare (de ex. Universal sonar mount with hinge) cu protecție împotriva loviturilor (în timpul exploatării) aparaturii pentru măsurători batimetrice 3D interferometrice, a unității centrale, a cablurilor, a hidrofonului staţiei de detecţie sturioni tip VR100 și a receptorului ultrasonic în bordajul ambarcațiunii la babord și tribord. – 1 buc

Valoarea totala estimata: 2.812.225 lei

Un singur ofertant:

1. Ofertant unic : PRONAUTICA S.R.L.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on June 30, 2023, 03:12:24 PM
Prima din noile nave multirol SAR a fost lansata la apa. Concepute pentru a oferi suport navelor garzii de coasta care patruleaza in mediterana, au fost proiectate pentru a fi folosite integrat cu noile elicoptere Blackhawk ce vor veni in acest an.  Dispun inclusiv de spital.

(https://i.imgur.com/UX0CwN3.jpg)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: TibiV on July 01, 2023, 03:36:39 PM
De la Ovidiu Amalinei: Spectaculos! Nava IGSU de salvare pe mare, lansată la apă în SN Damen Galați

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 03, 2023, 03:21:25 PM
Quote from: tom_sawyer on May 03, 2023, 03:28:34 PM
Quote from: tom_sawyer on March 28, 2023, 06:10:42 PM[CN1053317 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100163968)] Achiziția de nave tehnice pentru semnalizare și transportul piloților pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă

Autoritate contractanta: REGIA AUTONOMA "ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS" GALATI

Lotul 1 – Nave tehnice destinate intervențiilor rapide asupra sistemului de semnalizare (2 buc) – 34.645.100 lei fara TVA;
Lotul 2 – Pilotină maritimă (1 buc)– 11.630.855 lei fara TVA.


1. Ofertant unic : SANTIERUL NAVAL DAMEN GALATI, Loturile:1

2. Asociere : ELECTROSCOICA MAR S.R.L. (Leader), BLUE LINE, Loturile: 2

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100195615

✍️ Ieri a avut loc semnarea unui contract pentru furnizarea unei pilotine maritime, care va fi folosită pentru transportul piloților, în valoare de 8.806.000 lei, iar termenul de livrare a acesteia este de 5 luni.

✍️ Astăzi a avut loc semnarea încă unui contract pentru livrarea a două nave tehnice, ce vor fi folosite în activitatea de semnalizare a şenalului, pe sectorul cuprins între Sulina și portul Brăila. Valoarea contractului pentru achiziția celor 2 nave este de 41.227.669 lei, având ca termen de livrare 5 luni.


facebook.com/IrinelScriosteanu
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 03, 2023, 03:26:59 PM
1 iul. 2023
Șantierul Naval din Drobeta-Turnu-Severin a reintrat în galeria selectă a constructorilor de nave europeni, care  realizează nave echipate complet. După doisprezece ani de pauză, în care au fost livrate doar corpuri de navă, ieri a fost lansat la apă petrolierul "Napoleon",  realizare tehnică sută la sută a constructorului din Mehedinți care are o istorie și o experiență de peste 170 de ani, în domeniul construcțiilor de nave.

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: Harry on July 19, 2023, 04:18:00 PM
A doua a fost lansata azi

(https://i.imgur.com/Bl0PxfH.jpg)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 22, 2023, 07:24:44 AM
Ferry boat-urile Eforie și Mangalia vor fi scoase la vânzare

În altă ordine de idei, directorul general al CFR Marfă a mai spus că va încerca să se debaraseze și de alte active care produc pierderi, în afară de vagoane și locomotive.

El s-a referit în acest sens la ferry boat-urile Eforie și Mangalia, care zac nefolosite din 2009 în Portul Constanța. Numai chiria către DB Schenker, pentru ținerea lor la mal, se ridică la 3.000 de euro pe lună. La această sumă se adaugă alți bani, pentru echipaj și pază. În total, fără să fie folosite, cele două nave produc o pagubă anuală companiei CFR Marfă de 1,2 milioane de lei.

"Vrem să organizăm o licitație pentru vânzarea lor ca nave", a spus Daniel Apostolache, cu referirea evidentă că nu intenționează să le vândă la fier vechi. Asta cu toate că ambele vehicule navale au toate autorizațiile expirate.

clubferoviar.ro (https://clubferoviar.ro/transporturile-de-camioane-pe-tren/)


(https://i.imgur.com/j4APArP.png)
(foto: Gerolf Drebes, shipspotting.com)


(https://i.imgur.com/HtBbRWn.jpg)
(foto: Fehmi Ulgener, shipspotting.com)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 22, 2023, 04:24:46 PM
Lansate in 1988 și 1991, adică acum 35, respectiv 32 de ani. Nefolosite și fără întreținere de cel puțin 14-15 ani... Nu găsesc date referitoare la ultimul doc făcut. MAN Reșița 8L52/55A și ALCO Reșița 12V251e pentru care piese nu se mai fabrică de mult tare. Cine investește în așa ceva pentru a băga încă multe milioane de euro? Orice agregat, orice valvulă, orice piesă mobilă care nu a fost balansată cel puțin odată pe lună este sudată deja.
Nu mai vorbesc de acte, autorizare, etc.
Am fost pe navă făcută în Japonia, 32 ani vechime, care stătuse 5 ani la conservare (cu program de mentenanță). După o lună de reparații și încercări de a lua actele cu 4 societăți de clasificare s-a reușit doar pentru ceva temporar, valabil doar dus, până la Alang. Nici măcar inspectorul de la Registrul Rus nu a vrut să dea acte.
Deci, cine in lumea asta este sănătos la cap nu se leagă de așa găleți ruginite. A, lumea a treia, a patra, unde nu contează regulile și viața umană poate, dar nu la ce scoruri vor ăștia să scoată. Nici indienii de la scrap nu mai dau prea mult, că sunt oxid de fier, nu fier.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: dumbravaandrei on July 22, 2023, 08:07:47 PM
Presupun ca se poate "topi"  8)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on July 23, 2023, 11:00:25 AM
UkrFerry are/avea niște nave cam de aceeași vechime și dimensiuni, dar nemțești:

https://en.wikipedia.org/wiki/UkrFerry
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on July 23, 2023, 09:38:58 PM
Nava dacă merge și este întreținută permanent (plus ceva retehnologizare când este necesară) o poți ține și 100 de ani. Că se fac andocările la timpul lor, se face UTM, se schimbă table, coaste, etc. se fac decarbonizările de rigoare la motoare (RK), se testează vasele de presiune, țevile, etc.
Dar dacă o ții la înghite-pui 15 ani, fără să investești, aia nu mai e navă, e gaură neagră în care bagi mai mulți bani decât în una nouă.
Din '90 încoace au apărut o căruță de reglementări cu care trebuie să fie conforme, nu azbest, nu vopsele cu plumb sau mai știu eu, control la emisii la motoare (SOx, NOx), tratament la balast și câte și mai câte.
Nu mai zic de ECDIS dublu și ce aparatură de navigație o mai trebui, astea sunt mizilicuri.
Mai țineți minte cât a costat retehnologizarea la Hercules, Grozavul Perseus și care mai erau? Și alea sunt remorchere, nu pleacă în voiaj internațional, să le trebuiască zeci de certificate.
Sunt pe la americani, pe la canadieni niște Lakers care sunt mai bătrâne decât bunica. Da, stau mai mult prin apă dulce, dar mai ies și la sărătură, prin St. Lawrence bay. Cred că Paul R. Tregurtha e cea mai faimoasă, m-am întâlnit și eu de vreo 5-6 ori cu ea prin Sept-Isles, știu că era un documentar făcut cu ea.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 26, 2023, 04:03:48 PM
Quote from: tom_sawyer on June 17, 2023, 10:14:30 AM[CN1056299 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100167175)] Ambarcațiune transport călători în cadrul proiectului ,,Facilități de acces între zona pescărească din suburbia Tudor Vladimirescu și Municipiul Tulcea – Achiziție ambarcațiune"

Autoritate contractanta: Municipiul Tulcea

Valoarea estimată a ambarcatiuni este de 1.211.843,50 lei fără TVA

Depunere oferta
Data limita: 24.07.2023

(https://i.imgur.com/bhgaSiM.png)

Licitația a fost anulată și reluată: [CN1058315 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100169307)]

O singură ofertă: SPATYARD BOATS S.R.L. - firma care a livrat cele 7 vaporașe pentru Timișoara.

http://www.spat.ro/produse/


(https://i.imgur.com/PgPgct4.png)
https://stp-tulcea.ro/transport-naval-2/

Un mic istoric recent al transportului către suburbia Tudor Vladimirescu:
http://tramclub.org/viewtopic.php?t=12509

https://stp-tulcea.ro/nava-civitas/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 30, 2023, 06:36:38 PM
Nava de interventii BRIZO a ARSVOM. Construită în Turcia, în 2019:


https://marinarii.ro/nava-specializata-in-depoluare-brizo/



Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on August 31, 2023, 11:53:21 AM
Compania CFR Marfă a scos joi la licitație cu strigare nava ferryboat Eforie, al doilea ferryboat urmând a fi vândut în perioada următoare.

Compania CFR Marfă a scos joi la licitație cu strigare la Bursa Română de Mărfuri nava ferryboat Eforie, fără a primi însă vreo ofertă de cumpărare. Potrivit anunțului disponibil aici vânzarea a fost prin licitație deschisă urmată de strigare liberă a prețului.

CFR Marfă împreună cu BRM vor demara noi runde de vânzare a navei, în primele trei runde, cel puțin, fiind așteptată o menținere a prețului de pornire în licitație. Cel mai probabil CFR Marfă nu va primit nicio ofertă până nu va micșora prețul, dorința cumpărătorilor fiind de a obține cu câți mai puțini bani navele.

Odată vândut primul ferryboat, Eforie, va urma vânzarea celui de-al doilea, respectiv Mangalia.

clubferoviar.ro (https://clubferoviar.ro/nava-ferryboat-cfr-marfa-scoasa-la-licitatie-la-bursa-romana-de-marfuri/)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on September 13, 2023, 10:19:41 AM
Statul încearcă iar să vândă Feribotul Eforie. Nava, la cheu de 14 ani

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on November 16, 2023, 04:18:06 PM
CFR Marfă a vândut ferry-boat-ul Mangalia

"CFR Marfă anunță vânzarea navei ferry-boat Mangalia în cadrul ședinței publice de licitație ce s-a desfășurat la sediul Bursei Române de Mărfuri în data de 26 octombrie 2023.

Nava a fost achiziționată de către o societate olandeză, care are ca obiect de activitate operațiuni de shipping, la prețul de 13,2 milioane de lei.

Suma vă fi direcționată către CNCF CFR SA în vederea stingerii ajutorului de stat, acesta fiind furnizor de ajutor de stat alături de Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF.

Licitația pentru vânzarea celei de-a doua nave, ferry-boatul  Eforie, va fi reluată în data de 23.11.2023.".

clubferoviar.ro (https://clubferoviar.ro/cfr-marfa-a-vandut-ferry-boat-ul-mangalia-unul-dintre-cele-doua-ferry-boat-uri-detinute/)
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on December 04, 2023, 03:11:54 PM
Adică 2.88 milioane $. Considerând că greutatea navei este pe undeva pe la 6-7000 t (Light Displacement), prețul este de 4-500$ / LDT. In Noiembrie 2023 prețul variază între 300$/ldt in Turcia și 500$/ldt in India. Deci l-au vândut bine, "mai mult decât dublul sumei evaluate de către auditorul KPMG".
Puteam face asta încă din 2010, luam de 10 ori mai mult atunci, dar deh, nu ne vindem țara, o lăsăm să ruginească și o dăm pe degeaba.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on January 12, 2024, 10:27:30 PM
Quote from: tom_sawyer on May 25, 2020, 03:28:12 PM
Quote from: tom_sawyer on September 09, 2019, 11:04:37 AMAnunt de participare: [CN1014669 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100070531)] Achizitia a doua bucati Draga fluviala autopropulsata cu magazie proprie pentru transportul materialului dragat

Valoarea totala estimata: 70.704.202 lei

Ofertanti:
1. SHIPYARD ATG GIURGIU
2. Asocierea formata din ELECTROSCOICA MAR S.R.L.si TOR DENIZCILIK SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKET
3. Asocierea formata din TEHNOREX INTERNATIONAL SA, BLUE LINE SRL si SUSZI SRL

Castigator: TEHNOREX INTERNATIONAL, Valoare contract 60.983.900 RON

http://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100137113

Tehnorex a castigati si licitatia pentru 2 remorchere pentru ape interioare (in asociere cu turci, vedeti pagina anterioara).

12 ianuarie 2024

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență și spălare a banilor.

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La sfârșitul lunii aprilie 2021, cei doi inculpați, împreună cu o altă persoană, ar fi promis unui om de afaceri un procent de 2%, reprezentând circa 1.100.000 lei din valoarea de 55.000.000 lei pe care aceștia o mai aveau de încasat din executarea unui contract încheiat cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, privind livrarea a două drage fluviale. În schimbul banilor respectivi, omul de afaceri ar fi urmat să-și exercite influența pe care ar fi pretins că o are asupra unui director din cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru ca acesta să asigure, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare derulării în bune condiții a contractului respectiv.
În contextul menționat mai sus, în datele de 18.05.2021 și 28.05.2021, unul dintre inculpați i-ar fi remis omului de afaceri suma totală de 1.074.243 lei, disimulată ca plată a unor raporturi comerciale licite, dar în realitate inexistente.

Într-una dintre cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Cele două dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12331#


Procurorii DNA Constanța au trimis în judecată doi oameni de afaceri într-un dosar de cumpărare de influență și spălare de bani, conform comunicatului publicat vineri de instituție. Conform informațiilor G4Media, este vorba de Valeriu Iorga și Cristian Antohi, cercetați în dosarul cunoscut generic ARSVOM, deschis în urma descinderilor DNA la Ministerul Transporturilor din iunie 2021.

    DNA a făcut percheziții la vremea respectivă (https://www.g4media.ro/update-procurorii-dna-au-descins-la-ministerul-transporturilor-un-director-si-mai-multi-angajati-arestati-la-domiciliu-pentru-achizitionarea-la-suprapret-a-patru-nave-prin-firme-de-apartament-si-tr.html) în peste 20 de locații din Ilfov, București și Constanța într-un dosar de trafic de influență, spălare de bani și constituire de grup infracțional și a anchetat mai mulți angajați ai Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), instituție în subordinea Ministerului Transportului.

g4media.ro (https://www.g4media.ro/doi-oameni-de-afaceri-trimisi-in-judecata-de-dna-in-dosare-care-au-legatura-cu-ancheta-procurorilor-din-2021-de-la-ministerul-transporturilor.html)

Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on March 27, 2024, 01:12:55 PM
Quote from: tom_sawyer on September 19, 2019, 04:30:33 PM
Quote from: tom_sawyer on December 05, 2018, 11:23:43 PMAnunt de participare: [CN1005597 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100020187)] ACHIZITIE REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE 3 - CAI NAVIGABILE INTERIOARE SI REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE MARITIM COSTIERA

Valoarea totala estimata: 126.344.000 lei

Lot 1: REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE 3-CAI NAVIGABILE INTERIOARE - 2 bucati
Valoarea estimata fara TVA: 49.475.000,00  RON

Lot 2: REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE MARITIM COSTIERA - 2 bucati
Valoarea estimata fara TVA: 76.869.000,00  RON

Ofertanti (http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100035438):
1. ARAS DENIZ INSAAT ANONIM SIRKETI
2. MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
3. TEHNOREX INTERNATIONAL S.A. (CELIKTRANS DENIZ INSAAT LTD STI Subcontractant : 86%, BLUE LINE SRL Subcontractant : 3.8%)
4. SANTIERUL NAVAL DAMEN GALATI SA
5. Asocierea ELECTROSCOICA MAR S.R.L. si SUZI SRL

Castigatori (http://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100089600):
Lot 1: TEHNOREX INTERNATIONAL S.A. 35.144.000 RON
Lot 2: MED MARINE KILAVUZLUK VE RÖMORKÖR HİZMETLERİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 63.104.000 RON

Quote from: tom_sawyer on March 05, 2021, 08:48:05 PM
Quote from: tom_sawyer on December 05, 2018, 11:23:43 PMAnunt de participare: [CN1005597 (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100020187)] ACHIZITIE REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE 3 - CAI NAVIGABILE INTERIOARE SI REMORCHERE MULTIFUNCTIONALE CU CLASA DE GHEATA AVAND ZONA DE NAVIGATIE MARITIM COSTIERA

23 Ianuarie 2021
În şantierele navale din Tuzla şi Eregli, din Turcia, au fost recent lansate la apă cele patru remorchere multifuncţionale cu clasă de gheaţă (două fluviale şi două maritime), destinate Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi. În total, este vorba de contracte în valoare de aproximativ 100 milioane de lei (exclusiv TVA), cea mai mare parte a finanţării (85 la sută) fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Din punct de vedere tehnic, remorcherele fluviale vor avea o lungime de 27,5 metri, lăţime 8,6 metri, pescaj maxim 2 metri, tracţiune de 21 tone forţă şi o propulsie cu două motoare ce dezvoltă o putere totală de 1.800 CP.

Remorcherele maritime sunt proiectate cu o lungime de 30 metri, lăţime 10,5 metri, pescaj maxim 4,65 metri, tracţiunea la cârlig de 55 de tone forţă fiind asigurată de două motoare, cu o putere totală de 5.100 CP.

"În mod normal, aceste nave ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul anului 2020, dar din păcate au apărut probleme induse de epidemia de coronavirus. Prin urmare, prin acte adiţionale, s-au acordat o serie de prelungiri în termenii de livrare. Astfel, remorcherele maritime - unde lucrările sunt mai avansate - ar urma să fie gata undeva în luna februarie, iar remorcherele fluviale vor fi gata în cursul lunii iunie", ne-a explicat actualul director al AFDJ Galaţi, Sorin Creţu.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/158398-remorchere-pentru-afdj-galati-lansate-la-apa-nave-de-interventie-pentru-administratia-fluviala)

Quote from: tom_sawyer on March 30, 2022, 09:12:33 PMCele patru nave de intervenție ale AFDJ Galați au intrat în serviciu (FOTO)

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați a marcat marți, 29 martie, definitivarea procedurilor privind intrarea oficială în serviciu a celor patru remorchere multifuncționale cu clasă de gheață, ce vor asigura asistență tehnică transportatorilor sau vor interveni pentru păstrarea unor condiții optime de navigație pe Dunăre. Investiția, în valoare de aproximativ 150 milioane de lei, a fost realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Licitațiile pentru realizarea navelor au fost adjudecate de firma constănțeană Tehnorex Internaţional SA, în parteneriat cu Șantierul Naval Celiktrans Deniz Inşaat Ltd. Tuzla, din Turcia - pentru remorcherele fluviale, respectiv, Med Marine Kilavuzluk ve Romorkor Hizmetleri Inşaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, din Eregli, Turcia - pentru remorcherele maritime.

Două dintre nave - remorcherul maritim "Covurlui" și remorcherul fluvial "Bicaz" - au putut fi admirate marți, ancorate chiar în fața Palatului Navigației, navele-surori "Sulina 2" și "Bechet" fiind deja la datorie, acționând în Bara Sulina.
[...]
Am urcat și la bordul navei-soră, remorcherul "Bicaz", mai mic, destinat cu precădere zonei fluviale, dar la fel de ambițios în performanțele tehnice precum remorcherele mai mari.

"Fiind o navă multifuncțională, poate fi folosită pentru remorcaj, pentru salvare, pentru stingerea incendiilor, gheață, exact ca navele mai mari, atât doar că, având pescajul mai mic, poate acționa pe sectorul maritim, dar mai ales pe sectorul fluvial. Iarna asta am scăpat de gheață, dar nava era pregătită pentru prima ei intervenție, dacă era nevoie de ea!", ne spune comandantul remorcherului "Bicaz", Chitic Gilică.

"Este o navă puternică - dispune de două motoare Caterpillar, de câte 1.000 CP fiecare. Etrava și bordajul sunt întărite pentru spintecare și ridicare pe sloiuri pentru spargerea gheții; elicele sunt și ele în acest scop - au inversor reductor supradimensionat special pentru a face față în condiții grele de lucru!", ne spune la rândul său șeful mecanic de pe "Bicaz", Cătălin Popescu.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/179811-cele-patru-nave-de-interventie-ale-afdj-galati-au-intrat-in-serviciu)

(https://i.imgur.com/q0vj39Sh.jpg) (https://i.imgur.com/q0vj39S.jpg)

(https://i.imgur.com/Dlzdzcph.jpg) (https://i.imgur.com/Dlzdzcp.jpg)

https://marinarii.ro/remorcherul-multifunctional-bicaz/

www.celiktrans.com.tr/workboats.html
MAX DRAFT 2,16m

https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/05/ANEXA-35.pdf
MT (https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/3788-hg18022022dpsmp2)

(https://i.imgur.com/RbtDcl8.png)

Caiet de sarcini:
(https://i.imgur.com/V43bgn6.png)

(https://i.imgur.com/nWEUPgQ.png)


Romania: EPPO carries out searches in investigation into fraudulent purchase of tugboats for Lower Danube Delta
Published on 27 March 2024

(Luxembourg, 27 March 2024) – Today, the European Public Prosecutor's Office (EPPO) in Cluj-Napoca (Romania) is leading 12 searches in an investigation against officials of the  Administration of the Galați Lower Danube River Administration (Administratia Fluvială a Dunării de Jos Galati – AFDJ) and the Romanian Naval Authority (Autoritatea Navală Română – ANR). At issue is a suspected fraud relating to the procurement of two tugboats – powerful boats used for towing larger boats and ships – for the Lower Danube Delta.

Three searches took place this morning in three public institutions – one in Galați County and two in Constanța County. Another seven searches were conducted at the homes of public officials working for those institutions, and two took place at private companies.

According to the evidence gathered in this investigation so far, public officials of the AFDJ Galați, in their capacity as its representatives, obtained EU funding from the Large Infrastructure Operational Programme (POIM) for the purchase of two multi-purpose tugboats. This was the result of a public procurement contract launched in September 2019, for a total value of RON 35 144 000 (approximately €7 million).

It is alleged that the public officials  submitted inaccurate documents in order to finance the project. Although the boats were solely intended for river navigation, the suspects drew up the tendering specifications on the basis of the more restrictive technical characteristics and construction requirements specific to seagoing vessels. As a result, the type of vessels falling within the criteria of the tender specifications was very limited, which prevented other economic operators from participating in the tendering process, and ultimately favoured only one applicant.

Following the finalisation of the contract with the supplier company, the two tugboats were delivered in July 2021 with a higher nautical draught than originally provided for in the tender specifications and the purchase contract. This made them exclusively suited for the Maritime Danube, where the depth of the water permits navigation with a higher draught – therefore rendering the two boats unusable for river navigation, because they could not transit through the full reservoirs of the Danube river sector. This caused a damage to the EU budget amounting to approximately €7 million.


The ongoing house searches, intended for evidence gathering, are mobilising dozens of police officers from : the EPPO Support Structure in Romania, the Galați Organised Crime Brigade (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați), Constanța County Anticorruption Service from the Anti-Corruption General Directorate (Serviciul Județean Anticorupție din cadrul DGA), Galati County Police Inspectorate  SAS-(Inspectoratul de Politie al Judetului Galati-SAS) and the Romanian Gendarmerie –  County Inspectorate of Gendarmes Galati  (Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați).

The EPPO is the independent public prosecution office of the European Union. It is responsible for investigating, prosecuting and bringing to judgment crimes against the financial interests of the EU. 


https://www.eppo.europa.eu/en/news/romania-eppo-carries-out-searches-investigation-fraudulent-purchase-tugboats-lower-danube
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on April 02, 2024, 02:39:04 PM
Quote from: kitsune on July 22, 2023, 04:24:46 PMLansate in 1988 și 1991, adică acum 35, respectiv 32 de ani. Nefolosite și fără întreținere de cel puțin 14-15 ani... Nu găsesc date referitoare la ultimul doc făcut. MAN Reșița 8L52/55A și ALCO Reșița 12V251e pentru care piese nu se mai fabrică de mult tare. Cine investește în așa ceva pentru a băga încă multe milioane de euro? Orice agregat, orice valvulă, orice piesă mobilă care nu a fost balansată cel puțin odată pe lună este sudată deja.
Nu mai vorbesc de acte, autorizare, etc.
Am fost pe navă făcută în Japonia, 32 ani vechime, care stătuse 5 ani la conservare (cu program de mentenanță). După o lună de reparații și încercări de a lua actele cu 4 societăți de clasificare s-a reușit doar pentru ceva temporar, valabil doar dus, până la Alang. Nici măcar inspectorul de la Registrul Rus nu a vrut să dea acte.
Deci, cine in lumea asta este sănătos la cap nu se leagă de așa găleți ruginite. A, lumea a treia, a patra, unde nu contează regulile și viața umană poate, dar nu la ce scoruri vor ăștia să scoată. Nici indienii de la scrap nu mai dau prea mult, că sunt oxid de fier, nu fier.

Revenind la feribotul MANGALIA, s-au organizat mai multe runde de licitatii, incepand cu luna august 2023, prin Bursa Romana de Marfuri, pretul scazand in timp. A fost vandut la licitatia organizata in data de 26.10.2023, fiind adjudecat de catre o "societate olandeza", pentru 13,2 milioane RON (adica vreo 2,7 milioane Euro).

Banuiesc ca a fost aceeasi manevra ca si acum mai bine de 20 de ani, cand diverse nave erau vandute ca fier vechi unor intermediari, care le achizitionau la un pret mai mic, pentru ca, ulterior acestea sa fie revandute la un pret mai mare catre santierele navale care se ocupau de dezmembrari.

Ulterior, in ianuarie 2024, a fost vanduta si nava sora - EFORIE. Desigur, din vanzarile celor 2 nave nu s-au acoperit nici pe departe pierderile raportate in perioada 2009-2022...

Desi vandut primul, feribotul MANGALIA a fost ultima dintre cele 2 nave surori care a parasit Constanta. Dupa ce l-a remorcat pe EFORIE pana la Aliaga, remorcherul PROTUG 75, sub pavilion panamez, s-a reintors la Constanta, pentru a-l remorca pe ultimul drum si pe MANGALIA. Acesta a parasit Cosntanta la data de 16.03.2024. Pentru ultimul voiaj, numele i-a fost scurtat in GALIA.

A ajuns la destinatie (Aliaga/Turcia) la data de 21.03.2024, urmand a fi dezmembrat. Si la Aliaga a ajuns chiar langa nava sora EFORIE...


www.facebook.com/marinarii

marinarii.ro/feribotul-eforie/
marinarii.ro/feribotul-mangalia/
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: kitsune on April 04, 2024, 08:48:54 AM
Deci nici măcar prețul de scrap nu l-au luat. Înseamnă că cineva, undeva, a primit un dar subit de la vreo mătușă.
Pe bune, dacă nu au vândut navele direct celor de la scrap, să ia prețul corect, înseamnă că ori au primit pe sub mână, ori sunt incompetenți. Ambele variante sunt plauzibile.
Title: Re: Flota sub pavilion romanesc
Post by: tom_sawyer on April 18, 2024, 02:04:10 AM
După ce în 2020 a livrat la Brăila nava de pasageri Chira Chiralina (https://barci-ambarcatiuni.ro/yacht_sales/pasager-chira-chiralina/) (25 locuri), firma Cirus Plast din Constanța a livrat în aprilie 2024 nava Camelia (30 locuri) la Galați:


(https://i.imgur.com/GVvCDRqh.jpeg) (https://i.imgur.com/GVvCDRq.jpeg)


(https://i.imgur.com/J4uTTlwh.jpeg) (https://i.imgur.com/J4uTTlw.jpeg)


(https://i.imgur.com/pPu4UMIh.jpeg) (https://i.imgur.com/pPu4UMI.jpeg)


(https://i.imgur.com/0WDFeVBh.jpeg) (https://i.imgur.com/0WDFeVB.jpeg)


(https://i.imgur.com/0vmmJcph.jpeg) (https://i.imgur.com/0vmmJcp.jpeg)


(https://i.imgur.com/5v5fOMnh.jpeg) (https://i.imgur.com/5v5fOMn.jpeg)


(https://i.imgur.com/J9hqYiSh.jpeg) (https://i.imgur.com/J9hqYiS.jpeg)


(https://i.imgur.com/rDaO6rkh.jpeg) (https://i.imgur.com/rDaO6rk.jpeg)


www.facebook.com/presedintecjgalati/