Forum PeUndeMerg.ro

România => Nivel național => Feroviar => Topic started by: vancouver on September 15, 2013, 10:11:08 PM

Title: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on September 15, 2013, 10:11:08 PM
HARTA trenurilor private din România. Cum au reuşit competitorii CFR să facă profit.: http://www.gandul.info/financiar/harta-trenurilor-private-din-romania-cum-au-reusit-competitorii-cfr-sa-faca-profit-11294264 (http://www.gandul.info/financiar/harta-trenurilor-private-din-romania-cum-au-reusit-competitorii-cfr-sa-faca-profit-11294264)

(http://img5.imageshack.us/img5/148/4sqj.png)
(click pe imagine pentru full size).


Articolul se refera numai la operatorii de calatori. Cand vobeste de CFR, in principiu e vorba de CFR Calatori. Locomotiva din poza nu are legatura cu subiectul. :o

QuoteRegiotrans

Grupul de firme Regiotrans Braşov a devenit, în doar 8 ani, cel mai important operator privat din domeniul transportului feroviar de călători din România, deţinând la ora actuală aproape 15% din piaţă. Grupul a fost infiinţat de inginerii Costel Comăna, ost şef de divizie în Regionala Braşov, şi Iorgu Ganea, specialist în domeniul întreţinerii şi reparaţiei materialului rulant de cale ferată. În 2002, au înfiinţat SC RCCF Trans SRL, prima firmă privată românească de transport feroviar de persoane, iar în septembrie 2004, cu 14 angajaţi şi trei automotoare second-hand achiziţionate din Franţa, firma a concesionat linia Braşov – Zărneşti, de 27 de kilometri, abandonată ca nerentabilă de CFR Călători şi care urma să fie închisă. După o jumătate de an, în februarie 2005, cei doi întreprinzători au înfiinţat SC Regiotrans SRL, care a preluat activitatea de transport propriu-zisă pe ruta Braşov – Zărneşti, RCCF Trans rămânând să se ocupe exclusiv de gestionarea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant. La scurt timp, Regiotrans a concesionat a doua linie ajunsă în pragul desfiinţării, Braşov – Întorsura Buzăului, de 37 km lungime.

În anii următori, preluarea rutelor abandonate de CFR Călători şi ameninţate cu lichidarea a continuat, în paralel cu achiziţia de automotoare, tot din Franţa, şi cu creşterea constantă a numărului de angajaţi. Totodată, au fost înfiinţate încă trei noi firme - SC CDC Infra SRL pentru mentenanţa căii ferate, SC Spiact SA pentru cea a sistemelor de semnalizare şi SC Kron Triem SRL pentru întreţinerea şi repararea parcului de material rulant – iar în 2010 a fost achiziţionată SC Marub SA Braşov, firmă specializată în repararea şi modernizarea mijloacelor de transport pe calea ferată, dar ajunsă în faliment .

La ora actuală, grupul de firme Regiotrans Braşov are peste 3.000 de angajaţi şi operează pe peste 40 de linii feroviare, totalizând 2005 km,  luate în concesiune, în peste 20 de judeţe, pe care 100 de automotoare efectuează zilnic peste 400 de curse, parcurgând aproape 27.000 de kilometri pe zi. În proporţie de 97%, cursele Regiotrans sunt curse locale, de 30 – 100 de kilometri, restul de 3% - circa 20 de curse pe zi – fiind curse pe rute lungi, gen Braşov – Iaşi, Braşov – Timişoara, Braşov – Craiova, Braşov – Bucureşti – Constanţa, sau Braşov – Piteşti, efectuate pe liniile rămase în "parohia" CFR Călători, care are şi ea propriile trenuri pe aceste rute.



Tranferoviar

Operatorul privat Transferoviar Grup (TFG), controlat de omul de afaceri Călin Mitică, a demarat activitatea de transport călători în 2010 când a preluat secţiile Berca-Nehoiaşu şi Oradea-Băile Felix. În cei şase ani de la înfiinţare, compania şi-a dublat cifra de afaceri, a înregistrat profit în fiecare an, iar numărul de angajaţi s-a triplat, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (491 angajati in 2012) (MFP).

Linkuri:
Regiotrans - http://www.regiotrans.ro/ (http://www.regiotrans.ro/)
Transferoviar - http://www.transferoviarcalatori.ro/ (http://www.transferoviarcalatori.ro/)
Regional - http://www.viaterraspedition.ro/ (http://www.viaterraspedition.ro/)

http://www.transferoviar.ro/ (http://www.transferoviar.ro/) - site-ul grupului Transferoviar, care se ocupa si de transportul de marfa.
http://tren.transira.ro/ (http://tren.transira.ro/) - mersul trenurilor TUTUROR operatorilor privati din România
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: iuli on September 24, 2013, 02:18:33 PM
CFR va închiria 300 de kilometri de cale ferată, pe rute considerate nerentabile

QuoteCFR se pregătește să scape de încă 300 de kilometri de cale ferată pe care circulă cele mai neprofitabile trenuri din România. Liniile fac legătura între marile orașe, iar sindicatele se tem acum că mulți angajați vor rămâne acum fără loc de muncă.

Pe lista magistralelor neprofitabile care vor fi închiriate pentru următorii cinci ani se află linii precum Timișoara - Lugoj, Reșița - Caransebeș, Oravița - Anina, Ploieşti - Târgovişte și Câmpia Turzii - Turda.

Toate trenurile care circulau pe aceste linii aveau în medie cam zece călători, arată un studiu al CFR. Liniile își vor găsi un nou utilizator în urma unor licitații, iar firmele care câștigă acest drept sunt obligate să preia și angajații care deserveau trenurile de pe aceste rute.

Sindicaliștii se tem însă că mulţi dintre angajați ar putea fi trecuți în șomaj tehnic. În plus, închirierea rutelor nu va face altceva decât să distrugă infrastructura, pentru că operatorii privați nu investesc niciun leu în modernizarea liniilor, ci sunt interesați doar de profit.

sursa (http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/CFR+va+inchiria+300+de+kilometri+de+cale+ferata+pe+rute+consider)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: ashbird on September 23, 2014, 11:04:21 AM
un articol foarte bine documentat
Rolling Stock Company, arma cu care Gruia Stoica a ucis CFR Marfa (http://www.investigatiimedia.ro/rolling-stock-company-arma-cu-care-gruia-stoica-a-ucis-cfr-marfa/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: anacronox on September 24, 2014, 02:33:43 PM
o stire interesanta in presa din strainatate:

New Belgium-Romania Train
http://www.worldcargonews.com/htm/w20140923.096689.htm

Pan-European logistics specialists P&O Ferrymasters and Transmec Group have joined forces to launch an intermodal Belgium-Romania service with three departures per week each way by dedicated train

The first train is due to deparet Zeebrugge on September 26, with scheduled arrival in Curtici on September 28. The first Curtici departure is slated for October 1, arriving Zeebrugge on October 3. 
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Alexandru. on February 07, 2015, 10:52:06 PM
Hyperion :X

(http://i.imgur.com/ytO2g4V.jpg?2)

(http://i.imgur.com/AavbpnX.jpg?1)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: igorashu on February 09, 2015, 12:40:22 PM
Ce înseamnă să stai prea mult pe forum... în loc de "radLer" (din reclamă) am citit "radier" :lol:
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 16, 2015, 05:19:05 PM
AFER a retras certificatul de siguranta (partea B) pentru Regiotrans dupa un control in care a observat defectiuni cu potential de a afecta siguranta la 29 din vehicule (>10% din flota). Prin urmare, Regiotrans nu mai are drept de operare incepand de maine, 17 MAR, toate trenurile Regiotrans, pe toate rutele, fiind anulate.

Regiotrans va trebui sa remedieze neregulile, sa plateasca eventuala amenda, sa se supuna unei inspectii noi (cu costurile de rigoare); chestiile astea vor costa multi bani si mult timp. In conditiile in care managementul lor are probleme cu legea si CEO-ul s-a sinucis intr-un avion spre Costa Rica din cauza asta, mi-e greu sa-i vad revenindu-si. Mai ales ca vor avea de dat subventii inapoi + penalitati destul de serioase.

Ramane de vazut daca cineva va opera temporar rutele abandonate de Regiotrans (orase destul de mari, precum Zimnicea si Turnu Magurele nu mai vor avea transport feroviar de maine; la fel, practic toata reteaua vicinala banateana va fi fara trafic).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Xenos on March 17, 2015, 08:24:08 AM

Nu mi se pare totusi normal ca incetarea unei astfel de activitati elementare, vitale chiar pentru foarte multe comunitati si pentru foarte multi oameni sa fie sistata de pe azi pe maine. Corect era un fel de preaviz, o semnalare a neregulilor si, eventual, o retragere a licentei intr-un termen dat, pentru ca rutele sa poata fi preluate de alti operatori feroviari, daca RT nu-si rezolva problemele.
Desigur, RT merge cu niste tigai, niste trenuri antice si, inteleg, prost intretinute, dar ei au preluat o intreaga retea regionala care acum ramane descoperita de pe azi pe maine, ceea ce mi se pare inadmisibil.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: alecu26 on March 17, 2015, 09:08:07 AM
pai pana acum erau acoperite prin spagi aceste nereguli...si oamenii erau platiti sa inchida ochii.

Acum daca robinetul s-a inchis, ca sa-si apere fundul, cum e si normal au inchis sandramaua.

Sunt doua motive MARI SI LATE pentru asta:
1. Se puteau intampla tragedii.

2. Infrastructura liniillor (shina de fier efectiva) este distrusa intr-un mod accelerat, daca bandajele sau cum se numesc ale rotilor trenurilor respective sunt dezechilibrate, uzate, etc. Acestea inseamna cheltuieli enorme pentru CFR Infrastructura. (nu sunt specialist in chestiile astea, asa ca descriu mai greu ce se intampla). Poate frunzaverde sau Baiazid ne-ar ajuta mai mult.

Pentru oricare din motivele mai de sus, si eu as opri imediat circulatia. Dar, aici trebuiau sa existe niste garantii bancare, niste depozite colaterale, asigurari...etc. Din acei bani, CFR trebuia sa bage autobuse de a doua zi.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 17, 2015, 06:25:47 PM
Quote from: alecu26 on March 17, 2015, 09:08:07 AM
pai pana acum erau acoperite prin spagi aceste nereguli...si oamenii erau platiti sa inchida ochii.

"Radio sant" transmite ca la verificari, din cam 40 de vehicule verificate, 29 aveau "bube" grave. Asta inseamna ori ca la celelalte controale se umbla cu sacosa cu bani (sunt aproape complet sigur ca asta e varianta corecta), ori ca la controlul asta s-a vrut distrugerea Regiotrans, asa ca s-a facut exces de zel. In ambele cazuri, cred ca DNA are ceva treaba pe la AFER si OIFR.

Nu stiu mai multe, sunt extrem de secretomani pana iese raportul. Ca vehiculele Regiotrans aveau probleme e clar - tot echipamentul este foarte vechi, rame RIB, RIO si automotoare Caravelle, productie franceza din anii '60 - '70. Si sunt profund uzate fizic, multe din ele circuland decenii pe calea ferata franceza, in principal in regimurile cele mai solicitante (trenuri de naveta).

La fel, se stie ca intretinerea, mai ales in ultimii 3-4 ani, au avut mari probleme, de la plangeri comune, gen lipsa de caldura in tren si banchete cu musamale taiate sau cu prinderi lipse pana la chestii mai dure, gen incendii, osii rupte, rugina pana la un punct in care structura era afectata etc. etc. De locomotivele lor "dansatoare" si automotoarele "clatinatoare" se stie de cand le-au importat.

Totusi, mi se pare ca in conditiile in care retragi autorizatia de operare esti dator, tu, AFER, sa anunti EXACT de ce ai facut asta, si cum s-a ajuns la asta.

Adica, cel putin:
1. care au fost cauzele (ce problema sistematica de siguranta exista la RT)
2. care au fost masurile luate pana acum pentru a se repara problema sistemica, si care au fost sanctiunile SAU
    daca nu a fot identificata problema, de ce nu a fost identificata (fals/ascunzis din partea RT; incompetenta/coruptie din partea personalului AFER; lipsa de procedura/procedura gresita de control)
3. ce riscuri exista la nivel sistemic (toti operatorii) si cum vor fi manageriate in viitor.

Quote from: alecu26 on March 17, 2015, 09:08:07 AM
Infrastructura liniillor (shina de fier efectiva) este distrusa intr-un mod accelerat, daca bandajele sau cum se numesc ale rotilor trenurilor respective sunt dezechilibrate, uzate, etc. Acestea inseamna cheltuieli enorme pentru CFR Infrastructura. (nu sunt specialist in chestiile astea, asa ca descriu mai greu ce se intampla). Poate frunzaverde sau Baiazid ne-ar ajuta mai mult.

Ma indoiesc ca au circulat cu bandaje uzate (roti patrate). Mare parte din infrastructura pe care opereaza Regiotrans este infrastructura proprie, neintraoperabila inchiriata/concesionata. Adica, gestionarul principal de infrastructura este tot Regiotrans (ma rog, RC-CF/RailForce). Intamplator, CFR Calatori pare ca va intra pe cateva sectii Regiotrans cu titlu temporar - ei vor plati TUI catre Regiotrans!

Nu s-ar impusca in picior circuland cu bandaje praf pe sine pe care tot ei trebuie sa le intretina - nu de alta, dar un bandaj nou e muuuult mai ieftin ca un cupon nou. Si cum mare parte din infrastructura inchiriata de la CFR e foarte proasta (si aproape de sfarsitul vietii), trebuie sa aiba grija cat mai multa de ea, pentru ca oricum vor trebui sa bage muuuulti bani in ea, si nu vor sa bage inca si mai multi.

Quote from: alecu26 on March 17, 2015, 09:08:07 AM
Pentru oricare din motivele mai de sus, si eu as opri imediat circulatia. Dar, aici trebuiau sa existe niste garantii bancare, niste depozite colaterale, asigurari...etc.

Regiotrans este in continuare sub obligativitatea de a oferi servicii de transport. Nu le interzice nimeni sa subcontracteze serviciul la CFR Calatori, TFC, sau oricui altcuiva cu autorizatiile corespunzatoare (de exemplu, cred ca MAV are documente AFER de operare).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: alecu26 on March 18, 2015, 05:35:56 AM
Ce am zis eu sunt plangeri de la sefi de sctie de pe magistrale principale....care se plang cat de repede li sa defectat shina de cand cu astia. Pai intradevar DNA tre sa aiba treaba dar si parchetul general tre sa fie pe acolo acum. Si anaf si altii. Nu lea facut nimeni plangere penala pt intreruperea asa a serviciului? Sa se autosesizeze. Ce naiba...pt asta am votat in noiembrie. Punt si de la capat. Si c8neva sa modifice sistemul de plata TUI  facut sa falimenteze CFR si sa bage bani la operatori privati.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: MNU on March 18, 2015, 09:38:40 AM
Recunosc ca nu sunt specialist dar as spune ca traficul de marfa cu vagoane neconforme distruge mai repede sina. Poate ca plangerile de care pomenesti la astia se refera, mai ales daca e vorba de magistrale principale. Ma indoiesc ca niste DMU (la privati cele mai multe sunt de genul asta) ajung sa distruga sina in asa hal.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 18, 2015, 11:18:26 AM
Incepand de azi, prin acord intre CFR Calatori, RC-CF si Regiotrans, CFR Calatori intra pe anumite sectii Regiotrans, platind TUI la RC-CF. CFR Calatori opereaza mult mai putine trase, si numai pe anumite destinatii (in principiu liniile cu cea mai mare cerere de pe reteaua Regiotrans).

Asta e ce se opereaza incepand de azi, si frecventele noi, comparat cu frecventele vechi:

Bv - Zarnesti  : 14/zi -> 4/zi
Bv - Intorsura :  4/zi -> 2/zi
Iasi - Harlau :  6/zi -> 3/zi
Iasi - Dorohoi:  6/zi -> 1/zi
Timisoara - Jimbolia: 8/zi -> 2/zi*
Alexandria - Zimnicea: 6/zi -> 3/zi
Caracal - Corabia: 6/zi -> 2/zi
Ploiesti Sud - Urziceni: 7/zi -> 2/zi
Pitesti - Campulung: 4/zi -> 2/zi
Pitesti - Curtea de Arges: 5/zi -> 2/zi

* CFR opereaza pana la Jimbolia. Jimbolia - Lovrin anulat.

Raman anulate celelalte trenuri, in principiu toata reteaua banateana, mare parte din reteaua lor de la Iasi (inclusiv Iasi - Tg. Neamt si Iasi - Falticeni), cat si trenurile lor de lunga distanta (Brasov - Arad - Timisoara; Brasov - Ploiesti - Iasi si Brasov - Bucuresti - Craiova).

Quote from: alecu26 on March 18, 2015, 05:35:56 AMSi cineva sa modifice sistemul de plata TUI  facut sa falimenteze CFR si sa bage bani la operatori privati.

Perfect adevarat... (desi, drept vorbind, l-au modificat de doua ori din 2006 pana acum, si situatia curenta e mult mai buna decat era odinioara). O problema cu TUI-ul e ca a fost dimensionat pentru traficul de la inceputul anilor '90. Odata cu mutarea a mare parte din traficul de calatori pe sosele (oamenii si-au luat masini; a aparut concurenta de la transportatori auto de persoane etc.) si a unei parti importante din marfa pe sosele (restrictiile de transport comuniste au disparut inca din 1990, dar a durat pana si-au luat oamenii camioane, facut flote, si pana ce soselele au ajuns la un standard rezonabil), sumele pe care le-asteptau sa intre din TUI nu s-au atins niciodata, ajungandu-se la un constant deficit de finantare.

Mai e si problema cu sistemul de subventii - se dau subventii peste subventii pentru transport de pasageri (care fac ca, in anumite conditii, sa fie profitabil sa cari aer pe o linie secundara; nu cred ca pe Carpinis - Ionel erau vreodata mai mult de 2-3 pasageri, si aia pasionati CF; trenul pe-acolo merge cu viteze de bicicleta), si FOARTE putine alocari bugetare pentru infrastructura de transport. Asta face sa avem:

- vagoane relativ moderne, cu aer conditionat etc. (flota CFR Calatori este peste cea a MAV, ca sa nu vorbim de BDZ sau de grecii de la OSE) care circula pe sine vai-mama-lor
- vagoane relativ moderne trase la gard in loc sa fie reparate (pe principiul "las' ca luam altele")
- trenuri private (care pot fi carute, ca cele RT, sau trenuri relativ moderne si civilizate, ca la TFG) care, in multe cazuri cara aer in mod profitabil. Nu zic ca nu sunt o gramada de rute pe care si RT si TFG au gramada de pasageri (gen Bv - Zarnesti sau Arad - Nadlac), mult mai multi decat au avut CFR-ul cand opera, dar sunt si o gramada de rute care n-au vreo justificare economica pentru mai mult de 1 tpz, daca si ala.

Din nou, au mai schimbat sistemul de subventii in ultimii ani, e ceva mai echitabil (ducand la inchiderea pentru calatori a celor mai goale sectii, gen Ilva Mica - Rodna), dar in continuare mai e muuuult pana departe.

Si, bineinteles, subfinantarea generala a intregului sector. Dar la fel e si la rutier, si la aerian (la naval nu stiu).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 01, 2015, 10:49:31 AM
Regiotrans a primit licenta pentru o parte din retea, asa ca se intoarce pe o parte din rute, pe restul pe masura ce restul materialului rulant va fi omologat.

Din zvonistica, isi cauta partener cu finante mai serioase pentru preluare.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: alinuttt on April 01, 2015, 06:02:37 PM
Mie sincer imi pare rau ca RGT isi reincepe activitatea. Nu ofera conditii, au material ruland neingrijit, mai mereu le sunt stricate automotoarele. Mai bine ar fi facut contract cu Regionalul, TFG-ul, etc...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 07, 2015, 05:35:21 AM
Quote from: alinuttt on April 01, 2015, 06:02:37 PM
Mie sincer imi pare rau ca RGT isi reincepe activitatea. Nu ofera conditii, au material ruland neingrijit, mai mereu le sunt stricate automotoarele. Mai bine ar fi facut contract cu Regionalul, TFG-ul, etc...

Dat fiind reteaua pe care o au, chiar si cu subventiile, nu prea au cum sa ofere un serviciu mai bun ca cel "ultra-basic" pe care il ofera. Reteaua preluata, in mare parte secundara sau tertiara, a fost data de CFR intr-o stare tehnica precara sau foarte precara, multe linii cu VS=40 km/h si multe restrictii, cu linii, terasamente si echipamente aflate mult dupa data de expirare, cu putini calatori potentiali etc. etc.

Asta aduce incasari putine, si necesar imens de cheltuiala in foarte multe locuri. Pe liniile cu multi calatori, RC-CF (gestionarul liniei, aceiasi firma, in practica, cu Regiotrans) a preferat sa faca mici investitii in infrastructura pentru a creste vitezele medii la cele comparabile sau superioara cu concurenta rutiera; materialul rulant a fost lasat pentru "mai incolo".

Strategia Regiotrans a fost preia tot, si incearca sa tai costuri pana cand il faci sa mearga.

Strategia TFC a fost preia sectii de trafic rezonabil, linii suburbane, cu concurenta auto slaba, eventual potential de marfa, dar prost manageriate de CFR (Bucuresti - Oltenita, Ploiesti - Maneciu/Slanic, Buzau -Nehoiasu, Galati - Barlad) ; sustine-le prin curse interurbane ieftine de trafic mare cu conditii decente la preturi mici ("regio la mers de interregio, fostul personal la mers de-accelerat" pe Bucuresti - Galati/Buzau, Cluj - Oradea). Incercarile lor cu rute de trafic mai modest sau cu concurenta mai mare (Oradea - Felix; Cluj - Tg. Mures; Iasi - Galati; Bistrita - Cluj) n-au functionat; e clar ca au nevoie de trafic mare pentru ca modelul lor de business sa mearga.

Strategia Via Terra/Regional a fost de a incerca tot felul de rute pana gasesc rute pe care scot profit. Practic au ramas la operare suburbana din doua huburi: Bistrita si Oradea. La fel, au nevoie de trafic mare ca sa "mearga"; au renuntat la rute care pentru Regiotrans, de exemplu, ar fi fost "intens traficate", gen Ilva Mica - Rodna sau Bixad - Satu Mare. Au preluat si bagat ceva bani in redeschiderea Oradea - Cheresig (pe linie cresteau pomi), dar pare-se ca principala activitate la care s-au gandit e transportul de cereale (si o eventuala reabilitare pe fonduri transfrontaliere, in colaborare cu autoritatile locale, la 80 km/h, pentru marfa si calatori locali in zona de granita imediata HU-RO).

Practic, strategia Regional/TFC nu le-ar permite sa opereze mare parte din reteaua operata cu succes de Regiotrans inainte de martie.

Chestia e ca acum e clar ca strategia asta nu mai are cum sa mearga nici la RT; nivelul de intretinere rezultat din adecvarea costurilor e sub standardul minim al AFER, si i-a costat bani, timp, si incredere in calatori. Cred ca Regiotrans va renunta la multe linii definitiv; deja o lista umbla la zvonistica. Probabil reteaua "core" cu care vor ramane va fi cea de azi + cea preluata temporar de CFR + una-doua linii care vor trece testul de profitabilitate, in functie de cate automotoare vor avea utilizabile la final. Multe linii vicinale din Banat, de exemplu, probabil si-au vazut ultimul tren in martie.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on November 13, 2016, 07:15:06 AM
Călin Mitică încasează un milion de euro ca dividende de la Transferoviar Grup,
aproape întregul profit net al companiei


Milionarul Călin Mitică, cel care controlează compania Transferoviar Grup, unul dintre cei mai importanți operatori privați din transportul feroviar, va încasa aproape un milion de euro din activitatea acestei societăți, sub formă de dividende. Suma este echivalentă cu aproape întregul profit net înregistrat anul trecut de companie. Transferul banilor a fost decis de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, unde Călin Mitică deține 98,79% din acțiuni, restul de 1,21% din acțiuni aparținând lui Mădărășan Kinga, administratorul companiei.

(http://i0.1616.ro/media/2/2621/33241/16047144/2/14481808-1240103926040548-6237162176000061112-o.jpg)

Transferoviar Grup a fost înființat în 2003, iar în 2013 s-a înscris, în asociere cu Fondul de investiții austriac Donau Finanz, în cursa pentru privatizarea CFR Marfă, dar nu a mai depus o ofertă finală. Ulterior, privatizarea a eșuat inclusiv din cauza unor dispute politice. În vara anului trecut, 11 persoane, printre care și Călin Mitică, au fost trimise în judecată de procurorii DNA, cu acuzația unor fapte de corupție. Anul trecut, conform datelor raportate Ministerului Finanțelor, operatorul feroviar a avut un profit net de 4,39 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 209 milioane de lei.

Profit.ro (http://www.profit.ro/must-read/calin-mitica-incaseaza-un-milion-de-euro-ca-dividende-de-la-transferoviar-grup-aproape-intregul-profit-net-al-companiei-16047144)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on November 13, 2016, 09:53:45 PM
Eu zic ca nu faptul ca isi ia ca dividende "aproape intreg profitul" ar fi o problema. Este legal...

Quote from: Ionut on November 13, 2016, 07:15:06 AM
Anul trecut, conform datelor raportate Ministerului Finanțelor, operatorul feroviar a avut un profit net de 4,39 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 209 milioane de lei.

Profitul vine din cifra de afaceri minus cheltuielile...
Cat din cifra de afaceri reprezinta subventiile de la stat ?...
Daca subventiile alea au fost 50-100 de milioane, da, atunci este o mare problema, pentru ca inseamna ca omul baga in buzunar (macar o perte din...) subventia de la stat.


Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: ioandorin on November 13, 2016, 11:15:41 PM
Haide-ți,poate mă lămurește si pe mine cineva in legaturat cu linia Sântana-Brad(si altele unde operează privații) închiriată de regiotrans:
1.odată cu ÎNCHIRIEREA ei ,au preluat inclusiv toate clădirile stații sau acestea au rămas in cadrul CFR SA prin divizia,apoi serviciul patrimoniu? 
2.pot cei de la RT să desființeze stații (de la noul mers am inteles că  HM Şiria ar fi desființată),transformâdu--se in P.O.,sau TOT  C.A. al cfr sa isi da acordul?
Mulțumesc.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on November 14, 2016, 02:15:21 AM
Quote from: TibiV on November 13, 2016, 09:53:45 PM
Daca subventiile alea au fost 50-100 de milioane, da, atunci este o mare problema, pentru ca inseamna ca omul baga in buzunar (macar o perte din...) subventia de la stat.

Nimeni nu face afaceri fara profit. Acesta este si scopul subventiei: sa transforme o afacere altfel pe pierdere intr-una profitabila.
Deci si din acest punct de vedere este ok, atata vreme cat profitul este undeva sub 10% (si este).

Intrebarile sunt altele: Se circula in siguranta (macar la acelasi nivel cu CFR Calatori? Se utilizeaza rame de calitate acceptabila? Sunt calatorii multumiti sau in schimbul subventiei de la stat se ofera calitate ca la stat? Sunt cat de cat curate ramele? Trenurile merg punctual? Se investeste in liniile pe care le au in concesiune? Daca si la aceste puncte raspunsul este da, atunci rolul si logica subventiei au fost indeplinite. Cu aceeasi bani sigur CFR-ul de stat nu era pe plus si oferea servicii mai slabe mai ales ca numar de trenuri pe zi pe o anumita linie.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on November 15, 2016, 03:48:43 PM
Arata bine bine de tot!




Odata cu aparitia primilor fulgi de zapada in Bucuresti Nord, am avut ocazia sa vedem pentru prima oara, noile haine de iarna ale RES 002. Traditia inceputa acum 3 ani de RES 001 e continuata in 2016 de RES 002 cu alta grafica fata de cele precedente. Programul de circulatie il aveti in a 3-a poza, la plecarea din Bucuresti Nord nu mai circula cuplate ca anul trecut, acum au trase separate, trasa pe care circula acum RES 001 cu plecare la 10:45 din Bucuresti Nord si sosire la 13:14 in Brasov e trasa pentru RES 003 in 2017.

Ca o alta noutate, din octombrie 2017, Softrans SRL va intra pe relatia Craiova-Petrosani cu 2 perechi de trenuri, cel mai probabil RES 001 va prelua aceasta sarcina iar RES 002 si RES 003 vor alerga pe Craiova-Bucuresti-Brasov/Constanta si retur.

(http://i.imgur.com/K4dfcZE.jpg)

(http://i.imgur.com/JsX4rst.jpg)

(http://i.imgur.com/73WjN6q.jpg)

Jurnal Feroviar (https://www.facebook.com/JurnalFeroviar/posts/1807297009545993)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: adymartianul on November 30, 2016, 04:47:26 PM
QuoteDupa cum anuntam inca din primavara, Astra Trans Carpatic se pregateste sa intre in serviciul comercial odata cu noul mers 2016-2017. Momentan nu cunosc detalii despre mers sau tarifare ci doar traseul folosit, M900.
Garniturile sunt 2 la numar, dupa cum vedeti si in imagine sunt formate din locomotiva EC + 6 vagoane de constructie noua. In momentul in care vor intra in circulatie si vor atinge Bucurestiul va promit si fotografii din interior.
Exista posibilitatea ca in sezonul estival trasa sa se prelungeasca pana la Constanta. Momentan sunt doar discutii, pentru inceput vor circula pe Arad-Timisoara-Craiova-Bucuresti si retur, iar cealalta pereche de trenuri pe relatia Arad-Simeria-Petrosani-Craiova-Bucuresti si retur.

Aici sunt si poze:  https://www.facebook.com/JurnalFeroviar/posts/1814974068778287
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: mr.L on December 15, 2016, 01:31:58 PM
Noul operator feroviar de transport calatori ASTRA TRANS CARPATIC, isi vede in continuare de treaba, si iata ca apar deja si primele anunturi pentru angajari:

https://www.ejobs.ro/user/locuri-de-munca/insotitori-vagon-dormitcuseta/839270

Dupa cum se misca lucrurile, foarte posibil in primavara vor incepe sa opereze cele doua perechi de trenuri preconizate pe rutele Bucuresti-Craiova -Turnu Severin/Petrosani-Timisoara/Arad.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on January 05, 2017, 07:50:58 AM
^

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic_37028700.jpg)

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic1_90045900.jpg)

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic4_56959400.jpg)

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic5_08031600.jpg)

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic9_01698300.jpg)

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic11_84807700.jpg)

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic8_84049300.jpg)

(http://mediartv1.freenode.ro/image/201701/full/transcarpatic10_52313900.jpg)

Economica.net (http://www.economica.net/astra-introduce-un-tren-de-lux-pe-ruta-bucuresti-arad-urmeaza-timisoara-baia-mare-si-timisoara-viena-foto-video_131126.html#n)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Lvs_tm on January 05, 2017, 10:03:39 AM
Pacat totusi de schema de vopsire care din punctul meu de vedere este oribila.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: mr.L on January 05, 2017, 03:20:52 PM
http://www.opiniatimisoarei.ro/trenul-de-lux-care-va-pleca-de-la-timisoara-spre-doua-destinatii-arata-spectaculos-foto-si-video/05/01/2017#OptmGallery%5B586e1bd18412a%5D/8/

Vor sa extinda serviciul pana la Viena din toamna, de fapt va fi Bucuresti-Viena direct din doua trase, ca sa anuleze in caz ca nu au musterii..

Timisoara-Baia Mare nu stiu de unde le-a venit ideea, e greu cu rute de genul asta. Mai bine era Bucuresti-Viena cu prelungire Constanta/Mangalia in sezon.

Aici http://www.economica.net/astra-introduce-un-tren-de-lux-pe-ruta-bucuresti-arad-urmeaza-timisoara-baia-mare-si-timisoara-viena-foto-video_131126.html vedem si cum se lauda neamul cu cele mai moderne vagoane de pe Marte si Pluto la un loc. Sa nu uitam ca traim in tara in care un banal automotor pentru servicii regio era pana nu demult denumit TGV sau trenul S.F.

Quote from: Lvs_tm on January 05, 2017, 10:03:39 AM
Pacat totusi de schema de vopsire care din punctul meu de vedere este oribila.

Tot cu schema asta au fost si la INNOTRANS.

http://www.vestic.ro/articol_53970/(foto)-s-c--astra-vagoane-calatori-s-a--este-prezenta-din-nou-la-cel-mai-mare-targ-de-transporturi-din-lume-innotrans.html
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: mr.L on January 05, 2017, 06:03:43 PM
Vagoanele clasa sunt OK. S-au băgat pe un segment neacoperit de privati sii de mare succes in Romania datorita timpilor mari de mers.
Trenuri de noapte cu putine opriri.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Dan027 on January 15, 2017, 04:23:03 PM
Credeti ca va avea vreun impact intrarea in vigoare a gratuitatii pentru studenti la CFR in randul operatorilor feroviari privati?

PS: Brusc o sa devina mult mai rentabil sa faci o facultate, o sa fie un fel de abonament pe toate linile la CFR :lol:
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on April 12, 2017, 06:14:11 PM
In data de 06.04.2017 a aparut pe site-ul Ministerului de Transporturi proiectul de ordin privind PMS (http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1516-omt06042017) (Pachetul minim social) pe transport feroviar public de calatori.

Aici sunt definite subventiile pentru transportatorii de calatori feroviari pentru anul in curs.

Lista se poate consulta aici (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj6-ZWvlp_TAhVBBsAKHZagDHcQFgg0MAI&url=http%3A%2F%2Fmt.ro%2Fweb14%2Fdocumente%2Facte-normative%2F2017%2F04_05%2F05.04.2017%2520OMT%2520aprobare%2520PMS%2520%2520total%25202017%2520cu%2520DJ.docx&usg=AFQjCNEUMEesO0bFer32bfeFm7s5ZWhQFQ&sig2=yYmTZH0FnCY7M1gU5iOIYg).

Odata ce lista a fost publicata, in care apar noile trenuri propuse de firma Interregional Calatori, ele a inceput sa opereze pe noile sectii.

QuoteIncepand cu data de 10 aprilie 2017, Interregional Calatori opereaza pe 3 sectii noi de circulatie:


Cluj Napoca   -     Oradea     Tren Interregio
Cluj Napoca   -     Huedin     Tren Regio
Cluj Napoca   -     Campia Turzii     Tren Regio

Sursa: viaterraspedition.ro (http://www.viaterraspedition.ro/mersultrenurilor.html)

Trenurile R 15881 si  R 15882 erau in grafic si in data de 09.04.2017, dar garnitura nu a mai plecat din Cluj.

Firma opereaza cu automotoare aduse din Germania (sigla Regio DB e inca pe automotor), insa ele nu sunt "inmatriculate" in Romania (vreo conexiune cu DB?).

(http://www.railweb.ch/wp-content/uploads/2017/02/2016-09-12-Interregional-Calatori-IRC-Susenii-Bargaului.jpg)

(poza am luat de pe internet)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on July 07, 2017, 06:36:17 PM
De cateva zile (7.7.2017) firma Interregional Calatori a deschis o casa de bilete si in Cluj (dupa Oradea). Asta se deschide spre peronul liniei 1.

Se pot cumpara bilete (casierita inca invata, da bilete foarte incet ea avand un aparat mobil la fel cum au controlorii din trenuri). Probabil va mai dura cateva zile pana cand termina ghiseul, astazi inca se instalau cabluri.

Vor avea nevoie si de cateva afise, trebuie sa fii foarte atent sa vezi.

LE.:

(http://i.imgur.com/OjnX0jS.jpg)

(http://i.imgur.com/nQPuwW9.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on July 07, 2017, 06:41:34 PM
Transferoviar Calatori va opera pe Rosiori-Costesti din 11 iulie.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on July 16, 2017, 09:28:10 AM
Am adaugat 2 poze cu casa de bilete Interegional din Cluj la ultima postare de pe pagina anterioara.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on October 29, 2017, 03:29:54 AM
In prezent ASTRA TRANS CARPATIC SRL asigura transportul feroviar al calatorilor pe relatia Arad - Sighisoara - Brasov - Bucuresti Nord si retur, urmand ca incepand cu noul mers de tren 2017/2018 sa asigure transportul feroviar al călătorilor pe relaţia
Bucureşti Nord – Craiova - Timisoara - Arad si retur,
Bucuresti Nord - Brasov si retur,
iar în perioada estivală se va circula si în relaţia Arad - Timisoara - Craiova - București - Constanța si retur.

ASTRA TRANS CARPATIC SRL va mai asigura incepand cu lunile martie-aprilie 2018, transportul de calatori pe relatiile:
Bucuresti - Titu,
Arad-Timisoara,
Timisoara - Baia Mare,
Bucuresti-Bacau,
Bucuresti - Constanta, pentru toate relatiile si retur.

https://www.astratranscarpatic.ro/#/home (https://www.astratranscarpatic.ro/#/home)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Balto on January 05, 2018, 03:59:21 PM
Operatorul feroviar REGIOTRANS SRL si-a schimbat numele in Regio Calatori SRL.

"Compania Regio Călători SRL a încheiat un contract de servicii publice cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru perioada 1 noiembrie 2017 – 2 decembrie 2019." (27 dec, 23:21 Economica.ro)

Noul site: https://regiocalatori.ro/ (https://regiocalatori.ro/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on January 10, 2018, 07:29:24 AM
Astra Trans Carpatic opereaza inca doua rute noi de transport

Contractul de servicii publice, definit pentru perioada decembrie 2017 – decembrie 2019, a fost incheiat intre Autoritatea pentru Reforma Feroviara si Astra Trans Carpatic, operator privat de transport feroviar de calatori. Astfel, Astra Trans Carpatic va opera trenuri InterRegio pe sectiile interoperabile Bucuresti – Craiova si Bucuresti – Brasov.

Nivelul compensatiei de la bugetul de stat ca plata a serviciilor publice pentru acoperirea diferentei dintre nivelul costurilor si cel al veniturilor realizate din tarifele aprobate va fi de 17,5 milioane lei, in 2018, in timp ce in 2019, compensatia va fi de 25,22 milioane lei.

ClubFeroviar.ro (http://clubferoviar.ro/astra-trans-carpatic-opereaza-inca-doua-rute-noi-de-transport/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Balto on January 13, 2018, 09:43:44 AM
FEROTRANS TFI a cumparat 53 de automotoare din Olanda pe care le va moderniza cu intentia de a opera trasee interne

Despre automotoare (DMU):
Model:3400 (DM 90)
An fabricatie: 1996-1998
Locuri: 123
Producator: Talbot/Duewag
Tara de origine: Olanda

Stire: Railjournal.com (http://www.railjournal.com/index.php/rolling-stock/final-ns-dmus-sold-to-romanian-operator.html)

Olandezii au renuntat la ele la finalul anului 2017 inlocuindu-le cu mult mai modernele Stadler Flirt.
Se aude ca Ferotrans va opera pe Iasi - Bucuresti dar si pe alte rute.
Pentru cine isi aminteste, in 2010 au inchiriat sectiile Dornesti - Putna, Darmanesti - Gura Humorului si Vama - Moldovita (toate din jud. Suceava), dar au renuntat dupa cateva luni datorita inundatiilor din vara. Ei aveau inchiriate vagoane (20-47/57 ) si locomotive (LDH 89) de la CFR Calatori pe atunci.
In acest articol gasiti cate nereguli avea aceasta companie: Monitorulsv.ro (https://www.monitorulsv.ro/Local/2010-06-03/Siguranta-calatorilor-in-trenurile-particulare-pusa-la-indoiala-chiar-de-sefii-de-tren)
Alt articol despre afacerile dubioase ale Ferotrans si cine e in spatele lor: Obiectivdesuceava.ro (http://www.obiectivdesuceava.ro/local/cum-se-imbogatesc-maharii-de-la-cfr-marfa-si-rubedeniile-lor-pe-banii-statului-via-suceava/)

Am calatorit cu aceast operator in 2010, iar conditiile au fost dezamagitoare, sub cele de la CFR Calatori. Plus ca materialul rulant nu facea fata nr. de calatori.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Balto on January 23, 2018, 12:30:18 PM
GFR a castigat un nou contract de 800.000 lei

Compania Nationala a Uraniului (CNU) a atribuit operatorului Grup Feroviar Roman (GFR) un contract in valoare de peste 799.000 lei pentru transport feroviar de marfuri, potrivit unui anunt postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Acesta a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, deoarece nu s-au prezentat oferte sau nu au fost prezentate oferte admisibile ca raspuns la anunţul de organizare a unei licitatii deschise pentru acest contract. Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut. Contractul nu intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice si nu ar putea fi subcontractat. Potrivit anuntului, contractul nu este legat de un proiect sau program finantat din fonduri comunitare.

clubferoviar.ro (http://clubferoviar.ro/gfr-castigat-un-nou-contract-de-800-000-lei/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on March 21, 2018, 10:56:06 PM
Astra Transcarpatic in adevarul.ro

VIDEO Trenul privat care străbate România şi face senzaţie oferind condiţii de lux la preţuri mai mici decât ale CFR: ,,Să ai duşul tău e cea mai tare idee" (http://m.adevarul.ro/locale/timisoara/video-trenul-privat-strabate-romania-senzatie-oferind-conditii-lux-preturi-mai-mici-decat-cfr-sa-dusul-e-cea-mai-tare-idee-1_5ab260f2df52022f75d9431d/index.html)

La vagonul de dormit: "Apartament cu 2 camere"

(http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2018/03/21/5ab261e9df52022f75d94c18/646x404.jpg)

Pacat ca n-au mai multe rute. Spre Cluj de exemplu. Sau Suceava.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on March 28, 2018, 04:17:36 PM
Intamplator eram azi pe la 13:15 in zona garii Brasov si m-am trezit ca mai toate trenurile prezente erau private. Interesanta situatie, asa ca mi-am zis sa o documentez. Mai jos pozele:

Softronic RES-001(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/b582a6a8f36b33a09fac18a42b20d189.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/05ad5623ed14ef1658c4ec274ce2aabc.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/a680b2a6a4ef665ece79f4269552b70e.jpg)

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on March 28, 2018, 04:19:13 PM
Astra Transcarpatic, locomotiva, un vagon de dormit, 2 vagoane cuseta si unul clasa 2 (cam ciudata compozitia, nu?):

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/66a9114ca609cc1d90e5f1c3391cde3b.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/2e17d54c5e5c04216c5cca75b291a2ec.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/1879cd77d5ec93b4c820a27e39accd4b.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/39282e4e95452642e1035982df6fa608.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/dc6e52c8f1d0e87681ccf40a04b662f8.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/403a70d5730ce4a9a02daa8f691107d6.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/62efa0bccb754702a9c2e67531923d48.jpg)

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on March 28, 2018, 04:20:35 PM
Celalalt Softtronic, RES-002 cred, undeva printre balariile dinspre Triaj:(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/381a615875fb5949d7e66d29de98b156.jpg)

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on March 28, 2018, 04:23:38 PM
Si un Regio Calatori, fost Regiotrans, urat dar in continuare privilegiat de ceferistii brasoveni (ca doar e de-al nostru, nu?) prin trasarea la prima linie desi urma sa plece, ca si precedentele, spre Bucuresti:

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/35b888d7350d3a6e31573909465184b1.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/e73e2415ae5cd406d6a8ad6880aee17e.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/59f714395c91c5c0d64390f7b4c1cf46.jpg)

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on March 28, 2018, 04:26:30 PM
Si singurul tren CFR, tocmai pe linia 7 alocata de obicei trenurilor de Budila / Intorsura Buzaului:

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/af9bbf25d4b7690f1081d1a77d88a029.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/ade3dd3d084cf2d2e9af30f7411a1619.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/c569c054ee3f3308b9a7fd1dca17ec82.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/984cadbce87d97220b524fec9c6f8870.jpg)

PS: Da, vedeti bine, o locomotiva si un singur vagon, vai de el si acela.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on March 28, 2018, 04:27:36 PM
Asa se intampla cand o ruta e cu adevarat atractiva. Bucuresti-Brasov e chiar profitabila, exista trafic direct, ploiesteni care fac naveta la Buc, cei de pe VP care merg la Ploiesti, turistii.
E clar ca nu merg doar pe subventie.

Plus ca de cand s-a dat gratuit la studenti, oameni ''platitori'' nu prea mai au loc la CFR si cauta alternative.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on March 28, 2018, 05:00:08 PM
Quote from: pasadia on March 28, 2018, 04:19:13 PM
Astra Transcarpatic, locomotiva, un vagon de dormit, 2 vagoane cuseta si unul clasa 2 (cam ciudata compozitia, nu?):

Este tren de noapte intre Bucuresti si Arad. Vagoanele cuseta au scaune care se pot transforma in pat, asa ca pot sa calatoresti si acolo pe scaun, la compartiment. Vagonul de clasa 2 are conditii SF comparat cu CFR sau RT ;)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on March 28, 2018, 05:33:58 PM
Tehnic vorbind nu e tren de noapte. Sa explic:

- pleaca din Arad la 19:08 prin Timisoara - Craiova - Videle si ajunge la Bucuresti la 05:28. (Asta da, e tren de noapte)

- apoi, in cursul zilei, face un drum pana la Brasov. Pleaca din GdN la 06:40, sos in BV la 09:15. Stationeaza in BV pana la 15:15 si soseste apoi in GdN la 17:49. Asta e tren de zi, dar ...

- apoi pleaca spre Arad la 22:02 prin Videle - Craiova - Timisoara si ajunge la Arad la 08:24. (Asta da, e iar tren de noapte).

Nu ma supara asa tare ca fac si acel drum spre Brasov. Si te cred, cusetele poate se pot transforma si in scaune normale. Si nu ma supara nici macar ca stau in gara in Brasov si nu mai trag in Triaj. Dar ceva in toata povestea asta ma face sa cred ca ei de fapt doar plimba un tren ca sa incaseze subventia. Nu cred ca isi aleg traseele pentru calatori, cred ca mult mai importanta e subventia.

Nu de alta, dar ar avea posibilitatea sa faca B-BV de 3 ori in cele 17 ore scurse intre sosirea si pleacarea spre Arad. Dar o fac o singura data...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on March 28, 2018, 05:44:19 PM
Eh, acum si tu, stii proverbul, nu e prost cine cere, e prost cine da. Daca statul da bani, ei de ce sa nu beneficieze? Sa lase totul pentru Regio, Softrans si CFR? :p

Daca ar face B-BV de mai multe ori nu ar mai lua aceeasi subventie pentru restul traseului?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on March 28, 2018, 06:00:09 PM
Quote from: pasadia on March 28, 2018, 04:19:13 PM
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/dc6e52c8f1d0e87681ccf40a04b662f8.jpg)

Toate celelalte locomotive/vagoane au pe undeva identificatorul national "53".
Si locomotiva Astra il are.
Vagoanele insa nu.
Stie cineva de ce?
(Recunosc, sunt habarnist la codurile astea feroviare...)  :-[
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 28, 2018, 06:13:36 PM
^
Pentru ca sunt inmatriculate in Austria.

61 = Apt pentru trafic international in regim RIC, dotate cu aer conditionat
81 = Austria
50 = Cuseta clasa a 2-a, cu 10 compartimente
90 = Apt de 200 km/h
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: yetiman on March 28, 2018, 06:19:19 PM
Daca vrei sa vezi toate combinatiile si descrierea codurilor:

The UIC numbering scheme
(http://www.railfaneurope.net/misc/uicnum.html)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on March 28, 2018, 06:32:41 PM
^

Ori fi luand subventie si la 3 curse zilnice B-BV-B, dar s-ar si expune (pasageri multi, uzura, defectiuni). Asa stam 6 ore in gara ca doar nu trebuie sa producem bani...

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on March 28, 2018, 06:39:44 PM
frunzaverde & yetiman,
multumesc.

1, Codificarea aia nu are prea multa logica, daca nu ai "manualul" la tine nu intelegi nimic.
2. De ce sunt vagoanele Astra inmatriculate in Austria? Sau sunt "imprumutate" de acolo ?....
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on March 28, 2018, 06:45:26 PM
50-90 000 astea ultime 3 cifre nu reprezinta numarul de ordine (in ordinea fabricatiei) al vagonului din seria respectiva (50-90)? asta din imagine o fi vreun prototip de are 000? si la vagonul de dormit la fel, 70-90 000
nu inteleg de ce nu incepe numaratoarea de la 001...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 28, 2018, 07:41:41 PM
Quote from: TibiV on March 28, 2018, 06:39:44 PM
Codificarea aia nu are prea multa logica, daca nu ai "manualul" la tine nu intelegi nimic.

Codificarea e facuta in anii '60, cu gandul la sortatoarele de cartele perforate, in principal pentru sistemele informatice care faceau gestiunea si dispecerizarea parcului de vagoane. Codurile sunt gandite in asa fel incat "citirea gresita" sa poata fi corectata cu cat mai putine efecte negative. Aproape toata informatia din cod in afara numarului de parc e duplicata in alte locuri, in forme mult mai lizibile.

Cineva care lucreaza cu sistemul il invata destul de rapid; gruparile au sens.

Quote from: TibiV on March 28, 2018, 06:39:44 PM
2. De ce sunt vagoanele Astra inmatriculate in Austria? Sau sunt "imprumutate" de acolo ?....

Asta nu stiu sa-ti spun. Vagoanele sunt proprietatea Astra, sunt facute de ei. Au fost initial facute pentru RegioJet/Student Agency (operator in Cehia si Slovacia), dar refuzate de astia.

Quote from: rizzuh on March 28, 2018, 05:00:08 PM
Vagonul de clasa 2 are conditii SF comparat cu CFR

Pe bune, ce-i asa de SF la vagonul ala comparativ cu CFR? Vagoanele CFR pe Bucuresti - Craiova si Bucuresti - Brasov arata perfect onorabil. Si pe multe alte rute din tara, de altfel. Adica cam asa:

(http://s19.postimg.org/7nne7jfar/DSCN2459.jpg)

Astea sunt cele mai "rele" vagoane pe care le pune CFR pe trenuri IR pe Brasov (posibil sa mai scape si niste 20-49-uri):

(http://transport-in-comun.ro/trenuri/vag-cal/20-87/50%2053%2020-87%20001-5-BucN-007.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on March 28, 2018, 09:13:47 PM
frunzaverde, te contrazic, nu arata asa vagoanele CFR. Eu am circulat destul de des in ultimii 3 ani pe Bucuresti - Craiova la clasa a 2-a si pe Bucuresti - Brasov la clasa 1 si 2. Majoritatea au fost asa la clasa a 2-a (primele 2 poze) si la clasa 1 (a treia poza):

(http://transport-in-comun.ro/trenuri/vag-cal/21-76/50%2053%2020-76%20101-6-BucN-006.jpg)

(http://transport-in-comun.ro/trenuri/vag-cal/21-86/50%2053%2021-86%20039-5%20B11-R792-BucN-004.jpg)

(http://transport-in-comun.ro/trenuri/vag-cal/10-70/50%2053%2010-70%20100-6-BucN-007.jpg)

Sunt confortabile, nu neg asta, dar nu sunt WOW ca in pozele oficiale CFR sau ca la ATC. Am prins si mai rau, cu compartimente, cam rablagite, venite de la Cluj, dar tot erau decente pentru clasa a 2-a. De obicei circul la clasa a 2-a pentru ca nu se merita diferenta pentru clasa 1 (nu-s cine stie ce mai confortabile scaunele rosii, chiar daca sunt doar 3 pe linie si ai mai mult spatiu), plus ca la clasa a 2-a foarte des am prins cu masuta intre scaune si pot lucra pe laptop (de asta si prefer Softrans daca mi se preteaza orarul, pentru ca pot alege locul fix la masuta).

Nu stiu unde circula acele vagoane din poze, daca circula pe undeva si cate sunt. Dotarile interioare nu costa mult comparativ cu vagonul propriu-zis, asa ca nu vad de ce CFR nu ar arunca cu bani in dotari, pe piele, scaune moi, ecrane cu acces la Internet/filme/muzica, etc. Ar schimba foarte foarte foarte mult imaginea ca in tren e jeg, pute, sunt blatisti/tarani/cocalari. Obligatoriu paza, initial in fiecare vagon (doar un an e suficient), sa vezi cum se civilizeaza calatorii.

Stiu, este doar experienta mea, deci o anecdota, nu statistica. Dar oare chiar atat ghinion am avut ca nu am prins nici unul in ala?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on March 29, 2018, 07:31:03 AM
Apropo de prezenta privatiilor in gara Brasov.
Privatii tin trenurile lor in gara si platesc taxa de "parcare" pentru CFR, CFR Calatori pentru a evita acesta tine trenurile in depou.
Se intampla la fel si in Cluj, unde CFR Calatori si TFC are depou, insa IRC nu. Automotoarele companiei IRC stau garate ori pe liniile 2A, 3A ori pe liniile 7-8 cat timp nu sunt pe drum fiind ore intregi cand numai aceste automotoare de la DB sunt prezenti in gara.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Dan027 on May 27, 2018, 04:50:06 PM
Quote from: pasadia on March 28, 2018, 05:33:58 PM
Nu de alta, dar ar avea posibilitatea sa faca B-BV de 3 ori in cele 17 ore scurse intre sosirea si pleacarea spre Arad. Dar o fac o singura data...
N-as fi asa sigur, culoarele de circulatie le aproba nu stiu ce institutie (parca chiar CFR SA), am incercat si eu sa vad de ce nu maresc frecventa sau de ce nu se extind si pe alte rute dar mi-au raspuns ca nu pot sa bage trenuri chiar asa cum ii taie capu.

In schimb le convine sa plimbe trenurile goale pe linile pe care le au in concesiune, ca acolo nu platesc taxa de utilizare a infrastructurii (care nu e chiar mica) si pot sa isi puna trenuri cand doresc
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 28, 2018, 12:56:16 PM
Quote from: Dan027 on May 27, 2018, 04:50:06 PM
N-as fi asa sigur, culoarele de circulatie le aproba nu stiu ce institutie (parca chiar CFR SA), am incercat si eu sa vad de ce nu maresc frecventa sau de ce nu se extind si pe alte rute dar mi-au raspuns ca nu pot sa bage trenuri chiar asa cum ii taie capu.

Trasele (asa se numesc "culoarele" de care zici) sunt acordate de CFR SA, care e gestionarul de infrastructura interoperabila. Trasele se acorda in baza DRR-ului (documentului de referinta a retelei). Trasele anuale incep, in general, in a doua duminica din decembrie, dar se pot cumpara si ulterior. Pentru fiecare trasa se plateste TUI in baza metodologiei din DRR (care contine factori pentru viteza liniei si pentru aglomerarea ei).

Sectia Bucuresti N. - Ploiesti V. - Brasov nu este supra-saturata; exista trase disponibile practic la orice ora pentru exploatare. Mai mult, Astra are o trasa Brasov (10.02) - Sinaia (11.01-11:50) - Brasov (12.52) pe care nu o exploateaza, probabil din motive comerciale (nu e rentabila cu locomotiva + vagoane).

Si da, e mai ieftin sa le tii in gara decat sa le remizezi la CFR Calatori.

Quote from: rizzuh on March 28, 2018, 09:13:47 PM
Stiu, este doar experienta mea, deci o anecdota, nu statistica. Dar oare chiar atat ghinion am avut ca nu am prins nici unul in ala?

Ai avut noroc ca nu ai prins vagon gri cu interior portocaliu (ca in poza mea de mai sus). Tipul ala de vagoane e mult mai inghesuit decat orice din pozele tale.

20-83-uri si 21-76 9xx (ca in poza gri-rosie) am prins pe Bucuresti - Brasov, Bucuresti - Craiova (pe R-ul care mergea la Cluj) si pe Bucuresti - Constanta. Dar circul foarte rar spre deloc pe alte rute decat Bucuresti - Brasov.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on May 30, 2018, 08:52:35 AM
Quote from: frunzaverde on May 28, 2018, 12:56:16 PM
Quote from: rizzuh on March 28, 2018, 09:13:47 PM
Stiu, este doar experienta mea, deci o anecdota, nu statistica. Dar oare chiar atat ghinion am avut ca nu am prins nici unul in ala?

Ai avut noroc ca nu ai prins vagon gri cu interior portocaliu (ca in poza mea de mai sus). Tipul ala de vagoane e mult mai inghesuit decat orice din pozele tale.

20-83-uri si 21-76 9xx (ca in poza gri-rosie) am prins pe Bucuresti - Brasov, Bucuresti - Craiova (pe R-ul care mergea la Cluj) si pe Bucuresti - Constanta. Dar circul foarte rar spre deloc pe alte rute decat Bucuresti - Brasov.

Nu am circulat niciodata cu R, doar cu IR. Insa tot sunt curios pe unde circula acel vagon CFR cu interior din acest deceniu, pentru ca eu am prins doar ce am pus in poza, de fiecare data (salon, mai rar compartimente sau mixt, dar mereu aceleasi scaune ca in poze).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 30, 2018, 03:16:50 PM
Eu am prins asa ceva pe Bucuresti - Craiova, Bucuresti - Constanta si Bucuresti - Brasov. Pe Forumtrenuri ei spun ca poti gasi vagoane de-astea pe: IR 1661 Bucuresti - Iasi si perechea, IR 1663 Bucuresti - Iasi si perechea, IR 1586 Bucuresti - Constanta si perechea etc. etc.

Oamenii se plang ca ar avea scaune tari, mie nu mi s-a parut.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on May 30, 2018, 06:00:08 PM
Quote from: frunzaverde on May 30, 2018, 03:16:50 PMBucuresti - Brasov.
Bucuresti-Brasov pe ce trenuri? IR cat?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 31, 2018, 12:43:16 AM
^
Nu pot sa va spun ce tren are ce compunere azi sau maine. Turnusurle sunt in multe cazuri destul de complexe, cu schimburi frecvente de vagoane in functie de disponibilitati ('nea Ioane, la ce se-nvarte roata azi?'), nevoi (sezoniere) etc. Multe trenuri au, bineinteles, mai mult de o garnitura pe tren. In cazul meu a fost 1632, in perioada vacantei de iarna, suplimentat de la 3 la 6 vagoane din cauza de calatori.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on June 06, 2018, 05:07:19 PM
Quote from: frunzaverde on May 31, 2018, 12:43:16 AM
Nu pot sa va spun ce tren are ce compunere azi sau maine.
Ma refeream la trenurile la care ai vazut vagoanele astea in compunere.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on June 29, 2018, 02:34:46 PM
http://m.hotnews.ro/stire/22537697

"Va fi o vară grea și pentru călătorii din trenurile private - Despre anulări, vagoane puține, căldură și aglomerație"
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on July 02, 2018, 08:55:21 AM
Am testat in weekend Astra pe Buc-Cta. Arata foarte bine, scaune gen avion dar cu spatiu f generos la picioare, afisaje cu viteza/temperatura ext/ destinatia.

Timpul efectiv a fost de 2h 40min, ceva mai mult ca la CFR, si asta pentru ca nu a sarit de 120 niciodata. A oprit peste tot mai putin Lehliu.

Pe podul de la Borcea a trecut cu 100, iar la Cernavoda cu 80. Load-ul in vagonul de clasa 2a a fost cam 25% la dus (5.50AM) si 40% la intors (7.07PM).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: adisoft1991s on July 04, 2018, 02:22:04 PM
https://www.youtube.com/watch?v=uGUjT6Y3Bkc (https://www.youtube.com/watch?v=uGUjT6Y3Bkc)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on July 14, 2018, 12:18:10 AM
Softronic in 9 iulie la Medgidia. Tot trenul e o reclama la chips-uri, ma intreb daca se vede ceva pe geam.

Am apasat butonul sa deschid usa sa vad cum e inauntru si era sa cada oamenii afara. Spre deosebire de Desiro nu putea a buda, desi cred ca tot una singura e...

(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=44.25215277777778,28.27178333333333)
(https://i.imgur.com/V4HL3pPh.jpg) (https://i.imgur.com/V4HL3pP.jpg)

(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=44.252005555555556,28.272280555555554)
(https://i.imgur.com/1gomjRQh.jpg) (https://i.imgur.com/1gomjRQ.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on July 14, 2018, 08:49:10 AM
Regio Calatori Constanta-Brasov in gara Fetesti 9 iulie.

E push-pull acest tren?

Am inteles ca nu e foarte confortabil dar e bine pt companie ca era plin.

(https://i.imgur.com/7L7xn2xh.jpg) (https://i.imgur.com/7L7xn2x.jpg)

(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=44.41701111111111,27.821133333333332)
(https://i.imgur.com/ISHKGlEh.jpg) (https://i.imgur.com/ISHKGlE.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on July 14, 2018, 12:42:02 PM
Quote from: cristi5 on July 14, 2018, 12:18:10 AM
Am apasat butonul sa deschid usa sa vad cum e inauntru si era sa coada oamenii afara. Spre deosebire de Desiro nu putea a buda, desi cred ca tot una singura e...

Sunt doua buzi (una mare, accesibila persoanelor cu dizabilitati si una mica) adica 1 la 94 pasageri. In functie de comanda clientului, fabricantul (Softronic) poate livra trenul cu 1-3 toalete. Instalatiile vacuumatice si sistemul de stocare sunt dimensionate conform fisei UIC pentru 3 toalete. La Desiro Classic, in configuratia standard este o singura buda cu rezervor de jumatate din capacitatea normala, adica 1 la 120 pasageri.

Quote from: cristi5 on July 14, 2018, 08:49:10 AM
E push-pull acest tren? Am inteles ca nu e foarte confortabil dar e bine pt companie ca era plin.

Da, e push-pull. E o rama de transport suburban frantuzeasca RIO (Rame Inox Omnibus) construita prin anii '70. Se pot cupla, maximum 4 rame, la locomotive compatibile cu sistemul push-pull frantuzesc RIB/RIO (care precede sistemul UIC). In cazul asta, rama e cuplata la o locomotiva frantuzeasca BB 25500, circuland exact cum circula si-n franta.

Confortul e de rama regionala, viteza maxima e 120 km/h (si confortul de mers la viteze peste 80-100 e minimal, tremura si are un balans incredibil rama). Izolarea fonica si termica e si ea proasta. Am mers cu el in regim R pe Bucuresti - Brasov, nu a fost deloc placut cand prindea ceva viteza - nu prea vreau sa-mi imaginez cum e cu zeci/sute de km la peste 100 la ora. Asta e interiorul:

(https://i.imgur.com/lnKbwse.jpg)

La Softrans asta e interiorul. Extrem, extrem de inghesuit:

(https://i.imgur.com/Ch7riqu.jpg)

Ambele trenuri au aer conditionat (la Regio Calatori se vede improvizatia pe acoperis). Sunt populare ca e o alternativa low-cost si la masina si la tren "normal". Regiotrans si Softrans sunt 45 de lei de la Bucuresti la Constanta fata de 55-60 cu trenul normal CFR.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on July 14, 2018, 07:59:11 PM
Quote from: frunzaverde on July 14, 2018, 12:42:02 PM
Confortul e de rama regionala, viteza maxima e 120 km/h (si confortul de mers la viteze peste 80-100 e minimal, tremura si are un balans incredibil rama). Izolarea fonica si termica e si ea proasta. Am mers cu el in regim R pe Bucuresti - Brasov, nu a fost deloc placut cand prindea ceva viteza - nu prea vreau sa-mi imaginez cum e cu zeci/sute de km la peste 100 la ora.
Confortul e evident sub etajatele Regio ale CFR-ului, dar vagonul e totusi mai curat decat la CFR si nu miroase a toate cele de la buda sau pur si simplu de la vagonul nematurat si nespalat din primavara. Calitatea parcursului depinde totusi de rama, unele se clatina mai tare, altele mai putin, altele chiar deloc. Primul drum cu pe atunci RegioTrans l-am facut cu RIO7 si am crezut ca pana la urma o sa deraiem pe undeva, asa de tare s-a clatinat. Celelalte experiente nu au fost asa de naprasnice.

Quote from: frunzaverde on July 14, 2018, 12:42:02 PM
Ambele trenuri au aer conditionat (la Regio Calatori se vede improvizatia pe acoperis).
Improvizatie sau nu, aerul conditionat functioneaza bine fata de etajatele CFR-ului, unde e ori prea cald si personalul trenului nu vrea sa umble la termostat sub diverse pretexte, ori prea rece, si asa mai departe.
Cam asa arata interiorul. E foarte tare bancheta semiovala unde poti sta la o vorba cu prietenii fara sa strigi peste scaune. Sunt patru locuri pe o parte, patru pe cealalta.

(https://s33.postimg.cc/b95s5brfj/regio.jpg)



Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on July 14, 2018, 11:35:18 PM
Quote from: frunzaverde on July 14, 2018, 12:42:02 PM
La Softrans asta e interiorul. Extrem, extrem de inghesuit:

La Softrans recomand sa rezervati din timp locurile de la masuta, sunt cate 8 in vagoanele 1 si 4. Acolo ai mai mult spatiu:

(http://dordeduca.ro/pictures/hyperion_loc-cu-masuta_05_08_2014.jpg)

Restul locurilor sunt ca la Wizz sau Ryan.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on July 15, 2018, 10:01:56 AM
Quote from: frunzaverde on July 14, 2018, 12:42:02 PM
si confortul de mers la viteze peste 80-100 e minimal, tremura si are un balans incredibil rama
Nu numai rama vibreaza foarte tare. Am gasit pe YouTube filmarea de mai jos. Incredibil..  Stiu ca la toata seria respectiva de BB-uri 25500 le spune "Les Danseuses" dar totusi, cand vezi parca e altceva. Filmarea pare a fi de la Darza.

http://youtu.be/aiXc6lbyZ7A
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on July 15, 2018, 11:16:55 AM
Vagoanele sunt mult mai stabile decat locomotiva Dar se transmit vibratii si la vagoane probabil.

Cred ca mecanicii au pungi de hartie pentru "beo"

Dar cate garnituri au? Ca nu seamana cu ai pozata de mine la Fetesti? Sau au vopsit gardul?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on July 15, 2018, 11:37:40 AM
Imaginile sunt din 2010, deci se prea poate ca intre timp sa fi vopsit gardul.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on July 15, 2018, 12:01:29 PM
Quote from: cristi5 on July 15, 2018, 11:16:55 AM
Dar cate garnituri au? Ca nu seamana cu ai pozata de mine la Fetesti? Sau au vopsit gardul?

Au 10 rame si 6 sau 7 locomotive. Vin in cel putin trei variante diferite de modernizare (ce ai pozat e penultima generatie, mai au inca o rama cu modernizari mai avansate), plus o varianta nemodernizata care are banchete.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on July 15, 2018, 12:42:10 PM
@frunzaverde, deci cam ca in imaginea de mai jos. Din cate stiu, rama aceea gri inchis cu rosu a fost modernizata la Grivita. OTOH trenul asa a venit, cu locomotiva intercalata intre rame.

(https://s33.postimg.cc/u19dk79in/regio2.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Bogdan_Cluj on August 06, 2018, 10:41:54 PM
Cautam altceva si am dat peste o interpelare si raspuns cu privire la operatorii privati de cai ferate:

Aveti raspunsul in linkul de mai jos, unde gasiti:
- legea in baza careia primesc subventii
- cati operatori privati sunt
- cati bani au luat din subentii in 2017
- rutele operatorilor privati

http://www.cdep.ro/interpel/2018/r3579A.pdf
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on August 10, 2018, 11:35:58 AM
Facebook "Jurnal feroviar", un soi de oficios al Softronic
https://www.facebook.com/JurnalFeroviar/posts/2197029063906117

Quote
Softrans SRL a inchiriat locomotiva EG 009 (catre) Astra TransCarpatic. EG 009 (...) are o putere de 4.600kW fiind modernizata TSAM de Softronic, cea mai puternica si fiabila modernizare la care a fost supusa seria 462, V.max 120km/h.

Din pacate ATC dezamageste la capitolul management, la fel ca si cu cele 2 locomotive inchiriate de la Reloc, a fost inchiriata doar prestanta nu si mentenanta, asta in conditiile in care in anul 2018 beneficiaza si de subventie iar trenurile ATC circula mereu pline.

E pacat ca pentru 2.000-3.000 euro in plus pe luna, ATC prefera sa anuleze trenuri, cam jumatate din trenurile care trebuiau sa circule pe Bucuresti-Brasov si retur in iulie si august, au fost anulate din cauza asta. Un calcul simplu ne arata ca prejudiciul de imagine si trenurile anulate aduc o dauna de cateva zeci de mii de euro bune, daca calculam calatorii plus subventia pierduta, pentru ca nu sunt capabili sau nu vor sa gandeasca preventiv si sustenabil.

Cred ca la nivel central, undeva la Arad, cineva ar trebui sa percuteze si sa ia decizia de a investi si in mentenanta, pentru ca ATC nu prea mai pare sa fie ce s-a anuntat la inaugurare.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: neo on August 12, 2018, 07:34:38 PM
Andermatt?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 08, 2018, 02:39:40 PM
Astra Trans Carpatic a investit 20 de milioane de euro în deschiderea de rute feroviare noi, a treia fiind lansată între Timişoara şi Baia Mare


Astra Trans Carpatic a investit 20 de milioane de euro în deschiderea de rute feroviare noi, a treia fiind lansată între Timişoara şi Baia Mare - FOTO
Scris de Marian Buga | astăzi, 14:03
Astra Trans Carpatic a investit 20 de milioane  de euro în deschiderea de rute feroviare noi, a treia fiind lansată între Timişoara şi Baia Mare - FOTO

Compania feroviară Astra Trans Carpatic a investit 20 de milioane de euro în deschiderea de rute feroviare noi, în urma achiziţiei a 15 automotoare de la Căile Ferate din Danemarca. Compania cotrolată de omul de afaceri arădean Valer Blidar a pus în circulaţie, sâmbătă, primul automotor achizţionat, pe ruta Timişoara – Arad - Satu Mare - Baia Mare, oferind condiţii considerate de lux de către pasageri. A patra legătură feroviară va fi lansată pe traseul Timişoara-Arad-Oradea-Cluj în luna decembrie, iar până în aprilie 2019 vor fi puse în circulaţie toate celelalte 14 garnituri, urmând să fie deschise noi rute.

Primul tren automotor cumpărat de compania feroviară Trans Carpatic Arad de la Căile Ferate din Danemarca a fost pus în circulaţie pe ruta Timişoara – Arad - Satu Mare - Baia Mare.

Omul de afaceri Valer Blidar, care controlează atât compania feroviară cât şi fabrica de material rulant Astra Vagoane Călători Arad, a declarat, sâmbătă, pe peronul Staţiei CFR Arad, că au fost investiţi 20 de milioane  de euro pentru a se dechide rute noi, în special regionale.

Confom lui Blidar, compania vrea să asigure transport regional rapid, confortabil, oferind şi diverse servicii pentru pasageri.

Garniturile achiziţionate în ultimele luni - compuse din două vagoane articulate, cu o lungime totală de 48 de metri - au motoare diesel cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Capacitatea de transport a fiecărei garnituri este de 113 pasageri.

"Este un tren occidental, doar în România şi Danemarca circulă astfel de garnituri. Este un automotor destinat liniilor neeletrificate sau electrificate parţial. Am hotărât ca primul tren de acest gen să circule pe ruta Timişoara – Baia Mare, urmând ca din decembrie, odată cu introducerea noului mers al trenurilor, să plece de la Timişoara două trenuri cuplate până la Oradea, de unde să se separe, unul spre Cluj-Napoca şi unul spre Baia Mare. Avem în tren zone business şi economic, toate scaunele sunt dotate cu măsuţe ", explică Valer Blidar.

Vagoanele sunt dotate cu sisteme de informare a pasagerilor, sisteme de entertainment audio-video, cu internet, prize pentru curent electric, instalaţii performante de aer condiţionat şi încălzire.

"Parcă îţi vine greu să crezi că poţi circula în astfel de condiţii de lux şi în România. Dacă s-ar mai pune la punct şi infarstructura, pentru o deplasare mai rapidă, cu siguranţă mulţi ar renunţa la maşini", a spus un pasager care s-a îmbarcat în Arad.

Conform lui Blidar, automotoarele pot circula cu 200 de kilometri pe oră, însă infrastructura din România nu permite acest lucru.

Valer Blidar a declarat că toate biletele pe noua rută, care pot fi achizţionate online sau direct în tren, au fost vândute până în luna noiembrie.

Celelalte garnituri cumpărate vor fi puse în circulaţie până în aprilie 2019, urmând să fie deschise rute noi.

Astra Trans Carpatic a lansat, în februarie 2017, prima sa rută feroviară, respectiv Arad-Bucureşti, dar peste vară trenurile circulă până la Mangalia. A doua rută deschisă este între Bucureşti şi Braşov.

Preţul biletelor de călătorie pe toate cele trei rute sun uşor mai scăzute decât la CFR, iar compania aplică toate reducerile conform legislaţiei în vigoare.

Primul tren pus în circulaţie de compania feroviară arădeană (pe relaţia Arad-Bucureşti) este Transcarpatic, produs de Astra Vagoane Călători, care are o capacitate de producţie de 200 de vagoane pe an.

https://www.news.ro/economic/astra-trans-carpatic-a-investit-20-de-milioane-de-euro-in-deschiderea-de-rute-feroviare-noi-a-treia-fiind-lansata-intre-timisoara-si-baia-mare-foto-1922400308432018091418392010
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on September 08, 2018, 03:05:59 PM
^

Aoleu. Gunoaie care nu se pot exploata in siguranta in Danemarca ca nu le merg franele (printre altele)  si au fost date la fier vechi sunt descrise ca "de lux". Halal...

Combinatia perfecta de antreprenoriat de carton, presa de carton si autoritati de carton... Rezultatul e ca ne punem inca si mai mult viata in pericol...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on September 08, 2018, 03:58:34 PM
QuoteValer Blidar a declarat că toate biletele pe noua rută, care pot fi achizţionate online sau direct în tren, au fost vândute până în luna noiembrie.

Cum au vandut toate biletele pana in noiembrie daca ruta nici macar nu apare la ei pe site?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on September 08, 2018, 05:12:59 PM
Asa a declarat EL.

Trenul a fost inscris in circulatie sub numar de tren de proba. A ajuns cu o ora mai tirziu la destinatie.

la 17.00 a plecat inapoi spre Arad.

Nu e clar daca incep circulatia.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: myid on September 08, 2018, 09:04:36 PM
^^ Conform lui Blidar, automotoarele pot circula cu 200 de kilometri pe oră, însă infrastructura din România nu permite acest lucru.[/quote]
valeu.... :)))))  cate nesimtire :(
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on September 08, 2018, 09:36:10 PM
Unii dintre voi nu vedeti printre rinduri?

Blidar a declarat ca pot circula 200 km/h dar infrastructura nu permite.

Eu nu vad la ce sa ne inflamam daca unii dintre noi mai stim cite ceva despre calea ferata? Eu de exemplu am si uitat ce a declarat Blidar.
In fapt el a spus un adevar: nu avem o linie in tara pe care sa se poata circula cu 200 km/h. Chiar si la CFR Calatori sint vagoane pe care scrie 200 km/h.

Blidar poate sa spuna multe, el probabil plateste spatiul in ziar, iar daca nu il plateste ziaristii oricum sint morti dupa senzational iar unii dintre ei nu au mers niciodata in viata lor cu trenul.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 08, 2018, 11:14:57 PM
Favorita mea este asta:
QuoteEste un tren occidental, doar în România şi Danemarca circulă astfel de garnituri.

Cred ca a vrut sa zica "doar în România circulă astfel de garnituri, în Danemarca NU mai circulă de bune ce sunt..."
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on September 08, 2018, 11:58:02 PM
Cum ar zice americanul, what the f.... Ia uitati-va aici ce inmatriculare au vehiculele lu' nea Blidar:

(https://i.imgur.com/0AB90Mk.png)

Trenul e inmatriculat asa: 95860006721-8. Culmea, au rescris inmatricularea daneza dupa revopsirea facuta la Arad!
Pentru cine nu stie feroviareza, 86 inseamna Danemarca. Dar in Danemarca autoritatile daneze le-au dat la gunoi, si le considera inapte de circulatie, chestie scrisa negru pe alb aici:

https://www.dsb.dk/globalassets/arsrapport/2016/halvarsrapport-2016.pdf

DSB (cu aprobarea parlamentului) chiar le-a sters din contabilitate!

Ia sa vedem cui apartine?  DSB : FP 6721 : 95 86 0006 721-8. Aoleu! Oare ei stiu ca circula pe la Satu Mare?

De altfel, danezii nici macar nu le-au lasat sa iasa din tara fara locomotiva in fata:

(https://jyllands-posten.dk/indland/image/9915641/lnpx9b/ALTERNATES/g-5_3/file6wv90h85xe9hhz6ymj4.jpg)

Filmuletul de unde e luata captura e facut din gara Satu Mare, si e luat de pe forumtrenuri/trenulet: https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=IDQUIuzrTIM
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: GrmmrNzi on September 09, 2018, 01:23:26 AM
Vai, ce trist arată liniile ălea năpădite de buruieni.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on September 09, 2018, 09:05:45 PM
Sint green track sau cum se spune?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 10, 2018, 08:54:45 AM
Cei de la Jurnal Feroviar vad ca dau review-uri bune pentru aceste automotoare...




Astra TransCarpatic a realizat sambata trecuta cursa inaugurala de prezentare pe relatia Arad-Baia Mare-Arad.

(https://i.imgur.com/mvhVACv.jpg)

(https://i.imgur.com/qlovOSP.jpg)

(https://i.imgur.com/cjlCqT5.jpg)

(https://i.imgur.com/fnCMzGu.jpg)

In octombrie 2017, ATC a adus din Danemarca 3 automotoare diesel IC 2 construite de Ansaldo Breda intre anii 2005-2013, in vederea autorizarii pe caile ferate din Romania. Dupa un an de zile de munca si remedierea problemelor cauzate de remizarea pe o durata foarte lunga de catre DSB(Caile Ferate din Danemarca), unele automotoare au stat pe loc si 10 ani, 2 DMU au fost omologate in Romania iar al 3-lea se apropie cu pasi repezi de omologare.

Automotoarele IC 2 vor intra in serviciul comercial incepand din octombrie(data oficiala inca nu o avem) pe relatia Arad-Baia Mare-Arad. Dupa ce vor sosi si restul de 12 unitati, vom avea ocazia sa le vedem si la Bucuresti, unde vor incepe programul pe Bucuresti-Titu-Bucuresti.

Dupa cum se observa conditiile de calatorie sunt normale pentru o tara civilizata, pacat ca infrastructura nu se ridica la nivelul acestui material rulant chiar daca discutam de automotoare achizitionate la mana a 2-a, in conditiile in care unele dintre ele nu au parcurs nici macar 50km. Ramane sa vedem in timp ce rezultate vor livra in timp aceste DMU care incep in curand o viata noua in Romania.

Jurnal Feroviar (https://www.facebook.com/JurnalFeroviar/posts/2224966007779089)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on September 10, 2018, 09:23:10 AM
Din ce a spus Frunzaverde, inteleg ca franeaza jalnic / nu franeaza bine la viteze mari - probabil eroare de proiectare, daca nu prea au avut cum sa o mai dreaga. Compania care le-a facut  nu a fost  la primul nici la ultimul proiect, nu sunt chiar niste bombe cu ceas, sunt un proiect mai putin reusit, care nu a mai putut fi corectat pentru conditiile de transport din occident.
Dar am mai inteles ca nu franeaza corespunzator la viteze mari 160-200km/h. Ma gandesc ca in trasele prin superba noastra tara vor depasi arareori 100km/h, viteza la care am inteles ca se incadreaza in criteriile de siguranta privind franarea.Aici va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.
De asemenea sunt sigur ca restul dotarilor depaseste cu mult media companiei nationale de transport pasageri ca si dotari. De altfel cred ca pe asta si pe subventie mizeaza si acest privat pentru a recupera banii. 

Hai sa fim corecti si sa ne intrebam cine ar fi luat vehicule feroviare ultima generatie sa le exploateze pe calea ferata din Romania si sa le amortizeze pe bune din incasari? CFR daca lua, lua pe bani statului, fara nici o legatura cu legile economiei de piata.   

pentru etravel edit: CFR lua trenuri fara nici o legatura cu nevoile de transport ale calatorilor, cost sau rentabilitate (legile economiei de piata). Uite eu sunt sigur ca un privat stie sa cumpere mai bine decat statul. Pentru ca sunt banii lui nu banii statului.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on September 10, 2018, 09:29:45 AM
@thinker, daca statul e proprietarul CFR, cine ai vrea sa cumpere vehiculele respective? Nu tot proprietarul? Hai sa terminam cu retorica asta a preamaririi 'economiei de piata', a economiei exclusiv private si a rentabilitatii fortate cu orice chip. Are @frunzaverde pe aici un post foarte bun despre cum liberalizarea infrastructurii si serviciilor de transport feroviare reprezinta doar un mare hoax.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on September 10, 2018, 09:58:21 AM
@etravel - si cine a impiedicat statul sa ia trenuri noi noute si sa puna pe toate liniile astfel incat nici in privat sa nu poata concura? De ce nu a mentinut macar conditii decente? de unde vezi tu ca preamaresc economia de piata, sunt 100% de accord ca a provocat haos, coruptie si multe alte nenorociri, dar asta a fost in multe domenii nu numai la CFR.
Spun doar ca daca CFR isi facea treaba macar pe jumatate acum nu mai discutam de aceste trenuri cu frane necorespunzatoare sau de conditii proaste la CFR. 

Mai citeste te rog o data ce am scris  :D

Si chiar daca statul e proprietarul CFR calatori tot nu are dreptul sa mute banii pe care ii dam de exemplu la sanatate, sau pentru drumuri - sa ai pe unde circuli, sau pentru educatie, pensii sau orice altceva in buzunarele fara fund ale CFR.   CFR calatori trebuia sa invete sa joace dupa regulile economiei de piata, a plecat cu un avans material enorm in fata tuturor si acum abia se mai taraie, cu pierderi an de an. Tarieste din activele CFR de dinainte de 1989.

repet: CFR lua trenuri fara nici o legatura cu nevoile de transport ale calatorilor, cost sau rentabilitate (legile economiei de piata). Uite eu sunt sigur ca un privat stie sa cumpere mai bine decat statul. Pentru ca sunt banii lui nu banii statului.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on September 10, 2018, 10:00:46 AM
Tocmai ca a luat o gramada de trenuri noi, Siemens Desiro au fost (si inca sunt) foarte bune, dar CFR si-a batut joc de ele. Degeaba le iei noi daca nu stii sa le intretii...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 10, 2018, 10:02:56 AM
Baieti, deviati de la subiect. Operatori feroviari privati.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on September 10, 2018, 10:42:30 AM
@Ionut ai dreptate, poate suntem pe aratura, sau mai bine spus deraiati de la subiect,  :D  -  discutam de CFR calatori in antiteza cu operatorii privati, ca sa punem reflectorul pe cei privati.
Sau poate ar trebui sa fie doar operatori feroviari?

Eu stiu ca ramele DESIRO erau prea pretentioase si consumau mult combustibil (comparat cu automotoarele clasice) si mult curent in stationare iarna, fata de clasicul abur din gari la acea vreme.... si multi bani pe mentenanta comparativ cu ce avea CFR cand le-a luat, a fost o "afacere", si nu pentru CFR, stat sau calatorii din Romania. Si conditiile de transport la comun din ele nu erau ideale la acea vreme. Le vedeam atunci cum le vad si acum circuland mai mult goale, cu 3-5 calatori. Poate sunt alte rute pe care au mai multi calatori.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 10, 2018, 10:55:38 AM
Am trimis la AFER solicitare informatii despre automotoarele IC2 ale Astra Trans Carpatic.

(https://i.imgur.com/dmMHQgK.jpg)

(https://i.imgur.com/en8KzH7.jpg)

(https://i.imgur.com/YOwqjjP.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on September 10, 2018, 11:23:50 AM
Sunt foarte curios daca vor raspunde de buna voie sau va fi nevoie sa-ti dati in judecata ;)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on September 10, 2018, 11:54:01 AM
Quote from: Ionut on September 10, 2018, 10:02:56 AM
Baieti, deviati de la subiect. Operatori feroviari privati.
Corect, nu e topicul potrivit. Am rugamintea sa muti reply-urile offtopic in alta arie, pentru ca doresc sa continui conversatia pe tema respectiva cu @thinker
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on September 10, 2018, 01:53:26 PM
Ascoro si-a reiterat pozitia "pericol pe roti de fier", tot pe Fb
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 10, 2018, 02:41:27 PM
I-am intrebat si pe danezi (The Danish Transport, Construction and Housing Authority). Sa vedem daca ne raspund.

(https://i.imgur.com/VZXKyis.jpg)

(https://i.imgur.com/C8PI9ri.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: myid on September 10, 2018, 04:12:40 PM
Quote from: cristi5 on September 10, 2018, 01:53:26 PM
Ascoro si-a reiterat pozitia "pericol pe roti de fier", tot pe Fb
Pai nu a mai ramas decat FB-ul in cazul de fata. AFER-ul a raspuns de mai multe ori pe limba de lemn catre scrisorile noastre ca : investigheaza si ca nu au fost primite cereri de inmatriculare, autorizare.
Probabil o sa primiti acelasi raspuns.
Felicitari pentru scrisoarea catre Danemarca, aceea poate o sa lamureasca mai bine situatia referitoare la legalitate.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on September 10, 2018, 05:28:14 PM
Quote from: thinker on September 10, 2018, 09:58:21 AMsunt sigur ca un privat stie sa cumpere mai bine decat statul.
Categoric, si automotoarele din DK au fost cumparate foaaarte bine cu banii privatului.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on September 10, 2018, 05:55:34 PM
Quote from: thinker on September 10, 2018, 09:23:10 AM
Compania care le-a facut  nu a fost  la primul nici la ultimul proiect, nu sunt chiar niste bombe cu ceas, sunt un proiect mai putin reusit, care nu a mai putut fi corectat pentru conditiile de transport din occident.

Ba a cam fost ultimul proiect AnsaldoBreda. De altfel, proiectul IC2/IC4 (impreuna cu alte cateva proiecte semi-esaute) a costat suficient incat AnsaldoBreda aproape a ajuns in faliment, si punea in pericol intreaga firma mama, Finmecannica. Ca masura de salvare, AnsaldoBreda a fost vanduta la HitachiRail, compania a fost dezmembrata, componentele viabile integrate in Hitachi. Practic nu mai exista nici macar ca divizie separata, de sine statatoare.

Cat de bombe cu ceas:
1. IC2-urile au fost complet retrase;
2. IC4-urile, gandite sa devina flagshipurile retelei daneze, operand trunk-ul HSR, au fost retrogradate, dupa retrofituri serioase, la rangul de trenuri regionale, urmand a fi complet eliminate nu mai tarziu de 2024.
3. Danemarca si-a schimbat complet strategia feroviara ca urmare a esecului, de la o strategie bazata pe operare in principal Diesel (similar cu UK), la una de electrificare masiva.

Nu merge cam nimic pe trenurile alea. Nu merg franele, nu merge instalatia electrica (ia foc), nu merge sistemul de ventilatie si racire a motorului, osiile si sasiurile crapa... In principiu totul e praf, nici macar cutia nu e functionala...

Quote from: thinker on September 10, 2018, 09:23:10 AM
Dar am mai inteles ca nu franeaza corespunzator la viteze mari 160-200km/h. Ma gandesc ca in trasele prin superba noastra tara vor depasi arareori 100km/h, viteza la care am inteles ca se incadreaza in criteriile de siguranta privind franarea.Aici va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.

Nu. Problemele de franare n-au legatura cu viteza, ci cu coeficientul de adeziune, adica, pe romaneste, cat de rau aluneca sina. La coeficient de adeziune de 0.02 sau sub, performanta sistemului de frane e necunoscuta si imprevizibila; practic platforma IC2/IC4 nu a fost proiectata, testata sau certificata pentru operarea sub un asemenea coeficient. La sub 0.02 sistemul WSP (echivalentul pe rutier ar fi ABS-ul) inceteaza sa mai functioneze, si automotorul devine o "sanie" impredictibila.

La Marslev trenul a inceput sa franeze la 177 km/h, in 2.8 km (cand a trecut peste semnalul aflat pe indicatia "pericol", adica pe rosu) a reusit sa franeze la 131 km/h. In loc de 195 procent de masa franata, vorbim de practic 0 masa franata. Mecanicul a actionat frana de urgenta, care a reusit sa opreasca trenul - si alea mult prea lent, cu 371 metri inainte de a se izbi intr-o garnitura de marfa a reusit sa-l opreasca. Cu 0 masa franata, si la 30 km/h, si la 50 km/h, si la 100 km/h tot dracu ala e; nu opresti. Doar ca nu te ciocnesti in marfar la 120 km/h ci la 15, 30 sau 70 km/h. Nu stiu cat ajuta...

Coeficientul de adeziune scade sub 0.02 in fiecare zi in Danemarca (ploua si e ceata foarte des). In Romania, conditiile sunt similare pe anumite rute (Valea Prahovei de exemplu); pe alte rute se intampla asta cateva zeci de zile pe an.

La IC4, dupa accident, s-au facut o gramada de lucrari de remediere, printre care reconstructia sistemului WSP de la zero, cresterea masei vagonului, restrictionarea vitezei de circulatie la 140 km/h, refacerea completa a software-ului etc.. Era vorba si de introdus nisipare, ca la marfare, dar nu mi-e clar daca au si facut asta. La IC2, din cauza masei mai mici a vehiculului, nu au avut ce sa-i faca, asta fiind unul din motivele de casare.

Daca puteau, in mod sigur, sa le exploateze la 120 km/h, ceea ce Astra doreste sa faca in Romania, ar fi facut-o. Danemarca nu are foarte multe segmente de viteza, majoritatea liniilor rurale nu permit mai mult de 100-140 km/h; si e criza profunda de material rulant (din cauza esecului IC2/IC4) pe toate relatiile (se exploateaza vagoane din anii '60 cu locomotive GM care isi au locul la muzeu mai degraba). De altfel au si incercat, cu limitare la 140 km/h, nu a mers.

Quote from: thinker on September 10, 2018, 09:23:10 AM
De asemenea sunt sigur ca restul dotarilor depaseste cu mult media companiei nationale de transport pasageri ca si dotari. De altfel cred ca pe asta si pe subventie mizeaza si acest privat pentru a recupera banii. 

Trenurile IC2/IC4 au fost facute sa fie trenuri de mare viteza inter-regionale directe. Bineinteles ca au dotari interioare de tip HSR, orientate spre piata business. Normal ca or sa aibe alt fel de dotari decat gasesti pe un tren local/regional, cum vrea chiar si Astra sa le opereze... Bine, ca nu prea merge nimic, nici macar lumina, asta e alta poveste... E overkill sa oferi compartimentare de tipul ala pe 50-60 km, indiferent ca e Kastrup - Helsingør sau Bucuresti - Titu sau Timisoara - Arad.

Am mers cu IC4 (daca stiam, nici ca ma suiam), de la Kastrup la Copenhaga H., acum cativa ani. Confortul e sub 21-76-uri, de exemplu.

Quote from: thinker on September 10, 2018, 09:23:10 AM
Hai sa fim corecti si sa ne intrebam cine ar fi luat vehicule feroviare ultima generatie sa le exploateze pe calea ferata din Romania si sa le amortizeze pe bune din incasari? CFR daca lua, lua pe bani statului, fara nici o legatura cu legile economiei de piata.   

Nimeni, indiferent de retea. Intr-un sistem de monopol/oligopol natural precum e calea ferata, nu castigi niciodata nimic din a oferi confort suplimentar sau servicii suplimentare. Baseline everything, cu cele mai vechi vehicule posibile care sa-ti aduca norma de clienti - asta e dpdv a teoriei economice singura strategie eficienta pe o astfel de piata. Si calea ferata, incapabila de a oferi mai mult de 4-5 trase pe ora pe directi chiar si pe o linie dubla electrificata e un monopol natural "perfect".

Asta chiar si daca infrastructura e excelenta. Daca te-ai plimbat vreodata cu United sau American Airlines in SUA (situatie similara dpdv al monopolului natural) intelegi problema intuitiv; desi infrastructura e excelenta, tot cu un MD80 fara nimic mergi. In cazul monopolurilor naturale, legile economiei de piata nu sunt deloc bune, pentru nimeni. D-aia sunt reglementate si controlate puternic. Doar in Europa incercam sa facem din rahat bici si sa facem o piata acolo unde nu se poate. Asta patesti cand pui management consultants care nu inteleg nimic legat de calea ferata la carma politicii europene in domeniu. Bineinteles, Germania si Franta si Spania si Italia si Danemarca o sa ignore politica asta UE, asa cum au facut asta din anii '80 pana azi.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on September 10, 2018, 10:15:41 PM
multumesc frunzaverde, de asta am si zis sa ma corectezi daca gresesc  :D
deci bombe cu ceas, mi s-a parut greu de crezut asta, dar cu aceste argumente inteleg ca sunt dezastru.

Acum cred ca e mai clar de ce sunt bombe pe roti. Deci singura reparatie posibila e dezmembrarea care se face la remat.
Nici nu ma mai gandesc la calatori dar gasesti mecanici sa le opereze?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: carutasul on September 10, 2018, 10:28:00 PM
Bun, dar eu nu înțeleg un lucru, că sunt destule mașini diesel pe lumea asta care frânează normal: ce are frâna ăstora de nu poate fi reparată cu nici un chip? Adică nu poți lua o frână de la alt model, una care merge? Că așa, ciobănește vorbind, toate par la fel :) Adică încerc să mă pun în poziția lui Astra,  dacă îți dă cineva rama gratis, să nu poți să faci frânele de diferență, parcă totuși...? :)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on September 10, 2018, 11:32:26 PM
Inteleg ca a fost tot proiectul gresit cap-coada conform informatiilor date de frunzaverde. Credeam ca nu e posibil asa ceva, dar este.
Cea mai importanta problema ramane tot componenta electronica a franelor, probabi programare -soft sau senzori - ca devin imprevizibile la un coeficient sub 0.02
Trenurile au avantajul ca ruland pe sine intampina la inaintare o rezistenta redusa din partea caii de rulare, comparata de exemplu cu transportul rutier. Rezistenta redusa e data de contactul infitezimal dintre roata si ciuperca sinei. Dar acest avantaj e si un dezavantaj, - frecarea redusa dintre roata si sina data de geometrie si de coeficientul     
putin mai mare de 0.02 cum spunea frunzaverde, determina si o franare mai dificila. Problema a fost rezolvata tot timpul princoncepte de vehicule vehiculele feroviare robuste/ masive care prin masa mare imbunatateste contactul rotii cu sina (deformare elastica roata si sina) si implicit imbunatatest performantele la franare.

Inteleg ca aceste rame au fost construite sa fie prea usoare, cu motoare aferente. Deci nu se poate creste masa fiindca nu rezista, nici cutia nici osiile si nici motorul nu ar face fata.
Ca nici sistemele electronice, nici osiile, nici racirea sau instalatia electrica nu sunt fiabile le face sa fie imposibil de reparat - bine daca cineva inlocuieste, motoare, osii, cutie mai grea, motor pe masura, instalatie electrica, deci cam tot si pastreaza doar scaunele din interior si geamurile poate e ok.  :D

Deci proiectul lor a ignorat de la inceput legile si conceptele elementare de costructie a vehiculelor feroviare. Dar cei care le-au contractat/cumparat chiar nu au inteles nimic?

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on September 10, 2018, 11:55:13 PM
Nu pricep de ce au putut danezii salva (oarecum) IC4 si nu IC2. Adica, pe metru greutatea nu e aceeasi? Daca vagoanele sunt la fel, presiunea pe sina si deformarea nu e la fel indiferent cat de lung e trenul?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 11, 2018, 07:10:53 AM
Grupul Grampet-GFR, prima companie europeana care adera la Ruta Trans-Caspica

Grupul Grampet, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est, aderă la asociaţia Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică (Trans-Caspian International Transport Route – TITR), un proiect inițiat de guvernele din China, Kazahstan și Azerbaidjan pentru dezvoltarea unui nou coridor de transport multimodal, ce leagă Asia – Europa. Operatorii feroviari din cadrul Grupului Grampet dețin și exploatează un parc de aproape 20.000 de vagoane şi 400 de locomotive. Aceşti operatori transportă anual un volum de aproximativ 22 milioane de tone de marfă, dintre care peste 20% la nivel european.

,,Prin acceptarea Grupului Grampet ca membru al TITR se finalizeaza construcția unei noi rute China – Uniunea Europeană. Practic, în acest coridor deschidem cinci ţări din comunitate (România, Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Austria), prin operatorii feroviari care fac parte din grup. Este o confirmare a faptului că şi în România sunt companii cu capital privat, capabile să participe în proiecte internaţionale complexe", subliniază Sorin Chinde, directorul general Grup Feroviar Român.,,Această alianță poate transforma România într-o platformă logistică pentru Europa și Asia, generând în jur de 100.000 de noi locuri de muncă şi contribuţii la bugetul statului de peste un miliard de euro", a adaugat Gruia Stoica.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/grupul-grampet-gfr-prima-companie-europeana-care-adera-la-ruta-trans-caspica/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on September 12, 2018, 07:36:37 PM
Un fel de video publicitar cu automotorul IC2 al Astra Trasncarpatic.

Se poate vedea bine inmatricularea daneza de care s-a vorbit.

https://www.youtube.com/watch?v=dHrD9RvG034

Se pare ca le-au limitat viteza la 180 km/h, cel putin asa apare inscris pe automotor (sursa: metrou usor (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=34&t=120&start=994)):

(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=144490)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: carutasul on September 12, 2018, 07:38:21 PM
deci soluția e ca tot călătorul să vină cu o cărămidă în buzunar ca să se facă greutatea? :)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on September 12, 2018, 07:45:11 PM
^
Nici macar n-au fost in stare sa schimbe continutul din sistemul de informare pasageri (kan vare reserveret) si plansa de evacuare (oversigtsplan)... (sarcasm) Sigur au gasit solutia la problemele cu frana la care Ansaldo si DSB au lucrat 10 ani...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 12, 2018, 07:51:42 PM
Din finalul acelui video:
Quote
Intreg proiectul cuprinde lansarea a 15 trenuri de acest fel pana in aprilie 2019

Asta daca nu "crapa" primele 3 pana atunci...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on September 12, 2018, 07:57:43 PM
Quote from: frunzaverde on October 29, 2017, 03:35:55 PM
(http://www.jernbanen.dk/forum/images/uploaded/201706261230545950fe7e2a7b2.jpg)

(Asta patesc  IC2-urile pe care n-au reusit sa le paseze Astra si IC4-urile care n-au intrat in programul de carpeala stop-gap final)

Totusi se pare ca in imaginea de mai sus sunt doar IC4, nu si IC2 (total 23, din care Astra a luat 3+12, 1 la muzeu, mai raman 7)

Utilizatorul de youtube de mai jos are mai multe videoclipuri cu casarea(din care probabil e luata imaginea), in descrierea carora apare doar IC4.

https://www.youtube.com/channel/UCwntMWHwcdP-OmQs-BLuaOA/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=0 (https://www.youtube.com/channel/UCwntMWHwcdP-OmQs-BLuaOA/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=0)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on September 12, 2018, 08:14:35 PM
^
Posibil ca nu in poza. Dar 6 din cele 7 necumparate de Astra nu mai exista fizic.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on September 12, 2018, 08:20:37 PM
Scrie in raportul DSB din prima jumatate a 2016 ca au casat toate IC2:

QuoteTherefore, the 23 train sets in the IC2 fleet have been written-down. All 23 train sets are phased
out immediately, and the write-down amounts to DKK 588 million.

Singura diferenta intre IC2 si IC4 este ca IC2 are 2 segmente (ca CFR Desiro la noi) iar IC4 are 4 segemente (ca Softrans Hyperion la noi).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 12, 2018, 09:45:27 PM
A casa nu inseamna neaparat a taia/dezmembra/da la fier vechi.

Ei au casat 23, dar 3 le-a luat Blidar.
Alte 12 asteapta sa fie luate tot de Blidar.
Unul la muzeu.
Nu este exclus ca restul de 7 sa fie undeva  "legate la gard".

Asta este mai putin important.
Important este ca Blidar a luat vehicule casate, "written-down"...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on September 13, 2018, 09:50:32 AM
Pai le-au dat la fier vechi, doar ca nu au apucat sa le distruga pe toate. Poate Astra a luat legatura cu ei dupa ce au anuntat ca le caseaza. Nu stim.

Important este ca le-a luat cu probleme grave, in cunostiinta de cauza ca producatorul nu a reusit in peste 10 ani sa le rezolve. Da' a reusit Astra in mai putin de un an...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 18, 2018, 02:55:59 PM
Quote from: Ionut on September 10, 2018, 02:41:27 PM
I-am intrebat si pe danezi (The Danish Transport, Construction and Housing Authority). Sa vedem daca ne raspund.

Astazi ne-au raspuns danezii. Cel putin interesant. :)

(https://i.imgur.com/vfKsJ1l.jpg)

(https://i.imgur.com/KkdsMwq.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: myid on September 18, 2018, 03:34:41 PM
hmmm...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 18, 2018, 03:36:23 PM
Deci, daca inteleg eu bine, de fapt nu inteleg. :lol: Nu inteleg de ce:

1. aceste vehicule sunt in continuare approved pentru circulatie in Danemarca (vezi pct. 3 din raspuns)
si
2. le-au dat la casat.

Daca mai sunt OK de circulat, de ce le caseaza?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: myid on September 18, 2018, 03:47:36 PM
Ideea e ca se contrazic singuri prin acest răspuns si documentele care exista in online de mai bine de 1 an de zile, mentionate atat de Mihai, cat si de Mihai. :D

Investigam in continuare.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 18, 2018, 03:48:52 PM
Sunt "approved" să circule până la proba contrarie...

Iar DSB a decis că nu este cazul să ofere această probă contrarie.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on September 18, 2018, 06:09:01 PM
Da, deci la noi circula pe raspunderea danezilor. Pentru statul danez au valoare contabila zero dar nu le-au retras dreptul de a circula. Probabil pentru a mai avea o sansa sa le vanda?

Ceea ce ridica intrebarea: de ce nu circula? :)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on September 18, 2018, 06:17:18 PM
Am fost curios si am cautat rapid cum functioneaza sistemul de siguranta si autorizare feroviara danez. Din intelegerea mea extrem de superficiala a mecanismelor (o singura ora de documentare, deci caveat emptor), functioneaza foarte aproape de ce zice @TibiV. Adica cam asa:

- Dupa autorizarea initiala, orice incident sau problema tehnica duce la o analiza de risc pentru trafic (risikovurdering) facuta de un asesor independent. Efectuarea analizei de risc poate fi ceruta ori de Administratia de Transport (Trafikstyrelsen) prin mecanismele de control obligatoriu, ori de operator (DSB) prin mecanismele de auto-raportare voluntara. Pentru cazul IC2/IC4, toate rapoartele pe care le-am gasit au fost initiate de DSB prin mecanismul de raportare voluntara.

- Analizele respective identifica riscurile in trafic, si autorizeaza atat mentinerea in trafic sau nu, cat si restrictiile care se impun pentru mentinerea in siguranta.

Daca inteleg sistemul bine, difera foarte mult de majoritatea sistemelor de management de risc feroviar din Europa - unde sistemul se bazeaza pe controale regulate si inspectii. Raspunderea este lasata mult mai mult in sarcina operatorului decat in multe alte sisteme feroviare.

Revenind, in toate cazurile in care s-au identificat probleme de siguranta (pe care le-am gasit) s-au recomandat o serie de masuri pentru mentinerea vehiculelor operationale (de exemplu cresterea greutatii). In alte cazuri, s-au impus restrictii de circulatie - am gasit document care le restrictioneaza la 140 km/h; la Astra sunt restrictionate (chenarul de viteza maxima) la 120 km/h. Raspunderea implementarii masurilor este a operatorului; nu imi e clar cum, de catre cine, si in ce conditii se fac verificarile. Tot setul de restrictii in circulatie si limitari pentru operator nu este public, si nu avem de unde sa-l scoatem.

Probabil, cand DSB a cerut retragerea vehiculelor (a se vedea raportul anual) pe motive de calitate a produsului, nu a cerut si retragerea certificatului de siguranta (care ar fi pus probleme in exploatarea IC4-urile modificate si restrictionate; cel putin in documentatia publica IC2/4 par a avea acelasi certificat de siguranta). Si curtea de conturi si parlamentul (care au aprobat scoaterea din uz) nu au cerut DSB s sa le scoata autorizatia de circulatie. Pot specula de ce (valoare de revanzare pentru Stena Skrot de exemplu).

Din intelegerea mea acum e raspunderea Astra sa se asigure ca toate masurile de upgrade (oricat de complex si de limitativ) cerute in diversele analize de risc sunt implementate si ca orice incident operational (nu doar de securitate) e raportat (prin mecanismul voluntar) si o analiza de risc comandata.

P.S. Eu personal tot nu m-as sui in ele.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on September 19, 2018, 10:31:15 AM

Danemarca  norme  slabe -  dar aplicarea e mai buna, asa ca au scos voluntar trenurile din circulatie, fara o baza tehnica  si legala solida,(cum ar fi retragerea pe motive de siguranta) acceptand pierderile.
Romania   norme aproape bune -  prost aplicate - asa s-au introdus trenurile in probe / circulatie, cu o baza tehnica si legala nu tocmai solida, in speranata de castig.

Diferenta esentiala e data de oameni. 

Problema e ca legal vor putea sa circule in tara noastra. Si cine nu intelege din exemple o sa inteleaga din consecinte.
 
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on September 21, 2018, 01:02:23 PM
Quote from: Ionut on September 10, 2018, 10:55:38 AM
Am trimis la AFER solicitare informatii despre automotoarele IC2 ale Astra Trans Carpatic.

(https://i.imgur.com/dmMHQgK.jpg)

(https://i.imgur.com/en8KzH7.jpg)

A venit raspunsul azi.

(https://i.imgur.com/KDGFfUq.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 21, 2018, 03:33:09 PM
Măi, da' proști sunt ăia de la DSB de au casat niște trenuri atât de bune...  :D

Și dăștept Blidar că i-a păcălit să i le vândă lui...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: GrmmrNzi on September 21, 2018, 04:52:49 PM
DSB le-a luat pentru "mare viteză". Bănuiesc totuși că există o viteză v, la care rata de incidente scade sub "six-sigma". Poate că nu au vrut să-și lege de picioare, pentru câteva decenii, bolovani de 60-70-80 km/h. Pantru că atunci l-ar pleaca clienții. De tot. Mai bine le aruncă și fac ceva cum trebuie.

Probabil că în România IC2-urile o să fie operate și peste viteza aia de prag, oricare ar fi ea. Dar nu tot timpul, pleașca de restricții o să reducă riscurile.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on October 15, 2018, 09:35:33 AM
Nici o stire despre trenuri, circula, nu circula?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on October 15, 2018, 09:55:15 AM
Quote from: thinker on October 15, 2018, 09:35:33 AM
Nici o stire despre trenuri, circula, nu circula?

Nu circula.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on November 07, 2018, 01:54:02 AM
Astra Trans Carpatic anunță lansarea rutei Arad – Oradea – Arad din data de 8 noiembrie, după cum urmează:

Stimați călători, avem plăcerea să vă informăm cu privire la extinderea serviciilor noastre – începând cu ziua de joi, 08.11.2018, vom începe să operăm pe ruta Arad – Oradea și retur, conform orarului temporar (valabil până la 14.11.2018) prezentat mai jos, cu o pereche de trenuri pe zi.

Trenurile cu care vă așteptăm să circulați sunt noile automotoare cu standarde de confort la nivel european și tehnologie de ultimă generație – vă invităm să experimentați chiar dumneavoastră noile noastre trenuri cu scaune spațioase și confortabile.

Tren IR 15547
08:53:00 Arad
09:16:00 Sântana
09:43:00 Nădab
10:00:00 Chișineu Criș
10:24:00 Ciumeghiu Hm.
10:39:00 Salonta
11:17:00 Oradea
————————————————
Tren IR 15548
11:26:00 Oradea
12:06:00 Salonta
12:18:00 Ciumeghiu Hm.
12:41:00 Chișineu Criș Hm.
13:00:00 Sântana
13:24:00 Arad

http://newsby.marianandrei.com/astra-arad-oradea-arad/ (http://newsby.marianandrei.com/astra-arad-oradea-arad/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Earthchild on November 07, 2018, 09:57:09 AM
Ferotrans TFI-ul lui Anchidin a mai facut ceva cu automotoarele Alstom si Talbot-Duewag?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on November 07, 2018, 06:37:51 PM
Alstom-urile sunt la Regio Calatori, chiar daca se faceau ca nu ei le-au cumparat.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on November 08, 2018, 08:30:15 AM
Incepand de astazi, Astra Trans Carpatic introduce in circulatie primele trenuri intre Arad-Oradea si retur. Materialul rulant folosit sunt primele 3 automotoare IC 2 aduse din Danemarca, 5714, 5718 si 5721 ex DSB. Programul de circulatie este provizoriu pana pe 11 decembrie 2018, existand posibilitatea sa fie modificat ulterior in functie de cerintele publicului calator.

08:53 Arad
09:16 Sântana
10:00 Chișineu Criș
10:24 Ciumeghiu Hm.
10:39 Salonta
11:17 Oradea
================
11:26 Oradea
12:06 Salonta
12:18 Ciumeghiu Hm.
12:41 Chișineu Criș Hm.
13:00 Sântana
13:24 Arad

Sunt 120km parcursi in 2h24min cu 5 opriri in Romania secolului XXI. Avem o infrastructura de invidiat care in 2018 a ajuns la un minim istoric daca vorbim despre mentananta, investitii sau viteze de circulatie.

(https://i.imgur.com/wwM2gS5.jpg)

Jurnal Feroviar (https://www.facebook.com/JurnalFeroviar/photos/a.1415499735392391/2262995167309506/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dr4qul4 on November 08, 2018, 12:24:56 PM
50 km/h viteza comerciala.... Probabil maxim 80km/h. Asa ca nu vor avea probleme la franare. Mai ales ca traseul este la campie. Oare sa fie doar o coincidenta?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on November 08, 2018, 01:51:23 PM
Deci sunt autorizate sa circule. Cine ar cumpara trenuri noi de ultima generatie si sa le foloseasca pe infrastructura noastra?   
Privatul s-a orientat si a luat ceva bun-rau cu care sa castige. Pana reabilitam infrastructura o sa isi recupereze investitia.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on November 09, 2018, 01:39:46 PM
Quote from: Ionut on November 08, 2018, 08:30:15 AM
Sunt 120km parcursi in 2h24min cu 5 opriri in Romania secolului XXI.

Ceea ce nu inteleg este de ce Arad-Oradea dureaza 2h24min si Oradea-Arad doar 1h58min ?!....
Diferenta este de 18% sau de 22%, depinde pe care o iei "de referinta "...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on November 09, 2018, 01:44:37 PM
 in postarea lui tom_sawyer  apare statia Nadab la dus... de acolo aprovizioneaza locomotiva cu apa si carbuni :)   


...sa ne mai descretim un pic fruntile
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on November 09, 2018, 01:56:54 PM
 :lol: :lol: :lol:
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on November 09, 2018, 08:07:17 PM
Am vazut livretul azi in gara, e trasat cu 100 pina la Salonta, 70 de la Salonta la Oradea Vest apoi 100.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on November 09, 2018, 08:23:09 PM
Quote from: dr4qul4 on November 08, 2018, 12:24:56 PM
50 km/h viteza comerciala.... Probabil maxim 80km/h. Asa ca nu vor avea probleme la franare.
La franare nu, dar poate ia foc...
(Racirea era una dintre marile probleme ale IC2...)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on November 09, 2018, 08:42:02 PM
pai crezi ca intamplator le-au dat drumul in pragul iernii? :)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on November 12, 2018, 11:02:51 AM
Doar ca problemele la franare erau in conditii de aderenta slaba, nu mergea bine ABSu'. Vedem cand o sa ninga. Nu vor lua foc, dar poate se duc sanie :p
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on November 14, 2018, 11:29:37 PM
problema la vitezele normale (mult mai mici) de pe la noi poate fi de senzori sau electronica.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on November 21, 2018, 03:12:39 PM
Grampet lansează operațiunile Eurorail Logistics doo Serbia și devine primul operator privat român de profil în Serbia

Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica, a lansat operațiunile Eurorail Logistics doo Serbia, devenind primul operator privat român de profil prezent în acest moment în Serbia. Eurorail Logistics doo Serbia este cel mai tânăr operator din grup, fiind licențat pentru transportul intern și internațional de mărfuri pe calea ferată și manevră industrială din 2013. Grupul mai operează în Ungaria, Bulgaria, Moldova, Slovacia, Croația, Austria, Germania și, de curând, Grecia, având o strategie de extindere în alte 7 țări. Grupul își propune să angajeze circa 100 de persoane anul viitor, cu precădere mecanici, ingineri, dispeceri și RTV-iști. Grupul Grampet cuprinde Grup Feroviar Român și mai multe companii din domeniul proiectării, producerii, reparării, modernizării de material rulant, precum Electroputere VFU, Reloc Craiova, Reva Simeria.

Profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/grampet-lanseaza-operatiunile-eurorail-logistics-doo-serbia-si-devine-primul-operator-privat-roman-de-profil-in-serbia-18669690)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on November 30, 2018, 10:55:33 AM
Quote from: tom_sawyer on November 07, 2018, 01:54:02 AM
Astra Trans Carpatic anunță lansarea rutei Arad – Oradea – Arad din data de 8 noiembrie, după cum urmează:

Astra Trans Carpatic își extinde aria de operare cu trenuri moderne pe ruta Timișoara – Arad – Oradea – Satu Mare – Baia Mare

https://www.astratranscarpatic.ro/mersul-trenurilor (https://www.astratranscarpatic.ro/mersul-trenurilor)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on November 30, 2018, 07:42:11 PM
Si cum au de gand sa opereze, tot cu UN automotor?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on November 30, 2018, 07:54:45 PM
Destul de bine gandita conexiunea si in general zoan Arad-Timisoara. Astfel trenul de la Bucuresti ajunge la Timisoara la 7:36, iar trenul Timisoara spre Oradea - Satu Mare pleaca la 7:52 (util de exemplu pentru cineva care vrea sa mearga de la Caransebes sau Lugoj la Oradea sau Satu Mare sau la oricare alta statie de pe drum).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: mtk on December 01, 2018, 12:04:47 PM
^^
Pare evident ca sunt 2 automotoare, unul face TM-BM celalat (in acelasi timp) BM-TM, facand cruce in Oradea.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 02, 2018, 04:21:39 PM
@mtk, deci am avut dreptate, e UN automotor pe sens. Pare insuficient pentru lungimea parcursului.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on December 03, 2018, 10:01:47 AM
Dupa automotoarele italiene/daneze, sunt puse in circulatie si cele frantuzesti. Astea parca nu au probleme majore, sunt doar mai putin reusite. (poate automotoare era topic mai bun dar nu-l gasesc pe Tapatalk)

Jurnal Feroviar:

QuoteAstazi aflam cu ce vor veni de la Brasov la Bucuresti incepand din 09 decembrie 2018, cei de la Regio Calatori. Este pentru prima data in 13 ani cand Regio Calatori(ex Regio Trans) vin cu un material rulant potrivit cerintelor actuale.

Sunt automotoare diesel(DMU) fabricate de Alstom in anii 1997-2002, care reprezinta o imbunatatire considerabila a confortului si sigurantei calatorilor transportati de Regio Calatori.

Programul de circulatie al trenurilor RC, daca se adeveresc informatiile furnizate de personalul RC prezent in ziua de test, este urmatorul:

R 16032 Brasov 05.02 - Bucuresti 08.12;
R 16031 Bucuresti 08.40 - Brasov 12.29;

R 16036 Brasov 14.00 - Bucuresti 17.35;
R 16035 Bucuresti 18.08 - Brasov 21.45.

In sezonul estival 2019, Regio Calatori va introduce aceste DMU pe ruta Brasov-Bucuresti Baneasa-Constanta-Mangalia si retur, devenind astfel, cel mai rapid mijloc de transport feroviar pe aceasta ruta.

Sursa foto.
Andrei Marian.

https://www.facebook.com/1411314159144282/posts/2280933802182309/
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: pasadia on December 03, 2018, 10:16:14 AM
Vor avea program cu opriri prelungite in fiecare gara? Uite, comparativ cu Softrans:

IR 15931 Bucuresti Nord 09:23 - Brasov 11:55. (152 min)
IR 15935 Bucuresti Nord 19:24 - Brasov 22:01. (157 min)

IR 15032 Brasov 06:50 - Bucuresti Nord 09:28 (158 min)
IR 15936 Brasov 15:45 - Bucuresti Nord 18:18 (153 min)

Regiotrans-ul vad ca are nevoie pe acelasi traseu de 190, 229, 215 si respectiv 217 minute. Cam mare diferenta...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Earthchild on December 03, 2018, 11:38:09 AM
^^^
Pe o ruta complet electrificata, Regio introduce DMU (am inteles ca va cumpara in final cateva ZECI). Era atat de neprofitabil daca cumparau de la inceput si niste EMU?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on December 03, 2018, 12:06:04 PM
Sunt practic trenuri casate de francezi, deci probabil mult mai ieftine decat orice EMU. Vezi si aici:

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/trenurile-frantuzesti-vor-circula-foarte-popular-traseu-weekend-romania-operator-privat-folosi-1_5c04d150df52022f75125138/index.html

Cat despre ruta aleasa, probabil e aleasa in functie de trafic. E pacat ca merg cu Diesel sub catenara dar daca trenul e mai confortabil poate are succes...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on December 03, 2018, 12:33:31 PM
Quote from: pasadia on December 03, 2018, 10:16:14 AM
Vor avea program cu opriri prelungite in fiecare gara? Uite, comparativ cu Softrans:
Regiotrans-ul vad ca are nevoie pe acelasi traseu de 190, 229, 215 si respectiv 217 minute. Cam mare diferenta...

Nu, Regiotransul le opereaza in regim Regio, cu opriri in (aproape) fiecare gara si halta. In plus, 16037 sta la Ploiesti Vest aproape 20 de minute pentru cuplarea cu 16068, care vine de la Iasi (astfel incat calatorii pot merge Iasi - Brasov si retur direct).

Quote from: cristi5 on December 03, 2018, 12:06:04 PM
Cat despre ruta aleasa, probabil e aleasa in functie de trafic. E pacat ca merg cu Diesel sub catenara dar daca trenul e mai confortabil poate are succes...

Regio-urile lor aveau trafic si cu ramele vechi, RIO. Sunt foarte populare printre navetistii din jurul Bucurestiului si Ploiestiului - au orar foarte bun pentru naveta, si tarife foarte mici. Sunt putini care circula "tot drumul", dar pe bucatele (inclusiv Bucuresti - Ploiesti) e plin.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on December 03, 2018, 04:19:19 PM
deci politica cu adusul masinilor SH de afara merge si la trenuri... acum mai trebuie ceva samsari si taxa de prima inmatriculare ca sa fie treba oabla  :lol:
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on December 03, 2018, 04:37:11 PM
Ești nebun?
Așa "întinerim" parcul feroviar...
Ce dacă le-au casat francezii/danezii?!...

Astea sunt exact ca 80% dintre SH-urile din târgul auto...

Și astea sunt niște trenuri pe care le-a avut "o mamaie, le scotea o dată pe lună să facă piaţa, de fapt abia le-a făcut rodajul"...
:lol:

Trenurile astea sunt practic virgine, dar știu să facă de toate... ;)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on December 03, 2018, 04:56:18 PM
Quote from: thinker on December 03, 2018, 04:19:19 PM
acum mai trebuie ceva samsari

Din astia avem cati cuprinde! Unul din ei a ajuns chiar si ministrul transporturilor, desi avea la activ participarea la falimentarea unei linii germane din samsarit locomotive romanesti.

Quote from: TibiV on December 03, 2018, 04:37:11 PM
Astea sunt exact ca 80% dintre SH-urile din târgul auto...

Cred ca chiar mai rele - astea sunt SH-uri aruncate de proprietarii originali pentru ca nu corespund cu nevoile tehnice si operationale ale operatorului original. Macar astea de la RT franeaza si nu iau foc, cel putin la viteze de pana la 120 km/h...

Quote from: TibiV on December 03, 2018, 04:37:11 PM
Și astea sunt niște trenuri pe care le-a avut "o mamaie, le scotea o dată pe lună să facă piaţa, de fapt abia le-a făcut rodajul"...

Pai n-ai vazut ce zicea nea Blidar cand a fost intrebat? Exact frazele cu mamaia si rodajul... A uitat de partea ca in Danemarca rodajul n-a prea mers 10 ani la rand... Si-ar fi castigat foarte mult respect daca ar fi zis pe fata : "da, au avut probleme, chiar foarte mari in Danemarca, date de un regim de operare foarte exigent cerut de DSB. Noi dorim sa le exploatam in cu totul alt regim, si avem solutii pentru "downgrade" pentru aducerea lor in siguranta; este un pariu ca reusim sa le facem functionale pentru ce avem noi nevoie. Lucram cu autoritatile romanesti si daneze; suntem inregistrati si in Danemarca, facem totul transparent, si nu vor circula pana cand suntem siguri ca suntem siguri.". Dar a preferat sa minta...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: thinker on December 03, 2018, 05:34:55 PM
@frunzaverde - bine spus   :gj:

Acum serios in mediul economic de la noi ai putea vedea posibil un astfel de nivel de sinceritate?

@Tibiv - sa vedem daca au kilometrajul dat inapoi :)  probabil au venit cu anvelope de iarna si jante frumoase
le schimba filtrele, uleiul, distributia si sunt ca noi
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on December 04, 2018, 11:19:04 AM
Astra Trans Carpatic vrea să opereze din 9 decembrie încă o cursă pe ruta Bucureşti – Braşov, pe care vrea să introducă trenuri cumpărate de la danezi, a declarat pentru Economica.net Liviu Pescăraşu, directorul general al operatorului privat.

In prezent, compania operează o singură cursă pe ruta Bucureşti – Braşov, cu plecare de la ora 7:40 din Gara de Nord. Cursa ce urmează a fi introdusă din 9 decembrie va porni după-amiaza din Capitală spre munte, a menţionat şeful operatorului feroviar privat.

El a mai spus că anul viitor, de la 1 mai, compania vrea să opereze pe o rută nouă, respectiv Timişoara – Cluj Napoca.

economica.net (http://www.economica.net/astra-trans-carpatic-vrea-sa-introduca-trenurile-de-la-danezi-si-pe-ruta-bucuresti-brasov-din-9-decembrie_161884.html)


Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on December 04, 2018, 11:32:02 AM
Quote from: tom_sawyer on December 04, 2018, 11:19:04 AM
In prezent, compania operează o singură cursă pe ruta Bucureşti – Braşov, cu plecare de la ora 7:40 din Gara de Nord. Cursa ce urmează a fi introdusă din 9 decembrie va porni după-amiaza din Capitală spre munte, a menţionat şeful operatorului feroviar privat.

Au trasa asa:
15533: Bucuresti 14:50 - Ploiesti 15:31/15:33 - Campina 15:55/15:56 - Sinaia 16:20/16:21 - Busteni 16:29/16:30 - Azuga 16:35/16:36 - Predeal 16:45/16:46 - Brasov 17:25
15534: Brasov 18:00 - Predeal 18:35/18:36 - Azuga 18:44/18:45 - Busteni 18:50/18:51 - Sinaia 18:59/19:00 - Campina 19:26/19:27 - Ploiesti 19:48/19:50 - Bucuresti 20:35.
Viteza maxima 120 km/h, tonaj 400 tone sau automotor.

Pentru curajosi, eu n-am curajul necesar.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 04, 2018, 12:14:04 PM
Quote from: frunzaverde on December 04, 2018, 11:32:02 AM
Pentru curajosi, eu n-am curajul necesar.
Eu nici atat. Mi-e sa nu introduca automotorul vietii si pe cursa de dimineata, moment in care ii voi taia definitiv de pe lista de preferinte personale. De acum inainte nici nu voi mai cumpara bilet online dinainte, ce ma fac daca iau online cu cateva zile inainte si gasesc la peron chestia aia? Nu-mi da nimeni banii inapoi pe motiv ca nu vreau sa mai merg cu ala. Macar alea de la Regio sau Softrans au frane.
Later edit: am citit acum cu mai multa atentie, dar tot nu mi-e clar un lucru - numai cursa de la trei fara zece e cu chestiile alea, sau inclusiv cea de dimineata?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on December 04, 2018, 12:15:58 PM
^
QuoteRamele SNCF Class X 72500 reprezintă o serie de automotoare diesel produse de Alstom pentru operatorul naţional francez în perioada 1997-2002. Ele erau folosite pentru transport expres regional (TER), în special în zonele din sudul şi vestul Parisului şi pe coasta sudică. Trenurile au fost fabricate să atingă o viteză maximă de 160 km/h şi se pot cupla. Modelul adus în România are trei vagoane, cu o capacitate de 228 de locuri, şi a fost produs în 15 exemplare.

Deci si automotoarele astea au probleme? Vorbim de acelasi gen de controverse ca la automotoarele IC luate de la danezi?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on December 04, 2018, 12:21:15 PM
^ Nu, discutia e strict despre IC2 de la Astra, care vor face curse si pe Bucuresti-Brasov.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 04, 2018, 12:25:56 PM
Quote from: Ionut on December 04, 2018, 12:15:58 PM
Deci si automotoarele astea au probleme? Vorbim de acelasi gen de controverse ca la automotoarele IC luate de la danezi?
Se pare ca da. Uite ce am gasit pe Wikipedia in franceza, la adresa https://fr.wikipedia.org/wiki/X_72500 :

Problèmes de fiabilité

La phase de fiabilisation de ces autorails a été particulièrement longue, ce qui leur vaut encore aujourd'hui une mauvaise réputation et une radiation anticipée4,5. Deux opérations de retour en usine ont eu lieu :

Rétrofit 1, de 1998 à mi-1999, avait pour objectif des modifications de sécurité et l'installation de nouvelles versions du système informatique embarqué ;
Rétrofit 2, de mi-1999 à fin 2000, où plus de 200 modifications furent apportées, essentiellement au niveau du confort des voyageurs.
En 2006, des problèmes récurrents existaient toujours au niveau des groupes électrogènes et des dispositifs d'ouverture et de fermeture des portes. Ils ont été réglés pour partie en variant l'inclinaison des ventilateurs des groupes électrogènes.
L'ajout d'une troisième caisse intermédiaire par la Région Rhône-Alpes les a davantage fragilisés, et plusieurs d'entre eux ont pris feu dont le dernier incendie à Myans (en Savoie) le 21 mai 2009 avec l'X 726426. En 2009, la Région Rhône-Alpes doit les retirer de l'unique service international qu'ils assuraient sur Valence - Grenoble - Genève en raison de leur manque chronique de fiabilité et du non-respect par ces engins des normes suisses de pollution : bruit des moteurs au ralenti en stationnement en gare et bruit important à l'échappement, d'où le surnom d'aspirateur entre autres.
En 2010 et 2011, à la suite de problèmes d'ouverture et de fermeture des carénages avant, de la perte régulière de ceux-ci couvrant l'attelage automatique, certains 72500, dépourvus de ce carénage, sont limités à 120 km/h[réf. nécessaire].
Le 23 novembre 2017, la région Normandie procède aux premières radiations de cette série avec les X 72619/20, X 72639/40, X 72643/44, X 72651/52, X 72655/56, X 72659/60 et X 72671/727. Depuis le début de l'année 2017, la région Hauts-de-France a abandonné ses 6 engins (ex-Picardie) en attendant une décision de vente ou radiation, qui concerne les X 72715/16, X 72721/22, X 72725/26, X 72729/30, X 72731/32 et X 72733/348.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on December 04, 2018, 12:33:10 PM
Quote from: etravel on December 04, 2018, 12:14:04 PM
Later edit: am citit acum cu mai multa atentie, dar tot nu mi-e clar un lucru - numai cursa de la trei fara zece e cu chestiile alea, sau inclusiv cea de dimineata?

Si cursa de dimineata si cea de la pranz pot fi operate cu IC2-uri. In momentul asta au doar trei bucati, iar, din cate am inteles, fiabilitatea lor nu e prea buna (ehem, ehem...). Am inteles ca s-au chinuit inclusiv sa ofere serviciul Arad - Oradea cu cele trei IC2-uri avute. Asa ca la Astra o sa ai mereu surpriza cu ce e operat (IC2, vagoane sau anulat - ATC fiind campioana la anulari).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 04, 2018, 12:35:18 PM
In cazul acesta multumesc, insa categoric nu.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on December 04, 2018, 12:51:46 PM
Quote from: Ionut on December 04, 2018, 12:15:58 PM
Deci si automotoarele astea au probleme? Vorbim de acelasi gen de controverse ca la automotoarele IC luate de la danezi?

Da, si automotoarele astea (X 72500) au probleme de fiabilitate, dar problemele sunt mult, mult mai mici: anumite elemente de confort la calatori sunt nesatisfacataoare, anumite elemente dependente de aerodinamica nu functioneaza (inclusiv panourile care acopera cuplele automate, care ori se blocheaza ori se rup la viteze de peste 120-140 km/h), si au avut probleme cu motoarele (inclusiv la normele de poluare). Nimic nereparabil - trenurile astea fiind folosite in mod curent atat in regim regional si in regim Intercity in Franta.

Astfel, spre deosebire de IC2, problemele nu sunt majore, si trenurile au fost si inca sunt exploatate pe reteaua franceza in regim comercial. SNCF nu le are la inima insa, si incepe sa le inlocuiasca cu trenuri bi-regim (adica rame care pot merge si diesel si pe curent) - seria B 84500 (Regiolis), B 81500 si B 84500 (AGC) pentru trafic regional si B 85000 (Coradia Liner), care permit operarea mai economica, mai ales unde exista parcursuri mixte diesel + electric.

Conditiile de operare din Franta sunt compatibile cu modul de operare pe care-l doreste Regio Calatori (viteze foarte mici, opriri foarte dese, regim de tren personal). Foarte probabil ramele  nu vor depasi 100 km/h in regim comercial decat foarte, foarte rar, si oricum nu vor merge cu mai mult de 120 km/h niciodata deci problemele de aerodinamica (zgaltaieli, confort redus) nu vor fi prezente niciodata.

Dar nu iau nici foc, nu li se blocheaza franele, nu li se scurtcircuiteaza echipamentul electric zilnic...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 04, 2018, 06:39:36 PM
Quote from: frunzaverde on December 04, 2018, 11:32:02 AM
Viteza maxima 120 km/h, tonaj 400 tone sau automotor.
Cum 400 de tone sau automotor?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on December 04, 2018, 07:31:40 PM
Quote from: etravel on December 04, 2018, 06:39:36 PM
Cum 400 de tone sau automotor?

Adica poti sa pui tren de cel mult 400 de tone sau automotor. Tren de 400 de tone inseamna in jur de 7 vagoane maximum.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 04, 2018, 08:19:08 PM
Merci pentru explicatie.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: ghrt on December 04, 2018, 08:56:37 PM
Aşa că bagă IC2-urile cu 120kmph? Linii secundare, maxim 50kmph, sunt safe pe liniile noastre, cine zicea chestiile astea?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on December 09, 2018, 08:02:03 PM
Quote from: tom_sawyer on November 30, 2018, 10:55:33 AM
Astra Trans Carpatic își extinde aria de operare cu trenuri moderne pe ruta Timișoara – Arad – Oradea – Satu Mare – Baia Mare

Astra Trans Carpatic și-a extins rutele către Titu introducând și o pereche suplimentară către Brașov

Operatorul Astra Trans Carpatic a început să circule odată cu noul mers al trenurilor către Titu și a introdus un program către Brașov, după cum urmează:

Titu 06:17 – București Nord 07:00

București Nord 07.40 – Brasov 10:14
Brașov 10:35 – Bucuresti Nord 13:16
București Nord 14:50 – Brasov 17:25
Brașov 18:00 – Bucuresti Nord 20:35

Bucuresti Nord 20:58 – Titu 21:58

http://mobilitate.eu/astra-trans-carpatic-titu/ (http://mobilitate.eu/astra-trans-carpatic-titu/)

Operate cu automotor IC2.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 09, 2018, 08:40:57 PM
Cursa inaugurala cu automotorul  :)

(http://mobilitate.eu/wp-content/uploads/2018/12/DSC_8199-800x449.jpg)


Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on December 14, 2018, 11:14:25 AM
Online vad ca acum la Astra Transcarpatic biletul pana la Azuga e cu 10,10 lei mai scump, adica 39.10 lei in loc de 29. S-au scumpit serviciile odata cu inaugurarea noilor vehicule feroviare?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 04, 2019, 05:34:25 PM
Quote from: cristi5 on January 04, 2019, 01:48:22 PM
Probabil e supra-saturata piata pe IR? Sau nu mai e capacitate disponibila?

O gramada din business-ul Regiotrans (pardon, Regio Calatori) vine din transport local. Din ce-am vazut, o mare parte din pasageri nu merg cu ei Bucuresti - Brasov, ci Bucuresti - Peris/Ploiesti Vest, Ploiesti Vest - Floresti/Comarnic, Comarnic - Sinaia, calatori care merg in sus si in jos pe VP (ex. Busteni - Predeal sau Predeal - Brasov) etc. Daca te uiti la orar, e un orar bun sau foarte bun pentru navetisti.

Si au optimizat timpii de mers incat sa scoata timpi exceptionali - de exemplu 50 de minute pe Bucuresti Nord - Ploiesti Vest, incat "rad" concurenta CFR-ului, care face 1h10-1h20 pe aceiasi ruta in regim Regio. Si, cei 30 minute in plus pana la Sinaia si Predeal nu-s chiar asa rau pentru amatorii de chilipiruri - biletul e la jumatate de pret fata de IR.

In plus, subventia e mai buna la Regio decat la IR, si toata organizarea Regiotrans e facuta pentru operare locala (de exemplu, nu au bilete online, nu au rezervari de locuri, confortul e relativ modest, daca nu merge AC-ul in ziua respectiva nasul iti spune sa deschizi fereastra etc.)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on January 11, 2019, 09:58:49 PM
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=148503)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on January 11, 2019, 10:31:11 PM
⚠️❄️ Stimați călători, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, trenurile Timișoara Nord - Arad - Oradea - Satu Mare - Baia mare și retur (15540, 15541, 15546, 15547) nu vor circula în perioada 12-18 ianuarie 2019. Contravaloarea legitimațiilor de călătorie se va restitui persoanelor care au achiziționat în avans. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat!

https://www.astratranscarpatic.ro/

eu am fost azi la Arad cu 2028/2608. Se circula.
probabil e vreme foarte rea de la Arad incolo...altfel ar fi fost anulat si trenul lor spre Timisoara si mai departe spre Bucuresti.Ori se schimba vremea pina in 18.01?

Zic si eu ce am vorbit cu un prieten.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 11, 2019, 11:28:10 PM
^
Da, da, e oribila vremea. Dar, din ce se-aude asa, din vorba in vorba, e un front ultra-localizat. Bate viscoul siberian printre frane, e furtuna cu tunete si fulgere la instalatia de putere, si canicula intensa la motor. Daca n-au fost atenti la prognoza meteo furnizata de specialistii elvetieni de la PROSE Winterthur eu ce sa le fac...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dr4qul4 on January 12, 2019, 12:56:35 AM
Sa le fie cumva frica sa nu li se strice jucaria pe la Baia Mare? Sau pe acolo mai sunt si pante si e tare greu cu franarea pe ninsoare?
Sau inca nu l-au reparat si pe Ar-Tm e un alt model de tren?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 12, 2019, 01:25:32 AM
Quote from: dr4qul4 on January 12, 2019, 12:56:35 AM
Sa le fie cumva frica sa nu li se strice jucaria pe la Baia Mare? Sau pe acolo mai sunt si pante si e tare greu cu franarea pe ninsoare?

Pe 27/12 li s-a stricat IC2-ul in mijlocul unei curse, si de-atunci n-au reusit sa-l dreaga. L-au operat cate o zi, cu intarzieri mari, dupa care iar l-au scos din serviciu, si tot asa. Au o singura jucarie la Arad, si daca se strica, n-au cu ce-l inlocui. Si e stricat. Pe Bucuresti - Brasov cred ca au doua bucati, de asta "inca tine".

Cat de pante, Arad - Oradea - Satu Mare - Baia Mare e pe plat toata linia, rareori trece de 6 la mie declivitatea... Doar intre Seini si Baia Mare e 10 la mie, adica aproape nimic.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 12, 2019, 02:10:55 PM
P.S. - cica li s-a stricat si automotorul pe Brasov - Bucuresti, s-au chinuit aproape doua ore sa-l faca apt de drum la Brasov... Pe Infofer apare ca a plecat intarziat 49 de minute din Brasov si a ajuns intarziat 40 de minute la Bucuresti Nord. Nici un tren concurent (CFR, Softrans) nu are vreo problema de circulatie, se circula regulat.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: GML on January 12, 2019, 07:13:43 PM
Ciudat, ca numai Astra are probleme in zona respectiva.
Am fost cu masina la Satu Mare astazi, dar situatia nu e foarte extrema. Ninge, dar totusi nu e ca in Siberia.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 12, 2019, 07:40:11 PM
Quote from: GML on January 12, 2019, 07:13:43 PM
Ciudat, ca numai Astra are probleme in zona respectiva.

Nu e nici o problema meteorologica - au un singur automotor care se defecteaza extrem de frecvent (a fost cumparat de la fiare vechi din Danemarca unde DSB le-a aruncat pentru ca nu erau de incredere). Pe 27 decembrie li s-a defectat, si nu au fost capabili sa-l repare de-atunci.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on January 12, 2019, 07:45:17 PM
Totusi, cate au in total? Parca multe si toate "tzipla" ca le-au salvat nefolosite de la fier vechi. Chiar daca se strica des, le-ar putea folosi cu randul, in timp ce le repara pe cele stricate, ca doar au fabrica la Arad :)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on January 12, 2019, 07:51:17 PM
Nu inteleg o chestie: ei aduc de dimineata la Bucuresti trenul Arad-Timisoara si il gareaza de sta toata ziua in revizia Basarab fara sa produca un leu, in schimb prefera sa presteze serviciul Bucuresti - Brasov si retur cu un automotor care se poate defecta oricand si implicit pe care nu se poate conta? 

Quote from: frunzaverde on January 12, 2019, 07:40:11 PMPe Bucuresti - Brasov cred ca au doua bucati, de asta "inca tine".
Pe 29 decembrie l-am fotografiat in gara Predeal. In EXIF scrie ca imaginea a fost luata la ora 11:18:58, deci tot a urcat greu panta dinspre Timişuri, pentru ca ar fi trebuit sa ajunga in gara la 11:13, nu 11:19. I-a luat sase minute in plus sa urce la Predeal. 

(https://i.postimg.cc/X7v6zys8/automotor.jpg)

iata ce scrie pe website-ul Astra Transcarpatic in acest moment:
Stimați călători, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, trenurile Timișoara Nord - Arad - Oradea - Satu Mare - Baia mare și retur (15540, 15541, 15546, 15547) nu vor circula în perioada 12-18 ianuarie 2019. Contravaloarea legitimațiilor de călătorie se va restitui persoanelor care au achiziționat în avans. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat!
Slabe sperante sa-l repare repede, daca si-au dat singuri si oficial o saptamana.


Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 12, 2019, 08:48:22 PM
Quote from: cristi5 on January 12, 2019, 07:45:17 PM
Totusi, cate au in total? Parca multe si toate "tzipla" ca le-au salvat nefolosite de la fier vechi. Chiar daca se strica des, le-ar putea folosi cu randul, in timp ce le repara pe cele stricate, ca doar au fabrica la Arad :)

Au 3 bucati. Le-au bagat in uz unul cate unul, acum au asa:

1. unul la Arad (pentru Arad - Timisoara - Baia Mare - Timisoara - Arad).
2. doua la Titu pentru Titu - Bucuresti - Brasov - Bucuresti - Brasov - Bucuresti - Titu. Se circula (sau cel putin asa era planul) cu un singur automotor, alternand in zile alternative (deci o zi circula unul, o zi celalalt).

Au drept de optiune pentru inca 9 bucati, dar nu stiu sa si le fi exersat.  La ritmul de defectiune majora cu scoaterea din circulatie (MTBFF) de la DSB, de undeva la 1500 km, si un timp de reparatie de o saptamana/defect ar insemna ca ar avea nevoie de vreo 6 bucati doar pentru serviciul curent. Plus costurile de reparatie, care nu sunt mici...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on January 12, 2019, 08:52:16 PM
Quote from: etravel on January 12, 2019, 07:51:17 PM
Nu inteleg o chestie: ei aduc de dimineata la Bucuresti trenul Arad-Timisoara si il gareaza de sta toata ziua in revizia Basarab fara sa produca un leu, in schimb prefera sa presteze serviciul Bucuresti - Brasov si retur cu un automotor care se poate defecta oricand si implicit pe care nu se poate conta? 

Costurile de operare sunt semnificativ mai mici cu un automotor de 80 tone decat cu EC + 3-4 vagoane care au undeva la 250 tone.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 12, 2019, 09:07:46 PM
Quote from: Phenol on January 12, 2019, 08:52:16 PM
Costurile de operare sunt semnificativ mai mici cu un automotor de 80 tone decat cu EC + 3-4 vagoane care au undeva la 250 tone.

N-ar trebui sa fie mai mici. Automotorul este diesel-mecanic, consuma macar 1.5-2 MWh Brasov - Bucuresti, care la rata de consum diesel de 180-195 g/kWh ajunge la 250-300 litri de motorina. Adica 1300-1500 lei. 3-4 MWh electrici inseamna 950-1400 de lei chiar si in momentul asta (iarna e mai scump ca vara). Electricul iese mai ieftina ca dieselul, intotdeauna, mai ales pe munti.

Quote from: etravel on January 12, 2019, 07:51:17 PM
Nu inteleg o chestie: ei aduc de dimineata la Bucuresti trenul Arad-Timisoara si il gareaza de sta toata ziua in revizia Basarab fara sa produca un leu

Pentru ca:
1. ii costa inchiriatul locomotivelor de la Softronic o caruta de bani. Se plateste la kilometru, si am inteles ca Softronic sunt pe de-o parte foarte duri cand vine vorba de tratamentul personalului, cat si de raspunderea chiriasului pentru eventualele defecte ale locomotivei din vina chiriasului.
2. cuseta convertita in vagon cu banchete tari ca piatra si inconfortabile (aduceau aminte de vagoanele vechi albastre "de vinilin") nu e
3. manevrele de atasare/detasare/remizare in Bucuresti pentru vagoanele de dormit costa mai mult decat remizarea intregii garnituri (ca manevra costa).
4. nu pot face mai mult de o tura Bucuresti - Brasov cu locomotiva + vagon.

Si deja au avut conflicte cu Softronic (de la care inchiriaza locomotivele si personalul).

Quote from: etravel on January 12, 2019, 07:51:17 PM
Pe 29 decembrie l-am fotografiat in gara Predeal. In EXIF scrie ca imaginea a fost luata la ora 11:18:58, deci tot a urcat greu panta dinspre Timişuri, pentru ca ar fi trebuit sa ajunga in gara la 11:13, nu 11:19. I-a luat sase minute in plus sa urce la Predeal. 

Am observat si eu asta - eu l-am folosit pe cel cu o zi inainte - trepidatii, gafaieli, zgomot, nu a reusit sa ajunga nici macar la 60 km/h pe urcare... Si m-am uitat pe Infofer la timpi - nu stiu daca am vazut mai mult de doua ocazii unde IC2-ul a urcat la timp Predealul. Azi la urcarea Predealului, 15534 a avut 8 minute intarziere, ieri 5 minute. 15532 azi a plecat direct din Brasov cu 50 minute intarziere...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Gendan on January 13, 2019, 01:54:35 AM
Întrebare: ar fi incredibil de deplasat sa scriem un articol în engleză despre automotoarele IC2 și al doilea lor eșec? Cu informații super concrete, zile și minute de întârziere. Îl trimitem revistelor cu profil feroviar.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 13, 2019, 02:40:22 AM
Quote from: Gendan on January 13, 2019, 01:54:35 AM
Întrebare: ar fi incredibil de deplasat sa scriem un articol în engleză despre automotoarele IC2 și al doilea lor eșec?

Eu zic ca e mult prea devreme inca - dar colectam date pentru momentul (inevitabil) cand (scuzati expresia grosiera) bubie complet rahatul... Ca bici clar n-au reusit sa scoata din el...

Quote from: Gendan on January 13, 2019, 01:54:35 AM
Cu informații super concrete, zile și minute de întârziere. Îl trimitem revistelor cu profil feroviar.

Am colectat, si ne da si Infoferul daca cerem. Interesant e ca ATC anticipa situatia - si-a cerut niste trase destul de relaxate pe coborarea de la Predeal spre Bucuresti, ca sa mai recupereze... Pe Ploiesti Vest - Bucuresti Nord si-a luat trasa de tren cu 8-10 vagoane, 45 de minute, desi vorbim de un automotor super-sprinten...

Mie tot ce se intampla la ATC si Astra imi suna a management extrem de slab dar foarte infumurat la cele mai inalte niveluri. Cum e asta sa:

1. fi fabrica de vagoane si sa plimbi cusete convertite in vagoane de clasa a II-a pe tren de zi (la nivel de confort nedemn nici macar de anii '80), asta dupa ce te-ai laudat cu luxul trenurilor tale si ti-ai facut o gramada de sentiment pozitiv in randul calatorilor tocmai din cauza luxului promis? Vrei sa fii operator serios? Pai scoate-ti 2-3 vagoane pe poarta, ca nu te costa cine-stie-ce, ca doar esti FABRICA de vagoane... Stiu oameni care au vazut filmuletele cu mega-confortul trenului ATC, si-au luat bilet Bucuresti - Sinaia special cu ei, ca "lux" si pe urma m-au injurat pe mine ca le-am recomandat sa mearga "feroviar" si au ajuns in cuseta groazei de si-au rupt dosul si ca nu pot intelege cum mi plac trenurile...

2. sa cumperi rablele astea, sa minti pe fata ca danezii au renuntat la ele ca-si electifica reteaua (cauza-efectul sunt pe dos - isi electrifica reteaua din cauza esecului programului IC2/4)... Si apoi, desi stii calitatea produsului, sa le pui "la produs" pe orare incredibil de intense (cu doar 5 ore de remizare pe noapte), pe linii de slaba calitate, 7 zile din 7? Ce naibii se-asteapta nea directorul sa se intample? Vreo minune? Trenurile nu merg cu aghiasma!

3. sa te prezinti la licitatii unde ti se cere sa produci intr-un an cat ai produs in ultimii 10 ani, dintr-un produs nou-nout, pe care nu l-ai facut "serie" vreodata, sa fii (pe drept) descalificat si apoi sa urli ca prostul de conspiratii mondiale? Cata mandrie prosteasca sa ai? Daca stii ca poti, de ce nu-ti iei un partener solid care sa demonstreze ca poti in conditiile in care esti "mic"? Iar daca nu poti, de ce te bagi?

Pacat, ca produsele lor industriale nu sunt chiar rele...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on January 13, 2019, 08:57:20 AM
Fain. Sa continuam: luat locomotiva de la Softronic fara pachet de service (zice JurnalFeroviar). Chiar si fara IC2, ATC cred ca e campion national la trenuri anulate.

Despre ce licitatie e vorba la (3)?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on January 13, 2019, 09:11:49 AM
Quote from: cristi5 on January 13, 2019, 08:57:20 AMluat locomotiva de la Softronic fara pachet de service (zice JurnalFeroviar).
Asta este punctul 4 din enumerarea lui @frunzaverde: sa iei locomotive de la Softronic fara pachet de service, probabil ca sa platesti mai putin.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 13, 2019, 12:40:56 PM
Quote from: cristi5 on January 13, 2019, 08:57:20 AMespre ce licitatie e vorba la (3)?

Au venit la multe licitatii, printre care cea mai absurda participare a fost la Metrou in Bucuresti
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on January 13, 2019, 12:44:52 PM
Quote from: frunzaverde on January 12, 2019, 09:07:46 PMSoftronic sunt pe de-o parte foarte duri cand vine vorba de tratamentul personalului,
In ce sens "foarte duri cand e vorba de tratamentul personalului" ?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on January 13, 2019, 01:08:26 PM
^

Adica Softrans nu inghit chestii gen prelungit programul cu ore suplimentare aiurea, nu inghit dormitul prin locomotive sau capete de tura prin coclauri de unde nu se poate iesi decat a doua zi dimineata, nu inghit ture de 2x ore etc. etc., practici comune in randul altor operatori. Isi trateaza personalul bine, si nu lasa nici clientii sa-si trateze personalul rau.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on January 13, 2019, 01:12:17 PM
Softrans au atitudinea corecta pentru pastrat angajatii aproape de companie. Win-win situation.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on January 15, 2019, 08:16:54 PM
Mi se pare mie sau nenea se cam chinuie sa urce panta la Predeal? Parca si motorul e turat putin cam mult.
https://youtu.be/NAQvmmjM-_w?t=95

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: GML on January 29, 2019, 09:56:16 AM
Quote⚠ Stimați călători, mâine, în data de 29.01.2019 trenurile IR 15540, 15541, 15546, 15547 în relația Timișoara Nord - Arad - Oradea - Satu Mare - Baia Mare și retur sunt anulate!
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!


ATC-ul e iarasi in forma
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on April 01, 2019, 10:08:51 AM
De ce trenurile private ies de pe tot mai multe rute

​Trenurile private sunt văzute ca fiind o alternativă mai civilizată la CFR, dar ultimii doi ani nu au fost grozavi nici pentru ele, chiar dacă operatorii au adus material rulant ceva mai nou. Tot mai multe companii private ies de pe secții de circulație din diverse zone ale țării și cei care foloseau trenurile trebuie să caute alte soluții. Cel mai recent anunț vine de la Transferoviar, care din 20 mai scoate toate trenurile dintre Roșiori și Costești, dar există multe alte exemple de retrageri.

Detalii multe si analize in Hotnews (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-23057874-trenurile-private-ies-tot-mai-multe-rute.htm)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on April 02, 2019, 07:04:44 AM
Trenurile private ale Softronic şi Astra Vagoane Călători reiau operarea pe ruta Bucureşti - Constanţa

Trenul privat Hyperion, al produ­cătorului Softronic din Craiova, va reîncepe operarea pe ruta Bucu­reşti - Constanţa din 15 apri­lie, urmând să asigure o cursă dus şi una întors în fiecare zi până în sep­tem­brie, potrivit datelor de la com­pania de transport. Acest tren, dotat cu aer con­diţionat şi internet gratuit, pleacă din Craiova, ajunge în Bucureşti şi în final în Constanţa.

Durata călătoriei doar pe Bu­cu­reşti - Constanţa este de circa două ore şi jumătate, iar preţul unui bilet întreg se ridică la 50 de lei. Trenul se deplasează cu o viteză de 160 de kilometri pe oră. În 2014, Softronic a construit primul tren electric (Hype­rion) fabricat în Româ­nia, finanţat de Garanti Bank cu 4,3 mi­lioane de euro, iar în 2015 firma a livrat al doilea tren de acest tip. Cele două trenuri de­servesc rutele Craiova - Bu­cureşti - Con­stanţa şi Craio­va - Bucureşti - Braşov.

ZF (https://www.zf.ro/companii/trenurile-private-ale-softronic-si-astra-vagoane-calatori-reiau-operarea-pe-ruta-bucuresti-constanta-18011319)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on April 03, 2019, 06:09:22 PM
2h30 este enorm. Chiar nu inteleg de ce ar deservi si statiile intermediare, dar daca o fac ar trebui sa poata scoate 2h15-2h20 lejer.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: BogdanPetrini on April 03, 2019, 08:13:08 PM
Am aruncat acum un ochi pe livret la trenurile celor doi operatori și avem așa:

Astra:
Dus: 2h35 cu opriri și Vmax = 140 km/h
Întors: 2h21 cu opriri și Vmax = 140 km/h

Între 15.06 și 15.09 trasa lor este până la / de la Mangalia cu garnitura 500 tone, deci fără IC2.

Softrans:
Dus: 2h15 cu opriri și Vmax = 160 km/h
Întors: 2h9 cu opriri și Vmax = 160 km/h

În toate cazurile opririle sunt toate cele consacrate: Ciulnița, Fetești, Cernavodă Pod, Medgidia și pentru ambii operatori toate sunt de 2 minute la dus și de doar 1 minut la întors.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on April 03, 2019, 08:37:25 PM
Asa mai merge. 2h9 cred ca e un record pentru trenuri cu opriri.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on April 04, 2019, 09:40:05 AM
Oare timpii mai mari de la dus (Buc spre CTa) sunt pentru a putea recupera o eventuala intarziere la plecarea din GdN (dupa ce sosesc intarziat de la Craiova sau Brasov)? Pe cand invers, la plecarea din Cta nu e de asteptat sa existe vreo intarziere si atunci trasa e facuta "ață"... .

In alta ordine de idei, cam asta e diferenta intre un parcurs cu 140 si unul cu 160, adica 2:21 fata de 2:09. Sa zicem rotund 10 minute, 2 sa le punem pe seama faptului ca Softrans are o rama usoara si scurta.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Dagda on April 04, 2019, 10:11:11 PM
^dar deja au 15 min de stationare in GdN, nu?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 05, 2019, 12:39:33 AM
^ Diferenta intre trasa Softrans Bucuresti - Constanta si cea Constanta - Bucuresti vine din timpii de oprire. Spre Constanta sta cate 2 minute in fiecare statie intermediara, inapoi sta doar 1 minut. Restul de 2 minute vine din diferentele de limitari si restrictii intre fire.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 05, 2019, 12:50:05 AM
Quote from: vancouver on April 04, 2019, 09:40:05 AM
In alta ordine de idei, cam asta e diferenta intre un parcurs cu 140 si unul cu 160, adica 2:21 fata de 2:09

E lalaita trasa Astra. Avem, de exemplu trenurile CFR 1580 si 1921 (singurele alte trenuri cu 140 care circula prin Bucuresti Nord si nu sunt bagate pe racord P2 Constanta), care fac 2h16 respectiv 2h17 cu 800 tone (13-15 vagoane).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on April 05, 2019, 12:59:04 AM
Oare care va fi modul de operare Astra? Tracteaza un IC2 pana la Constanta si il detaseaza pentru Mangalia sau inchiriaza locomotiva diesel pentru tractarea vagoanelor pe Constanta-Mangalia?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on April 05, 2019, 12:04:48 PM
Cam in ce stadiu mai e RES003? Nu gasesc nimic pe net...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 05, 2019, 04:55:59 PM
Quote from: AndreiB on April 05, 2019, 12:59:04 AM
Oare care va fi modul de operare Astra? Tracteaza un IC2 pana la Constanta si il detaseaza pentru Mangalia sau inchiriaza locomotiva diesel pentru tractarea vagoanelor pe Constanta-Mangalia?

In momentul asta nici ei nu stiu.

In momentul asta cuplele sunt inutilizabile - au probleme atat de software (automotoarele nu se recunosc intre ele, si nu pot face tractiune multipla) cat si de hardware (cu mansonul aerodinamic). Asta a fost una din problemele pe care le-au avut constant la DSB - nu au putut fi folosite niciodata in cupluri la DSB. Astfel, nu pot circula nici in tractiune multipla (deci nu pot forma trenuri de 2-3xIC2) si nici tractate la locomotiva (pentru ca nu pot primi curent de la locomotive). In plus, locomotivele pentru tractiune ar trebui sa fie complet specializate - IC2-urile sunt legate cu cuple shaku, nu cu cupla conventionala cu tampon - si IC2-urile adaptate, pentru ca osiile si franele nu au fost facute pentru tractare "la roata".

Astra i-a angajat pe cei de la Hitachi (care au cumparat Ansaldo Breda) sa incerce sa repare softul; pare ca vor sa le opereze diesel tot drumul, in comanda multipla. Hitachi nu crede ca va reusi sa faca ceva  - chiar minimal functional.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: BogdanPetrini on April 05, 2019, 04:58:17 PM
^

În livret trasa apare cu 500 de tone. De obicei trasele care se pot executa cu automotor au specificat acest lucru, dar cum la ei nu se specifică asta înclin să cred că vor închiria locomotivă diesel pentru garnitura cu vagoane.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on April 08, 2019, 08:45:19 AM
Din 15 aprilie poţi ajunge la mare cu doar 50 de lei. Ce trenuri private circulă

Trenuri private dotate cu aer condiţionat şi multe alte condiţii decente vor circula, începând cu 15 aprilie pe ruta Craiova – Bucureşti Nord - Constanţa, la tarife accesibile, cu reduceri şi gratuităţi pentru anumite categorii de pasageri. Potrivit anunţului făcut pe website-ul Softrans, trenurile Hyperion sunt relansate spre Constanţa începând cu data de 15 aprilie. Plecările sunt programate din Craiova la ora 6,40 dimineaţa, sosirea în Gara de Nord fiind programată la ora 9,51, iar plecarea din Bucureşti spre Constanţa la ora 10,16. La destinaţie se va ajunge la 12,31. Dinspre Constanţa spre Bucureşti Nord şi Craiova se pleacă la ora 15,50, cu escală la Bucureşti între orele 17,59 şi 18,30, la Craiova ajungându-se la ora 21,55.

(https://i.imgur.com/ewDWxPL.png)

(https://i.imgur.com/fG9q2gD.png)

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/din-15-aprilie-poti-ajunge-mare-doar-50-lei-trenuri-private-circula-1_5ca9d20e445219c57e35b7d4/index.html)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on April 15, 2019, 08:13:29 AM
Astra Trans Carpatic devine primul operator privat care ajunge la Mangalia

Operatorul de transport feroviar călători, Astra Trans Carpatic anunță că din data de 18 aprilie 2019 va reveni pe ruta sezoniera București – Constanța și în premiera, din data de 15 iunie, ruta va fi extinsa pana la Mangalia, Astra Trans Carpatic devenind primul operator privat care ajunge să transporte călători în stațiunile din zona de sud a litoralului romanesc.

ℹ️ Stimați călători, începând cu data de 18 aprilie 2019, vom începe să circulăm pe ruta București Nord – Constanța și retur, conform orarului disponibil pe site în secțiunea ,,mersul trenurilor". https://www.astratranscarpatic.ro/mersul-trenurilor

Din 15 iunie, această rută va fi prelungită la și de la Mangalia. Începând cu data de 18 aprilie se introduce și un tren suplimentar (IR 15521) pe ruta București Nord – Titu, cu plecare la ora 17.53. Acesta nu va circula în zilele de 25,26 aprilie 2019 și 1,2 mai 2019. ⚠️ Totodată, vă informăm că trenurile IR 15591 și IR 15592 de pe distanța București Nord – Craiova – Timișoara Nord – Arad și retur nu vor circula în weekend-ul de Paște (27 și 28 aprilie 2019), iar trenurile 15584 și 15583 de pe ruta București Nord – Constanța și retur nu vor circula în data de 28 aprilie 2019.

Mobilitate.eu (http://mobilitate.eu/astra-trans-carpatic-mangalia/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 15, 2019, 04:57:33 PM
Dupa orarul publicat pe site pare ca vor sa faca trenul Bucuresti - Mangalia cu IC2-ul.

In livret au doua trase, una apta pentru locomotive + vagoane, cu timp de stationare in Constanta, si una pentru automotoare diesel/hibride, cu timp foarte redus de stationare in Constanta (5 min. in Constanta). Au ales trasa fara stationare, deci vor sa incerce cu IC2-urile.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on April 16, 2019, 07:34:11 PM
Sa vezi distractie pe salariatii Astra atunci cand automotoarele respective se vor strica in plin sezon, cu oameni care si-au luat biletele spre litoral cu saptamani inainte ca sa fie siguri ca vor prinde loc, cu oameni care vin cu trenuri de conexiune pana in Bucuresti si descopera brusc faptul ca nu mai au cu ce merge mai departe.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 16, 2019, 08:06:11 PM
Care salariati Astra? In Bucuresti au un singur ghiseu cu un orar dubios. Si partida trenului de noapte are timp sa se faca nevazuta, pe undeva prin Grivita, pana se prind calatorii.

Cat de calatori? O sa ajunga la CFR, la Regio, la Astra, unde-or gasi un bilet. Si or sa injure, si n-or sa mai mearga veac cu trenul.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on April 16, 2019, 08:10:50 PM
Quote from: frunzaverde on April 16, 2019, 08:06:11 PM
Care salariati Astra?
Partida trenului, oamenii de la casa de bilete din Gara de Nord, oamenii care raspund la numarul acela de pe site, de rezervari telefonice si asa mai departe.
Quote from: frunzaverde on April 16, 2019, 08:06:11 PM
Si or sa injure, si n-or sa mai mearga veac cu trenul.
Daca vor pune semnul de egal intre Astra si tren in general, sunt sanse mari sa nu mai mearga.
Regio opereaza trase la Constanta?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: BogdanPetrini on April 17, 2019, 12:33:26 AM
Quote... oamenii care raspund la numarul acela de pe site, de rezervari telefonice si asa mai departe.
Număr despre care multă lume s-a plâns că e degeaba pentru că nu răspunde nimeni la el, iar casa de bilete are program 2 ore dimineața și 2 ore și jumătate seara.
Regio Călători operează pe Brașov - Constanța din Iunie până în Septembrie, dar din Chitila intră pe Ram. Pajura spre Băneasa, nu ajunge în Nord, așa că din București poate să adune doar călătorii care și-au planificat din start să meargă cu ei, nu și pe cei de ocazie care se trezesc că li s-a anulat trenul.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on April 17, 2019, 08:53:30 AM
AstraTransCarpatic s-a plans ca e proasta linia pt IC2 pe Timi-BaiaMare. Banuiesc ca e la fel de proasta pe Constanta-Mangalia?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: nirolf on April 17, 2019, 10:13:46 AM
Mai nasol e dacă li se strică tomberonul între Mangalia și Constanța in plin sezon. S-ar putea să fie și mai mulți care renunță la tren...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 17, 2019, 11:09:35 AM
@cristi5

Baia Mare - Mediesu Aurit (ultimii 40 km de la Timisoara) e foarte, foarte proasta linia. Altfel, dat fiind conditiile de circulatie in Romania, nici Timisoara - Satu Mare si nici Mangalia - Constanta nu sunt intr-o stare chiar asa de rea.

Oricum, retragerea a fost simplu pretext...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on April 17, 2019, 12:15:05 PM
In prezent sunt autorizate 3 IC2
ftp://certificate-siguranta@194.105.7.128/ASTRA%20TRANS%20CARPATIC%20SRL/CSB/CSB%20RO1220190033.pdf (http://ftp://certificate-siguranta@194.105.7.128/ASTRA%20TRANS%20CARPATIC%20SRL/CSB/CSB%20RO1220190033.pdf)
(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=152406&sid=a1ecccac20f5041f62687d69ce2f5c9b)

Sursa: https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=150&p=310294#p310294 (https://forum.metrouusor.com/viewtopic.php?f=150&p=310294#p310294)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on April 17, 2019, 05:20:51 PM
Al doilea operator privat la Mangalia. Regio Călători va circula în sudul litoralului în sezonul estival

Concomitent cu Astra Trans Carpatic, apare un alt operator privat la Mangalia. Trenurile Regio Călători vor circula în sudul litoralului în sezonul estival. "Regio Călători va opera în perioada 15.06.2019 – 08.09.2019 pe relația Brașov – Mangalia cu automotoare tip X72500", a declarat pentru Club Feroviar directorul executiv al societății brașovene, Marius Pilu. Cu un singur astfel de automotor, Regio Călători va putea transporta pe relația Brașov – Mangalia 228 de pasageri – 22 la calsa I și 206 la clasa a II-a. Cum ele se pot cupla, în funcție de cerere operatorul va putea să dubleze capacitatea.

Regio Călători a cumpărat în vara anului trecut două astfel de automotoare Diesel de la societatea franceză de căi ferate SNCF. Ramele X 72500 sunt automotoare Diesel produse de Alstom pentru operatorul național francez în perioada 1997-2002. Trenurile au o viteză maximă constructivă de 160 km/h și se pot cupla. Fiecare vagon motor (cele terminale) este echipat cu două motoare MAN care dezvoltă un total de 800 cai putere, aducând puterea totală de tracțiune la 1600 cai putere (1200kW), cu transmisie hidromecanică Voith.

(https://i.imgur.com/fKYirLX.jpg)

Detalii pe ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/operator-privat-la-mangalia/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 17, 2019, 07:49:48 PM
@TibiV - atatea au in proprietate. Inscrierea unui vehicul in certificatul de siguranta nu este o mare dificultate - si se simplifica si mai mult dupa intrarea in vigoare a alinierii la regulile de interoperabilitate (TSI).

P.S. Si Astra si Regio Calatori ar trebui sa plateasca o taxa de poluare semnificativa pentru operarea cu Diesel sub catenara.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on April 19, 2019, 08:10:35 AM
https://www.facebook.com/1411314159144282/posts/2374474589494896

Comentarii interesante in aventura ATC/IC2... Nu au piese de schimb... oare danezii la IC4 de unde au?

Quote
Incepand din 16 iunie 2019, IR 15581/2 sunt prelungite pana la si de la Mangalia.

Pe M800 nu ar trebui sa fie probleme dar chiar daca beneficiezi de material rulant relativ nou, de care tragi non-stop si nu ai piese de schimb pentru ele, la cea mai mica problema apare si prima anulare...

Ar fi frumos sa-i vedem pe cei de la ATC ca au invatat ceva si la capitolul mentenenta preventiva, pentru ca la ce lipsa de vagoane se prefigureaza la operatorul de stat, avem nevoie de toti privatii in sezonul estival 2019 pe M 800.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on April 19, 2019, 11:02:54 AM
Interesant ca face aproape 3 ore pana la Constanta.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dr4qul4 on April 19, 2019, 11:48:57 AM
Cam greu sa mergi mai tare cand stii ca s-ar putea sa te lase franele
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on April 22, 2019, 11:58:32 AM
Cred ca de fapt merg ''la consum''. Ma gandesc ca Vmax 120 e considerabil mai economic la diesel fata de 140. Ca la masini.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on April 26, 2019, 07:13:21 AM
Prima generație de femei mecanic de locomotivă, formată și angajată de Grup Feroviar Român

(https://i.imgur.com/C63Rqpq.jpg)

Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român a format și ulterior angajat prima sa generație de femei mecanic de locomotivă, opt la număr. GFR a lansat, în martie 2017, programul "Femei mecanic de locomotivă: șanse egale în profesii feroviare". Obiectivul imediat a fost unul pragmatic, extinderea bazinului de forță de muncă eligibilă și calificată, pentru operațiunile sale în creștere la nivel național. Programul, primul de acest fel din România, a provocat preconcepții, promovând egalitatea de șanse într-o industrie tradiționalistă, dominată de bărbați, informează wall-street.ro. Din cele 36 de locuri puse la dispoziție de către C.E.N.A.F.E.R., instituția specializată în formarea angajaților din industria feroviară, s-au înscris doar opt femei. Acestea au fost încadrate într-o clasă mixtă, alături de 25 de bărbați.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/femei-mecanic-de-locomotiva/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on April 29, 2019, 08:44:48 AM
Quote from: frunzaverde on April 15, 2019, 04:57:33 PMvor sa incerce cu IC2-urile.
Si uite ca avem deja un preview la ce e foarte probabil sa se intample la vara cu operarea Astra pe litoral atunci cand automotarele respective vor avea probleme tehnice:

Călătorii unui tren privat ce se deplasa la Constanța, DAȚI jos între stații din cauza unei defecțiuni. OPC a intrat pe fir!  (https://www.replicaonline.ro/calatorii-unui-tren-privat-ce-se-deplasa-la-constanta-dati-jos-intre-statii-din-cauza-unei-defectiuni-opc-a-intrat-pe-fir-389503/)

Si finalul e de noaptea mintii, dupa ce i-au dat jos pe oameni intre statii si i-au lasat sa mearga brambura intre linii : "Am depus diligente pentru a afla detalii cu privire la acest tren. Am aflat că acesta a ajuns, până la urmă, în Constanța fără călători, iar la numerele de telefon ale companiei nu răspunde nimeni. Deplasăm o echipă din cele aflate la permanență pentru a constata incidentul în formă legală."
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on April 29, 2019, 11:16:36 PM
Quote from: etravel on April 29, 2019, 08:44:48 AM
Si finalul e de noaptea mintii, dupa ce i-au dat jos pe oameni intre statii si i-au lasat sa mearga brambura intre linii : "Am depus diligente pentru a afla detalii cu privire la acest tren. Am aflat că acesta a ajuns, până la urmă, în Constanța fără călători,
NU este de noaptea mintii, este ceea ce era corect de facut.
Nu mergi fara frane cu un un tren plin de calatori.
Daca "se bulea", mureau 300-400 de calatori, nu doar 3-4 anajati ai companiei CF.

Preferi varianta "inversa", adica aia in care sa fi mers cu trenul defect (fara frane) si la primul obstacol sa avem carnagiu?!...
Decizia a fost corecta, probabil conform reulilor CF.
Ca trenurile respective sunt gunoaie luate de un operator privat de la tomberonul Danemarcei, asta este alta discutie...

Eu astept (fara mare entuziasm... :(( ) momentul in care IC2-urile se vor lasa cu victime...
Pariem ca patronul iese "Alba ca Zapada", ca trenurile alea au OK de circulatie in DK , si sunt inca inmatriculate in DK?!...

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on April 30, 2019, 08:37:44 AM
E de preferat ssa existe un plan pentru astfel de situatii, cu preluarea calatorilor de catre un alt IC2, de dorit unul zdravan din pdv tehnic, nu sa joci la ruleta ruseasca plecand cu ceva despre care nu stii daca poate ajunge pana la destinatia pentru care platit bilet, ba mai cedeaza si franele pe parcurs.
QuoteEu astept (fara mare entuziasm... :(( ) momentul in care IC2-urile se vor lasa cu victime...
Pariem ca patronul iese "Alba ca Zapada", ca trenurile alea au OK de circulatie in DK , si sunt inca inmatriculate in DK?!...
Sa speram ca vor renunta la IC2 inainte sa se intample un astfel de eveniment.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on May 07, 2019, 10:35:16 AM
Se anunță modificări în mersul trenurilor Softrans, pentru revizii tehnice periodice

Se anunță modificări în mersul trenurilor Softrans, pe parcursul lunii mai 2019, în vederea efectuării reviziilor tehnice periodice. În acest sesn, operatorul craiovean de transport feroviar de călători a precizat pe pagina sa de Facebook că se suspendă circulația următoarelor trenuri:
– 15982 (Craiova – București Nord – Constanța) în zilele de 07.05 și 21.05.2019
– 15984 (Constanța – București Nord – Craiova) în zilele de 07.05 și 21.05.2019.


În 2014, fabrica de locomotive Softronic din Craiova a construit primul tren electric (Hyperion) fabricat în România, finanţat de Garanti Bank cu suma de 4,3 milioane de euro, iar în 2015 firma a livrat al doilea tren de acest tip. Cele două trenuri circulă pe rutele Craiova – Bucureşti – Constanţa şi Craiova – Bucureşti – Braşov.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/mersul-trenurilor-softrans/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: adymartianul on May 08, 2019, 03:22:47 PM
Cica astazi un HyperIon ramase in camp, defect
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 13, 2019, 06:46:32 PM
Quote from: Sorinus on April 22, 2019, 11:58:32 AM
Cred ca de fapt merg ''la consum''. Ma gandesc ca Vmax 120 e considerabil mai economic la diesel fata de 140. Ca la masini.

Nu e cazul - frecarea roata-sina este mult mai mica, si trenul este mult, mult mai aerodinamic decat o masina. Accelerarile/deccelerarile frecvente cauzeaza consum mult, mult mai mare decat o rulare constanta la viteza mare. Daca doreau sa limiteze consumul, mergeau fara oprire Bucuresti - Constanta, mai ales ca prin Ciulnita pot trece cu 140, si cu 100-120 km/h prin Medgidia si Cernavoda.

IC2/4 a fost gandit ca vehicul HSR - au fost concepute aerodinamic pentru operare optima (croaziera) la 180-200 km/h - si aerodinamica la vehiculele astea e probabil singurul lucru care a iesit "corect". Mai mult, motorul teoretic se simte cat-de-cat tolerabil la 140 km/h, pentru ca acolo e maximul de aer care intra prin sistemul de racire - la 80-100 km/h motorul se incinge mai rau ca la 140 km/h.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on May 20, 2019, 08:16:16 PM
Cum vine asta, trenul va circula doar pina la statia cutare, DACA VA CIRCULA?

Stimați călători, în data de 20 mai 2019 trenul IR 15533 de la București Nord la Brașov este anulat din motive tehnice, iar IR 15534 va circula doar pe distanța Ploiești Vest - București Nord, dacă va fi pus în circulație. Vă rugăm să verificați informațiile informații actualizate pe site sau pe platforma de informații a gestionarului de infrastructură. Restituim biletele anulate ca urmare a renunțării la călătorie din cauza defectelor tehnice - pentru biletele achiziționate online, returnarea banilor a fost făcută automat în contul asociat cardului folosit la cumpărare. Pentru călătorii cu toate celelalte tipuri de legitimații de călătorie, restituirile se fac la casa de bilete Astra Trans Carpatic din Gara București Nord, cu biletele în original, în timpul orelor de program.


https://www.astratranscarpatic.ro/
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 20, 2019, 10:00:59 PM
IC2 au vrut, IC2 au primit... Poate merge. Cand merge. Daca merge. Si poate nu ramane fara frane...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rizzuh on May 20, 2019, 10:09:35 PM
Nu te poti baza pe Astra deloc, anunta fix in ziua in care se anuleaza trenul, cu cateva ore inainte, pentru o saptamana intreaga.

Dar boss, avem trenuri noi, țiplă, foarte putin rulate, full option, confort lux. :lol:
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on May 25, 2019, 07:02:37 AM
Astra Trans Carpatic a pus în vânzare bilete de tren pentru sezonul estival. Ce facilități oferă compania

"În pregătire pentru sezonul estival, Astra Trans Carpatic a pus la vânzare online și la casele de bilete, legitimații de călătorie pentru trenurile directe IR 15593 și IR 15594 Arad – Timișoara – Craiova – București – Constanța și retur, pentru călătorii începând cu data de 15 iunie", a anunțat compania pe pagina sa de Facebook. A fost introdusă și o ofertă comercială la această rută: călătorii care urcă dintr-o stație de pe relatia Arad – Videle cu coborâre în stația Constanța și cumpără bilete dus-întors de adult sau copil vor beneficia de o reducere de 5% din prețul biletului. Pentru a beneficia de această ofertă, trebuie să vă achiziționați legitimațiile de călătorie de la casele de bilete.

Pentru ca pasagerii să-și poată planifica din timp deplasările, pe această rută se pot cumpăra bilete cu 40 de zile înainte de data călătoriei. Din data de 15 iunie intră în circulație și trenurile București – Constanța – Mangalia și retur.

ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/tren-pentru-sezonul-estival/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 25, 2019, 02:17:37 PM
Lipseste insa facilitatea cea mai importanta - certitudinea ca le circula trenurile... ATC e un dezastru la punctualitate si regularitate. Chiar si cand le circula trenurile, si chiar si pe trenurile operate cu altceva decat IC2.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Balto on May 27, 2019, 02:38:30 PM
Anunt dat la ora 14:35 ..

Trenurile (ATC) IR 15532 / 15533 / 15534 pe relatia Brasov - Bucuresti Nord si retur SE ANULEAZA astazi (27 mai) si maine 28 mai.
Sursa: Facebook Trenuri Astra TransCarpatic

Nu spun motivul dar probabil este tehnic, cum ne-au obisnuit.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Ionut on May 31, 2019, 07:21:53 AM
ARF a aprobat subvențiile pentru operatorii feroviari de călători

Autoritatea de Reformă Feroviară a aprobat actualizarea contractelor de servicii publice la operatorii feroviari de transport persoane, contracte care sunt valabile până la începutul lunii decembrie 2019. Decizia a fost semnată zilele trecute de către conducerea ARF cu numărul 621 din 2019, fiind  publicată în Monitorul Oficial 421 din 29 mai 2019. Contractele au fost semnate cu operatorii CFR Călători, InterRegional Călători, Transferoviar Călători, Softrans, Regio Călători și Astra Trans Carpatic. Care sunt valorile aprobate.

Detalii pe ClubFeroviar.ro (https://clubferoviar.ro/arf-a-aprobat-subventiile-pentru-operatorii-feroviari-de-calatori/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on May 31, 2019, 10:41:00 AM
15591 a ajuns azi in Arad cu +229. Locomotiva defecta in Radoiesti.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on June 15, 2019, 08:31:22 PM
Povestea IC2 continua. De azi incolo se anuleaza permanent toate trenurile Bucuresti - Brasov si Brasov -  Bucuresti ale ATC. Ieri li s-a stricat un automotor aproape de Campina...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on June 16, 2019, 07:36:29 AM
Finally, era bataie de joc ce faceau in primul rand de banul public ce primeau ca compensatie.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on June 16, 2019, 06:08:33 PM
Quote from: frunzaverde on June 15, 2019, 08:31:22 PM
Povestea IC2 continua.
Cu acest episod sper sa se termine intreaga poveste, iar tomberoanele acelea sa ajunga unde le era locul initial in Danemarca. Adica la fier vechi, pentru ca de altceva e clar ca nu sunt bune. Exista un loc pe piata si pentru AstraTransCarpatic, cu conditia sa ofere un serviciu predictibil si de calitate.

Quote from: frunzaverde on June 15, 2019, 08:31:22 PM
De azi incolo se anuleaza permanent toate trenurile Bucuresti - Brasov si Brasov -  Bucuresti ale ATC.
Operarea Bucuresti - Brasov si retur s-a anulat din data de 16 iunie, nu din 15. Ieri dimineata am vazut automotorul garat la unul din peroanele centrale ale Garii de Nord. Nu am facut poze. Am facut insa alta data, cand erau garate doua automotoare. M-am mirat, stiind ca nu merg cuplate. Probabil adusesera pe al doilea de rezerva, pentru eventualitatea in care se intampla o pana. 

(https://i.postimg.cc/7YTdQqc2/asstra3.jpg)



Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: GML on June 16, 2019, 06:46:23 PM
Cate vagoane si locomotive are aprox. ATC ul, in afara de IC2?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on June 16, 2019, 09:37:31 PM
Quote from: GML on June 16, 2019, 06:46:23 PM
Cate vagoane si locomotive are aprox. ATC ul, in afara de IC2?

Au 5 locomotive electrice + 1 diesel de manevra. Electricele (3xEC si 2xEA) sunt inchiriate. Vagoane au cate vor, pentru ca sunt fabrica de vagoane, si isi pot produce cate au nevoie (pot scoate un vagon nou in cateva saptamani). Cele curente provin din doua contracte esuate (cu RegioJet/Student Agency din Cehia) - din care au si cateva vagoane trase la gard.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on June 17, 2019, 09:54:17 AM
Bun, si daca au vagoane trase la gard si deci disponibile pentru trafic penru ca nu le-au mai cumparat clientii initiali, de ce naiba s-au mai incurcat cu IC2?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on June 17, 2019, 10:50:22 AM
Intreaba-l pe nea patron... Mi se pare de la bun inceput ciudat ca au luat automotoare in conditiile in care ei au fabrica de vagoane...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on June 19, 2019, 09:02:00 PM
Apropo de IC2, trasa la Mangalia e operata cu tren clasic, locomotiva + vagoane, sau automotor?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: cristi5 on June 19, 2019, 09:26:18 PM
Scrie mai sus ca au numai electrice, deci nu poate fi cu locomotiva :)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: BogdanPetrini on June 19, 2019, 11:58:01 PM
Deși în livret trasa are tonaj de garnitură cu locomotivă, trenul de Mangalia se face cu (probabil) singurul IC2 pe care îl mai au funcțional.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: GML on June 20, 2019, 10:32:15 AM
IC2 ul poate fi tras de o locomotiva normala? Parca aveau probleme cu decuplare/cuplare
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on June 20, 2019, 12:03:21 PM
Nu, nu se poate. Locomotivele au cuple clasice, manuale (cu tampoane). IC2-urile au cuple automate lejere (tip Shaku) pentru automotoare. Exista adaptoare, dar nu sunt pentru uz curent, ci doar pentru interventii, avand limitari destul de serioase.

Daca doresti sa tragi automotorul cu locomotiva singura solutie e sa convertesti locomotiva (permanent) in cupla Shaku, dar asta inseamna ca locomotiva devine dedicata in a trage automotorul/automotoarele devenite vagoane. Pe urma, osiile motoare ale automotorului nu sunt construite pentru a fi tractate distante lungi, cu potential mare de defectiuni la osie si motor.

Cupla e o problema clara si insurmontabila - o conversie a IC2 in vagoane este prea scumpa; dedicarea unei locomotive este costisitoare (cost mare de oportunitate), mai ales ca Astra Trans Carpatic isi poate produce propriile vagoane, la "pret de cost", doar au ditai fabrica de vagoane in proprietate. Plus ca taratul de IC2 cu locomotiva e reclama proasta si pentru ATC si pentru Astra Vagoane Calatori...

Ar mai putea fi probleme - nu mi-e clar daca automotorul e capabil sa accepte suficient curent de la un alt vehicul pentru toate functiile (incalzire, AC, lumina...).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on June 21, 2019, 01:01:36 PM
Quote from: BogdanPetrini on June 19, 2019, 11:58:01 PM
Deși în livret trasa are tonaj de garnitură cu locomotivă, trenul de Mangalia se face cu (probabil) singurul IC2 pe care îl mai au funcțional.
Da, se face cu IC2.

(https://i.postimg.cc/pXPHkD0G/ic2.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on August 10, 2019, 11:09:00 AM
Quote from: frunzaverde on April 05, 2019, 04:55:59 PM
In momentul asta cuplele sunt inutilizabile - au probleme atat de software (automotoarele nu se recunosc intre ele, si nu pot face tractiune multipla) cat si de hardware (cu mansonul aerodinamic). Asta a fost una din problemele pe care le-au avut constant la DSB - nu au putut fi folosite niciodata in cupluri la DSB.
Cumva au rezolvat problemele astea, intrucat ieri 09 august au plecat in cuplu la Mangalia

https://youtu.be/yGJl1LEzOnI



Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on August 11, 2019, 09:23:56 AM
Rezolvarea pare... neaosa. Din ce se vede pare a fi un mecanic in fiecare automotor, cu coordonare prin statie - se si vede ca al doilea motor are postul de conducere ocupat - e usa deschisa... Cu mansonul aerodinamic si cupla cred ca au rezolvat-o intr-un mod similar - mansonul poate fi dat jos la 140, si posibil sa si fi desfiintat cupla de comanda multipla si legatura electrica (cu doi mecanici cupla mecanica e suficienta).

Modul asta de conducere e permis in Romania si la calatori si la marfa (EA-urile nu au prize de comanda multipla). Doar ca e extraordinar de ineficient.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on August 11, 2019, 09:47:34 AM
De ce anume e ineficienta?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on August 11, 2019, 10:23:45 AM
Doi mecanici de locomotiva = doua salarii pentru fiecare tura de munca, in loc de unul singur, daca mergea comanda multipla. Mecanicii de locomotiva nu sunt ieftini - vor salariu, diurna, dormitor, mancare (pe buna dreptate!). In conditiile in care costurile astea au facut sa se treaca la conducere simplificata inca din anii '70 in Europa ('90 in Romania) chiar si pentru trenuri cu 10-15 vagoane, la un asemnea tren de doua motoare modeste ca capacitate, nu vad cum poti mentine eficienta in operare cu 2 mecanici...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on August 11, 2019, 11:43:13 AM
Se pare ca nici macar asa nu merg foarte mult fara defectiuni:

Stimați călători, vă informăm că trenurile IR 15581 și IR 15582 de pe ruta București Nord - Mangalia și retur sunt anulate în data de 11.08.2019.

Călătorii care au bilete cumpărate online la trenurile afectate de anulări vor primi banii automat în contul asociat cardului cu care s-a efectuat achiziția. Acest proces poate dura 3-4 zile lucrătoare, depinzând de banca clientului. Toți ceilalți călători sunt rugați să se prezinte la ghișeul din Gara de Nord, în timpul orelor de program, cu biletele în original, pentru restituirea contravalorii călătoriei neefectuate.

Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat!


-------------------------------------------------------
Daca pe Valea Prahovei sau chiar (de) la Titu ai alternative, sa se intample asa ceva cand ai cumparat un bilet pana la Mangalia, de exemplu, sau Constanta, e distrugere curata pentru ca e plin sezon si nu mai gasesti bilete in perioada anularii nici sa fie nu stiu ce. Efectiv nu stiu cine mai are curaj sa plece la mare cu ei.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on August 11, 2019, 09:08:45 PM
E o gluma ceea ce face Astra cu aceste automotoare.

Nu stiu cand au dat comunicatul, dar la urma a plecat IR 15581-- cu 4 (!) ore intarziere spre Mangalia. La intorcere a pornit din Mangalia cu 80 min intarziere iar intre Eforie Nord si Constanta a facut aproape o ora jumate (14 km, viteza medie 10 km/h  ??? ). De la Constanta la Bucuresti a venit chiar in spatele trenului lor mai departe spre Arad  >:( (cu 140 min intarziere).

Spre Brasov au anulat trenurile pe bune  :bash:.

Ceea ce vad eu este ca ei astazi s-au tarat pana la Mangalia si inapoi doar sa aiba numarul de km parcursi si sa poata cere compensatia. Daca la dus poate mai avea sens sa mearga automotorul (desi la 4 ore intarziere nu stiu cine stia de tren) dar la intoarcere era absolut inutil sa circule fiind la nici 10 minute in spoatele lui IR 15593. Asta, daca e asa mi se pare revoltator. E risipa a banului public acordarea compensatiei pentru acest tren pe ziua de azi.

And while on the subject:

Operator cu grad de ocupare de 27% și compensație de 83% (https://clubferoviar.ro/subventie-in-transportul-feroviar/)

Ps: ok, mam descarcat. Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu operatorii privati (si aici vorbesc doar de infrastructura Interoperabila) atata vreme cat au si ei o clientela a lor (Regio Calatori pe Valea Prahovei, TFC pe Cluj - Oradea). Insa Astra cu aceste automotoare cu un mers asa imprevizibil nu o sa aiba clientii lor fideli, iar acest chin ce ei numesc tren Bucuresti - Mangalia in faza asta nu ar trebuii ajutat de stat.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: BogdanPetrini on August 11, 2019, 09:42:59 PM
Ai idee cu ce număr au circulat? Pe Infofer trenurile 15581 și 15582 apar anulate.

L.E.: Le-am găsit. Au fost re-introduse în circulație, după ce inițial au fost anulate cu numărul 15581-- / 15582--. Voiam să atașez câteva screenshot-uri, dar revin după ce citesc cum să le încarc  :D
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on August 11, 2019, 09:56:59 PM
IR 15581-- (https://appiris.infofer.ro/MyTrainRO.aspx?tren=15581--)

IR 15582-- (https://appiris.infofer.ro/MyTrainRO.aspx?tren=15582--)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: JohannDB on August 12, 2019, 02:56:19 AM
Automotorul în discuție al celor de la ATC, se poate să fi plecat cuplat "pe bune", adică mecanic, pneumatic și electric; faptul că are și al doilea/a doua unitate mecanic la bord, să fie un amănunt al dorinței de-a pune pe drum "garmitura" așa cum este (pentru că de la Constanța nu mai este linie electrică, pentru a fi tras de altceva)....
     Rolul celui de-al doilea mecanic ar fi de-a compensa funcționarea proastă a comenzii multiple, cu manevre manuale, prin comenzi verbale primite prin radio (sau intercomunicație între unități) de la primul mecanic, în momentul în care al doilea "motor" nu execută comanda primită prin comanda multiplă... Ansaldo-Breda a primit multe reclamații de la DSB (danezii de aici) pentru proasta/aiurea funcționare a acestei comenzi.
  Automotorul nu are mare capacitate de tracțiune; nu este ca o locomotivă, el "cărându-se" pe sine... Dacă unul rămâne în pană, poate veni altul care să-l "ia la cravată", dar deplasarea aceasta cu o unitate inactivă/remorcată se va face cu viteza...melcului, ceva pe la 60 km/h pentru a nu distruge sistemul de transmisie al "remocherului"... Poate așa se explică și sosirea cu întârziere la Mangalia, iar la urmă sosirea cu mai mare întârziere la București...
  Se pare că anomaliile afectează calculatoarele, care deși "se văd", își trimit inexactități; și atunci mecanicul 2 la indicațiile mecanicului 1, face manevrele manual....
Și fiind vârf de sezon, nici ATC-ul nu a vrut să fie "outsider", deși.................
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on August 12, 2019, 08:38:00 AM
Comanda multipla are doua setari - pornit sau oprit - nu se poate 'suplimenta' sau 'compensa' . Sistemul ori e pornit - caz in care pupitrul de comanda din vehiculul secundar nu este activ deloc, ori este oprit complet. Oprirea si pornirea sistemului de comanda multipla se face la IC2/4 exclusiv in regim de stationare - de altfel la toate locomotivele pe care le stiu e la fel ca regula.

La DSB comanda multipla nu a functionat niciodata - si IC2-urile si IC4-urile circula "simple".

Nu se permite tractarea unui automotor IC2/4 de catre un altul cu mai mult de 40 km/h - nu a fost cazul - ambele trenuri "dezanulate" au circulat cu 140.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on August 12, 2019, 08:51:00 AM
Ieri a circulat un singur automotor, iar la intoarcere a intarziat mai mult de 80 min din cauza acestui accident (https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/doua-persoane-lovite-de-tren-in-constanta-zona-poarta-6-697874.html?).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on August 12, 2019, 11:39:37 AM
Oare au putut face ceva acolo la cuple astfel incit sa fie cuplate doar mecanic? Ca locomotivele sa circule amindoua cu mecanic fara sa comande primul si al doilea automotor.

Dubla tractiune cum ar fi, nu multipla tractiune.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on August 18, 2019, 03:48:52 AM
@dan tm - exact asta au facut. Sunt cuplate in cupla Shaku, mecanic si electric dar multipla comanda e oprita, si se conduc "prin statie" cu doi mecanici.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on August 18, 2019, 05:22:37 PM
Se pare ca Astra a vazut ca totusi e varf de sezon si a scos de la gard vagoanele care stateau degeaba. 5 cusete si vagonul salon pe ruta Arad - Bucuresti - Constanta.


https://youtu.be/Sc-TPSpsBWs


Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on August 22, 2019, 09:19:50 PM
 Incident neplăcut în drum spre litoral. Trenul Astra Transcarpatic București Nord – Mangalia s-a defectat la Ciunița (https://clubferoviar.ro/astra-transcarpatic-2/)

"Astăzi trenul IR 15581 de pe ruta București Nord – Mangalia a circulat doar până la stația Ciulnița din cauza unei defecțiuni tehnice. Prin urmare, acesta nu își continuă drumul, iar trenurile IR 15582 de pe ruta Mangalia – București Nord și trenul IR 15521 de la București Nord la Titu sunt anulate astăzi, în data de 22.08.2019", se arată într-o postare pe pagina de Facebook Trenuri Astra Transcarpatic.
Astra Transcarpatic le va returna pasagerilor banii dați pe bilete
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 02, 2019, 08:01:53 PM
De astazi...
https://www.facebook.com/1923860884501912/posts/2507795476108447/ (https://www.facebook.com/1923860884501912/posts/2507795476108447/)
QuoteStimați călători,

⚠️ Vă informăm că trenul IR 15522 de la Titu la București Nord este temporar anulat, în locul lui circulând trenul 15520 cu plecare din stația Titu la ora 05:45.

Pe celelalte rute operate de Astra Trans Carpatic se circulă normal la acest moment.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat!

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on September 02, 2019, 08:58:56 PM
Cred ca ar fi mai simplu sa anunte ce circula, decat ce e anulat. La cate curse anulate, eu nu mai merg cu Astra.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on September 16, 2019, 09:39:32 PM
QuoteNOUTĂȚI ÎN MERSUL TRENURILOR SOFTRANS, DIN 16 SEPTEMBRIE 2019

Răspunzând multor solicitări, Softrans va repune în funcțiune, începând cu 16.09.2019, două noi trenuri pe relația: Craiova – București Nord – Brașov și retur. Ele vor funcționa, pe aceste rute, până în 14.12.2019.

Mersul trenurilor, pe aceasta relație, va fi următorul:

TUR. Plecări din Craiova:
Trenul 15931 va pleca din Craiova, dimineața, la 6:10 și va ajunge în București Nord la 9:13; la 9:23 va pleca mai departe spre Brașov, unde va ajunge la 11:55.
Trenul 15933 va pleca din Craiova, dimineața, la 6:40 și va ajunge în București Nord la 9:51; la 10:20 va pleca mai departe spre Brașov, unde va ajunge la 12:52.
Trenul 15935 va pleca din Craiova la 15:58 și va ajunge în București Nord la 19:02; la 19:24 va pleca mai departe spre Brașov, unde va ajunge la 22:01.

Pe parcurs, va avea opriri și la: Caracal, Roșiori-Nord, Videle, respectiv Ploiești-Vest, Câmpina, Breaza, Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal.

RETUR. Plecări din Brașov:
Trenul 15932 va pleca dimineața din Brașov, la 06:50. Va ajunge în București Nord la 09:28 și se va repune în mișcare, către Craiova, la 10:00. Sosirea în Craiova, la 13:29.
Trenul 15934 va pleca după-amiaza din Brașov, la 14:55. Va ajunge în București Nord la 17:31 și se va repune în mișcare, către Craiova, la 17:42. Sosirea în Craiova, la 20:53.
Trenul 15936 va pleca după-amiaza din Brașov, la 15:45. Va ajunge în București Nord la 18:18 și se va repune în mișcare, către Craiova, la 18:30. Sosirea în Craiova, la 21:55.

Pe parcurs, va avea opriri în aceleași stații ca la tur.

https://www.facebook.com/525120760920888/posts/2130445463721735/ (https://www.facebook.com/525120760920888/posts/2130445463721735/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on September 16, 2019, 11:31:35 PM
Quote from: Balto on January 13, 2018, 09:43:44 AM
FEROTRANS TFI a cumparat 53 de automotoare din Olanda pe care le va moderniza cu intentia de a opera trasee interne


NS wants to reverse the sale of diesel trains (DM '90) to Romanians
stirea originala (https://www.treinreiziger.nl/ns-wil-verkoop-dieseltreinen-dm-90-aan-roemenen-terugdraaien/)
google translate (https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.treinreiziger.nl%2Fns-wil-verkoop-dieseltreinen-dm-90-aan-roemenen-terugdraaien%2F)

(info preluata de la colegul dan tm care a postat link-ul pe forumtrenuri)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: elphax on October 18, 2019, 03:58:19 PM
Nu am mers de ani cu trenul. Am vazut ca exista tren de noapte Astra Timisoara - Bucuresti si au cuseta de 4 locuri , nu de 6 cum stiu ca avea CFR. Stie cineva cum arata, sunt conditii mai bune decat la CFR ?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Phenol on October 18, 2019, 04:09:31 PM
Daca e sa aleg dupa conditii asi alege Astra, insa daca este sa aleg dupa orar aleg CFR-ul. Are si CFR cuseta de 4 si nu ajunge la 5.40 dimineata.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: rota on January 20, 2020, 12:45:28 PM
Tranzacție: Producătorul austriac de componente pentru industria feroviară Ultimate Europe cumpără compania românească O.D. Tehnic, fondată de frații Popa

Înființată în 2004, O.D. Tehnic produce repere din rășini armate cu fibră de sticlă, 95% din producția companiei fiind destinată domeniului feroviar. Compania deține o hală de producție în Podnari, județul Dolj.
Sursa (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/tranzactie-producatorul-austriac-de-componente-pentru-industria-feroviara-ultimate-europe-cumpara-compania-romaneasca-o-d-tehnic-fondata-de-fratii-popa-19232686)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: carutasul on January 21, 2020, 03:28:33 PM
presupun că Podnari e Podari, lângă Craiova.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Dagda on June 10, 2020, 02:15:28 PM
Hm, se pare ca Regio Calatori surprinde din nou, face doar 4 ore 55 de la Brasov pana la mare in conditile in care este incadrat ca fiind tren Regio si are un pret de 64 de lei.
Din Bucuresti Baneasa pana in Constanta face 2 ore si 1 min, find practic cel mai rapid tren.  :o
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on June 10, 2020, 10:56:28 PM
Da, 2:01 de la Bucuresti Baneasa la Constanta si invers chiar 1:57  :o :o cu o oprire la Fetesti ! (sigur nu e pana-n Bucuresti Nord, din Baneasa pana in Bucuresti Nord se mai fac intre 7 si 10 minute, dar oricum e o performanta)

Si admirabil sub 5 ore de la Brasov la Constanta, cu 11 OPRIRI ! ! ! (adica realmente mers de personal pe Valea Prahovei, abia de la Ploiesti Vest devine un tren cu f. putine opriri.) La dus spre mare face 4:55 (BV 07:21 CTA 12:16), la intoarcere 4:48 (CTA 15:47, BV 20:35).

Viteze comerciale:
Constanta - Brasov = 80 km/h (383,9 km in 4,80 ore)
Constanta - Ploiesti = 97 km/h (276,5 km in 2,85 ore)
Constanta - B.Baneasa = 112 km/h (218,4 km in 1,95 ore)

Probabil e trasat cu Vmax 140 km/h.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on June 10, 2020, 11:02:26 PM
Si stati asa, ca partea cea mai tare inca mai urmeaza. Nu numai ca respecta la minut orarul, dar a facut chiar cu 9 minute mai putin intre Fetesti si Buc-Baneasa pe 09.06.

Adica o viteza medie de 143,7 km/h intre Fetesti si Buc. Baneasa... Ceea ce e imposibil de obtinut cu Vmax 140. Inseamna ca au o rama cu care baga 160 ... ?

(https://i.imgur.com/dKubIDB.png)

PS. Iar azi, pe 10.06 din nou a ajuns timpuriu cu 8 minute in Baneasa si 3 min in Ploiesti Vest. Deci nu e intamplare.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: gruiarew on June 11, 2020, 12:25:10 AM
Bravo vouă. Cu toate reabilitările între Vințu și Deva, mie CFR-ul îmi dă tot 4:45 pentru 194 km de la Sibiu la mine la sat. Bine măcar că apare la loc perechea 1811/1812. Altfel era minim 9h..
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: BogdanPetrini on June 11, 2020, 01:27:23 AM
Trenul celor de la Regio Călători este într-adevăr trasat cu maximul posibil pe toate distanțele. Cam așa arată trasa lui, 140 - 160 km/h pe mare parte din traseu, iar pentru mine cel puțin este o surpriză la Ram. Pajura unde VS a crescut de la 70 km/h anul trecut, la 100 km/h.

(https://i.imgur.com/CxjDkkQ.jpg)


(https://i.imgur.com/jrwmspC.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: neobluenet on June 11, 2020, 07:42:17 AM
Regio Calatori a cumparat niste rame frantuzesti de la sfarsitul anilor '90, inceput de 2000. Acestea sunt apte de 160 km/h si le folosesc pe ruta asta, uneori cuplate cate 2. Acum vreo saptamana a fost un incident cand s-a rupt cupla uneia la Timisul de Jos.

(https://regiocalatori.ro/wp-content/uploads/2019/05/regio_calatori-slider_2019-1.jpg)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Dagda on June 11, 2020, 10:55:44 AM
@vancouver ft buna viteza medie pe Bucuresti Baneasa - Fetesti, totusi tinand cont ca ajunge destul de des mai repede poate ar fi o idee sa mai scurteze timpii.

https://youtu.be/J0G6tFiFpJA?t=97
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on June 11, 2020, 11:30:03 AM
Nu vreau sa stiu cat consuma o rama de-aia diesel la 160km/h .  De ce nu folosesc rama electrica frantuzeaza de-aia veche, de batzaie din toate partile (RIO). Asa avea un alti ani. Extensia pana la Mangalia nu genereaza mare profit (cu diesel, chiar deloc).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: TibiV on June 11, 2020, 11:41:43 AM
@neobluenet,
cupla rupta a trenului X72500 Regio Calatori o poti vedea aici:

https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=706.msg289299#msg289299 (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=706.msg289299#msg289299)

@Sorinus,
de la Constanta la Mangalia singura alternativa la Diesel ar fi "aburoase"...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on June 11, 2020, 02:25:40 PM
Stiu, sunt din Cta. Dar nu mi se pare asa mare traficul spre Mangalia. Pot sa puna un Caravele d-ala vechi sa plece la 15 minute spre Mangalia dupa ce ajunge rama electrica.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on June 11, 2020, 04:49:44 PM
Mi-am pus si eu problema de eficienta operarii trenurilor directe pana la Mangalia in general, avand in vedere diferenta masiva de timp dintre un tren clasic (c.90 min CFR Calatori vs. c.58 min cu un automotor usor, cu acceleratie puternica). Teoretic, ai scoate timpi multi mai buni pentru aproape toate directiile fara vagoane de dormit cu trenuri directe pana la Constanta, si automotoare Desiro trase la peronul alaturat penduland pe Constanta-Mangalia.

Cred insa ca trenul direct pana in statiuni constituie una din putinele atractii ale Caii ferate vs. Auto, asa ca operarea directa cred ca e mai benefica pentru toata lumea.

Eu as pune problema altfel. Constanta-Mangalia este destul de atractiva pentru traficul de calatori in sezon, si are un potential ridicat de trafic de naveta pe termen lung. Pe masura ce avanseaza lucrarile pe CIV, raman o gramada de materiale semi-bune de electrificare, cupoane de sine etc. As incerca sa electrific si sa dublez partial linia pe portiunile usor de realizat, utilizand materiale semi bune recuperate de pe CIV. Cu un efort financiar relativ modest, se poate elimina linia Diesel infundata si elimina aproape complet tractiunea Diesel pe Regionala Constanta (in afara de Medgidia-Tulcea, care ar putea fi deservita de un Desiro & conexiuni in Medgidia).

Dublarea ar permite eliminarea statiei Neptun, folosita doar ca punct de trecere (nu halta Neptun). As desfiinta si Halta Agigea Ecluza (prea departe de oras si prea aproape de Constanta vs microbuzul de pe DN). Sectiile usor de dublat sunt:

1. Tuzla - Gara Costinesti
2. Agigea - Eforie Nord (doar daca pasajul de pe DN e suficient de lat)
3. Iesirea sudica din Costinesti - Mangalia

Cu sectiile astea dublate, cred ca se poate asigura o cadenta de 2tph, cu incrucisari pe sectiunile de linie dubla. O tinta de 45min pentru Constanta - Mangalia si 2h45 pentru Bucuresti-Mangalia cred ca ar fi relativ usor de realizat.

In acelasi timp, cred ca trebuie descurajata operarea cu tractiune diesel pe linii electrificate pe distante lungi. Un TUI mai ridicat pentru tractiune diesel sub catenara ar putea fi unul din mecanismele implementate.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Dagda on June 13, 2020, 07:18:00 PM
Quote from: vancouver on June 10, 2020, 11:02:26 PM
PS. Iar azi, pe 10.06 din nou a ajuns timpuriu cu 8 minute in Baneasa si 3 min in Ploiesti Vest. Deci nu e intamplare.

Se pare ca Regio Calatori a ajuns si astazi mai repede, tot cu 9 min in Bucuresti si cu 4 min in Ploiesti.
(https://i.ibb.co/bWQRS94/regio-calatori.png)

Deci ar fi fezabila o calatorie Bucuresti Nord - Constanta sub 2h fara opriri...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on June 13, 2020, 10:33:24 PM
Nu numai ca este posibil, dar chiar se si intampla in mod real. De ex. ieri, 12.06.2020, trenul 1682 a facut 1:51 real intre Constanta si Bucuresti Nord. Planificat este in 1:59, a ajuns cu 8 minute mai devreme:

(https://i.imgur.com/2YNEvJc.png)

Azi a ajuns in 1:53 real.

Exista filmare pe net cu tren in sens invers, Bucuresti-Constanta, in 1:51, pe vremea cand inca se lucra la podurile dunarene. Acum ca se merge cu 100 pe pod se castiga minim 2 minute fata de acele vremuri si nu stiu sa existe alt puncte in care sa se piarda ceva. Deci posibili sunt si timpi sub 1:50.

De altfel azi si 1684, cu o oprire la Medgidia, a ajuns in 1:55 ! Ceea ce arata clar ca s-ar putea scurta timpii din mers de la 1:59 macar la 1:55 fara oprire. Iar daca CFR ar lua o rama electrica moderna pentru aceste trenuri in loc de locomotiva cu vagoane cu siguranta ar scoate in jur de 1:45 si oficial ar putea sa puna 1:50 in mers.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Andi on June 13, 2020, 10:45:23 PM
Si nici macar raportarile nu-s mereu reale, trenurile in teren ajungand chiar mai repede.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: razvan96 on June 13, 2020, 11:04:07 PM
1h48 a fost cel mai rapid tren Bucuresti Nord-Constanta conform raportarii oficiale, atat cat am urmarit eu.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on June 13, 2020, 11:06:30 PM
Sunt beneficii relativ minore la 1h50 vs 2h. Dar, daca ar reusi sa scoata 1h45, ar putea sa penduleze doua rame electrice cu frecventa de un tren la doua ore, 15min fiind suficiente pentru turnaround daca se face curatenie din mers (cu personal la bord).
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: vancouver on June 13, 2020, 11:19:02 PM
Si hai sa aruncam o privire la Softrans. Azi ajunge timpuriu de la Cta la Buc Nord, in 2:08 cu 4 opriri. (5 minute mai devreme decat programat). Mai departe pleaca la ora programata din Buc Nord spre Craiova, la Videle iar ajunge timpuriu cu 7 minute... la final mai intarzie cateva minute pe la Caracal, dar la Craiova ajunge la timp.

Deci sunt clar inca posibilitati de reducere a timpilor. Sincer ma intreb cati calatori are Softrans de la Ciulnita, daca nu cumva e chiar contraproductiv, ca se aglomereaza si enerveaza calatorii cei mai "productivi", cei care merg pe distanta mai lunga. Eu as renunta la opririle de la Cernavoda si Ciulnita si cu 2 opriri ramase as incerca sa vad daca se poate face o trasa fix in 2 ore. Ca e posibil am vazut mai sus la trenul CFR, care a ajuns in 1:55 cu 1 oprire, deci 2 opriri ar fi ajuns in aprox. 1:57.

Ce ar mai trebui facut, fara legatura cu vreo companie: pe liniile reabilitate o mica depasire de +2 sau 3 km/h in plus fata de 160 nu e absolut nici o problema. Normele actuale prevad pedepse draconice chiar si la 1 km/h peste VS, ceea ce e OK pe linii de 50 daca un marfar merge cu 51 sau 52, dar e absurd pe liniile noi. Si atunci mecanicii merg cu 156-158 si nu ajung efectiv aproape niciodata la 160. Pentru a mentine cu adevarat 160 ar trebui schimbata aceasta regula invechita. Numai pentru magistrale reabilitate, numai pentru zonele cu viteza mai mare de 140 si numai pentru trenuri de calatori. Ceva gen toleranta +3 km/ora fara absolut nici o consecinta si inca +3 km/h doar inregistrare la "dosar" si mustrare. Inregistrarea la dosar poate ulterior sa conteza la o depasire mai mare, adica astfel exista antecedent de "vitezoman".

Si astfel chiar se poate mentine 160, adica real 159 - 161 km/h.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on May 19, 2021, 02:14:04 AM
,,Grupul Grampet va intra în posesia unui parc de 1.200 de vagoane-cisternă tip Zacs de capacitate mare (85 mc), valoarea acestora depăşind suma de 100 de milioane de euro"

ZF (https://www.zf.ro/companii/compania-grup-feroviar-roman-parte-grupul-grampet-incheiat-anul-20087515)

Reamintesc:
Quote from: tom_sawyer on July 27, 2020, 02:44:06 PM
Gruia Stoica a preluat platforma RAFO, unde va dezvolta cel mai mare centru logistic pentru containere și produse petroliere [din Moldova]
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on May 19, 2021, 09:21:38 AM
vancouver, aveai mare dreptate cu timpii. Sunt inca fooooarte trasi de par. Am mers sambata dimineata cu Softrans la Constanta, si in absolut toate garile a stat macar 5 minute, la Ciulnita ma saturasem.
Legea feroviara spune ca nu poti pleca mai devreme, deci daca trenurile ajung mai devreme de exemplu la Nord,inseamna ca doar pe ultimul tronson au recuperat acele minute, ptr ca la ultima statie a stat pana i-a venit ora de plecare.

Cumulat, cred ca se pot barbieri 10 minute numai facand mersul un pic mai la limita, pe Buc-Cta.

Trenul a mers snur in rest, doar iesirea din nord / intrarea in Cta fiind lente. Liniile din gara Cta au fost reabilitate anul acesta, iar la Nord stim situatia.

Trenul a fost plin ochi de la Bucuresti, deci intr-adevar, nu stiu cat sens au acele opriri. Pe de alta parte, e trasat la RE, deci trebuie sa cam opreasca.

Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 19, 2021, 10:29:36 AM
Trasa respectivă a fost cerută așa de Softrans. 1686 de la CFR deși e tren convențional cu locomotivă clasică și deci teoretic cu accelerații mai slabe, are o trasa mult mai strânsă, cu multe zone in care face 30 secunde - 2 minute in minus pe o interstatie.

De ce a cerut Softrans trasa asta nu știu - n-or vrea sa forțeze automotorul...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on June 23, 2021, 10:32:01 PM
Stellantis și Russian Railways vor să vândă compania de logistică auto Gefco

Firma Gefco, lider european în logistica auto, a fost scoasă la vânzare de proprietarii săi, operatorul feroviar Russian Railways şi constructorul auto Stellantis, într-o tranzacţie evaluată la peste două miliarde de euro, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.

Înfiinţată în 1949, Gefco are 11.500 de angajaţi în 47 de ţări, printre care se numără şi România. Compania vinde servicii de transport producătorilor auto Stellantis, Ford, Renault, Skoda şi Toyota dar şi altor companii precum Nestle şi Electrolux.

În 2012, constructorul auto francez PSA Group a vândut o participaţie de 75% din acţiunile Gefco către Russian Railways pentru 800 de milioane de euro. PSA Group a devenit Stellantis anul trecut după fuziunea cu constructorul auto italian FCA.

economica.net (https://www.economica.net/stellantis-si-russian-railways-vor-sa-vanda-compania-de-logistica-auto-gefco_518416.html)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on December 15, 2021, 06:55:03 PM
VTG Germania se extinde pe piața românească și cumpără E-P Rail și CER Fersped

Compania germană VTG Rail, subsidiară VTG, specializată în operațiuni de logistică și management active feroviare intră pe piața românească prin achiziția E-P Rail și CER Fersped, companii deținute de omul de afaceri Radu Gheorghiu.

Una dintre clauzele convenite este menținerea actualului manager al companiilor și acționar Radu Gheorghiu cel puțin trei ani după semnarea contractului. Operatorul E-P Rail va deține un avantaj competitiv pe piață în urma accesului la parcul de vagoane deținut de cea mai mare firmă de management de profil din Europa, VTG Rail.

E-P Rail este o companie din România cu capital social integral privat care are ca obiect principal de activitate prestarea serviciilor de transport feroviar de mărfuri şi a serviciilor conexe transportului feroviar. Compania a fost înființată în anul 2013 și deține subfiliale în Slovacia, Slovenia, Ungaria, Austria și Germania.

CER Fersped, cealaltă companie preluată, functionează ca operator privat de transport marfă pe calea ferată din anul 2004. Compania are ca principal client deservit Grupul EP Rail.

clubferoviar.ro (https://clubferoviar.ro/vtg-germania-intra-pe-piata-romaneasca-si-cumpara-e-p-rail-si-cer-fersped/)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on March 11, 2022, 11:11:24 PM
Quote from: frunzaverde on August 11, 2019, 09:23:56 AM
Rezolvarea pare... neaosa. Din ce se vede pare a fi un mecanic in fiecare automotor, cu coordonare prin statie - se si vede ca al doilea motor are postul de conducere ocupat - e usa deschisa...
Nu. Mi-am amintit in gara Predeal de ceea ce ai scris , cand am vazut cele doua vehicule cuplate, si am profitat putin de ocazie sa vad daca era un mecanic in postul celulalt automotor. Nu era. Dovada pozele -
(https://i.postimg.cc/8cgW1tbH/01.jpg)


(https://i.postimg.cc/0jC69xjk/02.jpg)






Se pare ca au gasit cumva solutia sa faca sa functioneze cupla automata, softul si ce mai trebuie ca astea sa se comande dintr-un singur post.
Ca la venire am mers cu o roata "patrata" sub noi, care a facut un zgomot la limita (in)suportabilului, ca s-a oprit in mod inexplicabil de doua-trei ori intre Ploiesti si Floresti, astea sunt amanunte  8)
Imagini de la inceputul lunii ianuarie a.c.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 12, 2022, 12:50:34 AM
Inseamna ca au rezolvat. Intrebare : s-a simtit motorul la automotorul din spate? Posibil sa fi rezolvat doar cu cupla electrica, nu si cu controlul, si sa circule in regim de remorca.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on March 12, 2022, 01:35:53 PM
Quote from: frunzaverde on March 12, 2022, 12:50:34 AM
s-a simtit motorul la automotorul din spate
Da, categoric. Atunci cand s-a oprit intre Ploiesti si Floresti, a oprit si repornit motorul de cateva ori. Stiu pentru ca am stat in automotorul din spate.
Nu stiu daca in regim de remorca, cu doar o unitate activa, ar avea putere suficienta sa urce de la Timis la Predeal, si asa parea in mai multe randuri ca se chinuie destul de tare la urcare.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on March 22, 2022, 12:18:51 PM
Nou operator de transport pe ruta Bucuresti Nord - Brasov: Transferoviar Calatori


Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on March 22, 2022, 01:05:08 PM
Doua vagoane si diesel sub catenara. Ce risipa colosala de subventie & trase.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Xenos on March 22, 2022, 01:45:12 PM
Era mai bine sa urmeze planul initial sa le puna pe traseele Cluj-Oradea si Cluj-Tg Mures, oricum total sau partial neelectrificate.
Este intr-adevar o risipa de trase sa le bage pe Buc-Brasov, ruta oricum bine deservita de CFR si de alti operatori.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Sorinus on March 23, 2022, 09:28:35 AM
Inteleg ca automotoarele diesel sunt muuuult mai ieftine decat orice rama electrica. De-asta plimba diesel sub catenara?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 23, 2022, 06:14:04 PM
Nu costul de achizitie al automotoarelor e problema (desi da, in momentul asta, exista o abundenta de automotoare diesel din anii '90-2000 pe piata, in parte datorita electrificarilor din Danemarca, UK si Franta si reinnoirilor din Germania), ci modul absolut idiot in care se calculeaza TUI-ul.

Este mult mai ieftin sa exploatezi in Romania automotoare usoare Diesel sub catenara decat automotoare usoare electrice, pentru ca platesti TUI suplimentar sa utilizezi electrificarea.

Un automotor lejer Diesel plateste cu 81-85 de bani in minus pe km TUI fata de un automotor lejer electric, si asta inainte de costul cu combustibilul. Costul cu combustibilul este de cam 9-10 lei/km in campie, costul cu curentul e undeva la 8-10 lei/km din cauza consumurilor foarte mici (care fac ca toate taxele pe MWh sa fie incasate per-MWh, cand un operator gen TFC sau RegioCalatori nu ar ajunge la mai mult de 0.5 MWh pe toata reteaua, avand foarte putini consumatori posibili).

Pe scurt, statul te incurajeaza sa poluezi. Refacerea de la zero a metodologiei TUI ar trebui sa fie una din primele griji ale unui ministru al transporturilor, mai ales ca e treaba de cateva zile de munca, urmate de cateva saptamani de negociere (operatorii fiind oricum nemultumiti de situatia curenta).

Tot sistemul TUI e de altfel foarte contra-productiv - te incurajeaza, de exemplu, sa vrei sa ai linii cat mai rele la marfa : pe o linie clasa C (VS 90 km/h) platesti cu 1.1 lei / km mai putin ca pe o linie clasa A (VS 140 km/h), desi si pe linia de 90 si pe linia de 140 km/h tot cu <=90 vei circula, ca asta e viteza maxima permisa la marfa in Romania...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on March 23, 2022, 10:11:53 PM
Și UE lasă lucrurile așa? Nu dă vreo directivă care să fie obligatoriu de aplicat? Că ministrul și CFR SA nu cred că își bat capul.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on March 23, 2022, 11:30:17 PM
ERA (agentia UE pe calea ferata) este un monument de incompetenta si ea... Ea a venit cu toate ideile crete gen unbundling orizontal (separarea infrastructurii de trafic), open-access, pachetul IV, si alte aberatii inspirate de modelul britanic falimentar...

Si persista in prostie in conditiile in care UK renunta si renationalizeaza totul intr-o corporatie unificata (GBR) in 2023.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dobrogean on March 24, 2022, 08:13:27 AM
Romania a avut procedura de infringement deoarece CFR aplica in trecut pe liniile electrificate acelasi TUI (tarif de utilizare a infrastructurii) si la trenuri cu tractiune electrica si la trenuri cu tractiune diesel. Operatorii de transport au reclamat la Comisia Europeana ca platesc ceea ce nu consuma (adica mentenanta liniei de contact) si au avut castig de cauza, CFR a trebuit sa reduca TUI pentru trenurile cu tractiune diesel care circula pe liniile electrificate. Are CFR multe pacate, dar aici chiar nu este de vina, a fost obligata de Comisia Europeana sa procedeza asa.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: dan tm on March 24, 2022, 09:28:17 AM
Dar ce treaba are TUI plătit către CFR SA pentru linii cu infrastructura de electrificare?

asta e problema, că electrificarea este la altă firmă respectiv Electrificare SA.

Mă rog cel puțin era că s-au mai făcut comasări parcă.

Asa s-a explicat pe alt forum.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on March 24, 2022, 08:42:00 PM
Quote from: AndreiB on March 22, 2022, 01:05:08 PMDoua vagoane si diesel sub catenara.
Asta nu e nimic - uite poza de aici (https://forum.peundemerg.ro/index.php?msg=379947). Eu am venit la 10:25, automotorul pleca la 11:05. In tot intervalul acesta de timp a stat la peron cu toate motoarele pornite, nu numai cu cel auxiliar pentru utilitati.
Poluare placuta.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: tom_sawyer on April 08, 2022, 06:25:26 PM
Aprobarea Raportului nr. 3 în cadrul proiectului

,,Sistem integrat, baza de date unică și furnizare de informații privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători"

La finalul lunii februarie 2022 a fost aprobat Raportul nr. 3 cu privire la activitățile desfășurate în cadrul proiectului ,,Sistem integrat, baza de date unică și furnizare de informații privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători" în perioada 12.12.2021-10.02.2022. Cele două soluții informatice incluse în proiect sunt realizate de SC Informatica Feroviară SA (IF), prestatorul de servicii contractat de  Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) în iunie 2021. Raportul mai sus menționat a fost prezentat Comitetului director al proiectului și a fost aprobat de conducerea ARF.

Referitor la soluția software SSW01 – Baza de date unică, calcul indicatori și subvenție, a fost îndeplinită activitatea 3 prevăzută în caietul de sarcini – exploatare în producție și mentenanță. Astfel, în perioada de raportare, au fost organizate de către IF cursuri de instruire referitoare la soluția software SSW01 pentru personalul autorizat nominalizat de ARF. De asemenea,  s-au efectuat operațiuni legate de optimizarea procesului de încărcare a datelor transmise de operatorii de transport feroviar de călători (OTFC) cu privire la statisticile necesare pentru operarea bazei de date, respectiv bilete vândute, trenuriile care au circulat pe parcursul anului 2021.

În ceea ce privește soluția software SSW02 – Emitere electronică de bilete la trenurile de calatori în trafic intern, cu privire la activitatea 3 – Ghișeu unic, sistemul casă de bilete asistată de casier, s-au realizat activități legate de adaptarea aplicației de ticketing care să permită emiterea tuturor tipurilor de bilete ale OTFC care aderă la ghișeul unic.

Rezultatele acestui proiect sunt:

    asigurarea interoperabilității sistemelor de ticketing ale operatorilor de transport feroviar de călători din România și crearea unei baze de date, prin intermediul căreia, ARF să monitorizeze activitatea și performanța OTFC în conformitate cu indicatorii și standardele stabilite prin contractele de servicii public, astfel încât să se îmbunătățească modul de verificare a compensației de serviciu public prestată de OTFC;
    implementarea ghișeului unic, ce reprezintă un ansamblu de programe prin care se poate vinde o singură legitimație de călătorie pe distanța origine-destinație pentru toți operatorii care își dau acordul pentru acest sistem. Sistemul permite ca fiecare OTFC să vândă bilete la trenuri proprii și bilete combinate cu mai mulți OTF-C.

În vedere implementării soluțiilor software livrate prin acest proiect, ARF are un grup de lucru dedicat modificărilor legislative necesare introducerii biletului unic. La aceste grupuri de lucruri participă reprezentanți ai ARF și ai celor șase operatori de transport feroviar de călători din România.

Reamintim că proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și co-finanțat de la bugetul de stat.

https://arf.gov.ro/web/aprobarea-raportului-nr-3-in-proiectul-de-ticketing/
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on April 08, 2022, 07:04:49 PM
In comunicatul asta incredibil de stufos lipseste ceva esential: cand va deveni operational ghiseul unic?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 08, 2022, 07:19:20 PM
Tehnologic, e posibil de vreo 5 ani (de altfel, CFR si TFC folosesc deja sistemul xSELL facut Informatica Feroviara), tot proiectul curent fiind doar consum de bani pe ceva ce exista deja (si la o calitate si implementare mediocra).

E nevoie de lege, sa-i oblige pe operatori sa-si integreze ofertele si sa foloseasca acelasi sistem. Chestie care s-ar putea rezolva in cateva zile, dar cum ARF e ARF fac "grupuri de lucru" si "sedinte de progres", asa ca va mai dura cativa ani...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on April 08, 2022, 07:29:49 PM
Pare o slujba nestresanta 🤣. Fac angajari?
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: etravel on April 09, 2022, 04:17:27 PM
Quote from: frunzaverde on April 08, 2022, 07:19:20 PMva mai dura cativa ani...
Nu exista produse software "ou-of-box" care pot fi cumparate, instalate si customizate pe masura cerintelor beneficiarului, daca tot vor ceva de la zero ? Chestia asta sigur costa mai putin decat ceea ce vor ei sa faca, si functioneaza garantat.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on April 09, 2022, 10:39:18 PM
xSELL, solutia facuta de Infofer, exista deja si functioneaza deja out-of-the-box, cu cerintele ARF/CFR (vezi infofer.ro, unde cu exceptia partii de emis bilete, functioneaza).

Nu asta e problema: problema e:
1. ca ARF a recontractat la Infofer ceva ce deja exista de facto, pe bani buni, asa ca... dureaza "implementarea" (traducere : ajustarea sistemului) de catre Infofer, ca nu pot zice "a, dar aveam deja ce vreti, si vi l-am mai vandut odata la CFR Calatori"

2. e nevoie de schimbari legale, care sa forteze operatorul sa foloseasca xSELL si sa asigure decontarea procentuala a incasarilor pe bilete (o sa fie nasol, ca stim cat de bine plateste CFR Calatori...)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: GML on April 16, 2022, 12:27:50 PM
Am avut norocul, ca saptamana asta sa vin de la Sighisoara la Cluj cu TFC. Era curatenie pe tren, partea mai putin buna era, ca scaunele erau foarte tari sa stau 3 ore acolo.

O intrebare: de ce nu poate sa zica TFC ul direct pe site sau in orar, ca trenul respectiv merge de la Brasov la Cluj? In orar apar 2 trenuri: Brasov-Campia Turzii, si CT-Cluj Napoca.Practic e acelasi tren, cu 2 numere diferite. (10031 si 10429)

Problema mea e ca pe site nu apare ca si tren direct, un tren, care e direct.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: alexandru_m on November 09, 2022, 02:56:35 PM
Am ramas placut surprins de IR 11500 al Astra Trans Carpatic.

Mama mea a calatorit recent Bucuresti Nord - Arad si retur si conditiile au fost foarte ok.

Vagoanele de dormit cred ca sunt achizitionate din Austria (sau Germania). Oricum ceva tara vorbitoare de limba germana.

Curatenie inauntru foarte ok.

La o cuseta de 2 paturi am intrat si eu 2 minute sa arunc un ochi inainte de plecare.

Individual cusetele au o chiuveta ascunsa de o usa ce se deschide (un fel de dulapior). Totul curat si functional inclusiv oglinda, bateria, etc. Inauntru era chiar si o cutie cu servetele uscate. Deasemenea exista o priza langa oglinda pentru aparat de barbierit, priza parea comuna pt 110 / 220.

Paturi, asternuturi curate.

Un fel de jaluzea care se poate cobori peste geamuri.

Un cuier cu 4 prinderi.

Toaleta era la capatul vagonului, deasemenea curata si in stare buna.

Prize, lumini, totul funcional in cuseta. Luminile sunt atat "generale" cat si individuale la fiecare pat.

In functie de rezervari personalul incearca sa distribuie calatorii astfel incat sa mearga singuri in cuseta.

O apa si un sandwich sunt distribuite gratuit, din partea operatorului.

Am fost super placut surprinsi.

Pretul a fost de 252 de Ron pe sens pentru un pensionar, cuseta standard cu 2 paturi.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: 40-0802-5 on November 09, 2022, 04:08:36 PM
Vagoanele de la ATC sunt inmatriculate "pe Austria" (61 81 xx-xx xxx-x) - nr-ul in bold indica codul tarii membre UIC.

Nu exista cuseta de doua paturi, ci vagon de dormit.
Cuseta are servicii doar de cate 4, respectiv 6 locuri / compartiment. 
Vagon seria 59-80 (apt de 160 km/h) daca am retinut bine.
In cazul de fata e vorba de probabil de un 70-70.

Toata garnitura ATC-ului e facuta cu vagoane fabricate de catre ei, care inteleg ca ar fi ramas pe stoc din ceva contract cu RegioJet. Altfel nu-mi explic de ce nu s-au extins cu trenuri de lung parcurs pe la noi.

Conditiile sunt foarte ok, salonul de clasa a doua (20-90) mi se pare foarte comod, chiar daca iluminatul e destul de obositor.

Si la cuseta e in regula desi paturile mi s-au parut intotdeauna inclinate si putin cam incomode din cauza asta.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on November 09, 2022, 04:14:45 PM
Toate vagoanele sunt fabricate la Arad.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: alexandru_m on November 09, 2022, 08:45:28 PM
Scuze, nu stapanesc prea bine termenii.

Dar mi-a deschis apetitul de mers cu trenul. La urmatoarea vizita la ai mei clar las masina in parcare si ascult glasul rotilor  :lol:
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on November 09, 2022, 10:31:52 PM
Stai sa vezi vagonul de dormit cu baie ensuite - eu pe ala il recomand :)
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on November 10, 2022, 12:13:18 AM
Mie vagoanele Astra de dormit mi s-au parut, pentru ce sunt (vagoane contemporane de dormit) ok si atat. Indiferent ca vorbim de 70-70 ATC sau 70-91 CFR.

Bine, comparativ cu epavele 71-31 ale CFR, care-s niste carute vechi de 70 de ani, bune doar de topitorie orice e lux... Dar fata de vagoanele noi MAV, PKP sau Nightjet, din aceiasi generatie, vagoanele Astra sunt chiar modeste.

Se vede clar ca Astra Vagoane nu are experienta in vagoane de noapte. Vagoanele sunt derivate din vagoane de zi, suspensiile identice cu cele de la AVA Zarand, izolarea fonica identica cu vagoanele de zi, adica 50+ dB noaptea, deci dopuri de urechi obligatorii.

Multe chestii sunt plasate neergonomic, cel mai rau e panoul cu butoane care iese in relief fix deasupra patului de sus (loc de dat cu capul) si cuierul rabatabil metalic fix pe laterala patului de sus care pica pe tine la macazuri (stiu ca la ultimul 70-70 au renuntat la el). Chiar si comparativ cu MAV-urile modernizate (cu spatiul destept de bagaje sus, in paralel cu patul), compartimentarea si ergonomia interiorului pare arhaica (si chiar este - dispunerea interioara e o clona de MU din anii '60). Nu mai zic comparativ cu noile Nightjet-uri care sunt inovative cap-coada (cusetele mini-cabin, oferind intimitate chiar si la cuseta singur, paturile unde dormi de-a lungul trenului, in directia de mers a trenui, astfel incat nu te mai zbuciuma...). Inteleg de ce Astra nu gaseste cumparatori pentru dormitoarele lor.

Iar saltelele sunt pur si simplu proaste. Ieftine, subtiri - mai proaste chiar si decat cele de pe 71-31 cand erau in stare rezonabila. Cred ca sunt jumate ca grosime ca cele de pe MAV...

Mai ales ca serviciul nu e deloc low-cost, la 52 euro/pat pentru 533 km, nu suntem departe de NJ sau SJ natt, unde pe distanta asta vorbim de 70-80 euro (si salariile personalului austriac sau scandinav sunt altele in totalul de costuri) si sunt peste MAV sau PKP...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on November 10, 2022, 12:32:00 AM
Eu am mers Arad - Bucuresti ca parte dintr-o calatorie epica Londra - Bucuresti doar cu trenul (cu vacanta per parcurs, nu direct) si nu am remarcat chestii asa nasoale pe partea de hard. Sunt nemultumit doar de doua lucruri: schema de culoare interioara maronie e nasoala rau. Anii '90. Asortata cu uniforma verde stil "Willy Wonka" a personalului de bord. Dar asta e o chestie absolut minora si probabil legata de gusturile de design ale lui Blidar.

Chestia care m-a deranjat mai mult insa a fost pe partea soft: nu exista sistem de cartele de incuiat camera cand pleci (chestie mega facila azi). Si, mult mai important, serviciul de catering la bord e foarte low cost. Bautura ieftina si proasta. Snack-uri la fel. Si fara serviciu in cabina - trebuia sa ma duc eu la insotitor. Pentru ceva totusi targetat la nivel premium ma asteptam la un serviciu mai bun - call button in cabina (mai ales ca insotitorul de vagon freaca menta in afara statiilor) si o lista de bautura mai putin apropriata de birtul din sat. Trenul are o capacitate derizorie oricum - 1-2 vagoane de dormit + 1-2 cuseta + 1 vagon de clasa. Derizoriu. Faptul ca nu au mai fabricat altele si folosesc doar cele returnate de RegioJet arata, probabil atractivitatea serviciului.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on November 10, 2022, 01:17:40 AM
Tarifele sunt foarte mari - Bucuresti - Timisoara e 500 lei un dus-intors, intr-o cabina impartita cu un strain, pentru o calatorie de 11 ore. O cabina single trece de 700 lei. A, si intarzie, destul de des peste o ora, din cauza starii infecte a liniei pe cam toata distanta. Din Timisoara, avionul, inclusiv last minute, este 350-600 lei chiar si aproape de ziua de plecare, si poate fi si mai ieftin (vara zboara Ryanair, cu 10-15 euro pe segment), luat in avans, si face 40-50 minute.

Desigur ca trenul nu va avea foarte multi clienti...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Xenos on November 10, 2022, 08:29:05 AM
Apropo, de ce nu apare sau cand apare si la noi un fel de Regio Jet? Un operator privat care sa cumpere vreo 20-30-40 de vagoane noi (pot fi si Astra, ca tot fac ei mare tamtam peste tot, mai degraba insa pot fi si second si refurbished de pe afara) si vreo 4-6 locomotive noi si sa acopere cu trenuri decente, electrice si de capacitate rutele principale, la ore comercial atractive, cu trase atat de bune (maximizate) cat permite linia?
Pe multe linii ar fi o paine de mancat.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: AndreiB on November 10, 2022, 09:04:02 AM
Din pacate nu prea e o paine de mancat. Viteza comerciala e prea mica.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on November 10, 2022, 05:16:20 PM
Plus linii foarte proaste, rezultand in defectiuni foarte frecvente la suspensii si roti monobloc, facand intretinerea foarte scumpa...
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: alexandru_m on November 28, 2022, 04:39:14 PM
Penultima postare a lui @frunzaverde mi se pare ca foloseste o matematica selectiva, dar fiind bucuros ca a revenit aici nu o sa ma cert cu el  :p
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: zeckesan on May 08, 2023, 10:50:31 PM
Un scurt video dintr-un tren Regio Călători de ieri 7 mai 2023. R11038 Brașov - București, filmarea este făcută de mine undeva între Ploiești și Periș. Recomand un volum mai scăzut, sunete puternice în clip
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: frunzaverde on May 09, 2023, 02:30:13 AM
Ramele RIO sunt extrem de vechi si rablagite (desi cu interioarele Regiotrans/Regiocalatori relativ comode), si nu mai au cine-stie-ce viata in ele, anul trecut trebuia deja sa fie ultimul an cu ele, dar nu au reusit sa aduca suficiente rame TER-X.
Title: Re: Operatorii feroviari privati din Romania
Post by: Konter on February 24, 2024, 01:53:07 AM
Operatorul feroviar Astra Trans Carpatic studiază piața în vederea unei posibile achiziții de rame electrice. Dacă inițiativa se va concretiza, ATC va deveni al doilea operator de transport feroviar de călători din România care va opera rame cu tracțiune electrică, după Softrans, având în vedere că nici CFR Călători nu mai dispune în parcul activ de asemenea material rulant.
Club Feroviar a lansat o campanie de presă prin care prezintă rezultatele obținute în anul 2023 de operatorii de transport feroviar, fie ei de călători sau de marfă, și perspectivele pentru anul în curs. Astfel, am trimis solicitări de presă conducerilor celor șase operatori de călători (inclusiv operatorului național CFR Călători) și către cele mai importante societăți de transport de marfă pe calea ferată. Azi vă prezentăm bilanțul Astra Trans Carpatic pe 2023 și intențiile operatorului pentru anul în curs.
L-am întrebat pe directorul general al societății, Liviu Pescărașu, ce material rulant a fost cumpărat în anul 2023 și care este programul de achiziții pentru 2024. ,,În 2023 nu au fost efectuate achiziții. Pentru anul 2024 se caută oportunități de a achiziționa EMU (Electric Multiple Units, adică rame electrice – n.red.)", a răspuns șeful ATC.
Întrebat pe ce rute vor fi introduse aceste trenuri, dacă și când vor fi cumpărate, Liviu Pescărașu a răspuns că este vorba de ruta București-Brașov și de București-Mangalia, "atunci când va fi electrificată".
Pe aceste rute, în momentul de față operatorul feroviar din Arad pune în circulație automotoare diesel IC2, cumpărate aproape noi de la compania feroviară de stat din Danemarca (DSB), care oferă un grad sporit de confort. În sezonul estival, datorită faptului că nu trebuie schimbată locomotiva la Constanța, ca în cazul CFR Călători, trenurile ATC scot cel mai bun timp de parcurs pe relația București-Mangalia.

Potrivit conducerii ATC, în parcul său de material rulant se află 12 vagoane (șase în proprietate și alte șase închiriate), fabricate în anii 2016 și 2017, patru locomotive electrice (toate închiriate) și 15 automotoare (în proprietate), fabricate în anul 2013.

https://clubferoviar.ro/bilantul-astra-trans-carpatic-pe-2023-rame-electrice/