Forum PeUndeMerg.ro

România => Nivel național => Rutier => Topic started by: ciprebbe on April 01, 2013, 12:42:48 PM

Title: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on April 01, 2013, 12:42:48 PM
Aici putem pune informatii legate de radare, zonele in care actioneaza, atat in tara cat si peste hotare.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on April 01, 2013, 12:51:28 PM
Cred ca putem discuta tot aici si despre legislatiile diferitelor tari cu privire la limitarile de viteze admise, eventual si de cuantumul amenzilor din diferite tari.
Eu unul de exemplu sunt curios pe unde mai e voie cu detectoarele de radar. In Romania il folosesc, mai il foloseam pana anul trecut si in Ungaria, acum nu stiu daca mai e legal.
In Austria stiu ca e interzis cu desavarsire si sa ai asupra ta in masina asa ceva.
Dupa mine pistoalele alea ale lor de radar cu luneta sunt criminale. De la Km distanta pot vedea daca ai ceva suspect pe masina montat, daca ai vinieta platita, daca porti centura, daca folosesti scaune pt copii, etc si te asteapta linistit sa te apropii.
La noi in zona Oradea baietii te asteapta de cum intrii in tara dinspre Bors, dupa Oradea, inspre Cluj pana pe la Alesd din cauza gropilor nu i-am vazut prezenti ( dar asta nu inseamna ca si-au pierdut obiceiul de a sta pe la Osorhei), mai ii poti gasi in Alesd, sau Huedin, apoi inspre Cluj cu siguranta ii gasesti in Gilau , Floresti, sau chiar Cluj.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: panda80 on April 01, 2013, 01:28:59 PM
Eu ma feresc de radare si de alte probleme cu statie CB. Il consider sistemul cel mai bun, poti afla si daca sunt obstacole sau alte probleme pe drum (accidente, zone proaste si daca se pot si pe unde ocoli). De exemplu odata in Cehia nu-mi gaseam telefonul (cazuse pe undeva pe sub scaunul masinii) si am vorbit cu un alt sofer care a fost dragut si a sunat el acasa la mine sa le spuna parintilor ca sunt bine si o sa-i sun eu cand ajung in Germania.
Radare in zona mea (Braila) sunt pe DN2B in Ianca aproape tot timpul, iar pe DN21 pot fi oriunde intre Valea Canepii si Viziru. In Insuratei sau Baraganu i-am vazut extrem de rar, iar in Iazu si Slobozia Noua niciodata. Pe DN2 stau de obicei la Movilita si in zona Costesti-Spataru, dar i-am vazut si in Limpezis sau Mihailesti, dar mult mai rar. Pe DN10 stau uneori in Patarlagele, iar pe DN1B in Valea Calugareasca sau Albesti Paleologu.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 01, 2013, 01:40:36 PM
Iti multumesc ca ai deschis acest topic, mai mult decat util. In primul rand, fiind membru pe mai multe forum-uri unde se discuta despre aceasta tema (inclusiv forumuri straine), sper sa pot ajuta aceasta comunitate minunata :)
Ca sa incepem de la inceput :
1. UNDE sunt legale detectoarele de radar?
Proprie experienta + cele citite pe alte forum-uri : In Romania (bineinteles), Ungaria, Bulgaria. In aceste trei tari (primele doua 100% sigur) ai voie cu detectorul de radar.
In Ungaria, pana in data de 01.12.2012 aveai voie inclusiv cu laser jammer (puteai buruia legal sistemele de masurare a vitezei laser). De atunci poti avea laser jammer, dar cu conditia sa nu il pornesti :)
Ungaria : in proportie de 99,99% se foloseste LASER-ul pentru a masura viteza, mai precis aparate FAMA LASER III (inclusiv Pro Laser), respectiv aparate care provin de la NJL KFT (aceasta firma fiind furnizoarea) : SCS-101,102,103. Cele din urma : SCS-103 nu necesita si un operator radar (laser, in acest caz), se poate pune aparatul pe trepied (langa o tufa de ex. sau in iarba), dupa care agentul pleaca si se uita eventual de la departare la aparat (sa nu-l fure careva). Acest aparat trimite TOT prin transfer de date GPRS la centrul de prelucrare a informatiilor din Szombathely. De fapt toate informatiile sunt transmise acolo, inclusiv cele de pe alte aparate de masurare, de unde provin si "felicitarile" din cutia postala a soferilor.
2. VINE amenda sau NU vine acasa la noi, in RO?
Va dau un raspuns 100% sigur (in privinta radarelor din Ungaria mai precis) : NU vin amenzile acasa! Informatia este 100% sigura, deci nu e doar experienta personala.
3. Ce se intampla daca ma opreste politia din Ungaria si ma amendeaza? Ce obligatii am?
Va trebui sa platesti amenda pe loc. Amenzile sunt MARI in Ungaria (de alte tari nu stiu, nu m-am interesat) : pleaca de la 30.000 de forinti (100 euro) pana la 300.000 de forinti (1000 de euro). Daca nu ai bani la tine, conform noilor reglementari din tara vecina, ti se retine masina pana la plata amenzii. In plus, iti vor tracta agentii masina pana la o destinatie anume (un fel de depozit), iar tu vei fi obligat inclusiv la plata cheltuielilor de depozit/tractare). Asadar MARE atentie celor care se cred pe pista de F1 in Ungaria.
O veste buna insa : In Ungaria ai viteza maxima admisa de ex. sub 100 km/h (de ex. 90 km/h in afara localitatilor pe drum european), radarul te ia de la +18 km/h, adica de la 108 km/h. Daca ai sub aceasta limita, TEORETIC nu ti se intampla nimic. Practic, DACA te opreste agentul (doar daca exista echipaj de oprire), iti poate da MAXIM 5000 de forinti deoarece raspunderea obiectiva incepe de la valoarea precizata.
DACA ai limitare de 100 km/h sau peste (de ex. 130 km/h pe autostrada), laser-ul te ia de la 153 km/h (ceea ce pe kilometraj ar fi undeva la 165 km/h). Tot asa : daca nu exista echipaj de oprire, nu ti se intampla nimic. Daca exista, nici atunci nu e sigur ca o sa fii tras pe dreapta. Daca da, 5000 de forinti amenda (prima data).
Un alt aspect important : agentii din Ungaria sunt corupti! Pentru abateri care nu sunt inregistrate cu camera (si nu se trimit, ca urmare, la Szombathely), se poate intelege si negocia.
Avem doar laser in Ungaria?
NU! Avem si cateva radare fixe, prezente pe M0 si M1/M7 (partea comuna), respectiv pe M1, pana la Hegyeshalom. In rest, cateva prin orase ca de ex. Kaposvar sau Diosd. O sa fac un upload mai tarziu la lista de radare fixe. Radare mobile sunt inca 3-4 bucati in toata Ungaria, le mai intalniti prin Miskolc sau Balatonfoldvar.
O sa continui povestea mai incolo. Daca credeti mca informatiile nu sunt relevante si va enerveaza, sa-mi spuneti si atunci renunt la idee :)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: panda80 on April 01, 2013, 01:52:41 PM
Informatiile referitoare la Ungaria mi se par foarte utile. Esti 100% sigur legat de plata amenzii pe loc? Eu am fost amendat in aprilie 2012 pentru nepurtarea centurii in spate si am platit amenda peste cateva zile din Romania, prin banca. Foarte interesant cu limita de viteza, imi place ca au toleranta mare.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on April 01, 2013, 02:05:57 PM
In 2011 am uitat de proiectoare (interzise la ei daca nu e ceata) si nu am putut plati pe loc 5000 ft (era pe la 2 noaptea dar nu cred ca conteaza asta). Am platit la intoarcere( dupa 1 sapt) intr-o localitate de la ei de pe DN4 al lor.
A fost primadata cand nu a vrut sa imi ia euroii nenea politist, in rest depinde de "magarie" scapi cu 10 - 20 euro.
Te pot opri si intreba de vesta, triunghi, trusa medicala( aflata in valabilitate) si de becuri ( nu mai stiu care e obligatia legala cu becurile la ei, dar mereu am 2 becuri de rezerva la mine).
La fel de corupti daca nu si mai rau sunt cei din Slovacia iar eu incerc sa evit tara aceasta cat de des pot la tranzitare.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 01, 2013, 05:09:31 PM
In privinta plata amenzii pe loc, din 1 iunie sau iulie 2012 trebuie sa platesti pe loc amenda daca nu esti cetatean maghiar cu domiciliul in Ungaria. Problema cu neplata amenzii e urmatoarea (la 5000 de forinti nu te obliga, doar daca ai comis o abatere mai grava gen +20 km/h in localitate, cand incepe raspunderea obiectiva) : nu platesti cei 5000 de forinti (75 RON aprox.), data viitoare te opreste politia maghiara si iti verifica prin statie situatia. Daca ai o amenda neplatita, ti se adauga la amenda pe care urmeaza sa primesti in acel moment (nu stiu daca se calculeaza si penalitatile).
Ideea e in felul urmator : DACA nu te opreste (intri in radar cu viteza mare si nu exista echipaj de oprire), data viitoare nu o sa fii in evidenta lor :
In 2012 februarie de ex. am intrat in radar cu 150 km/h pe DN47 din Ungaria (in apropiere de Szeged) unde era restrictie de 70 km/h. Daca ma opreau, plateam pe loc 1000 de euro (mai precis ramaneam pieton/fara masina ca nu aveam de unde sa dau atatia bani). Din fericire, am trecut repede granita (eram aproape de granita) si nu mi-a cerut niciodata nimeni acesti bani.
Tot in 2012, prin decembrie am fost oprit de echipaj pe la Mezopeterd (DN42 din Ungaria) si mi-au cerut actele/au cerut o verificare de la centrul lor.  Simteam ca lesin (avand in vedere faptul ca la data mentionata mai sus aveam aceasi masina, aceleasi numere), dar agentul a venit si a zis ca totul e in regula.
In privinta vitezei : un amic de al meu a fost oprit pe M3, circuland cu 160 km/h (dupa kilometraj). In realitate avea undeva la 150 km/h. Zicea agentul ca trebuie sa-i dea o amenda de 5000 de forinti. La intrebarea : "Trebuie sa platesc pe loc?", raspunsul agentului a fost : "NU!". Asadar nu a platit amicul meu amenda nici in momentul de fata.
Concluzie : INDIFERENT daca ai 131 km/h, 140 km/h sau 150 km/h pe autostrada in Ungaria, daca te opreste (de regula NU se opreste pentru aceste viteze), scapi cu 5000 de forinti (75 RON).
@panda80 : Cand m-au oprit la Mezopeterd, prima intrebare pe care mi l-au adresat : "Pasagerii din spate de ce nu au centura pusa?"
Noroc ca sunt ungur si stiu limba lor...i-am explicat : "Am vazut ca ma opriti, asadar i-am zis pasagerilor din spate sa-si caute buletinele pentru control, iar pentru asta trebuia sa dea jos centurile..."
Urmatoarea intrebare pe care mi l-au adresat : "Dar sigur aveau pasagerii din spate centurile puse de la granita pana in acest loc?" Bineinteles ca am raspuns pozitiv. Erau niste baieti de varsta mea, s-au comportat corect. Ca si o concluzie : am scapat.
Referitor la statiile radio in Ungaria : vedeti ca NU sunt legale! Sunt mai multe norme CE in privinta folosirii statiilor de emisie receptie. Statiile care sunt permise in Ungaria sunt cele cu 4 watti FM. TOATE statiile pe care le avem stiu si AM-ul, deci din start nu sunt legale.
Ungurii (camionagii) folosesc frecventa SSB (USB mai precis), canalul 40 si au putere mare de emisie : de regula, peste 40 de watti.
Soferii romani nu pot depista intotdeauna laserele scs-103 ascunse in iarba, deci atentie mare!!! De ex odata ieseam din Budapesta pe M3, am intrebat pe FM 22 si mi s-a dat liber pana la Miskolc. Repede am trecut pe USB 40, unde am intrebat si mi-au raspuns ca la intersectia X (nu mai tin minte) cu M3-ul am o camera "uitata" pe marginea drumului, mai porecis sub o pasarela. Am trecut, m-au uitat atent si tot nu am observat aparatul laser. Am intrebat din nou daca este acolo ca nu am vazut, dupa care mi-au raspuns colegii camionagii unguri : "Daca nu ma crezi, du-te inapoi si verifica incaodata!Acum am trecut si e acolo!"
Pacat ca la ei nu prea se folosesc statii de emisie receptie, ci mai nou vitezomanii ascund pe cat posibil laser jammer-ele (senzorii) in bara, in grilaj etc...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 01, 2013, 05:20:37 PM
In privinta plata amenzii pe loc, din 1 iunie sau iulie 2012 trebuie sa platesti pe loc amenda daca nu esti cetatean maghiar cu domiciliul in Ungaria. Problema cu neplata amenzii e urmatoarea (la 5000 de forinti nu te obliga, doar daca ai comis o abatere mai grava gen +20 km/h in localitate, cand incepe raspunderea obiectiva) : nu platesti cei 5000 de forinti (75 RON aprox.), data viitoare te opreste politia maghiara si iti verifica prin statie situatia. Daca ai o amenda neplatita, ti se adauga la amenda pe care urmeaza sa primesti in acel moment (nu stiu daca se calculeaza si penalitatile).
Ideea e in felul urmator : DACA nu te opreste (intri in radar cu viteza mare si nu exista echipaj de oprire), data viitoare nu o sa fii in evidenta lor :
In 2012 februarie de ex. am intrat in radar cu 150 km/h pe DN47 din Ungaria (in apropiere de Szeged) unde era restrictie de 70 km/h. Daca ma opreau, plateam pe loc 1000 de euro (mai precis ramaneam pieton/fara masina ca nu aveam de unde sa dau atatia bani). Din fericire, am trecut repede granita (eram aproape de granita) si nu mi-a cerut niciodata nimeni acesti bani.
Tot in 2012, prin decembrie am fost oprit de echipaj pe la Mezopeterd (DN42 din Ungaria) si mi-au cerut actele/au cerut o verificare de la centrul lor.  Simteam ca lesin (avand in vedere faptul ca la data mentionata mai sus aveam aceasi masina, aceleasi numere), dar agentul a venit si a zis ca totul e in regula.
In privinta vitezei : un amic de al meu a fost oprit pe M3, circuland cu 160 km/h (dupa kilometraj). In realitate avea undeva la 150 km/h. Zicea agentul ca trebuie sa-i dea o amenda de 5000 de forinti. La intrebarea : "Trebuie sa platesc pe loc?", raspunsul agentului a fost : "NU!". Asadar nu a platit amicul meu amenda nici in momentul de fata.
Concluzie : INDIFERENT daca ai 131 km/h, 140 km/h sau 150 km/h pe autostrada in Ungaria, daca te opreste (de regula NU se opreste pentru aceste viteze), scapi cu 5000 de forinti (75 RON).
@panda80 : Cand m-au oprit la Mezopeterd, prima intrebare pe care mi l-au adresat : "Pasagerii din spate de ce nu au centura pusa?"
Noroc ca sunt ungur si stiu limba lor...i-am explicat : "Am vazut ca ma opriti, asadar i-am zis pasagerilor din spate sa-si caute buletinele pentru control, iar pentru asta trebuia sa dea jos centurile..."
Urmatoarea intrebare pe care mi l-au adresat : "Dar sigur aveau pasagerii din spate centurile puse de la granita pana in acest loc?" Bineinteles ca am raspuns pozitiv. Erau niste baieti de varsta mea, s-au comportat corect. Ca si o concluzie : am scapat.
Referitor la statiile radio in Ungaria : vedeti ca NU sunt legale! Sunt mai multe norme CE in privinta folosirii statiilor de emisie receptie. Statiile care sunt permise in Ungaria sunt cele cu 4 watti FM. TOATE statiile pe care le avem stiu si AM-ul, deci din start nu sunt legale.
Ungurii (camionagii) folosesc frecventa SSB (USB mai precis), canalul 40 si au putere mare de emisie : de regula, peste 40 de watti.
Soferii romani nu pot depista intotdeauna laserele scs-103 ascunse in iarba, deci atentie mare!!! De ex odata ieseam din Budapesta pe M3, am intrebat pe FM 22 si mi s-a dat liber pana la Miskolc. Repede am trecut pe USB 40, unde am intrebat si mi-au raspuns ca la intersectia X (nu mai tin minte) cu M3-ul am o camera "uitata" pe marginea drumului, mai porecis sub o pasarela. Am trecut, m-au uitat atent si tot nu am observat aparatul laser. Am intrebat din nou daca este acolo ca nu am vazut, dupa care mi-au raspuns colegii camionagii unguri : "Daca nu ma crezi, du-te inapoi si verifica incaodata!Acum am trecut si e acolo!"
Pacat ca la ei nu prea se folosesc statii de emisie receptie, ci mai nou vitezomanii ascund pe cat posibil laser jammer-ele (senzorii) in bara, in grilaj etc...
La capitolul detectoare radar : puteti sa le folositi, dar nu o sa detecteze nici un laser! Aparatele SCS-103 folosesc o alta unda (nu sunt fizician, poate gresesc), mai precis in loc de unda standard de 904 nanometri, 903 nM. Singurul detector care vede aceste laser-e este Valentine One. In schimb, mai nou te iau de la distanta mica, deci un detector care nu are senzor pe placuta de inmatriculare nu are cum sa te averizeze.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 01, 2013, 05:41:45 PM
Sa vorbim un pic de Romania. As dori sa va precizez situatia din Jud. Mures :
La noi in judet avem 5 radare vechi (de fapt 6, dar unul nu l-am mai vazut de foarte mult timp - traffipax speedophot dintr-un logan inscriptionat) :
- 3 masini neinscriptionate cu radar :
Tg Mures : logan alb neinscriptionat : MS-..-XWF - se foloseste in proportie de 99% in oras; logan galben neinscriptionat : MS-..-XWD - se foloseste pe DN-uri
Sighisoara : solenza alba neinscriptionata - numai in Sighisoara am intalnit masina respectiva pe la limitarea de 40 km/h, respectiv la Lukoil (ambele locuri fiind pe DN13/E60)
- masini inscriptionate (active) : VW Vento - Reghin : se sta cu acest radar atat IN Reghin (pe la gara, respectiv iesiri din oras) cat si spre Toplita de ex
- Tg Mures : logan vechi, inscriptionat cu radar.
Radare noi din judet : 10 bucati de MCV-uri, dupa cum urmeaza :
Tg Mures : 4 bucati, Sovata : 1 buc, Tarnaveni : 1 buc, Sighisoara : 1 buc, Reghin : 1 buc, Iernut-Ludus : 1-1 buc.
Dintre aceste radare, doar Vento-ul si Solenza alba mai stau cu radarul pornit tot timpul (din nefericire). Acum un an inca functionau tot constant atat Loganul Alb, cat si Loganul inscriptionat din Tg Mures dar din pacate nu mai e asa :(
Tehnica de operare : agentii NU au in jud. Mures statii cb pe masina (mai demult incercau sa vada cum e dar multi le-au injurat). MCV-ul de la Sovata patruleaza intre Sovata - Trei Sate inclusiv (DN13). Se plimba mereu, cateodata lasa radarul pornit. Te ia inclusiv in afara localitatii (am vazut cu ochii mei intre Sarateni si Chibed cum l-au prins pe unul in afara localitatii).
MCV Tarnaveni : de regula nu-l ved prea des, nu trec de multe ori prin zona. In schimb, la Abus (DJ intre Balauseri si Tarneveni) s-a anuntat odata, respectiv la Adamus (Tarnaveni-Blaj) se mai sta din cate am am inteles. Totodata, la iesirea din Tarnaveni spre Medias le-am vazut odata pe la benzinaria Mol, plimbandu-se.
MCV Iernut : sta mai mult prin Iernut. Poate sa stea la Iernut si Cipau (ma refer la DN15/E60). Are geamuri fumurii. Inainte de masa nici acest MCV si nici cel din Ludus nu prea iese pe traseu (cel putin nu pe DN15/60). Noaptea de ex. NUMAI in Targu Mures este CATEODATA un MCV, in rest, in jud. Mures e LIBER!
MCV Ludus : de la Cuci pana la Hadareni poate sa stea oriunde. De regula l-am intalnit cu radarul intors in Hadareni, cu fata spre Ludus si radarul spre Campia Turzii pe la biserica din localitate.
MCV Sighisoara : la Danes am auzit prin statie ca stata (statea - DN14 Sighisoara-Medias). Eu o singura data l-am vazut, la Albesti (DN15/E60). Cateodata te ia radarul alb neinscriptionat si te opreste MCV-ul (ca sa anunte oamenii numai MCV-ul). De la Nades pana la Mihai Viteazu (DN15/E60) poate sa stea oriunde.
MCV Reghin : mai mult spre Toplita se plimba. E bine de stiut ca nu se opreste niciodata, te ia din mers si sta doar cat se scrie PV-ul.
MCV-uri din Tg Mures : - pe DN15/E60 merg pana la Ogra inclusiv, pe DN13/E60 pana la Tigmandru. Pe DN15 Tg Mures-Reghin nu prea se mai sta, drumul fiind intr-o stare jalnica.
Pe DN15/E60 se sta mai mult pe la Sanpaul la pod, sau la Ogra (mai departe nu se duc, deoarece cei din Iernut vin pana la Cipau inclusiv). Le-am vazut de cateva ori si prin Ungheni, dar mai rar (lucram la Ungheni mai demult si mergeam zilnic incolo, cu statia pusa).
Pe DN13/E60 apare mcv-ul, masoara viteza din mers, iar daca nu prinde (am mers de mai multe ori chiar in saptele lor), se retrag la Hotel Vector, Gaiesti, unde se sta ascuns 10-15 min. De aceea ni se intampla ca se anunta liber si peste doua minute te-a si prins radarul la Gaiesti.
Se mai sta si pe DJ intre Acatari-Ungheni, la limitarea de 30 km/h, la Acatari.
In principiu, atat dimineata cat si dupa-masa se sta cu cate un radar pe drumurile sus mentionate (poate si doua). Daca se anunta liber, e ceva smecherie acolo (urmeaza sa apara pe traseu, undeva).
Se mai sta cateodata si pe DN15/E : Tg Mures-Raciu pe la Campenita (un prieten de al meu aproape a fost luat din mers de catre loganul galben).
Sper ca v-am fost de folos :)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 01, 2013, 06:00:45 PM
Sa continuam cu un traseu pana la Piatra Craiului (de la Tg Mures) : DN15/E60, A3-DN1/E60 :
Dupa ce scapam de radarele din jud. Mures (dupa-masa se pot intalni de la Tg Mures pana la Hadareni chiar si 4 radare), de la Luncani pana la A3 de regula este liber (niciodata nu am vazut sau auzit de radare in Luncani sau Luna). Pe A3, pana la Turda iarasi nu am auzit sau vazut radar niciodata. In schimb, intre Turda-Gilau (pe A3), la km 13-14 la coborare SPRE Targu Mures se sta cu mcv-ul (cei din Turda vin cu radarul lor). Le-am vazut si pe partea SPRE Gilau, pe la km 20, respectiv 45 sau chiar si la coborare de pe autostrada (limitarea de 60 km/h din cate tin minte). MCV-ul din Campia Turzii mai mult in oras sta, nu prea am auzit sau vazut sa iasa de acolo.
La Gilau in proportie de 90% am prins radar, dar NUMAI noaptea. Odata am prins noaptea la ora 3 doua mcv-uri : unul la Gilau, celalalt la Capusu Mare. Ziua o singura data am vazut radar la Gilau, la Rompetrol Partener. Pana la Huedin nu am vazut niciodata nici un radar (mai putin in situatia sus mentionata). In Huedin apare si dispare mcv-ul (radarul vechi/logan inscriptionat nu am vazut in ultimii ani pe traseu), dar de regula cand sta, mai mult la iesirea din Huedin spre Oradea l-am intalnit, inclusiv noaptea sau la Petrom, la intrarea dinspre Cluj. In rest, pana la Piatra Craiului o singura data am vazut radar, inainte de Poieni unde incep curbele, la limitarea de 60 km/h (daca tin minte bine). La Negreni, acum 4-5 ani aprox. am vazut loganul vechi inscriptionat cu radar. De la Piatra Craiului pana la Oradea incep iarasi sa apara radare multe (ca la noi in judet), incepand cu prima localitate : Cornitel. Am intalnit in toate locatiile radar, mai ales la Cornitel, Borod, Gheghie sau Topa de Cris. In Topa de Cris am intalnit MCV cu radarul dat drumul constant; ii prindea pe cei care vin de la Cluj. Ce am remarcat : dupa Gilau (ca doar aici mai apare din cate am inteles si loganul albastru neinscriptionat cu radar), pana la Oradea de 4 ani aprox nici un radar vechi nu am intalnit, DOAR MCV-uri (cu toate ca are si Alesd-ul logan inscriptionat, respectiv Oradea are un logan albastru si alb - neinscriptionate).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on April 01, 2013, 11:15:09 PM
Excelente informatii prezentate.
As putea confirma peste 70% din cele scrise de tine, (in unele localitati nu am intalnit radar in ultimii 3 4 ani, vorbind de Oradea Cluj TG Mures) insa vad ca umblii mai mult pe acolo te cred in ceea ce spui.
Loganul albastru de pe Cluj-Gilau e cu terminatia BGM la numar, foarte usor de retinut ca dupa ce te prinde iti vine sa zici BaGaMi-as...
Asteptam info si din alte zone ale tarii si nu numai.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: nenea_hartia on April 02, 2013, 01:01:39 AM
Quote from: ciprebbe on April 01, 2013, 11:15:09 PM
Loganul albastru de pe Cluj-Gilau e cu terminatia BGM la numar, foarte usor de retinut ca dupa ce te prinde iti vine sa zici BaGaMi-as...
:rofl:


@asztalos: :cheers:
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on April 02, 2013, 06:40:46 AM
Hm, deci sunt radare si pe Logan-uri? :D Eu stiam ca doar pe variante break pentru ca au nevoie de spatiu pentru aparat. Probabil au mai avansat la nivel de tehnica. :) Ups.

Super informatii. :cheers:
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on April 02, 2013, 08:57:29 AM
Cel albastru in cauza m-a oprit prin septembrie,(sau mai bine zis m-am oprit eu si i am asteptat la peco ca imi facea cu farurile dupa ce l-am depasit in Gilau(ei mergeau la 45km/h) si am crezut ca am ceva la masina), nu aveam actele la mine.
Le-am dat CNP-ul (le ajunge si numele, prenumele) si imediat mi-au aratat buletinul pe un PDA,apoi permisul si au verificat si daca am amenzi neachitate sau permisul suspendat.
Deci si pe masinile vechi au ceva aparatura.
De atunci am retinut numarul lor  BGM  cu explicatia din postul de mai sus.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 02, 2013, 09:29:02 AM
Si ce se intampla daca le depasesti si nu te opresti daca fac semn cu farurile? Doar nu e masina marcata, nu are girofar, nu are nimic! Unele masini nemarcate au de ex. si folii pe geam : cum ar fi de ex :
1. loganul alb de la Iasi cu geamuri 100% fumurii atat lateral fata, cat si lateral spate + luneta
2. logan mov/albastru de la Covasna (Tg Secuiesc), tot asa, cu folii
Ii depasesc de ex si m-am dus. Sunt eu obligat sa ma dau la oparte pentru o masina civila?
Oricum, o smecherie pentru a ne da seama daca e masina MAI sau nu : daca va uitati atent, au mai multe antene pe masina neinscriptionata : o antena argintie (e batator la ochi), respectiv inca vreo 2-3 antene mai mici. De aici se mai poate da seama.
Mai demult era o problema pentru ca militienii luau spaga (cei cu loganul albastru). Inregistrarile video le stergeau (ca doar e caseta VHS si nu e greu sa dai rewind si rec din nou), iar intrebau de la fiecare : "Cat valoreaza permisul Dvs?"
Am crezut ca de atunci au scos din uz loganul albastru din Cj...
Ca si concluzie : SE POT STERGE inregistrarile facute de radarele vechi Pythoon I si II. La MCV nu mai poti : se inregistreaza direct pe HDD unde nu ai acces ca si simplu agent (radar MPH BEE III)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: iuli on April 02, 2013, 07:52:35 PM
Quote from: Ionut on April 02, 2013, 06:40:46 AM
Hm, deci sunt radare si pe Logan-uri? :D Eu stiam ca doar pe variante break pentru ca au nevoie de spatiu pentru aparat. Probabil au mai avansat la nivel de tehnica. :) Ups.

Super informatii. :cheers:

Good morning!
Să-mi nu-mi spui că încă nu ai dat nas-n-nas cu aşa ceva că nu te cred!

În Timiş este un Logan albastru cu geamuri fumurii cu numărul EEA. Mai degrabă sta postat la intrările în oraş şi prin oraş.
Prin Arad am văzut unul roşu parcă.

BTW, despre ce spaţiu vorbeşti că le trebuie pentru radar? Tu încă le mai ţii minte pe alea vechi de pe vremea lui Ceaşcă? Norocosule, înseamnă că nu te-a prins radarul cam de multişor  8)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: MRS on April 03, 2013, 12:09:43 PM
Model de boschetarie in Bucuresti aseara:
(http://imageshack.us/a/img843/7051/metalurgiei.jpg)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on April 03, 2013, 12:55:30 PM
Mda, asa stau. Unde erau?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on April 03, 2013, 02:11:48 PM
Radare pe autostrada A2 Bucuresti-Constanta:

http://www.youtube.com/v/nnCbWv0juBQ
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: MRS on April 03, 2013, 02:35:52 PM
Quote from: Ionut on April 03, 2013, 12:55:30 PM
Mda, asa stau. Unde erau?

Aici (http://goo.gl/maps/IVx4M)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 03, 2013, 02:50:21 PM
@Ionut : Asemenea panouri care iti afiseaza viteza de deplasare (Safety Radar) exista pe mai multe sosele din tara, chiar si pe A3 : Turda-Gilau. Aceste radare safety nu iti trimit amenzi acasa, au DOAR rol informativ, detectorul urla in apropierea lor in banda Ka.
NUMAI 6 radare fixe avem care trimit amenzi acasa : cele de pe DN1/E60 intre Sinaia si Balotesti
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: MRS on April 04, 2013, 12:28:14 PM
Salut,
Mai jos radare "aproape fixe" pe drumurile mele prin RO

DN2 Bucuresti - Tisita

ILFOV:
Afumati: solenza albastra, neinscriptionata, cu numere MAI, in miscare sau aici (http://goo.gl/maps/YOhZq)
Sinesti: logan sedan inscriptionat, la Popasul de la iesire (atentie trecere de pietoni si limitare viteza) aici (http://goo.gl/maps/N6u8M)  Aici sta atat de des incat si in gmaps se vede :)

IALOMITA
Urziceni: post fix la intrare aici (http://goo.gl/maps/MdLEl), radar Logan mcv inscriptionat pe limitarea de viteza aici (http://goo.gl/maps/uIzXw)
Caldarusanca: radar fix Logan mcv inscriptionat pe limitarea de viteza la intersectia DN2/DJ102H aici (http://goo.gl/maps/K8KJO)
Limpezis: Logan mcv inscriptionat, ascunsi de obicei in benzinaria lui Nea Yolk :) aici  (http://goo.gl/maps/MeZC6)
Cateodata, mai ales in weekend sunt in miscare pe tot traseul

BUZAU
Spataru: post fix la intersectia DN2 cu DN2B, radar constant pe limitare, Logan mcv inscriptionat
Centura Buzaului: limitare noua de 70km/h pe tot segmentul, cu radar aici (http://goo.gl/maps/DBXBF) si cateodata aici (http://goo.gl/maps/QK68W)
Oreavu: radar fix Logan mcv inscriptionat, de obicei ascuns pe marginea drumului pe aici (http://goo.gl/maps/ygJ4P)
Ramnicu Sarat: intotdeauna aici (http://goo.gl/maps/VpGKM) 24/7, cateodata aici (http://goo.gl/maps/F3pMF)  ambele Logan mcv inscriptionate.
+ in judetul Buzau, in afara localitatilor (http://goo.gl/maps/pUWsr)  mai mereu sta un logan alb cu numere de BZ, neinscriptionat, geamuri fumuri cu mare radar

VRANCEA:
Dumbraveni: Logan mcv inscriptionat aici (http://goo.gl/maps/j9laQ)  atat pe viteza ca si la trecerea de pietoni
Centura Focsani (http://goo.gl/maps/SL67z): Logan mcv inscriptionat intotdeauna pe limitarile de 50km/h
Garoafa: aici (http://goo.gl/maps/LnM1m) Logan mcv inscriptionat atat pe viteza ca si la trecerile de pietoni de la iesire spre Tisita
Tisita: punct fix aici (http://goo.gl/maps/7AOqG)  radar pe limitare de 50km/h...  :headbash: aici nu exista nicio casa...

!Vinerea/sambata/duminica din Voluntari si pana aici am intalnit, cateodata, pana la 10 radare (pe ambele sensuri)

Urmeaza DN24 Tisita - Vaslui - Iasi

GALATI:
Cosmesti: radar pe limitarea de 30km/h in dreptul scolii
Tecuci: radar pe limitare la intersectia DN24/str Gheorghe Petrascu (benzinaria lukoil)
Munteni: intotdeauna la intrarea dinspre Tecuci, pana in calea ferata

VASLUI:
Tutova - ascunsi intotdeauna
Badeana - idem
Barlad - in dreptul trecerilor de pietoni, ca viteza in groapa asta nu poti sa prinzi, post fix la intersectia DN24/DN24D
Crasna - post fix la intersectia DN24/DN24B
Bacaoani - ascunsi intotdeauna
Vaslui - la intrare intre vama si omv, pe limitarea de 40km/h datorita lucrarilor de reabilitare, si aici (http://goo.gl/maps/GjR3B) mai ales cu fiola :)
Solesti - pe limitarea de 50km/h aici (http://goo.gl/maps/whl46)


IASI:
Schitu Duca - ascunsi pe santuri, dupa pomi :)
Iasi - in Bucium in diverse locuri (http://goo.gl/maps/x34mj)


Pe DN15D/DJ248 Vaslui-Iasi nu am dat peste niciun radar pana acum, cu exceptia iesirii din Vaslui de aici  (http://goo.gl/maps/edAZr)


Revenim... :cheers:
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: MRS on April 04, 2013, 12:44:03 PM
DN5 Bucuresti-Giurgiu

B/ILFOV
Soseaua Giurgiului: in general la Gara Progresul, in timpul saptamanii la trecerile de pietoni, in weekend si cu radarul, cateodata ascunsi in OMV
Jilava: logan mcv inscriptionat, in general in miscare
1 Decembrie: aici (http://goo.gl/maps/QIpTH) mereu, datorita mutarii indicatoarelor localitatii, cu limitare 50km/h la 2-3 km de "oras"


GIURGIU
Adunatii-Copaceni: aici (http://goo.gl/maps/fYF2S), la cersit, in general tir-uri si masini straine
Calugareni: 24/7 in diverse zone  (http://goo.gl/maps/H4fsM)
Remus: logan mcv inscriptionat, la cersit, in general tir-uri si masini straine
Giurgiu: la intrare (http://goo.gl/maps/8pX4z), la intersectia spre vama (http://goo.gl/maps/7fePm)

:cheers:

Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: cezar-mario2012 on April 04, 2013, 01:44:57 PM
Dupa 2007 am fost in Bulgaria in fiecare an si am strabatut cam tot ce era mai important de acolo. In acesti ani, am observat ca politia are cam aceleasi locati neschimbate.
In primul rand Bulgaria are urmatoarele drumuri:
-autostrazi, limita de viteza 120-140km/h functie de calitatea drumului plus restrictii in zone speciale sau cu lucrari;
-drumuri republicane, DN-urile lor, in mare parte sunt si drumuri europene, limita de viteze este 80-90km/h;
-drumuri clasa a II-a, drumurile regionale echivalentul judetenelor, limita de viteza 80km/h;
-drumuri clasa a III-a, echivalentul comunalelor, limita 80km/h;
-drumuri clasa a IV-a, forestiere.
De mentionat ca in cazul autostrazilor si drumurilor din clasa a I-a si a II-a, in marea majoritate sunt in stare buna, dar mai gasiti si gropi. Drumurile clasa a III-a sunt inguste de doar o banda si jumatate, iar la poduri si pasaje de doar o banda, cu limitari de 30km/h si in marea majoritate nu au indicative sau daca au sunt doar in chirilica. Calitatea acestor drumurii este indoielnica unele fiind chiar impracticabile.
Politia dispune de urmatoarele tipuri de masimi: Opel Astra Clasic pe drumurile principale, Lada si Lada Niva pe drumurile secundare, de culoare alba cu inscrisul politia cu albastru, radarele fixe cu inregistrare pe principalele drumuri, iar echipajele de politie folosesc pistoale radar si niste radare pe care le tin in masina sau le pot scoate si sa le puna pe portbagaj cu un trepied.
Si acuma zone fierbinti tranzitate de romani:
1.Ruse-Biala, in Ruse pe centura urbana in dreptul statiei Shell directia Bucuresti radar fix, limita 60km/h. La iesirea din Ruse (zona Metro) inspre Sofia, echipaj cu radar, poate prinde si din fata sau din spate, limita 50km/h. Pe drumul pana la Biala sunt niste dealuri destul de mari cu pante si rampe de pana la 30% cu limitari la coborare de 20km/h, pe acolo sta politia cu radarul. Mai stau la intersecti, unde limita este de 50km/h. La intersectia drumului cu secundarul ce duce la Dve Mogli este un radar fix, limita 50km/h.
2.Biala-Plevna-Sofia, drumul destul de liber putine localitati, nu stiu nici un radar fix. Politia sta de obicei in apropierea localitatilor mai mari, echipaj permanent sta in localitatea Lukovit la intrarea in curba (cuba larga cu drum 2x2), limita 50km/h. Pe autostrada stau la iesirile din tuneluri si portiune de limitare, zona noua a autostrazi (nu are banda de siguranta si este considerat drum national), limitarile impuse sunt de 80km/h.
3.Biala-Veliko Tarnovo, este un echipaj care patruleaza intre Veliko si Petko Karavelovo, dar foarte rar. La intrarea in Polikraishte (50km/h) dupa curba pe partea dreapta inspre Veliko este un echipaj permanet de paza in parcare, de multe ori l-am prins dormind. In Veliko pe centura nord-sud, sta un echipaj la iesire de dupa cele doua tuneluri, limita este de 50km/h.
4.Veliko Tarnovo-Yablanitsa (Sofia), foarte rar echipaje, in afara localitatilor nu am vazut niciodata, dar sunt doua radare fixe, nu mai stiu exact locatia dar sunt marcate, unul este intro zona de alimentare si altul intro zona cu restauranete la distanta de 100km intre ele, drumul este foarte bun si putine localitati de tranzitat, aceta fiind o alternativa pentru Biala-Plevna-Sofia.
5.Veliko Tarnovo-Gabrovo-Shipka Pass-Kazanlak-Stara Zogora si Veliko Tarnovo-Nova Zagora, pe primul echipaj de politie in Drianivo cu radar si Gabrovo fara radar, in rest foarte rar. Pe al doilea nu am prins politie deloc. Acesta sunt drumuri care duc spre Turcia sau Grecia via Zlatograd, pe viitor poate si via Makaza Pass. Mai departe pe aceste drumurii nu am fost si nu stiu situatia si aici ma refer la Stara Zagora-Dumitrovgrad-Kapitan Andreevo, Nova Zagora-Harmanali-Kapitan Andreevo.
6.Stara Zagora-Asenovgrad-Smolian-Zlatograd (Grecia), Smolian-Pamporovo-Devin, Zlatograd-Momchilgrad-Kardjhali-Haskovo, politie aproape inexistenta, foarte rar in apropierea localitatilor si fara radar.
7.Sofia-Pernik-Kulata, foate rar echipaje de politie pe drum, stau la intrari/iesiri in/din localitati, mai ales in Pernik si Blagoevgrad.
8.Sofia-Samokov-Borovets, Samokov-Dupnita, Smitli-Razlog-Bansko, nu sunt echipaje de politie si nici radare, in localitati mai rar.
9.Sofia-Botevgrad-Vratsa-Montana-Vidin, la iesire din tuneluri, limita 80km/h si la intrari/iesiri in/din localitati. Montana si Vrata au centuri dar sunt proaste (din 2009 nu am mai fost pe acolo, poate s-a mai schimbat situatia).
10.Ruse-Razgrad-Shumen-Varna, la iesire din Ruse, echipaj dar foarte rar. Pe centura Razgrad si Shumen in permanenta echipaj cu radar, limita 80km/h, stau la intersectia principala de intrare in oras. Pe autostrada farte rar, era un punct unde ii gaseam in permanenta la mijlocul autostrazi unde era un loc fara separatoare (pista de aterizare militara) unde limita esta de 50km/h, dar de anul trecut, a fost defintata si s-au montat separatoare.
11.Varna-Nisipurile de Aur-Albena-Balcik-Kavarna-(Cap Kalikra)-Vama Veche,la iesire din Varna, echipaj pemanent cu radar la rondul unde este Shellul, cateodata pe dreapra sau pe stanga, limita 60km/h. In Kavarna echipar permanent, fara radar, controleaza Vignite. Pe drum mai rar deobicei intre Balcik si Kavarna, si mai sunt langa granita in Durankulak.
12.Varna-Nessebar-Burgas-Sozopol-Duny, la iesire de pe A5 inspre Burgas si la intoarcere aproape de podul Varna unde sunt limite de 60km/h. In restul drumului nu sunt echipaje dacat ocazional, mai este un echipaj pe drumul expres Burgas-Sozopol (limita de viteza 80km/h), la jumatate unde esta baza navala militara si limita este de 50km/h.
13.Shumen-Targovishte-Velico Tarnovo, farte rar, ocazional langa localitati.
14.Burgas-Karnobar-Sliven-Kazanlak-Karlovo-Sofia, farte rar, langa localitati si un echipaj permanent la o statie de benzina de dupa Kazanlak inspre Sofia, limita de 50km/h.
15.Stara Zagora-Plovdiv-Sofia (A1), aceiasi poveste la iesire din tuneluri.
16.Sofia (centura+oras), Varna, mare atentie sunt pline de camere de supraveghere, nu radare, depasiri neregulamentare, treceri de pietoni, trecere pe rosu, parcari ilegale. Vine echipajul si va amendeaza sau va ridica marina. Parcati doar in parcari amenajate, unele sunt destul de scumpe, cele private 8E/zi.
Nu uitati sa va luati Vignieta, 6E (10 leva)/saptamana din benzinari sau chioscuri de langa granita, sa aveti marunt sau leva. Politia bulgara nu stiu limbi straine si in general nici populatia, doar tineri mai stiu ceva engleza. Eu am fost oprit de cinci ori de politie, o data in Shumen pentru viteza 77km/h in localitate, doar atentionare, de doua ori in Kavarna pentru Vignieta si o aveam, o data in Burgas pentru nepurtat centura, dar politistul nu a stiut sa citeasca carnetul si talonul, si mi-a dat drumul si o data in Kardjali cand veneam de la un restaurant (razie) pentru documente si alcool, am fost OK.               
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on April 04, 2013, 02:09:40 PM
De adaugat la capitolul Bulgaria : pistoalele radar din dotarea politiei functioneaza in banda X, atat constant-on cat si instant-on.
Mai au cateva (putine) radare in banda Ka, respectiv radare fixe in banda K.
Detectoarele radar sunt LEGALE (dupa ultimele informatii pe care le am) in tara vecina!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: panda80 on April 04, 2013, 03:16:36 PM
Ar mai fi de spus despre Bulgaria ca soferii in general semnalizeaza atunci cand urmeaza sa intalnesti politie pe drum.

In completare fata de ce a zis cezar-mario2012 am mai intalnit radare la Dupnitsa (limitare 50km/h) si Kresna (limitare 40km/h) intre Sofia si Kulata si la Voneshta Voda intre Veliko Tarnovo si Nova Zagora.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on April 07, 2013, 11:19:05 PM
In jud.Cluj  pe DN Cluj-Oradea:

Azi intre Gilau si Capusu Mare, aproape de intersectia pe care circula tirurile de pe A3 inspre Zalau erau scoase camerele pt rovinieta pe marginea drumului , iar masina galbena era in afara carosabilului frumos camumflata.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on May 08, 2013, 10:14:51 PM
Stimati colegi : impreuna cu membri unui alt forum am inceput (incercam mai precis) sa construim o baza de date cu locatiile radarelor mobile din Romania. Ca instrumente am folosit google earth si site-ul topmap.com (ai acces la coordinate si pe autostrazile inexistente in google earth). Cei care doriti sa contribuiti, sunteti binevenit. Va postez alaturat baza actuala de date (am inceput ieri, de la 0) : http://www.share-byte.net/Se70Ps
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: sebba on May 08, 2013, 10:21:40 PM
fratilor, de ce va agitati atat ca sa faceti o lista aproape inutila?
chiar nu aveti altceva mai bun de facut? :)

o amarata de statie CB isi merita toti banii
si nu afli doar radarele ci si eventualele ambuteiaje, variante ocolitoare, etc

iar cei ce vor sa-si fereasca in totalitate copiii de rarele dar existentele injuraturi, exista statii care au mufa ptr iesire la care se pot conecta casti ;)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on May 08, 2013, 10:48:55 PM
DA domnu, asa este, dar daca esti in Targu Mures de ex. ce faci cu statia? Doar nu o sa intrebi fiecare strada in parte, mai ales daca nu cunosti zona si strada/locurile unde se sta de regula... pe anumite portiuni sunt niste locuri "fixe" unde se instaleaza baietii. In privinta radarelor din orasul  Tg Mures pot sa spun ca locatiile marcate de mine sunt cele in care se instaleaza radarele...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: laurashgeo on May 16, 2013, 01:16:25 AM
Adaug si eu locul unde era radarul care m-a felicitat pe mine inainte de iesirea din tara, in localitatea Tatarasti pe DN7
https://maps.google.com/maps?q=45.942615,22.512309&ll=45.942653,22.512239&spn=0.001058,0.002642&num=1&t=h&z=19
Ceea ce m-a mirat e ca politistul s-a oferit sa-mi arate filmarea. Camera era indreptata spre curba si cum apar eu de dupa curba viteza era 81km/h. Partea ciudata e ca inainte sa apar eu de dupa curba pe film se vedea doar vegetatie cu viteza de 84km/h, apoi 83, apoi 82 si abia apoi apare masina mea in cadru cu viteza de 81 :( Am obiectat eu putin, dar fara nici un rezultat.
Am platit amenda si sper ca banii sa ajunga la buget iar vara viitoare sa merg pe autostrada...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: mitsu on May 16, 2013, 08:01:36 AM
La faza asta nici nu prea aveai ce sa mai obiectezi. Probabil de-aia ti-a si aratat filmarea :D. Sincer, eu nu stam ca amenzile se pot plati acum si pe loc.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on May 16, 2013, 08:49:26 AM
Amenzile se pot plati pe loc de mult timp... eu am platit o amenda acum multi ani la politist. Nu, nu era spaga. :lol: Mi-a taiat chitanta. :)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: mitsu on May 16, 2013, 09:11:21 AM
E adevarat ca n-am mai luat amenda de vreo 5 ani, si atunci ptr un trecut pe galben...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: simba on May 16, 2013, 06:50:00 PM
Quote from: laurashgeo on May 16, 2013, 01:16:25 AM
Adaug si eu locul unde era radarul care m-a felicitat pe mine inainte de iesirea din tara, in localitatea Tatarasti pe DN7

stati linistiti la aceste radare nu pot avea acces politisti care lucreaza pe ele. Ma refer la a modifica ceva sau a face prosti cu ele, incusiv la a sterge imagini. Sunt foarte bine protejate. E bine totusi ca ti-a aratat. De fapt ei nu prea au voie sa arate si mai mult soferul nu are voie sa coboare din masina proprie in momentul controlului si niciatat sa se apropie de masina politiei pentru a evita incercarile de mituire. Pacat ca acesta lege nu este aplicata de multe ori chiar de soferi.

Cat despre a plati amenzile pe loc..... nu exista asa ceva in cadrul Politiei Romane. Si credetima pe cuvant stiu ce vorbesc. Sanctiunile contraventionale se achita la primari iar sumele se folosesc de catre acestea fiind parte a bugetului local. Chitantele s-au retras de la politisti din cauza deselor abateri ale acestora in cea ce priveste sumele de bani. Sunt mai mult de 11 ani decand au fost scoase.   
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Sargon1806 on May 16, 2013, 08:23:56 PM
Quote from: simba on May 16, 2013, 06:50:00 PM
Cat despre a plati amenzile pe loc..... nu exista asa ceva in cadrul Politiei Romane. Si credetima pe cuvant stiu ce vorbesc. Sanctiunile contraventionale se achita la primari iar sumele se folosesc de catre acestea fiind parte a bugetului local. Chitantele s-au retras de la politisti din cauza deselor abateri ale acestora in cea ce priveste sumele de bani. Sunt mai mult de 11 ani decand au fost scoase.

Eu nu stiu despre ce vorbesti. Eu am facut-o de oaie in urma cu cateva luni si mi-a taiat chitanta pe loc. Si asta chiar in fata sediului IGP, aproape de stadionul Dinamo. In urma cu mai bine de un an, aceeasi poveste, pentru ca am claxonat... 135 RON pe loc la politist, cu chitanta. Tu zici ca de 11 ani sunt retrase. Eu stiu ca de vreo 5 ani sunt permise, ca inainte mergeam la Posta Romana sa le achit (acolo am achitat o amenda de la CNADNR pentru ca m-au prins fara rovigneta, in urma cu 2 ani). Daca sunt de 11 ani retrase, ei de unde le-au luat?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: simba on May 16, 2013, 08:32:42 PM
nu stiu dar eu nu am vazut asa ceva de 11 ani. Si chiar stiu ce zis.
Poate prin Bucuresti sa le fi dat voie din cauza volumului mare de lucru dar in tara eu nu am vazut.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: simba on May 16, 2013, 08:46:35 PM
Gata, m-am informat. Exista chirante. In general la Politia DN-uri sau Autostrazi precum si in unele orase mari. Nu sunt peste tot in tara.
Scuze!!! Se pare ca sunt eu ramas in urma...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Sargon1806 on May 16, 2013, 08:47:26 PM
Quote from: simba on May 16, 2013, 08:32:42 PM
nu stiu dar eu nu am vazut asa ceva de 11 ani. Si chiar stiu ce zis.
Poate prin Bucuresti sa le fi dat voie din cauza volumului mare de lucru dar in tara eu nu am vazut.

Pai, "stiu ce zic" inseamna de obicei ca ai legea in fata sau ai acces la vreo reglementare interna a Politiei Romane prin care se stipuleaza ca aceste practici sunt interzise. Nici eu nu am mai vazut Lastun de vreo 11 ani, dar nu inseamna ca nu exista  :D

In timpul asta, eu in Bucuresti platesc amenda la politist si imi da chitanta, celalalt user o arde cu 81 km/h prin vestul tarii si plateste tot la politist, si ii da si ala chitanta. Acum, poate noi nu stim ce zicem, dar stim sigur ca ni s-a intocmit proces verbal pentru contraventie (deci contraventia apare in sistem, nu poate agentul sa-si traga spaga), ca am platit, ca ne-am luat chitanta si ca amenda figureaza in sistem ca fiind achitata (ca altfel imi primeam pana acum citatie).

Ca o paranteza, pentru amenda platita la CNADNR (rovigneta) am primit citatie ca nu e platita. Noroc ca eu nu arunc nimic si m-am dus peste ei cu chitanta si cu plicul de la ei, pe care aparea data Postei. Deeeeci... primeam si de la Politia Romana asa o felicitare daca treaba cu chitantele nu era pe bune.

LE: Ok, e bine ca s-a lamurit. Chiar nu intelegeam ce informatii ai de nu le stim si noi. Multam de update!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: simba on May 16, 2013, 08:54:13 PM
Gata, am lamurit-o. Exista. eu nu mai eram la curent cu aceste modalitati de plata. Ce sa fac si eu daca nu am mai platit o amenta de mai bine de 7 ani. Am invatat ca o lege respectata nu e chiar un capat de tara plus ca nu te costa nimic sa o respecti.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: alecu26 on June 03, 2013, 03:23:11 PM
eu tot timpul incerc sa platesc amenda pe loc. Ma scuteste de ceva batai de cap...dar nu de toate.

Din pacate de fiecare data ma cert cu ei ca nu au chitantier. In maxim 30 % din cazuri sa zic ca au.

Problema polititie este contabilizarea acestor plati...Te duci s platesti alte impzoite locale, si majoritatea amenzilor sunt tot acolo, si daca nu ai pastrat dovezile de plata, mai platesti odata. (iar pentru mine care locul unde am buletinul sau masina inregistrata nu prea au legatura cu locul unde traiesc/muncesc e un adevarat chin si ajung sa-mi iau zile de concediu sa rezolv chestiuni de genul asta).

Asa ca, eu nu o sa mai platesc niciodata nimic pe loc, sau in 48 de ore. Cand or fi sa ma prinda la colt cu ceva si sa ma oblige atunci platesc.

Oricum, ei dobanzi nu aplica, asa ca in 5-6 ani, oricum se injumatateste valoarea ei...asa ca nu mai conteaza ca s-a dublat.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on June 04, 2013, 12:06:32 PM
Daca tot e vorba de radare si zone "sensibile" : as dori sa va descriu trei asemenea zone :
1. Localitatile Luncani si Luna de pe DN15/E60, portiunea Ludus-Campia Turzii : s-au montat doua radare fixe gen "safety radar" la intrarea dinspre Ludus in ambele localitati. Ca urmare detectorul de radar sare din geam si nu stii pentru ce. Asadar, nu va speriati (cum m-am speriat eu noaptea cand am intrat cu peste 100 km/h in Luncani). De regula radar normal nu am vazut niciodata in aceste doua localitati.
2. Padurea Bogatii : DN13/E60. Vedeti ca s-au montat prin toata padurea indicatoare de restrictii de 60 km/h! Din nefericire, sunt locuri unde ai putea merge FARA PROBLEME cu 100 km/h (cum puteai inainte sa puna indicatoarele astea). Se sta cu radaruol (de doua ori le-am intalnit) dupa limitarea de 40 km/h, prima limitare de 60 km/h, cu fata spre Brasov dar ii prind pe cei care vin de la Rupea.
3. Localitatea Bunesti, jud. Brasov, DN13/E60 : in centrul localitatii am vazut radar atat la dus (spre Brasov), cat si la intors. Agentul intoarce radarul spre Brasov, dar sta cu fata spre Sighisoara.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: panda80 on June 04, 2013, 01:12:22 PM
La Bogata pe DN13 am intalnit si eu radarul la limitarea de 40 cam de fiecare data. Alt loc sensibil este pe DN1 imediat cum se intra pe Centura Ploiesti Vest, in localitatea Barcanesti. Pe DN1 mai sta aproape tot timpul un echipaj in Predeal la intersectia cu drumul ce merge spre Rasnov (DN73A).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: catalinf on June 04, 2013, 07:14:44 PM
Foarte interesante si utile informatii, stie cineva de unde se poate cumpara asa o statie?
Am fost ajutat indirect de cineva cu o astfel de statie, in cazul unui ambnuteiaj de cca 5 Km , la unguri, un sofer de tir cu statie (roman) ne-a explicat ce alta ruta sa folosim spre a nu pierde jumatate de zi in coada aia
Ca experiente personale,
am fost flashuit de vreo doua ori la nemti dar, nu am primit nici o amenda acasa (locuiesc in UK).
Vorbind de UK, daca veti ajunge careva pe aici cu masina,
viteza maxima pe autosrtada este de 70mile/ora, deci undeva la 112 Km/ora, in localitati mai peste tot 30 mile/ora , cu 20 in dreptul scolilor,
drumuri nationale merg intre 50/60, oricum, se specifica clar prin semne unde se face limitare de viteza.
Partea buna este ca, in UK nu exista aceasta "pescuiala" din Romania, orice camera, mobila sau fixa, prin lege, trebuie avertizata in prealabil.
Aici ,sistemele de navigatie (gen Tom Tom al meu) au built in locatia camerelor fixe, iar, cand conduci, daca dai de camere mobile, le poti pune imediat pe sistem, si apoi au si altii acces la informatia respectiva.
Deasemenea, are camerele fixe in proportie de cca 80% din Europa, bine, ma refer traseul meu din UK pana in Romania, surely, nimic din Romania!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: florin74 on June 04, 2013, 08:02:10 PM
@asztalos

Merg mai des prin zona, am intalnit radarul care sta in Luna la iesirea spre Campia Turzii, in zona plina de excavatoare second hand (te iau dinspre Luncani), iar in Luncani in centrul comunei, la capatul liniei drepte, in statia de autobuz (sensul spre Tg. Mures). Pentru cei care intra in Campia Turzii dinspre Targu Mures (si nu urca pe A3), atentie sporita, stau pe ambele sensuri chiar la intrare.
De asemenea, mai stau la intrare in Turda dinspre Cluj Napoca (statia Lukoil)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: sebba on June 04, 2013, 08:43:44 PM
alta locatie preferata de MCV-uri sau "loganu' rosu", pe DN79, intre Arad si Oradea, mai precis la intrarea in Andrei Saguna, aici (http://goo.gl/maps/Eoxta)
de obicei stau cu fata spre Arad

si vad ca nimeni nu zice nimic de deja celebrul radar de la Zam, de pe DN7
adevarul e ca l-am vazut acolo doar ziua, niciodata noaptea, dar nici nu prea am mai trecut in ultimul timp spre est
si in toate cazurile era cu fata spre Arad

apropos... te ia radarul si daca e in spatele tau? teoretic ar putea dar auzisem de o discutie cum ca nu te ia din spate ca nu pot sa-ti faca poza... nu prea imi vine a crede insa... stie cineva ceva mai concret?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: grig73 on June 04, 2013, 09:43:58 PM
Pentru Arad-Deva zonele ,,fierbinti" sunt :
- Lipova - imediat dupa linia dreapta de la intrare dinspre Arad
-Zam : doua locatii -parcarea de la intrare dinspre Arad si zona garii
-Ilia : aproape permanent la iesire inspre Deva chiar inainte de podul de pe Mures
Ar mai fi :Mintia,Vetel,Tatarasti,Gurasada si Ilteu
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Chagall on June 04, 2013, 10:49:46 PM
Actualele radare sunt functionale si pe timp de noapte?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: panda80 on June 04, 2013, 11:21:51 PM
Quote from: catalinf on June 04, 2013, 07:14:44 PM
Foarte interesante si utile informatii, stie cineva de unde se poate cumpara asa o statie?

Statiile se pot cumpara din foarte multe locuri, gasesti chiar si in Hypermarketuri (eu am cumparat una din Carrefour). Sunt si magazine specializate destule. Eu am si imi este foarte utila, nu atat pentru anuntarea echipajelor de politie cat si pentru a sti zonele cu probleme de pe drum, eventuale ambuteiaje etc. De ex. odata in drum spre Germania mi-a cazut telefonul din buzunar sub scaunul masinii fara sa-mi dau seama si am crezut ca l-am pierdut. Telefonul in cadere s-a si inchis. Parintii mei (mama in special) sunt destul de grijulii si suna destul de des. Trecand multe ore de la iesirea din tara si dorind sa le spun ca sunt ok si sa nu-si faca griji, in Cehia, pe D1, l-am rugat pe un alt sofer sa sune 1 min acasa si sa le spuna parintilor ca a luat legatura prin statie cu mine si ca vorbim cand voi ajunge in Germania. 'Colegul' a sunat si astfel ai mei au stat linistiti.
Statia imi este utila si pentru a mai trece plictiseala pe drumurile lungi (fac des Braila sau Bucuresti-Dresda dintr-o bucata, 18-20h de condus).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: catalinf on June 04, 2013, 11:47:54 PM
Multam omule1
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: sebba on June 05, 2013, 09:10:41 AM
nu te-as indruma catre surse "nespecializate" cum ar fi supermarketurile decat daca stii ce vrei si cauti un anumit produs la pret mai mic
mai degraba cauta un magazin specializat unde vazatorii ar trebui sa fie mai familiarizati cu produsele si sa-ti poata face si recomandari

frecventa DB e libera dar numai in limita a 4W putere de emisie. daca iei statie cu putere mai mare de 4W si nu esti radioamator inregistrat, cu indicativ, atunci treci in ilegalitate.
adevarat, nici nu prea are cine sa te controleze si e foarte mic riscul dar nu stii niciodata de unde sare iepurele, si cand :)

modulatia statiei, ptr Romania si mare parte din EU, trebuie sa fie FM, adica modulatie in frecventa, nu in amplitudine (AM). cele doua standarde nu comunica intre ele. marea majoritate a statiilor din comert stiu acum de ambele norme dar sa te uiti si la aspectul asta

ca brand exista multe statii pe piata, undele mai bune, altele mai proaste. totul depinde de buget. aici e bine sa consulti si review-uri de pe net
un brand ieftin dar de care eu am fost multumit - si inca sunt - este INTEK, are un raport calitate/performante/pret destul de bun

sa te mai gandesti si cum montezi statia in masina.
daca vrei sa o bagi in bord, format 1-DIN, adica cam cat un casetofon auto, cauta un model cu difuzor in fata. unele au difuzorul pe lateral.
daca ai copii si vrei sa-i protejezi de limbajul cateodata vulgar al unor camionagii ia in considerare si posibilitatea utilizarii castilor.
cam toate statiile au mufa ptr conectarea unui difuzor extern, mufa in care poti conecta o casca dar din pacate majoritatea au aceasta mufa in spate, langa conectorul de antena

antena: doua variante:
1. montura magnetica, usor de montat si demontat, varianta preferata de turisme. va trebui sa alegi o talpa magnetica suficient de mare ca sa reziste la vitezele cu care vrei sa circuli. bigger is better!
antena propriu-zisa, la fel, bigger is better.

2. varianta "fixa". mai greu de montat pe turisme ptr ca necesita un sistem mecanic de fixare si pe caroseriile turismelor e cam greu de facut.
daca ai ceva jeep o poti monta pe un posibil bull-bar dar sa fie antena mare, lunga, sa se ridice cat mai sus posibil

ca si compromis, e e preferat o antena mai scurta dar plasata cat mai sus decat o antena lunga care sa plece din pamant
o antena buna ptr turisme (si nu numai) este modelul ML-145, facut de mai multi producatori. SIRIO e un brand bun si se gaseste si pe piata romaneasca

indiferent de antena, cand o montezi, mergi cat mai repede la un "atelier" unde sa-ti calibreze antena
calibrarea se face pe "perechea" antena/pozitie pe masina
adica, daca o calibrezi intr-o pozitie, sa zicem pe mijlocul plafonului, calibrarea si performantele maxime se vor obtine doar in acea pozitie
chiar si o mutare de 20cm din pozitia in care ai facut calibrarea poate deteriora performantele

la fel, e de preferat o antena mai mica dar bine pozitionata/calibrata decat una mare si pusa/calibrata prost
atentie, o calibrare defectuoasa poate deteriora statia (se ard finalii pe partea de emisie)

concluzia? poti lua ce vrei tu si ce-ti place tie dar sansele de a optimiza la maxim investitia sunt destul de mici. nu zic ca nu ar merge, va merge, dar cel mai bine - cum ti-am zis de la inceput - e mai bine sa mergi la ceva sursa specializata care mai si stie ce face si vorbeste

"Drumuri bune, colegule!"
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on June 05, 2013, 09:30:07 AM
Buna dimineata. As dori sa va povestesc si eu cate ceva despre statii radio cb (fiind utilizator de multi ani) :
Eu personal am o statie de 40 de watii (Jopix Itaca). Am umblat destul de mult cu statia atat in tara, cat si in strainatate (inclusiv Germania). De ce am ales aceasta statie? Pentru mai multe motive :
1. Are banda SSB (USB) care se foloseste in Ungaria de catre camionagii unguri (canalul 40). Eu fiind de etnie maghiara si trecand destul de des prin Ungaria, intreb atat de la colegii romani (pe FM 22) cat si pe USB, canalul 40 daca e liber. Poate romanii nu observa radarul ascuns in tufe pe trepied (fara operator radar), iar ungurii observa (cunoscund zona). Mentionez : banda SSB este inca ilegala (la nivel de UE cel putin).
2. E cea mai mica statie (si nu ma refer la portabile) care are si SSB-ul. Se poate regla din buton emisia : intre 25 si 40 de watti.
3. Am urmarit forumurile de specialitate si am reusit s-o cumpar la pret foarte-foarte bun.
Mentionez, nu sunt radioamator si deocamdata nici nu am asemenea intentii.
In privinta controalelor la statii radio cb : unii ziceau ca o sa-mi gaureasca nemtii, austriecii etc. Mentionez, in Ungaria de ex. nu ai voie cu nici un fel de statie, ungurii adoptand cele mai drastice masuri CEPT : ai voie DOAR 4 watti si DOAR cu statii care "stiu' numai FM-ul. Toate statiile au si banda AM, deci in Ungaria TEORETIC nu ai avea voie cu statie. Am fost oprit si in Ungaria (full control) si nu mi-au zis absolut nimic pentru ca am statie.
In Germania, pe autobahn 3 (in apropiere de Frankfurt) am fost urmarit de un BMW civil, dupa care mi-a tras in fata si mi-a aparut mesajul de felicitare : "Polizei. Folgen Sie bitte!". Cand m-au condus pana in parcare, asa m-au scos din masina agentii de nu o sa ma credeti (sa nu traiti niciodata asemenea experiente). Noroc ca stiam limba germana, dar tot mi-au controlat masina pana la ultimul buton. A luat unul dintre agenti statia in mana, a inceput s-o butoneze si m-a intrebat ce este si la ce se foloseste. I-am explicat ca am intrebat de accidente si le-am evitat, datorita statiei. S-a uitat agentul inclusiv la aparatul de calibrat, i-am explicat la fel, ce este si la ce se foloseste. Mentionez, nu am facut vreo ilegalitate ci pur si simplu aveau chef sa se lege cu cineva cu numar rosu de zoll. Control mai mare nu cred ca o sa prinda cineva.
De mentionat : daca aveti putere mare de emisie, la trecerile intre tari (la granita) NU vorbiti, respectiv in jurul aeroporturilor, la fel : nu vorbiti!
Am facut undeva la 100.000 km cu statia si inca merge perfect. In cel mai rau caz daca austriacul m-ar fi prins (dar nu vad de ce si cum), mi-ar fi gaurit-o si cam atat. Am montat cateva statii de putere (de 10 watti) la cunostinte camionagii care fac Uniunea (statii de 10 watti) si de ani buni se plimba cu ele fara probleme. Deci daca nu vorbesti tot timpul cu putere mare, nu ti se intampla nimic.
Pentru orice intrebari legate de statii va stau la dispozitie.
L.E. : Asa cum zice si colegul de jos, va rog sa faceti un topic separat pentru statii de emisie receptie. Va multumesc anticipat
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: sebba on June 05, 2013, 09:45:18 AM
ionut, fa un split la partea cu statiile, deja se ingroasa gluma si ne calcam pe bataturi cu radarele :D
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on June 05, 2013, 12:25:28 PM
Discutati tot aici despre statii... e acelasi subiect practic, nu trebuie sa facem doua topicuri. ;)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: MRS on July 08, 2013, 09:03:57 AM
Doresc sa multumesc celor doua seturi de capete de creta pozitionate in cascada in Cosereni (IL) duminica seara, ascuse in boscheti mai rau ca in safari!  :yikes:
Cu aceasta ocazie am observat si aparitia unei prospaturi  - - - IL 75 TGR - Logan rosu NEINSCRIPTIONAT ascuns prin santurile Baraganului!

Le doresc multa sanatate atat lor cat si mamelor lor!
Asteptam felicitarile pe binecunoscuta adresa!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on July 08, 2013, 12:38:07 PM
Quote from: sebba on June 04, 2013, 08:43:44 PM
apropos... te ia radarul si daca e in spatele tau? teoretic ar putea dar auzisem de o discutie cum ca nu te ia din spate ca nu pot sa-ti faca poza... nu prea imi vine a crede insa... stie cineva ceva mai concret?

Radarul te poate lua si din spate fara nici o problema, nu e nevoie de poza daca are camera si antena Dopler pornita.
Le apare pe display acelasi sens sau opus. Te poate prinde pe tine venind din spatele tau si in acelasi timp poate prinde si pe cei de pe contrasens. Acelasi lucru valavil si pe timp de noapte insa noaptea recurg la un gest ilegal dupa mine, flash cand esti aproape de ei  sa iti prinda numarul de inmatriculare in inregistrare.  In situatiile de mai sus te cam opreste si iti da si bonusul.
Eu am patit-o anul trecut in zona Ploiestiului , m-a luat din spate dupa ce timp de 7-8 km imi urla detectorul ca e radar si nu il vedeam iar din fata nimeni nu facea cu farurile. Mi-am bagat picioarele la un moment dat si am accelerat, apoi a venit din spate mai tare m-a depasit , a mers inaintea mea mai bine de 3 km si m-a asteptat pe dreapta unde m-a "felicitat" si foarte amabil am vizionat impreuna vre-o 5 min de filmare in care mi-a cautat viteza maxima pe care am atins-o in localitate.
Avand mai mereu piticii dupa mine in masina am renuntat sa mai folosesc statia( avem colegi interesanti acolo pe frecvente) si merg mai departe pe vechiul detector Cobra care isi face treaba.
Cat timp radarul are antena Dolper pornita detectorul urla, cand e oprit si nu emite, chiar daca camera de pe radar merge, nu urla dar nici nu poate sa iti detecteze viteza. Daca ai ghinionul sa porneasca antena in timp ce tu te apropii de radar, ai cam 1 - 1.2s sa reduci cat poti din viteza pana le apare lor pe ecran viteza ta.


Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: doryan93 on August 04, 2013, 01:47:03 PM
Soferii din Capitala, supravegheati in trafic cu autospeciale neinscriptionate si motociclete.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15315756-soferii-din-capitala-supravegheati-trafic-autospeciale-neinscriptionate-motociclete.htm
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on August 13, 2013, 06:31:15 PM
Colegii, se aude ceva de cele 4 radare fixe de pe A2? Am vazut pe un alt forum niste coordonate. Ma mira faptul ca nu s-a mediatizat nimic in acest sens. Din cate am citit, s-au instalat 2 radare pe un sens, doua pentru celalalt sens...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on August 13, 2013, 06:54:31 PM
teoretic sunt pornite din Mai, practic nu am reusit sa depasesc 140 km/h (decat pe portiuni foarte scurte) la traficul de weekend pe a2. 
de instalat sunt acolo, dar daca sunt pornite putem sti doar daca a primit cineva prin posta o "felicitare".


da nu cred ca vor fi doar pe cenavoda-medgidia (3 radare in 30 km mi se par cam multe). posibil sa apara si inainte de drajna (in mai am fost la galati si am auzit ceva zvonuri de la cei care fac drumul gl-buc des).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on August 13, 2013, 07:00:58 PM
in privinta radarelor mobile, la inceputul acestui an au fost avizate de BRML Brasov si pentru a masura viteza din mers, spate, sens opus, instant on si orice altceva ne gandeam noi sa mai contestam.

informatia asta o am de la un metrolog din Brasov si nu stiu daca se refera la toate radarele de pe MCV-uri sau doar cele noi, dar cu siguranta, cel putin unele MCV-uri au radarele omologate pentru depistarea vitezei din mers.

Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: raulitto on January 07, 2014, 01:28:31 PM
In judetul Timis, un radar celebru este in loc. Dumbrava. In 90% din cazuri cand trec pe acolo e la datorie. E un logan albastru, neinscriptionat, fara girofaruri. Sta intr-o intersectie, pe la mijlocul localitatii, perpendicular pe drum, deci banuiesc ca poate lua masinile din ambele sensuri.
Un alt loc este pe E671 (Timisoara - Arad), dupa ce treci de intersectia cu Sinandrei, vine o zona cu limitare la 70Km/h. Fiind asfaltul bun si drumul liber, de obicei nimeni nu respecta limita respectiva. Tot pe traseul asta mai stau in Vinga (mai rar) si foarte des intre benzinaria Petrom si Loc. Ortisoara, in curbele alea unde e limitare la 60km/h. Acolo pot sta pe oricare din sensuri, am prins uneori pe ambele in acelasi timp. De obicei lumea da blitz-uri...

In Timisoara
, cel mai des am vazut radare in urmatoarele zone:
- pe Bv. Iosif Bulbuca, pe directia AEM - Spitalul Judetean, dupa intersectia cu Bv. Sudului. Aici sta ori un Logan albastru cu EEA la nr, ori un MCV
- pe Stan Vidrighin, pe oricare din sensuri, insa cel mai des foarte aproape de sensul giratoriu de la AEM (pe langa LIDL). Si aici e ori EEA-ul neinscriptionat, ori un MCV.
- pe Tudor Vladimirescu am vazut (mai rar), cum mergi dinspre Politehnica spre Spitalul CFR
- pe Simion Barnutiu sta destul de des un MCV, cum vii dinspre Take Ionescu, imediat dupa intersectia cu Badea Cartan
- la Gara de Nord sta destul de des un MCV, mai ales seara/noaptea. Cum vii pe Bv. Republicii spre gara, chiar inainte de gara este un spatiu liber pe dreapta. Acolo stau ascunsi, cu fata spre OMV. Fiind noapte si avand 2 benzi pe sens, e tentant sa o calci pe acolo si la cum stau, sunt greu de reperat. Cand ii vezi e mult prea tarziu.
- in zona Podului Muncii stau fie de o parte fie de alta a podului (ori pe Iuliu Maniu, ori pe Str. Gh. Pop de Basesti). Podul e in rampa si avand 2 benzi pe sens, e tentant sa o calci mai tare. Cand ajungi in varful podului, daca ai peste 60km/h ei deja te vad si au si timp si loc sa te opreasca.
- pe Str. Nera, vis-a-vis de Stadionul CFR sta mai mereu un echipaj de la Rutiera, insa din ce am observat nu au radar, ci opresc masini pt verificari de rutina. Pe mine m-au intrebat inclusiv de foliile de pe geamuri. Le-am aratat actul pe ele si m-au lasat in pace.
- destul de des mai stau si in Piata 700, nu pt viteza, ci ca sa verifice actele - foarte aiurea, intrucat zone este mega aglomerata mai mereu si strada pe care stau ei e foarte scurta, astfel ca iesi din curba (90 de grade) si te trezesti brusc cu ei in fata ca te opresc. De abia ai timp sa reactionezi.
- mai nou stau pe Bv. 16 Decembrie, cum mergi dinspre Catedrala spre Podul Traian. Logan MCV, nu-i interseaza viteza, ca acolo n-ai cum sa ai mult, insa te salta daca nu acorzi prioritate pietonilor. Tampenia mare e ca acolo semaforul tine foarte putin pt pietoni, astfel ca si daca mergi grabit, e imposibil sa reusesti sa trversezi toti cei 20 de metri de drum. Asta ca sa nu mai zic ca fiind trecerea de pietoni spre Catedrala, sunt o multime de pensionari care traverseaza acolo si sut surprinsi de culoarea rosie a semaforului. Deci mare atentie acolo daca nu vreti sa ajungeti la discutii interminabile cu stimabilii.
- un alt loc preferat este Podul din Calea Sagului (de obicei in directia iesirii din oras, insa nu in 100% din cazuri).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dorum on January 07, 2014, 01:30:41 PM
Atentie mare si in Chizatau, pe sensul TM-Lug; locatie foarte des utilizata de radar...
Am pus-o ieri de 170RON donatie la stat...am avut 78kmph in localitate!
:lol: :lol:
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: raulitto on January 07, 2014, 01:48:24 PM
Mda, am uitat de cel din Chizatau :)
Mi-am amintit insa de altul, care m-a prins recent: la iesire din Alba Iulia spre Sebes. Sta pe dreapta, chiar inainte sa iesi din oras. Toti mergeau cu 35 - 40 (tipic romanesc cand se stie ca e radar), eu ca zorro, cu 70 pe banda 2 :D
Tot in jud. Alba am mai luat un radar in Petresti. Aparent e o localitate mica, neimportanta, insa fiind pe ruta Transalpinei, se sta cu radarul la greu acolo. Erau 3 echipaje de politie cand m-au oprit si pe mine si erau masini oprite la greu.

Mai nou eu folosesc o aplicatie de Android numita Waze, care permite soferilor sa marcheze pe harta locurile unde sunt radare (dar si ambuietaje, lucrari la carosabil, etc.). E foarte utila, mai ales daca nu esti singur in masina (ca sa conduci linistit in timp ce altcineva adauga radarele pe care le intalnesti pe drum). Am venit de la Sibiu la Timisoara si din 5 radare 4 mi le-a semnalat. Al 5-lea nu, pt ca era intr-o zona mai putin circulata si probabil ca n-a trecut nimeni pe acolo care sa foloseasca app. Dar acolo stiam ca se pune si am stat incet. Ideea e ca cu cat o folosim mai multi, cu atat e mai eficienta.

p.s. pt 330km mi-a luat 6MB trafic. Decent zic eu, mai ales ca m-a ghidat perfect, stia de toate sensurile giratorii nou facute pt a intra pe Autostrada la Cunta, respectiv la Saliste.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on January 07, 2014, 02:24:54 PM
WAZE este integrat cu google trafic!
orice accident semnalat pe Waze este afisat si in google maps. probabil cei de la google au achizitionat un soft de navigatie pt ca al lor "Navigation" era un beta.
Waze este o aplicatie veche.

Mai exista si 'Colegu - o aplicatie romaneasca pt radare dar care nu prea functioneaza
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: coco.serban on January 07, 2014, 05:18:36 PM
conform legislatiei.

Daca doua tari din spatiu UE nu au contract de baza comuna nu se poate trimite acasa o amaneda mai mica de 500 euro. Exista posibilitatea de a primi notificare daca amenda este mai mare de 500 euro.

Ce se intampla real. Nr de matriculare este trecut intr-o baza de date timp de 3 ani, daca ai o amenda si ai norocul ca unul din poltistii sa verifice nr de matriculare in aceeasi tara in care amenda a fost emisa, se va aplica pe loc amenda.


Quote from: asztalos on April 01, 2013, 01:40:36 PM

2. VINE amenda sau NU vine acasa la noi, in RO?
Va dau un raspuns 100% sigur (in privinta radarelor din Ungaria mai precis) : NU vin amenzile acasa! Informatia este 100% sigura, deci nu e doar experienta personala.

Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: davyl on January 07, 2014, 05:27:52 PM
^
Va dau o veste trista: din noiembrie 2013 toate tarile din UE au semnat sa trimita in tara de origine, amenzile primite de soferii straini prin tarile pe unde merg. Trei tari din UE n-au semnat aceasta conventie: Irlanda, UK si Danemarca. Restul vor trimite toate mai devreme sau mai tarziu, depinde cat dureaza prelucrarea in tara unde a fost constatata contraventia.

Ca o confirmare a celor spuse mai sus, am primit eu personal saptamana trecuta o amenda in Belgia pentru o depasire cu 4 km/h a limitei legale de 120 km/h in Olanda (cica am avut 128 km/h: 4km/h toleranta aparatului si 4km/h in plus). Pentru 124 km/h trebuie sa platesc 30 de euro (23 euro + 7 euro TVA)... Deci: se poate!!!  >:(

P.S. Observati ca asztalos scria acel mesaj in aprilie 2013... acum suntem in 2014... alta Marie, alta palarie!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 07, 2014, 07:44:24 PM
Din cate am citit, s-a votat de catre Parlament. Mai trebuie sa promulge si presedintele aceasta lege. La capitolul amenda : te-au oprit sau nici nu te-au oprit si au venit acasa amenzile din Belgia DIRECT (pe numere de Ro) ?
P.S. : A fost un prieten apropiat de al meu in Austria de sarbatori (mai precis la Viena) si a primit o amenda pentru ca a parcat neregulamentar (35 de euro). M-a sunat si m-a intrebat daca e musai sa plateasca amenda sau ce va fi. I-am zis ca poate sa vina acasa linistit. A aruncat fituica si nu a primit nimic pana in prezent acasa. Daca va primi, o sa va spun.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: davyl on January 14, 2014, 12:31:08 PM
Nu, eu nu am numere de RO. Am numere de BE (Belgia). Inainte, amenzile nu se trimiteau in celelalte tari, pentru ca nu exista aceasta directiva a Parlamentului European. Acum exista (din noiembrie 2013) si amenzile se vor trimite din toate cele 25 de tari care au semnat din cele 28 posibile. Cum am spus mai sus, numai Irlanda, UK si Danemarca nu au semnat, deci daca treceti pe acolo si sunteti prinsi de radar, amenzile nu se trimit in tara de origine...

Prietenul cu amenda de parcare din Austria are toate sansele sa primeasca amenda in RO, caci din noiembrie 2013 Austria si Romania au conventie bilaterala de plata si urmarire a amenzilor. Evident ca va dura ceva punerea in practica, insa sunt convins ca pentru bani, amenzile se vor urmari foarte de aproape de acum inainte...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Archi on January 14, 2014, 04:26:37 PM
Dar unde se poate plati amenda in RO ( inafara de transfer bancar sau alte metode ce implica banci)


Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: davyl on January 14, 2014, 04:51:09 PM
Eu am primit o scrisoare in olandeza din care nu am inteles nimic. Pe spatele scrisorii era un mic rezumat in engleza si franceza, plus coordonatele contului bancar din Olanda, unde trebuie virati banii (plus data limita si consecintele daca nu virai - cu cat se majora amenda in timp). Probabil ca asa vor face si pentru alte tari: rezumat in limba tarii respective plus engleza. Nu cred ca se va putea face altfel plata decat cu transfer bancar (virament). Pentru platile in alte monede decat euro se face plata la cursul euro interbancar.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Goldmund on January 16, 2014, 05:53:20 PM
Apropo de amenzi(cu toate ca si eu aici sunt amendat cu multe dislike de cineva de pe forum, de fiecare data cand postez - cateodata poti primi o amenda si fara sa fi gresit cu ceva):

in Italia am primit o amenda de 35 euro pentru ca am parcat gresit(langa o carciuma unde mai erau parcate gresit masini, multe masini - doar doua masini din Germania au primit amenda)
Pe amenda scria ca daca in 48 de ore nu platesc amenda, suma creste vertiginos! Am platit-o la primul post de politie.

In Elvetia e putin altfel:
daca va opreste o masina a politiei(pentru viteza depasita sau orice alta greseala in trafic) amenda trebuie platita 'pe loc'. Cine nu are suma la el(cash), trebuie sa scoata de la un automat si sa plateasca dupa care abia atunci are voie sa conduca mai departe.

Pana acum cativa ani, cand ajungeam in Suedia, parcam unde gaseam langa prietenii nostri de acolo. Am primit multe amenzi si niciuna nu a ajuns pana in Germania. Acum e altfel, dupa noile reglementari UE, iar acum parchez in alt loc....
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: NicolaeG on January 16, 2014, 06:40:41 PM
Quote from: Goldmund on January 16, 2014, 05:53:20 PM
Apropo de amenzi(cu toate ca si eu aici sunt amendat cu multe dislike de cineva de pe forum, de fiecare data cand postez - cateodata poti primi o amenda si fara sa fi gresit cu ceva):

ai un like de la mine pentru incurajare :)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 18, 2014, 02:05:39 PM
Se pare ca o sa ne vina amenzile :
http://www.antena3.ro/romania/amenzile-primite-in-strainatate-de-romani-vor-fi-trimise-prin-posta-la-adresa-soferului-240956.html
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ovicor on January 18, 2014, 03:12:17 PM
Cred ca la adresa proprietarului masinii, acesta nu este, obligatoriu, la volan in momentul savarsirii abaterii!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 18, 2014, 03:56:33 PM
Poate nu a condus proprietarul masinii. Declari o alta persoana (de ex pe mama) si tu personal ai scapat. Intrebare : cum vor colecta strainii aceste amenzi de la noi? O sa-l oblige pe statul roman sa colecteze amenzile intr-un cont sau cum?
Oricum, e o incorectitudine pe la mijloc : pana cand politia romana te opreste pentru orice abatere chiar si pe tine (pe cetateanul roman) si te sanctioneaza pe loc, si strainii o sa fie sanctionati pe loc. Ca urmare, corect ar fi sa se aplice legea la fel in strainatate : daca esti oprit pentru ca ai savarsit o abatere, sa te amendeze pe loc. Daca nu, cand ajungi acasa sa nu mai ai probleme de genul : "...oare nu o sa vina 10 amenzi din Grecia pentru ca mergeam cu 130 km/h pe autostrada in loc de 120 km/h?".
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: bogdymol on January 18, 2014, 04:45:14 PM
^^ Dar de ce mergeai cu 130 in loc de 120? Daca incalci legea, iti asumi riscul sa fi penalizat pentru asta, indiferent daca esti oprit pe loc sau iti vine 'felicitarea' in cutia postala.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: CinX on January 19, 2014, 01:01:35 AM
Nu cred ca te sanctioneaza nimeni daca mergi cu 10-20 peste limita pe autostrada :)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: bogdymol on January 19, 2014, 01:04:45 AM
^^ In Olanda te sanctioneaza. Vezi postarea lui davyl de acum cateva zile.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 19, 2014, 10:33:43 AM
Am studiat un pic legislatia rutiera nemteasca si cea austriaca. In ambele tari esti sanctionat chiar si pentru +1 km/h. In germania amenda ar fi undeva la 10 euro, in Austria poate ajunge pana la 30 de euro.
Sursa :
http://bussgeldkatalog.kfz-auskunft.de/geschwindigkeit.html <--- amenzi Germania
http://www.bmvit.gv.at/verkehr/strasse/fuehrerschein/vormerksystem/tempodrogen.html <--- amenzi Austria
In Ungaria de ex. daca limitarea este de 100 km/h sau mai mare si depasesti viteza cu maxim 20 km/h si nu esti oprit, nu esti sanctionat (valabil si pentru unguri). Daca est oprit pentru ca aveai 150 km/h sa zicem, vei fi sanctionat cu 5000 de forinti (echivalent a 75 de RON). Sursa : un forum de notorietate din Ungaria unde sunt membru de multi ani.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Sargon1806 on January 19, 2014, 01:18:46 PM
Acum vreo cativa ani, in Germania era o toleranta de 10% din limita de viteza. Adica, la 30 km/h, puteai 33 km/h, la 80 km/h, te lasau pana la 88 km/h. Ce stiti de chestia asta? Mai e valabila?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: schluppi on January 19, 2014, 04:40:22 PM
In Germania exista o "toleranta", adica poti depasi cu o anumita valoare, exprimata in procente, viteza maxima admisa. Se explica prin faptul ca tahometrele vehiculelor nu indica exact viteza si nu poti fi acuzat pentru ceva, ce nu ai cum sa stii. Tahometrul  indica, de obicei mai mult (fabricantul masinii ar fi vinovat, daca utilizatorul acesteia ar depasi viteza din cauza unui tahometru ce indica mai putin), dar este posibil teoretic sa indice si mai putin. Pe de alta parte, nu poti pretinde soferului sa stea cu privirea atintita permanent pe tahometru. Nu stiu daca valoarea tolerantei este de 10%, dar am citit (si tradus pentru altii) destule instiintari despre contraventii la regimul vitezei de deplasare. Ele sunt formulate (fara exceptii) in felul urmator. "Ati fost inregistrat deplasandu-va in locul ... la ora ..., scazandu-se toleranta, cu viteza de 101 km/h, intr-un loc unde exista limitarea de 100 km/h...". Omul a avut, probabil, o viteza de 110 km/h, dar e incriminat pentru doar 101 km/h, fiind depasita viteza maxima admisa.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: CinX on January 19, 2014, 05:43:40 PM
Eu sunt de 2 ani in Germania, pana acum nu am luat nici o amenda, si am depasit des viteza, altii o depaseau si mai tare ca mine.
Daca e radar fix, ma gandesc ca te va inregistra, dar in rest, politia nu-si va bate capul cu tine, sa te opreasca, etc., pt 20 km/h in plus.

Pe DN-uri in general se merge cand traficul permite, 110-130, cu toate ca limita e 100, pe autostrada putini chiar respecta limitarile riguros, eu in general pun pe tempomat 7-10 km/h in plus, altii ma depasesc chiar si in conditiile astea.

Oricum, in Germania nu se ridica permisul asa usor, doar pt ca asa scrie in lege.
Exemplu clasic in RO, ai calcat linia continua, permis suspendat, ai trecut pe galben (el zice ca era deja rosu)/rosu, permis suspendat.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on January 19, 2014, 10:04:52 PM
De o saptamana aproape mereu e radar pe mihai bravu, intre calea vitan si splai, sensul spre calea vitan.
Au clienti la greu, scapi de dopul de la pasaj si o calci putin mai tare, asa ca mare atentie.
Este pus sus pe deal, aproape de mega image, de unde au vizibilitate maxima.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Sargon1806 on January 20, 2014, 12:52:53 PM
Si eu am observat in Germania, mai ales pe autostrazi, ca limita se cam depaseste cu vreo 20 km/h. De exemplu, cand e Baustelle (santier) si banda a doua are fix 2 m latime, limita este la 60 km/h. Se merge in coloana cu 80 km/h. Mai sunt uneori si radare care iti spun cu cat mergi... nimic, tot peste. La fel si cand e limita la 80 km/h. Se merge cu 100 km/h.

Pe de alta parte, un prieten a patit doua chestii cel putin interesante:
1. A primit amenda pentru ca mergea prea incet. Era intr-o zona urbana, probabil pe banda a 3-a, unde limita minima era de 100 km/h, iar el mergea cu 80 km/h. I-a venit amenda acasa.
2. A primit amenda pentru ca circula cu 36 km/h intr-o zona cu limitare la 30 km/h. Prin zona lui (Koln) exista un fel de politie civila, de obicei batrani fara preocupari interesante, care stau toata ziua cu aparate radar in masina si apoi raporteaza la politie. Cum in zona era o scoala, deci limita era cu un scop, toleranta a fost minima.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 22, 2015, 08:39:44 AM
Se poate ascunde radarul oriunde...
Radar (http://postimg.org/image/4n1e16dt5/)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on January 22, 2015, 12:34:09 PM
 :lol: :lol: :lol:
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Danny550394 on January 22, 2015, 12:51:06 PM
Era la Drive Through. Astepta un corn cu lapte. :D
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: MRS on January 22, 2015, 02:09:13 PM
mai mult te apuca scarba decat rasul...

uite altu' aici (e mai vechi)


http://www.220.ro/faze-tari/Radarul-Ascuns-In-Taxiu/Bzk5TWtjVf/

Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on January 24, 2015, 10:59:53 AM
Daaa, "frumoasă" imaginea radarului "pitit" pe terasă (DN1 între Aleşd şi Oradea...Uileacul de Criş sau Urvind ; pe acolo) .....Oare proprietarul terasei are "imunitate ruieră" pentru acceptul dat la "parcarea" radarului în acel loc ???
Dar, dacă tot vorbim de "punerea" radarului pe unde nici nu te gândeşti, merită o discuţie şi despre utilizarea radarului înafara condiţiilor şi instrucţiunilor de instalare / utilizare.......conforme cu N.M.-BMRL.RO legale.......

(http://i1277.photobucket.com/albums/y484/Jo-Juergen/Radar/VO1KBv17022010007_zps16c00bac.jpg)


Nu ştiu ce se întâmplă cu introducerea de poze..... vroiam să exemplific ceva la acest punct, dar nu pot încărca o poză; Ăsta este "rezultatul"............Nici măcar n-am pus poza şi apare că am şters-o sau mutat-o !!!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on January 24, 2015, 11:12:16 AM
Incarca poza pe imgur.com si ai acolo link direct
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on January 24, 2015, 11:23:59 AM
(http://i1277.photobucket.com/albums/y484/Jo-Juergen/Radar/VO1KBv17022010007_zps16c00bac-1.jpg)

Mdaaa...."iezistă" o problemă la "Găleata cu poze"......

Vorbeam de utilizarea radarului "out of technical conditions".....Ca şi la data pozei, 17.02.2010, surprinsă pe V.O. 1K (Varianta Ocolitoare 1K a Braşovului, la "patru benzi", din spatele gării Dârste) şi acum se utilizează locuri nelegale de instalare-folosire radar....Năravul ăsta nu va fi prea curând eliminat......

Ceea ce vedeţi în poză este un radar pus sub o linie electrică de înaltă tensiune de 220 KV..... 
Normele Metrologice o spun...mi-au confirmat-o şi poliţişti de însoţire...... radarul nu poate fi folosit pe ploaie, lapoviţă, ninsoare, burniţă, ceaţă, smog, praf..... Apoi nu poate fi folosit sub o distanţă minimă până la reţele de înaltă-medie-joasă tensiune, reţele de tracţiune electrică CFR, staţii / relee de radio-tv-telefonie-satelit-radoilocaţie-metereologice, radare aeroportuare....
De nenumărate ori, am găsit radarul aproape de Ilia, pe la Gothatea-Gurasada pe ceaţă de abia vedeam la 50-100m...am fost oprit, dar lăsat să plec fiindcă filmasem totul....
O zonă "celebră" pentru o crasă nesimţire este pe DN 1 de la Bărcăneşti până la intrarea în Ploieşti (la Metro / Petrom) unde radarul stă pe dreapta (spre Ploieşti) sub o linie de 5000 V....
Ambele modele de radar existente la noi PYTHON II (de pe "vechile Logan-e berline) şi actualele BEE III (de pe MCV-uri) lucrează în aceleaşi fecvenţe (undeva între 25 şi 32 GHz) fapt pentru care şi-un "amărât"de detector "Cobra" le detectează chiar şi de după curbă.... "Marea" diferenţă între cele două tipuri de radar este că BEE III are butonul ON, care atunci când este pe aşteptare şi te vede pe ecranul monitorului, poliţistul apasă ON şi radarul intră pe măsurare în 1-1,2 secunde, practic imposibil să reacţionezi dacă eşti la viteză "nesimţită".... Te poţi fofila, doar dacă ai un "iepure" (o altă maşină) în faţă....
Un umil detector, plus o staţie de radio (arhisuficientă de 4W putere, fiindcă nu trebuie să fi auzit la 20 km distanţă: pe 4W la câmpie te auzi la 8-10 km), atenţie la ceea ce se vorbeşte pe staţie şi nu ai "greţuri" în mers.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Chagall on January 24, 2015, 11:43:15 AM
Linia din poza este de 220kV. La 400kV sunt alte standarde, alt tip de stalpi.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on January 24, 2015, 12:01:08 PM
Mulţumesc "Chagall" pentru corectură. Discuţiile avute cu operatori radar, mi-au confirmat astpecte legate de intreferenţele undelor radar cu alte unde electromagnetice, dar mi-au mai semnalat şi-un alt lucru....după câteva ore de lucru cu radarul, unii se plângeau de stări de inconfort.....practic stai cu un cuptor cu microunde cu uşa deschisă, lângă tine.
Şi să nu uit...un umil "Cobra" ca al meu, prinde şi "pistolul laser"......şi mai are o setare, la care mă pufneşte râsul (mă avertizează - în anumite locuri - de "atenţie, se apropie trenul", deşi nu sunt lângă vreo barieră ; la noi n-am văzut sistemul ăsta de anunţare la bariere).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: NordKapp on January 24, 2015, 12:33:52 PM
La pistol laser nu ai timp de reacție. În același moment când detectorul cârâie e afișată și viteza ta pe pistolul polițiștilor.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 24, 2015, 12:45:52 PM
La capitolul "prinde pistolul laser" : e prea tarziu oricum! Te anunta ORICE detector (daca are vizibilitate - e expus in geam), dar NUMAI daca "trage" de la distanta (de peste 200 de metri). Cu cat te "impusca" de la distanta mai mica, cu atat sansa sa-ti sune detectorul e mai mic.
S-au purtat discutii pe topic-uri de specialitate pe diferite forumuri (le urmaresc de multi ani); ideea este ca la un instant-on "a la carte" poti sa ai mama detectoarelor ca tot te prind.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on January 25, 2015, 09:05:40 AM
   Aşa este "asztalos", la "laser", ...rămâne şi aici micuţa condiţie să nu fi cap de coloană....nu este bine totdeauna să fi "fruncea"....
   Şi apropo de semnale "laser"....şi la ultima trecere pe DN7, din ultimele zile ale lui decembrie-trecut, între intersecţia de la "Prelate" de la Sălişte - Săcel - vârful pantei (lângă tunelul A1) spre Cristian, am avut alertă "laser"......Nu este nici prima nici ultima alertă avută în zona asta. Am căutat cu "ochii cât cepele" să descopăr sursa (care dădea semnal şi îninte de-a fi gata A1, în zonă), dar....."nimic".
   Nu cred că greşesc mult afirmând că nimeni nu merge tot timpul, pe toată distanţa şi durata deplasării, LEGAL....pentru că nu ...s-ar mai putea circula ! Şi în situaţia asta intrăm în permanentul război "rutierist" - "şofer", unde este cel mai sănătos e să fi pe la "mijloc", pe acolo pe unde există bunul simţ, există respectul pentru tine şi ceilalţi, există atitudinea de într-ajutorare, există şi puţin respect pentru "cele legale".... Dacă vrei să faci o "mârlănie", fă-o singur, la oră de "minimă audienţă", şi când eşti cât mai singur pe o distanţă cât mai mare pe porţiunea de şosea, ca să nu primejduieşti pe nimeni, fiindcă te mână "aghiuţă din urmă"..... Eventual cei ce vor trece pe lângă tine (sau urmele rămase) se vor întreba "cum de-a ajuns aşa" !?!?.....
   Bau-bau...radarul, din păcate este absolut necesar, la deficitul de "bună-creştere rutieră" pe care-o manifestăm, când mama / tata ne-au luat o maşină (dar de multe ori n-avem bani de-un plin şi carnetul luat pe cine-ştie-unde, la teste la care a răspuns "translatorul") şi odată cu maşina, ni s-a "concesionat" şi şoseaua....  Rămâne din păcate modul discutabil, de multe ori, prin care se impune litera legii legat de folosirea radarului respectând litera legii privitoare la instalarea/utilizarea acestuia.... De aici, omului i se zgândăre spiritul de revoltă (nesupunere), când vede că cel ce vrea să impună legea o face nerespectând-o, dând senzaţia de "ciupeală".... de "haiducie"...de "golăneală". Şi omul se-ntreabă, atunci..."Dacă organul nu respectă, eu de ce să respect ??" Puterea exemplului.....
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on January 25, 2015, 10:04:20 AM
Vă mai aduceţi aminte de CAMERELE RADAR instalate prin 2008 ?
   A fost frumoasa mega-afacere a acelei firme dim Cliuj, care în aranjament cu primăriile locale, a procedat la instalarea "camerelor radar" fixe , în locuri cel puţin dubioase..... Aranjamentul era că firma ia undeva la 80-85 % din cuantumul amenzii trimise "acasă" la "făptaş", iar primăria locală ia undeva la 15-20 % din ce a mai rămas....
   Concluzia : câţiva ani buni, firma a realizat venituri, care nu se ştie în ce cuantum şi valoare au generat şi impozitele aferente către bugetul naţional, care buget să le realoce (aşa credem noi) către "drumuri"....  Tot timp de câţiva ani, primăriile locale, ar fi primit nişte bani (câţi-nu se prea ştie), dar se pare că disensiunile apărute au fost generate de cuantumul sumei întoarse la primării......
   La "căderea" afacerii au contribuit din greu, procesele câştigate de cei amendaţi, amendaţi printre care s-au aflat, se pare-la un moment dat, şi cei ce nu trebuiau.....  În "folclor" se vorbeşte de existenţa unor "protejaţi" ai sorţii, care călcau aceste radare fixe într-o veselie, fără nicio urmare. Oare banii rezultaţi unde s-or fi dus.....
   În urma acestor procese, au fost răscolite condiţiile contractuale şi legalitatea lor (inclisiv avizările necesare) şi a ieşit scandalul ce a dus la suspendarea sine-die a acestor radare fixe. Treaba asta durează deja de prin 2009-2010.
   Acum vreo trei ani, ne spunea Diniţă, că se lucrează la cadrul legal pentru a se repune în funcţiune acest sistem de camere radar fixe, dar a rămas "cum am stabilit" !!
   Din ceea ce se ştie, aceste camere sunt proprietatea unei persoane juridice, private....ca să le preia statul, seamănă a naţionalizare (chiar şi cu răscumpărare); ca să le închirieze.....nu prea devine convenabil, decât dacă va fi cu "dedicaţie".... Cert este că lipsa lor nu se simte ;  au apărut cele 450 de MCV-uri dotate cu BEE III, pe care le găseşti şi la "ţară" şi pe unde nu vrei (ca-n exemplul de mai sus, parcat în terasa bodegii)   >:(
  Zilele trecute am traversat Valea Oltului şi la Gura Văii, acea camera de pe dreapta, (din curba cu două benzi pe urcarea spre Vâlcea), cum vii spre Sibiu, este încă "sub tensiune"....în apropierea ei detectorul dadea semnal de intensitate 4 şi 5......
Singurele camere fixe OMOLOGATE si LEGALE sunt cele de pe DN1 începând cu ieşirea de la "Mefin-4 benzi Sinaia" (DN1-DN71) şi terminând cu cea de la intrarea în Baloteşti (dinspre Ploieşti) la pasajul peste drum din intersecţia DN1 cu DJ 101 (Şos. Uniri din Baloteşti). Toate aceste radare fixe au buclă inductivă, în asfalt (se văd trase în asfalt două dreptunghiuri la distanţă de câţiva metrii unul de altul).... Prin trecerea peste aceste dreptunchiuri se face calcularea vitezei (se interferează un cămp magnetic) şi la ieşirea de pe al doilea dreptunghi se face poza, dacă eşti mai "rapid"..... Este bine că totuşi regimul de viteză pe acest sector de DN1 este de 70 km/h în localităţi, mai mult decât convenabil.
  Legat de sistemul de camere fixe, mă uitam prin nemărginirea net-ului, la ceea ce le fac englezii,din răzbunare, acestor aparate, care şi acolo, ca şi-n alte părţi (şi la "case mai mari"), sunt puse în locuri care nu prea au de-aface cu siguranţa rutieră cât mai mult cu "a face bani" şi...atât!!!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: MNU on January 25, 2015, 10:35:18 AM
Instalari "hotesti" sunt peste tot...

Pot sa va spun ca, asta-vara, am luat si eu un radar in Germania. Radarul, instalat de primarie, la cca 20-30 m dupa indicatorul de intrare in localitate, amplasat dupa niste tufe. Practic "te lua" in secunda in care treceai prin  dreptul indicatorului. Mai mult, din cauza ca drumul avea un varf de panta chiar cu 100m inainte te intrarea in localitate, era foarte usor sa te gasesti in situatia sa te prinda peste viteza legala. Inainte de intrare limita era de 70km/h... pe mine m-a luat la indicator cu 65km/h.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 25, 2015, 10:44:31 AM
Deocamdata sunt doua pistoale laser active in Ro (din cate am inteles de pe alte forumuri). Totodata, din cate am inteles, si la Suceava a facut "prapad" un pistol LTI Trucam, dar era DOAR proba; ca urmare soferii au fost doar trasi pe dreapta si avertizati.
Au primit anumite sectii de politie pistoale de acest gen; odata ce vor aparea pe drumuri, va voi comunica acest aspect.
De mers legal... ii multumesc lui Dumnezeu ca am trecut prin "copilarie" : fiecare dintre noi, dupa ce implineste 18 ani si primeste o masina se crede sofer bun, un adevarat Schumacher. Am trecut prin aceasta etapa cu succes (niciodata nici un accident in cei 11 ani de condus si sute de mii de km) si cu o singura amenda.
Intotdeauna am fost preventiv (in afara primei etapei de soferie).
Lasand povestile la o parte : in jud. Mures cel putin credeti-ma : asa ochi formati au politistii ca daca NU mergi mai tare de 60 km/h, nici nu mai pornesc radarul. Loganul vechi e trecut tot pe intrerupator (nu este legala treaba); au generat la radarul vechi o functie stand-by (si in alte judete la fel au procedat). Daca vede agentul ca vii tare, apasa butonul de instant-on si NICI doua secunde nu sta cu radarul pornit (ca sa nu aiba cei din spate sanse sa detecteze aparatul de masurat viteza).
La noi se ascund cel mai des : nu de multe ori le vad iesind de pe stradute mici, laturalnice de pe DN-uri ca sa se anunte "LIBER". Ei ascult acest lucru (cateodata au statia pusa si ei) si repede DIN MERS te ia. Daca nu intra nimeni, se bag inapoi pe stradutele laturalnice. Astfel, poti sa ai si Valentine One (pentru cei care nu stiu ce este...e cel mai tare detector de radar fabricat vreodata), respectiv mama statiilor sau aplicatiilor (gen Waze sau orice altceva).
Imi place ca la noi comunitatea din oras nu s-a lasat batuta; am instalat si aplicatia Zello, respectiv intram pe group de Info Trafic Mures si ne anuntam reciproc daca e ceva prin oras. Totodata, pe Facebook aveam thread dedicat. Problema e ca nici in oras nu se sta prea mult intr-un singur loc. E strigator la cer ca intr-un oras de 150.000 de locuitori sa avem tot timpul doua radare (sau chiar trei, atat ziua cat si noaptea) si aprox. 5-10 echipaje...
Daca trecem granita de exemplu (nu neaparat spre vest, chiar si spre Rep. Moldova), macar avem drumuri FARA localitati sau foarte putine localitati; putem merge constant cu 100-120 km/h FARA probleme si fara batai de cap! Chiar va rog sa numarati de la Piatra Craiului (Bihor) pana la Oradea prin cate localitati trece drumul european! Nu ai nici 2 km in afara localitatilor. Si inca ne miram ca oamenii folosesc statii cb, incalca regulile de circulatie etc?
Abia astept (asteptarea e cam fara de rost) sa ma duc pe autostrada de la Targu Mures (sau chiar Ungheni...Ogra) pana la Bors. Banuiesc ca nici nepotii mei nu vor beneficia de asemenea placere (dupa cum evolueaza lucrurile).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: yetiman on January 25, 2015, 11:21:00 AM
@Asztalos
Conform "Radar Detectors Review" Valentine One nu mai este in top 10. A cazut pe locul 11. Ultimele rezultate le puteti vedea aici:
http://radar-detectors-review.toptenreviews.com/ (http://radar-detectors-review.toptenreviews.com/)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 25, 2015, 12:26:34 PM
Depinde pe ce site te uiti. De ex Aici (http://radartest.com/redline-valentine-one-review.asp) Valentine 1 detecteaza mai bine decat cel mai bun Escort. In realitate, daca studiezi alte forumuri (de fapt topic-uri de specialitate), V1 iese invingator si la noi.
Totodata, de ex. laser-ul din Ungaria (SCS-103 sau SCS-102) nu vede nici un alt detector de radar, deoarece functioneaza pe alta frecventa (905 nm in loc de 904 nm).
Totodata, V1 are doua antene radar; nu stiu daca mai exista detector cu asemenea dotari.
Asa cum s-a discutat, degeaba il vede ca e prea tarziu (de cele mai multe ori).
Acum depinde cine si CE intelege prin "cel mai bun". Cea mai buna reactie la instant-on, banda K cu siguranta V1 are! Sunt si topic-uri dedicate cu V1, chiar si la nivel national.
Nu am avut, nu am testat asemenea device niciodata; sunt detinatorul unui Bel Rx 65E, tot un model foarte bun, dar degeaba ca tot m-au prins cu radarul (cu toate ca stiam ca se apropie de mine si eram cu ochii in patru).
Concluzia (personala) : NU merita investit asa de multi bani intr-un detector. Daca ne-ar oferi macar 70% sansa de scapare, ar merita.
Problema : pe un traseu nimeresti din 10 radare 9 pornite (foarte rar se intampla asa ceva) si te obisnuiesti cu ideea ca oricum le vede din timp. Radarul cu nr. 10 se va opera instant-on si o iei rau de tot, cu tot cu V1 sau Escort in geam (pe care ai dat 500 de euro sau mai mult).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: yetiman on January 25, 2015, 12:49:17 PM
Asta asa e. Depinde cine si cum a testat.  :)
De aceea eu ma bazez in primul rand pe statie si abia in secundar pe detector (Cobra).

Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Calin on January 25, 2015, 05:21:59 PM
Pe mine, din pacate m-au "ars" de 150 de euro la Ilia , in urma cu 3-4 ani.Aveam circa 85 de Km/ora in localitate. Mancao-ar puricii, obosit fiind si mergand deja sute de km ( nu mai tin minte daca veneam spre sau dinspre Italia),am crezut ca am iesit din localitate si am accelerat.Gresit! Au vazut ca am permis italian  si nici nu mai cunosc bine legislatia din Tara ( care este viteza la care se suspenda permisul) si......nici nu mi-au eliberat vreo chitanta ( era interesant sa mi-o elibereze ca dovada a platii in euro).De atunci ......liniste si pace.Probabil a contribuit si faptul ca aveam un autoturism cu numere de Bulgaria.In august mi-am achizitionat o alta masinuta pe care ,de data aceasta , am avut grija sa o inmatriculez si cu numere de Romania.In 2008 m-am trezit ca la vechia masina (luata din Italia)ar fi trebuit sa platesc .....2800 de euro taxa de prima inmatriculare ,desi atunci cand o achizitionasem -in urma cu doar o saptamana -trebuia sa platesc si as fi platit "doar" 800 de euro.Acum -la "noua" taraboanta am avut de platit in acest scop doar 73 de iepuroi.....
Am fost de Sarbatori in Tara si cred ca am fost "prins " de ceva radar ........Oare peste cat timp ajunge o eventuala amenda la domiciliul autoturismului ?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 25, 2015, 06:42:24 PM
Din cate stiu, singura tara de unde vine amenda de la radarul fix acasa este Germania (mi-au confirmat niste persoane care fac saptamanal ruta Romania - Germania). In rest, ziceau ca nu vine nici o amenda. Personal, doar in Ungaria m-am plimbat mai mult si am fost prins odata 100% sigur de radar si nu mi-a venit niciodata nici o amenda. Chiar am fost oprit tot in acel an si controlat la sange inainte de Berettyoujfalu si nu mi-au zis nimic => nici nu figuram in sistem.
Altii spun ca nici din Germania nu vine amenda de radar acasa (mi-a spus un prieten care lucreaza in Germania si ajunge lunar sau odata la trei luni acasa cu masina). Nu mai umblu cu masina prea mult pe afara, deci nu stiu ce sa va spun
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: alecu26 on January 25, 2015, 07:24:20 PM
La Ilia ti-o furi si daca ai facut acel drum de zeci de ori. Doar cand primesti flasuri...esti 100% sigur ca nu accelerezi fara sa vrei.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Calin on January 25, 2015, 08:16:15 PM
Quote from: asztalos on January 25, 2015, 06:42:24 PM
Din cate stiu, singura tara de unde vine amenda de la radarul fix acasa este Germania (mi-au confirmat niste persoane care fac saptamanal ruta Romania - Germania). In rest, ziceau ca nu vine nici o amenda. Personal, doar in Ungaria m-am plimbat mai mult si am fost prins odata 100% sigur de radar si nu mi-a venit niciodata nici o amenda. Chiar am fost oprit tot in acel an si controlat la sange inainte de Berettyoujfalu si nu mi-au zis nimic => nici nu figuram in sistem.
Altii spun ca nici din Germania nu vine amenda de radar acasa (mi-a spus un prieten care lucreaza in Germania si ajunge lunar sau odata la trei luni acasa cu masina). Nu mai umblu cu masina prea mult pe afara, deci nu stiu ce sa va spun
Stimate asztalos doresc sa iti multumesc mult pentru informatiile detaliate pe care le-ai furnizat -asa cum de altfel doresc sa multumesc multor colegi de aici.In special informatiile despre amenzile si marja de viteza maxima din Ungaria mie imi sunt foarte utile,avand in vedere ca aceasta este tara pe care o tranzitez cand vin Acasa.Si nu in ultimul rand complimentele mele pentru corectitudinea cu care te exprimi in limba romana !
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 25, 2015, 08:29:06 PM
In Ungaria daca nu ai mai mult de 149 km/h pe autostrazi, TEORETIC nu o sa ai probleme! Daca folosesti si o aplicatie de gen Waze sau Traffihunter (mai ales a doua aplicatie), o sa stii exact unde este radarul (nu se plimba ca la noi, mereu). La unguri, de regula se sta si cate 2 ore cu laser-ul in acelasi loc. Foarte rar se intampla (odata pe an) sa masoare viteza din mers (am inteles ca la Szeged, pe M5 si pe M2 s-a masurat viteza in asa fel).
Imediat (banuiesc ca pana in toamna cel tarziu) o sa ai autostrada de la Hegyeshalom pana la Nadlac (si mai departe pana la Timisoara), deci nu cred ca va fi o problema sa te incadrezi. Ei seteaza laser-ul la 153 km/h pe autostrazi. Pe M0 ai cateva limitari de 80 km/h si cateva radare fixe. Numai in Austria am inteles ca se trimit amenzi din Ungaria.
Va ajut oricand, cu orice informatie pot  :)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Calin on January 25, 2015, 08:43:04 PM
Quote from: alecu26 on January 25, 2015, 07:24:20 PM
La Ilia ti-o furi si daca ai facut acel drum de zeci de ori. Doar cand primesti flasuri...esti 100% sigur ca nu accelerezi fara sa vrei.
Nu cred ca mi-o mai "fur" deloc ! :lol: Flash-uri sau nu.....acum pe acolo merg si cu ....30 la ora ! :p
Cand am primit acea amenda mai mai ca imi venea sa ma duc dupa curba , cu un panou mare pe care sa scriu:Atentie - autoturism RADAR peste 300 de metri ! Si apoi sa se mire oamenii cu cascheta de ce nu mai "pescuiesc" pe nimeni ! Din pacate generalul Timp-nu era de partea mea.....Dar le-as fi "copt-o".
Am mai trecut de cateva ori pe acolo ( de obicei ies si intru in Tara pe la Oradea), mergand ,binenteles , cu viteza -sub 40 la ora ( desi limita este de 50),iar deja de la 100 de metri, reduceam intentionat viteza la 20-25 la ora de bulbucau ochii le mine cat cepele.Iar eu , le trimiteam cate un "No,t...va muma-n c.."
Si asta , pentru ca stau acolo nu pentru siguranta noastra a tuturor, ci pentru a-si umple buzunarele proprii.......Daca mi se intampla in Elvetia - unde stiu ca sunt corecti, nu puteam decat sa-mi reprosez mie greseala facuta si sa o iau drept "invatatura de minte".Din pacate , nu este cazul de aici,de la Ilia.
In urma cu vreo 10 ani , la Targoviste , pe la 2-3 dimineata -nici tipenie de oameni sau de masini in miscare-am oprit sa cumpar niste pateuri calde daca mai tin minte-eram cu inca ceva prieteni/prietene.Magazinasul la circa 10-15 metri de locul unde lasasem masina.Nu au trecut 3-4 minute de cand oprisem ca ma trezesc cu masina de Politie si un domn politist dandu-mi amenda pentru ca am oprit pe trecerea de pietoni ! Parca se si scuza.Dar a fost amabil si amenda nu si-a bagat-o in buzunar......La Ilia echipajul radar sta intr-o zona unde,daca nu esti atent poti sa fi convins ca ai iesit din localitate-exact ceea ce mi s-a intamplat si mie.A profitat de faptul ca am permis de conducere strain si ca nu cunoasc legislatia-pentru a-mi "baga adanc mana in buzunar" cu amenintarea suspendarii permisului ,iar banii au intrat in buzunarul......lor !
  Oare limitarile de viteza exagerat de mici pentru zone in care nu mai exista pericol iminent,unde nu exista pietoni,case sau alte cladiri nu sunt de fapt facute in mod special pentru a "umple" visteria autoritatilor locale ? Oare este corecta o astfel de atitudine ? Cred ca in Romania nu ne va fi bine pana cand autoritatile ( pana la urma alese de noi,cetatenii de rand) nu ar intelege ca trebuie sa inceteze aceasta "lupta" absurda intre cine este mai "smecher" . Autoritatile care incearca tot felul de tertipuri pentru a stoarce bani de la cetatenii de rand , iar cetatenii de rand sa considere normal sa incerce sa "fraiereasca" autoritatile ca un raspuns la tertipurile si lipsa de transparenta a statului-cu privire la destinatia finala a banilor primiti de la cetateni.  >:(
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Calin on January 25, 2015, 08:55:34 PM
^^ Iti multumesc, inca o data , pentru amabilitatea de care dai dovada .Cand vin in tara si merg la Targoviste ,ma "abat" pe la Oradea.Deci strict personal -viitoarea legatura dintre Macau si Nadlac-continuata apoi ( sper si eu ca maxim pana in toamna) pana la Arad -Timisoara si chiar dupa Lugoj-imi serveste mai putin.Dar fac destui kilometri pe autostrazile maghiare -cat si pe strazile lor nationale -astfel incat stirile cu privire la limitarile lor de viteza si de amenzi imi sunt foarte utile.Cred ca si multor altor colegi de forum. :cheers: In cinstea ta!
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on January 28, 2015, 11:51:35 AM
Mai apar si noutati in orasul nostru (fotografiat astazi de catre un utilizator Facebook) : LTI Trucam (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=842457655818869&set=gm.715139188602207&type=1)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on March 17, 2015, 10:59:56 PM
Quote from: dr4qul4 on March 17, 2015, 10:01:54 PM
Cele din UE... Dupa noile directive nu mai au scapare.
Restul... La granita.

Se pare ca au inceput sa vina amenzi de radar din Ungaria. Nu am vazut personal inca formularul care ajunge la proprietar.
Deja aud din doua surse diferite si intervalul in care ajunge e undeva intre 3 si 5 saptamani. Amenda e in forinti si e scrisa in ungureste si engleza.
Stiu ca avem colegi , aici, care cunosc bine legislatia din ungaria si poate afla detalii suplimentare.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: NGC on March 31, 2015, 06:54:50 PM
Plata amenzilor

Descrierea situatiei si intrebarile originale: http://www.cdep.ro/interpel/2015/i6190A.pdf (http://www.cdep.ro/interpel/2015/i6190A.pdf)
Raspunsul MFP: http://www.cdep.ro/interpel/2015/r6190A.pdf (http://www.cdep.ro/interpel/2015/r6190A.pdf)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: iuli on March 31, 2015, 07:33:28 PM
Mi se pare doar mie sau întrebi de mere și ți se răspunde de pere?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: danutzu_1069 on March 31, 2015, 09:54:25 PM
@iuli
Nu, ti se raspunde tot despre mere, dar iti povesteste si cum arata cosul si cum sunt puse merele in cos.
Lasad gluma la o parte, zice clar ca nu trebuie alte acte suplimentare dar daca "organu' financiar" considera ca trebuie sa se lumineze, iti poate cere si alte acte dar prin instiintare scrisa prealabila.
Situatia descrisa a fost un, hai sa-i zicem exces de zel al respectivului functionar.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: florin74 on July 09, 2015, 10:38:18 AM
http://stirileprotv.ro/stiri/social/radarele-sub-acoperire-noua-metoda-prin-care-soferii-vitezomani-sunt-prinsi-de-politistii-de-la-rutiera.html
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: CataOT on July 09, 2015, 12:00:58 PM
Nu este chiar noua stirea , in Corabia Olt , de 3 ani au un Cielo albastru care a fost confiscat si convertit cu radar . Foarte multa lume a fost prinsa depasind viteza cu acesta masina . Cand vezi un cielo parcat parca nu te gandesti ca ar fi radar .
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: TraianBV. on July 09, 2015, 02:55:38 PM
Le poti evita daca ai detector de radar.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: grig73 on July 14, 2015, 05:05:40 PM
Azi in Arad se faceau teste cu pistoalele radar pe Saguna.Se pare ca au inceput sa intre in dotarea Politiei Romane.Era un video pe Youtube cu folosirea unuia pe langa Bucuresti
Am gasit si video:
https://www.youtube.com/watch?v=ucb8cwZkobs
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: mircea on July 24, 2015, 11:09:49 AM
Quote from: florin74 on July 09, 2015, 10:38:18 AM
http://stirileprotv.ro/stiri/social/radarele-sub-acoperire-noua-metoda-prin-care-soferii-vitezomani-sunt-prinsi-de-politistii-de-la-rutiera.html
Nu-i deloc nouă metoda.
În Timișoara, e un Logan albastru TM 11 EEA. Îl știu ca radar de prin 2006. În Tg Mureș e tot un Logan, dar alb. MS 08 XWF. L-am ginit în prima săptămână când am ajuns acolo.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on October 13, 2015, 12:39:36 PM
"Vechile metehne"...greu de lăsat deoparte !  Din nou cu radarul sub LEA 120KV, pe VO 1K Brașov la kilometrul 1,5 dinspre Dârste.

(http://i1277.photobucket.com/albums/y484/Jo-Juergen/Radar-Plizei-Unfallen/P1280654_zpsux0yfhv0.jpg)

(http://i1277.photobucket.com/albums/y484/Jo-Juergen/Radar-Plizei-Unfallen/P1280665_zpsuzthzcgf.jpg)

(http://i1277.photobucket.com/albums/y484/Jo-Juergen/Radar-Plizei-Unfallen/P1280667_zps1mcuq2tq.jpg)

  Era "pus" pentru cei care veneau dinspre DN1 și DN1A, Săcele/Predeal.
  "Caseria" era instalată mai jos, la capătul noului pod peste Timiș de la noul sector al "ocolitoarei", caserie întruchipată de-un alt "MCV" !
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Blackwidow on January 16, 2016, 08:55:03 PM
Daca m a luat radarul fix  in Austria cu peste 40km/h, vine amenda in Romania?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: SB76UFO on January 18, 2016, 10:18:51 PM
Noi modele de radare.
(https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/295154_249932405118722_1285936806_n.jpg?oh=d214467f35d56b9c322ff310d3d29368&oe=573D1BA7)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on January 18, 2016, 10:21:47 PM
 :lol: Nu le vom vedea a noi prea curand. Se vor fura din prima luna. Si chiar daca nu se fura, oricum se vor umple de jeg si nu vor citi nimic.
Daca totusi scapa de 1+2, sigur le nimereste un bizon, sau un berbec.


Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: TibiV on February 07, 2016, 04:39:49 PM
http://m.capital.ro/atentie-soferi-noile-aparate-radar-cu-laser-au-ajuns-in-teritoriu.html (http://m.capital.ro/atentie-soferi-noile-aparate-radar-cu-laser-au-ajuns-in-teritoriu.html)

8 aparate radar de tip LTI 20-20 TruCAM au intrat în dotarea Poliţiei Române. Modelele au camera video HD şi un laser integrat, fiind cel mai performant aparat de măsurare a vitezei disponibil astăzi.
Aparatul adună pe cardul de memorie înregistrări video, fotografii HD detaliate, ce pot cuprinde marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale conducătorului auto. Cu ajutorul lor, poliţiştii rutieri, care au fost instruiţi în cadrul unor cursuri în ceea ce priveşte utilizarea aparaturii, vor acţiona pentru combaterea eficientă a vitezei excesive pe şosele şi preîntâmpinarea accidentelor de circulaţie. Cel puțin asta susține IGPR.
Astfel, poliţiştii  Secţiei de Poliţie Autostrăzi din cadrul Inspectorului General al Poliţiei Române vor folosi un astfel de aparat radar tip pistol, având în vedere valorile de trafic în creştere şi vitezele de deplasare a autovehiculelor care circulă pe aceste artere rutiere.
Celelalte 7 aparate au fost distribuite către structurile rutiere din cadrul D.G.P.M.B. şi Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Argeş, Bacău, Braşov, Suceava, Prahova, Timiş, unde se înregistrează valori mari de trafic, în special la sfârşit de săptămână sau în perioada sărbătorilor sau reţeaua rutieră este caracterizată printr-un trafic intens.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: danutzu_1069 on February 07, 2016, 06:50:43 PM
Azi i-am vazut la lucru in bucuresti, pe bd Brancoveanu, aproape de Turnu Magurele. erau trei VW, si cativa clienti, desigur.
Am vazut avertizarea pe WAZE si ma uitam dupa MCV,, dar i-al de unde nu-i.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: NGC on April 09, 2016, 11:50:04 AM
Daca va intereseaza, gasiti in aceste documente detalii referitoare la omologarea radarelor la noi si diverse alte probleme.

http://www.cdep.ro/interpel/2016/r9524A.pdf (http://www.cdep.ro/interpel/2016/r9524A.pdf)

http://www.cdep.ro/interpel/2016/r9525A.pdf (http://www.cdep.ro/interpel/2016/r9525A.pdf)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: stangabriel on June 05, 2016, 09:50:07 PM
Nu stiu daca e de parcare sau aici. De câteva zile se stă cu pistolul radar in Puchenii Mari, Prahova , Dn1. Azi agentul era la umbra în duba de politie. Perpendicular pe drum, cu usa glisanta deschisă. Imediat înainte , în Potigrafu, alt radar.  Aveau clienți amândouă echipele.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ciprebbe on June 05, 2016, 10:16:13 PM
Si pe A3 intre Turda si Gilau a inceput sa fie folosit pistolul radar. Se pare ca va ramane cantonat in CJ "unealta".
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: AlexMihai22 on July 28, 2016, 10:36:00 PM
Salut,

In data de 26.07.2016, am fost surprins de politia rutiera pe soseaua de centura a Alba Iuliei, cu viteza de 108 km/h, imediat dupa semnul rutier unde limitarea era de 70 la 50 km/h.

Masina de politie, un Logan MCV era stationata pe partea dreapta a drumului, in imediata vecinatate a unei retele electrice de IT, cel putin 110 kV.

Am cautat si am gasit mai multe informatii si norma: NORMĂ DE METROLOGIE LEGALĂ NML 021-05 din 23 noiembrie 2005 (**actualizată**

Distanta de la masina la firele de IT era mica sub 20 m, astfel incat aparatul radar a masurat gresit viteza, datorita interferentei electromagnetice.

3.1.2. Valorile măsurate ale vitezelor trebuie să se încadreze în erorile maxime tolerate specificate la pct. 3.1.1., respectând şi cerinţele specificate în cadrul fiecărui paragraf în parte, la funcţionarea cinemometrelor sub acţiunea factorilor de influenţa:
"d) radiaţie electromagnetica intensitatea câmpului electromagnetic 10 V/m în domeniul de frecvente 27 MHz ... 1000 MHz, modulatie în amplitudine 80% cu un semnal sinusoidal având o frecventa corespunzătoare frecvenţei Doppler pentru o viteză de 60 km/h (la cinemometre radar)."

Totusi, nu am gasit un articol sau o prevedere legala in care sa se stipuleze clar distanta dintre masina cu radar si reteaua de IT.

Ma puteti ajuta?

Poza cu locatia (https://www.google.ro/maps/place/Alba+Iulia/@46.0710785,23.5958503,3a,75y,40.65h,84.47t/data=!3m7!1e1!3m5!1sIWzQiWEyxsAckN8S8tb75g!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DIWzQiWEyxsAckN8S8tb75g%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D110.2253%26pitch%3D0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x474ea80cce754875:0xe9b0f44e8e45cd05!8m2!3d46.0823371!4d23.5690265!6m1!1e1)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: bogdymol on July 29, 2016, 07:21:50 AM
Intreaba-l pe Marian Godina, el ar trebui sa stie.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: TibiV on July 29, 2016, 08:54:32 AM
Quote from: AlexMihai22 on July 28, 2016, 10:36:00 PM

"d) radiaţie electromagnetica intensitatea câmpului electromagnetic 10 V/m în domeniul de frecvente 27 MHz ... 1000 MHz, modulatie în amplitudine 80% cu un semnal sinusoidal având o frecventa corespunzătoare frecvenţei Doppler pentru o viteză de 60 km/h (la cinemometre radar)."

Reţeaua de înaltă tensiune funcţionează la 50 Hz, deci nu are nici o influență asupra unui dispozitiv care funcţionează la peste 27.000.000 Hz....
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Hercule on July 29, 2016, 09:10:50 AM
Radarul a aratat 108 km/h. Tu ce viteza zici ca aveai?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: iuli on July 29, 2016, 09:29:02 AM
Cred ca nici daca statea masina Politiei agatata de cabluri nu dadea erori acolo :D
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: asztalos on July 29, 2016, 09:37:43 AM
Un aspect important pentru toti colegii : folositi Waze! E gratuit, cunoaste locatia radarelor, stie accidentele, ambuteiajele etc... Functioneaza ireprosabil atat in Ro cat si in Hu, Sk si CZ. In BG si GR nu va recomand aplicatia
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on July 29, 2016, 09:55:42 AM
Din ce stiu eu (direct de la BRML), radarele folosite de Politie au fost re-certificate anul trecut, ca sa nu mai aiba probleme la procese. Acum au certificare inclusiv pentru a te lua din mers si abaterea e de doar 3 km. De reteaua electrica nu am intrebat, dar banuiesc ca, daca au pierdut procese din cauza presupuselor interferente, le-au eliminat si pe acestea.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: alecu26 on July 29, 2016, 10:21:36 AM
da, si eu stiu la fel...deja de mult vreme nu mai functioneaza smecheria cu liniile de inalta tensiune sau cu vremea urata.

Dar, intradevar...pentru 108 km/h...as lupta, macar sa nu-mi ia carnetul.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: florin74 on July 29, 2016, 11:12:39 AM
Daca abaterea e de doar 3 km, nu cred sa aiba vreo sansa. Oricum, cam mare viteza prin intersectia aia, e destul de periculoasa, traficul este destul de mare de pe drumul judetean, si daca mai prinzi si bariera, devine complicat. Sunt multi care forteaza iesirea de pe DJ, de vreo 2 ori era sa ma trezesc cu ei in fata,asa ca acum preventiv merg mai incet pe acolo.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: marinul on August 14, 2016, 08:15:10 AM
 E o metoda noua pe A2?

http://www.mediafax.ro/social/soferi-prinsi-de-politie-pe-autostrada-soarelui-cu-un-radar-pus-pe-o-autospeciala-neinscriptionata-video-15560960
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dumbravaandrei on August 14, 2016, 01:11:40 PM
E o metoda noua in Romania?!? S-a descoperit apa calda sau ce? Ca de radare neinscriptionate dau peste tot... Inclusiv pe A2. De ani buni.

Stiu ca avem o idiotenie in OM privind impunerea sanctiunii care este constransa la agentul constatator. Din punctul meu de vedere ar trebui facut un pas in fata si sa ajungem ca in vest: Autoritatea te-a prins ca ai incalcat legea (respectand drepturile si libertatile cetatenesti), autoritatea te-a sanctionat, fiind mai putin important aspectul daca acelasi agent constatator iti aplica sanctiunea sau nu :)
Dar pentru ca niste parlamentari incearca sa lege mainile agentilor rutieri in a aplica sanctiunea avem fel si fel de ineptii si eroi (exemplul cel mai frecvent este cererea verificarii metrologice a aparatului cu care s-a masurat viteza autovehiculului...)
Ca vad ca in afara nu plange nimeni nici macar pentru simplul fapt ca o astfel de sanctiune nu poate fi contestata...
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ashbird on August 24, 2016, 04:14:32 PM
@AlexMihai22 tu esti ?

http://politistiiauumor.ro/miturile-graficul-cu-orele-de-functionare-ordinul-de-serviciu-radarul-nu-avea-autotestarea-facuta-lipsa-manualului-aparatului-radar/
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on October 06, 2016, 04:09:19 PM
Pai si Politia isi ia drona. Dar ca sa ne arda pe noi cand depasim cu 11 km/h limita de viteza, nu pentru preventie.




Dronele-radar urmează să ia locul elicopterelor care au survolat autostrada A2 (Bucureşti-Constanţa) în această vară.
Noile aparate radar vor fi folosite în primă fază pe autostrada care duce spre mare, urmând ca ulterior să fie utilizate şi pe celelalte două autostrăzi în funcţiune, A1 (Bucureşti – Piteşti) şi A3 (Bucureşti – Ploieşti), scrie B1.

Gandul (http://www.gandul.info/auto/noi-probleme-pentru-soferii-din-romania-ce-noua-tehnologie-va-folosi-politia-romana-pentru-a-i-prinde-pe-vitezomani-15755788)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ddfab on March 06, 2017, 11:42:53 AM
atentie in judetul Alba. un radar neinscriptionat isi face de cap. zona Santimbru fabrici, Teius, Miraslau. se muta frecvent.
aici in parcarea din fata blocurilor din Santimbru Fabrici,
(http://i.imgur.com/AJIffoR.jpg)



Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: kolegu on March 06, 2017, 02:14:44 PM
Atentie si in Bucuresti pe Cheiul Dambovitei sensul Centura -> Vitan Barzesti mai ales seara, limita de viteza este de 50 km/h (sunt mai multe indicatoare ramase de cand erau cocoasele din cauciuc). L-am vazut in 2 sambete consecutive pe la 6 seara, erau bagati in dreapta cu luminile stinse, cam pe aici:

https://www.google.ro/maps/dir/44.3950415,26.1883003//@44.3956931,26.1844165,16z

si aveau clienti.  >:(
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Goldmund on March 12, 2017, 05:53:44 PM
Am vazut din ce in ce mai des autoturisme cu numar de Romania prin Stuttgart.
In acest oras exista o mare exceptie de la regula, un bulevard f. circulat, central,(Theodor-Heuss-Str. - Friedrichstr.) are vit. admisa de max. 50kmh, ziua, iar seara, intre orele 22-05 dimineata vit. max 30kmh(!). Exista acolo doua Radarkontrolle.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: SB76UFO on April 09, 2017, 12:54:35 PM
ATENTIE!!! Passatul din imagine avea radar la bord. "Soferul" civil , pasagerul militian lasat pe spate.
Se "plimba" pe A1 in zona Sibiului.
(https://scontent.fsbz1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/17861543_10203199296379415_2456807739266813903_n.jpg?oh=69373b9a0e7273e6235f4404ee42de06&oe=5991C827)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: oaspetele on April 11, 2017, 09:09:15 PM
Vad ca in ultima vreme, radarul este prezent aproape de fiecare data in localitatea Viisoara sau la intrare in Bistrita.
Inclusiv la ore neobisnuite. 4:40 in primul caz, 23:30 in cel de-al doilea.
Greu de depistat fara detector, dupa mine, la orele respective.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: ovicor on April 11, 2017, 10:29:51 PM
@Oaspetele, nu doar vezi filtrul de la Magherus-Sieu, urmat de urmarirea ca-n filme si retinerea din sensul Flamingo !
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Dan74 on September 04, 2017, 03:23:24 PM
Am uitat sa mentionez ca in Bihor  pe DN1 dar si pe centura Oradea avem un pistol radar de ultima generatie care deja a prins multi vitezomani, atentie ca nu este detectabil. Este si o situatie mediatizata in zona, acum vreo 10 zile un un politist a stat pe o bancuta in fata unei case In Topa de Cris cu "pistolul" si i-a "impuscat" pe vitezomani.
Pun si un link cu un articol despre aparat: http://www.bihon.ro/atentie-soferi-pistol-radar-cu-laser-folosit-pentru-vitezomani/1885092
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dumbravaandrei on September 04, 2017, 04:29:54 PM
Chiar sunt radare fixe? Hai sa nu dezinformam. Chestia asta cu folosirea camerei de vigneta ca si radar deocamdata e poveste.
Nu sunt echipate cu "radar" aceste camere (detectarea vitezei prin imagine nu este posibila cu aceasta camera intrucat nu ofera suficiente capabilitati de a asigura si precizia masuratorii)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: cristi5 on September 04, 2017, 04:47:12 PM
Acum mi-am dat seama ca trebuia sa citez articolul din ProMotor (grupul Fb al OpenStreetMap e serios, dar e inchis...) Articolul e foarte prost (intai vorbeste de camere, apoi sare la senzori in asfalt fara nicio legatura). Dar poate e ceva adevarat in povestea asta, poate chiar se vor pune radare fixe. Am sters mesajul celalalt.

http://www.promotor.ro/masini-noi/news/camerele-de-rovinieta-vor-prinde-vitezomani.-unde-se-vor-activa-primele-radare-fixe-16688529
Quote
Poliţia discută cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere pentru a folosi camerele fixe montate în întreaga ţară, pentru a-i veghea pe şoferi dacă respectă viteză maximă admisă. Cele 74 de camere se pot folosi şi pe post de radare. Sistemul funcţionează în baza unor senzori din asfalt.

Poliţia rutieră nu are niciun radar fix, iar numărul radarelor mobile a scăzut: de la 600 în 2015 la aproape 500 în 2016.

Radarul fix se activează în momentul în care roţile din faţă ale autoturismului ajung la senzorul montat în asfalt. Sistemul calculează în cât timp se parcurge distanţa de 2,5 metri. Adică distanţa până la următorul senzor. Dacă s-a depăşit limita maximă de viteză, 130 de kilometri pe oră, veţi primi amendă acasă, în plic.

Poliţia a stabilit deja camerele cu ajutorul cărora îi vor depista pe Vitezomani. Primele vor fi activate pe autostrada spre mare.

Iată mai jos lista cu cele 74 de camere, din toată ţara:
(http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/41/1815/16688529/2/camere-rovinieta-romania-11.jpg?height=753&width=500)
(http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/41/1815/16688529/1/camere-rovinieta-21.jpg?height=805&width=500)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on September 06, 2017, 08:36:21 AM
Radarele fixe rămase în paragină, sunt inca in proprietatea unei firme din Cluj, care prin anii 2007 a avut o " idee" de cum să facă bani, împreună cu primăriile locale... Astfel au apărut pe te miri unde, relicvele de pe marginea șoselelor, dar și de prin orașe. Primăriile luau 10-15% ,iar firma lua restul din amenzile care "curgeau"... Totul până în 2009, când în aprilie, in urmă unor procese, camerele au fost declarate ilegale și funcționarea lor stopată... Discuții la nivel de IGPR și alte autorități au fost ulterior, dar nu s-a mai făcut nimic cu aceste camere. Ar fi vorba de-o eventuală "nationalizare" a lor sau de cumpărarea acestora. Camerele cu pricina funcționau pe baza unei unde emise, la care undă răspundea și cel mai prăpădit detector radar, dar destul de aproape de ea, la 20-30m distanță. Singurele camere "viabile" omologate conform legii și funcționale, sunt cele de pe DN1, de la Sinaia la Otopeni și funcționează cu o buclă inductivă îngropată în asfaltat.  Cât despre normele BMRL pentru radarele mobile, e ciudat cum au dispărut de vreo șase ani condițiile ce priveau ploaia, ceața, burnița,apropierea de surse electromagnetice parazite că linii de înaltă tensiune, stații și relee de transmisiuni și altele de genul ăsta, dar radarele  sunt tot alea și cu aceleași cerințe în funcționare....
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on September 06, 2017, 09:48:10 AM
BRML-ul verifica doar ca dosarul sa fie complet. Câteodată mai fac si probe, dar de obicei nu.
Iar AT (aprobarea de tip) expira dupa 4 ani. se mai poate prelungi inca 2. Dupa, trebuie alt dosar.
Cand politia a omologat noile radare, a scos foaia cu recomandarile producătorului ref la cond de functionare.
Erau doar recomandari, nu obligatii, astfel ca la teste a iesit bine (daca au facut vreun test).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: danutzu_1069 on September 20, 2018, 09:39:18 PM
Întreb si io... nu dati cu parul, pe loturile recent deschise, exista radare fixe pe portalurile cu camerele pentru vinieta?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: voicul on September 20, 2018, 09:46:22 PM
Radarele fixe care mai mergeau erau doar pe DN1 (da cred ca au expirat si astea). Am fi auzit daca se puneau asa ceva (contracte noi).
Din ce stiu eu sunt ilegale la ora actuala.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: prd.marius on September 20, 2018, 09:49:53 PM
^^ am intrebat si eu asta, daca intrebi din cauza ca asa zice Waze-ul, atunci raspunsul e ca este doar indicatia asta este. Nu exista indicatie "Camera vigneta" pe waze ci doar  "Camera radar"
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on September 20, 2018, 11:09:08 PM
nu mai avem radare fixe active in acest moment. Nu neg ca pot fi montate, dar nu trimit amenzi.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: rizzuh on September 21, 2018, 12:11:16 AM
Paul Dorneanu a zis pe grupul de Facebook al comunitatii Waze ca sunt radare pe A10 (https://www.facebook.com/groups/WazeRomania/permalink/2378717869022050/?comment_id=2379075275652976), a pus si poze (https://imgur.com/a/YcM9ivw):

(https://i.imgur.com/M2z6d8D.jpg)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on September 21, 2018, 05:12:14 PM
Pb au fost incluse in caietul de licitatie. Insa pentru a fucntiona, au nevoie de aprobare de tip si metrologie + clarificat cadrul legal. Aici e buba mare, ca din cazula legilor neclare nu se pot da amenzi rutiere direct pe baza imaginilor camerelor de supraveghere (in schimb te pot chema la sectie unde tu recunosti si atunci te pot amenda, insa daca tu nu recunosti si se ajunge in justitie, nu au ce sa-ti faca)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: puiupiu on December 19, 2018, 08:44:25 AM
Neata tuturor,

Cine ma poate ajuta cu frecventele radar in Romania?

Detin un V1 ultima versiune de care sunt foarte multumit la detectie, insa nu atat de multumit cand vine vorba de galagie. Foarte vorbaret.

Doresc sa achizitionez un Escort Max 360c si un Uniden R3/Radenso Pro M pe care sa le bag putin in teste, vedem care e cel mai cel detector de radar in Romania. Bineinteles o sa postez aici ce si cum, pentru a ajuta si alti colegi in priviinta viitoarelor achizitii.

Ddin ce am citit o perioada indelungata, si discutat cu baietii de la Vortex, modelul Radenso PRO M are banda mai larga pe K decat Uniden R3, si nu stiu cat de necesara este pe Romania/Europe.

De aici si ideea de a verifica exact in ce benzi si in ce frecvente functionam in Romania respectiv alte tari prin apropiere: Ungaria, Austria, Bulgaria, Grecia, etc..

Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on December 19, 2018, 09:58:58 AM
http://www.radartutorial.eu/07.waves/Benzile%20de%20frecven%C5%A3%C4%83.ro.html
     Pentru început aruncă o privire aici, pentru a vedea un plan general și apoi să intrii în amănunte; interesant de citit tot......
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on December 19, 2018, 10:11:57 AM
Sau încearcă aici, dar citește totul până la (inclusiv) "întrebări", adică totul ( toate cele 11-12 "capitole")......
http://www.infobazar.ro/auto/Detectoarele-radar/Benzile-de-detectie-radar-X-si-K
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on January 17, 2019, 07:35:39 AM
CCR: Presemnalizarea radarelor afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică (motivare)

Presemnalizarea dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere şi a dispozitivelor radar tip pistol aduce atingere prevederilor constituţionale şi afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, precizează CCR în motivarea deciziei de admitere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis legată de neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice.

"Curtea constată că este întemeiată critica autorului obiecţiei de neconstituţionalitate, potrivit căreia soluţia legislativă privind obligativitatea presemnalizării prezenţei, în zona drumului public, a dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere şi a dispozitivelor radar tip pistol - care limitează activităţile poliţiei rutiere de aplicare a normelor legale privind viteza maximă admisă (pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus) la acţiuni presemnalizate - aduce atingere prevederilor constituţionale ale art.1 alin. (5) - privind respectarea obligatorie a legilor şi securitatea raporturilor juridice - şi afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, consacrat de dispoziţiile art. 22 alin. (1) din Constituţie. În acest sens, Curtea apreciază că soluţia legislativă criticată face ca aplicarea legislaţiei rutiere - sub aspectul respectării limitelor vitezei de circulaţie pe drumurile publice -, pe de o parte, să se îndepărteze de la scopul ei, care vizează siguranţa traficului rutier şi, în mod special, ocrotirea vieţii şi a integrităţii corporale a persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, iar, pe de altă parte, să fie lipsită, în mare măsură, de componenta sancţiunii", se arată în motivarea deciziei.

"Soluţia legislativă mai sus menţionată nu este aptă, în opinia Curţii, să conducă la creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere, întrucât nu asigură conformarea conducătorilor de autovehicule la regimul legal de viteză prevăzut pentru întreg sectorul de drum respectiv. Dimpotrivă, obligativitatea atenţionării conducătorilor de autovehicule cu privire la acţiunile poliţiei rutiere de supraveghere şi de control privind respectarea dispoziţiilor legale referitoare la limitele de viteză pe drumurile publice este de natură să ducă la creşterea agresivităţii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenţionare cu privire la prezenţa dispozitivelor destinate măsurării vitezei precizate anterior, iar nu la diminuarea şi stoparea acestei agresivităţi", consideră CCR.

Agerpres (https://www.agerpres.ro/justitie-si-interne/2019/01/16/ccr-presemnalizarea-radarelor-afecteaza-protejarea-dreptului-la-viata-si-la-integritatea-fizica-si-psihica-motivare--241863)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: TibiV on January 17, 2019, 08:25:49 AM
 :cheers:
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: cristi5 on January 17, 2019, 10:53:46 AM
Sper ca e in continuare constitutional sa semnalizezi un radar?

Sper ca au declarat neconstitutionala obligatia de a semnaliza toate radarele.

Parerea mea e ca un radar fix semnalizat face treaba mai buna decat unul fix nesemnalizat.

Radarele mobile fireste ca nu trebuie semnalizate.

Ciudat si faptul ca a ajuns CCR sa se ocupe de radare. Asa pot in curand sa se ocupe de drumuri si tel-drumuri.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: florin74 on January 17, 2019, 11:16:57 AM
De ultima se ocupa ei, asa prin invaluire, indirect.  :lol:
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Ionut on February 04, 2019, 05:28:53 PM
Precizare – CNAIR și Poliția Română nu au încheiat niciun protocol pentru radare. În urma informațiilor apărute în presă precizăm că nu există un protocol încheiat între CNAIR SA și Poliția Română privind folosirea în regim de radar a camerelor foto/video amplasate pe drumurile publice. Camerele foto/video care aparțin CNAIR sunt folosite doar pentru identificarea autovehiculelor care circulă pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale fără a dețin rovinietă sau care tranzitează podurile dunărene fără a achita tariful de trecere (peaj), ori pentru a identifica situațiile care afectează siguranța circulației.

CNAIR (https://www.facebook.com/cnadnr/posts/2188795708047163)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: TibiV on February 04, 2019, 05:57:59 PM
NASHPA ca nu au fost in stare sa faca un prootocol...

Dar adevarul este ca nici nu pot incheia unul cu domnul "mitraliera" in Parlament.
Asta ar face o febra-a-manualului-de-fizica daca i-ar spune cineva ca daca intre orasul A si orasul B ai 100 km, orice veicul care ajunge din A in B in 50 de minute a incalcat legea rutiera...

La cat de usurel pare la minte, asta este in stare sa atace la Curtea Constitutionala si Legea lui Newton... Nu aia cu F=m*a, ca aia necesita studii complexe... Pe ailalata, care spune ca marul care cade din pom pica fix pe jos, la radacina pomului...
Da' de ce? Nu poa' sa cada intr-o parte, unde avem laditele pregatite?!?!..
Probabil este treaba asta este o lucratura a Sorosistilor...
O:-)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: cristi5 on February 09, 2019, 10:07:07 AM
Astfel de solutii care calculeaza viteza medie si dau amenda au fost propuse si in alte parti (UK de exemplu) si au fost proteste majore. Dar parca in Italia pe autostrada au un sistem functional.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: mario antonio on February 12, 2019, 01:51:50 PM
Este adevarat cristi5, se numeste "Tutor", sunt diferite segment de autostrada pe care este implementat, de exemplu pe segmentul de A4 dintre Milano si Brescia. Totusi, ca si in Romania, in urma unor contestatii si procese, si acst sistem a fost declarat ilegal.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: cristi5 on February 13, 2019, 08:55:59 PM
Deci e functional dar nu poate da amenzi?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: dr4qul4 on February 13, 2019, 09:10:16 PM
In vara era functional si am fost avertizat ca da si amenzi (dar nu am de unde sa stiu).
Iar acum vreo 10 ani, am dat peste acest sistem pe autostrada care merge intre Viena si Graz (una dintre ele, cea pe care m-a bagat gps-ul :)  )
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: valik319 on February 13, 2019, 09:48:59 PM
Un sistem la fel de masurarea vitezei intre doua puncte este si in Belgia in regiunile Flamande si se numeste Trajectcontrole.A fost prima data doar pe autostrada dar de anul trecut au umplut si drumurile nationale.Eu zilnic trec in drum spre munca pe un asemenea drum unde este limita de 70 si distanta intre camere este de 2 km
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on June 30, 2019, 12:31:38 PM
....Pentru cei ce se plâng de modul în care "rutierii" români stau cu radarul la pândă......
        Iată și la o "casă mare" cum se lucrează :  Se ia una bucată mașină "civilă" și se parchează, undeva aproape de un pod peste o autostradă (ca în exemplul de față); mașina, stă la umbră, cu "operatorul" în ea (la data imaginilor erau nu mai puțin de 34 grade la umbră)....
        De la mașină pleacă niște cabluri, până pe pod, unde imediat sub glisierele de protecție, sunt așezate cinemometrele și aparatura foto, distribuite pentru fiecare bandă vizată..... Nu sunt așezate la balustrada podului, pentru a fi greu vizibile !!
       Pe segmentul vizat de autostradă, limita de viteză este la 120 km/h, dar ca și-n "lumea a treia" și aici mulți nu respectă limita....
       Locul faptei este în Germania, pe A7, între km 52-53, la supratraversarea L211 peste A7. Acest L211 face legătura între Behringen (pe dreapta) și Bispingen (pe stânga), mergand de la Hamburg la Hannover.

(http://[url=https://i.imgur.com/4k2d0wf.jpg%5D%5BIMG%5Dhttps://i.imgur.com/4k2d0wfh.jpg)[/URL]


(https://i.imgur.com/ZkoHyvsh.jpg) (https://i.imgur.com/ZkoHyvs.jpg)


(https://i.imgur.com/pXzTZhkh.jpg) (https://i.imgur.com/pXzTZhk.jpg)


(https://i.imgur.com/8JJ4Ja4h.jpg) (https://i.imgur.com/8JJ4Ja4.jpg)


(https://i.imgur.com/QnWDHFxh.jpg) (https://i.imgur.com/QnWDHFx.jpg)


(https://i.imgur.com/CIy4dtyh.jpg) (https://i.imgur.com/CIy4dty.jpg)


(https://i.imgur.com/mFcTh3Kh.jpg) (https://i.imgur.com/mFcTh3K.jpg)


(https://i.imgur.com/xXKs6mYh.jpg) (https://i.imgur.com/xXKs6mY.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)[/img]

    Poza de jos (ultima), arată ce se vede sus la podul unde avem radarul..... Are altă oră, deoarece este de la o trecere anterioară.....
   
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Cristi N on June 30, 2019, 01:21:14 PM
Asta da meticulozitate germana.  :D

Presupun ca amenzile vin direct acasa sau eventual pe mail.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Manodragon on September 09, 2019, 01:58:23 PM
Mă macină un lucru de ceva vreme. Vitezomanii în orașe și lipsa de cadru legal în momentul de față pentru instalarea radarelor fixe pentru a-i amenda sau a descuraja acest fenomen.
Am observat că unele luări de poziție ale API sunt preluate de media mainstream și chiar și Cuc a auzit de "Pro Infrastructura" cum spune el.
Oare nu se poate face "lobby" pentru reglementarea în parlament a unei astfel de legi? Sau sunt eu în minoritate cu ideea asta trăsnită?
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Cristi N on September 09, 2019, 02:10:35 PM
Legea permite si acum radarele fixe, singura cerinta e ca procesele verbale sa fie completate de un agent de politie. Pentru printarea automata a proceselor verbale ar fi nevoie de modificarea legii.
Problema este ca nu se vrea impunerea legii in Romania.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: TibiV on September 09, 2019, 02:35:52 PM
Manodragon,
ideea este buna dar inaplicabila in tara in care parlamentarii au nume de arme de foc in serie si propun legi prin care infractorii sa nu fie prinsi, nu legi prin care respectarea/aplicarea legii sa fie mai usoara...

A fost nevoie de interventia Curtii Constitutionale ca sa ii explice mitralierei ca legea trebuie respectata, NU fentata...
(Una dintre putinele decizii corecte ale CCR din ultimii ani...)

https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=163.msg229277#msg229277 (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=163.msg229277#msg229277)
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Manodragon on September 16, 2019, 03:53:32 PM
Revin cu niște "știri":
Avocatul Poporului recomandă "montarea de radare fixe între localități și la intrarea în localități, mai ales pe drumurile cu circulație intensă și pe autostrăzi"
articol (https://www.g4media.ro/avocatul-poporului-cere-radare-fixe-pe-drumurile-intens-circulate-plus-separatoare-de-sens-in-curbe.html)
Și tot azi, Boc, primarul Cluj-Napoca repetă aceeași idee de mai sus pe care el a mai reiterat-o de câteva ori vara asta: "Nu voi abandona la proiectul de a avea radare fixe amplasate în oraș, deoarece vrem un oraș civilizat. Depinde de modul în care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ne va da aprobarea, la Inspectoratul de Poliție Județean avem o deschidere și o colaborare foarte bune. Nu vom pune în tot orașul, doar în anumite zone în care se va impune. În plus, vor fi semnalizate să știe tot poporul."
articol (https://www.monitorulcj.ro/actualitate/74193-boc-intra-in-razboi-cu-soferii-clujeni-vom-amplasa-radare-si-vor-ramane-fara-permis-cei-care-intra-pe-benzile-de-autobuz)
Sunt tare curios dacă se va întâmpla ceva cu ideile astea
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: nenea_hartia on September 16, 2019, 11:29:23 PM
^ Păi ce crezi că vor vota alde ăștia (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/a-fost-adoptata-legea-propusa-de-doi-deputati-cu-permisul-suspendat-soferii-pot-alege-perioada-in-care-sa-stea-fara-carnet-1187811)? :(
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: alin2pas on September 18, 2019, 05:21:04 PM
Poate vor vota următorii.
Atât timp cât limitele de viteză sunt bine alese, din punct de vedere al siguranței în trafic, dar și fluidității traficului (fără limite de 70 - 80 km/h în localități aglomerate, dar și fără limite de 30 km/h în zone pustii și cu sute de metri în linie dreaptă), eu cred că sunt utile radarele fixe. Creșterea sancțiunilor pentru viteze cu mult peste limita legală ar fi utilă, de pildă confiscarea mașinilor care sunt depistate cu viteze care depășesc cu mai mult de 70 - 80 km/h viteza maximă legală (în Olanda din câte știu se aplică măsura pentru viteze peste 200 km/h). Drumurile nu sunt piste de formula 1, iar lipsa radarelor permite unora să circule cu viteze cu mult superioare vitezei maxime legale și superioare oricărei limite de siguranță.
Introducerea radarelor fixe fără luarea altor măsuri de creștere a vitezei medii de circulație acolo unde este posibil va genera doar un stres suplimentar în trafic, iar acolo unde nu sunt radare vitezomanii vor profita de ocazie și riscul de accidente va crește. Trebuie scoase drumurile naționale din localități prin realizarea de centuri ocolitoare peste tot unde este posibil și atunci scade tentația de a ,,călca" excesiv accelerația.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Tatuatu on November 18, 2019, 08:54:55 PM
salut,te rog sa revii cu parerile pe care ti le-ai facut,in aceeasi dilema sunt si eu,doar ca eu am vrut sa incep cu Uniden R7 dar pana la urma m-am axat pe valentine one v1,tocmai ce am dat comanda dar sunt in dilema daca am facut o alegere buna sau nu..astept cu nerabdare sa ne cumunici experienta ta. :D

Quote from: puiupiu on December 19, 2018, 08:44:25 AM
Neata tuturor,

Cine ma poate ajuta cu frecventele radar in Romania?

Detin un V1 ultima versiune de care sunt foarte multumit la detectie, insa nu atat de multumit cand vine vorba de galagie. Foarte vorbaret.

Doresc sa achizitionez un Escort Max 360c si un Uniden R3/Radenso Pro M pe care sa le bag putin in teste, vedem care e cel mai cel detector de radar in Romania. Bineinteles o sa postez aici ce si cum, pentru a ajuta si alti colegi in priviinta viitoarelor achizitii.

Ddin ce am citit o perioada indelungata, si discutat cu baietii de la Vortex, modelul Radenso PRO M are banda mai larga pe K decat Uniden R3, si nu stiu cat de necesara este pe Romania/Europe.

De aici si ideea de a verifica exact in ce benzi si in ce frecvente functionam in Romania respectiv alte tari prin apropiere: Ungaria, Austria, Bulgaria, Grecia, etc..
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on November 19, 2019, 09:56:04 AM
Nu știu dacă s-a mai scris pe aici, dar pentru colegul de mai sus "Tatuatu", ceva de pe imensitatea net=ului despre "Bee III" (Albina III) de pe MCv-urile Poliției Rutiere și mai nou, transferate pe "Polo"-uri..... Caracteristici :  CITAT :  """""""Si ca informatie tehnica,  radare Bee III bat pana la 1,6km,  sunt in 33,8 Ghz, deci banda Ka  si toate sunt  montate pa Logan MCV – combi.
Emisia POP are 67milisecunde iar puterea radiata 2mW la 5 cm de antena.
Este garantat de producator pana la 320 km/h deci daca depasiti aceasta viteza, probabil puteti contesta.
In mers eroarea este de +/- 5km/h.""""""""""
    Date mai bune aici, pentru radarul BEE III......https://www.york.ca/wps/wcm/connect/yorkpublic/4e344dea-f80d-4bd0-94ce-dde384d7a4cf/MPH+Industries+-+BEE+III.pdf?MOD=AJPERES&CVID=mLW1m1g
    Am, totuși o ÎNTREBARE asupra corectitudinii dispariției, din "metrologie" la NML 021 – 05  a punctului 4...4.1 la 4.4 respectiv condiții de ceață, ploaie, ninsoare, chiciură, rețele electrice de tracțiune/înaltă tensiune, relee de transmisiuni, tot tacâmul contraindicațiilor.......
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: punktnet on November 19, 2019, 10:56:42 AM
Eu n-am întâlnit radar pe banda ka. Toate MCV-urile sunt în K chiar și pe modul pop (care nu este folosit pentru că se poate ataca în instanță).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: pelan87 on November 19, 2019, 11:55:00 AM
@JohannDB - da, a fost abrogat complet Art. 4, a ramas valabil insa subpunctul b) de la Art. 3.1.2, adica:

3.1.2. Valorile măsurate ale vitezelor trebuie să se încadreze în erorile maxime tolerate specificate la pct. 3.1.1., respectând şi cerinţele specificate în cadrul fiecărui paragraf în parte, la funcţionarea cinemometrelor sub acţiunea factorilor de influenţa:
[...]
b) umiditatea relativă: între 10% şi 95%, fără condensare;


(Sursa: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/70064 )

Asadar, cand e ceata, inseamna ca avem umiditate 100%, deci nu este omologata viteza detectata in conditii de ceata. Ideea de ploaie / ninsoare e acoperita de termenul "fara condensare", in schimb chestiunile cu relee si retele electrice, nu mai sunt acoperite la sectiunea de exceptii, din ce inteleg eu.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on November 22, 2019, 10:27:40 AM
Răzbunare......, pe radar...... Dar nu la noi !!

https://www.facebook.com/motor24.ro/videos/498760414227003/
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on November 22, 2019, 10:31:49 AM
Tot d-ale "radarului"......, de data asta la noi: prin Timiș.....

https://www.facebook.com/la.relanti/videos/659230217819610/
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Cristi N on November 22, 2019, 11:17:21 AM
Inteleg foarte bine ideea ca echipajul era in misiune dar modul asta de a parca/sta cu radarul pe trotuar in dreptul trecerii de pietoni mi se pare de-a dreptul nesimtit.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: JohannDB on March 28, 2020, 11:36:07 PM
Ca, odată, pe vremuri la Europa Liberă.... "Oldies but goldies"..... Normă de metrologie din 2005, legată de radare, la care au dispărut punctele de la art.4.4 ...... CURIOS, nu ???
Acum ani și ani am primit aceste instrucțiuni și abia acum am dat de ele întâmplător, în memoria mailurilor; uitasem complet de ele....


Biroul Român de Metrologie LegalăNormă din 23/11/2005Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102bis din 07/12/2005Normă de metrologie legală NML 021-05 "Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaŃie a autovehiculelor (cinemometre)"   1. Domeniu de aplicare   1.1.  Prezenta   normă   de   metrologie   legală   stabileşte   cerinŃele   metrologice   şi   tehnice   pe   care   trebuie   să   le  îndeplineascăcinemometrele utilizate de poliŃia rutieră la măsurarea vitezei de circulaŃie a autovehiculelor pe drumurile publice.  Prezenta  normă  de  metrologie  legală  se  referă  atât la  cinemometrele care funcŃionează numai  în  regim staŃionar,  cât  şi  lacinemometrele care funcŃionează atât în regim staŃionar, cât şi în regim de deplasare a autovehiculului pe care sunt instalate(autovehicul de patrulare).   1.2. Pentru a putea fi introduse pe piaŃă, puse în funcŃiune sau utilizate în măsurările de interes public, cinemometrele prevăzutela punctul 1.1. trebuie să îndeplinească atât cerinŃele metrologice şi tehnice prevăzute în prezenta normă, cât şi cerinŃele aplicabiledin norma de metrologie legală NML 001-05 "CerinŃe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controluluimetrologic legal". Aplicabilitatea cerinŃelor din normele mai sus menŃionate rezultă din tabelul 1.   1.3. Cinemometrele sunt mijloace de măsurare care măsoară şi afişează viteza de deplasare a autovehiculelor aflate în mişcare întraficul rutier, din exteriorul acestora şi independent de caracteristicile autovehiculelor a căror viteză este măsurată. Principalele blocuri funcŃionale ale unui cinemometru sunt:   - blocul de măsurare, care are ca element principal un traductor specializat care converteşte viteza de deplasare într-un semnalelectric;   - blocul de prelucrare şi afişare, care realizează conversia semnalului electric în unităŃi de viteză şi afişează valoarea acesteiadirect în km/h;   - blocul înregistrator, care poate fi constituit dintr-un aparat special de fotografiat, dintr-un sistem videoînregistrator, etc şi are rolulde a înregistra imaginea autovehiculului care a depăşit o valoare prestabilită a vitezei.   1.4. După destinaŃia utilizării lor, cinemometrele se pot clasifica în:   a) cinemometre destinate a fi utilizate numai în regim staŃionar, care pot fi instalate atât pe autovehicule, cât şi în exteriorulacestora, pe teren. În cazul montării lor pe un autovehicul, aceste tipuri de cinemometre pot fi utilizate pentru măsurări numai cândautovehiculul, respectiv staŃionează şi este poziŃionat corect faŃă de direcŃia de deplasare în trafic a celorlalte autovehicule.   b) cinemometre destinate a fi utilizate atât în regim staŃionar, cât şi în regim de deplasare a autovehiculului pe care sunt instalate.În   acest   caz,   cinemometrul   trebuie   să   fie   prevăzut  cu   un   dispozitiv   specializat,   care  să   poată   măsura   viteza   de   deplasare   aautovehiculului pe care este instalat.   2. Terminologie   2.1. unghi de incidenŃă: unghiul format de direcŃia de propagare a undei electromagnetice incidente (la cinemometrele radar) şidirecŃia de deplasare a autovehiculului a cărui viteză este măsurată.   2.2. simulare în condiŃii de laborator: simulare a măsurării vitezei de către cinemometru, prin aplicarea unor semnale electrice cufrecvenŃa corespunzătoare frecvenŃei Doppler (în cazul cinemometrelor radar), sau prin simularea mecanică, sau de altă natură, adeplasării autovehiculului.   2.3. discriminator de direcŃie: circuit capabil să facă diferenŃierea între autovehiculele care se deplasează în sensul apropierii decinemometru şi cele care se deplasează în sensul depărtării faŃă de acesta.   2.4.  dispozitiv   de   vizare:   dispozitiv   auxiliar   al   cinemometrului,   care   permite   operatorului   să   stabilească  unghiul   de   incidenŃănecesar, înainte de a începe efectuarea măsurărilor de viteză.   2.5. lobii antenei de emisie - recepŃie: fascicule de radiaŃie electromagnetică emise de antenă, sub forma unor unghiuri solide.Sunt distincte trei feluri de lobi (la cinemometrele radar).   a) lobul principal: fascicul de radiaŃie emis de partea frontală a antenei (faŃă), pe o direcŃie perpendiculară pe aceasta, sau sub ununghi stabil, specificat. Are puterea de emisie cea mai mare şi este singurul utilizat la efectuarea măsurărilor de viteză;   b) lobii secundari faŃă: fascicule de radiaŃie emise tot de partea frontală a antenei, situaŃi la dreapta şi la stânga lobului principal.Axele geometrice ale celor doi lobi secundari faŃă sunt situate de o parte şi de alta a axei geometrice a lobului principal (în planorizontal);   c) lobul secundar spate: fascicul de radiaŃie emis de partea dorsală a antenei, având axa geometrică în prelungirea axei lobuluiprincipal.   2.6. unghi de deschidere a lobului: unghiul plan (în plan orizontal) delimitat de două semidrepte situate de o parte şi de alta a axeigeometrice a lobului.   2.7. reciclarea măsurării: reluare a măsurării efectuată asupra aceluiaşi măsurand (viteza), realizată de către cinemometru în modautomat după un timp prestabilit, sau manual prin intervenŃia operatorului.   3. CerinŃe metrologice şi tehnice   3.1. CerinŃe metrologice   3.1.1. Erori maxime tolerate pentru măsurarea vitezei:   a) pentru măsurarea vitezei, simulată în condiŃii de laborator, eroarea maximă tolerată este de   1 km/h pentru viteze până la 100 km/h,   1% din valoarea convenŃional adevărată, pentru viteze egale sau mai mari decât 100 km/h; În cazul cinemometrelor care funcŃionează şi în condiŃii de deplasare a autovehiculului pe care sunt montate, erorile maximetolerate specificate mai sus trebuie să fie respectate şi pentru măsurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului.   b)  pentru  măsurarea  vitezei,  în  condiŃii  normale  de   trafic,  pentru  cinemometrele  care  funcŃionează   numai  în  regim  staŃionar,eroarea maximă tolerată este de   3 km/h pentru viteze până la 100 km/h,   3% din valoarea convenŃional adevărată pentru viteze egale sau mai mari decât 100 km/h.Normă din 23/11/2005http://www.legenet.indaco.ro/?page=view_act&actiune=viewprint&ln2...1 of 710/12/2008 10:19
   c) pentru măsurarea vitezei, în condiŃii normale de trafic, pentru cinemometrele care funcŃionează atât în regim staŃionar cât şi înregim de deplasare, eroarea maximă tolerată este de:   - în regim staŃionar, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic eroarea maximă tolerată este cea de la pct. 3.1.1.b),   - în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului pe care sunt montate, eroarea maximătolerată este cea de la pct. 3.1.1.b),   - în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic eroarea maximă tolerată este de   4 km/h pentru viteze până la 100 km/h,   4% din valoarea convenŃional adevărată, pentru viteze egale sau mai mari decât 100 hm/h.   3.1.2. Valorile măsurate ale vitezelor trebuie să se încadreze în erorile maxime tolerate specificate la pct. 3.1.1., respectând şicerinŃele specificate în cadrul fiecărui paragraf în parte, la funcŃionarea cinemometrelor sub acŃiunea factorilor de influenŃă:   a) temperatura în domeniul de variaŃie specificat de fabricant şi care trebuie să cuprindă cel puŃin (0 ... + 50)▫C. În cazul în careacest   domeniu  de  temperaturi   nu  este  specificat,  se  consideră  că  el  este  de   (-20  ...  +   60)▫C   pentru  blocurile  funcŃionale  alecinemometrului care sunt plasate în exterior (supuse intemperiilor) şi de (0 ... + 50)▫C pentru cele plasate în interior (la adăpost);   b) umiditatea relativă: între 10% şi 95%, fără condensare;   c) tensiune electrică de  alimentare în  domeniul: (U(n)  -  10%)  V  ...  (U(n)  +   20%) V,  unde  U(n)  este  tensiunea  nominală  dealimentare, specificată de fabricant,   d)  radiaŃie   electromagnetică   intensitatea   câmpului   electromagnetic   10   V/m  în   domeniul   de   frecvenŃe   27   MHz  ...   1000   MHz,modulaŃie în amplitudine 80% cu un semnal sinusoidal având o frecvenŃă corespunzătoare frecvenŃei Doppler pentru o viteză de 60km/h (la cinemometre radar).   e) impulsuri de interferenŃă: salve (trenuri) de impulsuri cu amplitudinea de 25 V (în cazul cinemometrelor alimentate de la bateriade acumulatori) şi cu amplitudinea de 1 kV (în cazul cinemometrelor alimentate de la reŃeaua electrică de 220 V), aplicate pealimentare un timp echivalent cu cel necesar pentru simularea a cinci măsurări de viteză, precum şi impulsuri cu amplitudinea de100 V aplicate prin cuplaj capacitiv conexiunilor de semnal;   f) descărcări electrostatice: tensiunea de descărcare 8 kV cu o energie de 4,8 mJ şi un timp între descărcări de minim 1 s;   g) vibraŃii sinusoidale: amplitudinea acceleraŃiei de 10 m/s2, în domeniul de frecvenŃă (10 ... 150) Hz, 20 de cicluri.   3.1.3. Cinemometrul trebuie să fie supus unor încercări de rezistenŃă climatică:   - depozitare la temperatura de -25▫C timp de 2 ore,   - depozitare la temperatura de +70▫C (căldură uscată) timp de 2 ore. Pe parcursul acestor probe cinemometrul nu trebuie să fie alimentat cu energie electrică. După fiecare din aceste probe cinemometrul trebuie să îndeplinească cerinŃele specificate la punctul 3.1.1. (şi 3.6.4., pentrucinemometrele radar).   3.1.4. Cinemometrul trebuie să fie supus la şocuri mecanice, astfel, aşezat pe o suprafaŃă rigidă, se înclină în jurul unei laturi alesuprafeŃei sale de bază, astfel încât capătul opus să fie ridicat la o înălŃime de 50 mm, apoi este lăsat să cadă. Se repetă procedeulde mai sus în jurul fiecărei laturi a suprafeŃei de bază. După efectuarea acestor încercări cinemometrul trebuie să îndeplinească cerinŃele specificate la punctul 3.1.1. (şi 3.6.4. şi 3.6.6.pentru cinemometrele radar).   3.1.5. Părțile componente ale cinemometrului care sunt amplasate în exterior, trebuie să fie supuse unei probe de căldură umedăcu condensare astfel imediat după depozitarea la temperatura de -25▫C, aparatele se aduc într-un mediu cu temperatura de +20▫Cşi umiditate relativă de circa 80%, se alimentează şi se menŃin în această stare până ajung la temperatura ambiantă.  În   aceste   condiŃii   cinemometrul   trebuie   să   îndeplinească   cerinŃele   specificate   la   punctul   3.1.1.   (şi  3.6.4.   şi   3.6.6.   pentrucinemometrele radar).   3.1.6. PărŃile  componente  ale  cinemometrului  care  sunt amplasate  în  exterior,  trebuie să  aibă un  grad  de  protecŃie  adecvatrezistenŃei   la   jet   de   apă.   Imediat   după   efectuarea  probelor   de   determinare   a   gradului   de   protecŃie,   cinemometrul   trebuie   săîndeplinească cerinŃele specificate la punctul 3.1.1. (şi 3.6.6. pentru cinemometrele radar).   3.2. CerinŃe tehnice constructive şi de aspect exterior   3.2.1. Toate blocurile funcŃionale ale cinemometrului trebuie să aibă o construcŃie robustă, să nu prezinte deteriorări care săinfluenŃeze buna lor funcŃionare. Materialele utilizate trebuie să garanteze o rezistenŃă suficientă şi să aibă caracteristici invariabileîn timp.   3.2.2. Carcasele blocurilor funcŃionale ale cinemometrului trebuie să aibă un grad de protecŃie corespunzător la atingere, praf,umiditate şi să fie prevăzute cu posibilităŃi de sigilare, atât pentru sigiliile producătorului cât şi pentru sigiliile metrologice. PărŃile componente ale cinemometrului care sunt supuse intemperiilor, fiind amplasate în exterior, trebuie să fie etanşe la praf şila jet de apă, atunci când au montate toate accesoriile.   3.2.3. Cinemometrul, sau fiecare bloc funcŃional în carcasă proprie, trebuie să fie prevăzut cu o etichetă care să conŃină cel puŃinurmătoarele inscripŃionări:   - tipul, seria şi anul de fabricaŃie a blocului respectiv;   - denumirea (sau marca comercială) firmei producătoare,   - tipul şi seria de fabricaŃie a blocurilor cu care funcŃionează, în cazul în care acestea nu sunt interschimbabile,   - marca metrologică de model (în conformitate cu specificaŃiile din certificatul de aprobare de model), dacă aceasta nu esteinscripŃionată în alt loc. Aceste inscripŃionări trebuie să fie marcate lizibil şi astfel încât să nu poată fi şterse.   3.2.4. Toate comutatoarele şi tastele de comandă a dispozitivelor cinemometrului trebuie să funcŃioneze sigur, fără blocări saurateuri şi trebuie să fie inscripŃionate astfel încât să se înŃeleagă rolul lor funcŃional, fără a permite confuzii în manevrare.   3.2.5. Pentru toate valorile afişate trebuie să existe inscripŃionări vizibile care să dea un înŃeles clar acestor valori. Unitatea demăsură km/h trebuie să figureze alături de toate valorile afişate ale vitezelor măsurate.   3.2.6. Cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu o funcŃie de autotestare, care să poată pune în evidenŃă orice defect sau dereglarefuncŃională, ce pot avea influenŃă asupra exactităŃii de măsurare. Această funcŃie trebuie să fie activată automat la fiecare punere în funcŃiune a cinemometrului, având şi posibilitatea de a fiactivată manual de către operator, ori de câte ori se consideră necesar. În cazul depistării unor defecte sau dereglări funcŃionale,acestea vor fi semnalate iar funcŃionarea cinemometrului va fi blocată.Normă din 23/11/2005http://www.legenet.indaco.ro/?page=view_act&actiune=viewprint&ln2...2 of 710/12/2008 10:19
   3.2.7. Domeniul de măsurare a vitezei trebuie să includă cel puŃin (30 ... 150) km/h. Cinemometrul utilizat în regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat, trebuie să realizeze şi măsurarea vitezeiproprii de deplasare, cel puŃin în domeniul specificat mai sus.   3.2.8. Cinemometrul poate fi dotat cu un dispozitiv de vizare, care să permită stabilirea unghiului de incidenŃă cu o exactitatesuficient de bună, astfel încât eroarea relativă de măsurare datorată unei alinieri necorespunzătoare, să nu depăşească   0,5%.Unghiul de incidenŃă trebuie să fie stabil, nefiind permise variaŃii ale acestuia pe parcursul efectuării măsurărilor. În cazul cinemometrelor radar, dispozitivul de vizare poate lipsi dacă cinemometrul este construit pentru a fi utilizat cu un fasciculpractic paralel cu direcŃia de deplasare a autovehiculelor din trafic (unghiul de incidenŃă este mai mic sau egal cu 10▫).   3.3. Cerințe tehnice de funcționare cu caracter general   3.3.1. Cinemometrele prezentate la încercări pentru obținerea aprobării de model trebuie să fie însoŃite de un manual de utilizare,care va fi aprobat odată cu acordarea aprobării de model pentru cinemometru. Acest manual trebuie să permită înŃelegerea şiidentificarea tuturor funcŃiilor pe care le poate îndeplini aparatul şi trebuie să cuprindă cel puŃin următoarele informaŃii:   - descrierea principiului de funcŃionare a cinemometrului,   - explicarea detaliată a funcŃionării variantei constructive adoptate,   - specificarea exactă a condiŃiilor normale de funcŃionare,   - modul de utilizare şi instrucŃiunile de lucru cu cinemometrul;   - informaŃii asupra principalelor surse de erori,   -   specificarea  (în  rezumat)   a  factorilor   de  influenŃă  care  pot   afecta  exactitatea  măsurărilor,  precum  şi  a  erorilor  parŃiale  sausuplimentare pe care acestea le pot introduce,   - modul de instalare, de punere în funcŃiune, precum şi reglajele necesare pentru toate modalităŃile de instalare prevăzute (lamarginea şoselei, pe un amplasament special amenajat, în interiorul unui autovehicul de patrulare, etc). Pentru cinemometrele destinate să funcŃioneze în regim automat, fără operator, manualul trebuie să cuprindă în plus următoareleinformaŃii:   -   descrierea   măsurilor   constructive   adoptate   pentru   a   asigura   un   nivel   de   încredere   de   cel   puŃin   99,8%,   pentru   încadrarearezultatelor măsurărilor în limitele erorilor tolerate,   -   modul  în  care  este efectuat  controlul  automat permanent  al funcŃionării  cinemometrului  (funcŃia  de  autotestare),  precum  şicomportarea aparatului în momentul apariŃiei unor defecŃiuni, sau dereglări şi în cazul modificării condiŃiilor nominale de funcŃionareîn afara limitelor specificate de fabricant. DocumentaŃia trebuie să fie prezentată în limba română.   3.3.2. Logica procesului de măsurare al cinemometrului trebuie să fie astfel concepută încât să nu poată fi atribuită o măsurare deviteză, unui autovehicul care nu are nici o legătură cu această viteză (în special în cazurile în care cinemometrul este utilizat pemăsurare manuală), precum şi în cazurile de încrucişări sau depăşiri între vehicule, când acestea se află simultan în raza demăsurare a cinemometrului, sau când cinemometrul este utilizat în regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat.   3.3.3. Cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu un discriminator de direcŃie, care să permită selectarea sensului de deplasare aautovehiculelor a căror viteză este măsurată. Trecerea de la un sens de deplasare la altul poate fi efectuată manual şi/sau automat. Discriminatorul de direcŃie împreună cu alte mijloace suplimentare (cu care este dotat, prin construcŃie, cinemometrul) trebuie săasigure identificarea sigură a autovehiculului a cărui viteză este măsurată şi în cazul în care acesta nu se află singur în raza demăsurare a cinemometrului. Dacă acest lucru nu este posibil, cinemometrul trebuie să anuleze rezultatul măsurării în cazul în caredouă sau mai multe autovehicule cu viteze diferite trec simultan prin punctul de măsurare.   3.3.4. Cinemometrul utilizat în regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat, pe lângă discriminatorul de direcŃie,trebuie să fie dotat cu un circuit capabil să realizeze diferenŃierea dintre viteza proprie de deplasare şi viteza autovehiculelor aflateîn trafic.  În   cazul   măsurării   vitezei   autovehiculelor   aflate  în   trafic,   având   acelaşi   sens   de   deplasare   cu   autovehiculul   de   patrulare,cinemometrul trebuie să poată efectua şi diferenŃierea între viteze în cazurile când:   - viteza proprie de deplasare este mai mică decât viteza autovehiculului aflat în trafic,   - viteza proprie de deplasare este mai mare decât viteza autovehiculului aflat în trafic. Pentru ambele cazuri, manualul de utilizare trebuie să specifice valoarea minimă a diferenŃei dintre cele două viteze, pentru careeste garantată efectuarea corectă a măsurării.   3.3.5. În  cazul scăderii  tensiunii  de  alimentare  sub  limita  minimă  specificată  de fabricant  (dacă aceasta  nu este  specificată,valoarea ei va fi considerată cea de la pct. 3.1.2. c) funcŃionarea cinemometrului trebuie să fie blocată automat. Aceeaşi cerinŃă se va aplica şi în cazul depăşirii limitei superioare a tensiunii de alimentare, dacă în acest caz există risculdepăşirii erorilor tolerate la măsurarea vitezei.   3.4. CerinŃe tehnice specifice blocului de măsurare şi blocului de prelucrare şi afişare   3.4.1. Componentele blocului de măsurare amplasate în exterior (bariere optice, inductive, etc sau elemente de altă natură, înfuncŃie de principiul constructiv) trebuie să fie montate în conformitate cu prevederile manualului de instalare.   3.4.2. Blocul de prelucrare şi afişare trebuie să afişeze valorile măsurate ale vitezelor autovehiculelor aflate în trafic, precum şiviteza proprie de deplasare a autovehiculului de patrulare (în cazul utilizării acestuia în regim de deplasare). Reciclarea măsurăriipoate fi efectuată manual sau automat. În cazul reciclării manuale a măsurării, valoarea afişată a vitezei măsurate trebuie să sepăstreze până la următoarea declanşare manuală a măsurării.   3.4.3. Circuitele de avertizare acustică şi/sau optică din dotarea blocului de prelucrare şi afişare, trebuie să funcŃioneze corect lafiecare   măsurare   a   vitezei,   dacă   valoarea   acesteia  depăşeşte   valoarea   prestabilită   de   operator,   pentru  zona   respectivă   decirculaŃie.   3.4.4. Dacă blocul de prelucrare şi afişare este dotat cu numărătoare (totalizatoare) pentru "număr de vehicule" respectiv "numărde depăşiri", indicaŃiile acestora trebuie să se modifice cu câte o unitate (în sens crescător) la fiecare măsurare a vitezei, respectivla fiecare depăşire a vitezei prestabilite.   3.4.5. Blocul de prelucrare şi afişare trebuie să furnizeze un semnal de comandă a declanşării blocului înregistrator (dacă acestacuprinde un aparat de fotografiat) la fiecare măsurare a vitezei, dacă valoarea acesteia este mai mare decât valoarea preselectată. Timpul de întârziere a acestui semnal faŃă de momentul măsurării vitezei trebuie să corespundă cu prescripŃiile din documentaŃiatehnică a cinemometrului, fiind stabilit în concordanŃă cu direcŃia şi viteza de deplasare a autovehiculului măsurat, precum şi cuNormă din 23/11/2005http://www.legenet.indaco.ro/?page=view_act&actiune=viewprint&ln2...3 of 710/12/2008 10:19
lungimea autovehiculului. În cazul cinemometrelor care efectuează înregistrarea permanentă a traficului (cu cameră de luat vederi şi videocasetofon sauhard-disk, etc), semnalele de comandă a blocului înregistrator nu sunt necesare.   3.4.6. Mersul zilnic al ceasornicului blocului de prelucrare şi afişare trebuie să fie de cel mult   2 min/d. Dispozitivele destinate programării datei, respectiv a orei, trebuie să permită fixarea oricărei date calendaristice, respectiv aoricărei ore din zi.   3.5. CerinŃe tehnice funcŃionale specifice blocului înregistrator   3.5.1. Înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puŃin următoarele:   - data şi ora la care a fost efectuată măsurarea;   - valoarea vitezei măsurate;   - sensul de deplasare a autovehiculului;   - faptul că a fost efectuată autotestarea (conform 3.2.6.),   - imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidenŃă numărul de înmatriculare al acestuia.   3.5.2. Atât în cazul utilizării unui aparat de fotografiat, cât şi a unei camere de luat vederi, trebuie să fie asigurată corespondenŃadintre direcŃia de măsurare (respectiv direcŃia de propagare a fasciculului de radiaŃie emis de antenă, în cazul cinemometrelorradar) şi axa optică a aparatului de fotografiat (sau a camerei de luat vederi). Aceasta poate fi realizată printr-un sistem mecanic(permiŃând   numai   rotirea   simultană   a   celor   două   elemente)   sau,   dacă   acest   lucru   nu   este   posibil,   prin  respectarea   strictă   aoperaŃiunilor de aliniere descrise în manualul de utilizare.   3.5.3. Dacă cinemometrul este destinat şi pentru funcŃionarea pe timp de noapte, blocul de înregistrare trebuie să fie dotat cu unsistem de iluminare de tip "blitz" (în cazul utilizării aparatelor de fotografiat) sau cu un reflector în infraroşu, dacă este utilizată ocameră de vederi sensibilă şi în acest spectru. Aceste sisteme de iluminare trebuie să asigure efectuarea unor înregistrări clare, curespectarea cerinŃelor specificate la pct. 3.5.1.   3.6. CerinŃe specifice cinemometrelor cu efect Doppler (cinemometre radar) Cinemometrele radar sunt mijloace de măsurare care, pe baza aplicării efectului Doppler în domeniul microundelor, măsoară şiafişează viteza de deplasare a autovehiculelor aflate în mişcare în traficul rutier. Principiul de funcŃionare al cinemometrelor radarse bazează pe măsurarea diferenŃei de frecvenŃă DELTA f = |f(t) - f(r)| [Hz] care apare datorită efectului Doppler, între frecvenŃa f(i)[Hz] a undei incidente emisă de aparat în direcŃia autovehiculului care se deplasează cu viteza v [m/s] şi frecvenŃa f(r) [Hz] a undeireflectate de autovehicul şi calculul vitezei autovehiculului cu ajutorul relaŃiei:       c ▪ DELTA fv = ─────────────────                                                        (1)    2 ▪ f(i) cos alfa unde c [m/s] este viteza de propagare a undelor electromagnetice, iar alfa este unghiul dintre direcŃia de propagare a undeielectromagnetice şi direcŃia de deplasare a autovehiculului. În cazul acestor tipuri de cinemometre, blocul de măsurare este constituit din blocul de emisie recepŃie, care are ca elementprincipal antena şi realizează mixarea frecvenŃelor undei incidente şi undei reflectate şi separă frecvenŃa Doppler.   3.6.1. Unghiul de incidenŃă dintre axa fasciculului emis de antena cinemometrului şi direcŃia de deplasare a autovehiculelor întrafic, trebuie să fie stabilit prin construcŃia aparatului şi specificat în manualul de utilizare. Dacă unghiul de incidenŃă este mai mare de 10▫ (fascicul neparalel cu direcŃia de trafic), este recomandabil ca acesta să aibăvalori cuprinse între 15▫ şi 30▫. În acest caz, dispozitivul de vizare trebuie să asigure poziŃionarea antenei astfel încât unghiul deincidenŃă rezultat să asigure îndeplinirea cerinŃei 3.2.8. din punctul de vedere al erorii de măsurare.   3.6.2. Unghiul de deschidere (în plan orizontal) al lobului principal al fasciculului emis de antenă, trebuie să fie de maxim 12▫, încazul fasciculelor neparalele cu direcŃia de trafic, dacă nu există alte prevederi în documentaŃia tehnică a cinemometrului. Pentru cinemometrele care funcŃionează (prin construcŃie) cu fascicule practic paralele cu direcŃia de trafic (unghi de incidenŃăcuprins între 0▫ şi maxim 10▫), unghiul de deschidere al lobului principal va avea valoarea specificată de fabricant în documentaŃiatehnică a aparatului. Tot aici, fabricantul trebuie să specifice şi valoarea atenuării la care este determinat unghiul de deschidere.   3.6.3. Atenuarea lobilor secundari "faŃă" trebuie să fie de cel puŃin -15 dB faŃă de maximul lobului principal. Lobul secundar "spate" trebuie să aibă un asemenea nivel de atenuare, încât să nu pericliteze (pe termen lung) sănătateaoperatorului.   3.6.4.  FrecvenŃa   semnalului   emis   de   antenă   trebuie   să   nu  aibă   o   abatere   faŃă   de   valoarea   nominală,   mai   mare  decât   ceaprevăzută în normativele în vigoare privind alocarea benzilor de frecvenŃă în radiocomunicaŃii.   3.6.5. Puterea semnalului emis de antenă, precum şi sensibilitatea receptorului, trebuie să fie astfel acordate, încât cinemometrulsă poată efectua măsurări ale vitezei autovehiculelor pe o lăŃime a şoselei care să cuprindă cel puŃin două benzi de circulaŃie. Cinemometrul poate fi dotat, prin construcŃie, cu dispozitive de reglaj al nivelului de sensibilitate.   3.6.6. În cazul scăderii nivelului semnalului purtător de informaŃie (al undei reflectate) până la limita de recepŃie, sau a limităriiduratei acestuia, erorile de măsurare a vitezei trebuie să se încadreze în limitele specificate la pct. 3.1.1.   3.7. CerinŃe privind sigilarea   3.7.1. Cinemometrele trebuie să fie astfel construite, încât să permită aplicarea sigiliilor la toate blocurile funcŃionale în carcaseproprii, în toate locurile necesare pentru asigurarea protecŃiei împotriva intervenŃiilor neautorizate. Aceste sigilii se aplică de cătreBiroul Român de Metrologie Legală, prin reprezentantul său autorizat.   3.7.2. Aplicarea sigiliilor trebuie astfel concepută încât accesul la componentele sau funcŃiunile care necesită protecŃie să nu fieposibil decât prin distrugerea sigiliilor respective.   3.7.3. Locurile de amplasare a sigiliilor, tipul şi forma lor, trebuie să fie indicate în anexa la certificatul aprobării de model.   3.8. Alte cerinŃe   3.8.1. FuncŃionarea corectă a cinemometrelor instalate pe autovehicule, trebuie să nu fie afectată de funcŃionarea altor aparateaflate la bordul acestora şi de condiŃiile existente în mod normal pe autovehicul.   3.8.2. Amplasarea cinemometrelor radar care funcŃionează în regim staŃionar trebuie făcută astfel încât să se evite poziŃionarealor   în   apropierea   surselor   puternice   de   radiaŃii   electromagnetice   (emiŃătoare   de   radio   sau   televiziune,   linii   electrice   de   înaltăNormă din 23/11/2005http://www.legenet.indaco.ro/?page=view_act&actiune=viewprint&ln2...4 of 710/12/2008 10:19
tensiune, etc).  4. Cerințe privind utilizarea cinemometrelor 4.1.  Cinemometrele   trebuie   întreŃinute,   transportate,   instalate   şi   utilizate  în   strictă   conformitate   cu   prevederile   manualului   deutilizare aprobat. Operatorii au obligaŃia de a se asigura în legătură cu corecta instalare şi funcŃionare a cinemometrelor şi de a nule utiliza dacă există dubii în ceea ce priveşte corectitudinea efectuării măsurărilor.  4.2. Măsurările şi înregistrările care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislaŃiei rutiere în vigoare, trebuie să fieefectuate numai de către operatori calificaŃi. Instruirea operatorilor se va efectua în conformitate cu reglementările specifice învigoare, elaborate de instituŃia abilitată să deŃină şi să utilizeze cinemometrele.   4.3. Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai dacă au fost verificate metrologic, au fost marcate şi sigilate în conformitatecu prevederile prezentei norme şi sunt însoŃite de buletine de verificare metrologică în termen de valabilitate.  4.4.  Măsurările   efectuate   cu   ajutorul   cinemometrelor   nu  pot   constitui   probe   pentru   aplicarea   legislaŃiei   rutiere   dacă   nu   suntrespectate cerinŃele 4.1. ... 4.3. din prezenta normă, precum şi în următoarele cazuri:   - dacă măsurările au fost efectuate în condiŃii de ceață, ploaie, ninsoare sau furtună;   - dacă cinemometrul este destinat numai utilizării în regim staŃionar, iar măsurările au fost efectuate cu cinemometrul în mişcare,   - dacă, în momentul măsurării, în raza de măsurare a aparatului se deplasează simultan mai multe autovehicule, iar autovehicululvizat nu poate fi pus clar în evidenŃă.   5. Atestarea legalităŃii   5.1. Atestarea legalităŃii unui cinemometru se realizează numai după demonstrarea conformităŃii acestuia cu cerinŃele metrologiceşi tehnice indicate în tabelul 1, pentru fiecare modalitate de control aplicabilă pentru introducerea pe piaŃă şi punerea în funcŃiune,respectiv pentru utilizare.   5.2.  Atestarea   legalităŃii   se   realizează   prin   aplicarea  marcajelor   metrologice   şi   eliberarea   unor   documente   specifice,   înconformitate cu prevederile instrucŃiunilor de metrologie legală în vigoare.   5.3.  Intervalele   maxime   de   timp   între   două   verificări   metrologice   succesive   sunt   prevăzute   în   Lista   oficială   a   mijloacelor   demăsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare. Tabelul 1 CerinŃe metrologice şi tehnice specifice modalităŃilorde control metrologic legal┌────┬─────────────────────────────────────────┬────────┬──────────────────────┐│Nr. │     CerinŃe metrologice şi tehnice      │Aprobare│Verificare metrologică││crt.│               (pct. NML)                │de model├──────────┬───────────┤│    │                                         │        │ iniŃială │ periodică │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 1. │3.1.1. a)/NML 021-05                     │   x    │    x     │     x     ││    │Erori de măsurare a vitezei, simulată în │        │          │           ││    │condiŃii de laborator                    │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 2. │3.1.1. b)/NML 021-05                     │   x    │    x     │     x     ││    │Erori de măsurare, în condiŃii normale de│        │          │           ││    │trafic, în regim staŃionar               │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 3. │3.1.1. c)/NML 021-05                     │   x    │    x     │     x     ││    │Erori de măsurare, în condiŃii normale de│        │          │           ││    │trafic, în regim staŃionar şi în regim de│        │          │           ││    │deplasare                                │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 4. │3.1.2. a)/NML 021-05                     │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare la limitele domeniului │        │          │           ││    │de temperaturi                           │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 5. │3.1.2. b)/NML 021-05                     │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare în condiŃii de         │        │          │           ││    │umiditate                                │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 6. │3.1.2. c)/NML 021-05                     │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare la limitele domeniului │        │          │           ││    │tensiunilor de alimentare                │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 7. │3.1.2. d)/NML 021-05                     │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare în prezenŃa radiaŃiei  │        │          │           ││    │electromagnetice                         │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 8. │3.1.2. e)/NML 021-05                     │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare în prezenŃa            │        │          │           ││    │impulsurilor de interferenŃă             │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│ 9. │3.1.2. f)/NML 021-05                     │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare după descărcări        │        │          │           ││    │electrostatice                           │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│10. │3.1.2. g)/NML 021-05                     │   x    │    -     │     -     │Normă din 23/11/2005http://www.legenet.indaco.ro/?page=view_act&actiune=viewprint&ln2...5 of 710/12/2008 10:19
│    │Erori de măsurare în prezenŃa vibraŃiilor│        │          │           ││    │mecanice                                 │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│11. │3.1.3./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare după depozitare la cald│        │          │           ││    │şi la frig                               │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│12. │3.1.4./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare după proba de şocuri   │        │          │           ││    │mecanice                                 │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│13. │3.1.5./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Erori de măsurare după proba de căldură  │        │          │           ││    │umedă cu condensare                      │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│14. │3.1.6./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │ProtecŃia la jet de apă                  │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│15. │3.2.1./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │ConstrucŃie, materiale utilizate         │        │          │           ││    │2.7.5./NML 001-05                        │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│16. │3.2.2./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Grad de protecŃie                        │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│17. │3.2.3./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Etichetă, inscripŃionări                 │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│18. │3.2.4./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │FuncŃionare comutatoare, inscripŃionări  │        │          │           ││    │2.9.8./NML 001-05                        │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│19. │3.2.5./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Valori afişate, unităŃi de măsură        │        │          │           ││    │2.9.7./NML 001-05                        │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│20. │3.2.6./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │FuncŃia de autotestare                   │        │          │           ││    │2.7.6./NML 001-05                        │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│21. │3.2.7./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Domeniul de măsurare                     │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│22. │3.2.8./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Dispozitiv de vizare                     │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│23. │3.3.1./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Manual de utilizare                      │        │          │           ││    │2.9.3./NML 001-05                        │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│24. │3.3.2./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Desfăşurarea procesului de măsurare      │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│25. │3.3.3./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Discriminatorul de direcŃie              │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│26. │3.3.4./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │DiferenŃierea vitezelor la funcŃionarea  │        │          │           ││    │în regim de deplasare                    │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│27. │3.3.5./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │VariaŃia tensiunii de alimentare în afara│        │          │           ││    │limitelor                                │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│28. │3.4.1./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Montarea blocului de măsurare            │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│29. │3.4.2./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Afişarea valorilor măsurate, reciclarea  │        │          │           ││    │măsurării                                │        │          │           ││    │2.10.2./NML 001-05                       │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│30. │3.4.3./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Avertizare acustică şi/sau optică        │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│31. │3.4.4./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     │Normă din 23/11/2005http://www.legenet.indaco.ro/?page=view_act&actiune=viewprint&ln2...6 of 710/12/2008 10:19
│    │Numărare măsurări efectuate              │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│32. │3.4.5./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Comanda blocului de înregistrare         │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│33. │3.4.6./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Mersul zilnic al ceasornicului           │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│34. │3.5.1./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │ComponenŃa înregistrărilor               │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│35. │3.5.2./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │CorespondenŃa măsurare-înregistrare      │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│36. │3.5.3./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Sistem de iluminare (blitz)              │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│37. │3.6.1./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Unghiul de incidenŃă                     │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│38. │3.6.2./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Unghi de deschidere al lobului principal │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│39. │3.6.3./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │Atenuare lobi secundari                  │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│40. │3.6.4./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │FrecvenŃă semnal emis                    │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│41. │3.6.5./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Prag de sensibilitate                    │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│42. │3.6.6./NML 021-05                        │   x    │    -     │     -     ││    │Limita de recepŃie a semnalului          │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│43. │3.7./NML 021-05                          │   x    │    -     │     -     ││    │Sigilii metrologice                      │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│44. │3.8.1./NML 021-05                        │   x    │    x     │     x     ││    │FuncŃionarea la bordul autovehiculelor   │        │          │           │├────┼─────────────────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤│45. │3.8.2./NML 021-05                        │   -    │    -     │     x     ││    │Amplasare cinemometre staŃionare         │        │          │           │└────┴─────────────────────────────────────────┴────────┴──────────┴───────────┘Normă din 23/11/2005http://www.legenet.indaco.ro/?page=view_act&actiune=viewprint&ln2...7 of 710/12/2008 10:19
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Manodragon on April 16, 2022, 11:18:10 AM
Am depus si anul acesta si am primit si confirmarea de la ANAF. Va multumim pentru eforturile voastre!

O singura intrebare/grija as avea: ce se mai aude de radarele fixe pentru depasirea limitei de viteza in Romania? Gasesc stiri din 2018 cum ca ,,Radarele fixe din România vor opera începând cu anul 2019." (https://cluj-am.ro/2018/11/14/atentie-soferi-radare-fixe-din-2019-iata-localitatile-din-jud-cluj-unde-vor-fi-radare-fixe/) iar Boc se plange la Cluj-Napoca ca nu il lasa legea sa instaleze radare cu toate ca au majoritate parlamentara de foarte mult timp (https://www.stiridecluj.ro/politic/boc-vrea-radare-fixe-in-cluj-napoca-pe-marile-artere-unde-se-circula-cu-viteza-care-este-piedica).
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: b1 on April 20, 2022, 05:23:18 PM
România va avea un sistem automat pentru amenzi rutiere cu sute de radare și camere video. Va costa 35 MIL. euro

România va avea un sistem automat pentru amenzi rutiere cu 300 de radare și 500 de camere video, care va costa 35 de milioane de euro, dar și un rating de siguranță pentru șosele, potrivit planului de investiții și măsuri pentru reducerea numărului persoanelor decedate/rănite grav cu 50% până în 2030.

Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră 2022-2030 cuprinde mai multe proiecte care au un cost de 617 milioane de euro pentru siguranţa pe şosele.

Având în vedere că numărul persoanelor decedate în accidente rutiere continuă să crească, la nivelul întregii lumi, UE și-a reafirmat obiectivul ambițios pe termen lung, de a se apropia de zero decese până în 2050 – ,,Vision Zero".

Strategia integrează abordarea ,,sistemului sigur" și recunoaște că, deși oamenii vor face greșeli și pot fi implicaţi în accidente rutiere, scopul trebuie să fie întotdeauna asigurarea unui mediu care să permită atenuarea consecințelor grave nedorite.

Un aspect de interes pentru dezvoltarea siguranţei infrastructurii îl constituie construirea de zone fixe pentru efectuarea controalelor tehnice în trafic şi construirea/amenajarea de parcări sigure și securizate. Costul investițiilor în infrastructura existentă pentru siguranța rutieră este de 617.6 mil. euro, din care suma solicitată din PNRR este de 219 mil. euro.

Digitalizarea elementelor de siguranța circulației în România:
- 6,4 mil. euro pentru ,,Achiziția unui Sistem de Management al Semnalizarii Rutiere Verticale, Orizontale și a Elementelor Pasive de Siguranta Rutiere" – 1 soft + 55 dispozitive IT, care vor avea un rol de inventariere, respectiv 17.000 km de drumuri inventariate + 150 km de drumuri măsurate;
- 6,1 mil. euro pentru un proiect pilot – Asigurarea unui grad ridicat de siguranță rutieră pe un sector de autostradă care să asigure circulația vehiculelor autonome. Acesta este un proiect pilot și include elemente software și hardware – senzori și infrastructură digitală. Estimarea a fost realizată de CNAIR pe baza unor proiecte similare studiate la nivel european;
- 35,1 mil. euro pentru achiziționarea a 1.000 limitatoare viteză, 300 radare mobile și 500 de camere video. Radarele mobile și camerele video sunt conectate într-un sistem integrat.

În ceea ce privește limitatoarele de viteză, radarele mobile și camerele video, elementele de cost sunt următoarele:
- 1000 limitatoare de viteză x 0,9 euro / ml x 14 ml / secțiune limitator de viteză = 12,600 euro;
- 300 de radare mobile x 12.850 euro = 3,85 mil. euro;
- 500 de camere video x 62.500 = 31,25 mil. euro.

Aceste camera video inclusiv software-ul relevant, diferă din punct de vedere al costurilor în funcție de complexitatea lor – capacitatea de a recunoaşte numerele de mașini, abilitățile de mediu etc. S-a considerat un cost mediu de 62.500 euro pe baza ofertei atașate, cel mai mare cost identificat fiind de 91.000 euro.

Sursa. (https://www.promotor.ro/stiri-auto/romania-va-avea-un-sistem-automat-pentru-amenzi-rutiere-cu-sute-de-radare-si-camere-video-va-costa-35-mil-euro-19028876)
Eu abia aștept radarele. Limitatoare de viteză... mai puțin :(. Cred că puteam trăi și fără ele.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: gsimon on September 04, 2023, 12:41:51 PM
Mai sunteti la curent cu proiectul radarelor fixe?
Am gasit recent stirea asta:

https://www.monitorulcj.ro/actualitate/112915-sute-de-radare-fixe-si-mobile-montate-pe-drumurile-din-tara-din-2024-soferii-agresivi-in-vizor

Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: alin2pas on September 06, 2023, 01:18:46 PM
500 de radare fixe (care în mod cert vor fi semnalizate de aplicațiile de navigație) vor însemna 500 de puncte în care nu va mai fi nevoie de prezența unor echipaje de poliție și unde teribiliștii nu-și vor mai putea face de cap, radarul putând avea și rol de cameră video omologată pentru depistarea și sancționarea și a altor abateri. În plus, fiind conectate în sistem integrat, pe unele porțiuni de drum vot putea funcționa și pe post de camere de viteză medie.
Cele 300 de camere mobile înseamnă tot atâtea mașini ale poliției rutiere care vor fi dotate cu camere (suplimentar față de cele existente). Împreună cu mașinile care nu vor mai trebui să stea în puncte fixe, dacă vor patrula, vor putea avea o contribuție însemnată la disciplinarea participanților la trafic.
Ca o sugestie, cele 500 de camere fixe (sau o parte dintre ele) vor putea avea câteva mii de amplasamente posibile, vizibile și chiar semnalizate, în care să fie amplasate aleator. În acest mod, numărul de puncte pe drum în care teribiliștii vor deveni mielușei vor crește semnificativ.
Title: Re: Radare pe drumurile din România
Post by: Cipi on September 11, 2023, 03:34:36 PM
Matematica mea de balta spune ca 500 de camere inseamna circa 10 camere pe judet (asta daca nu cumva vor fi concentrate pe anumite nationale).

Nu cumva sa dispara si dintre acestea pe fondul cresterii economice (autor: Ministru Sanatatii - intrebat despre retragerea proiectului Spitalului de infectioase din Brasov din PNRR), nu de alta, dar acum aproape doi ani erau 600, erau bugetate si urmau sa fie instalate pana la finalul anului:

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/unde-vor-fi-montate-cele-600-de-radare-fixe-vor-sti-si-cine-nu-are-itp-valabil-1794367